Avocat Bullying Si Cyberbullying

Bullying-ul sau hartuirea! Cyberbullying-ul sau hartuirea cibernetica! Termenul imprumutat din engleza care scoate la suprafata un comportament pe care actuala societate in respinge, il incrimineaza si in scoate in afara normelor legale plasandu-l in zona de ilicit social sau chiar ilicit penal.

Bullying-ul este un comportament nedorit, agresiv în rândul copiilor de vârstă școlară, care implică un dezechilibru de putere real sau perceput. Comportamentul se repetă sau are potențialul de a fi repetat în timp. Atât copiii care sunt hărțuiți, cât și cei care îi agresează pe alții pot avea probleme grave și de durată.

Desi notiunea de bullying cumva cunoaste la nivel international o restrangere a aplicabilitatii prin prisma aplicarii doar la copii sau mediul scolar, in esenta in Romania, legiutorul a extins aceasta notiunea a bullyingului catre toate ariile vietii.

Ce legi ne protejează împotriva cyberbullying-ului

Astfel cunoastem ca bullying-ul este incriminat atata in viata de familie cu privire la legea 217/2003 a ORDINULUI DE PROTECTIE, dar si in zona de scolarizare prin noua legea a educatiei 198/2023, hartuirea la locul de munca prin legea codului muncii dar si in viata de zi cu zi in interactiunile sociale prin legea 202/2002 a egalitatii de sanse intre femei si barbati dar si legea 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, ultimele doua legi aplicandu-se ca atare in cam toate mediile vietii si mai ales celor are depasesc varsta majoratului si se regasesc in relatii de munca sau alte colaborari.

Avand in vedere ca orice forma de bulling poate sa comporte la randul sau si forma de cyberbullying, am decis ca mai jos sa va explicam ce aveti de facut daca sunteti prins intr-o asemenea capcana fie dvs. fie copilul dvs. la scoala sau chiar la locul de munca ori in comunitatea de unde proveniti sau in relatiile sociale pe care le desfasurati.

Sa incepem!

Treceti printr-o forma de bullying? Completati formularul de mai jos si descrieti situatia si noi va ajutam!

Ce este bullying-ul si cyberbullying-ul? Definiția și diferențierea între bullying-ul tradițional și cel online(cyberbullying)

Pentru a putea incepe o analiza a formelor de agresiune pana la urma, este important sa intelegem ca in fiecare plan social al vietii, legile si-au definit propriu, ceea ce inseamna forma de bullying si forma de cyberbullying.

Astfel, vom da definitiile dupa cum urmeaza:

  • Bullying-ul si Cyberbullying conform legii nr. 198 din 4 iulie 2023 educatiei, reprezinta in esenta, violenta psihologica – Violenţa psihologică, denumită şi bullying, este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, şi care se desfăşoară în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Desi legea veche a educatiei 1/2011 avea sectiuni separate si clare chiar in extensie in ceea ce priveste denumirea si nu doar marginala a cyberbullyingului, legea noua a educatiei s-a rezulmat la a da un raspuns condensat in definitia de mai sus atat pentru bullying cat si pentru cyberbullying.

Astfel, daca ar fi sa ne rezumama la ceea ce si-a dorit in mod expres leguitorul prin folosirea acestor termeni de bullying si cyberbulling ar trebui sa facem analiza doar a legislatiei invatamantului, fiindca in legei precum cele ale muncii sau altele care protejeaza de orice forma de agresiune, se foloeseste violenta psihologica si nu aceea de bullying sau cyberbullying.

Vedeti si :

Tipuri de Cyberbullying: Hărțuire Online, Defăimare, Impersonare, Postarea de Imagini și Videoclipuri Inadecvate

Asa cum rezida si din definitia data mai sus, hartuirea online a unor colegi de scoala spre exemplu pe un grup de scoala online, reprezinta actiuni actiuni de cyberbullying in contextul in care poate sa aduca atingere demnitatii persoanei respective.

De asemenea defaimarea sau deepfake-ul , prin care se intimideaza ori se umileste un elev ori chiar postarea de videoclipuri inadecvate pe retelele online(in grupuri de scoala), toate duc la concluzia ca acel copil trece printr-o discriminare si hartuire psihologica online.

