Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii

Cum retrag banii de la pilonul 2 de pensii si care este procedura daca sunt refuzat ?

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii- Pilonul 2 de pensii este un cosmar pentru majoritatea romanilor si asta pentru ca nu este inteles pe deplin si mai ales nu stiu oamenii unde pleaca cei 3,75% din taxele pe care acestia le platesc catre stat alaturi de CASS si alte taxe pe salarii.

Astfel, este o intreaga dezbatere si preocupare daca retragerea banilor de la pilonul 2 este posibila sau nu.

De asemenea, daca pensia privata se poate retrage si care sunt conditiile ori daca retragerea banilor de la pilonul 2 are efecte negative asupra viitorului pensionar.

Avand in vedere aceste dileme ridicate dar si sutele de persoane care ne-au scris, am decis in interesul tuturor sa facem aceasta analiza exhaustiva in ceea ce priveste posibilitatea retragerii banilor de la pilonul 2 de pensii si care ste modalitatea prin care puteti face cererea de retragere a pensiei private.

Sa incepem!

Daca aveti dificultati cu retragerea pensiei private fie ca sunteti titular fie mostenitor, completati formularul de mai jos:

Cat platesc din taxele pe salariul cotizatia la pilonul 2 ?

Conform legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat  art. 43 (3) , se arata ca (3)Începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 3,75%.

Asta presupune ca , din salariul brut, 21,25% sunt direcționați către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duc către pensia privată Pilon II.

Cititi si :

Daca vreau sa-mi retrag banii de la fondul de pensii pilon 2 , pot sa fac acest lucru ?

Se pot retrage banii din fondul de pensii private insa trebuie sa stiti cateva lucruri inainte de a face acest lucru.

In primul rand trebuie sa stim ca regula cu privire la retragerea de la fondul de pensii private este ieseirea la pensie conform legii 263/2010 cu privire la sistemul de pensii publice.

Art. 136 din legea 411/2004 arata care este regula in materia retragerii pensiei private dar si care sunt exceptiile:

(1)Activul personal net este folosit exclusiv pentru achiziţionarea unei pensii private.

(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) următoarele categorii:

a)beneficiarii care nu au calitatea de participant;

b)persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

c)persoanele al căror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată.

Tragem prin urmare concluzia ca daca v-ati pensionat anticipat pentru o situatie ce tine de intervenirea unei invliditati ori daca nu mai aveti calitatea de participant la fondul de pensii tip pilon doi ori daca la data retragerii acvitul este prea mic, adica ati cotizat prea putin, banii respectivi pot fi platiti direct catre dvs.

(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2), persoana îndreptăţită primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.

(4)În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin. (3), administratorul datorează majorări de întârziere în acelaşi cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligaţiilor bugetare.

(5)Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Vedeti si :

Cine poate sa incaseze pensia privata din pilonul 2 ?

Practic, pensia privata plăteşte participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia.

Trebuie sa stiti si ca in cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, participantul şi beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câştigată în cadrul schemelor de pensii private din România şi aceasta se plăteşte în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plăţii.

Retragere bani pilonul 2 de pensii persoana decedata

Art. 38 din aceeasi lege 411/2004 arata ca beneficiarii, adica mai pe scurt cei care sunt mostenitorii persoanei care a cotizat la pilonul 2 de pensii, pot opta intre a retrage banii de la aceasta structura sau de a fi adaugata suma respectiva la propriul lor fond de pensii prin cumulare.

Astfel :

(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) sunt aceleaşi cu cele ale participanţilor la acel fond de pensii.

(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:

a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;

b) plata unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant.

(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora.”

Tragem astfel concluzia ca cererile de retragere de la fondul de pensii tip pilon 2 sunt admisibile si nu pot fi refuzate pentru niciun motiv in conditiile in care indepliniti criteriile indicate de catre lege cu privire la beneficiari si participanti.

