Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama-Avocat Cuculis

Ati Ajuns La Pragul Pensionarii Si Cuantumul Pensiei Este Prea Mic? Este Posibil Ca Unele Dintre drepturile dvs. sa fie incalcate.

Contestare a deciziei de pensionare in instanta! Adeverintele De Munca Sa Nu Fi Fost Puse La Calculul Dreptului Dvs. Sau Grupa De Munca Sa Fie Incadrata Gresit- Vedeti Cum Puteti Contesta Decizia De Pensionare-Avocat Cuculis

Un subiect dificil , pensia si injusta decizie de pensionare, mai ales ca atunci cand ajungi la pragul pensionarii iti spui ca lucrurile trebuie sa fie mult mai usoare si nu complicate.

Spre exemplu, multi dintre cei care ies la pensie poate nu stiu ca au dreptul sa conteste decizia de pensionare, daca dupa ce isi fac calculul total al drepturilor salariale, acestea ies  peste ceea ce a stabilit Casa de Pensii prin decizie.

Contestare A Deciziei De Pensionare
Contestarea deciziei de pensionare

Prin urmare, ce fac daca se constata ca  in decizia de pensionare, Casa de Pensii nu a tinut cont de o adeverinta de lucru, sau de o grupa de munca, mediu toxic sau periculos?

Regula generala spune clar ca este necesar ca cel interesat sa depuna o contestatie la decizia de pensionare, in raport de casa emitenta, astfel  Contestarea la casa de pensii emitentă a deciziei- 

In cadrul regulamentului casei se prevede , la art. 9 că o contestaţie împotriva deciziei de pensie se depune, în termen de 30 de zile de la data comunicării, la casa teritorială de pensii emitentă.

Casa teritorială de pensii emitentă are obligaţia înregistrării contestaţiei la registratura generală şi în registrul special de evidenţă a contestaţiilor depuse împotriva deciziilor de pensie.

Astfel, in cadrul contestatiei depuneti toate documentele pe care va bazati pentru recalcularea pensiei si emiterea unei noi decizii.

De asemenea contestatia la CASA CENTRALA DE PENSII se face conform legii 263/2010 si prevede ca –

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede – la art. 149 şi următoarele – astfel –  deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii şi comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Comisia Centrală de Contestaţii funcţionează în cadrul CNPP, in functie de ce tip de activitatea ati desfasurat.

ATENŢIE! Deciziile de pensie necontestate în termenul de 30 de zile de la comunicare sunt definitive.

In cat timp trebuie sa raspunda Casele de Pensie prin Comisiile de Solutionare A Contestatiilor?

Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia,in mod legal, insa in realitate dureaza mult mai mult!

Hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii se comunică persoanelor în cauză şi caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, după caz, în termen de 5 zile de la adoptare.

Ce fac daca am contestat gresit decizia de pensionare, la o casa de pensii gresita?

Atentie – O Contestare a deciziei de pensionare la o casa de pensii gresita NU atrage nulitatea contestatiei in sine.

Prin Ordinul ministrului muncii nr. 463/2017 au fost aduse câteva modificări la Regulament, astfel:

Contestaţia se consideră depusă în termenul în termenul de 30 de zile de la comunicare şi în situaţia în care a fost depusă eronat la o altă casă teritorială de pensii decât cea care a emis decizia de pensie contestată, inclusiv la Casa Naţională de Pensii Publice.

Într-o asemenea situaţie, casa teritorială de pensii, inclusiv Casa Naţională de Pensii Publice, care a înregistrat contestaţia, o va transmite, în termen de 10 zile de la înregistrare, casei teritoriale de pensii emitente.

Termenul de soluţionare a contestaţiei se calculează de la data înregistrării la casa teritorială de pensii care a emis decizia contestată.

Casa teritorială de pensii care a emis decizia de pensie contestată are obligaţia înaintării contestaţiei la comisie, în termen de 7 zile de la înregistrare, însoţită de nota de prezentare a dosarului de pensie, cuprinzând temeiurile de fapt şi de drept care au condus la emiterea deciziei, precum şi concluziile reieşite în urma reverificării dosarului de pensie.

Ce fac daca imi este respinsa contestatia de catre casa de pensii?

Ultima reduta si subterfugiu pe care il puteti folosi, este contestatia deciziei in instanta de judecata!

Hotărârile pot fi atacate la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicare. Dacă nu sunt atacate în acest termen, hotărârile sunt definitive

Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competentă.

Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor, neatacate cu recurs în termen, sunt definitive şi irevocabile.

Astfel, dupa parcurgerea filtrului procedural, veti putea obtine in cele din urma si dupa prezentarea dovezilor, o recalaculare efectiva a pensiei prin decizia instantei de judecata.

O contestare a deciziei de pensionare facuta in termen va poate schimba total soarta dosarului de pensionare si evident impactand de fapt pensia pe care urmeaza sa o incasati.

