Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere

Clauza De Intretinere in contractul de vanzare cumparare- Ati incheiat un contract de intretinere prin care ati transmis dreptul de nuda proprietate asupra unui bun imobil, dobanditorii bunului, respectiv debitorii obligatiei de intretinere neindeplinindu-si obligatiile asumate prin contract?

Nu putine sunt persoanele in varsta care au semnat contracte de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si care au fost efectiv tepuite de catre cei ce au vrut sa puna mana pe apartamentele sau casele lor.

Pentru acest motiv, este important sa stiti ca daca cel care se obliga sa dea intretinerea unei persoane in schimbul imobilului persoanei intretinute si nu respecta aceasta obligatie, acel contract se poate rezolutiona si persoana care nu a primit intretinerea, sa-si recupereze casa sau apartamentul initial vandut.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca acest lucru poate fi cerut si de catre mostenitorii celui ce nu i s-a respectat clauza de intretinere chiar dupa moartea acelei persoane.

Este bine sa fiti informati fiindca va puteti apara drepturile, insa doar in instanta si doar sub beneficiul unei aparari calificate.

            Aflati ca puteti solicita instantei de judecata sa dispuna rezolutiunea contractului de intretinere pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, desfiintarea contractului si obligarea debitorilor obligatiei de intretinere la restituirea dreptului transmis de catre dumneavoastra la data contractarii.

Clauza De Intretinere

Astfel, conform art. 2263 alin. (2)-(6) C.civ., atunci când comportamentul celeilalte părți face imposibilă executarea contractului în condiții conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluțiunea. În cazul prevăzut la alin. (2), precum și atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, rezoluțiunea nu poate fi pronunțată decât de instanță, dispozițiile art. 1552 nefiind aplicabile.

Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

Dacă rezoluțiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreținere făcută de debitorul pârât după introducerea acțiunii nu poate împiedica rezoluțiunea contractului. În cazul în care rezoluțiunea se pronunță pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obține restituirea prestațiilor de întreținere deja executate. Este bine de stiut si ca dreptul la acțiunea în rezoluțiune se transmite moștenitorilor.

Din interpretarea textelor legale mai sus expuse, rezultă că acțiunea în rezoluțiunea contractului de întreținere poate fi admisă doar în două ipoteze, limitativ prevăzute de lege. In acest context, trebuie analizat daca in speta dumneavoastra sunt incidente aceste ipoteze, respectiv:

 Prima vizează situația când oricare dintre părțile contractante adoptă, în executarea contractului, o conduită care face ca obligația de întreținere să nu mai poată fi executată în condiții compatibile cu bunele moravuri.

Pentru reușita acțiunii, sunteti obligat, in calitate de reclamant, să probati, prin orice mijloc de probă, că pârâtul/paratii au un comportament care nu permite executarea obligației de întreținere în condiții normale, conforme standardelor morale ale societății.

Cea de-a doua situație care justifică rezoluțiunea contractului de întreținere este neexecutarea fără justificare a obligației de întreținere, ipoteza presupunând că debitorul întreținerii refuză să își execute obligația asumată contractual, fără a fi incidente vreuna dintre ipotezele ce reprezintă, potrivit art. 1555-1557 NCC, cauze justificate de neexecutare.

Condițiile generale care trebuie întrunite cumulativ pentru ca rezoluțiunea unui contract sinalagmatic să fie admisibilă sunt: să existe o neexecutare a obligațiilor asumate prin contract din partea unei părți contractante, neexecutarea obligațiilor să îi fie imputabilă acesteia și să fie pusă în întârziere.

Cu privire la condiția neexecutării obligațiilor contractuale, trebuie sa indicati  mijloacele de probă ce urmeaza a fi administrate din care rezulta ca pârâtii nu și-au executat obligațiile asumate prin contractul de intretinere, astfel ca v-ati vazut nevoit sa formulati acțiunea în rezoluțiunea contractului.

Este de precizat faptul că neexecutarea obligației de întreținere asumată de pârâti prin contract este suficient de importantă ca să atragă rezoluțiunea contractului.

Referitor la condiția ca neexecutarea obligației de întreținere să fie imputabilă debitorului acestei obligații, va trebui sa probati că neîndeplinirea obligației de întreținere de către pârâti are la bază culpa acestora.