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii
Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru retragerea banilor din pensia privata

Astfel, acum ca stiti exact ce presupune pensia privata de tip pilon 2 dar si in ce conditii puteti face acest lucru, nu va mai ramane decat in conditiile in care va incadrati in unul dintre motivele si una dintre conditiile in care puteti face retragerea este sa depuneti o cerere la fondul participant la pilonul 2 de pensii si sa adaugati acte in dovedire si ca atare sa solicitati plata fondului de pensii.

Nu uitati ca cererea trebuie sa fie facuta in scris.

Ce se intampla daca nu imi sunt dati banii de la pilonul 2 de pensii , ce pot sa fac ?

Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii – Evident ca o asemenea situatie poate fi rezolvata doar in instanta de judecata.

Prin urmare, daca ati urmat pasii de mai sus si totusi fondul unde ati cotizat dvs. sau unde a cotizat cel din familia dvs. care a decedat, refuza sa va puna la dispozitie contributia dvs. sau a defunctului, pasul urmator este sa-l chemati in judecata si evident sa solicitati si plata cu rata de inflatie actualizata si eventuale penalitati.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
116 comments to “Retragere Bani Pilonul 2 De Pensii”
 1. Va salut , mă numesc BalanNicolar și am și ei o întrebare ,sotiia mea este pensionara pe caz de boala revizuibila la2ani și nu mai contribuie la pensia privata pilonu 2 ,am înțeles că din decembrie anul trecut sa dat o lege și pot retrage banii și dacă ești pensionat pe caz de boala,, va mulțumesc.

   • Doresc retragerea de la fondul private b.r.d întrucât mam pensiona in2021 la limita de vîrsta confor legi263/2010doresc un ineil sau sms cum procedez

     • Dacă nu mai lucrez pot să-mi retrag banii de la pensie privată am cotizat vreo 15 ani Mulțumesc

     • Buna ziua! Eu m-am pensionat anticipat partial incepind cu 1.12.2023.Cind pot primi pensie de la pilonul2?

     • Cînd pot să retrag banii de la pilonul 2 dacă m am pensionat în mai 2022 anticipat cu 40 ani vechime și plătesc și penalizare..Pensia in 2022 a fost de 1160 lei.

      • Se poate retrage banii cotizati pensia privata .in Romania..avand in vedere ca eu din septembrie 2019 …sunt stabilita cu domiciliul in strainatate….
       Am varsta de 40 ani

     • Cînd pot să retrag banii de la pilonul 2 dacă m am pensionat în mai 2022 anticipat cu 40 ani vechime și plătesc și penalizare..Pensia in 2022 a fost de 1160 lei.Fondul este la NN

    • Trebuie sa stiti la ce fond ati contribuit. Daca nu cunoasteti fondul unde ati contribuit , intrati pe pagina de internet ASF Romania, intrati la sectiunea Afla la ce fond de pensii esti participant. Completeaza cu datele personale si vei afla denumirea fondului

    • Sotia are pensi de boala permanent si are si pensie de handicapat poate beneficia de bani de pensie privata

    • Din 01 octombrie 2021 nu am maicitizat la pensia privata pilonul 2 . Am 30 ani și sunt plecat din tara. Îmi pot retrage suma cotizația sau ce se întâmplă cu ea?

   • Buna ziua, daca tatal meu a decedat in urma cu aproximativ 5 ani si avea filonul 2 de pensii si contributiile lui mi au fot transferate automat in contul meu de fulon 2 de pensii pot sa ii retrag, eu n am fost informat cu privire la transferul direct in cont si eu vreu sa mi retrag banii se poate ?

  • Buna ziua.As dori sa stiu cat % din banii de la pilotul 2 imi retin daca doresc ca toti banii sa ii retrag într-o singură tranșă. Va multumesc

    • Bună ziua.Va rog din suflet îmi puteți spune și mie cât la% din bani de la pilonul 2 mi se retine dacă doresc ca toți banii să îi retrag într-o singură tranșă.Vă mulțumesc din suflet

    • Am proprire și mai pot fi considerat participant cu salariul minim și proprire?dacă nu va rog să-mi spuneti care sunt demersurile sa pot obține banii de la Carpathia.multumesc pentru ceea ce faceți pentru oameni simpli.

