Hartuirea La Locul De Munca Reglementata-Angajatii Epuizati , Stresati Sau Hartuiti Pot Solicita Daune Morale Si Compensatorii

Hartuirea La Locul De Munca Si Cum Puteti Cere Daune Daca Sunteti Hartuit De Sef Sau Angajator?

Hartuirea la locul de munca este reglementata in legislatia din Romania si are consecinte grave pentru angajat insa la fel de grave pentru angajator in conditiile in care acesta nu isi respecta angajatul si nu ii ofera conditii de munca sigure si corecte.

Hartuirea la locul de munca a fost reglementata in Romania in 2018 prin modificarea legii combaterii formelor de discriminare OG 137/2000 dar si legea 202/2002 a egalitatii de sanse , unde se arata foarte clar, facandu-se de fapt o disticntie exhaustiva, intre hartuirea la locul de munca in zona sexuala, morala, fizica.

Astfel, trebuie sa stiti ca in calitate de angajat aveti dreptul de a fi protejat de orice fel de forma de hartuire la locul de munca de catre colegi fie ei superiori , egali sau inferiori ierarhic, sau hartuire la locul de munca de catre sefi.

De asemenea trebuiea sa cunoasca si orice angajator ca daca nu ia masurile necesare stoparii unui asemenea fenomen la locul de munca, risa sa fie amendat, sa fie obligat sa plateasca daune morale si de ce nu sa-i fie inchisa activitatea.

Haideti sa vedem ce obligatii au angajatii dar si ce obligatii au si angajatorii cand vine vorba despre hartuirea la locul de munca.

Sunteti hartuit/a la locul de munca? Aflati ce aveti de facut si cum puteti obtine daune! Completati formularul!

Cum s-ar defini hărțuirea la locul de muncă?

Discutam practic despre o forma multipla prin care hartuirea la locul de munca se poate defini.

Apreciem ca hartuirea la locul de munca poate sa fie exercitata in mai multe moduri.

Conform ordonantei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare art. 5 indice 1 , arata pentru prima data in Romania, ce inseamna in termeni legali, hartuirea la locul de munca:

Astfel, constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern ( exact ceea ce explicam si mai sus, ca nu are relevanta pozitia si ierarhia in firma ci faptele celui acuzat ) şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

a) conduită ostilă sau nedorită;

b) comentarii verbale;

c) acţiuni sau gesturi.

Avem de-a face si cu un alt tip de hartuire la locul de munca, respectiv hartuirea morala la locul de munca care inseamna orice comportament care prin caracterul său cu titlu de obicei, poate sa aduca atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă.

Cititi si :

De câte feluri poate fi hărțuirea la locul de munca?

Asa cum am identificat si mai sus, hartuirea la locul de munca poate sa fie exercitata in mai mlte feluri.

In principal cand ne referim la hartuire la locul de munca, avem tendinta sa ne orientam spre o purtare de tip malitios si tendentios. Lucrurile nu stau chiar asa iar hartuirea la locul de munca poate sa fie :

  • fizica – si atunci discutam inclusiv de loviri si alte violente ce intra in sfera de reglementare a dreptului penal;
  • morala – prin injurii repetitive si prin fapte si acte ce duc la afectari de natura morala, denigrari s.a.m.d;
  • psihica – atunci cand este condusa hartuirea in asa fel incat il face pe angajat sa decada profesional si chiar sa devina neeficient la locul de munca, aici as include hartuirea prin trecerea angajatului pe un loc de munca unde nu este pus sa presteze nicio activitatea in scopul efectiv al degradarii sale psihice.

Care este atitudinea corectă a superiorului față de angajat? Ce îi poate cere, acestuia?

In primul rand trebuie sa cunoastem ca angajatorul nostru nu ne poate cere sa prestam mai mult decat ceea ce este inscris in fisa postului si mai ales daca cu privire la activitatea pe care ne-o cere, nu s-a efectuat o medicina a muncii si securitatii in munca si daca activitatea respectiva nu este cunoscuta de catre angajat.

Orice alta interpretare este interzisa. Este de asemenea si un sfat sa nu prestati mai mult decat scrie in fisa postului si mai ales daca nu va pricepeti fiindca tot dvs. veti fi vinovat daca cineva este ranit sau lucrurile nu ies cum trebuie.