Trebuie sa facem diferenta aceasta foarte fine intre cyberbullying si bullying ca termen general fiindca el poate fi usor atribuit si hartuirii si violentei psihologice de la locul de munca sau chiar din viata de familie acolo unde denumirea marginala este de violenta cibernetica asa cum vom detalia mai jos.

Cyberbullying sau Bulling in viata de familie – Violenta Cibernetica –
Emiterea de ordine de restricție: Solicitarea de ordine de restricție sau protecție împotriva agresorului.

Asa cum am explicat mai sus cand vine vorba despre termenul BULLYING sau Cyberbulling, aceste doua le regasiti DOAR in legsilatia referitoare la educatie fiindca ele sunt cumprinse in actul normativ, ca atare.

TOTUSI, desi nu le dezbatem in cadrul articolului de astazi, vreau sa dam definitia tuturor formelor de violenta, in toate mediile vietii.

Astfel, cand vine vorba despre violenta domestica, violenta online este definitica ca violenta cibernetica dupa cum urmeaza:

Art. 4 alin. 1 lit. h) din legea 217/2003 a ordinului de protectie – h)violenţa cibernetică – hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.

De asemenea, am tratat pe larg in articolul de mai jos, totul despre ordinul de protectie:

Cyberbullying sau Bulling la locul de munca – Violenta Cibernetica

Un alt tip de violenta este aceea de la locul de munca. Sigur ca excludem de la discutie violenta fizica fiindca subiectul nostru trateaza doar violenta cibernetica la locul de munca sau bullying-ul la locul de munca.

Este adevarat ca in codul muncii nu veti gasi expresia de cyberbullying sau violenta cibernetica ci veti gasi exprimarea de hartuire fie ca este fizica fie ca est epsihologica prin diverse forme insa o putem extrapola in mod evident catre termenul de bullying la locul de munca.

Astfel, codul muncii pe de-o parte arata ca forma de hartuire la locul de munca este interzisa.

Articolul 5 din codul muncii arata ca:

(1)În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.

(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă.

Vedem faptul ca nu exista in art. 5 al codului muncii o nuantare teribila a bullying-ului la locul de munca insa in articolele ce succed este conturata ideea ca leguitorul tocmai asta protejeaza, orice forma de hartuire la locul de munca.

Fara a mai evidentia aici, mai jos aveti un articol complet despre hartuirea la locul de munca:

Ce drepturi au victimele și ce măsuri legale pot lua

Drepturile Victimelor Bullying-ului si Cyberbullying-ului si cum puteti obtine despagubiri

Asa cum am tot indicat mai sus, bullying-ul si evident cyberbullying-ul se refera la zona de scolarizare si cu precadere in zona preuniversitara asa cum indica legea educatiei nationale 198 din 4 iulie 2023.

Astfel este important sa stiti ca daca sunteti victima in cadrul scolii a unor acte din parte colegilor prin care sunteti supus unor umilite sau tratamente degradante ori chiar supunerea la tratamente umilitoare in mediul online, aveti dreptul de a primi despagubiri chiar de la institutia de invatamant unde activati si evident de la elevul care a comis acele acte de bullying.

Legea 198/2023 arata ca la nivelul fiecarui judet se infiinteaza centrul judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, iar în municipiul Bucureşti funcţionează Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Interesant si important de observat este ca acesta are ca drept prerogativa:

  • de informare, consiliere şi sprijin pentru personalul unităţilor de învăţământ şi pentru elevi în scopul prevenirii traficului şi consumului de droguri, a delincvenţei şi predelincvenţei juvenile şi a altor comportamente de risc, precum şi a oricărei forme de violenţă în spaţiul şcolar, inclusiv bullying, cyberbullying, hărţuire;

In primul rand victima/elevul care trece prin asemenea acte de violenta psihologica :

  • are dreptrul a a-i fi recunoscut statutul de victima a violentei online sau bullying-ului;
  • are dreptul ca unitatea de invatamant sa ia act si atitudine prin anchete proprii si decizii coercitive impotriva celor ce se fac vinovati de savarsirea unor asemenea fapte;
  • parintii celor care au savarsit asemenea acte de violenta vor fi de asemenea sesizati la DGASPC pentru a se dispune o ancheta pentru a verifica modul in care isi cresc copiii care ajung sa comita asemenea gesturi;
  • victima bullying-ului si a cyberbullyingului are dreptrul la despagubiri in instanta de judecata;
  • are de asemenea dreptul la consiliere psihologica atunci cand a fost victima unei violente online sau unei fapte de bullying.