Art. 1548 C.civ. instituie în materia răspunderii contractuale o prezumție de culpă în sarcina pârâtilor, prezumție relativă, care va putea  fi răsturnată de catre acestia.

De asemenea, contractul de intreținere poate fi desființat pe calea rezoluțiunii numai dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligației de întreținere nu este imputabilă întreținutului.

Vizualizati si :

In acest context, trebuie sa probati si faptul ca nu ati impiedicat niciodata paratii sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract, ci din contra, le-ati solicitat mereu acestora sa faca acest lucru si le-ati amintit continutul contractului.

În ceea ce privește condiția punerii în întârziere, în cazul contractului de întreținere, datorită caracterului alimentar al prestației la care se oblige debitorii și care trebuie efectuată succesiv, termenele de executare fiind esențiale, debitorii sunt drept în întârziere, potrivit dispozițiilor art. 1523 alin. 2 lit. c) teza a II-a C.civ.

            Referitor la instanta competenta sa judece actiunea in rezolutiunea contractului de intretinere, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 113 alin. (1) C.Proc. Civ., referitoare la competenta alternativa, respectiv – pct. 2: care arata ca in cazul cererilor referitoare la obligatia de intretinere, instanta competenta este cea in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul-reclamant si – pct. 3: care arata ca in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract este competenta instanta locului prevazut in contract pentru executarea, chiar si in parte, a obligatiei.

Clauza De Intretinere nerespectata, da dreptul la rezolutiunea contractului!

In concluzie, daca sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate a rezoluțiunii judiciare pentru neexecutarea culpabilă a obligației de întreținere, puteti solicita instantei sa admita cererea, sa dispuna rezoluțiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către dumneavoastra – in calitate de transmitator de bunuri-creditor la data contractării.

Daca sunteti intr-o asemenea situatie, puteti sa ne contactati in vederea verificarii situatiei si demararii in instanta a unei posibile actiuni pentru recuperarea imobilului instrainat.

Av. Drd. Cuculis Adrian

61 comments to “Anularea Contractului De Vanzare Cumparare Cu Clauza De Intretinere”
 1. Buna ziua am un contract de intretinere cu uzfruct viager in contract este o clauză ca daca doamna decedeaza in 30 zile de o boală letala care suferea dinainte de a semna .contractul nu produce efect ghinionul meu a fost ca murit după 1 saptamana de la încheierea actului de un accident vascular acum intrebarea mea este ce trebuie să fac eu ?

 2. Bună ziua aș fi interesantă ce drepturi am in urma unui contract de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere, acesta fiind respectat iar persoana întreținută a decedat?

   • Buna ziua,
    Am achizitionat o locuinta tip vila insiruita prin programul Noua Casa. Vanzatorul ne-a ascuns faptul ca are probleme cu acoperisul acest fapt l-am descoperit cand ne-am mutat la prima ploaie serioasa! Din discutiile avute cu vecinii si ei au aceste probleme nepuntand fi rezolvate decat prin modificarea acoperisului! Doresc sa stiu daca acesta este un viciu grav care poate duce la rezilierea contractului de vanzare cumparare!?
    Va multumesc!

  • Bună ziua! Tatăl meu vitreg afacut act de vânzare cumpărare cu clauza fratelui meu vitreg, vreau sa știu dacă după moartea tatălui mama poate sa aibă și ea drept chear dacă actul este făcut pentru fratele vitreg. Mama are grija de tatăl meu vitreg, care este căzut la pat.

  • Buna ziua!Contractul de vanzare cumparare cu intretinere poate fi spart dupa decesul parintilor de catre frati?Chiar daca ei nu sunt trecuti in contract?Multumesc!

 3. Bună ziua! Am și eu o problema! Acum 2 ani am încheiat cu socrii mei un contract de întreținere! Leam oferit absolut tot, nu am păstrat toate dovezile! De la renovări ale casei lor, doctori, alimente și tot ce și-au dorit ei! În prezent le oferim în jur de 900 de lei pe luna dar vor mult mai mult și ne amenință că dacă nu le dam mai mult ne da în judecata! Din cauza faptului ca am trecut facturile pe numele nostru ea vrea sa ne dea în judecata și spune ca nu mai recunoaște nimic ! În acești 2 ani, noi am construit aici în curte și o casa! Ce șanse sunt ca noi sa rămânem pe drumuri și ei sa rămână cu toată munca noastră?

