Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama

Ati Ajuns In Pragul Pensionarii Si Cuantumul Pensiei Este Prea Mic?A Refuzat Casa De Pensii Sa Tina Cont De O Adeverinta De Vechime? Este Posibil Ca Unele Dintre drepturile Dvs. De Pensie Sa Fie Incalcate.

Mai jos va spunem totul despre cum se contesta o decizie de pensionare, si unde se depune contestatia la decizia de pensionare dar si care sunt motivele pe care trebuie sa le invocati, termenul in care puteti contesta decizia de pensionare si timpul pe care-l aveti de asteptat in instanta pentru a va primi CORECT drepturile de pensie. O contestatie la decizia de pensionare face posibila obtinerea drepturilor dvs. de pensie pentru care ati muncit zeci de ani de zile.

Trebuie totusi sa spunem ca in momentul de fata, TOTI pensionarii care au adeverinte ce dovedesc ca au lucrat si nu le-au fost luate in calcul, pot sa-si recalculeze drepturile de pensie pana la 01.09.2024, moment la care legea 360/2023 intra in vigoare iar legea 263/2010 a pensiilor isi inceteaza efectele.

Avand in vedere ca sunt multe situatii in care cei care si-au depus dosarul de pensionare fie primesc un refuz din partea caselor de pensii fie primesc decizii de pensionare gresite sau in care nu sunt luate in calcul grupele de munca, acordul global sau vechimea in munca, acestia trebuie sa stie ce trebuie facut dupa primirea deciziei de pensionare atunci cand ea este nelegala si cum pot sa faca o contestatie la aceasta decizie.

Avem mai jos contestarea deciziei de pensionare pe care au facut-o pensionarii Romaniei dar si decizia instantei pe baza de model contestatie decizie pensionare tribunal si solutia instantei de judecata care anuleaza deciziile de pensionare si stabileste in mod CORECT dreptul de pensie!

Sa incepem!

Eşti nemulţumit de pensie? Cum poţi contesta decizia de pensionare, aflati din cele ce urmeaza sau completeaza formularul rapid de contact: Sa incepem.

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Update in 2024 in mod definitiv un alt pensionar a castigat anularea deciziei de pensionare si recalcularea cu Grupa a II-a ( grupa a doua ) de munca

Din ciclul #DosarelePrindViata am reusit pentru domnul din imaginea de mai jos atat pe fond cat si in apel, rand pe rand, sa obtinem o recalculare a pensiei pe de-o parte cu grupa a doua de munca iar in apel am valorificat o adeverinta de munca ceea ce i-a adus un spor de munca si evident si o crestere a pensiei asa cum o sa vedeti si in decizia de pensionare emisa de catre casa de pensii a sectorului 2 Bucuresti.

Important, asa cum veti vedea si mai jos, este sa respectati acel termen de contestare a deciziei de pensionare pentru a fi sigur ca actiunea dvs. in instanta este castigatoare.

Decizie pensionare contestata, grupa a II-a de munca castigata in instanta

Emotia este cu atat mai mai mare in conditiile in care clientul nostru care cu siguranta o sa ramana si prieten pe viata, avea o pensie de doar 1614 lei dupa 35 de ani de munca in sistemul public si asa cum gresit era trecut in decizia de pensionare contestata, in conditii normale, cand de esenta trebuiau sa fie aplicate conditiile de la grupa a doua de munca si sa fie valorificate toate adeverintele pe care in mod cinic , aceeasi casa de pensii le-a ignorat.

Vedeti mai jos decizia de pensionare atacata si imediat vine si intrebare, cati dintre dvs. sunteti in situatia aceasta? Dupa ani de zile de munca, sa te trezesti ca un functionar public nu isi asuma de fapt sa faca dreptate si sa valorifice LEGAL o serie de adeverinte si sa ai o pensie sub limita de existenta?

Toate lucurile acestea nu ar trebui sa se intample insa din nefericire sistemul este putred.

Explicam si mai sus ca Romania are doua legi a pensiilor in momentul de fata, ambele promulgate insa doar una cu efecte si anume legea 263/2010 si legea 360/2023 cu aplicare din septembrie 2024.

Pentru cei care ati fost nedreptatiti prin deciziile de pensionare, este bine sa stiti ca veti putea valorifica prin aceasta recalculare a pensiilor, atat acordul global cat si adeverintele de munca.

Sfatul pentru dvs. este sa fiti extrem de atenti la deciziile de pensionare si sa contestati deciziile de pensionare atunci cand ele sunt ilegale.

Vedeti mai jos decizia de pensionare pentru limita de varsta ce este ilegala si solutia instantei care o anuleaza si da drepturile pensionarului, asa cum sunt ele prevazute de catre lege.

Inainte de a va prezenta si alte decizii castigate in instanta prin care am reusit desfiintarea deciziilor de acordare a unei pensii de mizerie in locul unei pensii decente si care sa tina seama de contributia efectiva a celui care solicitare iesirea la pensie, o sa va aratam alte cazuri asa cum am spus,. #DOSARELEPRINDVIATA

contestatie la decizia de pensionare

Cititi si :

Solutia instantei de judecata care in contestatia la decizia de pensionare , anuleaza decizia si valorifica grupa de munca doi dar si adeverintele de vechime

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Bucuresti unde am castigat partial grupa a doua de munca iar mai apoi la Curtea de Apel Bucuresti unde am castigat DEFINITIV si valorificarea mai multor adeverinte de vechime.

Este adevarat ca legea prevede o anumita “forma” pentru adeverintele de vechime, insa aceeasi lege prevede ca:

Articolul 126 Legea 263/2010

(1)Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.

Instanta este singura ca poate observa si aplica ulterior o sanctiune caselor de pensii care NU TIN SEAMA de adeverintele de vechime, de acordul global sau de grupa de munca in care a lucrat pensionarul si care conteaza foarte mult cand vine vorba de stabilirea cuantumului pensiei. Contestarea deciziei de pensionare este un drept pe care il au pensionarii care nu trebuie sa se lase calcati in picioare de functionarii care nu vor sa-si faca treaba.

Procese castigate cu casa de pensii in 2024 dar si practica si mai veche care arata ca multe dintre deciziile de pensionare erau ilegale

 1. Primul exemplu de contestare a deciziei de pensionare si castigata in mod definitiv este a domnului din fotografia de mai sus. Practic, am obligat casa de pensii sa emita o noua decizie de pensionare care sa tina seama de adeverintele de lucru si sporul de lucru sistematic!

Solutia pe scurt: Respinge apelul principal formulat de apelanta-pârâtă Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, împotriva sentinţei civile nr. 6724/11.10.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 19550/3/2021, în contradictoriu cu intimatul-reclamant BUMBAC DANIEL, ca nefondat.

Admite apelul incident declarat de apelantul BUMBAC DANIEL împotriva sentinţei civile nr. 6724/11.10.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 19550/3/2021, în contradictoriu cu intimata pârâtă Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că obligă pârâta să valorifice la stabilirea pensiei şi sporul pentru lucrul sistematic pentru programul de lucru atestat de Adeverinţa nr.39/23.02.2021 emisă de AUTOMOTIVE SA şi sporul de vechime în muncă începând cu data de 01.04.1992 atestat de Adeverinţa nr.39/23.02.2021 emisă de AUTOMOTIVE SA. Păstrează în rest sentinţa civilă apelată. Definitivă. Pronunţată azi 16.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei potrivit art. 402 teza a II a cod procedură civilă.
Document: Hotarâre  3876/2022  16.06.2022

2. Un alt caz castigat in 2024 unde contestarea deciziei de pensionare a dus la anularea ei este cel referitor la obligarea casei de pensii la valorificarea sporului de vechime de 6% aferent perioadei lucrate de catre aceasta BUNICA!

Contestare A Deciziei De Pensionare
22.04.2024 Ora estimata: 09:00
Complet: C4
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte decizia nr. 306234/07.12.2023. Obligă pârâtă să emită o nouă decizie pensie, începând cu data de 31.10.2023, cu valorificarea sporului de vechime de 6% aferent perioadei 01.09.1987-01.10.1987. Obligă pârâta la plata către reclamant a diferenţelor de pensie începând cu data de 22.12.2023 la zi. Respinge în rest acţiunea ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclama t a sumei de 2500 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, constând în onorariu de avocat, diminuat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Pronunţată astăzi, 22 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  2912/2024  22.04.2024

3. Un alt treilea caz de data recenta din 2024 este acela unde am reusit sa anulam in integralitate decizia de pensionare, ceea ce inseamna ca si casa de pensii trebuie sa o refaca in integralitate si sa ii ofere pensia reala pensionarului care a contestat decizia de pensionare!

Contestare A Deciziei De Pensionare
13.02.2024Ora estimata: 09:30
Complet: C32
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Decizia nr.268990/18.09.2023 emisă de Casa locală de pensii Sector 6 Bucure?ti. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 3.570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi Asigurări Sociale. Pronunţată astăzi, 13.02.2024, prin punerea solu?iei la dispozi?ia părţilor prin mijlocirea grefei instan?ei.
Document: Hotarâre  631/2024  13.02.2024

Vezi si :

Alte Procese castigate cu Casa De Pensii – Avocat Contestare Decizie De Pensionare

Multe dintre procesele cu casele de pensii sunt deschide fiindca acestea nu recunosc adeverintele de vechime sau incadrarea in anumite grupe, a fostilor salariati care acum vor sa iasa la pensie.

Spre exemplu, dosarul pe care noi SCA Cuculis&Asociatii l-am castigat mai jos cu casa de pensii , unul dintre sutele de litgii pe care am ales sa le dam cu titlu de exemplu, viza de fapt recunoasterea unei adeverinte de vechime, emisa de catre Aeroporturi Bucuresti, pe care Casa de Pensii nu o valorificase in favoarea viitorului pensionar si astfel adeverinta acesta nerecunoscuta ii reducea pensia.

Un avocat contestatie decizie de pensionare va poate explica intodeauna daca puteti contesta o decizie de pensionare in conditiile in care a fost emisa gresit si care este procedura.

Vedeti mai jos cum in urma contestatiei la decizia de pensionare a fost admisa contestatia, anulata decizia de pensionare si recunoscuta adeverinta emisa de catre angajator cat si obligarea Casei de Pensii la plata diferentelor de pensie recalculata de la data emiterii deciziei de pensionare.

21.07.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: C23
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite in parte actiunea. Anuleaza decizia nr 179737/03.03.2021 emisa de parata. Obliga parata sa emita o decizie prin care sa stabileasca, incepand cu data de 01.03.2021, drepturile de pensie ale reclamantei cu valorificarea si a veniturilor reprezentand prima vacanta, ZS, prime evidentiate in adeverinta nr. 39/02.02.2021 emisa de Aeroporturi Bucuresti.
Obliga parata la plateasca catre reclamanta a diferentelor dintre pensia recalculata conform prezentei hotarari si pensia efectiv incasata, incepand cu data de 01.03.2021 pana la data platii efective. Respinge in rest actiunea, ca neintemeiata. Ia act ca reclamanta a solicitat acordarea cheltuielilor de judecata pe cale separata. Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a. Pronuntata azi, 21.07.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei.
Document: Hotarâre  5568/2021  21.07.2021

Ce este decizia de pensionare?

Decizia de pensionare – In principal, decizia de pensionare este actul prin care casa de pensii emitenta si de care apartine pensionarul, stabileste drepturile de pensie ale unei persoane care indeplineste conditiile de pensionare.

Articolul 104 legea 263/2010 arata in mod clar ce inseamna de fapt decizia de pensionare!

(1)În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.

Pe scurt, prin decizia de pensionare se stabileste dreptul pensionarului la incasarea pensiei!!

