Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii

Cum retrag banii de la pilonul 2 de pensii si care este procedura daca sunt refuzat ?

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii- Pilonul 2 de pensii este un cosmar pentru majoritatea romanilor si asta pentru ca nu este inteles pe deplin si mai ales nu stiu oamenii unde pleaca cei 3,75% din taxele pe care acestia le platesc catre stat alaturi de CASS si alte taxe pe salarii.

Astfel, este o intreaga dezbatere si preocupare daca retragerea banilor de la pilonul 2 este posibila sau nu.

De asemenea, daca pensia privata se poate retrage si care sunt conditiile ori daca retragerea banilor de la pilonul 2 are efecte negative asupra viitorului pensionar.

Avand in vedere aceste dileme ridicate dar si sutele de persoane care ne-au scris, am decis in interesul tuturor sa facem aceasta analiza exhaustiva in ceea ce priveste posibilitatea retragerii banilor de la pilonul 2 de pensii si care ste modalitatea prin care puteti face cererea de retragere a pensiei private.

Sa incepem!

Daca aveti dificultati cu retragerea pensiei private fie ca sunteti titular fie mostenitor, completati formularul de mai jos:

Cat platesc din taxele pe salariul cotizatia la pilonul 2 ?

Conform legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat  art. 43 (3) , se arata ca (3)Începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 3,75%.

Asta presupune ca , din salariul brut, 21,25% sunt direcționați către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duc către pensia privată Pilon II.

Cititi si :

Daca vreau sa-mi retrag banii de la fondul de pensii pilon 2 , pot sa fac acest lucru ?

Se pot retrage banii din fondul de pensii private insa trebuie sa stiti cateva lucruri inainte de a face acest lucru.

In primul rand trebuie sa stim ca regula cu privire la retragerea de la fondul de pensii private este ieseirea la pensie conform legii 263/2010 cu privire la sistemul de pensii publice.

Art. 136 din legea 411/2004 arata care este regula in materia retragerii pensiei private dar si care sunt exceptiile:

(1)Activul personal net este folosit exclusiv pentru achiziţionarea unei pensii private.

(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) următoarele categorii:

a)beneficiarii care nu au calitatea de participant;

b)persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

c)persoanele al căror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată.

Tragem prin urmare concluzia ca daca v-ati pensionat anticipat pentru o situatie ce tine de intervenirea unei invliditati ori daca nu mai aveti calitatea de participant la fondul de pensii tip pilon doi ori daca la data retragerii acvitul este prea mic, adica ati cotizat prea putin, banii respectivi pot fi platiti direct catre dvs.

(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2), persoana îndreptăţită primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.

(4)În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin. (3), administratorul datorează majorări de întârziere în acelaşi cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligaţiilor bugetare.

(5)Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Vedeti si :

Cine poate sa incaseze pensia privata din pilonul 2 ?

Practic, pensia privata plăteşte participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia.

Trebuie sa stiti si ca in cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, participantul şi beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câştigată în cadrul schemelor de pensii private din România şi aceasta se plăteşte în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plăţii.

Retragere bani pilonul 2 de pensii persoana decedata

Art. 38 din aceeasi lege 411/2004 arata ca beneficiarii, adica mai pe scurt cei care sunt mostenitorii persoanei care a cotizat la pilonul 2 de pensii, pot opta intre a retrage banii de la aceasta structura sau de a fi adaugata suma respectiva la propriul lor fond de pensii prin cumulare.

Astfel :

(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) sunt aceleaşi cu cele ale participanţilor la acel fond de pensii.

(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:

a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;

b) plata unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant.

(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora.”

Tragem astfel concluzia ca cererile de retragere de la fondul de pensii tip pilon 2 sunt admisibile si nu pot fi refuzate pentru niciun motiv in conditiile in care indepliniti criteriile indicate de catre lege cu privire la beneficiari si participanti.

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii
Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru retragerea banilor din pensia privata

Astfel, acum ca stiti exact ce presupune pensia privata de tip pilon 2 dar si in ce conditii puteti face acest lucru, nu va mai ramane decat in conditiile in care va incadrati in unul dintre motivele si una dintre conditiile in care puteti face retragerea este sa depuneti o cerere la fondul participant la pilonul 2 de pensii si sa adaugati acte in dovedire si ca atare sa solicitati plata fondului de pensii.

Nu uitati ca cererea trebuie sa fie facuta in scris.

Ce se intampla daca nu imi sunt dati banii de la pilonul 2 de pensii , ce pot sa fac ?

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii – Evident ca o asemenea situatie poate fi rezolvata doar in instanta de judecata.

Prin urmare, daca ati urmat pasii de mai sus si totusi fondul unde ati cotizat dvs. sau unde a cotizat cel din familia dvs. care a decedat, refuza sa va puna la dispozitie contributia dvs. sau a defunctului, pasul urmator este sa-l chemati in judecata si evident sa solicitati si plata cu rata de inflatie actualizata si eventuale penalitati.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
4 comments to “Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii”
  1. Va salut , mă numesc BalanNicolar și am și ei o întrebare ,sotiia mea este pensionara pe caz de boala revizuibila la2ani și nu mai contribuie la pensia privata pilonu 2 ,am înțeles că din decembrie anul trecut sa dat o lege și pot retrage banii și dacă ești pensionat pe caz de boala,, va mulțumesc.

  2. Buna ziua , am ieșit la pensie și am scos bani de la pilonul 2 însă mi-a reținut 10%impozit pe venit și 10% pentru CAS . Vreau sa știu dacă am dreptul la cei 10% CAS știind ca in Decembrie 2022 a iesit legea referitoare la CAS .

  3. Bună ziua! Am împlinit 60 de ani și m-am pensionat anticipat parțial. Ce se va întâmpla mai departe cu banii depuși la fondul de pensii private pilonul 2? Am sau nu acces la ei, și dacă nu, voi cotiza în continuare din pensie pentru pilonul 2? Mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.