 4. Multumesc frumos pentru accept.
  Aș avea nevoie de o informație. Cazul este puțin mai complicat, dar voi incerca să relatez pe scurt despre ce este vorba.
  In anul 2008 , mama mea naturală și tatăl vitreg , au decis de comun acord să o treacă în contractul de apartament pe sora mea , contract cu clauză de întreținere , în urma caruia sora mea rămânea proprietară de drept în cazul decesului ambilor părinți.
  Din nefericire mama mea s-a stins din viață acum o săptămână. Tatăl vitreg a început să scoată din casă toate lucrurile mamei. Eu si sora mea suntem în străinătate , din cauza Covid 19 nu am putut participa la serviciu funerar.
  Problema este ca tatăl vitreg vrea să schimbe contractul, să o scoată pe sora mea , pentru a vinde apartamentul.
  Intrebare:
  Poate să vândă apartamentul fără noi două ? Poate schimba ceva la contract ?
  Mentionez că niciuna dintre noi nu intenționăm să îl dăm afară din casă și nici succesiunea nu dorim să o facem , cu condiția ca el să rămână în casă până la sfârșit.
  Vă rog din suflet, dacă puteți să îmi răspundeți , vă mulțumesc anticipat.

 5. Buna seara!
  Vrem sa facem un Contract de întreținere cu o mătușă care suferă uneori de depresii pt care ia medicamente indicate de Dr.In urma cu 30 de ani a făcut un testament unor nepoți care nici n- o mai suna de multi ani.Poate fi contestat acest act ? Sa facem acest contract având în vedere că ne ocupam de întreținerea ei?

  • Bună ziua .eu am un contract de întreținere pt o doamna care a decedat,ea,nu are copii din prima căsătorie.a doua căsătorie a durat 30 de ani acest bărbat are 2 copii .mentionez ca in contract domnul nu este

 6. Exista un CVC cu clauza de intretinere incheiat intre doi soti si un copil, care este al amandorura. Unul dintre soti mai are un copil dintr-o alta casatorie. CVC ul s-a incheiat cu clauza de intretinere doar pe numle copilulului care este al amandorura, dar intre timp, adica dupa mai putin de 30 zile de cand s-a incheiat CVC sotul care mai avea un copil din alta casatorie a decedat de o boala incurabila. Toate cheltuielie de inmormantare au fost suportate de copilul pe numele caruia s-a incheiat CVC. Cand s-a incheiat CVC se stia de acea boala.
  Acum, va intreb: copilul celalalt poate ataca actul de vanzare cumparare, pe motiv ca a decedat in mai putin de 30 de zile?
  Multumesc.

  • Intodeauna asemenea spete sunt sensibile. Aceasta stare de boala trebuie sa fie legata in mod direct de discernamant. In orice caz, trebuie sa vedem contractul si neaparat in cazul unui litigiu trebuie perfectata o expertiza. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Bună ziua ,am o întrebare la un act de vânzare cumpărare cu întreținere încheiat între mine și o bunica pentru a avea grija de părinții mei,adică fiul ei și noră, după decesul mamei am fost amenințat cu rezilierea contractului de către tată și amenințat de un frate că nu mai am voie in curtea respectiva,in ultima perioada pentru că nu am putut sa fiu alaturi de ei am platit pe cineva pentru a avea grija de mama,ce șanse sunt pentru rezilierea contractului? Va multumesc

  • Bună ziua.Am un contract de vanzare- cumparare cu clauză de întreținere, facut de părinți mei ( tatal vitreg si mama naturala). Mama a decedat 09.2019 iar tatal vitreg ma reclamat in instanță că nu l-am întreținut și ca urmare doreste nulitata actului și repunerea in posesie. De reținut, nu doresc să ma judec cu dânsul. Intrebarea mea este. Ce se întâmplă dacă nu mă prezint la proces . În lipsa mea se poate rezolva problema ? Nu mă interesează dacă se anulează actul. Nu urmaresc să demonstrez nimic , pur și simplu nu doresc să-l vad. Mulțumesc anticipat. O zi bună.