Contestarea deciziei de pensionare in instanta reprezinta modul prin care un pensionar nedreptatit poate sa obtina fie o anulare partiala fie chiar totala a deciziei de pensionare contestate in asa fel incat drepturile de pensie sa fie calculate legal.

Inainte de a explica procedura de contestatie a deciziei de pensionare, trebuie sa stiti cateva lucruri de inceput.

Atunci cand casele de pensii emit decizii de pensionare ilegale, cel interesat poate sa depuna in instanta o contestare a deciziei de pensionare.

De asemenea, termenul este important sa nu-l pierdeti si din acest punct ed vedere un avocat contestatie decizie pensie va poate indruma corect si complet pentru a formula o contestatie la decizia de pensionare.

Cum se contesta decizia de pensionare – Procedura Contestare A Deciziei De Pensionare?

Sunt situatii in care adeverintele De Munca Sa Nu Fi Fost Puse La Calculul Dreptului Dvs. Sau Grupa De Munca Sa Fie Incadrata Gresit– Vedeti Cum Puteti Contesta Decizia De Pensionare

Spre exemplu cei carora li se aplica grupele de munca diferite trebuie sa aiba in vedere si urmatoarele reguli atunci cand formuleaza o contestatie la decizia de pensionare pentru grupele de munca:

(1)Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:

a)cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;

b)cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a ll-a de muncă.

Un subiect dificil , pensia si injusta decizie de pensionare cu un cuantum redus al pensiei, mai ales ca atunci cand ajungi la pragul pensionarii iti spui ca lucrurile trebuie sa fie mult mai usoare si nu complicate.

Spre exemplu, multi dintre cei care ies la pensie poate nu stiu ca au dreptul sa conteste decizia de pensionare, daca dupa ce isi fac calculul total al drepturilor salariale, acestea ies  peste ceea ce a stabilit Casa de Pensii prin decizie.

Tehnic, decizia de pensionare, act administrativ unilateral, emis de Casa De Pensii teritoriala, se poate contesta in instanta de judecata, la Tribunal.

In cat timp trebuie sa fac contestatia la decizia de pensionare si unde?

Conform prevederilor legii 263, termenul de contestatie este de 30 de zile, conform viitoarei legi 360/2023 termenul o sa fie de 45 de zile!

Conform alin, 3 ,decizia necontestata in termen devine definitva.

S-a modificat Legea 263/2010 si s-a eliminat contestarea deciziei la casa de pensii emitenta ,contestatie care ar fi fost solutionata de Comisia de Contestatii din cadrul CNPP. Art 139 este printre putinele care au intrat in vigoare odata cu Legea 127/2019.

In rest,casele de pensii emite decizii cu grave incalcari de lege si norme in vigoare.

Articolul 153 din legea 263/2020 a pensiilor public arata ca : Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:

a) modul de calcul şi de depunere a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială;

contestatie la decizia de pensionare
Contestarea deciziei de pensionare

Prin urmare, ce fac daca se constata ca  in decizia de pensionare, Casa de Pensii nu a tinut cont de o adeverinta de lucru, sau de o grupa de munca, mediu toxic sau periculos ori de valorificarea adeverinteicu privire la acordul global?

Impotriva deciziei de pensie se depune, în termen de 30 de zileconform actualei legi si 45 de zile de la data comunicării conform legii ce intra in vigoare de la 1 sept. 2024

Tribunalul are obligatia înregistrării contestaţiei la registratura generală .

Contestare A Deciziei De Pensionare

Motivare contestatie decizie pensionare

Astfel, in cadrul contestatiei depuneti toate documentele pe care va bazati pentru recalcularea pensiei si emiterea unei noi decizii.

ATENŢIE! Deciziile de pensie necontestate în termenul legal sunt definitive.

Vedeti cum se contesta deciziile de pensionare pentru pensiile militare.

In cat timp trebuie sa raspunda Tribunalul la contestatie?

In principal un proces ce vizeaza decizia de pensionare se poate transa in maximum de 1 an dar poate suferi si un termen mai lung.

Pensionarea anticipata video

Avocat contestatie decizie pensie

Ce fac daca am contestat gresit decizia de pensionare, la o instanta necompetenta ?

Atentie – O Contestare a deciziei la o instanta necompetenta NU atrage nulitatea contestatiei in sine.

Deciziile pot fi atacate la instanţa judecătorească competentă, în termen de 45 de zile de la comunicare. Dacă nu sunt atacate în acest termen, hotărârile sunt definitive

Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face Apel la curtea de apel competentă.

Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor, neatacate cu apel în termen, sunt definitive.

Astfel, dupa parcurgerea filtrului procedural, veti putea obtine in cele din urma si dupa prezentarea dovezilor, o recalaculare efectiva a pensiei prin decizia instantei de judecata.

O contestare a deciziei de pensionare facuta in termen va poate schimba total soarta dosarului de pensionare si evident impactand de fapt pensia pe care urmeaza sa o incasati.

ATENTIE – O noua contestare a deciziei de pensionare se poate face doar daca se emite o alta decizie.

Model contestatie decizie de pensionare 

Model contestatie casa de pensii – Mai jos aveti un model contestatie la decizia de pensionare insa doar un avocat specializat in contestatii la deciziile de pensionare va poate redacta complet aceasta solicitare adresata instantelor.

Revizuirea deciziei de pensionare opereaza doar daca o contestati in instanta si reusiti sa o anulati.

Subsemnatul(a)…………………………………………………………. domiciliat in Bucuresti, str……………………nr……….bloc…………ap…..sector…………, contest decizia de pensie nr…………..din data de………………… in conformitate cu prevederile art.149 din Legea 263/2010.

Mentionez ca am primit decizia in data de …………..(se va anexa copia plicului din care sa rezulte data postei sau daca a fost primita la sediul Casei de pensii sub semnatura, data cand a primit decizia ).

Motivele contestatiei sunt urmatoarele :
……………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………

In sustinerea contestatiei depun urmatoarele documente:
……………………………………………………………………………………………

Data Semnatura

Domnului Presedinte al Tribnalului ……………

Spete contestatie decizie pensie

Urmati link-ul https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/pensia-militara-calculata-gresit-contestatie-decizie-pensie-militara/ si gasiti hotararea castigata de catre SCA Cuculis&Asociatii prin care am anulat o alta decizie de pensioanre gresita.

Av. Cuculis Adrian

220 comments to “Decizia De Pensionare Si Modalitatile De Contestare A Deciziei De Pensionare-Adeverinta De Vechime Neluata In Seama”
 1. Am solicitat in scris, ultima data in dec.2016, recalcularea pensiei definitive din 2010 pentru ca din 2015 m-am angajat legal cumuland pensia si salariul. Decizie in scest sens nu am primit cu toate ca pensia a fost modificata dar asta datorita legilor aparute pentru pensionari in ultimii ani.
  In schimb Casa de Pensii Timisoara mi-a poprit 80 lei din pensie pentru ca s-a gasit o greseala de calcul a pensiei de acum 10 ani. In audienta, directorul m-a lamurit ca nu poate plati cel care a gresit deoarece n-ar mai avea angajati.
  Cum pot afla daca pensia mea e calculata corect si la zi ?
  La cereri si contestatii nu se raspunde de catre Casa de Pensii, Comisia de Contestatii Pensii .
  Unde se invata sa se calculeze pensia?

    • Buna seara ! De curând soțul meu a primit decizia de pensionare și nu este mulțumit de dreptul bănesc fiind foarte mic 1053 lei Este născut în anul 1956 10 29 având meseria de zidar . Are 33 de ani 5 luni 11 zile Vrea sa facă contestatie . Dorește mai întâi sa consulte un avocat de aceea va între pe dumneavoastră casa pensiei Giurgiu a calculat bine acest drept de 1053 lei ? Având în vedere ca sunt persoane are au ieșit la pensie tot zidari cu o vechime mai mica și cu un drept mult mai mare Va rog sa ne ajutați

      • Bună ziua! Cum pot afla dacă pensia mi-a fost calculata corect? Pot învață sa-mi calculez eu singura cuantumul pensiei? Unde se poate învață acest lucru? Va rog sa ma ajutați! Va mulțumesc!

      • Pensie gradul 3 de boala am primit decizia cu 495 lei drepturi bănești. Cu 15 ani și 10luni munciti

     • Am lucrat în acord individual, și salariul a fost mai mare, decât în cartea de muncă. Am dus adeverință, dar nu se ia în calcul. Pot contest decizia de pensionare?

     • Buna ziua, as dori sa știu dacă sunt pensionar anticipat parțial pot presta activități independente PFI/PFA, fara a mi sista pensia. Menționez că sunt asistent medical generalist și am acest PFI pentru prestări medicale, dar nu prestat activitate medicala.
      Cu mulțumiri,
      Mihaela Solcanu

    • Buna seara,pot să vă întreb am decizie favorabilă tribunalul județean,am si deciziei ffavorabilă de la curtea de apel București împotriva DGASP pentru ne eliberarea certificat iinvaliditate am dat la executor si tot nu vor să elibereze certificat ce mai pot face?

  • Mi-a fost refuzata o adeverința de grupa a II-a întrucât pe cartea de munca aveam înscrisă funcția Director Filiala. Am adus acte doveditoare ca de fapt desfășuram activitate de Șef Șantier.

   • Bună ziua. Anul trecut vă ceream ajutorul si mi-ati spus sa ma adresez instantei,am lucrat in perioada1980-1985 la comb.de feroaliaje Tulcea,in functia de OȚELAR,in cartea de munca scrie functia dar nu si grupa. Tot globul stie ca otelarii aveau grupa 1, dar nu si judecatorii. Adeverinta nu am avut de unde sa obtin deoarece arhiva a ars in 89. Am avut 4 infatisari la trbunalu tulcea si nimic. Am continuat la curtea de apel constanta,care a respins ca nefondata. Intelegeti ceva? Ma judec din iunie 2021 si in noiembrie spune ca se respinge ca nefondata. E si definitiva. Eu cred ca sa mușamalizat ca sa nu primesc banii cum trebuia din iunie 2021.

    • Veniturile reprezentand ore suplimentare,acord inscrise in adeverinta nr.54/25022020 nu au fost valorificate intrucat nu reprezinta sporuri cu caracter permanent prevazut in anexa nr.15 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.253/2010 aprobate prin HG nr.257/2011 vreau sa stiu de ce nu au intrat in calcul la pensionare ca la impozit si pentru si cas s-au retinut,atunci perioadele neplatite de patroni la stat de ce nu au fost calculate la vechime ca doar am avut contract de munca sau de ce nu s-au cmpensat vechimea lipsa cu orele suplimentare?,e corect?

   • Buna ziua !!tata a primit decizia pe 28/05/2021 pentru limita de vârsta in decizie spune ca plata se face cu 17/11/2019 dar a primit pensia doar pe luna respectiva el trecând de la invaliditate la limita de vârsta .ar mai avea ceva de recuperat ???

    • Bună ziua,
     Se poate cere instantei repunerea în termen a contestației deciziei de pensionare, cu ce șanse, admiterea cauzei pe considerentul neluării în calculul drepturilor de pensie a adeverințelor salariale de colaborare , pentru carenu s-a a chitat caș, și doar impozit oe salarii

     • Este posibil ca la o vechime de 25 ani,6luni și 4zile să vină decizia de pensionare în cuantum de 792 lei?

      • Bună ziua, am primit decizia de pensionare anticipat partial la cererea mea. Am trecut o vechime de 41 ani in constructii ,fără nimic adăugat sporuri și altele,rezultînd o pensie de 2036 lei,am toate documentele adeverințe cele care le-am și depus la dosar , e foarte moca pensia ,cum ași putea să văd dacă să greșit la calcularea. Vă mulțumesc frumos pentru amabilitate.

