Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama-Avocat Cuculis

Ati Ajuns La Pragul Pensionarii Si Cuantumul Pensiei Este Prea Mic? Este Posibil Ca Unele Dintre drepturile dvs. sa fie incalcate.

Contestare a deciziei de pensionare in instanta!

Sunt situatii in care adeverintele De Munca Sa Nu Fi Fost Puse La Calculul Dreptului Dvs. Sau Grupa De Munca Sa Fie Incadrata Gresit– Vedeti Cum Puteti Contesta Decizia De Pensionare-Avocat Cuculis

Un subiect dificil , pensia si injusta decizie de pensionare cu un cuantum redus al pensiei, mai ales ca atunci cand ajungi la pragul pensionarii iti spui ca lucrurile trebuie sa fie mult mai usoare si nu complicate.

Spre exemplu, multi dintre cei care ies la pensie poate nu stiu ca au dreptul sa conteste decizia de pensionare, daca dupa ce isi fac calculul total al drepturilor salariale, acestea ies  peste ceea ce a stabilit Casa de Pensii prin decizie.

Tehnic, decizia de pensionare, act administratic unilateral, emis de Casa De Pensii teritoriala, se poate contesta in instanta de judecata, la Tribunal.

Conform prevederilor art 139 alin 1 din Legea 127/2019 decizia emisa de Casa de Pensii poate fi contestata in termen de 45 zile de la comunicare la instanta judecatoreasca competenta. Conform alin 3 ,decizia necontestata in termen devine definitva.

S-a modificat Legea 263/2010 si s-a eliminat contestarea deciziei la casa de pensii emitenta ,contestatie care ar fi fost solutionata de Comisia de Contestatii din cadrul CNPP. Art 139 este printre putinele care au intrat in vigoare odata cu Legea 127/2019.

In rest,casele de pensii emite decizii cu grave incalcari de lege si norme in vigoare.

Articolul 153 din legea 263/2020 a pensiilor public arata ca : Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:

a) modul de calcul şi de depunere a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială;

Contestare A Deciziei De Pensionare
Contestarea deciziei de pensionare

Prin urmare, ce fac daca se constata ca  in decizia de pensionare, Casa de Pensii nu a tinut cont de o adeverinta de lucru, sau de o grupa de munca, mediu toxic sau periculos ori de valorificarea adeverinteicu privire la acordul global?

Impotriva deciziei de pensie se depune, în termen de 45 de zile de la data comunicării

Tribunalul are obligatia înregistrării contestaţiei la registratura generală .

avocat contestatie decizie pensionare

Astfel, in cadrul contestatiei depuneti toate documentele pe care va bazati pentru recalcularea pensiei si emiterea unei noi decizii.

ATENŢIE! Deciziile de pensie necontestate în termenul de 45 de zile de la comunicare sunt definitive.

Vedeti cum se contesta deciziile de pensionare pentru pensiile militare.

In cat timp trebuie sa raspunda Tribunalul la contestatie?

In principal un procs ce vizeaza decizia de pensionare se poate transa in maximum de 1 an dar poate suferi si un termen mai lung.

Ce fac daca am contestat gresit decizia de pensionare, la o instanta necompetenta ?

Atentie – O Contestare a deciziei la o instanta necompetenta NU atrage nulitatea contestatiei in sine.

Deciziile pot fi atacate la instanţa judecătorească competentă, în termen de 45 de zile de la comunicare. Dacă nu sunt atacate în acest termen, hotărârile sunt definitive

Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competentă.

Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor, neatacate cu recurs în termen, sunt definitive şi irevocabile.

Astfel, dupa parcurgerea filtrului procedural, veti putea obtine in cele din urma si dupa prezentarea dovezilor, o recalaculare efectiva a pensiei prin decizia instantei de judecata.

O contestare a deciziei de pensionare facuta in termen va poate schimba total soarta dosarului de pensionare si evident impactand de fapt pensia pe care urmeaza sa o incasati.