   • Buna ziua. Pozitia procesuala corecta este de angajare a unui avocat si eventual daca este cazul sa ii dati un mandat prin care sa arate ca achiesati la cererea lui de chemare in judecata. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

 7. Bună ziua. Am primit de la judecătoria Bacău o înștiințare în calitate de pârât pentru Rezolutiunea contractude vânzare cumpărare cu clauză de întreținere de la o mătușă care împreună cu soțul acestea au convenit să vândă casa cu act de vânzare cumpărare și clauză de întreținere încheiat între părinții mei. Aceștia au decedat pe rând, copiii rămânând să aibă grijă de ea(de mătușa,) soțul decedand și el înaintea părinților mei.Noi copiii (două surori și un frate) am continuat să avem grijă de aceasta, dar cel mai mult fratele meu care a renovat imobilul locuind cu ea.Acum suntem parati că nu am avut grijă de ea și ne cheamă în instanță. Nu știu ce as putea sa fac pentru a demonstra contrariul…Mentiojez că nu sunt in relații bune cu fratele și soția acestuia. Tind să cred că este sfătuită să procedeze așa,altfel nu vad sensul. Actele sunt întocmite după vechiul cod civil la data de 15/12/1992 Multumesc anticipat pentru consiliere.

 8. Buna seara! Mama mea(semiconstransa) a făcut un contract de vânzare-cumpărare ( cu o suma fictivă mica) cu fratele meu mai mic și cu viitoarea lui soție, pe 1260 ari, iar mama a rămas cu 250 ari! Problema e ca mai suntem încă doi frați și unul dintre noi nu e de acord cu contractul! Se poate anula contractul încheiat( amiabil sau in instanța)? Va multumesc anticipat ! O seara minunata!

   • Buna ziua…ași dori o informatie..parinti mei au făcut fratelui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere..Nu au respectat niciodată clauza,fratele meu a murit într-un accident de mașină.. soția lui la înșelat dar mama știa.. Dar nu a putut săi spuna pt a nu-i face probleme in instanta..parinti vor sa anuleze contractul…se poate ?am drept de cauza?mentionez ca ..au un copil împreună si si inca 2 copii ai fratelui din prima căsătorie.. legal prin judecata parinti pot anula contractu..daca ei au si mai investit in imobil…?mentionez ca părinți traiesc amândoi.. Si vor ca ea , pt ce a făcut ..Si nerespectarea clauzei…Sa anuleze contractul…vor reuși?multumesc

    • Buna ziua. Din punct de vedere legal intretinerea trebuia data pe toata perioada vietii. Daca nu s-a dat, se poate anula. Practic daca nu anulati acest contract, va avea si sotia dansului drept la imobil ca sotie supravietuitoare. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

 9. Bună ziua, mama mea a trăit în concubinaj cu tatăl meu..mi.a făcut contract vânzare-cumpărare cu drept de intretinere,intre timp s-au căsătorit legal. Întrebarea mea este contractul mai e valabil dacă s-a căsătorit? Trebuie făcute ceva modificări? Deoarece ea s-a trecut pe numele tatălui meu. Mulțumesc!

 10. Buna ziua,

  ce sanse mai am ca fiica mostenitoare in aceasta situatie:

  – tata fiind singurul copil la parinti , dupa decesul ambilor parinti a ramas singurul mostenitor . Tata s-a nascut, casatorit si traieste inca in casa bunicilor mei
  – dupa succesiune ramanand singurul mostenitor ( casa + trenuri ) a facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere numai fratelui meu , fara ca eu sa stiu
  – dupa decesul tatalui meu eu mai am dreptul la vreo mostenire, daca a fost vandut tot ( partea mostenita si cea proprie)cu clauza de intretinere fratelui meu?

  Multumesc

 11. Bună ziua! Am încheiat un contract de vanzare cu întreținere viageră, împreună cu soțul meu, luând în întreținere pe cumnata mea. Acum ea vrea să rezilieze acest contract, deși a beneficiat de întreținere. Locuiește împreună cu noi , în casa noastră, dar nu-i place să respecte anumite reguli de conviețuire împreună. Unde se poate rezilia acest contract și cum recuperăm ceea ce am cheltuit cu întreținerea ei. Mulțumesc anticipat !