Vedeti si :

Pași Imediat de Urmat Dacă Ești Victima Cyberbullying-ului: Păstrează dovezi, Raportează incidentul, actioneaza in instanta

Sfaturi legale: Explicarea drepturilor legale ale victimei și oferirea de recomandări privind pașii de urmat. Ca masuri imediate pe care puteti si trebuie sa le luati sunt:

  • Sesizarea centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, iar în municipiul Bucureşti funcţionează Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională;
  • Sesizarea institutiei de invatamant prin adresa scrisa;
  • Daca este cazul chiar si sesizarea organelor de urmarire penala daca violenta devine una fizica;
  • Chemarea in judecata in ultima instanta pentru a primi despagubiri.

De asemenea este indicat pentru a reusi sa dovediti faptele de bullying si cyberbullying, sa pastrati dovezi de orice fel si chiar si martorii sunt indicati in asemenea situatie.

Vezi si :

Un avocat poate juca un rol crucial în ajutorarea victimelor de cyberbullying

In primul rand trebuie sa spunem ca un avocat este un reprezentant in fata oricarei persoane fizice sau juridice pentru minorul care trece prin tratament discriminatoriu si de bullying.

Prin urmare un avocat ce se ocupa de zona de combatare a bullyingului si a cyberbullyingului va poate ajuta cu redactarea actiunii in instanta si poate sa solicite pentru dvs. si mai ales pentru copilul dvs. o actiune in instanta si poate sa sesizeze toate autoritatile pentru ca fapta de cyberbullying si bullying sa fie anchetata corespunzator.

Evaluarea Situației In Caz De Bullying Si Cyberbullying și Consiliere Juridică

Evaluarea unei situatii se face in mod vadit in primul rand de catre familia copilului care trece printr-o asemenea experienta care isi poate lasa amprenta asupra dezvoltarii normale a minorului.

Daca parintii constata ca exista o violenta psihologica in sensul celor aratate mai sus, primul lucru pe care trebuie sa-l faca parintii este sa aiba o discutie aplicata cu copilul lor.

Evident ca si evaluarea de natura psihologica cu ajutorul unui psiholog pediatru ar fi de preferat.

Consilierea juridica in caz de bullying si cyberbullying este esentiala pentru a cunoastre exact ce pasi aveti de urmat.

Analiza dovezilor: Evaluarea mesajelor, postărilor și altor forme de comunicare care constituie cyberbullying.

Dovezile pe care trebuie sa le producem sunt unele mai degraba electronice in cazul cyberbullingului dar si fizice cu martori spre exemplu sau imagini video sau fotografii in cazul bullyingului “traditional”.

Ca discutam despre imaginile video preluate chiar de pe camerele de supraveghere ale scolii sau marturiile date chiar de catre profesori ori alti parinti si chiar de catre cel care este hartuit, toate se vor evalua si tot acestea vor putea fi despuse la instanta de judecata in vederea stabilirii intinderii prejudiciului si evident pentru a putea stabili si cuantumul despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca cei care se fac vinovati de o asemenea violenta.

Postarile pe facebook sau alte forme de urcare a unor video-uri batjocoritoare la adresa unui elev de asemenea reprezinta probe esentiale dar si mesajele pe grupuri de Whazapp! sau alte comunicari electronice.

Faptul ca ii lipesti guma in banca unui coleg sau chiar ajungi sa ii fac sicane sau sa il abuzezi emotional, toate reprezinta fapte de bullying.

Autentificarea dovezilor sau pe scurt asigurarea că dovezile sunt autentice și pot fi utilizate într-un proces deschis in fata instantei, se face sub semnatura privata.

Doar in ipoteza deschiderii unui proces si a contestarii de catre partea pe care o reclamati a dovezilor electronice pe are le-ati despus, poate duce la o verificare pe baza unei expertize, a veridicitatii acelor dovezi.


Depunerea plângerilor in caz de bullying si cyberbullying – Ajutor în redactarea și depunerea plângerilor la poliție sau alte autorități competente


Avocatul specializat bullying ( in combatarea bullyingului si a cyberbullyingului) are rolul de a face intermedierea comunicării si de a acționa ca intermediar între victimă și autorități pentru a facilita investigarea cazului de hartuire.

