Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere

Clauza De Intretinere in contractul de vanzare cumparare- Ati incheiat un contract de intretinere prin care ati transmis dreptul de nuda proprietate asupra unui bun imobil, dobanditorii bunului, respectiv debitorii obligatiei de intretinere neindeplinindu-si obligatiile asumate prin contract?

Nu putine sunt persoanele in varsta care au semnat contracte de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si care au fost efectiv tepuite de catre cei ce au vrut sa puna mana pe apartamentele sau casele lor.

Pentru acest motiv, este important sa stiti ca daca cel care se obliga sa dea intretinerea unei persoane in schimbul imobilului persoanei intretinute si nu respecta aceasta obligatie, acel contract se poate rezolutiona si persoana care nu a primit intretinerea, sa-si recupereze casa sau apartamentul initial vandut.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca acest lucru poate fi cerut si de catre mostenitorii celui ce nu i s-a respectat clauza de intretinere chiar dupa moartea acelei persoane.

Este bine sa fiti informati fiindca va puteti apara drepturile, insa doar in instanta si doar sub beneficiul unei aparari calificate.

            Aflati ca puteti solicita instantei de judecata sa dispuna rezolutiunea contractului de intretinere pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, desfiintarea contractului si obligarea debitorilor obligatiei de intretinere la restituirea dreptului transmis de catre dumneavoastra la data contractarii.

Clauza De Intretinere

Astfel, conform art. 2263 alin. (2)-(6) C.civ., atunci când comportamentul celeilalte părți face imposibilă executarea contractului în condiții conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluțiunea. În cazul prevăzut la alin. (2), precum și atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, rezoluțiunea nu poate fi pronunțată decât de instanță, dispozițiile art. 1552 nefiind aplicabile.

Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

Dacă rezoluțiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreținere făcută de debitorul pârât după introducerea acțiunii nu poate împiedica rezoluțiunea contractului. În cazul în care rezoluțiunea se pronunță pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obține restituirea prestațiilor de întreținere deja executate. Este bine de stiut si ca dreptul la acțiunea în rezoluțiune se transmite moștenitorilor.

Din interpretarea textelor legale mai sus expuse, rezultă că acțiunea în rezoluțiunea contractului de întreținere poate fi admisă doar în două ipoteze, limitativ prevăzute de lege. In acest context, trebuie analizat daca in speta dumneavoastra sunt incidente aceste ipoteze, respectiv:

 Prima vizează situația când oricare dintre părțile contractante adoptă, în executarea contractului, o conduită care face ca obligația de întreținere să nu mai poată fi executată în condiții compatibile cu bunele moravuri.

Pentru reușita acțiunii, sunteti obligat, in calitate de reclamant, să probati, prin orice mijloc de probă, că pârâtul/paratii au un comportament care nu permite executarea obligației de întreținere în condiții normale, conforme standardelor morale ale societății.

Cea de-a doua situație care justifică rezoluțiunea contractului de întreținere este neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, ipoteza presupunând că debitorul întreținerii refuză să își execute obligația asumată contractual, fără a fi incidente vreuna dintre ipotezele ce reprezintă, potrivit art. 1555-1557 NCC, cauze justificate de neexecutare.

Condițiile generale care trebuie întrunite cumulativ pentru ca rezoluțiunea unui contract sinalagmatic să fie admisibilă sunt: să existe o neexecutare a obligațiilor asumate prin contract din partea unei părți contractante, neexecutarea obligațiilor să îi fie imputabilă acesteia și să fie pusă în întârziere.

Cu privire la condiția neexecutării obligațiilor contractuale, trebuie sa indicati  mijloacele de probă ce urmeaza a fi administrate din care rezulta ca pârâtii nu și-au executat obligațiile asumate prin contractul de intretinere, astfel ca v-ati vazut nevoit sa formulati acțiunea în rezoluțiunea contractului.

Este de precizat faptul că neexecutarea obligației de întreținere asumată de pârâti prin contract este suficient de importantă ca să atragă rezoluțiunea contractului.

Referitor la condiția ca neexecutarea obligației de întreținere să fie imputabilă debitorului acestei obligații, va trebui sa probati că neîndeplinirea obligației de întreținere de către pârâti are la bază culpa acestora.

Art. 1548 C.civ. instituie în materia răspunderii contractuale o prezumție de culpă în sarcina pârâtilor, prezumție relativă, care va putea  fi răsturnată de catre acestia.

De asemenea, contractul de intreținere poate fi desființat pe calea rezoluțiunii numai dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligației de întreținere nu este imputabilă întreținutului.

Vizualizati si :

In acest context, trebuie sa probati si faptul ca nu ati impiedicat niciodata paratii sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract, ci din contra, le-ati solicitat mereu acestora sa faca acest lucru si le-ati amintit continutul contractului.

În ceea ce privește condiția punerii în întârziere, în cazul contractului de întreținere, datorită caracterului alimentar al prestației la care se oblige debitorii și care trebuie efectuată succesiv, termenele de executare fiind esențiale, debitorii sunt drept în întârziere, potrivit dispozițiilor art. 1523 alin. 2 lit. c) teza a II-a C.civ.

            Referitor la instanta competenta sa judece actiunea in rezolutiunea contractului de intretinere, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 113 alin. (1) C.Proc. Civ., referitoare la competenta alternativa, respectiv – pct. 2: care arata ca in cazul cererilor referitoare la obligatia de intretinere, instanta competenta este cea in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul-reclamant si – pct. 3: care arata ca in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract este competenta instanta locului prevazut in contract pentru executarea, chiar si in parte, a obligatiei.

Clauza De Intretinere nerespectata, da dreptul la rezolutiunea contractului!

In concluzie, daca sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate a rezoluțiunii judiciare pentru neexecutarea culpabilă a obligației de întreținere, puteti solicita instantei sa admita cererea, sa dispuna rezoluțiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către dumneavoastra – in calitate de transmitator de bunuri-creditor la data contractării.

Daca sunteti intr-o asemenea situatie, puteti sa ne contactati in vederea verificarii situatiei si demararii in instanta a unei posibile actiuni pentru recuperarea imobilului instrainat.

Av. Drd. Cuculis Adrian

161 comments to “Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere”
  1. Buna ziua am un contract de intretinere cu uzfruct viager in contract este o clauză ca daca doamna decedeaza in 30 zile de o boală letala care suferea dinainte de a semna .contractul nu produce efect ghinionul meu a fost ca murit după 1 saptamana de la încheierea actului de un accident vascular acum intrebarea mea este ce trebuie să fac eu ?

    • Bună ziua doresc sa știu,ce se întâmplă în cazul în care persoana care era trecuta sa aibă grija de alta persoana în schimbul locuințe I prin uzufruct viajer decedează,ce se întâmplă cu imobilul,și contractul semnat ulterior, o zi plăcută multumesc

    • BUNA ZIUA,IN CAZUL IN CARE,PERSOANA CARE URMA SA INTRETINA PRIN CLAUZA DIN CONTRACT,A DECEDAT DE CANCER SI NU A MAI PUTUT SA SI INDEPLINEASCA SARCINILE DIN CONTRACT CA INTRETINATOR ,CASA FIIND PE NUMELE CELUI DECEDAT,CINE ARE CASTIG DE CAUZA ,MOSTENITORII CELUI DECEDAT,S AU REVINE CASA FOSTULUI PROPRIETAR

      • Bună ziua , părinți mei a dat casa cu contract de vânzare cumpărarela un nepot, și sa aibă grija de ei ,el e plecat în Spania și nu are nici o treabă cu bătrâni acu câteva zile tatăl meu a murit nu a venit nu și-a făcut treaba , Mama a rămas singura nu are nimeni grija de ia , întrebarea mea este, ce se poate face .Mulțumesc

      • Bună ziua ,în cazul în care ,o persoana ,nepoata are grija de bunica ei cu acte doveditoare,iar mama,bunicii nu o interesa de ea,niciodată,iar nepoata cu fiica de 2 ani a fost data afara după moartea bunicii care I persoane revine apartamentul

      • Bună ziua ,doresc sa știu dacă soția mea a avut grija de bunica mama I ei,cu acte doveditoare medic,inml etc,ia mama bunicii nu a interesat o,mai mult de atât pe fiica ei după moartea bunicii a dat o afara cu fica ei de 2 ani,cine are drept la acel apartament ,multumesc

    • Buna ziua!Am o matusa,care a facut act de vanzare cumparare cu niste clauze fiicei sale.Fata sa a murit acum 8 ani,iar nepotii nu vor sa se ingrijeasca de ea,mai mult o jigneste si nu vrea sa auda de ea ,in schimb nu vor sa renunte la casa.Matusa este in grija surorii sale si vrea sa_i lase casa.Ce se poate face? Multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri.

