Certificatul Verde La Munca – Pot Sa Fiu Concediat De La Munca Daca Nu Sunt Vaccinat ?

Ce se intampla daca nu ma vaccinez ? Pot sa fiu dat afara de la locul de munca daca nu prezint certificatul verde?

Certificatul Verde La Munca – Pot Sa Fiu Concediat De La Munca Daca Nu Sunt Vaccinat ? – Acest subiect a starnit nu doar dispune pe la colturi ci REALE nemultumiri din partea angajatilor si spunem noi cu tarie ca si a angajatorilor.

Prezentul articol de opinie face o radiografie cu principalele legi nationale, legea fundamentala si legislatia UE in materie si analizeaza daca este legal sau nu, constitutional sau nu si european sau nu, sa fie cerut un document precum certificatul verde, daca vrei sa mergi la LOCUL DE MUNCA. Vedeti totul mai jos.

Pe de-o partea am asistat la un linsaj al angajatilor de catre angajatori, acestia avand un ghimpe clar impotriva celor ce nu s-ar vaccinat si desi actualmente nu ar fi avut un motiv legal sa fac acest lucru, multi s-ar grabit sa spuna , “da-ti demisia ca daca nu te dau afara”, asta in conditiile in care angajatul a refuzat vaccinarea si desigur trecut prin boala poate asimptomatic, nu avea cum sa produca probe suficiente pentru angajatorul sau.

Ati fost concediat sau hartuit la locul de munca pentru ca nu ati prezentat certificatul verde? Completati formularul de mai jos:

Avand in vedere ca deja legea prin care cu totii vom fi “obligati” sa prezentam la locurile de munca, unde activam mai mult de 50 de colegi, vestitele certificate verzi, gasesc oportun ca un aparator cu istorie a libertatilor cetatenesti, alturi de intreaga echipa de la SCA Cuculis&Asociatii, semnam cu totii acest material de informare.

Sa incepem.

Este reglementata astazi, 27.10.2021 obligatia de vaccinare sau de prezentare a unui test Covid 19, daca vreau sa merg la locul de munca?

Ceea ce este important sa retineti la acest moment si desigur, articolul urmeaza sa fie actualizat in functie de modificarile ulterioare legislative, ca in acest moment nu avem o legislatie care sa oblige angajatul sa prezinte la momentul prezentarii la munca, a unui certificat verde, asa cum este el denumit in legislatia europeana adica prin REGULAMENTUL (UE) 2021/953 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19.

Astfel, o incalcare majora a legislatiei Europene si aici amintim regulamentul de mai sus, este facuta prin limitarea drepturilor de a te prezenta la munca, in contextul in care nu prezinti un certificat vede, oricare ar fi varianta acestuia.

Certificatul verde pentru prezentarea la locul de munca, incalca legislatia Europeana, Constitutia Romaniei si Codul Muncii

Incerc pe toate partile sa mentin un echilibru clar intre drepturile si libertatile persoanelor dar si obligatiile lor.

Evident, in calitate de avocat, nu pot sa am decat o parere echilibrata si sa nu indemn la nesupunere sau la razvratire insa la fel de bine din punct de vedere Etic si Deontologic, trebuie sa apar drepturile cetatenesti si sa respect CONSTITUTIA.

Astfel, juramantul avocatului suna asa –

“Jur să respect şi să apăr Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Prin urmare, avand un mandat clar la momentul intrarii in profesie, este clar ca nu pot sa fac abstractie de urmatorul text din CONSTITUIA ROMANIEI.

Certificatul verde pentru a te duce la locul de munca produce inechitati intre romani si incalca grav Constitutia, respectiv egalitatea in fata legii

Spuneam mai sus, ca se produc dezechilibre intre drepturile si libertatile persoanelor, prin implementarea certificatului verde la locul de munca.

Astfel, vedem urmatoarele articole din constitutia Romaniei care prevad clar modalitatile in care intradevar pot fi restranse anumite drepturi fundamentale, reguli ce evident ca nu au fost respectate prin implementarea certificatului verde care a trecut de comisiile juridice si de sanatate din Senat si care in acest moment se afla in plenul Senatului.

Fie ca sunteti angajat la STAT sau la PARTICULAR, important este sa va cunoasteti drepturile cu privire la ce este Constitutional si ce NU.

