Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere

Clauza De Intretinere in contractul de vanzare cumparare- Ati incheiat un contract de intretinere prin care ati transmis dreptul de nuda proprietate asupra unui bun imobil, dobanditorii bunului, respectiv debitorii obligatiei de intretinere neindeplinindu-si obligatiile asumate prin contract?

Nu putine sunt persoanele in varsta care au semnat contracte de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si care au fost efectiv tepuite de catre cei ce au vrut sa puna mana pe apartamentele sau casele lor.

Pentru acest motiv, este important sa stiti ca daca cel care se obliga sa dea intretinerea unei persoane in schimbul imobilului persoanei intretinute si nu respecta aceasta obligatie, acel contract se poate rezolutiona si persoana care nu a primit intretinerea, sa-si recupereze casa sau apartamentul initial vandut.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca acest lucru poate fi cerut si de catre mostenitorii celui ce nu i s-a respectat clauza de intretinere chiar dupa moartea acelei persoane.

Este bine sa fiti informati fiindca va puteti apara drepturile, insa doar in instanta si doar sub beneficiul unei aparari calificate.

            Aflati ca puteti solicita instantei de judecata sa dispuna rezolutiunea contractului de intretinere pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, desfiintarea contractului si obligarea debitorilor obligatiei de intretinere la restituirea dreptului transmis de catre dumneavoastra la data contractarii.

Clauza De Intretinere

Astfel, conform art. 2263 alin. (2)-(6) C.civ., atunci când comportamentul celeilalte părți face imposibilă executarea contractului în condiții conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluțiunea. În cazul prevăzut la alin. (2), precum și atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, rezoluțiunea nu poate fi pronunțată decât de instanță, dispozițiile art. 1552 nefiind aplicabile.

Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

Dacă rezoluțiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreținere făcută de debitorul pârât după introducerea acțiunii nu poate împiedica rezoluțiunea contractului. În cazul în care rezoluțiunea se pronunță pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obține restituirea prestațiilor de întreținere deja executate. Este bine de stiut si ca dreptul la acțiunea în rezoluțiune se transmite moștenitorilor.

Din interpretarea textelor legale mai sus expuse, rezultă că acțiunea în rezoluțiunea contractului de întreținere poate fi admisă doar în două ipoteze, limitativ prevăzute de lege. In acest context, trebuie analizat daca in speta dumneavoastra sunt incidente aceste ipoteze, respectiv:

 Prima vizează situația când oricare dintre părțile contractante adoptă, în executarea contractului, o conduită care face ca obligația de întreținere să nu mai poată fi executată în condiții compatibile cu bunele moravuri.

Pentru reușita acțiunii, sunteti obligat, in calitate de reclamant, să probati, prin orice mijloc de probă, că pârâtul/paratii au un comportament care nu permite executarea obligației de întreținere în condiții normale, conforme standardelor morale ale societății.

Cea de-a doua situație care justifică rezoluțiunea contractului de întreținere este neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, ipoteza presupunând că debitorul întreținerii refuză să își execute obligația asumată contractual, fără a fi incidente vreuna dintre ipotezele ce reprezintă, potrivit art. 1555-1557 NCC, cauze justificate de neexecutare.

Condițiile generale care trebuie întrunite cumulativ pentru ca rezoluțiunea unui contract sinalagmatic să fie admisibilă sunt: să existe o neexecutare a obligațiilor asumate prin contract din partea unei părți contractante, neexecutarea obligațiilor să îi fie imputabilă acesteia și să fie pusă în întârziere.

Cu privire la condiția neexecutării obligațiilor contractuale, trebuie sa indicati  mijloacele de probă ce urmeaza a fi administrate din care rezulta ca pârâtii nu și-au executat obligațiile asumate prin contractul de intretinere, astfel ca v-ati vazut nevoit sa formulati acțiunea în rezoluțiunea contractului.

Este de precizat faptul că neexecutarea obligației de întreținere asumată de pârâti prin contract este suficient de importantă ca să atragă rezoluțiunea contractului.