ATENTIE – O noua contestare a deciziei de pensionare se poate face doar daca se emite o alta decizie.

Probleme cu casa de Pensii Si Deciziile De Pensionare? Verificati Daca Pensia A Fost Calculata Corect!

Av. drd. Cuculis

68 comments to “Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama-Avocat Cuculis”
 1. Am solicitat in scris, ultima data in dec.2016, recalcularea pensiei definitive din 2010 pentru ca din 2015 m-am angajat legal cumuland pensia si salariul. Decizie in scest sens nu am primit cu toate ca pensia a fost modificata dar asta datorita legilor aparute pentru pensionari in ultimii ani.
  In schimb Casa de Pensii Timisoara mi-a poprit 80 lei din pensie pentru ca s-a gasit o greseala de calcul a pensiei de acum 10 ani. In audienta, directorul m-a lamurit ca nu poate plati cel care a gresit deoarece n-ar mai avea angajati.
  Cum pot afla daca pensia mea e calculata corect si la zi ?
  La cereri si contestatii nu se raspunde de catre Casa de Pensii, Comisia de Contestatii Pensii .
  Unde se invata sa se calculeze pensia?

 2. Buna ziua,

  Daca decizia de pensionare nu a fost contestata in temenul legal de 30 de zile, aceasta ramanand definitiva, poate fi solicitata in instanta recalcularea pensiei dupa o perioada mai mare de timp (4 ani)?

 3. In decizia de pensionare ,proaspat primita,nu se iau in considerare veniturile brute din 2 perioade:.04.1985/02.1993(cu adeverinta de la fostul angajator)si02.1993/04.2001(deasemenea cu adeverinta de la angajator).Motivul”nu au facut parte din baza de calcul a punctajului mediu anual anterior datei de 01.04.2001″ Considerati ca este corecta neluarea in calcul a celor 2 adeverinte mentionate? In cazul contestarii in instanta se poate estima durata procesului?Cu multumiri,Sorin Zamfir.

 4. Buna ziua,
  conform legii 223/2015,am capatat dreptul de pensie miltara.Am lucrat la M.A.I.intre 1970,martie-1980 mai cu adeverinta in grupa speciala 4 ani.Unitatea de unde am trecut in rezerva a deschis dosar de pensie in termenul legal.Casa de pensii Sectoriala a M.A.I a taraganat dosarul pana in 2019 cand i-am dat in judecata.In urma actiuni , a binevoit sa-mi trimita decie de pensionare , dupa 3 ani de asteptari.Ei considera ca mi se recalculeaza pensia, dar conform legii mie mi s-au Deschis Drepturi de Pensie , avnd minim 10 ani lucrati in M.A.I..
  In decizie au calculat din 65% in loc de 80% cat prevedea legea in 2016.Le pot cere despagubiri pentru intarzierea de 3 ani.Am contestat Decizai, in final dandui in judecata.Astept termen de judecata.Am cerut expert contabil sa calculeze pensia corect.Ce ma sfatuiti sa fac? cu multumiri

 5. Daca adeverinta de la angajator nu a fost completa, la contestatie se poate anexa o noua adeverinta?Se va lua in calcul sau se au in vedere doar documentele depuse initial?Multumesc mult!

 6. Buna ziua !
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine
  In Martie am implinit varsta de 60 de ani si am depus dosarul pt a ma pensiona la limita de varsta
  Astazi am primit decizia si imi respinge pensionare
  Acum sa va spun vechimea mea in munca si sa imi spuneti dumneavoastra va rog daca este ok aceasta respingere
  Stagiul total de cotizare
  42 de ani 1luna 13 zile
  -In conditii normale de munca 13 ani 5 luni si 22 zile
  -In grupa 2 de munca
  Legea nr.3/1977
  21 de ani 10 luni 6 zile
  Stagiu aferent grupei
  5 ani si 3 luni
  Perioade asimilate
  1 an si 5 luni
  Asta este vechimea me in munca iar cei de la casa teritoriala de pensii imi spun in motivarea respingerii pensieii in felul urmator, citez
  “Indepliniti conditiile pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 07.09.2019, reducere 4 ani si 6 luni datorita perioadei lucrata in grupa a2 de munca ”
  Si eu asta nu inteleg o data imi spun ca am 5 ani si 3 luni stagiu aferent grupei si in motivare 4 ani si 6 luni
  Va multumesc !!!