   • Sunt pensionat din 2010 pe baza Legii 19/2000, având și o activitate de 17 ani în minerit. Toată aceasta perioada am realizat un procent cuprins între 50 și 100% subteran. Calculul punctajului suplimentar acordat cf. Og 209/2008, mi s-au acordat trunchiat, prin transformarea procentelor parțiale în procent de 100%.În aceste inprejurari din cei 17 ani lucrați în condiții speciale am primit punctajul suplimentar de 50% doar pentru 14 ani..Este corect, în situația în care contribuția s-a depus integral?

   • De ce nu es la pensie am avut grija de soțul decedat an anul 2018 m-am chinuit cu el n-avea picior va rog dați un raspuns

   • Bună ziua! Sunt în pensie de invaliditate din 2013 și ulterior am constatat ca nu s-a calculat corect stagiul lucrat, prin omiterea unor ani lucrați în alt județ decât cel de domiciliu, în perioada aprilie 2001 decembrie 2006. Amfacut cerere de recalcularea și am primit decizia cu plata drepturilor acordate cu luna următoare depunerii cererii. Vă întreb nu era corect sa se recalculare cu data acordării deciziei de pensionare și plata retroactiva în ideea în care toate actele erau depuse la dosar, deci a fost o eroare a Casei de pensii, la care funcționare casei a răspuns ca nu știe dacă în perioada respectiva angajatorul a
    trimis la dosar acel stagiu. Acel stagiu figurează și în cartea de munca și știu ca din aprilie 2001 totul e în baza anaf. Ce pot face? Mulțumesc!

   • Bună ziua. Am 75 ani și pe cartea de munca am doar 7 ani 6 luni, nu am nici un venit și nimic pe numele meu nici măcar locuință. Ce trebuie sa fac sa primesc și eu o pensie sau indemnizație ceva. Vă rog ajutați-mă. Vă mulțumesc

    • Buna seara! Am primit luna aceasta decizia de pensie de limita de varsta. Am 24 ani 10 luni vechime. Salariile au fost minim pe economie. Este corect sa primesc doar 634 ron pensie ? Ce formula de calcul se aplica acum? Nu-mi vine sa cred! Multumesc!

   • Bună ziua, am primit decizia de pensionare anticipat partial la cererea mea. Am trecut o vechime de 41 ani in constructii ,fără nimic adăugat sporuri și altele,rezultînd o pensie de 2036 lei,am toate documentele adeverințe cele care le-am și depus la dosar , e foarte moca pensia ,cum ași putea să văd dacă să greșit la calcularea. Vă mulțumesc frumos pentru amabilitate.

  • Bună ziua! Am primit decizia de pensionare după 21anigr speciala ,9ani 11luni gr1,5luni conditii deosebite un total 46ani ,8 luni și 18 zile cotizatie.La stagiu aferent grupe/conditii de muncă specifică (val.incl si in total per necontributive) 15 ani. As vrea sa stiu daca este corect .Multumesc!

  • Buna ziua, as dori sa știu dacă sunt pensionar anticipat parțial pot presta activități independente PFI/PFA, fara a mi sista pensia. Menționez că sunt asistent medical generalist și am acest PFI pentru prestări medicale, dar nu prestat activitate medicala.
   Cu mulțumiri,
   Mihaela Solcanu

  • Am cumpărat vechime 18 luni cit mi-au găsit în cartea de muncă pină să încep să lucrez in Elveția unde m-am căsătorit,aveam 14 ani 8 luni și 29 de zile, mi-au spus că trebuie să am 15 ani cu toate că am și 4 ani de facultate

 2. Buna ziua,

  Daca decizia de pensionare nu a fost contestata in temenul legal de 30 de zile, aceasta ramanand definitiva, poate fi solicitata in instanta recalcularea pensiei dupa o perioada mai mare de timp (4 ani)?

  • Buna ziua!
   Sunt pensionata partial anticipat din 3 01 2021 si in decizia primita pe 15 martie 2021 lipseste un an din totalul anilor de corizare realizati. Din analiza buletinului de calcul perioada lipsa este din martie 2005 februarie 2006 cand am descoperit ca unitatea unde lucram a gresit CNP ul . De atunci alerg intre unitate care zice ca a depus rectificative si casa de pensii care spune ca dureaza aceasta corectie. Intre timp se scurg cele 45 de zile in care pot contesta modul. Ce pot face?

   • Bună ziua!Am primit la decizia de pensionare la total de 46 ani,8 lunisi18 zile din care 21 conditii speciale, 9ani si 11lu ni gr1 restul conditii normale.La cei 15 ani stagiu aferent grupe apare si perioada necontributive 15ani Doresc să știu dacă este corect. Multumesc!

    • După încadrarea în grad superior de invaliditate mi s-a diminuat pensia cu 15%,la revizuirea medicala am trecut din gradul 3 in gradul 2! Așa are grijă ministrul de ,părinții și buneii” noștri!

    • Bună seara as avea o întrebare este posibil la mutarea unui dosar de pensie in alt judet sa.i recalculare pensia cu 600 RON mai puțin și ce ar putea face mama mea VA mulțumesc

   • Dupa aproape 46 de ani munca am iesit la pensie acum 3 ani cu o pensie de 1400 lei, acum am 2000 mii lei, dar am muncit in continuare am cumulat pensia cu salariul in septembrie imi expira contractul pe perioda determinata, doresc sa stiu daca am avut si 12 ani de grupa 2 nu mi se cuvenea o pensi mai mare dect 1400 de lei, si ce pot face in acest caz?

  • Buna ziua !!tata a primit decizia pe 28/05/2021 pentru limita de vârsta in decizie spune ca plata se face cu 17/11/2019 dar a primit pensia doar pe luna respectiva el trecând de la invaliditate la limita de vârsta .ar mai avea ceva de recuperat ???

 3. In decizia de pensionare ,proaspat primita,nu se iau in considerare veniturile brute din 2 perioade:.04.1985/02.1993(cu adeverinta de la fostul angajator)si02.1993/04.2001(deasemenea cu adeverinta de la angajator).Motivul”nu au facut parte din baza de calcul a punctajului mediu anual anterior datei de 01.04.2001″ Considerati ca este corecta neluarea in calcul a celor 2 adeverinte mentionate? In cazul contestarii in instanta se poate estima durata procesului?Cu multumiri,Sorin Zamfir.

 4. Buna ziua,
  conform legii 223/2015,am capatat dreptul de pensie miltara.Am lucrat la M.A.I.intre 1970,martie-1980 mai cu adeverinta in grupa speciala 4 ani.Unitatea de unde am trecut in rezerva a deschis dosar de pensie in termenul legal.Casa de pensii Sectoriala a M.A.I a taraganat dosarul pana in 2019 cand i-am dat in judecata.In urma actiuni , a binevoit sa-mi trimita decie de pensionare , dupa 3 ani de asteptari.Ei considera ca mi se recalculeaza pensia, dar conform legii mie mi s-au Deschis Drepturi de Pensie , avnd minim 10 ani lucrati in M.A.I..
  In decizie au calculat din 65% in loc de 80% cat prevedea legea in 2016.Le pot cere despagubiri pentru intarzierea de 3 ani.Am contestat Decizai, in final dandui in judecata.Astept termen de judecata.Am cerut expert contabil sa calculeze pensia corect.Ce ma sfatuiti sa fac? cu multumiri

   • Buna ziua proaspat pensionata am o nelamurire am fost pensionate 2 colege in acelasi timp diferenta fiind ca ea a lucrat cu un an mai mult ca mine dar a stat acasa 1 an cu copilul ea are 44 ani cotizati eu 41 si diferenta dintre pensii este 400 lei acelasi loc de munca si grupe

    • La mulți ani!în noul an.As dori sa va întreb ceva:Lucrez în străinătate de 16 ani cu contract legal.Din luna aprilie a anului 2022 sint pensionar cu decizie cu o pensie de 1700 lei,dar nu sint de acord cu anii calculați de casa de pensii Dâmbovița acolo unde mi-a fost trimis dosarul din Spania(menționez ca în România am lucrat efectiv 27 de ani în grupa1 si grupa 2,aici în Cluj de unde sint mi-au calculat 35 de ani și 7 luni iar în Dâmbovița mi-a iesit 31 de ani și luni,iar acest lucru ma nelămurire mult.Pot face contestație sau sa-mi fac dosarul de pensie din nou începând cu acest an.Mentionez ca am dreptul la contestație pana pe 15 ianuarie.Va multumesc!

 5. Daca adeverinta de la angajator nu a fost completa, la contestatie se poate anexa o noua adeverinta?Se va lua in calcul sau se au in vedere doar documentele depuse initial?Multumesc mult!

 6. Buna ziua !
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine
  In Martie am implinit varsta de 60 de ani si am depus dosarul pt a ma pensiona la limita de varsta
  Astazi am primit decizia si imi respinge pensionare
  Acum sa va spun vechimea mea in munca si sa imi spuneti dumneavoastra va rog daca este ok aceasta respingere
  Stagiul total de cotizare
  42 de ani 1luna 13 zile
  -In conditii normale de munca 13 ani 5 luni si 22 zile
  -In grupa 2 de munca
  Legea nr.3/1977
  21 de ani 10 luni 6 zile
  Stagiu aferent grupei
  5 ani si 3 luni
  Perioade asimilate
  1 an si 5 luni
  Asta este vechimea me in munca iar cei de la casa teritoriala de pensii imi spun in motivarea respingerii pensieii in felul urmator, citez
  “Indepliniti conditiile pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 07.09.2019, reducere 4 ani si 6 luni datorita perioadei lucrata in grupa a2 de munca ”
  Si eu asta nu inteleg o data imi spun ca am 5 ani si 3 luni stagiu aferent grupei si in motivare 4 ani si 6 luni
  Va multumesc !!!

 7. Buna seara, am depus la casa de pensii Lugoj acte doveditoare cu grupa a ll a de munca dupa 4 luni a venit si raspunul am mai primit 5 ani si 9 luni si am acumulat 39 ani si 18 zileam uitat sa mentionez ca am iesit la pensie anticipata cu o penalizare de 45%in 2015,iar acum dupa recalculaream 39 de ani de munca si penalizare 27% mentionez ca am 60 de ani credeti ca e bine calculat? va multumesc

 8. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare.

  • Buna ziua după după 32 ani și 11 luni am ieșit la pensie anticipat cu 820.si as vrea sa știu dacă este corect.

 9. Buna ziua.
  Am depus contestatie la decizia de pensionare din data de 25.02.2019, la care nu am primit niciun raspuns.
  Cum sa procedez in continuare?
  Va multumesc

 10. Buna ziua,
  La varsta de 61 de ani si 1 luna, respectiv 24.05.2019, am depus dosarul pentru iesirea la pensie la limita de varsta. In urma primirii deciziei de pensionare, am solicitat C.J.P. Tulcea si buletinul de calcul al pensiei. As dori sa stiu daca este corect ca punctajul mediu anual pentru anul 2019 in care am lucrat 4 luni si 24 de zile sa fie calculat ca suma punctajelor lunare (ianuarie-mai) impartita la 12 luni. Mi se pare corect ca aceasta sa fie impartita la 5 luni, adica perioada cat am lucrat pana la incetarea activitatii in vederea pensionarii.
  Va multumesc!

 11. Buna ziua,
  In septembrie 2019 am primit decizia cu pensia recalculata conform Art.169^2 din Legea 263/2010(avand peste 25 ani de grupa I si speciala) emisa pe 4.09.2019.
  Pentru ca nu sunt edificat asupra punctajului rezultat am depus la casa de pensii o solicitare pentru Buletinul de calcul pe care il voi primi in 30-40 zile depasind astfel termenul de contestatie de 45 de zile.
  Am posibilitatea sa aman termenul de contestatie pana la primirea buletinului de calcul?
  Multumesc anticipat!
  Cu stima

 12. Buna ziua. In data de 05.09.2019 tatal meu a primit decizia de pensionare si nu au fost luate in calcul sporurile pentru lucrul sistematic peste program. In decizie scrie ca aceasta se poate contesta in instanta. Imi puteti conunica care este procedura pentru acest demers? Ce ar trebui sa contina contestatia? La ce tribunal din Bucuresti trebuie depusa contestatia?