Referitor la condiția ca neexecutarea obligației de întreținere să fie imputabilă debitorului acestei obligații, va trebui sa probati că neîndeplinirea obligației de întreținere de către pârâti are la bază culpa acestora.

Art. 1548 C.civ. instituie în materia răspunderii contractuale o prezumție de culpă în sarcina pârâtilor, prezumție relativă, care va putea  fi răsturnată de catre acestia.

De asemenea, contractul de intreținere poate fi desființat pe calea rezoluțiunii numai dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligației de întreținere nu este imputabilă întreținutului.

Vizualizati si :

In acest context, trebuie sa probati si faptul ca nu ati impiedicat niciodata paratii sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract, ci din contra, le-ati solicitat mereu acestora sa faca acest lucru si le-ati amintit continutul contractului.

În ceea ce privește condiția punerii în întârziere, în cazul contractului de întreținere, datorită caracterului alimentar al prestației la care se oblige debitorii și care trebuie efectuată succesiv, termenele de executare fiind esențiale, debitorii sunt drept în întârziere, potrivit dispozițiilor art. 1523 alin. 2 lit. c) teza a II-a C.civ.

            Referitor la instanta competenta sa judece actiunea in rezolutiunea contractului de intretinere, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 113 alin. (1) C.Proc. Civ., referitoare la competenta alternativa, respectiv – pct. 2: care arata ca in cazul cererilor referitoare la obligatia de intretinere, instanta competenta este cea in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul-reclamant si – pct. 3: care arata ca in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract este competenta instanta locului prevazut in contract pentru executarea, chiar si in parte, a obligatiei.

Clauza De Intretinere nerespectata, da dreptul la rezolutiunea contractului!

In concluzie, daca sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate a rezoluțiunii judiciare pentru neexecutarea culpabilă a obligației de întreținere, puteti solicita instantei sa admita cererea, sa dispuna rezoluțiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către dumneavoastra – in calitate de transmitator de bunuri-creditor la data contractării.

Daca sunteti intr-o asemenea situatie, puteti sa ne contactati in vederea verificarii situatiei si demararii in instanta a unei posibile actiuni pentru recuperarea imobilului instrainat.

Av. Drd. Cuculis Adrian

31 comments to “Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere”
 1. Buna ziua am un contract de intretinere cu uzfruct viager in contract este o clauză ca daca doamna decedeaza in 30 zile de o boală letala care suferea dinainte de a semna .contractul nu produce efect ghinionul meu a fost ca murit după 1 saptamana de la încheierea actului de un accident vascular acum intrebarea mea este ce trebuie să fac eu ?

 2. Bună ziua aș fi interesantă ce drepturi am in urma unui contract de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere, acesta fiind respectat iar persoana întreținută a decedat?

 3. Bună ziua! Am și eu o problema! Acum 2 ani am încheiat cu socrii mei un contract de întreținere! Leam oferit absolut tot, nu am păstrat toate dovezile! De la renovări ale casei lor, doctori, alimente și tot ce și-au dorit ei! În prezent le oferim în jur de 900 de lei pe luna dar vor mult mai mult și ne amenință că dacă nu le dam mai mult ne da în judecata! Din cauza faptului ca am trecut facturile pe numele nostru ea vrea sa ne dea în judecata și spune ca nu mai recunoaște nimic ! În acești 2 ani, noi am construit aici în curte și o casa! Ce șanse sunt ca noi sa rămânem pe drumuri și ei sa rămână cu toată munca noastră?

 4. Multumesc frumos pentru accept.
  Aș avea nevoie de o informație. Cazul este puțin mai complicat, dar voi incerca să relatez pe scurt despre ce este vorba.
  In anul 2008 , mama mea naturală și tatăl vitreg , au decis de comun acord să o treacă în contractul de apartament pe sora mea , contract cu clauză de întreținere , în urma caruia sora mea rămânea proprietară de drept în cazul decesului ambilor părinți.
  Din nefericire mama mea s-a stins din viață acum o săptămână. Tatăl vitreg a început să scoată din casă toate lucrurile mamei. Eu si sora mea suntem în străinătate , din cauza Covid 19 nu am putut participa la serviciu funerar.
  Problema este ca tatăl vitreg vrea să schimbe contractul, să o scoată pe sora mea , pentru a vinde apartamentul.
  Intrebare:
  Poate să vândă apartamentul fără noi două ? Poate schimba ceva la contract ?
  Mentionez că niciuna dintre noi nu intenționăm să îl dăm afară din casă și nici succesiunea nu dorim să o facem , cu condiția ca el să rămână în casă până la sfârșit.
  Vă rog din suflet, dacă puteți să îmi răspundeți , vă mulțumesc anticipat.