ATENTIE – O noua contestare a deciziei de pensionare se poate face doar daca se emite o alta decizie.

Probleme cu casa de Pensii Si Deciziile De Pensionare? Verificati Daca Pensia A Fost Calculata Corect!

av. drd. Cuculis

38 comments to “Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama-Avocat Cuculis”
 1. Am solicitat in scris, ultima data in dec.2016, recalcularea pensiei definitive din 2010 pentru ca din 2015 m-am angajat legal cumuland pensia si salariul. Decizie in scest sens nu am primit cu toate ca pensia a fost modificata dar asta datorita legilor aparute pentru pensionari in ultimii ani.
  In schimb Casa de Pensii Timisoara mi-a poprit 80 lei din pensie pentru ca s-a gasit o greseala de calcul a pensiei de acum 10 ani. In audienta, directorul m-a lamurit ca nu poate plati cel care a gresit deoarece n-ar mai avea angajati.
  Cum pot afla daca pensia mea e calculata corect si la zi ?
  La cereri si contestatii nu se raspunde de catre Casa de Pensii, Comisia de Contestatii Pensii .
  Unde se invata sa se calculeze pensia?

 2. Buna ziua,

  Daca decizia de pensionare nu a fost contestata in temenul legal de 30 de zile, aceasta ramanand definitiva, poate fi solicitata in instanta recalcularea pensiei dupa o perioada mai mare de timp (4 ani)?

 3. In decizia de pensionare ,proaspat primita,nu se iau in considerare veniturile brute din 2 perioade:.04.1985/02.1993(cu adeverinta de la fostul angajator)si02.1993/04.2001(deasemenea cu adeverinta de la angajator).Motivul”nu au facut parte din baza de calcul a punctajului mediu anual anterior datei de 01.04.2001″ Considerati ca este corecta neluarea in calcul a celor 2 adeverinte mentionate? In cazul contestarii in instanta se poate estima durata procesului?Cu multumiri,Sorin Zamfir.

 4. Buna ziua,
  conform legii 223/2015,am capatat dreptul de pensie miltara.Am lucrat la M.A.I.intre 1970,martie-1980 mai cu adeverinta in grupa speciala 4 ani.Unitatea de unde am trecut in rezerva a deschis dosar de pensie in termenul legal.Casa de pensii Sectoriala a M.A.I a taraganat dosarul pana in 2019 cand i-am dat in judecata.In urma actiuni , a binevoit sa-mi trimita decie de pensionare , dupa 3 ani de asteptari.Ei considera ca mi se recalculeaza pensia, dar conform legii mie mi s-au Deschis Drepturi de Pensie , avnd minim 10 ani lucrati in M.A.I..
  In decizie au calculat din 65% in loc de 80% cat prevedea legea in 2016.Le pot cere despagubiri pentru intarzierea de 3 ani.Am contestat Decizai, in final dandui in judecata.Astept termen de judecata.Am cerut expert contabil sa calculeze pensia corect.Ce ma sfatuiti sa fac? cu multumiri

 5. Daca adeverinta de la angajator nu a fost completa, la contestatie se poate anexa o noua adeverinta?Se va lua in calcul sau se au in vedere doar documentele depuse initial?Multumesc mult!

 6. Buna ziua !
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine
  In Martie am implinit varsta de 60 de ani si am depus dosarul pt a ma pensiona la limita de varsta
  Astazi am primit decizia si imi respinge pensionare
  Acum sa va spun vechimea mea in munca si sa imi spuneti dumneavoastra va rog daca este ok aceasta respingere
  Stagiul total de cotizare
  42 de ani 1luna 13 zile
  -In conditii normale de munca 13 ani 5 luni si 22 zile
  -In grupa 2 de munca
  Legea nr.3/1977
  21 de ani 10 luni 6 zile
  Stagiu aferent grupei
  5 ani si 3 luni
  Perioade asimilate
  1 an si 5 luni
  Asta este vechimea me in munca iar cei de la casa teritoriala de pensii imi spun in motivarea respingerii pensieii in felul urmator, citez
  “Indepliniti conditiile pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 07.09.2019, reducere 4 ani si 6 luni datorita perioadei lucrata in grupa a2 de munca ”
  Si eu asta nu inteleg o data imi spun ca am 5 ani si 3 luni stagiu aferent grupei si in motivare 4 ani si 6 luni
  Va multumesc !!!

 7. Buna seara, am depus la casa de pensii Lugoj acte doveditoare cu grupa a ll a de munca dupa 4 luni a venit si raspunul am mai primit 5 ani si 9 luni si am acumulat 39 ani si 18 zileam uitat sa mentionez ca am iesit la pensie anticipata cu o penalizare de 45%in 2015,iar acum dupa recalculaream 39 de ani de munca si penalizare 27% mentionez ca am 60 de ani credeti ca e bine calculat? va multumesc

 8. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare.

