Incetarea Contractului De Intretinere Sau Cum Poate Fi El Anulat

Ce este contractul de intretinere, cum se poate semna si mai ales cum se poate anula?

Contractul De Intretinere si Anularea contractului de intretinere, in instanta – Nu de putine ori auzim ca un batran sau o persoana care nu isi mai poate avea singura de grija, semneaza ceea ce se numeste un contract de vanzare cumparare pe imobil cu clauza de intretinere sau chiar un contract de intretinere direct in schimbul unor beneficii referitoare la ingrijirea ei.

Este bine sa stiti ca raportat la aceste contracte de intretinere, daca nu sunt indeplinite conditiile stipulate in cadrul lor, contractul poate sa fie anulat prin modalitatea rezolutiunii sale insa doar in instanta.

Contractul De Intretinere

Contractul de întreținere este un contract ce poate avea caracter sinalagmatic, care duce la nașterea de drepturi și obligații în sarcina ambelor părți, prin care o parte se obligă să acorde prestațiile aferete întreținerii celeilalte părți, sau a unei terțe persoane, având o întindere limitată în timp.

Cat timp trebuie acordata intretinerea in baza unui contract de intretinere?

În ipoteza în care, in Contractul De Intretinere , nu a fost determinată în mod expres perioada pentru care se acordă întreținerea, sau s-a stabilit că acesta va avea caracter viager, debitorul este obligat să acorde întreținerea și sprijunul necesar beneficiarului întreținerii până la momentul decesului acestuia.

Raportat la natura și felul prestațiilor ce reies din Contractul De Intretinere , la care se referă contractul de întreținere, acesta se încheie în formă autentică sub sancțiunea nulității absolute, fiind lovite de același tip de nulitate și contractele de întreținere încheiate în favoarea unei persoane decedate la data întocmirii contractului, sau a unei persoane care a decedat în termen de cel mult 30 de zile din cauza unei boli de care suferea la momentul încheierii contractului.

Indiferent de cât de împovărâtoare devine obligația de întreținere, asa cum este ea definita in Contractul De Intretinere, debitorul obligației nu poate renunța la aceasta și nici nu poate să ofere la schimb restituirea capitalului și renunțarea la prestațiile executate, având în vedere prejudiciul la care poate să fie supus creditorul obligației de întreținere.

În practică, majoritatea contractelor de întreținere au ca obiect un bun imobil, ca de exemplu: un apartament, teren, o casă la curte, urmând ca acestea să fie îndividualizate în mod expres în cadrul contractului de întreținere, în schimbul bunului oferit debitorul fiind obligat să presteze întreținerea aferentă pe parcursul perioadei contractuale.

Debitoruldin Contractul De Intretinere, este obligat, în special, să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, menaj, precum şi folosinţa unei locuinţe corespunzătoare. Întreţinerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile şi cheltuielile necesare în caz de boală, precum și în caz de deces.

Cititi si :

Pe parcursul contractului de întreținere, debitorul este obligat să respecte în conformitate toate sarcinile stabilite în favoarea creditorului, motiv pentru care, acestea trebuie să fie inserate în mod expres în cadrul contractului de întreținere, urmând ca în ipoteza în care debitorul nu le respectă în conformitate să se apeleze la intervenția instenței de judecată.

În ipoteza în care in baza contractului de intretinere, nu se mai poate presta întreținere din pricina decesului debitorului, sau din alte motive întemeiate, instanța de judecată, la solicitarea expresă a persoanei interesate poate să înlocuiască cu caracter temporar sau permanent obligația de întreținere cu plata unei sume de bani.

Cum se anuleaza un contract de intretinere in instanta?

Dacă întreținerea nu mai poate continua din cauza uneia dintre părți, fie din cauza lipsei de implicare a debitorului, care nu mai respectă obligațiile stabilite în sarcina sa, sau din pricina creditorului care se împotrivește în mod neîntemeiat, instanța de judecată poate oblige partea în culpa la majorarea sau diminuarea sumei ce a înlocuit întreținerea în funcție de culpa părții.

Contractul de întreținere poate înceta prin ajungere la termen, sau prin decesul beneficiarului înainte de acest moment, sau prin cererea de rezoluțiune a părții interesate în ipoteza în care nu mai poate continua din pricina atitudinii uneia dintre părți care nu este conformă bunelor moravuri, urmând ca asupra rezoluțiunii să se pronunțe instanța de judecată.

Atentie – Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta si de catre Mostenitorii celui ce avea dreptul sa solicite intretinerea.