    • Buna ziua!
      Numele meu este Rodica Udroiu…..in urma cu 8 ani , socrii mei ( foștii ) ne.au făcut contract de vânzare cumpărare mie și soțului meu , cu clauza de întreținere până la moarte.
      Între timp, socrul meu a decedat și a rămas doar soacra mea
      Acum 2 ani , am divorțat de soțul meu și am plecat….însă nu știu dacă eu mai am dreptul acolo
      Menționez că soacra mea încă trăiește
      Daca am plecat și nu mi.am respectat clauza de a avea grija de ea până la moarte…..se anulează contractul
      .multumesc

  2. Bună ziua aș fi interesantă ce drepturi am in urma unui contract de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere, acesta fiind respectat iar persoana întreținută a decedat?

      • Buna ziua,
        Am achizitionat o locuinta tip vila insiruita prin programul Noua Casa. Vanzatorul ne-a ascuns faptul ca are probleme cu acoperisul acest fapt l-am descoperit cand ne-am mutat la prima ploaie serioasa! Din discutiile avute cu vecinii si ei au aceste probleme nepuntand fi rezolvate decat prin modificarea acoperisului! Doresc sa stiu daca acesta este un viciu grav care poate duce la rezilierea contractului de vanzare cumparare!?
        Va multumesc!

          • Bună ziua! Acum mai bine de 20 de ani,tatăl meu,a făcut un contract de vânzare cumpărare pentru mine și sora mea ,in urma căruia noi,surorile deveneam proprietare,dar în contract tatăl meu a stipulat clauza de habitație viageră și de întreținere.Acum noua ani,tatăl meu a decis să se mute la țară și pentru că sora mea se afla într-un mare impas financiar,tata,ne-propus mie și soțului meu sa ii cumpărăm jumătatea proprietății asupra apartamentului a surorii mele.Ea a primit banii aferenți ,dar clauza de habitație și de întreținere a rămas în contractul de vânzare cumpărare încheiat între noi(eu și soțul meu)și sora mea,tata având in continuare aceste drepturi.Intrebareaa mea este,in condițiile in care în contractul inițial aceasta clauza ne privea atât pe mine cât și pe sora mea,acum că ea a primit banii pentru jumătatea ei,iar noi am rămas cu clauza,ea este absolvita de orice obligație de întreținere fata de tata?
            In plus,in ce condiții eu și soțul meu putem vinde acest apartament ,daca exista aceasta clauza de habitație viageră și de întreținere pentru tata?
            Dacă există posibilitate să primesc răspuns,va rog sa mi-l trimiteți doar pe email,fara a fi publicat.
            Mulțumesc anticipat!

          • Buna ziua,bunicii mei iau vandut surorii mele teren plus casa,având o clauza în contract…sa aibă grija de ei pana la moarte….deja de atunci au trecut 5 ani,tataia între timp a murit iar mamaia are dementa ,si fara un picior iar sora mea sa ocupat de ei in tot acest timp…acum ea a venit în Italia și a lăsat-o pe mama sa aibă grija de mamaia….noi neam gândit sa o punem într-un azil de batrani asa ar avea grija de ea non stop…întrebarea mea este: dacă copii bunicilor au dreptul sa atace acel contract, având în vedere ca sora mea se ocupa în continuare de bunica trimițând bani pt ca nui ajunge pensia pt a plăti azilu și dacă copii au dreptul sa mai între în casa având în vedere ca tataia nu mai este iar mamaia e cu dementa iar cea care sa ocupat mereu de ea si a semnat pt ea a fost sora mea????mulțumesc anticipat
            ..

        • Bună ziua doresc sa știu,ce se întâmplă în cazul în care persoana care era trecuta sa aibă grija de alta persoana în schimbul locuințe I prin uzufruct viajer decedează,ce se întâmplă cu imobilul,și contractul semnat ulterior, o zi plăcută multumesc

            • Bună ziua! Aș fi interesantă ce drepturi am in urma unui contract de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere?
              Bunica soțului a hotărât sa ne facă acte de vânzare cumpărare pe teren respectiv pe locuințe atât mie cât și soțului. Bătrână are 2 copii care au semnat ca renunță la partea lor în favoarea mamei(respectiv bunica soțului) ca aceasta sa poată face acel act de vânzare cumpărare. Noi, actualii proprietari am hotărât sa lasam pe cei 2 copii ai bătrânei sa locuiască în casa bătrânei care este separata de casa noastră, numai ca aceștia nu se mai înțeleg și de fiecare data ajung la certuri care pe noi ne deranjează foarte tare. Menționez ca bătrână nu a cerut niciodată nimic de la noi pt întreținerea ei, dar noi am ajutat-o ori de câte ori a avut nevoie de ceva, si am ajutat-o timp de cel puțin 3 luni de zile când aceasta a fost la pat din cauza unui accident de mașină. (ceea ce se considera ca a fost întreținută, asa cum se cerea în acte). Doresc sa știu dacă bătrână poate desființa acel acte de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere, si in ce condiții.

          • Buna ziua,bunicii mei iau vandut surorii mele teren plus casa,având o clauza în contract…sa aibă grija de ei pana la moarte….deja de atunci au trecut 5 ani,tataia între timp a murit iar mamaia are dementa ,si fara un picior iar sora mea sa ocupat de ei in tot acest timp…acum ea a venit în Italia și a lăsat-o pe mama sa aibă grija de mamaia….noi neam gândit sa o punem într-un azil de batrani asa ar avea grija de ea non stop…întrebarea mea este: dacă copii bunicilor au dreptul sa atace acel contract, având în vedere ca sora mea se ocupa în continuare de bunica trimițând bani pt ca nui ajunge pensia pt a plăti azilu și dacă copii au dreptul sa mai între în casa având în vedere ca tataia nu mai este iar mamaia e cu dementa iar cea care sa ocupat mereu de ea si a semnat pt ea a fost sora mea????mulțumesc anticipat
            ..

          • Cvc cu clauza de ontretinere facut unuia dintre copii, dupa decesul parintilor, copii care nu sunt in cantract au drept de mostenire? Va multumesc.

      • Bună seara, tatăl meu bolnav mintal cu demență gradul 2(accentuat)a semnat un contract de vînzare cumpărare cu întreținere unui văr,acesta profitând de starea lui de sănătate,anul trecut tata a decedat de cancer , boală care ia agravat și mai tare starea psihică, am aflat după înmormântare de acest act, l-am lăsat pe acest văr să stea în casa tatălui să nu plătească chirie fiind de undeva de la țară și avind servici in construcții în București,întrebarea este pot cere anularea contractului, și ce șanse am, țin să precizez că tata era bolnav de mulți ani de această boală peste 35 de ani cu multe internări la psihiatrie ,incasa și indemnizație pe caz de acest handicap din anul 2006, dacă credeți că am vreo șansă de cîștig am să vă contactez, Mulțumesc anticipat pt.raspuns.

        • Am făcut un contract de vânzare cumpărare cu clauza în care este trecut și soțul meu care a decedat. Acum vreau sa cancelez acest contract pe motiv ca persoanele respective nu vor să-și îndeplinească obligațiile din clauza. Ce trebuie sa fac? Pot sa fac vânzare cu clauza la o alta persoana? Va mulțumesc.

    • Bună ziua! Tatăl meu vitreg afacut act de vânzare cumpărare cu clauza fratelui meu vitreg, vreau sa știu dacă după moartea tatălui mama poate sa aibă și ea drept chear dacă actul este făcut pentru fratele vitreg. Mama are grija de tatăl meu vitreg, care este căzut la pat.

    • Buna ziua!Contractul de vanzare cumparare cu intretinere poate fi spart dupa decesul parintilor de catre frati?Chiar daca ei nu sunt trecuti in contract?Multumesc!

    • IBuna ziua domnule avocat.Va intreb cu respect ,daca ,un contract de vanzare imobil cu vlauza de intretinere se piate anula de catre un notar , sau doar de un judecator ,fiind reprezentat de un avocat?Va multumesc frumos.