 9. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare?
  Va multumesc

 10. Buna ziua,
  La varsta de 61 de ani si 1 luna, respectiv 24.05.2019, am depus dosarul pentru iesirea la pensie la limita de varsta. In urma primirii deciziei de pensionare, am solicitat C.J.P. Tulcea si buletinul de calcul al pensiei. As dori sa stiu daca este corect ca punctajul mediu anual pentru anul 2019 in care am lucrat 4 luni si 24 de zile sa fie calculat ca suma punctajelor lunare (ianuarie-mai) impartita la 12 luni. Mi se pare corect ca aceasta sa fie impartita la 5 luni, adica perioada cat am lucrat pana la incetarea activitatii in vederea pensionarii.
  Va multumesc!

 11. Buna ziua,
  In septembrie 2019 am primit decizia cu pensia recalculata conform Art.169^2 din Legea 263/2010(avand peste 25 ani de grupa I si speciala) emisa pe 4.09.2019.
  Pentru ca nu sunt edificat asupra punctajului rezultat am depus la casa de pensii o solicitare pentru Buletinul de calcul pe care il voi primi in 30-40 zile depasind astfel termenul de contestatie de 45 de zile.
  Am posibilitatea sa aman termenul de contestatie pana la primirea buletinului de calcul?
  Multumesc anticipat!
  Cu stima

 12. Buna ziua. In data de 05.09.2019 tatal meu a primit decizia de pensionare si nu au fost luate in calcul sporurile pentru lucrul sistematic peste program. In decizie scrie ca aceasta se poate contesta in instanta. Imi puteti conunica care este procedura pentru acest demers? Ce ar trebui sa contina contestatia? La ce tribunal din Bucuresti trebuie depusa contestatia?

 13. Cuantumul pensiei mele, valoarea punctului de pensie si stagiul total de cotizare sunt stabilite diferit prin trei decizii, astfel:
  1-Decizia din 27.10.2016 pensie pt limita de varsta:pensie 909 lei, val.punct pensie- 871,7 lei, stagiu total 33 ani si 10 luni ;
  2-Decizia din 30.05.2019 de recalcularea pensiei, pensie 1139 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 33 ani si 2 luni ;
  3.-Decizia din 30.09.2019 de revizuirea pensiei, pensie 1156 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 34 ani si 7 luni.
  La 17.10.2019 am adresat o cerere C.J.P.pentru restituirea diferentei de 247 lei/luna, drept de pensie neacordat in perioada nov.2016 -oct.2019. Pana astazi, 15.11.2019, nu am primit nici un raspuns.Ce credeti ca mai pot face ?

 14. buna ziua
  ce inseamna 30 de zile ? calendaristice sau lucratoare mai ales ca in decembrie sunt multe sarbatori ….pentru a depune o anulare de decizie pensionare
  multumesc

 15. Bună ziua,

  Tatăl meu a ieșit la pensie anul trecut, la termen.
  Deși a prezentat documentele cerute, din carte de munca nu i s-a luat în considerare 11 ani și 8 luni de grupa pe motiv ca nu era stipulat în cartea de munca de când pana când. În CM scria a lucrat 13 ani în funcția de controlor calitate și a beneficiat toată perioada de grupa a 2 a. Tata a dus o alta adeverință în care se arata de când și pana când, iar acum decizia a venit tot cu un răspuns negativ pe motiv ca funcția de controlor calitate nu beneficiază de grupa.
  Eu nu înțeleg de ce nu se tine cont de un act oficial al statului adică cartea de munca?
  Cum se poate soluționa o astfel de problema?

 16. in decizia de pensionare, anexa cu datele privitoare la activitatea in munca, nu apar 3 luni dupa 2001(date care se regasesc in Revisal)
  rog info :
  —daca contest decizia si calculul este corect(fiind vorba doar de o omitere in tabelul respectiv) suport tot eu toate cheltuielile cu judecata si expertiza ?
  —perioada de 45 de zile ptr contestatie se calculeaza de la data deciziei sau a postei(ştampila de pe plic) si sunt zile calendaristice ?
  multumesc,

 17. Buna ziua. Tatal meu are o decizie de pensionare si a mutat dosarul in alt sector din Bucuresti. I s a dat o noua decizie de pensionare unde i s a scazut pensia aproape de jumatate. Ce trebuie sa faca?

 18. Buna ziua.Sotul meu a depus dosarul de pensie , dar in data de 11.02.2020, a primit Decizia de respingere a pensiei pentru limita de varsta pe modiv ca : Nu a fost valorificata Gr.II de munca pe motiv ca activitatea desfasurata nu se regaseste la punctul 131 din Ordinul 50/1990, asa cum a fost eliberata adeverinta.Nu au tinut cont de modificarile care i s-au adus Ord.50/1990, prin Ordinul 125/1990 si celelalte modificari. Desi meseria din carnetul de munca este incadrat in ordinul 50/2019. Ce putem face ?. Multumim

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.