 13. Cuantumul pensiei mele, valoarea punctului de pensie si stagiul total de cotizare sunt stabilite diferit prin trei decizii, astfel:
  1-Decizia din 27.10.2016 pensie pt limita de varsta:pensie 909 lei, val.punct pensie- 871,7 lei, stagiu total 33 ani si 10 luni ;
  2-Decizia din 30.05.2019 de recalcularea pensiei, pensie 1139 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 33 ani si 2 luni ;
  3.-Decizia din 30.09.2019 de revizuirea pensiei, pensie 1156 lei, val.pct pensie 1100 lei, stagiu total 34 ani si 7 luni.
  La 17.10.2019 am adresat o cerere C.J.P.pentru restituirea diferentei de 247 lei/luna, drept de pensie neacordat in perioada nov.2016 -oct.2019. Pana astazi, 15.11.2019, nu am primit nici un raspuns.Ce credeti ca mai pot face ?

 14. buna ziua
  ce inseamna 30 de zile ? calendaristice sau lucratoare mai ales ca in decembrie sunt multe sarbatori ….pentru a depune o anulare de decizie pensionare
  multumesc

 15. Bună ziua,

  Tatăl meu a ieșit la pensie anul trecut, la termen.
  Deși a prezentat documentele cerute, din carte de munca nu i s-a luat în considerare 11 ani și 8 luni de grupa pe motiv ca nu era stipulat în cartea de munca de când pana când. În CM scria a lucrat 13 ani în funcția de controlor calitate și a beneficiat toată perioada de grupa a 2 a. Tata a dus o alta adeverință în care se arata de când și pana când, iar acum decizia a venit tot cu un răspuns negativ pe motiv ca funcția de controlor calitate nu beneficiază de grupa.
  Eu nu înțeleg de ce nu se tine cont de un act oficial al statului adică cartea de munca?
  Cum se poate soluționa o astfel de problema?

 16. in decizia de pensionare, anexa cu datele privitoare la activitatea in munca, nu apar 3 luni dupa 2001(date care se regasesc in Revisal)
  rog info :
  —daca contest decizia si calculul este corect(fiind vorba doar de o omitere in tabelul respectiv) suport tot eu toate cheltuielile cu judecata si expertiza ?
  —perioada de 45 de zile ptr contestatie se calculeaza de la data deciziei sau a postei(ştampila de pe plic) si sunt zile calendaristice ?
  multumesc,

 17. Buna ziua. Tatal meu are o decizie de pensionare si a mutat dosarul in alt sector din Bucuresti. I s a dat o noua decizie de pensionare unde i s a scazut pensia aproape de jumatate. Ce trebuie sa faca?

 18. Buna ziua.Sotul meu a depus dosarul de pensie , dar in data de 11.02.2020, a primit Decizia de respingere a pensiei pentru limita de varsta pe modiv ca : Nu a fost valorificata Gr.II de munca pe motiv ca activitatea desfasurata nu se regaseste la punctul 131 din Ordinul 50/1990, asa cum a fost eliberata adeverinta.Nu au tinut cont de modificarile care i s-au adus Ord.50/1990, prin Ordinul 125/1990 si celelalte modificari. Desi meseria din carnetul de munca este incadrat in ordinul 50/2019. Ce putem face ?. Multumim

 19. Buna dimineata d.le avocat! Va scriu in numele varului meu care a primit decizia de pensionare si este nemultumit! Vrea sa faca o contestatie deoarece pe cartea de munca are 28 de ani si in decizie apar doar 17 si cateva luni, numai vorbesc ca a fost electrician pe vapor vreo 15 ani si nu i s-a pus grupa de munca! A depus adeverinte de unde a primit si totusi nimic! Ce este de facut? Multumesc anticipat! O sa va trimit si pe messenger aceasta rugaminte!

 20. Buna ziua, Scriu pt sotul meu care a iesit la pensie si e un pic cam bolnav. A venit decizia de pensie pe data de 06.04.2020 si la motivare am observat ca are scris gresit un nr. de adeverinta care cuprinde prime si prime de vacanta, adeverinta cu care trebuie mers mai departe la tribunal si pentru care vom face contestatie. Cum trebuie sa procedam sa nu depasim cele 45 zile. cum se face contestatia ,cui ne adresam mai exact,…

 21. Buna ziua,din oct 1982-iun 1995 am lucrat ca economist/analist la un grup de santiere si in cartea de munca este inscrisa grupa II, 100% pt toata perioada.In feb 2020 am depus cerere pt pensie la limita de varsta (nascuta in 04.06.1959) dar decizia a venit cu raspunsul ca nu indeplinesc conditiile deoarece functia de economist/analist nu apare in HG 1223/1990. Va rog sa imi spuneti daca exista un model standard de contestatie catre tribunalul unde am domiciliul, catre ce sectie sa o adresez si ce documente trebuie atasate la mail. Pe durata starii de urgenta contestatia si documentele se transmit numai pe e-mail, sau se depune si dosar fizic? Multumesc.

 22. B ziua Sotul meu a avut trei ani pensie de invaliditate gradul doi in decembrie anul trecut am solicitate pensie de drept dar nu suntem multumiti cu recalcularea pensiei trebuie sa facem contestatie in instanta dar nu stiu ce acte trebuie depuse la contestatie si nu as vrea sa gresesc imi puteti transmite ce acte trebuie depuse

 23. Sunt din Resita si pe data de 26.04.2017 m-am pensionat anticipat partial la varsta de 60 de ani.Am facut contestatie catre CNPP care a ajuns pe data de 6.06.2017 la acestia. Au trecut 3 ani in care nu am primit raspuns.Anul acesta la 9.01.2020 la 63 de ani trebuia sa ies la limita de varsta si casa teritoriala de pensii Caras-Severin imi tine dosarul blocat deoarece raspunsul de la CNPP nu a venit. Ce ma sfatuiti sa fac pentru un demers mai rapid? Multumesc anticipat.

 24. Buna ziua! Avand in vedere situatia prezenta starii de urgenta, cum se procedeaza cu contestarea deciziei la tribunal. Daca expira termenul de 45 de zile in aceasta perioada se poate prelungi sau care este procedura? Se depun online? Daca puteti sa imi explicati. Multumesc!

 25. Buna ziua. Am o decizie de pensionare in care se mentioneaza ca nu s-a luat in calcul o adeverinta privind sporuri nepermanente (respectiv acord global). Unde pot depune contestatia ? Locuiesc in sector 1

 26. Buna ziua!

  Va rugam sa ne confirmati daca achitarea lunara a sumei aferente a 25 % din salariul minim pe economie la Casa de Pensii contribuie la calcularea pensiei. In prezent, persoana in cauza achita contributia neavand un loc de munca in speranta ca Legea pensiei in 2021 o va ajuta pentru intocmirea dosarului.

  Multumim frumos!

 27. Buna ziua. Am o decizie de pensionare in care se mentioneaza ca nu s-a luat in calcul o adeverinta privind sporuri nepermanente (respectiv premii). Unde pot depune contestatia ? Locuiesc in Municipiul Timisoara.
  Decizia a fsot emisa in data de 26.03.2020, respectiv in perioada starii de urgenta.
  De cand curg cele 45 de zile in care se poate formula contestatia?
  Exista un formular tip pentru contestatie?
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua, nu, nu exista un formulat tip pentru o contestatie la decizia de pensionare, trebuie sa ne sunati la 0722298011 si va redirectionez catre colegii de la biroul teritorial de avocati din Timisoara. Cu stima, av. drd. Cuculis.

 28. Buna ziua,
  Sunt prospat pensionat la limita de varsta .Intrebare:pot contesta decizia de pensionare cu sanse de castig pt faptul ca nu au fost luate in calcul 11 luni de activitate in intervalul 15.05.2000-01.04.2001 deoarece a fost facuta mentiune in cartea de munca ca nu s-a platit CAS in acest interval .Am o adeverinta de la lichidatorul judiciar ca firma la care lucram a intrat in faliment in 2002 iar Directia de munca prin Finatele publice s-au inscris in tablelul definitiv al creditorilor cu sumele de CAS neincasate.Diminuarea pensie datorita acestei situatii este de 123 lei.Multumesc de ajutor!

 29. Buna ziua.

  In luna noiembrie 2019, am trimis la CJP Neamt o cerere de recalculare a pensie de urmas pentru fiul meu (beneficiar al acestui drept din ianuarie 2010), iar in decembrie 2019 am primit un raspuns prin care eram informata ca pensia se va recalcula. La sfarsitul lunii mai/2020, am primit o noua decizie privind recalcularea pensiei de urmas, care a crescut de la 704 ron la 974 ron, dar acest drept reclaculat i se va acorda fiului meu, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea, respectiv decembrie 2019.
  Intrebarea mea este de ce nu se recalculeaza pensia din momentul in care a fost emisa Legea 221/27.07.2018, in baza careia s-a facut recalcularea? Oare nu este un drept care i se cuvine urmasului mostenitor? Daca nu depuneam acea cerere, copilul ar fi luat in continuare 704 ron in loc de 974 ron (pensia recalculata in urma cererii? Am citit legea si am vazut ca:

  “În ceea ce privește recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate în plată la data de 1 august 2018, procedura instituită prin Legea nr.221/2018 prevede că:

  o Recalcularea se realizează DIN OFICIU, nefiind necesară formularea și înregistrarea unor cereri;
  o Recalcularea se va realiza în perioada 01.10.2018 – 30.09.2019;
  o Drepturile recalculate se cuvin și se acordă de la data de 01.10.2018, indiferent de data emiterii/comunicării deciziei de recalculare”.

 30. In octombrie 2019 am iesit in pensie la limita de varsta.
  In adeverinta-tabel eliberata de un angajator, in ultima coloana sunt trecute sume ce reprezinta “Plata muncii peste durata normata de lucru Lei/luna L3/1950, HCM 1546/`52, HCM 191/`63, L10/`72 art.118, L49/92 art. 10 Cf CCM” (munca pe santier), pe toata perioada lucrata (9 ani si 4 luni), sume care nu au fost luate in calcul, conf. buletinului de calcul; adeverinta nu specifica faptul ca am lucrat in acord global.
  Din nestiinta-neglijenta nu am actionat in instanta in termenul de 45 zile.
  Am cerut ulterior (06.03.2020) o alta adeverinta care sa cuprinda: veniturile brute lunare realizate (care ar include inclusiv sporul de accord global) si sumele pentru care s-au retinut contributiile de asigurari sociale, conf. art. 34 pct.5 CM
  Angajatorul refuza spunand ca am primit o adeverinta.
  Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

 31. Buna ziua,
  Am depus cere de acordare a pensiei pt limita de varsta inaintea implinirii varstei standard de 65 de ani, avand mentiunea in cartea de munca si adeverinta emisa de societatea Rocar SA ca am lucrat ca inginer in aceleasi conditii de munca cu sudorii de la operatiile de sudare in mediu protector de CO2 si Argon si conf art 41 alin 3 din ordinul 50/1990 completat in august 1994, in perioada 25.12.1985-01.01,1989 ma incadrez in conditiile de munca in grupa a II-a.
  Acest lucru mi-ar permite reducerea varstei de pensionare cu 1an si 4 luni.
  Am primit raspuns de la Casa de pensii a sectorului 4 ca aceasta perioada nu poate fi valorificata deoarece functia pe care o aveam nu se incadreaza in prevederile legale referitoare la grupa a II-a de munca.
  Cum pot contesta decizia R404145/01.06.2020 a casei de pensii prin care mi se respinge cererea de pensionare?
  Va rog sa-mi comunicati daca ma puteti ajuta in acest demers.
  Va multumesc.