 5. Buna seara!
  Vrem sa facem un Contract de întreținere cu o mătușă care suferă uneori de depresii pt care ia medicamente indicate de Dr.In urma cu 30 de ani a făcut un testament unor nepoți care nici n- o mai suna de multi ani.Poate fi contestat acest act ? Sa facem acest contract având în vedere că ne ocupam de întreținerea ei?

  • Bună ziua .eu am un contract de întreținere pt o doamna care a decedat,ea,nu are copii din prima căsătorie.a doua căsătorie a durat 30 de ani acest bărbat are 2 copii .mentionez ca in contract domnul nu este

 6. Exista un CVC cu clauza de intretinere incheiat intre doi soti si un copil, care este al amandorura. Unul dintre soti mai are un copil dintr-o alta casatorie. CVC ul s-a incheiat cu clauza de intretinere doar pe numle copilulului care este al amandorura, dar intre timp, adica dupa mai putin de 30 zile de cand s-a incheiat CVC sotul care mai avea un copil din alta casatorie a decedat de o boala incurabila. Toate cheltuielie de inmormantare au fost suportate de copilul pe numele caruia s-a incheiat CVC. Cand s-a incheiat CVC se stia de acea boala.
  Acum, va intreb: copilul celalalt poate ataca actul de vanzare cumparare, pe motiv ca a decedat in mai putin de 30 de zile?
  Multumesc.

  • Intodeauna asemenea spete sunt sensibile. Aceasta stare de boala trebuie sa fie legata in mod direct de discernamant. In orice caz, trebuie sa vedem contractul si neaparat in cazul unui litigiu trebuie perfectata o expertiza. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  • Bună ziua.Am un contract de vanzare- cumparare cu clauză de întreținere, facut de părinți mei ( tatal vitreg si mama naturala). Mama a decedat 09.2019 iar tatal vitreg ma reclamat in instanță că nu l-am întreținut și ca urmare doreste nulitata actului și repunerea in posesie. De reținut, nu doresc să ma judec cu dânsul. Intrebarea mea este. Ce se întâmplă dacă nu mă prezint la proces . În lipsa mea se poate rezolva problema ? Nu mă interesează dacă se anulează actul. Nu urmaresc să demonstrez nimic , pur și simplu nu doresc să-l vad. Mulțumesc anticipat. O zi bună.

   • Buna ziua. Pozitia procesuala corecta este de angajare a unui avocat si eventual daca este cazul sa ii dati un mandat prin care sa arate ca achiesati la cererea lui de chemare in judecata. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

 7. Bună ziua. Am primit de la judecătoria Bacău o înștiințare în calitate de pârât pentru Rezolutiunea contractude vânzare cumpărare cu clauză de întreținere de la o mătușă care împreună cu soțul acestea au convenit să vândă casa cu act de vânzare cumpărare și clauză de întreținere încheiat între părinții mei. Aceștia au decedat pe rând, copiii rămânând să aibă grijă de ea(de mătușa,) soțul decedand și el înaintea părinților mei.Noi copiii (două surori și un frate) am continuat să avem grijă de aceasta, dar cel mai mult fratele meu care a renovat imobilul locuind cu ea.Acum suntem parati că nu am avut grijă de ea și ne cheamă în instanță. Nu știu ce as putea sa fac pentru a demonstra contrariul…Mentiojez că nu sunt in relații bune cu fratele și soția acestuia. Tind să cred că este sfătuită să procedeze așa,altfel nu vad sensul. Actele sunt întocmite după vechiul cod civil la data de 15/12/1992 Multumesc anticipat pentru consiliere.