    • M=am pensionat anticipat parțial și doresc să-mi retrag banii pilon Ii de pensii. Pot să-mi retrag banii, întrucât nu mai am calitatea de participant la fondul de pensii pilonIi.

  • Bună ziua,dacă am aderat voluntar la pensie ,pot obține banii la pensionarea anticipată?La momentul aderării, aveam peste 35 ani.Multumesc

    • Cum pot afla unde a contribuit soțul meu la pilonul2 pensie privată…nu mai țin minte și nici plic la domiciliu nu am mai primit. Menționez că soțul a decedat în ian.2022.

     • Buna ziua. Am fost in somaj un an, intre timp m-am inscris la o scoala de stat care dureaza trei ani, nu vreau sa ma angajez pe timpul scolii, am lucrati 18 ani, pot retrage pensia pilonul doi? Daca nu cotizez, am dreptul sa îi retrag?

   • Nu sunt înscrisă la pilonul. Mi sa oprit cotizare 1 an și 3 luni. Unde au mers banii și cum îi pot recupera?

    • La momentul angajarii daca ati avut sub 35 ani sau retinut automat contributiile la pensia privata obligatorie pilon2.
     Daca nu ati decis personal alegerea fondului pilon 2, atunci casa nationala de pensii va repartizeaza aleatoriu la un fond.
     Puteti gasi unde contribuiti pe pagina ASF Romania, la sectiunea Afla la ce fond de pensii esti inscris.
     Veti introduce datele personale si automat apare denumirea fondului la care sunteti participant

  • Buna seara!Anul trecut m.ati contactat sa va trimit acte cu privire la recuperarea pensiei private deoarece am pensie de handicap grav cu insotitor.V.am trimis actele am fct dovada chiar cu acte originale pe care ulterior le.am primit de la dv.dar nu am primit banii. As dori sa stiu ce s.a intamplat..un raspuns va rog mult.Multumesc!

  • Am57anisi as dori să îmi retrag bani de la pilonul 2 de pensii am rămas fără muncă și sunt în șomaj se poate?

  • Bina ziua soțul meu ie pensionat de 10 ani pe caz de boala cu revizuire la 2 ani pote să-și scoată bani de la pensia privata?

  • Bună ziua,

   Am 57 ani, nu mai lucrez și nu mai cotizez de 4 ani la pilonul 2 de pensii.
   Îmi pot retrage banii?
   Multumesc

 2. Buna ziua , am ieșit la pensie și am scos bani de la pilonul 2 însă mi-a reținut 10%impozit pe venit și 10% pentru CAS . Vreau sa știu dacă am dreptul la cei 10% CAS știind ca in Decembrie 2022 a iesit legea referitoare la CAS .

  • Dacă am ieșit in pensie cu doi ani înaintea vârstei limita conform legii privind zonele cu poluare remanenta(Făgăraș),pot retrage activul net de la pilonul ll?
   Mulțumesc!

  • Bună seara, Tatăl meu a iesit la pensie în Ianuarie 2023 și nu a primit nici măcar 1 leu de la Pilonul || de pensie , cum trebui sa procedeze pentru a intra în posesia banilor . Țin sa menționez ca nu știe numele firmei la care a fost înregistrat pentru pensie pilonul ||. Mulțumesc

  • Buna ziua,am sunat la Casa de pensii si ziceau ca nu detin pilon 2 …pai eu am 40 ani de serviciu,,si inca lucrez…unde se duc banii mei din pilon 2…de ce eu nu am drept la banii mei care mi ia retinut CAS.Ce trebuie sa fac in acest caz…

 3. buna ziua, pt retrage banii inainte de pensionare?
  am 48 de ani si am contribuit timp de 25 de ani
  ms

  • Bună am o întrebare am lucrat 16 ani în mina și fac 45 de ani,pot sa îmi retrag bani din pensia privata.