 12. buna ziua.Tatal meu diagnosticat stare dementiala – lipsa discernamint din anul 2005 , incadrat in gr.handicap 5 cu insotiror personal, prin curator (desemnat cu decizie la data de 19.04.2010) a incheiat cu fratele meu contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere la data de 19.04.2010 iar la data de 20.04.2010 a decedat ..Fratele, sotia si copii locuiau impreuna cu tatal in casa parinteasca.Dupa decesul tatalui nu a fost dezbatuta succesiunea iar eu si sora mea am aflat acum de acest contract de vinzare-cumparare cind fratele meu si sotia s-au despartit iar la partaj au solicitat sa imparta casa si terenul care erau ale tatalui meu . va rog sa imi spuneti cum pot solicita anularea acestui act.Multumesc anticipat!

 13. Bună ziua.Matusa mea care nu are copii a incheiat in urma cu cativa ani un contract de intretinere cu un cuplu tanar cu obligatia de intretinere la domiciliul matusii. Pana in prezent acestia nu si-au respectat obligatia de intretinere prevazuta in contract. Se poate cere rezolutiunea contractului de întreținere, desființarea acestuia și obligarea dobanditorilor de bunuri-debitori ai întreținerii să restituie dreptul transmis de către matusa mea?
  Multumesc anticipat!

 14. Bună ziua ,am o întrebare la un act de vânzare cumpărare cu întreținere încheiat între mine și o bunica pentru a avea grija de părinții mei,adică fiul ei și noră, după decesul mamei am fost amenințat cu rezilierea contractului de către tată și amenințat de un frate că nu mai am voie in curtea respectiva,in ultima perioada pentru că nu am putut sa fiu alaturi de ei am platit pe cineva pentru a avea grija de mama,ce șanse sunt pentru rezilierea contractului? Va multumesc

 15. Buna ziua!
  Supun atentiei Dvs, urmatoarea situatie :
  – Parintii mei au încheiat in 1991 un contract de vanzare – cumparare cu clauza de intreținere cu strabunica mea (aceasta fiind unicul proprietar al casei care face obiectul contractului de vanzare cumparare). Acestia si-au indeplinit obligatiile de intretinere pana la decesul stabunicii mele (1996) si au suportat inclusiv cheltuieli de inmormantare si toate cele necesare.
  De-a lungul timpului, parintii mei au facut anumite modificari la casa si anul acesta , in luna octombrie au vrut sa faca intabularea casei si aceasta a fost respinsa. Pe extrasul de carte funciara, la capitolul III – SARCINI este specificat: “Se transcrie in Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni ipoteca legala pentru plata rentei in bani corespunzatoare intretinerii neexecutate nr 1632/1991”.
  Puteti sa imi spuneti ce inseamna acest lucru in conditiile in care parintii mei si-au indeplinit toate obligatiile de intretinere?
  Trebuia mers la notar dupa decesul strabunicii mele pentru a se scoate acea clauza de intretinere ?
  Ce trebuie facut mai departe ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 16. Bună ziua. Matusa mea, care nu are copii si divortata de 20 ani, a incheiat acum 2luni un contract de vanzare – cumparare cu clauza de intretinere catre mine si sotul meu. Acum dupa o cearta, care nu are legatura cu clauzele din contact, vrea sa desfaca actele de pe apartament. Mentionez ca noi, nepotii ne-am indeplinit toate sarcinile si obligatiile din contract, ca cearta este pe alt subiect. Se pot rupe actele? Noi putem sa ne opunem? Suntem sigurii care avem grija de dansa, dar la nervi ia masuri dure fara sa se gandeasca la urmari. Va multumesc!

 17. Buna ziua…Bunicul din partea mamei a incheiat in 2008 un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu mama mea si tatal meu care au convenit sa aiba grija de batran ca dupa moarte sa intre in posesia locuintei….Intrebare: daca bunicul traieste acum are vreo posibilitate de a sparge actul si de a scoate din contract doar pe ginerele sau adica tatal meu???multumesc

 18. Buna ziua.Vreau sa cumpar un apt.Cel care il vinde are contract de vanzare cu clauza de intretinere.Ultimul intretinut a decedat anul trecut.APt.il iau prin credit ipotecar.
  Ceilalti copii ai decedatului pot ataca contractul de vanzare si cere pretentii asupra imobilului dupa ce eu intru in posesia lui
  ?
  Multumesc

 19. Parintii mei au facut un contract de vanzare-cumparare surorii mele cu clauza de intrezinere. Tatal meu a murit in urma cu cateva luni. Sora a Internat-o pe mama intr-un spital de boli mintale. Asta inseamna ca a incalcat clauza de intretinere?