 32. Buna ziua!
  Sunt proaspat pensionat la limita de varsta.
  Decizia a fost emisa in data de 26.05.2020 (CLP sector 6), iar acasa, am primit-o pe 30.06.2020.
  Am constatat ca nu toate veniturile mi-au fost luate in calcul, asa cum scrie in motivare.
  “Motivare:
  Veniturile reprezentand adaos acord, inscrise in adev. Nr. 7631/27.11.2019, eliberata de S.C. ………………..S.A., acord global, prime, bonificatii, inscrise in adev. Nr. 1718/28.11.2019, eliberata de S.C. ………………….S.A., nu au fost valorificate intrucat nu reprezinta sporuri cu caracter permanent, prezazute in anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor L 263/2010, aprobate prin HG257/2011.”

  Se poate contesta decizia de pensionare cu sanse mari de castig pentru faptul ca nu au fost valorificate toate castigurile/sporurile pt. care s-a platit CAS ?

  Va rog sa-mi comunicati daca ma puteti ajuta in acest demers.
  Va multumesc!

 33. Bună ziua,
  În data de 02.06.2020 am depus cerere pentru pensie anticipată parțială la Casa Județeană de Pensii Hunedoara, cu nr. înregistrare 19795.
  În data de 16.07.2020 am primit decizia nr.10250, în care mi se respinge cererea de pensionare, pe motiv, că nu am suficientă vechime în muncă.
  Vârsta standard de pensionare: 62 ani 4 luni
  vârsta la depunerea cererii : 57 ani 7 luni
  Stagiu complet de cotizare: 32 ani 10 luni
  Stagiu cotizare realizat : 31 ani 6 luni 29 zile, după calculele lor.
  Pentru completarea vechimii în muncă, folosindu-mă de posibilitatea dată de legea 186/2016, am făcut contract cu Casa Județeană de Pensii, cu nr.538/20.12.2017, depunând suma de 5206 lei cu chitanța nr. 80479/20.12.2017, corespunzător a 20 luni vechime, adică 1 an și 8 luni.
  deși am depus dovada plății, și coopia contractului, această perioadă plătită cf legii 186/1016 nu mi-a fost luată în calcul.
  Menționez, că am făcut un cont online la Casă, unde văzând, că nu apare nici o urmă a contractului și al pății pentru completarea vechimii, m-am dus personal să mă interesez. După ce m-au plimbat prin toate birourile, nu a avut nimeni competența să-mi dea lămuriri, pur și simplu m-au zburat afară.
  Ce anume trebuie să cer în contestație, să nu primesc același rezultat, avân în vedere că plățile efectuate nu sunt centralizate nici după 3 ani?

   • Buna ziua, mama mea a depus dosarul de pensionare pe 1.06.2020 avand varsta de 61 ani, si un stagiu de cotizare de 19 ani si 4 luni , din care 4 ani si-a platit singura contributia de 540 lei luna ,conform deciziei pensia este in valoare de 489 lei . Ma gandesc ca o sa beneficieze de acea pensie minim garantata care o putea primi cu numai 15 ani cotizati?? Am vrea sa stim daca contestam decizia si prezentam toate actele doveditoare ale platii contributiei exista posibilitatea sa primeasca acei bani inapoi sau sa i se recalculeze …mi se pare nedrept

  • Buna ziua,
   In perioada 01.03.1978-01.08.1989 am lucrat în acord global. Prin instanță am câștigat recalcularea pensiei pentru veniturile realizate din acordul global, conform deciziei 19/2011 a ICCJ.
   Am solicitat recalcularea pensiei pentru aceeași perioada si pentru veniturile realizate din prime, concedii de odihna și asistență tehnică.
   CPJud.D-ta a emis decizie de respingere a recalculării pensiei.
   Intrebare: ce șanse sunt sa obtin recalcularea pensiei la contestația in instanță ?.

   Încă sunt în perioada celor 45 zile de depunere a contestației.

   Va mulțumesc anticipat.
   Georgescu Niculae-Adrian,

 34. Am primit Decizie de recalculare (modificare) a pensiei ca urmare a Deciziei CCR nr. 702/2019 prin care mi s-a luat în considerare indicele de corecție. Valoarea indicelui este 1,09, aferent anului 2016, an în care am fost pensionată pentru limită de vârstă, însă plata drepturilor se face cu data de 10.02.2020. Mă întreb dacă plata nu trebuia făcută începând cu 2016? Precizez că până în 2016 am avut pensie medicală.
  Există un model de contestație pentru tribunal?

 35. Buna ziua .Am primit deciza de pensionare pentru limita de varsta si sunt nemultumita de calculul punctului anual de pensie .Intrebarea mea este daca pot solicita ,,buletinul de calcul ,, de la casa de pensii Harghita care a emis Decizia de pensionare si daca as putea cere recalcularea dosarului de la casa de pensii.Mentionez ca am virsta de 61 ani si 4 luni si o vechime in munca de 41 ani si 7 luni .Punctajul anual este calculat la 1.2534

  • La modificarea gr.de pensie de invaliditate din III în II,în calcul pensiei trebuia luată și perioada lucrată cu fracție de normă?Cele două decizii ,de gr.III și de gr.II sunt identice până la a 5-a zecimală , perioada de 5ani și 4luni nefiind luată în calcul.Cu acești ani ar trebui să am 39ani stagiul total de cotizare. Am vârsta de 59 ani și 6luni

 36. Buna seara. M-am pensionat cu 01.09.2019, anticipat partial. La primirea deciziei am contestat la comisia de la casa de pensii. Nu am primit raspuns.
  Constat ( tardiv, poate)ca termenul de 45 de zile se referea la depunerea contestatiei la instanta competenta.
  Este tardiv sau pot avea o alta solutie. In fond este vb, de nevalorificarea 7 ani de grupa a-II-a.
  Multumesc!

 37. Buna ziua domnule avocat. va rog sa imi spuneti daca pot face o cerere devrecalculare, pe baza faptului ca am cotizat mai mult cativa ani, deoarece in cartea de munca se intrgistra un salariu “de baza”, in timp ce dupa 1990 am lucrat intruna din formele de privatizare la aceeasi societate, independent. Am platit in o redeventa din banii incasati, pentru chirie si alte cheltuieli. Am carte de munca. Am copii xerox dupa OP intocmite in acea perioada. Va multumesc.

  • Sotul meu este pensionat din 29.04.2018 a lucrat si in strainatate a solicitat transferarea dosarului de la COVASNA la MARAMURES unde are acum domiciliul .Pe decizia de la Covasna a avut un punctaj de 1.67 iar de la MM a primit un punctaj de 1.55 explicandu-ne ca au gresit la Covasna cand au calculat punctajul.Avem dreptul de a contesta decizia cand o primim?Mentionez ca a avut grupa1 15 ani iar cand i s-a facut recalcularea a primit banii de la 1.09.2019 si nu de la 01.10.2018 de cand a intrat legea spunandu-ne ca nu am depus cererea de recalculare numai in august 2019 si numai de atunci are dreptul.Astept un raspuns pe adresa de email si sfaturi.Va multumesc anticipat.

 38. Sotul meu este pensionat din 29.04.2018 a lucrat si in strainatate a solicitat transferarea dosarului de la COVASNA la MARAMURES unde are acum domiciliul .Pe decizia de la Covasna a avut un punctaj de 1.67 iar de la MM a primit un punctaj de 1.55 explicandu-ne ca au gresit la Covasna cand au calculat punctajul.Avem dreptul de a contesta decizia cand o primim?Mentionez ca a avut grupa1 15 ani iar cand i s-a facut recalcularea a primit banii de la 1.09.2019 si nu de la 01.10.2018 de cand a intrat legea spunandu-ne ca nu am depus cererea de recalculare numai in august 2019 si numai de atunci are dreptul.Astept un raspuns pe adresa de email si sfaturi.Va multumesc anticipat.

 39. Buna seara,
  Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in data de 15.09.2020 (data postei), dar mi s-a facut contract de munca pentru inca un an.
  As vrea sa fac contestatie, dar nu stiu cand? Acum sau peste un an cand voi solicita recalcularea pensiei?
  Va multumesc!

 40. Am depus la Casa teritoriala de pensii Constanta o adevetinta cu salariile brute realizate in perioada 1988-1994, solicitand recalcularea pensiei, in adeverinta mentionandu-se ca pentru sumele inscrise in adeverinta s-a calculat, retinut si virat contributia de asigurari sociale, conform prevederilor legale la acea data. Cererea mi-a fost respinsa motivand faptul ca acele sume nu fac parte din baza de calcul a punctajului mediu anual conform legislatiei in materie anterior datei de 01.04.2001. Daca se spune ca pensia se calculeaza pe baza contributivitatii, acele sume nu sunt contributive?
  Salariul realizat include si orele suplimentare si prime asa cum erau incluse in statele de plata.
  Pot face contestatie sa mi se ia in considerare acele sume contributive?
  Va multumesc.

 41. Am primit decizia de pensie la data de 29 12 2020..urmeaza sa fac contestatie la decizie in termenul de 30 de zile… Intrebare..pina la primirea raspunsului la contestatie ..Voi primi drepturile banesti conform deciziei pina la data primirii raspunsului la contestatie???…Va multumesc

 42. Am primit decizia de pensie la data de 29 12 2020..urmeaza sa fac contestatie la decizie in termenul de 30 de zile… Intrebare..pina la primirea raspunsului la contestatie ..Voi primi drepturile banesti conform deciziei pina la data primirii raspunsului la contestatie???…Va multumesc

 43. La data de 29 12 2020 am primit decizia de pensionare ..urmeaza sa contest in termen de 30 zile Pina la primirea raspunsului la contestatie drepturile banesti conform deciziei le voi primi pina la solutionare???Va multumesc

 44. Am depus cerere pentru anticipata partiala avand peste 60 ani.
  Am depus 2 adeverinte de incadrare in gr 2 din 2 locuri de munca diferite care sa ma ajute la majorarea stagiului de cotizare si reducerea varstei de pensionare.
  Am primit decizie de respingere pe motiv ca intr-o adeverinta temeiul legal de acordare a categoriei a 2- a este incorect.
  Am citit ca astia de la casa de pensii nu au dreptul sa cenzureze aceste adeverinte cat timp cel care a eliberat-o a certificat sub sanctiunea legii penale privind falsul in declaratii ca este adevarata.
  Ce trebuie sa fac?