   • Buna ziua am și eu o întrebare mia venit un pic acasă că pot să-mi retrag pensia privata eu sunt bolnav pe caz de boala am complectat actele le-am trimis legalizate mi sa spus că în termen de 30 zile îmi vor veni banii au trecut o luna jumate și nici un răspuns as dori să știu pentru ce am cotizat eu la administrația de fonduri private ii mai primesc banii aceștia sau nu vă mulțumesc

   • Buna ziua. Sunt pensionata pe caz de boala si nu mai contribui la pensia privata ,as putea sa mi retrag banii? Si cum as putea face asta ? Va multumesc.

  • Buna ziua, va rog sa imi spuneti in cite rate se pot retrage bani de la pensii private pilon 2 sa mi se retina mai putini bani va multumesc

  • Buna ziua,
   Am iesit la pensie anticipata din 2022. Din 2016,nu am mai cotizat la fondul de pensii nici pilonul II,nici pilonul III,as dori sa stiu cum pot primi activele din cele 2 fonduri de pensie,fara a fi conditionata de implinirea stricta a varstei de 60 ani si decizia de pensionare la limita de varsta.
   Mentionez ca ,desi nu mai cotizez de 8 ani,cele doua institutii financiare(Metropolita life,respectriv BT pensii),refuza sa-mi restituie banii acumulati si imi pun conditiile precizate mai sus.
   Multumesc

 4. Bună ziua! Am împlinit 60 de ani și m-am pensionat anticipat parțial. Ce se va întâmpla mai departe cu banii depuși la fondul de pensii private pilonul 2? Am sau nu acces la ei, și dacă nu, voi cotiza în continuare din pensie pentru pilonul 2? Mulțumesc.

 5. Am pensie de invaliditate gr.III, pana sa ma pensionez am cel putin 26 ani de contributivitate si vreau sa stiu daca pot sa mi ridic soldul de la asigurari pt pensia obligatorie pilonul 2? Mentionez ca sunt inscrisa din 2008 la Pilonul 2.

 6. Bună ziua am 57 ani m am pensionat pe caz de boala și contribui la fondul de pensii de la inceput întrebarea mea este pot sa primesc banii din pilonul 2 sunt in gradul doi de invaliditate multumesc

 7. Buna ziua am si eu o întrebare.Am lucrat 8 ani de zile ca si croitoreasa,timp in care am avut posibilitatea să cotizez la pilonul 2 de pensii.In prezent nu mai lucrez deoarece am in grija pe fratele meu care are retard mintal.In momentul de față cum mă pot folosi de acești bani,se poate să ii retrag din cont spre folosință?

   • Bună seara, am57de ani o vechime de 35 ani. Am o pensie medicală grad. 3 și lucrez 4 ore la o firmă cu contract de muncă pot să retrag banii din pensie privată am primit o scrisoare cu cererea.

  • Bună ziua. Sunt pensionară de invaliditate gr2. În vara lui 2022 am depus o cerere de retragere a fondului la Allianz-tiriac și mi s-a răspuns ca doar la nerevizuibili sau limita de vârstă. S-a schimbat ceva cu privire la lege, acum primesc scrisori de depunere cerere dar nu mi – e clar.

   • Am ieșit la pensie de invaliditate gradul 3 și am 56 de ani pot să retrag bani de la pilonul 2 .

    • Buna seara…din cate stiu am fost instiintata acum vreo 4 ani de catre BRD ce suma am depusa de catre angajator pt pilonul 2….eu as vrea sa mi retrag si cum as putea face lucrul asta…nu este o suma mare

     • Daca am cotizat din 2008 pana in 2015 cand am plecat in Uk, unde locuiesc si probabil voi iesi la pensie. Pot retrage fondul, art. 36 al Normei Autoritatii de Supraveghere financiara precizeza ca pensia se acorda pe teritoriul UE, dar UK nu ma face parte iar Art.136 din legea 411/2004 specifica faptul ca : daca nu mai ai calitatea de cotizant poti cere banii cumulati la fondul de pensii chiar daca nu a-i varsta de pensionare. Desi acestea sunt scrise in lege cei de la NN refuza returnarea banilor cumulati in acesti anii.

   • Sunt pensionara de invaliditate gr 2 revizuibil, ám inteles ca s-a dat ő lege ca sí a este persoane pot sa retraga suma acumulata.
    Multumesc.