Pentru a clarifica foarte precis si ca ulterior sa putem explica de ce este ilegala modalitatea gandita pentru implementarea acestui certificat verde la locul de munca, este esential sa intelegem minimal , cateva articole foarte precise din Constitutia tarii.

ART. 16 CONSTITUTIE – EGALITATEA IN FATA LEGII

Egalitatea în drepturiARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.

Cunoastem deja faptul ca prin ultima hotarare a Guvernului prin care s-a stabilit ca spre exemplu doar anumite persoane vaccinate pot participa la activitatile sociale fara a fi posibila implementarea unor masuri care sa vizeze si testarea sau prezentarea unui certificat de boala, este clar din start ca legea nu este aplicata tuturor in mod egal.

Spre suprinderea noastra a avocatilor , desi sunt probabil sute de mii de persoane care au trecut prin boala si pot prezenta in mod clar ca au anticorpi, acestia au fost absolut exclusi de la posibilitatea dovedirii acestor lucruri, asta inseamna ca da nu ai fost pe lista DSP nu ai avut Covid desi realitatea anticorpilor este alta.

Asa ca tragem o prima concluzie ca certificatul verde fie el la loculde munca sau oriunde in alta parte, NU RESPECTA EGALITATEA IN DREPTURI.

Certificatul verde si implementarea lui la locul de munca, incalca si dreptul la munca conform art. 41 Contitutie

Observam faptul ca prin legea Fundamentala dreptul la munca, nu poate fi ingradit iar aceeasi Constitutie vorbeste despre masuri de protectie sociala si nu despre ingradiri pe care sa le puna angajatorii, fie ei privati fie ei de stat.

Ori, asistam in mod direct aici la o limitare vadita a libertatii de a munci si prin raportare la articolul 16 dar evident cu privire la art. 41 este o limitare absoluta ce din punctul meu de vedere, este inacceptabila si face ca certificatul verde cerut de catre angajator la locul de munca sa fie neconstitutional.

Munca şi protecţia socială a munciiARTICOLUL 41
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.
(2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială.
Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.

Observand acest text din legea fundamentala, tragem si aici concluzia ca certificatul verde la locul de munca prin prisma art. 41 si dreptului de a munci, este NECONSTITUTIONAL.

Certificatul verde cerut la locul de munca, INCALA LEGISLATIA EUROPEANA

Certificatul verde NU a fost implementat prin REGULAMENTUL (UE) 2021/953 pentru a REDUCE DREPTURI PRECUM DREPTUL LA MUNCA SAU ALTE ASEMENEA

Plecam de la insasi baza emiterii certificatului verde.

Practic, regulamentul UE 952/2021, arata chiar in cuprinsul sau, in titlul regulamentului ca este emis cu privire la cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19.

Atentie la preambulul Regulamentului:

(1)Orice cetățean al Uniunii are dreptul fundamental de liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre, sub rezerva limitărilor și a condițiilor prevăzute de tratate și de dispozițiile adoptate în vederea aplicării acestora. Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) stabilește norme detaliate privind exercitarea acestui drept.

Pe de-o parte certificatul nu are nicio legatura cu directiva EUROPEANA, asta inseamna ca toti cei care sunt supusi unor restrictii de natura certificatului verde, in oricare dintre formele le cunoastem aici in Romania, este clar indreptatit sa solicite instantelor de judecata sa aplice cu prioritate dreptul EUROPEAN , adica regulamentul de mai sus, care se aplica FARA TRANSPUNERE IN LEGISLATIA DIN ROMANIA si ca atare , atata vreme cat discutam despre libera circulatie, aceasta ar trebui sa fie aplicabila la cei ce calatoresc intre state si nu cu privire la ceea ce se intampla in interiorul statelor membre.

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, un fel de Constitutie a UE, interzice orice forma de constrangere cu privire la vaccinare

Articolul 3
Dreptul la integritate al persoanei
(1) Orice persoană are dreptul la integritate fizică și psihică.
(2) În domeniile medicinei și biologiei trebuie respectate în special:
(a) consimțământul liber și în cunoștință de cauză al persoanei interesate, în conformitate cu procedurile prevăzute de lege;

Prin urmare, nu poate fi considerat un consimtamant liber, in conditiile in care esti absolut constrans, pentru a merge la locul de munca, sa prezinti un certificat verde iar pentru acesta in oricare dintre modalitatile lui, trebuie sa fii supus unor proceduri de tip medical.