    • Bună ziua! Suntem doua surori, părinții mi-au făcut un contract de vânzare cu întreținere pana sa decedeze iar sora vrea sa ma acționeze in instanta pentru ca zice ca si ea are dreptul are vreo șansă sa se sparga actu.

  3. Bună ziua! Am și eu o problema! Acum 2 ani am încheiat cu socrii mei un contract de întreținere! Leam oferit absolut tot, nu am păstrat toate dovezile! De la renovări ale casei lor, doctori, alimente și tot ce și-au dorit ei! În prezent le oferim în jur de 900 de lei pe luna dar vor mult mai mult și ne amenință că dacă nu le dam mai mult ne da în judecata! Din cauza faptului ca am trecut facturile pe numele nostru ea vrea sa ne dea în judecata și spune ca nu mai recunoaște nimic ! În acești 2 ani, noi am construit aici în curte și o casa! Ce șanse sunt ca noi sa rămânem pe drumuri și ei sa rămână cu toată munca noastră?

    • Buna ziua, in legatura cu situatia dvs. o sa avem nevoie de mai multe acte. Asta pentru a analiza daca se poate anula sau nu contractul de intretinere. Desigur ideal ar fi sa ne auzim la telefon sa analizam sansele. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

    • Bună ziua .eu am un contract de întreținere pt o doamna care a decedat,ea,nu are copii din prima căsătorie.a doua căsătorie a durat 30 de ani acest bărbat are 2 copii .mentionez ca in contract domnul nu este

      • Bună seara, Mama mea a dat casa la un nepot cu contract de vânzare cumpărare și sa aibă grija de ia și de tatăl meu am fost deacord dar însă au trecut șase luni și nici măcar un telefon na dat a plecat în Spania și nu-și indepl8neste condițiile ce e de făcut mulțumesc

  4. Multumesc frumos pentru accept.
    Aș avea nevoie de o informație. Cazul este puțin mai complicat, dar voi incerca să relatez pe scurt despre ce este vorba.
    In anul 2008 , mama mea naturală și tatăl vitreg , au decis de comun acord să o treacă în contractul de apartament pe sora mea , contract cu clauză de întreținere , în urma caruia sora mea rămânea proprietară de drept în cazul decesului ambilor părinți.
    Din nefericire mama mea s-a stins din viață acum o săptămână. Tatăl vitreg a început să scoată din casă toate lucrurile mamei. Eu si sora mea suntem în străinătate , din cauza Covid 19 nu am putut participa la serviciu funerar.
    Problema este ca tatăl vitreg vrea să schimbe contractul, să o scoată pe sora mea , pentru a vinde apartamentul.
    Intrebare:
    Poate să vândă apartamentul fără noi două ? Poate schimba ceva la contract ?
    Mentionez că niciuna dintre noi nu intenționăm să îl dăm afară din casă și nici succesiunea nu dorim să o facem , cu condiția ca el să rămână în casă până la sfârșit.
    Vă rog din suflet, dacă puteți să îmi răspundeți , vă mulțumesc anticipat.

  5. Buna seara!
    Vrem sa facem un Contract de întreținere cu o mătușă care suferă uneori de depresii pt care ia medicamente indicate de Dr.In urma cu 30 de ani a făcut un testament unor nepoți care nici n- o mai suna de multi ani.Poate fi contestat acest act ? Sa facem acest contract având în vedere că ne ocupam de întreținerea ei?

    • Bună ziua .eu am un contract de întreținere pt o doamna care a decedat,ea,nu are copii din prima căsătorie.a doua căsătorie a durat 30 de ani acest bărbat are 2 copii .mentionez ca in contract domnul nu este

    • Buna ziua! Am o întrebare, dacă străbunicul meu a făcut contract de întreținere cu tatăl si mama mea cu uzufruct viager si mama a divorțat si doar tata l-a întreținut pe străbunicul pana la moarte si tot el l-a înmormântat, mama mai are vreun drept ? As putea câștiga in instanța? Sunt si martori ca ea a plecat din casa si nu l-a îngrijit

  6. Exista un CVC cu clauza de intretinere incheiat intre doi soti si un copil, care este al amandorura. Unul dintre soti mai are un copil dintr-o alta casatorie. CVC ul s-a incheiat cu clauza de intretinere doar pe numle copilulului care este al amandorura, dar intre timp, adica dupa mai putin de 30 zile de cand s-a incheiat CVC sotul care mai avea un copil din alta casatorie a decedat de o boala incurabila. Toate cheltuielie de inmormantare au fost suportate de copilul pe numele caruia s-a incheiat CVC. Cand s-a incheiat CVC se stia de acea boala.
    Acum, va intreb: copilul celalalt poate ataca actul de vanzare cumparare, pe motiv ca a decedat in mai putin de 30 de zile?
    Multumesc.

    • Intodeauna asemenea spete sunt sensibile. Aceasta stare de boala trebuie sa fie legata in mod direct de discernamant. In orice caz, trebuie sa vedem contractul si neaparat in cazul unui litigiu trebuie perfectata o expertiza. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

      • Bună ziua ,am o întrebare la un act de vânzare cumpărare cu întreținere încheiat între mine și o bunica pentru a avea grija de părinții mei,adică fiul ei și noră, după decesul mamei am fost amenințat cu rezilierea contractului de către tată și amenințat de un frate că nu mai am voie in curtea respectiva,in ultima perioada pentru că nu am putut sa fiu alaturi de ei am platit pe cineva pentru a avea grija de mama,ce șanse sunt pentru rezilierea contractului? Va multumesc

      • Bună seara, tatăl meu bolnav mintal cu demență gradul 2(accentuat)a semnat un contract de vînzare cumpărare cu întreținere unui văr,acesta profitând de starea lui de sănătate,anul trecut tata a decedat de cancer , boală care ia agravat și mai tare starea psihică, am aflat după înmormântare de acest act, l-am lăsat pe acest văr să stea în casa tatălui să nu plătească chirie fiind de undeva de la țară și avind servici in construcții în București,întrebarea este pot cere anularea contractului, și ce șanse am, țin să precizez că tata era bolnav de mulți ani de această boală peste 35 de ani cu multe internări la psihiatrie ,incasa și indemnizație pe caz de acest handicap din anul 2006, dacă credeți că am vreo șansă de cîștig am să vă contactez, Mulțumesc anticipat pt.raspuns.

        • Nu ar fi nici primul si nici ultimul contract de vanzare cumparare pe care am reusi sa-l anulam in instanta fiindca persoana nu avea discernamantul necesar sa il semneze. Va putem ajuta sa atacati si sa anulati daca se impune actul de vanzare cumparare. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

    • Bună ziua.Am un contract de vanzare- cumparare cu clauză de întreținere, facut de părinți mei ( tatal vitreg si mama naturala). Mama a decedat 09.2019 iar tatal vitreg ma reclamat in instanță că nu l-am întreținut și ca urmare doreste nulitata actului și repunerea in posesie. De reținut, nu doresc să ma judec cu dânsul. Intrebarea mea este. Ce se întâmplă dacă nu mă prezint la proces . În lipsa mea se poate rezolva problema ? Nu mă interesează dacă se anulează actul. Nu urmaresc să demonstrez nimic , pur și simplu nu doresc să-l vad. Mulțumesc anticipat. O zi bună.

      • Buna ziua. Pozitia procesuala corecta este de angajare a unui avocat si eventual daca este cazul sa ii dati un mandat prin care sa arate ca achiesati la cererea lui de chemare in judecata. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

  7. Bună ziua. Am primit de la judecătoria Bacău o înștiințare în calitate de pârât pentru Rezolutiunea contractude vânzare cumpărare cu clauză de întreținere de la o mătușă care împreună cu soțul acestea au convenit să vândă casa cu act de vânzare cumpărare și clauză de întreținere încheiat între părinții mei. Aceștia au decedat pe rând, copiii rămânând să aibă grijă de ea(de mătușa,) soțul decedand și el înaintea părinților mei.Noi copiii (două surori și un frate) am continuat să avem grijă de aceasta, dar cel mai mult fratele meu care a renovat imobilul locuind cu ea.Acum suntem parati că nu am avut grijă de ea și ne cheamă în instanță. Nu știu ce as putea sa fac pentru a demonstra contrariul…Mentiojez că nu sunt in relații bune cu fratele și soția acestuia. Tind să cred că este sfătuită să procedeze așa,altfel nu vad sensul. Actele sunt întocmite după vechiul cod civil la data de 15/12/1992 Multumesc anticipat pentru consiliere.