 45. Buna ziua, tocmai am primit decizia de pensionare anticipata partiala. Nu mi-au luat in calcul din cartea de munca 8 luni si 11 zile pe motiv ca lipseste stampila unitatii. Este chiar perioada primei angajari prin concurs la o unitate care nu mai exista de prin 1997. Semnaturile d-nei de la personal si parafa ei exista.Exista stampila de conformitate a inregistrailor in cartea de munca si semnatura directorului unde d-na de la personal a uitat sa puna o stampila. Perioada in cauza este 11.10.1982-22.06.1983 cand am ramas in ingrijire copil. (mentionat pe carte incetat activitatea pentru ingrijire copil) Apoi apare din data de 08.11.1983-continua activitatea dupa ingrijire copil (la aceeasi intreprindere). Mentionez ca perioada pentru ingrijire copil a fost luata in calcul pe decizie.
  Ce vina am eu ca de la angajare pana la ramanere ingrijire copil a uitat cineva sa puna o stampila.
  Penalizarea este mai mare din aceasta cauza si nu mi se pare corect.
  A doua intrebare, va rog. Locuiesc in zona poluata cu reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani,conform legii.
  In decizie penalizarea s-a calculat pana la varsta de pensioanare fara cei doi ani aplicati si mi s-a spus ca nici nu opresc penalizarea la data incadrarii cu cei doi ani de reducere a varstei. Va rog spuneti-mi ce pot face cu aceasta decizie ?
  Va multumesc,

 46. Buna seara!,
  As dori sa stiu daca aș avea sanse de a castiga in instanta daca contest decizia de pensie pentru limita de varsta, decizie in care s-a facut mentiunea ca nu au intrat in calcul sporul de vechime, sporul de noapte, sporul de conditii grele de munca, sporul de conditii deosebite in munca, practic niciun spor.
  Acest lucru a fost justificat prin faptul că nu au fost calculate corect, qcestea fiind calculate la salariul realizat si trebuiau calculate la salariul de incadrare, Adeverinta a fost solicitată de la PROARHIV – SC VILTEHNICA SA, unde au fost duse si arhivate documentele societatii de unde s-au extras luna cu luna veniturile realizate și completate în adeverinta. Cei de la arhiva ne-au spus ca ei nu au cum sa calculeze sporurile acordate conform procentului la salariul de incadrare. Consider ca la o vechime de 18 ani, din care 17 in grupa a doua (mentionata in adeverinta si carnetul de munca) din 1981 până în 1999 să nu acorzi niciun spor mi se pare o nedreptate.Mentionam ca sunt din Iasi și as dori sa stiu cum procedez. Multumesc mult!

 47. Va scriu pentru prietena mea dr. Pop Georgeta care s-a pensionat in baza deciziei nr. 299020 din 25.04.2018 emisa de Casa Judeteana de Pensii MM. In anul 2016,2017,pina in 15.03.2018 a profesat ca profesii liberale iar la data pensionarii nu se vedeau declaratiile unice in baza de calcul a pensiei. A facut contestatie la pensie dar i-a venit aceeasi decizie. In anul 2020 s-au vazut declaratiile unice si am solicitat recalcularea pensiei. Am primit aceeasi nr. de decizie din 14.01.2021 recalculata cu 119 lei in plus. Vechimea in munca este buna acuma dar baza de calcul luata nu intrucit ea a cotizat la sume mult mai mari nu la minim cit este luat in baza de calcul. Are plati de 23880 din 2016 neluate in calcul care ar corespunde la o baza de 90798 neluata in calcul. I-a fost luat in calcul salariul minim si nu sumele ca care a cotizat. Unde se poate adresa si recalcularea pensiei sa se faca cu data de 15.03.2018 intrucit aceasta a fost gresit calculata. Astept o solutie.

 48. buna ziua,am iesit la pensie in noiembrie 2020 cu o pensie de 1199,cu o vechime 30 ani 6 luni 5zile,am lucrat la I.ELECTRONICA PIPERA ,toti muncitorii au lucrat in mediu toxic unii au primit spor de toxicitate altii nu ce pot face,alta rugaminte nu era normal ca pensia sa fie calculata la valoarea banului nu avem nici o vina ca la vremea aceea era contributia 3%;5%..Pot depune contestatie pt recalculare termenul fiind 18 Ianuarie 2021 de depunere a contestatiei..MULTUMESC,O zi placuta

 49. Am iesit la pensie anticipate partiala in aprilie 2019 iar de la 30 dec.2020 la pensie cu limita de varsta avand decizia din 7 dec. 2020. In prima decizie indicele de corectie este 1.15 si a ramas neschimbat. As vrea sa stiu daca este corect pentru ca legea 263 stipuleaza la 170/3 ca acesta se ia in calcul o singura data la inscrierea initiala la pensie fara a se specifica despre ce pensie este vorba. Din ce m-am documentat, in ceea ce priveste acest indice a fost data o decizie a Curtii Constitutionale dar s-a referit numai la pensile de invaliditate. Logic at fi ca aceasta decizie sa cuprinda si trecerea de la un tip pensie la altul. Se mai poate face ceva?

 50. Buna ziua,
  Am iesit la pensie in Iulie 2019 moment in care am primit Decizia de pensionare pentru limita de varsta.Pana atunci am contribuit la Pilonul II de pensii iar dupa pensionare nu am mai contribuit si conform celor de la Pilonul II am fost radiata din sistemul lor informatic.Am reinceput activitatea la acelasi loc de munca si am depus in 2020 Adeverinta de venit pentru perioada lucrata.In Noiembrie 2020 am primit Decizia pentru recalcularea pensiei.Am constata ca punctul de pensie a crescut foarte putin ceea ce m-a determinat sa cer Adeverinta privind stagiul de cotizare,moment in care am sesizat faptul ca pentru perioada 2019-2020 punctul de pensie s-a diminuat cu procentul aferent Pilonului II.Am reclamat acest aspect Casei de Pensii dar din pacate am fost plasata de la un compartiment la altul primind raspunsuri diferite ca in cele din urma sa mi se spuna ca punctul de pensie este calculat corect conform sistemului informatic ”bine pus la punct”.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac avand in vedere ca s-a depasit termenul pentru contestarea Deciziei in instanta.
  Va multumesc anticipat!

 51. Am ieșit în decembrie 2019 la pensie mai pot acționa în instanță întreprinderea pt sporurile necalculate?

 52. La modificarea gr.de pensie de invaliditate din III în II,în calcul pensiei trebuia luată și perioada lucrată cu fracție de normă?Cele două decizii ,de gr.III și de gr.II sunt identice până la a 5-a zecimală , perioada de 5ani și 4luni nefiind luată în calcul.Cu acești ani ar trebui să am 39ani stagiul total de cotizare. Am vârsta de 59 ani și 6luni

 53. Buna ziua!

  Data comentariu: 09.06.2021
  Prenume: Mariean Ionescu
  Varsta: 63 de ani.

  Respingerea legalitatatii Grupei I de munca de catre Casa de pensii Dambovita (trecuta in Carnetul de munca cu cele 2 adeverinte si procesele verbale aferente emise de angajator).

  1. In carnetul de munca sunt trecute perioadele aferente Grupei I de munca. Dar acestea sunt trecute in Carnetul de munca in anul 2003, iar cele 2 adeverinte si procesele verbale au nr. de inregistrare tot in anul 2003.
  Casa de pensii DB contesa validitatea acestor documente deoarece ele sunt trecute dupa anul 2001 in Carnetul de munca, desi, perioadele aferente Grupei I de munca sunt trecute pe cele 2 adeverinte si procesele verbale incepand din anul 1984 pana in 2001.
  S-a contestat aceasta decizie a Casei de pensii_DB la Tribunalul Dambovita, care la randul sau a contestat inscrierile din Carnetul de munca, cele 2 adeverinte si procesele verbale aferente, tot pentru faptul ca acestea sunt inregistrate dupa anul 2001.
  (http://portal.just.ro/120/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12000000000112592&id_inst=120).

  2. Care-ar fi etapele de urmat pentru a redobandi drepturile confirmate in Carnetul de munca si documentele aferente?

  3. Cum m-ar putea ajuta un expert pe probleme de munca? Ce documente ar mai fi necesare?

  4. Inscrierile din Carnetul de munca (odata ce angajatorul a considerat ca angajatul merita un drept conform activitatilor desfasurate in zone cu toxicitate) nu fac baza legala conform legislatiei din Romania?

  NOTA!
  a) Decizia de respingere a cererii pentru Grupa I de munca a fost luata de Tribunalul Dambovita in cursul zilei de azi, 08.06.2021.
  b) S.C. ARCTIC S.A nu regaseste sporurile aferente anilor 1984 – 1986.
  b) In paralel cu cererea pentru drepturile legale din Carnetul de munca, in luna februarie 2021 am inaintat si o cerere pentru calcularea Pensiei partial anticipate care a fost aprobata si s-a emis Decizia in luna aprilie 2021, astfel:
  – varsta la data pensionarii: 62 ani si 8 luni;
  – stagiul total de cotizare realizat: 35 ani si 4 luni.

  Ce indrumari ati putea da in acest sens?
  Va multumesc!

 54. Am primit decizia de pensie si nu mi-au trecut grupa pentru 2 ani de munca. In cartea de munca specifica si grupa pentru acea perioada. Intrebare: daca depun contestatie, pana se rezolva in instanta, primesc pensie sau primesc dupa aceea?
  Multumesc!

 55. Buna ziua
  Data comentariu:08.07.2021
  Nume Zamfir Dan
  Varsta 58

  Am primit decizia de respingere a pensionarii. CJP Prahova motiveaza acest lucru prin faptul ca, desi in perioada 01.04.2001-31.12.2005, am primit adeverinta de la societatea comerciala unde am lucrat cu incadrare in conditii deosebite (drept castigat prin actiune judecatoreasca), de fapt societatea in declaratia nominala depusa de angajator figureaza in conditii normale.
  Cum ar trebui sa procedez in continuare?
  Multumesc!

 56. In anul 1983-1986 am lucrat la combinatul de feroaliaje Tulcea, in functia de otelar. Otelarii beneficiam de grupa 1 de munca,dar sa omis sa se inscrie grupa si in carnetu de munca, arhiva a ars,si nu am de unde sa iau adeverinta,cu toate ca stie tot globu ca otelarii aveau gr.1 de munca. M-am adresat instantei de judecata tulcea de anul 2020 in iunie, pina acum am avut 4 aminari, acum avocatul a inaintat dosarul la curtea de apel Constanta. La una din infatisari judecatoru a spus ca nu stie si sa se verifice daca angajatoru a platit cotizatia de grupa. E strigator la cer, pai pe timpul lui Ceausescu era problema asta? Oare casa de pensii Tulcea nu are in arhiva lor incasarile? VA MULTUMESC.

 57. Buna ziua , eu am decizie pentru pensie anticipata din aprilie 2020, dar nu este pusa pe rol pentru ca nu am intrerupt activitatea . Fiind destul de sceptica in calculul acesteia , intrebarea mea este unde as putea apela pentru a fi sigura pe cuantumul pensiei care a reeiesit din calculul celor de la casa de pensii ? Multumesc anticipat !

 58. Pe Decizia mea de pensionare emisa 8 iulie 2021 se stipuleaza faptul ca veniturile reprezentand prime, sume sambata si duminica, sume platite dublu, sume ore suplimentare , sume ore tura – nu au fost valorificate deoarece nu reprezinta sporuri cu caracter permanent.

  Este legal?
  Doar s-a platit contributie de asigurari sociale si pentru aceste sume, nu?

  Multumesc!

 59. Nu mi-a aparut comentariul anterior, desi am confirmat si subscriptia la notifcari.

  Intrebam daca pentru veniturile din orele lucrate sambata si duminica, prime, ore tura – este legal sa nu se valorifice in punctajul de pensie…

  Stiu ca in Anexa 15 exista mentiune in acest sens
  Dar noi am platit contributia pentru asigurari sociale la tot venitul brut, nu?

 60. Buna ziua ,

  Care este solutia pentru contestarea unei decizii de pensionare ,daca este depasit termenul de 45 zile prevazut de lege.
  Principiul imprescriptibilitatii stipulat in lege se extinde si asupra drepturilor suplimentare ce ar rezulta din valorificarea unor adeverinte ce n-au fost luate in calcul de casa de pensii ?