Astfel, noi opinam ca introducerea unui certificat verde la LOCUL DE MUNCA, este INCOMPATIBILA CU LEGISLATIA UNIUNII EUROPENE.

Certificatul verde, neconstitutional:

Certificatul Verde La Munca

Certificatul verde la locul de munca, incalca CODUL MUNCII

Deja suntem in a 3-a categorii de legi care sunt incalcate prin implementarea unui certificat verde la locul de munca. Astfel, se arata ca pentru medicii care nu vor sa se vaccineze si probabil se va extinde acest lucru si catre alt personal esential, dar si pentru cei care lucreaza la stat ori privat, sa opereze SUSPENDAREA contractului de munca iar ulterior sa fie operata INCETAREA LUI DE DREPT.

ABSOLUT ILEGAL!! –

Codul Muncii, al Romaniei nu al altui stat, arata foarte clar in ce conditii, poti sa suspenzi un contract de munca si indicam mai jos:

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:

a) concediu de maternitate;

b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;

c) carantină;

d) exercitarea unei funcţii în cadrul unei autorităţi executive, legislative ori judecătoreşti, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;

e) îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat;

f) forţă majoră;

g) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală;

h) de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizaţiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei ;

i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.

Ori, neprezentarea certificatului verde la locul de munca, adica una dintre variantele vaccinarii, testarii samd, nu se regaseste in aceasta lege organica ce este baza raporturilor de munca.

De asemenea, implementarea unei solutii in cadrul legii ca DE DREPT sa fie INCETAT contractul de munca, iarasi in opinia noastra, este ilegala si tine de fapt de neconstitutionalitatea unei asemene masuri care vine cumva si califica posibilitatea prezentarii la locul de munca doar daca este “bine din punct de vedere al sanatatii“, ori asta inseamna ca vor aparea asa cum au aparut deja, discriminari pe baza preferintelor sanitare, alt lucru nepermis de catre lege.

Consitutia prevede posibilitatea restrangerii de drepturi insa doar in anumite conditii

Este adevarat, avem un articol in Constitutie pe care suntem obligati sa-l prezentam si anume, posibilitatea Parlamentului, adica ceea ce se intampla acum zilele acestea in Parlament, de a SUSPENDA anumite drepturi fundamentale.

Problematica pe care o ridica ariticolul de mai jos, o explicam imediat:

Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţiARTICOLUL 53
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Se vorbeste clar in restrangerea drepturilor si libertatilor despre aplicarea unor restrictii in mod nedisciminatoriu si fara sa fie adusa atingere existentei drepturilor afectate pe o perioada de timp limitata.

Practic, acestea sunt criteriile pe baza carora poti limita acele drepturi constitutionale despre care vorbim. Ori, in conditiile in care , asistam inclusiv in cadrul hotararii CNSU 91 la limitari discriminatorii, fara expunere clara in timp( atentie STAREA DE ALERTA NU POATE FI PRELUNGITA MAI MULT DE 60 DE ZILE, CEEA CE SE INTAMPLA ACUM ESTE ILEGAL), si pe de alta parte nu se arata din punct de vedere MEDICAL cum masura este proportionala, aceste masuri de restrangere, aruncate la voia intamplarii, vadit arata caracterul neconstitutional si nelegitim al masurilor.

Obligarea angajatului sa prezinte un test platit din banii lui, incalca legea securitatii in munca 319/2006

Legea securitatii in munca are un aarticol pe care se pare ca cei care ne guverneaza au uitat ca exista.

Astfel, conform art. 7 alin. 6 orice masura cu privire la protejarea angajatilor nu trebuie sa creeze obligatii financiare pentru lucratori:

(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia sa ia măsurile necesare pentru:

(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în munca nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.

Ce fac daca sunt concediat de la locul de munca motivandu-se ca nu sunt vaccinat?

Trebuie sa stiti ca o concediere se poate face doar in baza unei cercetari disciplinare prealabile, in mod obligatoriu.