    • Bună ziua. Am făcut un contract de vânzare cumpărare cu clauză întreținere și uzufruct viager cu fiul meu. Apartamentul în cauză este doar al meu nu și a soției în speță mama fiului nostru.
      Acesta este plecat de 6 ani din țară și este cam rebel nu vrea să contribuie la cheltuielile mele de zi cu zi.
      Eu am o pensie minimă de 1125 lei și imieste foarte greu să mă descurc ,având diabet zaharat insulina dependent,astm bronsic,avc,gonartroza, coxartroza și alte probleme de sănătate.
      Vă întreb pot anula contractul sus menționat neavând posibilități financiare pentru avocat și în ce condiții se poate face acest lucru.
      Vă multumesc

  8. Buna seara! Mama mea(semiconstransa) a făcut un contract de vânzare-cumpărare ( cu o suma fictivă mica) cu fratele meu mai mic și cu viitoarea lui soție, pe 1260 ari, iar mama a rămas cu 250 ari! Problema e ca mai suntem încă doi frați și unul dintre noi nu e de acord cu contractul! Se poate anula contractul încheiat( amiabil sau in instanța)? Va multumesc anticipat ! O seara minunata!

      • Buna ziua…ași dori o informatie..parinti mei au făcut fratelui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere..Nu au respectat niciodată clauza,fratele meu a murit într-un accident de mașină.. soția lui la înșelat dar mama știa.. Dar nu a putut săi spuna pt a nu-i face probleme in instanta..parinti vor sa anuleze contractul…se poate ?am drept de cauza?mentionez ca ..au un copil împreună si si inca 2 copii ai fratelui din prima căsătorie.. legal prin judecata parinti pot anula contractu..daca ei au si mai investit in imobil…?mentionez ca părinți traiesc amândoi.. Si vor ca ea , pt ce a făcut ..Si nerespectarea clauzei…Sa anuleze contractul…vor reuși?multumesc

        • Buna ziua. Din punct de vedere legal intretinerea trebuia data pe toata perioada vietii. Daca nu s-a dat, se poate anula. Practic daca nu anulati acest contract, va avea si sotia dansului drept la imobil ca sotie supravietuitoare. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  9. Bună ziua, mama mea a trăit în concubinaj cu tatăl meu..mi.a făcut contract vânzare-cumpărare cu drept de intretinere,intre timp s-au căsătorit legal. Întrebarea mea este contractul mai e valabil dacă s-a căsătorit? Trebuie făcute ceva modificări? Deoarece ea s-a trecut pe numele tatălui meu. Mulțumesc!

  10. Buna ziua,

    ce sanse mai am ca fiica mostenitoare in aceasta situatie:

    – tata fiind singurul copil la parinti , dupa decesul ambilor parinti a ramas singurul mostenitor . Tata s-a nascut, casatorit si traieste inca in casa bunicilor mei
    – dupa succesiune ramanand singurul mostenitor ( casa + trenuri ) a facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere numai fratelui meu , fara ca eu sa stiu
    – dupa decesul tatalui meu eu mai am dreptul la vreo mostenire, daca a fost vandut tot ( partea mostenita si cea proprie)cu clauza de intretinere fratelui meu?

    Multumesc

  11. Bună ziua! Am încheiat un contract de vanzare cu întreținere viageră, împreună cu soțul meu, luând în întreținere pe cumnata mea. Acum ea vrea să rezilieze acest contract, deși a beneficiat de întreținere. Locuiește împreună cu noi , în casa noastră, dar nu-i place să respecte anumite reguli de conviețuire împreună. Unde se poate rezilia acest contract și cum recuperăm ceea ce am cheltuit cu întreținerea ei. Mulțumesc anticipat !

  12. buna ziua.Tatal meu diagnosticat stare dementiala – lipsa discernamint din anul 2005 , incadrat in gr.handicap 5 cu insotiror personal, prin curator (desemnat cu decizie la data de 19.04.2010) a incheiat cu fratele meu contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere la data de 19.04.2010 iar la data de 20.04.2010 a decedat ..Fratele, sotia si copii locuiau impreuna cu tatal in casa parinteasca.Dupa decesul tatalui nu a fost dezbatuta succesiunea iar eu si sora mea am aflat acum de acest contract de vinzare-cumparare cind fratele meu si sotia s-au despartit iar la partaj au solicitat sa imparta casa si terenul care erau ale tatalui meu . va rog sa imi spuneti cum pot solicita anularea acestui act.Multumesc anticipat!

  13. Bună ziua.Matusa mea care nu are copii a incheiat in urma cu cativa ani un contract de intretinere cu un cuplu tanar cu obligatia de intretinere la domiciliul matusii. Pana in prezent acestia nu si-au respectat obligatia de intretinere prevazuta in contract. Se poate cere rezolutiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către matusa mea?
    Multumesc anticipat!

      • Bună ziua. In anu 1998 am íncheiat un contract de vânzare- cumparare cu clauza de întretinere cu parintii mei si cu bunicul.La vremerea respectiva eram casatorita.In anul 2002 m.am separat definitiv de fostul sot, iar ín 2007 am divortat.Fostul sot nu a avut nici o legatura cu parintii mei si nici cu bunicul.Nu a tinut niciodata legatura cu ei, a avut locuinta separata ( un apartament dobandit cu mine) într.o alta localitate.Mentionez ca íntre timp bunicul a decedat ín 2004,iar tatal meu ín 2016.Singurul supravietuitor este mama mea.Ce pot să fac ín această situatie? Multumesc !

  14. Bună ziua ,am o întrebare la un act de vânzare cumpărare cu întreținere încheiat între mine și o bunica pentru a avea grija de părinții mei,adică fiul ei și noră, după decesul mamei am fost amenințat cu rezilierea contractului de către tată și amenințat de un frate că nu mai am voie in curtea respectiva,in ultima perioada pentru că nu am putut sa fiu alaturi de ei am platit pe cineva pentru a avea grija de mama,ce șanse sunt pentru rezilierea contractului? Va multumesc

  15. Buna ziua!
    Supun atentiei Dvs, urmatoarea situatie :
    – Parintii mei au încheiat in 1991 un contract de vanzare – cumparare cu clauza de intreținere cu strabunica mea (aceasta fiind unicul proprietar al casei care face obiectul contractului de vanzare cumparare). Acestia si-au indeplinit obligatiile de intretinere pana la decesul stabunicii mele (1996) si au suportat inclusiv cheltuieli de inmormantare si toate cele necesare.
    De-a lungul timpului, parintii mei au facut anumite modificari la casa si anul acesta , in luna octombrie au vrut sa faca intabularea casei si aceasta a fost respinsa. Pe extrasul de carte funciara, la capitolul III – SARCINI este specificat: “Se transcrie in Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni ipoteca legala pentru plata rentei in bani corespunzatoare intretinerii neexecutate nr 1632/1991”.
    Puteti sa imi spuneti ce inseamna acest lucru in conditiile in care parintii mei si-au indeplinit toate obligatiile de intretinere?
    Trebuia mers la notar dupa decesul strabunicii mele pentru a se scoate acea clauza de intretinere ?
    Ce trebuie facut mai departe ?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  16. Bună ziua. Matusa mea, care nu are copii si divortata de 20 ani, a incheiat acum 2luni un contract de vanzare – cumparare cu clauza de intretinere catre mine si sotul meu. Acum dupa o cearta, care nu are legatura cu clauzele din contact, vrea sa desfaca actele de pe apartament. Mentionez ca noi, nepotii ne-am indeplinit toate sarcinile si obligatiile din contract, ca cearta este pe alt subiect. Se pot rupe actele? Noi putem sa ne opunem? Suntem sigurii care avem grija de dansa, dar la nervi ia masuri dure fara sa se gandeasca la urmari. Va multumesc!