  Va multumesc mult si v-as fi recunoscatoare pentru un raspuns urgent (mi-ar fi util cel tarziu data de 01.09.2021)

 61. Buna ziua. Am inplinit 60 de ani in luna februarie 2021. Lucrez din 1983. Am lucrat doi ani ca miner subteran la Baia Mare, pana in 1985. Din 1985, pana in 1990, am fost angajat la CFS Savinesti la CIANURIL , grupa intai de munca 50% . Din 1990, pana in prezent, sunt angajat ca profesor titular la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamt. Am depus dosarul de pensionare anticipata si am primit decizia nr. 308340 din 06. 10. 2021, cu o penalizare de 10,50% pe o perioada de 30 de luni. Consider ca, undeva, s-a strecurat o mica greseala. Eu, am depus la dosar adeverinta de la Savinesti, dar si pe cea de la Baia Mare, care este cu grupa 1 de munca 100%.

 62. Buna ziua. Am implinit 60 de ani in luna februarie 2021 si lucrez din anul 1983. Din 1983 pana in1985, am fost angajat la Baia Mare, ca miner subteran, in grupa 1 de munca 100%. Din 1985 pana in 1990, am fost angajat la Savinesti, sectia C.I.A.N. tot in grupa1 de munca 50%. Din 1990, pana in prezent, sunt angajat ca profesor la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamt. Am depus dosarul de pensionare anticipata si am primit decizia numarul 308340 din data de 06.10.2021. La dosar, am depus si cele doua adeverinte cu grupele de munca. Cred ca, undeva, s-a strecurat o mica greseala pentru ca am primit o penalizare de 10,50% pe o perioada de 30 de luni. Sper sa se rezolve, si sa se calculeze corect. Va multumesc. Cu stima si deosebit respect, Aurel Cazacu

 63. Bună seara. Mama a primit decizia de pensionare anticipată cu o pensie de 2000 lei. Are salar de 4000 lei net (în ultimii 10 ani) și ea crede că este prea mică pensia. Ce trebuie făcut să ceară o recalculare. Vă mulțumesc.

 64. Buna ziua. Mama a iesit la pensie anticipata cu o pensie de 2000lei . Ea considera ca a fost calculat ceva gresit pentru ca crede ca e prea mica pensia. In ultimii 10 ani avea salar de 4000 lei net. Care este procedura de contestare sau daca are rost sa depuna o contestare pentru recalculare .Va multumesc

 65. Buna ziua! cu data de 1 martie 2021 am depus dosarul de pensie anticipata partiala fara a depune si o noua adeverinta deoarece in anul 2005 am fost pensionata medical ptr 3 luni si s-a folosit adeverinta eliberata atunci. Pe decizia eliberata la motivare am avut obs ca nu s-au valorificat sporurile din adev din anul 2005, intrucat nu sunt specificate denumirea sporurilor si temeiul legal.
  In luna aug 2021 am depus o noua adeverinta ptr recalculare, iar la motivare se precizeaza ca recalcularea pensiei cu valorificarea sporului de vechime inscris in adev depusa in 2021(indemniz de conducere, salariu merit si compensatiile pana la 01.02.1997 au fost valorificate fiind precizate și ân carnetul de munca; pentru perioada ulterioara datei de 01.02.1997s-au valorificat salariile brute din carnetul de munca care cuprinde toate sporurile.
  Nu am inteles motivarea lor din prima si a doua decizie, privind valorificarea sporurilor diferenta fiind de 13 lei.
  As dori sa stiu ce am de facut si timpul este destul de scurt ptr a depune contestatie, Ultima decizie a fost emisa pe 25 oct 2021 de Casa de pensii Iasi, cu trimitere in 4 nov 2021. Va multumesc!

 66. Buna ziua! Am primit decizia de pensie partial anticipata incepand cu data de 01.03.2021. La depunerea dosarului nu am depus si o adeverinta cu salariile si sporurile deoarece mi s-a spus ca e valabila adeverinta depusa in 2005 la dosarul de pensie de boala (am fost pensionata 3 luni). La primirea deciziei la motivare mi se spune ,,NU S-AU VALORIFICAT SPORURILE DIN ADEV DIN 2005 INTRUCAT NU SUNT SPECIFICATE DENUMIREA SPORURILOR SI TEMEIUL LEGAL DE ACORDARE,,. Am revenit cu o adeverinta eliberata in aug 2021 care cuprinde toate sporurile (sp vechime, ind conducere, salariu de merit, neuropsihic, sp stabilitate). Pe noua decizie eliberata cu data de 25 oct 2021 la motivare apare mentiunea ,,RECALCULAREA PENSIEI CU VALORIFICAREA SPORULUI DE VECHIME INSCRIS IN ADEV DIN 2021 (IND CONDUCERE, SALARIU DE MERIT SI COMPENSATIILE PANA LA 01.02.1997 AU FOST VALORIFICATE FIIND PRECIZATE SI IN CARNETUL DE MUNCA; PENTRU PERIOADA ULTERIOARA DATEI DE 01.02.1997 S-AU VALORIFICAT SAL BRUTE DIN CARNETUL DE MUNCA CARE CUPRINDE TOATE SPORURILE),, NU inteleg si nu stiu ce as putea face. Diferenta a fost doar de 13 lei. Ce imi recomandati sa fac? Multumesc mult si astept un raspuns ! (e vorba de cele 45 zile)

 67. Buna ziua,
  Am lucrat 11 ani in grupa I-a de munca (reducere datorita grupa de munca 5 ani si 6 luni).
  Am fost pensionat invaliditate grd.III in anul 2012.
  La inplinirea varstei de 60 de ani, Casa de pensii nu a facut trecerea din oficiu de la “invaliditate” la “limita de varsta”.
  La inplinirea varstei de 65 de ani am solicitat trecerea la “limita de varsta”.
  In noua decizie (Buletin de calcul) din 16.12.2020 figurez cu varsta de 60 de ani (nu 65 cat era real in 2020) iar stagiul asimilat nu cuprinde ultimii 5 ani (pensie de invaliditate -perioada dintre implinirea varstei de 60 de ani si inplinirea varstei de 65 de ani).

  Este posibil a se emite o decizie in 2020 pentru 2015 ?
  Poate fi contestata aceasta decizie, in sensul includerii celor 5 ani ca stagiu asimilat?
  Va multumesc

 68. Buna ziua,

  D-le avocat, ma numesc Both Alexandru Marin, domiciliez in Brasov si sunt pensionar incepand cu data de 04.01.2021

  Am depus cererea de pensionare la limita de varsta in data de 20.10.2020, la varsta de 63 de ani. Am beneficiat de reducerea varstei standard de pensionare ca urmare a faptului ca am lucrat 12 ani in conditii corespunzatoare grupei a 2-a de munca. Am primit decizia de pensionare in 02.12.2020.

  Ulterior datei de 04.01.2021 am solicitat recalcularea pensiei pentru faptul ca, dupa depunerea cererii de pensionare am mai lucrat pana in data de 03.01.2021. S-a recalculat pensia pana in data de 03.01.2021, ca urmare am primit o noua decizie de pensionare.

  In 25.06.2021 am solicitat casei de pensii Brasov buletinul de calcul privind acordarea pensiei, datele privind activitatea in munca, punctajele lunare, punctajele anuale si salariile medii in baza carora s-a calculat punctajul. Dupa studierea acestor documente am constatat ca nu s-au luat in considerare la calcularea pensiei datele existente in adeverinta de venit, pentru perioada 16.11.1987-15.05.2002, emisa de firma SC Depozitul Arhivele Transilvania SRL, firma care a preluat arhivele SC CET Brasov. Veniturile brute lunare, pentru care s-au retinut si virat contributiile privind CAS si pensie suplimentara catre Casa de Pensii in perioada respectiva, conform legislatiei in vigoare sunt mai mari decat salariul dupa care s-a facut calculul punctajului de pensie, respectiv salariul inscris in cartea de munca. Ca urmare am solicitat din nou recalcularea pensiei, in data de 20.07.2021, printr-o cerere catre Casa Teritoriala de Pensii Brasov. Mi s-a rapuns ca se va face reevaluarea pensiilor in anul 2023, conform legislatiei de la momentul respectiv.

  Mentionez ca adeverinta de venit pentru perioada16.11.1987-15.05.2002, emisa de firma SC Depozitul Arhivele Transilvania SRL, a fost depusa odata cu cererea de pensionare, in data de 20.10.2020
  Va rog sa-mi spuneti ce modalitate de atac am la dispozitie pentru a se urgenta recalcularea pensiei. As dori sa va pun la dispozitie toate documente pe care le-am mentionat mai sus, respectiv adeverinta de venit emisa de SC Depozitul Arhivele Transilvania SRL, datele din cartea de munca, cererile de recalculare a pensiei, deciziile de pensionare.

  Cu stima,

  Both Alexandru Marin
  email: bothalex@yahoo.com
  telefon: 0749061862

 69. Bună ziua! Mama mea a primit acum cateva zile decizia de pensionare de invaliditate, având gradul 2 de invaliditate, este normal sa primească 17 lei pensie, ea având 9 luni in câmpul muncii? Vă mulțumesc!!

 70. Mi a fost respinsă cererea ptr pensie limita de vârstă. Am pierdut termenul de 45 zile ptr contestare. Când pot depune o altă cerere ptr pensie, că în cazul refuzului sa o pot contesta?

 71. Buna ziua,

  Prin solicitare de recalculare, am primit in Decembrie 2021 Decizia de pensionare prin care nu mi se aproba recalculcarea si este specificat ca primele si primele de concediu, inscrise in adeverintele de venituri, nu au fost valorificate intrucat nu se incadreaza in in prevederile anexei 15 la Normele de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 aprobate prin HG 257/2011.
  Aceste venituri sunt aferente perioadei de pana in Aprilie 2021.
  Credeti ca as putea avea sanse de castig daca introduc actiune de contestare in instanta pentru luare in calculul pensiei si acestor venituri?

  Multumesc pentru suport,

  Madalin Enescu

 72. Buna ziua domnule avocat,

  Vorbesc in numele tatalui meu, care s-a pensionat acum 3 ani, iar la verificarea modului de calcul, tatal meu a gasit o greseala, greseala pentru care a facut contestatie direct catre casa de pensii (mi-a zis ca atunci se putea face asta).
  Desi casa de pensii trebuia sa-i dea un raspuns in 30 de zile, a primit raspunsul acum doua zile, adica dupa aproape trei ani de zile, cum ca, calculul este corect si i-a fost refuzata contestatia. Acum are drept de contestatie a deciziei, doar la judecatorie.
  Si acum intrebarea: Se poate face contestatie la judecatorie (Bucuresti), doar cu prezenta unui avocat, sau o poate face si singur, adaugand la dosar documentele explicative?

  Va multumesc pentru ajutor!

 73. Buna seara!

  Mama mea a primit acum o saptamana decizia de pensionare, conform careia pentru 17 ani si 6 luni, i-au calculat o pensie lunara de 541 ron. Intradevar, este putin peste cotizatia minima stabilita de lege, dar chiar si asa, doar 541 ron pe luna. Este corect?

  Va multumesc!

 74. Buna ziua!
  Intrebare legata de calculul pensiei de virsta si aplicarea indicelui de corectie.
  Cu citeva luni inainte de pensionare am facut cont pe situl CNPP si am observat ca-mi lipsesc stagiile pentru 12 luni din anii 2006 si 2007. Firma la care erau lipsa este suspendata. Am contact fostul contabil, rugind sa clarifice problea.
  In noiembrie 2021, la implinirea 65 de ani am depus dosarul de pensionare. La acea data cele 12 luni erau lipsa pe site, ceia ce mi-a confirmat pe telefon si un functionar de la CNNP.
  In Decembrie am primit decizia de pensionare in care acele luni erau lipsa. In rest totul era calculat corect. Peste o saptamina dupa decizie am primit o scrisoare de la CNPP care acum continea stagiile pentru toate lunile corect. In Ianuarie 2022 am depus cerere de recalculare din motiv ca au parut noi date. In februarie am primit decizia de recalculare care contine inclusiv lunile lipsa cit si lunile 10 ,11 si 12 din 2021 (eu continui sa lucrez la privat). In recalculare pentru ultimele trei luni nu a fost aplicat indicele de corectie , ceia ce dupa cite stiu este corect. Dar la fel nu a fost aplicat indicele nici pentru lunile lipsa din anii 2006, 2007. Dupa intelegerea me ar trebui sa fie aplicat indicele pentru anii 2006, 2007 altfel ar pune in situatii diferite diferiti pensionari in dependenta daca au fost erori in sistemul de CNPP sau nu , ceia ce este discriminatoriu. Remarc ca in decembrie nu am depus contestatie, la data primirii deciziei inca nu existau date suplimentare legate de lunile lipsa.
  Va rog sa-mi spuneti daca e corect cum a fost facuta recalculare sau e gresint si are sens depunerea contestatiei la tribunal.
  Multumesc

 75. La calculul punctajului CJPNeamt nu a aplicat prevederile legii 221/2018 pentru anii lucrati in grupa 1 de munca respectiv, 16 ani si 6 luni de zile.