    • Unde ma pot interesa dacă am bani la ponul2 de pensiiSunt pensioaracustagiu complet 16 04 1962 născută, am lucrat la CERITEX SA,BV.

  • Am proprire și mai pot fi considerat participant cu salariul minim și proprire?dacă nu va rog să-mi spuneti care sunt demersurile sa pot obține banii de la Carpathia.multumesc pentru ceea ce faceți pentru oameni simpli.

 8. Am vârsta de 39ani.Pot sa retrag banii de la pensia privata de la Generali? Înainte de vârsta pensionării?

 9. Buna ziua!
  O persoana care este in pensie de invaliditate gradul III nerevizuibila si are varsta de 57 ani si 10 luni, mai putin de 5 ani pana la limita de varsta cu o vechime de 42 ani poate sa-si retraga banii cotizati la pilonul 2 de pensii?

 10. Buna ziua.
  daca ies anticipat in pensie(58),pot cere pensia din pilonul 2 sau doar cand ajung la varsta de pensionare(63)

  • Si pe mine mar interesa daca pot recupera banii din pilonul 2 sant pensionar de boala gradul 3 definitiv pina la pensionare…mentionezi ca am 60 de ani cu o vechime de peste 42 de ani

 11. Bună ziua! Soțul meu este pensionat pe caz de boala gr 2 de invaliditate,accentuat,,revizuibil la 3 ani ,și a contribuit și la pilonul 2 și la pilonul 3 de pensie. .Este pensionat din anul 2016. De drept ar trebui sa iasă la pensie la 59 de ani și 6 luni. Am vrea sa știm dacă poate întra în posesia banilor la momentul de față având grad de invaliditate accentuat gr 2. Mulțumim!

  • Bună ziua ma numesc Radu Florentina am 36 se ani și am acumulați 12.636de lei îi por retrage cumva înainte de pensionare ias vrea acum ca am.nevoie.

 12. Bună ziua ma numesc Radu Florentina am 36 se ani și am acumulați 12.636de lei îi por retrage cumva înainte de pensionare ias vrea acum ca am.nevoie.

 13. Daca beneficiarul unui cont la Argon pensii private pilonul 2 ,momentan salariat are in familie un deces ,persoana de gradul1 frate are posibilitatea de a retrage bani din suma adunată ,sau pe baza actelor de deces a fratelui beneficiază de o anumită suma. Vă mulțumesc anticipat

  • să îmi răspundeti am 60 ani Sint pensionat de invaliditate gradul 2 fara drept de munca pot sa primesc banii de la Fondul de pensii private pilonul 2 ..știind că sa dat o lege că și dacă este revizuibila la 3 Ani poți primii banii pilon 2 …Multumesc

  • Cum pot ridica banii din pensia privata.Incepand cu data de 21 03 2024 am iesit la pensie cu decizia nr415401

   • Am acumulat 10000 de lei la fondul de pensii pilon 2 pot sa ii retrag dacă nu am ieșit la pensie ?

 14. Am iesit la pensie la limita de varsta. Ce trebuie sa fac pentru a putea incasa sumele cuvenite de la pilonul 2 de pensii? Va multumesc

 15. Buna ziua.sotul meu plateste pt pensie privata pilon 2 Alianz tiriac.are 2 copii din prima casatorie.Se poate face la notariat un act testament etc prin care sa incaseze banii pensiei doar sotia/Daca raspunsul dvs e afirmativ ce tip de act ar fii ok sa se faca la notar???VA MULTUMESC ANTICIPAT

 16. Buna ziua !
  Va rog sa imi precizati la ce varsta beneficiez de fondul de pensii acumulat pe pilonul II intentionez sa ma pensionez anticipat.