  17. Buna ziua…Bunicul din partea mamei a incheiat in 2008 un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu mama mea si tatal meu care au convenit sa aiba grija de batran ca dupa moarte sa intre in posesia locuintei….Intrebare: daca bunicul traieste acum are vreo posibilitate de a sparge actul si de a scoate din contract doar pe ginerele sau adica tatal meu???multumesc

  18. Buna ziua.Vreau sa cumpar un apt.Cel care il vinde are contract de vanzare cu clauza de intretinere.Ultimul intretinut a decedat anul trecut.APt.il iau prin credit ipotecar.
    Ceilalti copii ai decedatului pot ataca contractul de vanzare si cere pretentii asupra imobilului dupa ce eu intru in posesia lui
    ?
    Multumesc

  19. Parintii mei au facut un contract de vanzare-cumparare surorii mele cu clauza de intrezinere. Tatal meu a murit in urma cu cateva luni. Sora a Internat-o pe mama intr-un spital de boli mintale. Asta inseamna ca a incalcat clauza de intretinere?

    • Buna ziua, clauza de intretinere presupune intretinerea efectiva a acelei persoane. Chiar daca se afla in centrul respectiv, desi trebuie sa vedem de ce a ajuns acolo, trebuia sa o sustina si sa o viziteze. Cu bine,av. drd. Cuculis 0722298011

  20. Buna ziua,Parintii mei vor sa-mi lase un ap si sa facem contract vanzare cumparare.
    La notar ne-a spus ca trebuie sa avem valoarea minima a ap sa le dau eu parintilor si anume 33.000Euro.
    Eu nu am acesti bani, parintii mei doresc ca acest apartament sa ramana al meu.
    La notar, explicandu-i situatia ne-a dat varianta vanzare-cumparare cu clauza de intrezinere.Eu mai am o sora ce a primit si ea de la parinti un alt apartament, doar ca ii place sa mai arunce vorbe rautacioase
    Intrebarea mea este dupa decesul parintilor sora mea poate sa mai deschida succesiune pe acest apartament? Ce trebuie mentionat in contractul vanzare-cumparare cu clauza de intrezinere pentru a fi sigura ca nu cere drep la apartament.
    Multumesc!

  21. Parintii mi-au facut CVC cu cl.de intretinere in 2004, in prezenta repr.Serv.Publ.de Asist.Sociala. Aveau 79 ani, mama suferise anterior un AVC,complet resorbit, perfect lucida si fara alte probleme mentale inreg.la med. de fam.sau de specialitate, iar tatal fara nici o problema, la semnarea contr. Mama a decedat in 2010, tatal in 2019. Clauza de intretinere indeplinita ireprosabil. Exista f.multi martori de o probibtate exemplara. Abia azi, 17.03.2021, sora mea, la realizarea succesiunii altor terenuri mi-a spus ca va actiona in justitie contractul. Mentionez ca, la data realizarii contractului parintii mei au refuzat sa ceara parerea sorei mele referitor CVC.
    Va multumesc!

  22. Bună ziua
    Va prezint următoarea situație
    Părinții mei au încheiat cu soare mea un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere, acest lucru s a întâmplat cu acordul verbal al tuturor fraților noi fiind în total 4 frati
    Timp de peste 25 de ani totul a fost în regula, sora mea indeplinindusi în termeni rezonabili obligațiile contractuale de întreținere față de părinți noștri
    In anul 2009 tatăl nostru a decedat, mama rămânând în continuare în întreținerea surori cu care a fost încheiat acest contract
    De aproximativ 3 ani mama a început sa mi spună ca sora și soțul acesteia ai început sa aibă un comportament neadecvat față de ea, aducându-i frecvent injurii și jigniri și culminând cu amenințări cu bătaia
    După ce am luat la cunoștință despre acest lucru am încercat de nenumărate ori, prin discuții telefonice avute cu sora mea sa încerc sa aplanez acest conflict ,lucru care nu s a întâmplat, conflictul excaladand si mai mult ,sora motivând ca mama încearcă sa ii comande ce și cum sa facă în gospodărie
    După aceste comportamentul surori față de mama s a manifestat prin tot felul de șicane ca de exemplu întârzieri în cumpărarea medicației ce care mama are nevoie, oferirea de hrana putina și la ore târzii sau nepotrivite, refuzul da ai trimite bani din pensia personală a mamei, bani de care ar fi fost necesari pentru completarea sume necesare pentru plata unei intervenții chirurgicale,restul pana la suma totala fiind acoperit de mine, mama fiind în acel moment la mine acasă,din cauza refuzului de ai trimite acea sumă intervenția respectiva nu s a mai făcut
    Deasemenea au fost situații când din cauza violențelor aplicate mamei mele aceasta a prezentat urme constând în vânătăi și excoriatii pe brațe
    Din cele relatate de mama am înțeles ca o obliga sa I dea bani surori mele pentru ai procura medicamente, alimente și lemne necesare încălzirii camerei unde aceasta locuiește
    Iar dacă mama refuza sa I dea bani pentru aceste necesități primește xa și hrana o cantitate mică de mâncarea de multe ori doar o singură dată pe zi
    Menționez faptul ca mama niciodată nu a afirmat ca ar dorii sa desfacă acel contract de vânzare-cumpărare și nici noi ceilalți frati nu am cerut acest lucru
    Însă cel mai grav aspect care ma îngrijorează este faptul ca sora refuza sa o ducă pe mama la un centru de vaccinare ca aceasta sa fie vaccinata anti COVID 19 deși aceasta o a solicitat acest lucru de nenumărate ori
    În momentul de fata eu ii trimit alimente care sa completeze necesarul de hrana a mamei prin firme de curierat
    Menționez ca nici noi frati și nici mama care este în vârstă de 83 de ani nu avem în intenție vreo acțiune în instanță prin care sa cerem anularea actului de vânzare-cumpărare
    Întrebarea mea este dacă există o cale legala prin care sa o oblige pe sora noastră sa și îndeplinească obligațiile contractuale de a o intretine pe mama în niște condiții normale și de bun-simț
    În speranța că nu v am plictisit cu aceasta postare foarte lungă va mulțumesc anticipat pt orice eventual răspuns

  23. Va mulțumesc pentru sfaturi, În cazul în care va fi necesar sa iau o asemenea decizie am sa va contactez

  24. Buna ziua! In urma unui contract de vanzare cu clauza de intretinere, daca obligatia de intretinere nu se poate executa satisfacator (adica creditorul/parintele nu doreste, invocand ca nu are nevoie, ba din contra el ne ajuta avand o situatie buna), cum ma’ pot apara daca mostenitorul rezervatar, in viitor, dupa moartea creditorului, imi imputa neindeplinirea obligatiei (nefiind culpa mea)… Se poate renunta la clauza, sau anulare mutuala si incheierea unui contract v-c fara clauza (situatia concreta, a impartit in mod egal celor 2 copii, Insa nu are incredere ca celalalt copil, cu care are conflicte si ameninta, nu va ataca dupa moartea sa acest contract). Multumesc!

  25. Buna ziua , Va rog sa ma sprijiniti cu un sfat : mama a decedat; a incheiat inainte de a muri un CVC cu clauza de intretinere cu fratele mijlociu ( suntem 3 frati ). Inca din viata era trista ca a semnat acel act , nedreptatindu-ne pe noi , cei alti 2 copii ai ei. M a rugat in nenumarate ori sa insist , ca dupa moartea ei , partea fratelui mai mic sa-i revina acestuia . ( eu m-am exprimat ca nu doresc nimic din mostenire ). Fratele mijlociu este evaziv , nu vrea sa ne arate CVC , si nu promite ca partea fratelui cel mic ii va reveni acestuia. Intrebare : trebuie sa facem succesiune ? Si daca DA si fratele mijlociu nu va ceda partea cuvenita fratelui mic – mai putem face ceva ? Putem actiona in instanta ? AVEM VREO SANSA SA CASTIGAM ? Va multumesc mult ptr sprijin, Elena Petrache

    • Buna ziua, pentrua putea spune daca un contract de genul acesta de intretinere este sau nu susceptibil de a fi anulat este important sa vedem mai multe acte si sa facem o discutie in extenso. O sa va rugam sa ne contactati la 0722298011

  26. Buna ziua, mama mea care locuia in Zalau a facut un contract de intretinere cu nepoata ei cedand astfel apartamentl acesteia. Dupa cateva intamplari neplacute sora mea a hotarat sa o duca pe mama in grija ei la Mangalia,acolo unde are domiciliul. Nepoata nu a ingrijit-o si nu a platit nimic pentru mama iar acum a sunat-o si a zis ca pleaca definitiv in Germania. Datorita faptului ca este cardiaca, o noua calatorie Mangalia – Zalau si intors ar putea sa ii fie fatala. Mama vrea sa rezilieze contractul fara sa astepte prea mult, deci intrebarea este daca un avocat poate sa o reprezinte in instanta fara sa fie nevoie de prezenta ei?