  • Buna ziua, clauza de intretinere presupune intretinerea efectiva a acelei persoane. Chiar daca se afla in centrul respectiv, desi trebuie sa vedem de ce a ajuns acolo, trebuia sa o sustina si sa o viziteze. Cu bine,av. drd. Cuculis 0722298011

 20. Buna ziua,Parintii mei vor sa-mi lase un ap si sa facem contract vanzare cumparare.
  La notar ne-a spus ca trebuie sa avem valoarea minima a ap sa le dau eu parintilor si anume 33.000Euro.
  Eu nu am acesti bani, parintii mei doresc ca acest apartament sa ramana al meu.
  La notar, explicandu-i situatia ne-a dat varianta vanzare-cumparare cu clauza de intrezinere.Eu mai am o sora ce a primit si ea de la parinti un alt apartament, doar ca ii place sa mai arunce vorbe rautacioase
  Intrebarea mea este dupa decesul parintilor sora mea poate sa mai deschida succesiune pe acest apartament? Ce trebuie mentionat in contractul vanzare-cumparare cu clauza de intrezinere pentru a fi sigura ca nu cere drep la apartament.
  Multumesc!

 21. Parintii mi-au facut CVC cu cl.de intretinere in 2004, in prezenta repr.Serv.Publ.de Asist.Sociala. Aveau 79 ani, mama suferise anterior un AVC,complet resorbit, perfect lucida si fara alte probleme mentale inreg.la med. de fam.sau de specialitate, iar tatal fara nici o problema, la semnarea contr. Mama a decedat in 2010, tatal in 2019. Clauza de intretinere indeplinita ireprosabil. Exista f.multi martori de o probibtate exemplara. Abia azi, 17.03.2021, sora mea, la realizarea succesiunii altor terenuri mi-a spus ca va actiona in justitie contractul. Mentionez ca, la data realizarii contractului parintii mei au refuzat sa ceara parerea sorei mele referitor CVC.
  Va multumesc!

 22. Bună ziua
  Va prezint următoarea situație
  Părinții mei au încheiat cu soare mea un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere, acest lucru s a întâmplat cu acordul verbal al tuturor fraților noi fiind în total 4 frati
  Timp de peste 25 de ani totul a fost în regula, sora mea indeplinindusi în termeni rezonabili obligațiile contractuale de întreținere față de părinți noștri
  In anul 2009 tatăl nostru a decedat, mama rămânând în continuare în întreținerea surori cu care a fost încheiat acest contract
  De aproximativ 3 ani mama a început sa mi spună ca sora și soțul acesteia ai început sa aibă un comportament neadecvat față de ea, aducându-i frecvent injurii și jigniri și culminând cu amenințări cu bătaia
  După ce am luat la cunoștință despre acest lucru am încercat de nenumărate ori, prin discuții telefonice avute cu sora mea sa încerc sa aplanez acest conflict ,lucru care nu s a întâmplat, conflictul excaladand si mai mult ,sora motivând ca mama încearcă sa ii comande ce și cum sa facă în gospodărie
  După aceste comportamentul surori față de mama s a manifestat prin tot felul de șicane ca de exemplu întârzieri în cumpărarea medicației ce care mama are nevoie, oferirea de hrana putina și la ore târzii sau nepotrivite, refuzul da ai trimite bani din pensia personală a mamei, bani de care ar fi fost necesari pentru completarea sume necesare pentru plata unei intervenții chirurgicale,restul pana la suma totala fiind acoperit de mine, mama fiind în acel moment la mine acasă,din cauza refuzului de ai trimite acea sumă intervenția respectiva nu s a mai făcut
  Deasemenea au fost situații când din cauza violențelor aplicate mamei mele aceasta a prezentat urme constând în vânătăi și excoriatii pe brațe
  Din cele relatate de mama am înțeles ca o obliga sa I dea bani surori mele pentru ai procura medicamente, alimente și lemne necesare încălzirii camerei unde aceasta locuiește
  Iar dacă mama refuza sa I dea bani pentru aceste necesități primește xa și hrana o cantitate mică de mâncarea de multe ori doar o singură dată pe zi
  Menționez faptul ca mama niciodată nu a afirmat ca ar dorii sa desfacă acel contract de vânzare-cumpărare și nici noi ceilalți frati nu am cerut acest lucru
  Însă cel mai grav aspect care ma îngrijorează este faptul ca sora refuza sa o ducă pe mama la un centru de vaccinare ca aceasta sa fie vaccinata anti COVID 19 deși aceasta o a solicitat acest lucru de nenumărate ori
  În momentul de fata eu ii trimit alimente care sa completeze necesarul de hrana a mamei prin firme de curierat
  Menționez ca nici noi frati și nici mama care este în vârstă de 83 de ani nu avem în intenție vreo acțiune în instanță prin care sa cerem anularea actului de vânzare-cumpărare
  Întrebarea mea este dacă există o cale legala prin care sa o oblige pe sora noastră sa și îndeplinească obligațiile contractuale de a o intretine pe mama în niște condiții normale și de bun-simț
  În speranța că nu v am plictisit cu aceasta postare foarte lungă va mulțumesc anticipat pt orice eventual răspuns