 8. Buna seara! Mama mea(semiconstransa) a făcut un contract de vânzare-cumpărare ( cu o suma fictivă mica) cu fratele meu mai mic și cu viitoarea lui soție, pe 1260 ari, iar mama a rămas cu 250 ari! Problema e ca mai suntem încă doi frați și unul dintre noi nu e de acord cu contractul! Se poate anula contractul încheiat( amiabil sau in instanța)? Va multumesc anticipat ! O seara minunata!

   • Buna ziua…ași dori o informatie..parinti mei au făcut fratelui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere..Nu au respectat niciodată clauza,fratele meu a murit într-un accident de mașină.. soția lui la înșelat dar mama știa.. Dar nu a putut săi spuna pt a nu-i face probleme in instanta..parinti vor sa anuleze contractul…se poate ?am drept de cauza?mentionez ca ..au un copil împreună si si inca 2 copii ai fratelui din prima căsătorie.. legal prin judecata parinti pot anula contractu..daca ei au si mai investit in imobil…?mentionez ca părinți traiesc amândoi.. Si vor ca ea , pt ce a făcut ..Si nerespectarea clauzei…Sa anuleze contractul…vor reuși?multumesc

    • Buna ziua. Din punct de vedere legal intretinerea trebuia data pe toata perioada vietii. Daca nu s-a dat, se poate anula. Practic daca nu anulati acest contract, va avea si sotia dansului drept la imobil ca sotie supravietuitoare. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

 9. Bună ziua, mama mea a trăit în concubinaj cu tatăl meu..mi.a făcut contract vânzare-cumpărare cu drept de intretinere,intre timp s-au căsătorit legal. Întrebarea mea este contractul mai e valabil dacă s-a căsătorit? Trebuie făcute ceva modificări? Deoarece ea s-a trecut pe numele tatălui meu. Mulțumesc!

 10. Buna ziua,

  ce sanse mai am ca fiica mostenitoare in aceasta situatie:

  – tata fiind singurul copil la parinti , dupa decesul ambilor parinti a ramas singurul mostenitor . Tata s-a nascut, casatorit si traieste inca in casa bunicilor mei
  – dupa succesiune ramanand singurul mostenitor ( casa + trenuri ) a facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere numai fratelui meu , fara ca eu sa stiu
  – dupa decesul tatalui meu eu mai am dreptul la vreo mostenire, daca a fost vandut tot ( partea mostenita si cea proprie)cu clauza de intretinere fratelui meu?

  Multumesc

 11. Bună ziua! Am încheiat un contract de vanzare cu întreținere viageră, împreună cu soțul meu, luând în întreținere pe cumnata mea. Acum ea vrea să rezilieze acest contract, deși a beneficiat de întreținere. Locuiește împreună cu noi , în casa noastră, dar nu-i place să respecte anumite reguli de conviețuire împreună. Unde se poate rezilia acest contract și cum recuperăm ceea ce am cheltuit cu întreținerea ei. Mulțumesc anticipat !

 12. buna ziua.Tatal meu diagnosticat stare dementiala – lipsa discernamint din anul 2005 , incadrat in gr.handicap 5 cu insotiror personal, prin curator (desemnat cu decizie la data de 19.04.2010) a incheiat cu fratele meu contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere la data de 19.04.2010 iar la data de 20.04.2010 a decedat ..Fratele, sotia si copii locuiau impreuna cu tatal in casa parinteasca.Dupa decesul tatalui nu a fost dezbatuta succesiunea iar eu si sora mea am aflat acum de acest contract de vinzare-cumparare cind fratele meu si sotia s-au despartit iar la partaj au solicitat sa imparta casa si terenul care erau ale tatalui meu . va rog sa imi spuneti cum pot solicita anularea acestui act.Multumesc anticipat!

 13. Bună ziua.Matusa mea care nu are copii a incheiat in urma cu cativa ani un contract de intretinere cu un cuplu tanar cu obligatia de intretinere la domiciliul matusii. Pana in prezent acestia nu si-au respectat obligatia de intretinere prevazuta in contract. Se poate cere rezolutiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către matusa mea?
  Multumesc anticipat!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.