    • Buna seara,parintii mei au facut contract de intretinere cu un frate si i-a dat o parte de curte cu o cladire.La acel moment fratele meu era casatorit.Sotia acestuia pe langa ca nu si-a respectat contractul,la cateva luni a plecat si au divortat.Impreuna au facut un credit pe care de cand a plecat il plateste doar fratele meu,au demolat constructia si au inceput una noua.pana la centura de sus si au terminat banii pentru ca a cheltuit si ea din ei pe alte treburi .Ea figureaza inca in contractul de intretinere,dar urmeaza sa deschida parintii un proces.Ea tot insista sa treaca banca pe el si sa ramana cu imobilul ca asa a scris la avocat si a trimis o notificare catre fratele meu.Aveau dreptul sa darame,impreuna constructia si sa nu mai trimita alta?Trebuie sa plateasca doar fratele creditul? Va multumesc!

  27. Buna ziua ,
    Atunci cand se solicita rezlierea unui contract de intretinere in instanta , trebuie sa fie prezenta si persoana din cadrul autoritatii tutelare care a participat la semnarea contrcatului de intretinerere?
    Multumesc frumos !

  28. Buna seara ,avem contract de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere cu bunica soțului ,ea acum sa gândit să ne tot zică sa plecam că nu mai vrea că nu are nevoie de ajutorul nostru și că noi am nu respectam contractul, precizez faptul că noi plătim toate utilitățile dar ea nu accepta nici cum sa i fac eu mâncare ca nu i place cum gătesc nu i convine nimic din ce facem ,noi am făcut mici investiții în casă ce e de făcut ?

  29. Buna ziua! Acum cativa ani am stat in gazda la o batrana, am vizitat. o de cateva ori iar anul acesta dupa sarbatorile pascale ma cautat prin intermediul unei rude si mi.a spus daca vreau sa vin cu sotul si copii sa locuiesc cu ea ca nu mai poate, ca e singura si ca nu vrea sa ramana nepoata cu casa pt ca nu vine sa o caute.. Cu toate ca am casa mea am acceptat, am facut acte cu cluza de intretinere, ne.am mutat.. Ne.am facut obligatiile referitor la curte, gradini insa de la inceput a spus ca ea de bani si mancare nu are nevoie ca se descurca dintr. O pensie de urmasi… Acum de ceva timp nimic nu ii mai convine, toata ziua se plange.. Cauta numai sa ne jigneasca, se ia de copii, pur si simplu se baga in viata noastra cu toate ca i.am spus de cateva ori ca nu e treaba ei ce si cum ne descurcam noi. Are cateva neamuri care sunt sigura ca o influenteaza.. Insa intrebarea mea e ca daca vrea poate sa. Mi desfaca contractu? Daca ii dau mancare o arunca la caini, nu vrea sa accepte nici un fel de ajutor din partea noastra, zice ca nu are nevoie…

    • Bună dimineața!
      Am contract de vânzare cumpărare și contract de întreținere, întocmit acum 5 ani. Acum, mama mea a decedat, eu făcând absolut tot ce a însemnat întreținere, tratament, și înmormântare. Menționez ca imobilul era doar pe numele mamei. Vreau sa știu dacă fratele meu poate da jos acest contract. Mulțumesc

    • Avem exact aceiasi problema.
      Mai mult, ne jigneste, ne fura din lucruri si se joaca cu nervii nostrii
      Am vrea un raspuns.

  30. Buna ziua. As dori sa cedez dreptul de proprietate unui copil(am doua fete). Ce este mai indicat
    Contrat vanzare cumparare cu clauza de intretinere si drept de uzufruct sau contract de întreținere. Multumesc

  31. Buna ziua, dacă am un credit la care sunt garant fideiusor și fac contract de vânzare-cumpărare cu întreținere in cazul in care nu mai pot plăti creditul, banca sau recuperatorii pot anula cumva acel act? Multumesc

  32. Ma numesc Dorina si va rog sa -mi dati un sfat ; santem patru afrati,unul in comuna cu casa lui,unul casatorit intr o alta localitate eu in alt judt dupa sot,iar cel mic a ramas in casa parinteasca. cumama care a ramas vaduva din 1963. totul a fos bine a murit si mama in1990.i -am facut toate pomenile eu cu fratele mic,insa cam de 15 ani fratele din comuna l -a dat afara pe cel mic sia a instalat unul din copii lui. a incercat in judecata sa obtina totul iar daca a vazut ca nu reuseste ,s -a instalet fiul iar fratele cel mic areusi,t sa ia cateva lucruri doar cu politia si de atunci a stat cu chirie unde locuiesc eu .Fratele ce mare casatorit in alta localitate inacelasi judet a ramas vaduv in2004 ,a stat singur si la ajutat fratele ce mic,a stat mai mult pe la el fiin in varsta,are problem cu sanatatea..inanul 2014 a facut contract de intretinere fratelui mai mic ,insa de aproape – 2 ani l -am adus la mine in localitate pentru a fi langa mine si pentru a beneficia de medic si alte drepturi am facut adresa de domiciliu la mine,dar pe 29 noiembrie fratele cel mic a decedat,iar ce mare locuieste acum la mine ameu si unul din copii cu care locuiesc grija de el. Va rog cu tot respectful sa imi spuneti ce pot sa fac cu contractual de intretinere care este datat pana la decesul fratelui,dar in contract este trecut ca la decesul lui se face succesiunea deoarece nu a fost casataorit.nu inteleg eu am grija de el cat traieste cu copii ar cel care a luat totul de la parinti,la dat afara pe cel mic iar acum sa il chemam la mostenirea fratelui mai mare acesta fiind mostenitor in urma satiei . –

  33. Bună ziua.As vrea să știu dacă pot ataca un act de vanzare cumpărare care a fost făcut între mătușa mea și o vecină,eu fiind singura nepoată și moștenitoare.A păcalit-o să îi lase apartamentul promițându-i că are grijă de ea și pe urmă a dus-o la azil și acolo a murit.Pe mine nu ma anunțat am aflat ulterior că a fost dusă la azil și că a murit acolo. Nici când a murit nu ma anunțat ,a inmormăntat-o repede.A păcălit-o când trăia și a întors-o împotriva mea.

  34. Buna ziua,
    Daca parintii fac un contract de vanzare cumparare cu intretinere fiicei si ginerelui, iar la notar, declara cu martori mincinosi faptul ca au numai un copil. Ambi parinti decedeaza, iar fiul celalalt mai poate ataca acest contract de vanzare cumpare cu intretinere, in conditiile in care a aflat de acest lucru dupa moartea parintilor, iar sora a ramas mostenitoare conform contractului de vanzare cumparare cu intretinere?

  35. BUNA ZIUA !
    am inchjeiat contract de vinzare cu clauza habitatie viagera.
    cu o batrina care imediat dupa semnarea contractului tensioneaza mult situatia.eu in calitate de intretinator,doresc ca prin acelasi birou notarial,sa-i fac contract de vinzare prin care sa-si primeasca imobilul inapoi.este ok din punct de vedere juridic? Pina la rezolvarea situatiei ma poate acuza ca nu respect clauza de intretinere, intrucat aceast lucru nu mai poate fi posibil..poate cere daune ? multumesc anticipat!

  36. BUNA SEARA !
    Tatal meu a decedat, de abia de cateva zile am aflat acest lucru. Nu stiu alte detalii, referitoare la cine l-a inmormantat, locul, samd. Nu cunosc deasemenea faptul daca a avut o persoana care l-a ingrijit in ultima parte a vietii sale, stiu doar ca mai venea cineva din cand in cand care-i mai facea mancare si restul de treburi prin casa. Eu locuiesc in Constanta, iar dansul a locuit in Bucuresti. Ce ma sfatuiti sa fac domnule avocat? Daca tatal meu a lasat apartamentul cuiva? Cine a luat banii de inmormantare? I pot recupera ? Sunt unicul sau fiu. Va rog sa ma invatati si sa ma ajutati ! Va multumesc anticipat !