Ca acțiuni Legale împotriva Agresorilor pot fi luate atat pe parte civila cat si penala dar si disciplinara, administrativa, asa cum aratam si mai sus, in ceea ce priveste ancheta pe care chiar unitatea de invatamant are obligatia


Inițierea de acțiuni civile: Deschiderea unui proces civil pentru daune morale și financiare cauzate de cyberbullying.

Sigur ca intotdeauna un proces civil poate sa duca la obtinerea de daune de natura morala pentru fapte de bullying si aici parintii sunt cei care ar trebui sa intervina imediat si sa verifice daca propriul lor copil trece prin asemenea episoade cu colegii.


Reclamații penale: Depunerea de plângeri penale împotriva agresorilor, dacă acțiunile acestora se încadrează în infracțiuni

Nu de putine ori bullyingul sau cyberbullyingul se transforma usor si repede in violenta fizica iar atunci cand se petrece un asemenea lucru, evident ca discutam despre infractiuni.

Codul penal la Articolul 193 arata:

Lovirea sau alte violenţe

(1)Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor 16
Bucuresti
Romania
4 comments to “Avocat Bullying Si Cyberbullying”
  1. Buna ziua
    As vrea sa merg in vacamta in Grecia cu copilul minor are varsta de 9 ani si tatal lui (nu am fost casstorita cu el si din 2020 nu se tie nimic de el am inteles ca ar fi in Anglia Elvetis unde s_a insurst ,in tot acest timp nu a contribuit cu nim8c la cresterea si educatia copilului) refuza sa isi dea acordul sa semneze ca sa merg eu si copilul in vacanta in Grecia.

  2. Bună seara soțul meu mea părăsit pe mine si 2 copii minori pentru ca și-a refăcut viata cu alt cineva și el ma amenință că îmi va lua copii de lângă mine deoarece eu sunt casnica și el are un job bine plătit ce pot face în situația aceasta

  3. Bună ziua,
    De mai bine de 6 ani sunt hărțuită, agresată atât fizic cat și psihic atât eu cat și familia mea de o familie tigani cămătari, formată din soț și soție, părinții fetei, fratele fetei dar și doi copii foarte violenți minori în vârstă de 7 respectiv 9 ani, Aceasta familie de mai bine de 6 ani de urmărește telefoanele, le blochează, îmi tine blocat de ani de zile mailul,facebook – ul, ne- a obligat sa mergem la medic psihiatru ca sa facem tratament noi fiind sănătoși, neavând absolut nimic eu dețin certificat de handicap dar nici cei de la secția 2 și nici cei de la secția 4 Constanța nu au vrut să ne dea protecție pe motiv ca trebuie să fim rude cu ei ca sa obținem protecție. Vă întreb dl / dna Av persoanele cu handicap și cele in vârstă ca să beneficieze de protecția din partea Poliției trebuie să fie cumva rudă cu criminalii? Nu cumva sunt niște legi, Ordine care să protejeze aceste persoane cu handicap?
    Aceasta familie de țigăni cămătari Bulgaru Nicolae pe lângă ca ne hărțuiește zi de zi, noapte de noapte, nu putem să ne odihnim deloc din cauza lor ne mai amenință cu moartea, cere bani ca să putem ieșii din casă câte 30.000 lei de fiecare plus ca nu pot să merg la un control cu părinții mei din cauza lor. Bă mai mult a mituit poliția din Constanța cu sume foarte mari ca să le facă rost de un aparat cu unde electromagnetice care se conectează la WI FI și pe numărul de telefon îți poate urmării telefonul, plus un emițător ca să poate să asculte tot ce se vorbește la noi în casă. Sunt ofițeri de Poliție care au primit mite foarte mari numai să nu se ocupe de cazul în speță iar ei să poată ca să ne agreseze în continuare, hărțuiască, etc
    Ar fi foarte multe de spus deoarece aceasta familie a comis multe infracțiuni dar mai ales a distrus bunurile materiale, sănătatea a trei membri de familie și casa unde locuiam și locuiesc în continuare
    Vă rog frumos, să îmi spuneți și mie dacă există o soluție la acest caz sau pot să mă omoare liniștiți?
    Mulțumesc,
    Cu stimă,
    Gabriela Nicoara

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.