Cum se manifestă bullyingul între colegi, la serviciu? Cum facem diferența între tachinări / glume și hărțuire?

Evident ca o simpla tachinare nu poate sa intre in zona hartuirii la locul de munca insa regula este urmatoarea:

  • daca este gluma, trebuie sa rada amandoi.

Cel mai des intalnire glume si bullying la locul de munca este reprezentat de faptele de hartuire bazate pe sex, religie, apartenenta si altele.

Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi arata ca :

  • prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane;
  • prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor
  • Hărţuirea morală la locul de muncă pe criteriul de sex este interzisă

Totusi, daca toate faptele despre care discutam au un caracter singular si nu exista de fapt o hartuire repetata, atunci am putea sa catalogam acest aspect si sub o alta forma si nu neaparat a harturii.

Dacă, spre exemplu, un angajat nu este lăsat să se exprime și, cumva, i se îngrădește libertatea de creație, putem spune că avem de-a face cu hărțuirea?

In mod normal la locul de munca fiecare poate sa comunice ORICE, atata vreme cat nu ii deranjeaza pe ceilalti si evident acest lucru trebuie sa fie clarificat in functie de activitatea fiecaruia si de specificul locului de munca.

Salariatii nu trebuie sa fie constransi sa taca, ba din contra ei trebuie sa fie lasati si mai ales cei care pot sa reprezinte avertizori de integritate.

Art. 2 punctul 7 din legea 137/2000 arata clar ca – Constituie victimizare şi se sancţionează contravenţional conform prezentei ordonanţe orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării.

Asta inseamna ca nu poti sa fii victimizat fiindca ai facut o plangere ori actiune in instanta de judecata.

Ce facem dacă ne simțim hărțuiți?

In primul rand trebuie sa stim ca atunci cand suntem hartuiti , avem dreptul de a fomula plangeri.

Ne putem adresa in urmatoarea ordine:

  • sefului nostru ierarhic superior;
  • daca hartuitorul este un inferior de-ai nostri, sefului acestuia sau sefului nostru direct daca hartuitorul este subalternul nostru sau chiar patronului societatii ori directorului in caz de munca la stat;
  • CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII;
  • Instantei de judecata pentru obligarea hartuitorului dar si angajatorului la plata de daune.

Cum poate fi demonstrat, în instanță, bullyingul la muncă sau hartuirea la locul de munca?

Partea buna este ca NU angajatul trebuie sa dovedeasca hartuirea la locul de munca ci angajatorul este cel care se ocupa sa dovedeasca faptul ca angajatul sau NU a fost hartuit la locul de munca.

Astfel, se arata in Art.2 punctul (57) 137/2000 – Angajatul, victimă a hărţuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărţuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condiţiile legii. Intenţia de a prejudicia prin acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită.

Ce riscă cel care a hărțuit un coleg de serviciu?

Stiati ca daca va hartuiti colegii la locul de munca puteti raspunde penal, contraventional sau civil ?Angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condiţiile legii şi ale regulamentului intern al angajatorului.

Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravenţională sau penală a angajatului pentru faptele respective.

De asemenea, prin cercetarea dvs. disciplinara puteti fi dat afara de la locul de munca daca se constata ca ati savarsit asemenea abateri.

Unde pot sa fac actiunea in instanta?

Actiunea se deschide la judecatorie si comporta un vadit caracter al actiunii in raspundere civila delictuala insa cu nuante clare de dreptul muncii prin modificarea legii 202/2002 referitoare la egalitatea in sanse intre femei si barbati dar si OG 137/2000 referitoare la prevenirea sanctionarea formelor de discriminare.

Vizualizati si :

Hartuirea La Locul De Munca Primeste Definitie Legala-Angajatii Pot Primi Daune Morale Si Compensatorii Pentru Epuizarea Sau Stres-Avocat Cuculis

Toti angajatii au dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala!

Cum este reglementata hartuirea la locul de munca si vedeti daca ceea prin ce treceti poate fi considerata hartuire la locul de munca –

Hărţuirea morală la locul de muncă „orice comportament exercitat cu privire la un salariat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un salariat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii salariatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acţiuni sau gesturi”.

Daca sunteti victima unor asemenea manifestari trebuie sa stiti ca puteti obtine daune de natura morala si daune compensatorii dar şi consilierea psihologică.