  37. Buna ziua,am și eu o problemă cu acest act de vânzare-cumpărare cu clauza viageră,eu am un teren plus o mini casa construita pe acel teren ce îl dețin de la bunica mea,am doi ani si ceva decand mi-a făcut acest act dar acum au intervenit alte probleme cum că ar vrea și copii ei cate ceva din acest contract,bunicamea când mi-a făcut acest contract a fost singura pe el scrisă că proprietara fără bunicul meu,bunicamea acum nu mai sta bine cu gândirea uita anumite chestii are pierdere de memorie se lasă ușor influențată de copii ei sa îmi strice acel act,întrebarea este dacă demonstrez că bunicamea nu mai este în toate stările mintale ea îmi mai poate strica acel act de vânzare-cumpărare?ea se lasă ușor păcălită de copii ei care nu au fost niciodată langa ea dar acum cu pandemia sau întors acasă că nu au mai avut loc de muncă și sau ridicat cu pretenții și amenințări.

  38. Buna ziua,Acum 5 luni făcut un contract de vânzare cumpărare cu clauza viagera,nefiind specificata obligația de întreținere., Cine trebuie să plătească cheltuielile de întreținere a apartamentului ? Acest contract poate fi anulat ,?

  39. Buna ziua! Părinți mei sunt căsătoriți de 40 de ani si au ca și bun comun o casă și o garsoniera. Vor sa le de-a nepoților minori (copii mei) dar tata mai are 3 copii din casnici anterioare din care cu 2dintre ei sa văzut după 40 de ani iar unul îl caută din an in paste. Ce acte am putea face că acești copii sa nu aibă nici un drept asupra moștenirii. Am putea face contract de vânzare cumpărare cu întreținere pe numele minorilor în care eu sa fiu procurator de fonduri? Noi oricum locuim împreună și eu suport toate cheltuielile pentru întreținerea lor de vreo 10 ani. Sau ce am putea face,părinți mei sunt dispuși chiar sa și divorțeze să facă partaj și tata sa i cedeze partea lui mamei ulterior mama devenind unica proprietar să facă donație către nepoți. Va rog din suflet să mă ajutați cu un răspuns. Mulțumesc anticipat!

      • Bună ziua.Am și eu o rugăminte.Sora unei vecine dorește să ne de-a casa noua,in schimbul acesteia sa o înmormântăm și să-i facem parastasele.Are și un nepot care este bolnav și nu ar vrea sa moștenească familia lui casa.Cum ar trebui sa facem sa fie bine pentru toți?Precizez că ar vrea sa fie singura până la moarte..Mulțumesc!

  40. Buna ziua! Părinți mei pot face contract de vânzare cumpărare pe numele nepoților minori (copii mei) cu procurator de fonduri (eu).Și daca se poate este atacabil de ceilalți moștenitori 3copii ai tatălui meu din alte căsnicii care nu l au căutat de 40 de ani? Părinții mei locuiesc cu mine de 10 ani și eu mă ocup de întreținerea lor. Va rog din suflet un răspuns.Multumesc anticipat.

  41. Buna ziua! Părinți mei sunt căsătoriți de 40 de ani și au că și bun comun o casă și o garsoniera pe care doresc sa le lase nepoților minori( copii mei) Se poate face contract de vânzare cumpărare cu întreținere în care eu sa fiu procurator de fonduri. Și dacă da, pot ceilalți moștenitori 3 la număr copii ai tatălui din casnici anterioare care nu l au căutat de 40 de ani să l atace in instanta? Eu chiar îmi întrețin părinți cu tot ce au nevoie chiar mai mult decât au nevoie de 10 ani și am de gând să o fac și în continuare până când nu vor mai fi. Va rog din suflet să mă ajutați cu un răspuns.Multumesc anticipat!

  42. Buna ziua domnule avocat Cuculicus.Am și eu o întrebare va rog din suflet să mă ajutați cu un sfat.Parinti mei au că și bun comun o casă și o garsoniera.Casa în fapt este plătită de mine dar pusă pe numele lor din cauza băncilor.Acum vrem sa le punem pe numele copiilor mei. Tata mai are 3 copii din căsătorii anterioare și pentru că nu se interesează de el nu vrea sa le de-a nimic. Ce act am putea face sa nu poata fi anulat de ceilalți moștenitori după moartea tatălui Va mulțumesc anticipat.

  43. Buna ziua!Îmi cer iertare că v am greșit numele.In contractul de vânzare ar trebui să apară un procurator de fonduri în cazul acesta eu și soțul minori neavând venituri. Pe noi urmarindu ne băncile abuzatoare inca ar putea ataca actul de vânzare cumpărare?

  44. Va mulțumesc frumos pentru raspuns.Deci cvc cade.Daca nu l ataca moștenitorii ca donație ascunsa îl ataca banca.Inca o întrebare și nu va mai deranjez. Partajul in timpul căsătoriei în care tata ia un imobil și mama unul pe care îl donează (nepoților)poate fi atacat de moștenitori daca tata decedează primul? Îl pot întoarce la masa succesorală?

  45. Va mulțumesc foarte mult pentru ajutor. In cazul acesta divorțul și partajul rămâne singura soluție sigura? Deși îmi pare rău să i divorțez după 45 de ani de căsnicie dar nu pot risca să mi împart munca cu niste moștenitori care n au făcut nimic toată viața nici pentru ei nici pentru tata și așteaptă să moară tata sa ia și ei ceva.O sa va caut în legătură cu banca dar acum nu dispun de taxa de timbru care este cam mare. Este abuz pe fata ce fac cu mine. Am luat un credit de 19 mii euro.Am pus ipoteca pe imobilul cel aveam in proprietate.Am platit in jur de 5mii după care nu am mai putut plăti ratele.Mi au scos imobilul la licitație.L au vândut cu 10 euro.Si acum inca mă urmăresc pentru 14 mii euro.Ca să numai spun că,creditul a fost luat în 2009. Când voi dispune de bani pentru taxa de timbru sigur va voi căuta

  46. Buna Ziua!
    Am o intrebare domnule avocat.
    O matusa a facut un contract de vazare cumparare cu clauza de intretinere unui var de al meu. Intre timp acest var al meu a decedat intr-un accident iar aceasta matusa doreste sa anuleze contractul de vanzare cumparare deoarece sotia varului meu nu s-a mai achitat de cheltuielile de intretinere si nici nu doreste sa raspunda la telefon macar (intre timp aceasta recasatorindu-se).
    Mentionez faptul ca nici varul meu si nici sotia sa nu au locuit niciodata cu aceasta matusa doar ocazional cand veneau la tara, ei locuind in mod normal in alta localitate.
    In speranta ca m-am facut inteles astept raspuns din partea dumneavoastra.
    Va Multumesc Anticipat!

  47. Tatăl meu a făcut contract de vânzare cumpărare cu întreținere cu o nepoata… Eu am fost anunțată după 3 ani de la deces.. Fiind singurul copil pot avea dreptul la moștenire???? Mulțumesc frumos

  48. Buna ziua,

    Bunicii au facut contract de vanzare-cumparare cu intretinere cu parintii mei. Acum, unul din bunici a decedat si voiam sa stiu daca acest contract poate sa fie modificat/atacat de catre celalalt frate sau nepoti, sau daca parintii beneficiaza de jumatate din valoarea acelui contract.

    Multumesc frumos!