Av.Drd. Cuculis Adrian

14 comments to “Incetarea Contractului De Intretinere Sau Cum Poate Fi El Anulat”
 1. Buna ziua,

  Am incheiat un contract de intretinere cu o ruda in varsta si nu mai putem continua din diferite motive. Se poate anula acest act cu acordul ambelor parti? Ei sunt cei care au insistat cativa ani, deorece sotul avea un fiu dintr-o relatie anterioara casatoriei si voia sa o puna pe sotie la adapost de anumite complicatii. Sotul a decedat, iar sotia are prea multe pretentii pe care nu i le putem satisface. Este sanatoasa, are pensie, nu ramane in dificultate. Multumesc anticipat pt raspunsul dvs.

 2. Bună ziua. Dacă cel intretinut a decedat (in urmă cu 14 ani ) se mai poate anula acel contract de către cineva.

 3. Bună ziua. Dacă persoana întreținută a decedat în urmă cu 14 ani se mai poate anula acel contract de către cineva

 4. Bună ziua, am înțeles că rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta si de catre mostenitorii celui ce avea dreptul sa solicite intretinerea.
  Dacă moștenitorii locuiesc in străinătate acum și vor să revină acasă, respectiv fiul și nora,dar mama a încheiat contract de întreținere cu o familie în schimbul apartamentului după decesul său, se poate solicita rezilierea/anularea contractului ?
  În plus,în acest scop mama a solicitat pe cale judecătorească rezoluțiunea contractului si pentru faptul că debitorii nu și-au îndeplinit cum trebuie obligațiile, a fost amenințată etc. dar a pierdut în instanță.
  Deci revin, fiul poate cere rezoluțiunea contractului urmând să revină în țară sau eventual, poate cere acest lucru dacă ar dori să-și ia mama în Germania ?
  Mulțumesc.

 5. Buna ziua ,

  Sora mea a facut un contract de intretinere cu mama prin care ea urmeaza sa primeasca cota parte cuvenita mamei mele de la tatal meu . Intretimp sora a murit insa in contract este trecut si sotul acesteia care preia indatorirea de intretinere .
  Intrebarea este daca se poate anula cumva acest contract avand in vedere ca sora nu mai este iar sotul acesteia isi poate reface viata oricand si sa-si vada de ale lui .
  Multumesc

 6. Buna seara!
  Imi cer scuze pt intrebare părinții mei mi au dat casa părintească pe numele meu ,cu acte pe numele meu prin vanzare cumpărare ,fără nicio clauză contractuală la notar .( Precizez ca eu mai am un frate ).Daca doresc se poate sa renunt si casa sa redevină a părinților mei ? Care ar fii procedura care trebuie urmata ?