 23. Va mulțumesc pentru sfaturi, În cazul în care va fi necesar sa iau o asemenea decizie am sa va contactez

 24. Buna ziua! In urma unui contract de vanzare cu clauza de intretinere, daca obligatia de intretinere nu se poate executa satisfacator (adica creditorul/parintele nu doreste, invocand ca nu are nevoie, ba din contra el ne ajuta avand o situatie buna), cum ma’ pot apara daca mostenitorul rezervatar, in viitor, dupa moartea creditorului, imi imputa neindeplinirea obligatiei (nefiind culpa mea)… Se poate renunta la clauza, sau anulare mutuala si incheierea unui contract v-c fara clauza (situatia concreta, a impartit in mod egal celor 2 copii, Insa nu are incredere ca celalalt copil, cu care are conflicte si ameninta, nu va ataca dupa moartea sa acest contract). Multumesc!

 25. Buna ziua , Va rog sa ma sprijiniti cu un sfat : mama a decedat; a incheiat inainte de a muri un CVC cu clauza de intretinere cu fratele mijlociu ( suntem 3 frati ). Inca din viata era trista ca a semnat acel act , nedreptatindu-ne pe noi , cei alti 2 copii ai ei. M a rugat in nenumarate ori sa insist , ca dupa moartea ei , partea fratelui mai mic sa-i revina acestuia . ( eu m-am exprimat ca nu doresc nimic din mostenire ). Fratele mijlociu este evaziv , nu vrea sa ne arate CVC , si nu promite ca partea fratelui cel mic ii va reveni acestuia. Intrebare : trebuie sa facem succesiune ? Si daca DA si fratele mijlociu nu va ceda partea cuvenita fratelui mic – mai putem face ceva ? Putem actiona in instanta ? AVEM VREO SANSA SA CASTIGAM ? Va multumesc mult ptr sprijin, Elena Petrache

  • Buna ziua, pentrua putea spune daca un contract de genul acesta de intretinere este sau nu susceptibil de a fi anulat este important sa vedem mai multe acte si sa facem o discutie in extenso. O sa va rugam sa ne contactati la 0722298011

 26. Buna ziua, mama mea care locuia in Zalau a facut un contract de intretinere cu nepoata ei cedand astfel apartamentl acesteia. Dupa cateva intamplari neplacute sora mea a hotarat sa o duca pe mama in grija ei la Mangalia,acolo unde are domiciliul. Nepoata nu a ingrijit-o si nu a platit nimic pentru mama iar acum a sunat-o si a zis ca pleaca definitiv in Germania. Datorita faptului ca este cardiaca, o noua calatorie Mangalia – Zalau si intors ar putea sa ii fie fatala. Mama vrea sa rezilieze contractul fara sa astepte prea mult, deci intrebarea este daca un avocat poate sa o reprezinte in instanta fara sa fie nevoie de prezenta ei?

 27. Buna ziua ,
  Atunci cand se solicita rezlierea unui contract de intretinere in instanta , trebuie sa fie prezenta si persoana din cadrul autoritatii tutelare care a participat la semnarea contrcatului de intretinerere?
  Multumesc frumos !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.