 17. Buna ziua ! Soțul meu a solicitat pensia pilon 2 și nu i se mai răspunde la telefon sau email ! Ce este de făcut?

 18. Buna ziua am iesit la pensie anticpat partial cu pensie de serviciu m.a.i cum pot sa recuperez banii de findul brd

 19. Buna ziua,
  am 45 ani si sunt in pensie de invaliditate gradul III.Intrebarea este dacă am deptul sa scot contributia din pilonul II.Multumesc

 20. Buna ziua ,am 33 de ani și as vrea sa retrag bani de la pensia privata obligatorie cum as putea proceda va rog?dacă doamne ferește nu mai apuc sa ies la pensie dc nu se poate scoate bani ?dacă am nevoie de ei?

 21. Am Pilonul 2 la AZT. M-am pensionat anticipat partial. Am cerut retragerea pilonului 2, motivand ca nu mai sunt participant. Mi s-a raspuns ca nu are importanta. Trebuia sa fiu pensionat pentru limita de varsta (65 ani). Ce spuneti? Pozitia dvs. din prezentare, este exacta?,respectiv… “Tragem prin urmare concluzia ca daca v-ati pensionat anticipat pentru o situatie ce tine de intervenirea unei invliditati ori daca nu mai aveti calitatea de participant la fondul de pensii tip pilon doi ori daca la data retragerii acvitul este prea mic, adica ati cotizat prea putin, banii respectivi pot fi platiti direct catre dvs.”

 22. Am clarificat problema pilonului 2. O sa fie cazul sa modificati cele scrise pe site. Beneficiarul, este mostenitorul participantului. Vedeti in art. 2 din L 411/2004.
  “10. beneficiar – moştenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului civil”
  Asa ca, pensionarii anticipati partial nu sunt beneficiari, ci participanti. Si atunci, trebuie sa mai astepte.

 23. Bună ziua!
  Am împlinit 60 de ani, am lucrat 42 de ani în invatamant si vreau sa ma pensioneze anticipat incepand cu 1 septembrie 2023. Cand voi putea lua banii din pilonul 2?

 24. Buna ziua,

  Sunt plecat din tara de 11 ani, iar in pilonul 2 de pensii ramas in Romania am 22000 ron.

  Interpretez corect Articolul 136, punctul 2, subpunctele a, respectiv c care mentioneaza ca as putea sa extrag banii daca:
  – nu sunt participant la sistemul de pensie pilon 2 (nu sunt intrucat nu mai am resedinta in tara de ceva vreme, fapt recunoscut si in acte – ANAF/Politie)
  – suma de 22000 ron nu ar fi suficienta pentru a asigura o pensie la 65 de ani

  Va multumesc si scuze de deranj.

 25. Buna ziua .Perioada 81-2010 am lucrat la o intreprindere miniera iar din noiembrie 2010 m-am angajat in invatamant .In noiembrie 2022 la 60 de ani si 7 luni m-am pensionat anticipat fara penalitati pensia de drept urma la 63 de ani fiind zona miniera scutita cu 2 ani .Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la retragere fond de pensie privata si cind sau trebuie saastept varsta de 63 de ani si sa intre in plata in paralel cu cea pe care o incasez ?
  .Va multumesc

 26. Buna ziua .Perioada 81-2010 am lucrat la o intreprindere miniera iar din noiembrie 2010 m-am angajat in invatamant .In noiembrie 2022 la 60 de ani si 7 luni m-am pensionat anticipat fara penalitati pensia de drept urma la 63 de ani fiind zona miniera scutita cu 2 ani .Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la retragere fond de pensie privata si cind sau trebuie sa astept varsta de 63 de ani si sa intre in plata in paralel cu cea pe care o incasez ?
  .Va multumesc

 27. Buna ziua,
  Va rog sa ma indrumati pentru recuperarea sumei cotizata la pilonul II de pensii (NN Pensii)
  Va mentionez urmatoarele :
  – sunt pensionata anticipat partial cu penalizare din septembrie 2022;
  – sunt persoana cu handicap accentuat din 2015 (boala Parkinson), cu un device medical care trebuie purtat tot timpul
  In acese conditii, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile legii, ce trebuie sa fac pentru a-mi recupara banii inainte de implinirea varstei legal de pensionare?
  Eu as avea nevoie de acesti bani acum cand ma mai pot bucura de faptul ca ma pot misca singura.
  Lasand la o parte si faptul ca pe langa aceasta pensie, statul ma penalizeaza cu 1000 de lei.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns !

