Recalcularea Pensiilor Militare De Stat – Pensii Functionari Publici

Recalcularea  pensiilor militare de stat, un subiect de interes national.

Recalcularea  pensiilor militare trebuie ceruta pentru a putea fi obtinuta in conditiile in care ea nu opereaza din oficiu.

Recalcularea Pensiilor Militare

                În temeiul art. 110, alin. (1) din Legea nr. 223/2015, pensiile militarilor, ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special, stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor Legii 223, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoarea a acesteia (01.01.2016), în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită potrivit art. 28 din același act normativ.

Care este procedura recalcularii pensiilor militare?

                În prealabil, trebuie înțeles că termenul de 24 de luni a fost instituit special pentru a permite Casei teritoriale (județene) de Pensii să vină în întâmpinarea unui număr apreciabil de dosare de recalculare a pensiilor.

Prin urmare, orice solicitare transmisă instanței anterior împlinirii acestui termen va fi respinsă ca prematur introdusă. Trecerea acestui interval de timp nu va leza dreptul pensionarului, atât timp cât acestuia i se va calcula dreptul retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

                Titularii acestui drept de recalculare sunt militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, procedura de recalculare prevăzută la alin. (5) al art. 110 din Lege fiind stabilită prin Ordinul comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării, al ordinii publice și al siguranței naționale nr. 31/M.25/998/8.148/237/259/221 din data de 23.03.2016.

                Pensiile militare de stat se stabilesc în procente din baza de calcul, cuantumul pensiei de serviciu determinându-se astfel : a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28; b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.

                Dacă nu a fost atins pragul de 25 de ani, cuantumul pensiei urmează a fi diminuat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an ce lipsește din vechimea integrală.

                Pe mai departe, vom face o trece în revistă a tuturor etapelor procedurale pe care titularii urmează a le parcurge:

  1. Casele de Pensii solicită beneficiarilor, prin intermediul taloanelor de plată a pensiilor, să opteze pentru perioada de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, cu titlu de bază de calcul;

  1. Întocmirea dosarului de pensionare în vederea emiterii unei decizii de pensie în temeiul art. 64 din Legea nr. 223/2015;
  2. Analiza elementelor ce compun baza de calcul în vederea stabilirii pensiei militare, în conformitate cu datele înscrise în Fișa de pensie întocmită de către angajator și cu Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, despre care titularul va lua cunoștință sub semnătură;
  3. Se emite o decizie de pensie la care este atașat și un buletin de calcul, decizia putând fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia de contestații pensii aparținând structurii specializate;
  4. Comisia urmează a soluţiona contestaţia pe baza documentelor existente în dosarul de pensie, verificând aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare;
  5. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, persoana în cauză poate ataca hotărârea Comisiei de contestaţii la instanţa judecătorească competentă, anume cea de la domiciliul reclamantului.

 g)    Competenţa de soluţionare a contestaţiei la decizia de recalculare a pensiei, aparţine Tribunalului, dezlegarea dată de acesta putând fi supusă prin apel analizei Curţii de Apel.

Ati primit o decizie de recalulcare gresita? puteti formula contestatie impotriva deciziei de pensionare prin care sa va puteti valorifica drepturile in mod legal.

SCA Cuculis&Asociatii – Av. Drd. Cuculis Adrian si Av. Cristina Draghici

7 comments to “Recalcularea Pensiilor Militare De Stat – Pensii Functionari Publici”
  1. Buna ziua ! Imi puteti spune ceva despre drepturile functionarilor publici la iesirea la pensie suspendata de OUG date an de an din 2010 pana azi ?

  2. am iesit la pensie de armata la varsta in anul 2017 cu o vechime de 15 ani si primesc 961 , iar cei care au iesit din campul muncii cu o vechime de 25 ani primesc 5.000, nu este corect este prea mare diferenta, poate sa mi explice si mie careva de ce aceasta mare diferenta.

  3. Bună ziua,în perioada în care se derulează procedurile de contestație a deciziei la comisia de contestații a ministerului și pe perioada în care se face contestația în instanta se mai primește pensia calculata greșit sau se stopează plata și rămânem fără nicio forma de venit?

  4. CAP. II – Sistemul pensiilor militare de stat
    SECŢIUNEA a 2-a – Pensia de invaliditate

    ART. 32

    Au dreptul la pensie de invaliditate militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza:
    a) producerii unor accidente de muncă sau a unei boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
    b) accidentelor sau bolilor care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului militar/serviciului.

    Am lucrat din 1996- 2007 la Jandarimi ca militar angajat pe baza de contract ,pot beneficia de pensie de invaliditate la articolul de mai sus? Va mulțumesc!

    • Se mai poate umbla la cuantumul pensiei mai? , am fost pensionat pe 16 martie2022 și a venit o decizie de inpunere privind foloase necuvenite care le-am primit în perioada 01 iulie 31 dec 2022 sub forma de 30% majorare salarialamentionez ca decizia de imputate a venit la un an adică pe 01 iulie 2022, eu nu am fost ordinator de credit nu am cerut nimănui nimic și comisia unității care mi-a majorat salariu a specificat ca să luat în considerare toată activitatea mea la ijj dar comisia igjr spune ca nu aveam dreptul sa ii primesc conform OMAInrS/7/2018 eu ma simt discriminat ptr diminuarea pensiei și nu sunt de acord, cum ma puteți ajuta?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.