 7. Buna seara, am depus la casa de pensii Lugoj acte doveditoare cu grupa a ll a de munca dupa 4 luni a venit si raspunul am mai primit 5 ani si 9 luni si am acumulat 39 ani si 18 zileam uitat sa mentionez ca am iesit la pensie anticipata cu o penalizare de 45%in 2015,iar acum dupa recalculaream 39 de ani de munca si penalizare 27% mentionez ca am 60 de ani credeti ca e bine calculat? va multumesc

 8. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare.

 9. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare?
  Va multumesc

 10. Buna ziua,
  La varsta de 61 de ani si 1 luna, respectiv 24.05.2019, am depus dosarul pentru iesirea la pensie la limita de varsta. In urma primirii deciziei de pensionare, am solicitat C.J.P. Tulcea si buletinul de calcul al pensiei. As dori sa stiu daca este corect ca punctajul mediu anual pentru anul 2019 in care am lucrat 4 luni si 24 de zile sa fie calculat ca suma punctajelor lunare (ianuarie-mai) impartita la 12 luni. Mi se pare corect ca aceasta sa fie impartita la 5 luni, adica perioada cat am lucrat pana la incetarea activitatii in vederea pensionarii.
  Va multumesc!

 11. Buna ziua,
  In septembrie 2019 am primit decizia cu pensia recalculata conform Art.169^2 din Legea 263/2010(avand peste 25 ani de grupa I si speciala) emisa pe 4.09.2019.
  Pentru ca nu sunt edificat asupra punctajului rezultat am depus la casa de pensii o solicitare pentru Buletinul de calcul pe care il voi primi in 30-40 zile depasind astfel termenul de contestatie de 45 de zile.
  Am posibilitatea sa aman termenul de contestatie pana la primirea buletinului de calcul?
  Multumesc anticipat!
  Cu stima

 12. Buna ziua. In data de 05.09.2019 tatal meu a primit decizia de pensionare si nu au fost luate in calcul sporurile pentru lucrul sistematic peste program. In decizie scrie ca aceasta se poate contesta in instanta. Imi puteti conunica care este procedura pentru acest demers? Ce ar trebui sa contina contestatia? La ce tribunal din Bucuresti trebuie depusa contestatia?

 13. Cuantumul pensiei mele, valoarea punctului de pensie si stagiul total de cotizare sunt stabilite diferit prin trei decizii, astfel:
  1-Decizia din 27.10.2016 pensie pt limita de varsta:pensie 909 lei, val.punct pensie- 871,7 lei, stagiu total 33 ani si 10 luni ;
  2-Decizia din 30.05.2019 de recalcularea pensiei, pensie 1139 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 33 ani si 2 luni ;
  3.-Decizia din 30.09.2019 de revizuirea pensiei, pensie 1156 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 34 ani si 7 luni.
  La 17.10.2019 am adresat o cerere C.J.P.pentru restituirea diferentei de 247 lei/luna, drept de pensie neacordat in perioada nov.2016 -oct.2019. Pana astazi, 15.11.2019, nu am primit nici un raspuns.Ce credeti ca mai pot face ?