  • Bună ziua,
   Credeți că îmi puteți da un răspuns pentru aceasta situație ?
   mulțumesc și va doresc Sărbători Fericite !

 28. Bună ziua!, Dacă am ieșit la pensie anticipata parțial, in luna august 2023, pot să beneficiez de extragerea banilor de la pilonul 2 de pensie? Mulțumesc!

 29. Bună ziua sunt pensionat pe caz de boala și aș dori să știu dacă pot să retrag bani din pensia privata pilon 2

 30. Buna seara!
  Am ințeles din postarea dumneavoastră că și persoanele care au ieșit la pensie anticipat pot solicita accesarea sumelor aferente activului net existent acumulat la Pilonul II de pensie, având în vedere faptul că prin încetarea contractului de muncă și punerea în aplicare a deciziei de pensionare anticipată, nu se mai plătește contribuția lunară la Pilonul II, îndeplinindu-se astfel una din condițiile din lege menționate de dumneavoastră în postare.
  Din alt punct de vedere însuși prin exprimarea legiuitorului referitor la contribuția acumulată la fondul de pensii Pilonul II, că acest fond poate fi accesat de persoane odată cu pensionarea la varsta legală, nu face referire doar la vârsta standard de pensionare, iar pensionarea anticipată se realizează tot la o vârstă legală prevăzută de lege cu îndeplinirea criteriilor respective.
  Pentru că până la urmă, aceste sume care au fost virate la Pilonul II, au diminuat cotizația lunară la sistemul public de pensii, conducând implicit și la diminuarea cuantumului punctajului/pensiei din sistemul public. Deci odată ce o persoană poate beneficia în momentul ieșirii la pensie de o pensie calculată în urma contributivității fiecăruia,diminuată dealtfel cu procentul care s-a redirecționat către Pilonul II, atunci de ce s-ar îngrădi accesul la fondul acumulat la Pilonul II care a fost constituit tot din contributivitatea fiecăruia.
  De asemenea, ați precizat că în situația unei respingeri a cererii prin care se solicită suma acumulată la Pilonul II în urma ieșirii la pensie anticipată,soluția ar fi acțiunea în instanță.
  Întrebarea mea se referă la: Au fost cazuri în care s-au câștigat în instanță astfel de situații?.
  Mulțumesc!

 31. Am primit decizia de pensionare anticipata partial.Doresc sa-mi retrag banii de la pilonul ll de pensii,deoarece nu mai contribui la acest fond.Multumesc mult.

 32. Buna ziua,
  Am iesit la pensie anticipat fara penalizare cod pensie A10 avand 43 ani de cotizare la fondul national de pensie, am varsta de 61 ani.
  Doresc sa stiu daca pot retrage activul pilonului 2 pensie privata obligatorie de la NN pensii.
  Din unele informatii am inteles ca pot retrage activul numai dupa ce pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta adica cand voi implini varsta de 65 de ani.Este adevarat saub exista si o alta posibilitate de a intra in posesia banilor din pilonul 2 pensie privata obligatorie.
  Va multumesc!
  Cu stima Iftemi Gheorghe.

 33. Ar fi corect ca, după o perioadă de cotizare, 15-20 ani, să existe posibilitatea retragerii unui procent din suma acumulată, Ar fi un lucru benefic pentru cei pina în 40 de ani, care care vor să achite credite sau să construiască o locuință.

 34. Bună ziua . Pe data de 29 aprilie 2024 am ieșit la pensie anticipat cu penalizare, având 60 ani .Am contribuit la pilonul 2 până în ianuarie 2020. Atunci am ieșit din pilonul 2 conform ASF nr4/2019. Suma strânsă doresc să o retrag integral. Am încercat să-mi retrag bani dar mi sa spus ca doar la 65 ani pot să-mi retrag banii. Eu n-am mai avut calitatea de participant din ianuarie 2020. Va rog să-mi spuneți dacă pot
  să-mi retrag bani în acest moment. Vă mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.