    • Părinți mei au dat casa unui nepot cu contract de vânzare cumpărare cu dreptul de ai ajuta și sa aibă grija de ei , am fost de acord eu fiind fica lor , dar acest nepot a plecat în Spania și nici măcar nui sună ce sar putea face

  49. Buna seara ! Am o întrebare socrii mei făcut act de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere la un cumnat , acum un an și ceva soacra mea s a îmbolnăvit eu umblând cu ea prin spitale , deși eu pe partea de casa unde stau nu am nici un act. Casa este duplex,cumnatul care are acte refuzând sa umble cu ei prin spital . Pot sa i sparg actul la cumnat chiar dacă socrii nu ar fi de acord

  50. Buna Ziua .Cu o rugaminte la dumneavoastra in a ma lamuri asupra unui contract de vanzare .Acum 30 ani parintii mei au incheiat un contract de vanzare al casei pe numele fratelui meu.Suntem doar 2 Copii.Conjunctura de vanzare a fost la Timpul respectiv generata de o lege aparuta si anume :pentru Tinerii specialistii in agricultura care vor sa se mute in Mediul rural Statul roman acorda Credit prin banca Raifeissen Bank pentru achizitia sau constructia de case.Fratele meu cu sotia indeplineau conditiile necesare fiind proaspeti absolventi ai facultatilor de Profil.Au obtinut la timpul respectiv un Credit de 25000 Euro ,normal cu rambursare pe 25 de ani,fiind Casa parintilor sub ipoteca,in prealabil vanduta de parintii mei fratelui meu.Actualmente .Casa a fost scoasa de sub ipoteca prin achitarea creditului.Mai clar,actualmente fratele meu si sotia ameninta pe parintii mei ca o sa i dea afara deoarece casa le apartine .Intrebare. …contractul de vanzare a fost incheiat fara drept de intretinere .Eu ,fiica lor locuiesc in Germania.Ce ma sfatuiti sa fac pentru a i proteja pe parintii mei.Cu deosebita Stima ,va rog sa mi Dati un Sfat.Va multumesc

  51. Am făcut un contract de vânzare cumpărare cu clauza în care este trecut și soțul meu care a decedat. Acum vreau sa cancelez acest contract pe motiv ca persoanele respective nu vor să-și îndeplinească obligațiile din clauza. Ce trebuie sa fac? Pot sa fac vânzare cu clauza la o alta persoana? Va mulțumesc.

  52. PARINTII MEI AU CUMPARAT UN IMOBIL PT MINE SI SORA MEA EA A FACUT ACT DE V/C CU CONTRACT DE INTRETINERE CU FIUL EI FARA SA AIBA LEGAL DREPTUL LA 1/1 DIN IMOBIL LA DEZBATEREA MOSTENIRII DUPA PARINTI ” A UITAT SA DECLARE IMOBILUL RESPECTIV ..POATE FI ATACAT ACTUL DE V/C CU FIUL EI? DACA DOVEDESC NEDEMNITATEA JUDICIARA?
    CU MULTUMIRI

    • Bună seara Dnl.Avocat,am și eu o întrebare dacă îmi puteți răspunde.Tatal meu a făcut un contract de vinzare cumpărare cu uzufruct viager unui nepot de soră în situația în care vărul cunoștea situația,de altfel de asta a și profitat că tata avea probleme psihice cu peste 30 de internări la spitalul de psihiatrie Alexandru Obregia cu diagnosticul de Demență senilă cu tulburări de comportament dobândit în anul 1975 ,iar din 2006 a dobândit gradul 2 de handicap accentuat cu cod de boală F03 Mental 5 (Diagnostic Demență Alshaimer. Între timp tata a decedat, problema care este că aproape cu5 luni înainte de a încheia contractul tata a fost dus la INML unde nu știu cum dar a obținut un certificat medico-legal in care se spune că avea discernământ, în cazul în care tata neagă că are copii, neagă că a fost vreodată luat în evidență la psihiatrie, neagă că și în momentul actual ar avea probleme de gen,contrar și spuselor lui și actelor medicale pe care le-am scos de la Obregia și de la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.Intrebarea care este, dacă cer în instanță o nouă expertiză medico-legală postmortem pe baza documentelor medicale pe care le dețin se m-ai ia în considerare primul certificat medico-legal în cazul în care am înțeles că expertiza este valabilă duar 30 de zile de la momentul examinării, și m-ai era valabil certificatul dacă contractul sa făcut după cum am m-ai la 5 luni după expertiză? Dacă îmi puteți da un răspuns să știu ce am de făcut, vă mulțumesc anticipat.

      • Buna ziua. Nicio proba adunata in afara procesului nu are valoarea unei probe adunate in proces. Prin urmare daca se constata postmortem acest lucru ca nu ar fi fost capabil sa semneze un asemenea contract, atunci totul se anuleaza. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

  53. Acum 10 ani,bunicii mei le.au făcut acte mamei mele și unchiului meu cu clauză de întreținere.In urma cu 3 ani,bunicul meu a decedat, dar bunica încă este în viață. Eu locuiesc cu ea și am grija de ea împreună cu mama. Unchiul meu sta în alt.oras,deci nu se ocupa de ea,doar o sună atât.
    Întrebarea mea este:se pot strica actele??
    Sau unchiul meu ar putea sa ii cedeze partea lui lu mama sau mie?

  54. BUNA ZIUA!
    am o intrebare…..mama vitrega imi datoreaza o suma de bani 10 ooo euro.(in urma succesiunii )
    A avut un apartament in valoare de 100 000 euro pe care l-a vandut cu clauza de intretinere.

    Cel care si-a luat angajament ca o intretine si care are in posesie acum apartamentul are obligatia sa-mi restituie banii ?

  55. Bună ziua.Am și eu o rugăminte.Sora unei vecine dorește să ne de-a casa noua,in schimbul acesteia sa o înmormântăm și să-i facem parastasele.Are și un nepot care este bolnav și nu ar vrea sa moștenească familia lui casa.Cum ar trebui sa facem sa fie bine pentru toți?Precizez că ar vrea sa fie singura până la moarte..Mulțumesc!

  56. Bună seara. Soacra mea(mama vitrega a soțului) s-a oferit sa ne facă act de întreținere mie și soțului, având pretenția ca noi sa o ajutam cu factura de gaze pe perioada iernii. De ceva timp, ea ne.a dat de înțeles sa ne respectam toate atribuțiile specificate în contract,s-a ridicat cu alte pretentii noi nu putem sa o ajutam cu mai mult de atât,ea ne-a spus ca dacă nu ne respectam contractul ea vrea sa îl desfaca. Cum se procedează și dacă mai putem recupera tot ce i s-a dat ei?

  57. Bună ziua, am contract de întreținere cu fiul meu, el sa căsătorit și sunt discuții între el și nora mea în ce privește clauza de întreținere. Eu nu locuiesc cu ei.Ptr înțelegerea în familia lor.vreau sa renunț la clauza din contract.Nu sunt în situația în care am nevoie de ajutorul de îngrijirii de către fiul meu.Contractul este înainte de căsătorie fiului.Multumesc anticipat!

      • Bună ziua va prezint situația rude .un vecin și luat obligatia sa aibă grija de ruda .a fost cu ea la notar noi rudele nu știm ce act a încheiat. Nici ei nu i sa dat actu în mina .a cerut sa rupă actu .i sa spus ca nu se poate .ea a vrut sa rupă actu ca nu o îngrijea cum trebuie adică venea cind avea timp sau și aducea aminte .ea ni sa plins tot timpu.i spunea câteodată sa nu-l sune.mergeam noi din cind incind pana noi am găsit-o moarta în casa și vecini erau plecați în vacanta ea nu răspundea la tel .ei aveau aveau dreptu la ingrijire. A fost la notar șa întrebe de act ca ea nu avea nici un acu acei vecini au venit a venit din vacanta .sau apucat de înmormântare am participat și noi nu vrea sa ne spună ce act are amina noi nu știm ce acte cum pute afla nu avut grija cum trebuia batrina se întreținea de pensia ei tot .mai poate rămâne cu casa

  58. Bună ziua, tatăl meu a decedat, eu mama și surorile am renunțat la casă în favoarea surorii mai mare .Mama a rămas stăpână pe jumătatea ei de casa iar sora pe jumătatea tatălui, între timp sora și cumnatul au dărâmat niște anexe, si-au făcut ei casă cu doua nivele fără autorizație de construcție, apoi au convins-o pe mama sa le treacă și partea ei cu contract de vânzare-cumpărare cu clauza de întreținere. Acum cumnatul se porta foarte urat cu ele le da afara din casă, spune ca el e stăpân.Vreau sa știu unde pot sa ma adresez prima dată pt anularea contractului deoarece mama are 84 de ani, este bolnava și nu nai poate trai în astfel de condiții. Mulțumesc

  59. Contract dd inttetinere incheiat in 2005 dat celor 2 baieti fara ca ca fiica sz fie trecuta si ea in contract.intre timp au murit parintii .La cativa ani a murit si fiica adica mama mea .adica sora celor 2 trecuti in actul df intretinere
    Doresc sa stiu daca acel contract de intretinere poate fi atacat de mine ca fiind fiica fetei decedate.Mentionez ca am o copie a actului de intretinere.

  60. Bună ziua!Daca părinții mei,ne au trecut casa mie și soțului cu clauza de întreținere,mama a decedat între timp,iar tatăl ne a dat in judecata pt desfacerea actului,ce poate face el fără mama?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.