 14. buna ziua
  ce inseamna 30 de zile ? calendaristice sau lucratoare mai ales ca in decembrie sunt multe sarbatori ….pentru a depune o anulare de decizie pensionare
  multumesc

 15. Bună ziua,

  Tatăl meu a ieșit la pensie anul trecut, la termen.
  Deși a prezentat documentele cerute, din carte de munca nu i s-a luat în considerare 11 ani și 8 luni de grupa pe motiv ca nu era stipulat în cartea de munca de când pana când. În CM scria a lucrat 13 ani în funcția de controlor calitate și a beneficiat toată perioada de grupa a 2 a. Tata a dus o alta adeverință în care se arata de când și pana când, iar acum decizia a venit tot cu un răspuns negativ pe motiv ca funcția de controlor calitate nu beneficiază de grupa.
  Eu nu înțeleg de ce nu se tine cont de un act oficial al statului adică cartea de munca?
  Cum se poate soluționa o astfel de problema?

 16. in decizia de pensionare, anexa cu datele privitoare la activitatea in munca, nu apar 3 luni dupa 2001(date care se regasesc in Revisal)
  rog info :
  —daca contest decizia si calculul este corect(fiind vorba doar de o omitere in tabelul respectiv) suport tot eu toate cheltuielile cu judecata si expertiza ?
  —perioada de 45 de zile ptr contestatie se calculeaza de la data deciziei sau a postei(ştampila de pe plic) si sunt zile calendaristice ?
  multumesc,

 17. Buna ziua. Tatal meu are o decizie de pensionare si a mutat dosarul in alt sector din Bucuresti. I s a dat o noua decizie de pensionare unde i s a scazut pensia aproape de jumatate. Ce trebuie sa faca?

 18. Buna ziua.Sotul meu a depus dosarul de pensie , dar in data de 11.02.2020, a primit Decizia de respingere a pensiei pentru limita de varsta pe modiv ca : Nu a fost valorificata Gr.II de munca pe motiv ca activitatea desfasurata nu se regaseste la punctul 131 din Ordinul 50/1990, asa cum a fost eliberata adeverinta.Nu au tinut cont de modificarile care i s-au adus Ord.50/1990, prin Ordinul 125/1990 si celelalte modificari. Desi meseria din carnetul de munca este incadrat in ordinul 50/2019. Ce putem face ?. Multumim

 19. Buna dimineata d.le avocat! Va scriu in numele varului meu care a primit decizia de pensionare si este nemultumit! Vrea sa faca o contestatie deoarece pe cartea de munca are 28 de ani si in decizie apar doar 17 si cateva luni, numai vorbesc ca a fost electrician pe vapor vreo 15 ani si nu i s-a pus grupa de munca! A depus adeverinte de unde a primit si totusi nimic! Ce este de facut? Multumesc anticipat! O sa va trimit si pe messenger aceasta rugaminte!

 20. Buna ziua, Scriu pt sotul meu care a iesit la pensie si e un pic cam bolnav. A venit decizia de pensie pe data de 06.04.2020 si la motivare am observat ca are scris gresit un nr. de adeverinta care cuprinde prime si prime de vacanta, adeverinta cu care trebuie mers mai departe la tribunal si pentru care vom face contestatie. Cum trebuie sa procedam sa nu depasim cele 45 zile. cum se face contestatia ,cui ne adresam mai exact,…

 21. Buna ziua,din oct 1982-iun 1995 am lucrat ca economist/analist la un grup de santiere si in cartea de munca este inscrisa grupa II, 100% pt toata perioada.In feb 2020 am depus cerere pt pensie la limita de varsta (nascuta in 04.06.1959) dar decizia a venit cu raspunsul ca nu indeplinesc conditiile deoarece functia de economist/analist nu apare in HG 1223/1990. Va rog sa imi spuneti daca exista un model standard de contestatie catre tribunalul unde am domiciliul, catre ce sectie sa o adresez si ce documente trebuie atasate la mail. Pe durata starii de urgenta contestatia si documentele se transmit numai pe e-mail, sau se depune si dosar fizic? Multumesc.