 7. Buna ziua,
  Tata împreuna cu soția sa (decedata în 2020) a încheiat în anul 2017 un contract de intretinere cu un nepot al soției și cu soția acestuia în schimbul intretinerii aceștia dandu le apartamentul și bunuri mobile.
  Pe toată durata contractului și pana în prezent și mai ales după moartea masusii sale acesta nu și a îndeplinit sarcinile prevazute în contract. Chiar mătușa sa a fost timp de patru ani pana la deces foarte bolnava, nu mai putea merge și tata deși și el cu probleme de sănătate trebuia sa o ingrijeasca , sa o ridice sa o duca la baie și altele, acesta neavand timp de a și face datoria de intretinator. Din când în când îl mai suna ii aducea apa sau foarte rar îl ducea în locuri unde avea tata nevoie , ori din câte știu obligatiile intretinatorului pornesc din momentul punerii în vigoare al contractului (în care de altfel și intretinutii cedeaza bunurile lor mobile și imobile în schimbul intretinerii lor, conform contractului de intretinere și a ceea ce prevede acesta din punct de vedere legal)si trebuiesc indeplinite zi de zi, nu din când în când.
  Mai concret , după moartea soției sale a fost nevoit să se inscrie la o cantina unde plăte pe lunaște 520-530 lei pentru a și asigura masa de prânz pe care și o aduce singur cu mașina personala, în fieccare zi, deci apare o alta cheltuiala , benzina.. Deasemenea pentru masa de dimineața și de seara își facea singur aprovizionarea. Țin sa menționez ca nu știe sa gătească și deoarece nu locuim în același oraș l-am ajutat eu pe wup(dupa ce a fost nevoit sa și cumpere un telefon mai scump pentru a învața la 87 ani sa folosească wup ) sa și mai gătească singur unele preparate deoarece are unele probleme gastrice care nu i permit sa mănânce orice. I a rugat pe intretinatori sa i gătească măcar în weekend deoarece mâncarea de la cantina se cam repeta(fasole, cartofi) și ar dori o mâncare care sa nu i facă probleme gastrice și sa mai schimbe meniul. Aceștia au refuzat spunandu i ca nu au timp sa i gătească. Deasemenea curateneia nu era făcută zilnic, medicamentele și utilitatile și le plătește singur din pensia lui. I a atras atenția intretinatorului de ceea ce prevede contractul dar acesta i a răspuns ca sa i dea pensia și ii plătește el , spunandu i ca el are salariul mic și nu și permite sa l intretina, fără sa țină cont de ceea ce prevede contractul și obligatiile ce i le impune acesta.
  Menționez ca datorită acestor lucruri descrise mai sus și a faptului ca locuiește singur nu poate fi supravegheat în sensul ca el este operat pe cord, are bypas , merge greu , are probleme gastrice ii este foarte greu să se intretina singur. De la procuratul hranei în modul descris mai sus, la aproviozionare orice în casa la mers la farmacie la medic și la faptul ca i se poate întâmpla orice în cursul nopții fiind singur aș vrea sa l iau la mine. Ori acest lucru este foarte complicat acum când este încurcat cu acest contract.
  Au ajuns în cele din urma la concluzia de a renunța de comun acord la acest contract eliberandu se astfel fiecare de obligații : el de sarcinile cerute de contract și tata de a i da bunurile mobile și imobile (intrandu si astfel din nou în posesia apartamentului cedat în schimbul intretinerii acestuia pe toată durata vieții zi de zi din momentul intrarii în vigoare al contractului).
  I a spus tatei sa facă programare la notar pentru a renunța la tot și a anula contractul de intretinere. Au programare la notariat pe 21 ianuarie 2021.
  Tot în anul 2017 la o saptamana distanta și tata și soția lui și au făcut testamentul prin care soția lui ii lasa uneia din fiicele intretinatorului toată averea mobila și imobila și tata la fel.
  În urma celor întâmplate tatăl meu dorește sa i se returneze tot ce s-a mentionat în contract și sa și schimbe testamentul în favoarea mea , unica fiica. Dealtfel și intretinatorul a spus ca vrea sa scape odată de acest contract și tata sa meargă sa facă programare la notar ca sa renunte de comun acord la înțelegere fiind de acord sa i restituie tot.
  După discuția avuta și după programare și vazand ca acesta nici nu l-a mai sunat , tata i a cerut cheile deoarece acesta avea 2 rânduri.
  Vrem sa știm dacă acest contract de intretinere, renutarea la testamentul lăsat de soția tatălui meu (având în vedere ca aceasta i a lăsat averea în schimbul intretinerii ei și a tatălui meu) , modificarea testamentului tatălui meu care dorește sa îl treacă pe numele meu , unica fiica se pot rezolva la notariat , având în vedere vârsta tatălui meu(87 ani) și a mai multor probleme de sanatate(operat pe cord, probleme de coloana și probleme gastrice). Eu intenționez sa l iau cât mai repede de acolo având în vedere starea kui de saanatate.

  As mai dori sa stiu , ce se intampla daca unul dintre soti se imbolnaveste si nu se poate prezenta la notariat unde sunt programati.

  Rog sa primesc raspuns pe e mail.

  Va multumesc

 8. Buna ziua .In anul 2007 socrul meu a facut un act de intretinere la o familie straina.Acestia pana in prezent nu s-au ocupat niciodata de el .in anul 2018 socrul meu i-a dat in judecata deoarece nu s-au ocupat de el absolut deloc chiar ajutand-i socrul meu pe ei cu bani.La judecatorie socrul meu a castigat procesul , iar familia respectiva a facut apel .La tribunal am pierdut socrul meu ,iar apoi a facut socrul meu recurs unde din nou a pierdut socrul meu la curtea de apel.noi am dus dovezi ca nu s-a ocupat de el ( facturi platite de socrul meu , martori poze ca eu ca si nota ii gatesc nu ei si totusi am pierdut noi ieri.ce mai putem face?? Va rog sa ma indrumti.multumim

 9. Am făcut un contract de întreținere pe termen nedeterminat în 2014. Eu sunt persoana care trebuie să O întrețină pe doamna în vârstă de 85 de ani. Este foarte irascibilă. Eu locuiesc în județul Harghita , doamna în județul Hunedoara. Nu pot să O ajut personal. Doamna nu vrea să locuiască în oraşul meu. Distanța e foarte mare. Din cauze firii ei dificile ( aruncă cu portofelul în cap persoana care O îngrijeşte şi spune şi vorbe jignitoare ) este imposibil să găsesc un om.care să O îngrijească. Aş vrea să desfac contractul şi din cauză că am făcut de atunci două boli cronice, iar mama mea a avut infarct cerebral şi în ultimul document médical apar sechelele infarctului cerebral şi tulburări cognitive uşoare. Pot să cer anularea contractului de întreținere în instanță din cauza problemelor medicale ale mamei şi ale mele? Sau nu este sănătatea a un motiv de desfacere a contractului şi nu aş avea nicio şansă de câştig? Dacă se poate să primesc răspuns pe e-mail aş fi foarte recunoscătoare. Vă mulțumesc. Cu respect, Monica

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.