Drepturi stabilite in mod ferm pentru angajati-

  • salariaţii au dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală si fizica;
  • niciun salariat nu poate fi sancţionat, concediat sau discriminat (cu privire la salarizare, formare profesională, promovare etc.) din cauză că a fost supus sau a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă;
  • salariatul poate fi reintegrat în muncă sau poate primi, în baza unei hotărâri judecătoreşti, despăgubiri în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit de către angajator.

Acest drepturi vor deschide usile instantelor mai multor angajati care sunt hartuiti la locul de munca fie de catre angajatori fie de catre colegi.

Hartuirea la locul de munca primeste pentru prima data, in civil, o interpretare de natura legala si o definitie clara.

SCPA Cuculis&Asociatii au mai scris AICI despre HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA.

Probleme la locul de munca? Programati o consultanta aici

Av. Drd Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
20 comments to “Hartuirea La Locul De Munca Reglementata-Angajatii Epuizati , Stresati Sau Hartuiti Pot Solicita Daune Morale Si Compensatorii”
  1. Asupra mea se exercita presiuni pentru a-mi da demisia.Aceste presiuni au deja o durata de peste 6 luni. Desi nu mi s-a modificat fisa postului atribitiile mele sunt diminuate si sunt impiedicata sa-mi exercit atribitiile. Nu sunt invitata la evenimentele profesionale la care sunt invitati subordonatii mei, nu sunt invitata la team building-urile care membrii echipei IT pe care o conduc, conform fisei postului, sunt invitati. Bonusul anual mi-a fost acordat la suma de 15 ori mai mica decat anul trecut. Explicatia a fost : e mai mult decat nimic. Am fost invitata sa ma inscriu pe o lista de plecari voluntare sub amenitarea desfiintari postului. Sunt doar cateva din aspectele pe care le pot proba. Initial am crezut ca pot rezista acestor presiuni fara sa ma afecteze la nivel de sanatate. Se pare ca nu am reusit. S-a instalat anxietatea, sufar de pusee de hipertensiune . Intrebarea mea e : credeti ca cele relatate se incadreaza la hartuire morala a angajatului ?

  2. UN COLEG DE AL MEU A FOST AGRESAT FIZIC DUPA CE EU SI ACEST COLEG DE SERVICI AM DEPUS DEMISIILE ( CU PREAVIZ), IMI E TEAMA SA NU EXCALADEZE ACESTE CONFLICTE SI IMI E TEAMA PENTRU SANATATEA PSIHIICA A MEA SI A COLEGULUI, SI MAI ALES CA ANGAJATORUL MEU A FOST DEPUTAT IN PARLAMENT , ACESTA AVAND INFLUENTA IN TOT JUDETUL INCLUSIV LA ITM SI ALTE INSTITUTII CARE AR TREBUI SA IL VERIFICE , ……. IMI E TEAMA SA FAC O PLANGERE DIRECTA LA ITM . VA ROG SA IMI DATI O PORTITA DE SCAPARE DIN ACEASTA SITUATIE … NU CRED CA O SA PUTEM STA TOT PREZVIZUL DE 20 DE ZILE LUCRATOARE IN ACEST STRES MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU ORCE SFAT

  3. Bună ziua. Sint angajata unui ONG, ce și desfășoară activitatea în curtea unei instititutii de stat. De aproximativ 2 ani directorul acestei instituții mă acuză mereu de fapte pe care eu nu le am făcut. De asemenea face glume pe seama mea numind mă ba cruela, ba taun, și în multe alte feluri. Eu fac eforturi sa nu i răspund provocărilor, însă am ajuns la faza în care ajungând acasă, îmi descarc nervii pe care i acumulez la serviciu pe soțul meu. Acest director încearcă pe toate căile sa ma determine sa mi dau demisia sau sa fiu dată afară. Eu consider că ceea ce face acest domn se încadrează la hărțuire, însă am nevoie și de confirmarea dumneavoastră. Mulțumesc anticipat.

  4. Bună ziua sunt din Timișoara…lucrez într-o multinațională…de 3 luni sunt operat la mîna dreaptă urmează și cea stingă din cauza suprasolicitării Tunel Carpian
    Găsesc în cadrul firmei înțelegere sa exercit o muncă mai ușoară față de ceea ce am avut( din cauza căreia am și dureri) dar un anumit șef de secție… Mă tot mută înapoi la vechiul post unde nu pot face față pentru că stăm prost cu producția
    Toată lumea știe toată lumea mă sprijină…el nu ..nu îl interesează… Ce pot face?