 22. B ziua Sotul meu a avut trei ani pensie de invaliditate gradul doi in decembrie anul trecut am solicitate pensie de drept dar nu suntem multumiti cu recalcularea pensiei trebuie sa facem contestatie in instanta dar nu stiu ce acte trebuie depuse la contestatie si nu as vrea sa gresesc imi puteti transmite ce acte trebuie depuse

 23. Sunt din Resita si pe data de 26.04.2017 m-am pensionat anticipat partial la varsta de 60 de ani.Am facut contestatie catre CNPP care a ajuns pe data de 6.06.2017 la acestia. Au trecut 3 ani in care nu am primit raspuns.Anul acesta la 9.01.2020 la 63 de ani trebuia sa ies la limita de varsta si casa teritoriala de pensii Caras-Severin imi tine dosarul blocat deoarece raspunsul de la CNPP nu a venit. Ce ma sfatuiti sa fac pentru un demers mai rapid? Multumesc anticipat.

 24. Buna ziua! Avand in vedere situatia prezenta starii de urgenta, cum se procedeaza cu contestarea deciziei la tribunal. Daca expira termenul de 45 de zile in aceasta perioada se poate prelungi sau care este procedura? Se depun online? Daca puteti sa imi explicati. Multumesc!

 25. Buna ziua. Am o decizie de pensionare in care se mentioneaza ca nu s-a luat in calcul o adeverinta privind sporuri nepermanente (respectiv acord global). Unde pot depune contestatia ? Locuiesc in sector 1

 26. Buna ziua!

  Va rugam sa ne confirmati daca achitarea lunara a sumei aferente a 25 % din salariul minim pe economie la Casa de Pensii contribuie la calcularea pensiei. In prezent, persoana in cauza achita contributia neavand un loc de munca in speranta ca Legea pensiei in 2021 o va ajuta pentru intocmirea dosarului.

  Multumim frumos!

 27. Buna ziua. Am o decizie de pensionare in care se mentioneaza ca nu s-a luat in calcul o adeverinta privind sporuri nepermanente (respectiv premii). Unde pot depune contestatia ? Locuiesc in Municipiul Timisoara.
  Decizia a fsot emisa in data de 26.03.2020, respectiv in perioada starii de urgenta.
  De cand curg cele 45 de zile in care se poate formula contestatia?
  Exista un formular tip pentru contestatie?
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua, nu, nu exista un formulat tip pentru o contestatie la decizia de pensionare, trebuie sa ne sunati la 0722298011 si va redirectionez catre colegii de la biroul teritorial de avocati din Timisoara. Cu stima, av. drd. Cuculis.

 28. Buna ziua,
  Sunt prospat pensionat la limita de varsta .Intrebare:pot contesta decizia de pensionare cu sanse de castig pt faptul ca nu au fost luate in calcul 11 luni de activitate in intervalul 15.05.2000-01.04.2001 deoarece a fost facuta mentiune in cartea de munca ca nu s-a platit CAS in acest interval .Am o adeverinta de la lichidatorul judiciar ca firma la care lucram a intrat in faliment in 2002 iar Directia de munca prin Finatele publice s-au inscris in tablelul definitiv al creditorilor cu sumele de CAS neincasate.Diminuarea pensie datorita acestei situatii este de 123 lei.Multumesc de ajutor!

 29. Buna ziua.

  In luna noiembrie 2019, am trimis la CJP Neamt o cerere de recalculare a pensie de urmas pentru fiul meu (beneficiar al acestui drept din ianuarie 2010), iar in decembrie 2019 am primit un raspuns prin care eram informata ca pensia se va recalcula. La sfarsitul lunii mai/2020, am primit o noua decizie privind recalcularea pensiei de urmas, care a crescut de la 704 ron la 974 ron, dar acest drept reclaculat i se va acorda fiului meu, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea, respectiv decembrie 2019.
  Intrebarea mea este de ce nu se recalculeaza pensia din momentul in care a fost emisa Legea 221/27.07.2018, in baza careia s-a facut recalcularea? Oare nu este un drept care i se cuvine urmasului mostenitor? Daca nu depuneam acea cerere, copilul ar fi luat in continuare 704 ron in loc de 974 ron (pensia recalculata in urma cererii? Am citit legea si am vazut ca:

  “În ceea ce privește recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate în plată la data de 1 august 2018, procedura instituită prin Legea nr.221/2018 prevede că:

  o Recalcularea se realizează DIN OFICIU, nefiind necesară formularea și înregistrarea unor cereri;
  o Recalcularea se va realiza în perioada 01.10.2018 – 30.09.2019;
  o Drepturile recalculate se cuvin și se acordă de la data de 01.10.2018, indiferent de data emiterii/comunicării deciziei de recalculare”.

 30. In octombrie 2019 am iesit in pensie la limita de varsta.
  In adeverinta-tabel eliberata de un angajator, in ultima coloana sunt trecute sume ce reprezinta “Plata muncii peste durata normata de lucru Lei/luna L3/1950, HCM 1546/`52, HCM 191/`63, L10/`72 art.118, L49/92 art. 10 Cf CCM” (munca pe santier), pe toata perioada lucrata (9 ani si 4 luni), sume care nu au fost luate in calcul, conf. buletinului de calcul; adeverinta nu specifica faptul ca am lucrat in acord global.
  Din nestiinta-neglijenta nu am actionat in instanta in termenul de 45 zile.
  Am cerut ulterior (06.03.2020) o alta adeverinta care sa cuprinda: veniturile brute lunare realizate (care ar include inclusiv sporul de accord global) si sumele pentru care s-au retinut contributiile de asigurari sociale, conf. art. 34 pct.5 CM
  Angajatorul refuza spunand ca am primit o adeverinta.
  Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

 31. Buna ziua,
  Am depus cere de acordare a pensiei pt limita de varsta inaintea implinirii varstei standard de 65 de ani, avand mentiunea in cartea de munca si adeverinta emisa de societatea Rocar SA ca am lucrat ca inginer in aceleasi conditii de munca cu sudorii de la operatiile de sudare in mediu protector de CO2 si Argon si conf art 41 alin 3 din ordinul 50/1990 completat in august 1994, in perioada 25.12.1985-01.01,1989 ma incadrez in conditiile de munca in grupa a II-a.
  Acest lucru mi-ar permite reducerea varstei de pensionare cu 1an si 4 luni.
  Am primit raspuns de la Casa de pensii a sectorului 4 ca aceasta perioada nu poate fi valorificata deoarece functia pe care o aveam nu se incadreaza in prevederile legale referitoare la grupa a II-a de munca.
  Cum pot contesta decizia R404145/01.06.2020 a casei de pensii prin care mi se respinge cererea de pensionare?
  Va rog sa-mi comunicati daca ma puteti ajuta in acest demers.
  Va multumesc.

 32. Buna ziua!
  Sunt proaspat pensionat la limita de varsta.
  Decizia a fost emisa in data de 26.05.2020 (CLP sector 6), iar acasa, am primit-o pe 30.06.2020.
  Am constatat ca nu toate veniturile mi-au fost luate in calcul, asa cum scrie in motivare.
  “Motivare:
  Veniturile reprezentand adaos acord, inscrise in adev. Nr. 7631/27.11.2019, eliberata de S.C. ………………..S.A., acord global, prime, bonificatii, inscrise in adev. Nr. 1718/28.11.2019, eliberata de S.C. ………………….S.A., nu au fost valorificate intrucat nu reprezinta sporuri cu caracter permanent, prezazute in anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor L 263/2010, aprobate prin HG257/2011.”

  Se poate contesta decizia de pensionare cu sanse mari de castig pentru faptul ca nu au fost valorificate toate castigurile/sporurile pt. care s-a platit CAS ?

  Va rog sa-mi comunicati daca ma puteti ajuta in acest demers.
  Va multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.