Incetarea Contractului De Intretinere Sau Cum Poate Fi El Anulat

Ce este contractul de intretinere, cum se poate semna si mai ales cum se poate anula?

Contractul De Intretinere si Anularea contractului de intretinere, in instanta – Nu de putine ori auzim ca un batran sau o persoana care nu isi mai poate avea singura de grija, semneaza ceea ce se numeste un contract de vanzare cumparare pe imobil cu clauza de intretinere sau chiar un contract de intretinere direct in schimbul unor beneficii referitoare la ingrijirea ei.

Este bine sa stiti ca raportat la aceste contracte de intretinere, daca nu sunt indeplinite conditiile stipulate in cadrul lor, contractul poate sa fie anulat prin modalitatea rezolutiunii sale insa doar in instanta.

Contractul De Intretinere

Contractul de întreținere este un contract ce poate avea caracter sinalagmatic, care duce la nașterea de drepturi și obligații în sarcina ambelor părți, prin care o parte se obligă să acorde prestațiile aferete întreținerii celeilalte părți, sau a unei terțe persoane, având o întindere limitată în timp.

Cat timp trebuie acordata intretinerea in baza unui contract de intretinere?

În ipoteza în care, in Contractul De Intretinere , nu a fost determinată în mod expres perioada pentru care se acordă întreținerea, sau s-a stabilit că acesta va avea caracter viager, debitorul este obligat să acorde întreținerea și sprijunul necesar beneficiarului întreținerii până la momentul decesului acestuia.

Raportat la natura și felul prestațiilor ce reies din Contractul De Intretinere , la care se referă contractul de întreținere, acesta se încheie în formă autentică sub sancțiunea nulității absolute, fiind lovite de același tip de nulitate și contractele de întreținere încheiate în favoarea unei persoane decedate la data întocmirii contractului, sau a unei persoane care a decedat în termen de cel mult 30 de zile din cauza unei boli de care suferea la momentul încheierii contractului.

Indiferent de cât de împovărâtoare devine obligația de întreținere, asa cum este ea definita in Contractul De Intretinere, debitorul obligației nu poate renunța la aceasta și nici nu poate să ofere la schimb restituirea capitalului și renunțarea la prestațiile executate, având în vedere prejudiciul la care poate să fie supus creditorul obligației de întreținere.

În practică, majoritatea contractelor de întreținere au ca obiect un bun imobil, ca de exemplu: un apartament, teren, o casă la curte, urmând ca acestea să fie îndividualizate în mod expres în cadrul contractului de întreținere, în schimbul bunului oferit debitorul fiind obligat să presteze întreținerea aferentă pe parcursul perioadei contractuale.

Debitoruldin Contractul De Intretinere, este obligat, în special, să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, menaj, precum şi folosinţa unei locuinţe corespunzătoare. Întreţinerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile şi cheltuielile necesare în caz de boală, precum și în caz de deces.

Cititi si :

Pe parcursul contractului de întreținere, debitorul este obligat să respecte în conformitate toate sarcinile stabilite în favoarea creditorului, motiv pentru care, acestea trebuie să fie inserate în mod expres în cadrul contractului de întreținere, urmând ca în ipoteza în care debitorul nu le respectă în conformitate să se apeleze la intervenția instenței de judecată.

În ipoteza în care in baza contractului de intretinere, nu se mai poate presta întreținere din pricina decesului debitorului, sau din alte motive întemeiate, instanța de judecată, la solicitarea expresă a persoanei interesate poate să înlocuiască cu caracter temporar sau permanent obligația de întreținere cu plata unei sume de bani.

Cum se anuleaza un contract de intretinere in instanta?

Dacă întreținerea nu mai poate continua din cauza uneia dintre părți, fie din cauza lipsei de implicare a debitorului, care nu mai respectă obligațiile stabilite în sarcina sa, sau din pricina creditorului care se împotrivește în mod neîntemeiat, instanța de judecată poate oblige partea în culpa la majorarea sau diminuarea sumei ce a înlocuit întreținerea în funcție de culpa părții.

Contractul de întreținere poate înceta prin ajungere la termen, sau prin decesul beneficiarului înainte de acest moment, sau prin cererea de rezoluțiune a părții interesate în ipoteza în care nu mai poate continua din pricina atitudinii uneia dintre părți care nu este conformă bunelor moravuri, urmând ca asupra rezoluțiunii să se pronunțe instanța de judecată.

Atentie – Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta si de catre Mostenitorii celui ce avea dreptul sa solicite intretinerea.

Av.Drd. Cuculis Adrian

8 comments to “Incetarea Contractului De Intretinere Sau Cum Poate Fi El Anulat”
 1. Buna ziua,

  Am incheiat un contract de intretinere cu o ruda in varsta si nu mai putem continua din diferite motive. Se poate anula acest act cu acordul ambelor parti? Ei sunt cei care au insistat cativa ani, deorece sotul avea un fiu dintr-o relatie anterioara casatoriei si voia sa o puna pe sotie la adapost de anumite complicatii. Sotul a decedat, iar sotia are prea multe pretentii pe care nu i le putem satisface. Este sanatoasa, are pensie, nu ramane in dificultate. Multumesc anticipat pt raspunsul dvs.

 2. Bună ziua. Dacă cel intretinut a decedat (in urmă cu 14 ani ) se mai poate anula acel contract de către cineva.

 3. Bună ziua. Dacă persoana întreținută a decedat în urmă cu 14 ani se mai poate anula acel contract de către cineva

 4. Bună ziua, am înțeles că rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta si de catre mostenitorii celui ce avea dreptul sa solicite intretinerea.
  Dacă moștenitorii locuiesc in străinătate acum și vor să revină acasă, respectiv fiul și nora,dar mama a încheiat contract de întreținere cu o familie în schimbul apartamentului după decesul său, se poate solicita rezilierea/anularea contractului ?
  În plus,în acest scop mama a solicitat pe cale judecătorească rezoluțiunea contractului si pentru faptul că debitorii nu și-au îndeplinit cum trebuie obligațiile, a fost amenințată etc. dar a pierdut în instanță.
  Deci revin, fiul poate cere rezoluțiunea contractului urmând să revină în țară sau eventual, poate cere acest lucru dacă ar dori să-și ia mama în Germania ?
  Mulțumesc.

 5. Buna ziua ,

  Sora mea a facut un contract de intretinere cu mama prin care ea urmeaza sa primeasca cota parte cuvenita mamei mele de la tatal meu . Intretimp sora a murit insa in contract este trecut si sotul acesteia care preia indatorirea de intretinere .
  Intrebarea este daca se poate anula cumva acest contract avand in vedere ca sora nu mai este iar sotul acesteia isi poate reface viata oricand si sa-si vada de ale lui .
  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.