In situatia prezenta, fiindca suntem intre adoptarea unei legi a certificatului verde la locul de munca si lipsa acestei legi, se desprind doua situatii, cu care ne-am intalnit deja.

Mai jos o sa explicam ce se poate face in cele doua situatii si vom discuta si despre Bullying-ul la locul de munca sau hartuirea la locul de munca.

Cititi si :

Angajat concediat de la munca pe motiv ca nu arecertificat de vaccinare desi nu exista o lege in acest sens, ce este de facut?

Astfel, concedierea daca este facuta in baza nesupunerii si neprezentarii unui certificat verde, este ILEGALA.

In mod clar angajatorul nu-si va putea motiva nici cercetarea prealabila si nici decizia atacabila in instanta, de concediere a unei persoane ce nu prezinta un asemenea certificat.

Decizia de concediere poate fi atacata direct in instanta la Tribunalul de domiciliu iar in opinia noastra, atata vreme cat acesta lege nu este promulgata, nu poate produce efecte si concedierea este una ABSOLUT ABUZIVA SI ILEGALA, fara temei de drept.

Ce fac daca intra in vigoare legea certificatului verde la locul de munca si nu-l prezint si sunt concediat?

Avand in vedere aceasta situatie, angajatorul este oricum obligat sa faca o cercetare disciplinara, sa constate , sa suspende contractul si mai apoi sa dispuna incetarea lui de drept, conform probabil noii legi.

Prin urmare, este esential dupa cum am spus, sa existe practic o decizie de concediere pe care angajatul sa o poata contesta ulterior in instanta de judecata.

Exceptia de neconstitutionalitate o vom redacta imediat dupa ce legea, daca va trece, va fi promulgata in parlament.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca in acest moment orice intimidare la locul de munca este catalogata ca hartuire si astfel neexistand o lege care sa arata ca se va suspenda/inceta contractul de munca, orice referire la acest aspect, catre un angajat nevaccinat, este o procedura abuziva si ilegala a angajatorului.

Hartuirea la locul de munca sub forma Bullying-ului pentru angajatii nevaccinati

Hartuirea la locul de munca in sensul larg prin discriminare sau prin acte de presiune psihica precum –

  • daca nu te vaccinezi te dau afara;
  • restrangerea unor activitati pe care in mod uzual le executa angajatul;
  • presiunea firmei asupra angajatului nevaccinat sa se vaccineze sau sa suporte alte asemenea ;
  • chiar si incetare contractului de munca pe acest temei,

toate le consideram hartuire la locul de munca.

Astfel, inclusiv ITM are posibilitatea sa intervina si sa verifice daca hartuirea la locul de munca este una reala sau nu se incadreaza in notiunea legala, de asemenea angajatul are posibilitatea sa cheme in judecata pe angajator fiindca el sau alti angajati ai angajatorului au facut presiuni asupra angajatului nevaccinat sau chiar l-au inclus intr-un grup defavorizat si minoritar.

Angajatii concediati ca nu au prezentat certificat verde la locul de munca, pot cere daune

Evident, ca atata vreme cat decizia de concediere este abuziva si mai ales bazata pe un temei inexistent, asta pana cand se va reglementa, orice tip de actiune de intimidare a angajatului de catre colegii sau sau de catre angajator direct, toate pot duce la obtinerea in instanta de daune de natura morala si materiala din partea celui ce a suportat acest tip de tratament sau a fost concediat ilegal.

Daunele pot fi fixate in functie de paguba produsa si ca atare fiecare caz in parte este absolut particular.

Cert este un lucru, U.E prin regulamentul impus, nu a impus acest certificat pentru motivele pentru care el acum a fost promovat cu titlu de lege in PARLAMENT.

Prezentul este articol de opinie.

Av.DRD. Cuculis Adrian

3 comments to “Certificatul Verde La Munca – Pot Sa Fiu Concediat De La Munca Daca Nu Sunt Vaccinat ?”
  1. Buna ziua! Bunica mea a ramas singura iar unchiul si mama mea nu o ajuta cu nimic. Sunt plecati din tara si doar eu ce ii cumpar medicamente, ii cumpar lemne. Dupa decesul bunicului bunica a vrea sa imi lase mie apartamentul. Ce poate face fara sa aiva drept unchiul si mama?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.