      • Buna ziua,

        Sunt harțuita la locul de munca de un coleg. Majoritatea comentariilor, apropourilor, privirilor insistente sunt făcute in absenta martorilor. Nu am indraznit sa depun o sesizare scrisa conducerii pentru ca sunt eu amenintata, de catre acest coleg, cu calomnia și chiar cu datul in judecata pentru calomnie, daca voi face acest lucru. Ce riscuri sunt si ce poate face acest coleg impotriva mea in cazul in care voi depune o sesizare conducerii.

  5. Bună ziua
    Sunt soția unei victime a unui sistem corupt și foarte solicitant în acest an.sotul meu a fost supus une I încărcări cu o gestiune ff mare peste atribuții le ce I revin fisei postului.si a exprimat pot.de vedere doar verbal iar în urma unei discuții cu persoana din conducerea unității a decurs la un gest extrem facandu se astfel luat în considerare.
    După o activitate de 31 ani în același post și în cadrul aceleiași instituții șansele sunt minime de a reveni în același loc de muncă.
    Întrebarea este cine se face vinovat de rezultatul aceste presiuni și încărcări a sarcinilor profesionale .conducătorul unității sau unitatea în sine și dacă acest caz se încadrează în acest ca, de hartuire la locul de munca

  6. Buna ziua! Am si eu nevoie de un sfat va rog frumos, daca se poate. De cativa ani ( de cand a fost faza cu covidul ) , managerul de la locul de munca impreuna cu ceilalti colegi au inceput sa ma marginalizeze si sa ma excluda din ce in ce mai mult din treburile legate de locul de munca. Asta am reusit sa trec peste dar de curand am anuntat managerul ca sunt gravida si ca momentan in afara de ea si de administratorul firmei, nu mai stie nimeni. In 3 zile managerul a facut sedinta cu mine si cu ceilalti colegi si a spus de fata cu toti ca daca eu nu am zis o sa zica ea. Le-a spus ca sunt gravida ( fara permisiunea mea) si dupa ziua de sedinta a hotarat ca ce faceam eu e prea greu pt o gravida si m-a pus in schimb sa fac curat si sa frec si sa curat litiere in locul femeii angajate ca ingrijitor de animale iar eu nu mai pot sa-mi fac treaba de tehnician veterinar pt care am fost angajata. Tin sa mentionez ca eu ca tehniciam veterinar am terminat si liceul si cursul de tehnica veterinara iar cele doua colege nu au nici macar liceul terminat, cu toate astea ele au dreptul sa faca treaba de tehnician veterinar in sala de operatii impreuna cu managerul iar eu nu, motivul fiind ca sunt gravida si nu am voie sa fac efort. Va rog sa-mi dati un sfat ce pot sa fac si incotro sa apuc

  7. Bună ziua! Am rămas blocat în baie la muncă, și m-au scos după 45 de minute. Nu au dorit sa spargă usa și am așteptat 45 de minute în căldura aia pentru ca nu funtiona ventilația. Acum unii fac glume pe seama asta și nici măcar scuze nu am primit. Pur și simplu s-a blocat yala și nu am mai putut ieși.

  8. Buna seara,ieri am avut o ședință cu toți angajații la firma la care lucrez eu.
    Eu miam anunțat concediul și mia fost aprobat,insa ieri dimineață am avut parte de o surpriza neașteptată,asistenta șefei mele ma sunat sa ma întrebe dacă ajung la ședință,,iam zis ca nu,pentru ca is plecata în alta parte. La rândul ei ma întrebat dacă am anunțat pe cineva ca nu ajung la ședință și iam zis ca nu.
    După care pe un ton răstit mia spus “bine,așteaptă telefonul nostru” și după puțin timp ma sunat colega mea transmițându-mi ce ia zis asistenta și anume că amândouă sa ne prezentam cu demisiile la sediul firmei
    Auzind asta ma șocat am resunato din nou și nu mia răspuns trimițând mesaj după ceva timp “sunt în ședință,mâine dimineață va prezentați amândouă cu demisiile la sediul firmei”.
    Și au urmat apoi nenumărate jigniri și amenințări,chiar și cu oprirea tichetelor de masa mie și colegei mele pe aceasta lună.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.