  Tel. 0a

 76. Bună ziua, în data de 14.01.2022 am depus Cererea privind acordarea Pensiei anticipate parțial și nici până astăzi, 21.03.2022, nu am primit raspunsul din partea Casei de pensii Sector 5. Ce pot să fac pentru a afla ceva despre stadiul cererii mele? Mulțumesc.

 77. BUNA ZIUA! AM PRIMIT IN 05.05.22 O DECIZIE DE MODIFICARE A PENSIEI EMISA CA URMARE A DECIZIEI CCR NR.670/OCT.2021, PRIN CARE MI S-A CORECTAT PUNCTAJUL CU CCA 0,4 PCT. SI ESTE APLICABILA INCEPAND CU 06.12.2021.
  AVAND IN VEDERE CA AM FOST PENSIONARA ANTICIPAT PARTIALA ( L.19/2000) IN MAI 2010 , PENSIE CARE A FOST TRANSFORMATA IN PENSIE PT. LIMITA DE VARSTA IN MAI 2012( L.263/2010), FAC PARTE DIN CATEGORIA CELOR CARORA LI SE APLICA DECIZIA CCR DE MAI SUS, ADICA INTELEG EU CA SE CORECTEAZA PUNCTAJUL CA URMARE A TRANSFORMARII IN PENSIE LA LIMITA DE VARSTA FARA SA SE FI FACUT CORECTIILE LEGALE.
  INTREBAREA : CE POT FACE PT. RECUPERAREA DIFERENTELOR DE PENSIE AFERENTE PERIOADEI 2012-DEC.2021 ( SUNT CCA 10 ANI, IN CARE AM FOST VITREGITA DIN CAUZA APLICARII ERONATE A LEGII)
  MULTUMESC ANTICIPAT, CU CONSIDERATIE, UNGUREANU MICHAELA-0744627129
  prefer raspunsul la adresa de email de mai jos.

 78. Buna ziua,
  Am facut solicitare la Casa de Pensii pentru recalcularea pensiei dupa o perioada de 8 luni lucrate dupa pensionare, cerere trimisa prin mail. Mi-a fost trimisa calculatia facuta insa fara a tine cont de perioada solicitata in plus, cu motivatia : ” se respinge cererea trimisa electronic deoarece nu a transmis si cerere semnata de titular “..!
  Daca tot nu au luat in seama solicitarea porin mail, de ce au mai facut recalcularea, dar fara a tine seama de adeverinta atasata ?

 79. Bună ziua am și eu o întrebare dacă mama mea nu a muncit niciodată fiindca a crescut 6 copii, ajungând la 68 de ani fără nici un venit lunar (pensie, ajutor social, pensie de urmaș, pe caz de boala etc) chiar nu are nici un drept de nicăieri nici măcar 100 de lei sa își plătească o factura de lumina. Va rog frumos sa îmi dați un răspuns

 80. Buna seara,pot să vă întreb am decizie favorabilă tribunalul județean,am si deciziei ffavorabilă de la curtea de apel București împotriva DGASP pentru ne eliberarea certificat iinvaliditate am dat la executor si tot nu vor să elibereze certificat ce mai pot face?

 81. Bună ziua.Va rog să mă ajutați cu un răspuns.Pe cartea de muncă am o vechime in grupa 1 de munca de 12 ani,11 luni și 18 zile și 1 an și 10 luni grupă specială. La casa de pensii mi -au spus că din limita de vârstă mi se scad 7 ani și aș putea ieși la pensie la 58 ani.Fractiile acelea de 11 luni respectiv 10 nu se calculează la scăderea vechimii in grupa? Mulțumesc frumos.

 82. Buna ziua ,
  Am depus dosarul de pensionare pentru limita de varsta pe data de 04.07.2022, la varsta de 59 ani si o luna , pe data de 16.08.2022 fac 40 ani lucrati in aceeasi unitate , unitate care a fost incadrata in grupa a II -a de munca. Eu am beneficiat si am lucrat efectiv 10 ani si 5 luni in grupa a- II-a . In perioada aceasta am fost , muncitor , primitor – distribuitor , operator controlor date,
  Casa de pensii mia respins dosarul pe motiv ca pentru perioada cat am lucrat ca primitor-distribuitor si operator date nu se regaseste in prevederile HG.1223/1990 , cu toate ca eu am prezentat adeverinta eliberata de angajator ca toata perioada am lucrat in grupa a-IIa de munca . Va rog sa ma ajutati nu stiu cum sa procedez pe mai departe , mentionez ca am colegi in alte Sucursale din tara tot cu aceeasi meserie care au beneficiat de grupa. Multumesc.

 83. Bună ziua !
  Vă rog frumos să mă ajutați !
  Am 45 ani si 11 luni din care 14 și 2 luni condiții speciale
  20 ani condiții deosebite
  1.5 ani armată
  Am lucrat in producție și pe ture în minerit /carieră de cărbune/
  Sunt nascut 25.06.1967
  Nu am pilonul 2
  Am primit decizia pe 05.07.2022
  Suma pensiei este de 5157 lei
  Nu sunt mulțumit /motivul/alți colegi cu ani m-ai puțini au eșit cu 5400-5600 chear uni au și pilonul 2
  Vă mulțumesc și aștept un răspuns de la dv.
  Dacă este nevoie lăsași un email și vă trimit cartea de muncă și adeverințele ridicate de la entreprindere.

 84. Buna seara ma numesc Nekoara Sandel am trimis dosarul cu nr.149701de la data de 20-12-2017 si inca astep raspuns .Am sunat la casa de pensi international si nu raspunde am tromis si e-mail si nu vad raspuns Va rog sa-mi spuneti cit duriaza o pensie in Romania.sotul sa repatriat in Grecia pe data de 25-08-1988.va multumesc

 85. AM EȘIT LA PENSIE PE DATA DE 29OCT.2021 CU STAGIUL DE COTIZARE DE 37 ANI -10 LUNI ȘI 23 DE ZILE ȘI CU O PENSIE DE 1444 LEI-INDICE DE CORECȚIE DE 1,09.-SOȚIA A EȘIT LA 2 LUNI MAI TÂRZIU ADICĂ PE 29 DEC 2021 CU O PENSIE DE 2009 LEI ȘI COTIZAȚIE MAI MICĂ DAR SALUAT ÎN CALCUL CU INDICE DE CORECȚIE DE -1,41.–DE CE?LA MINE SA CALCULAT CU INDICE DE 1,09?.-MULȚUMESC.

 86. Acum două – trei săptămâni am trimis și eu o solicitare, și nu o mai găsesc.
  Poate mă ajutați dvs.
  Vă mulțumesc!

 87. Decizie de pensionare care incadreaza perioada lucrata in grupa I la Centrala Nucleara Cernavoda intre 1998 si 2001 conform legii 3/1977, nu conform legislatiei in vigoare la data emiterii deciziei, adica legea 226, 263 si normele de aplicare a legii 263 art 123. Ce trebuie sa fac?

 88. buna ziua,
  intrebare:
  ce se poate face in situatia refuzarii casei de pensii dambovita de a lua in calcul adeverinta pentru grupa II de muncă MOTIVAND FAPTUL CA PROCENTUL DE TIMP DIN ADEVERINTA DIFERA DE PROCENTUL DIN PROCESUL VERBAL INCHEIAT INTRE ANGAJATOR (CERES S.A PLOIESTI) SI SINDICAT ?
  Sunt sanse de castigare in instanta?
  Va multumesc mult /

 89. Buna ziua.
  Pentru pensie la limita de varsta in invatamantul universitar este corect sa nu fie luate in calcul veniturile din contracte si plata cu ora pentru care au fost platite contributiile conform adeverintei pe care am depus-o la dosar?
  Multumesc.

 90. Buna Ziua
  Cum as putea sa contactez un specialist care sa studieze decizia de pensionare primita azi 09.05.2023 si actele conexe, deoarece am nelamuriri cum ar fi :
  -Ce inseamna “nu s-au valorificat salariile brute dintr-o adeverinta (peste 10 ani) cf art 165/lege 163 la determinarea punctajului mediu anual
  – desi intr- o adeverinta scrie grupa I zona I de expunere la radiatii, in decizie scrie “lipsa nominalizare in grupa superioara”
  Multumesc anticipat !

 91. Buna ziua,
  Am iesit la pensie la limita de virsta pe baza deciziei de pensionare din data de 23.04.2019 dar pe decizie se specifica urmatoarele :”nu s-au luat in calcul veniturile brute din adeverintele anexate … s-au avut in veder slariile operate in cartea de munca si sporurile cu caracter permanent” ( sporul de vechime) fara a mi se lua in calcul salariul brut si fara a se face corectia de 25% avind in vedere ca am lucrat in rgrupa II de munca 13 ani ,
  Prin intermediul unei firme de avocatura din Mioveni Arges am facut contestatie la TRIBUNALUL ARGES , prin decizia 3116/2022 tribunalul “Admite acţiunea. Obligă pârâta să revizuiască drepturile de pensie ale reclamantului luând în considerare salariile brute menţionate în adeverinţa”
  Casa de pensii Arges emite apel care in data de 21/02/2023 prin hotarirea 1044/2023 “Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei, astăzi, 21 februarie 2023, la Curtea de Apel Piteşti – Secţia I Civilă.”
  Am trimis un email la casa de pensii Arges privind situatia recalcularii dar nu am primit nici un raspuns.
  Intrebearea mea este daca ar fi ceva ce ar trebui sa intreprind pentru solutionare acestui dosar ori trebuie doar sa astept pina cineva va binevoi sa recalculeze pensia si sa primesc drepturile financiare din urma conform legii si deciziei tribunalului.
  ( mentionez ca eu locuiec in Canada fiindu-mi mai dificil sa iau legatura cu Casa de Pensii Arges in persoana)

  Va multumesc

  Liviu Muncaciu

 92. Daca am depasit termenul de 45 zile pentru contestarea deciziei de pensionare se mai poate face ceva. Nu s-au valorificat pentru pensie primele și sprorul de calculator.

 93. Ma numesc Ghindeanu Daniela, Ovidiu, Constanta, am 59 de ani, am fost incadrata pt pensie de urmas la art.87 din Lg. 263/2010 si nu la art. 83 din Lg 263/2010. Am primit pensie de urmas 6 luni in anul 2022, cu toate ca legiuitorul la acest art 83 nu spune ca supravietuitorul trebuie sa indeplineasca anumite conditii pt a obtine pensia de urmas. CNPP coroboreaza acest art 83 cu urmatoarele articole din aceasta lege, tocmai ca sa nu pot beneficia de pensie. Va rog, spuneti-mi daca eu gresesc sau trebuie sa merg la judecata. Cu stima

 94. M-am prezentat la Casa de Pensii D-ta in februarie 2022( 59 de ani si 6 luni) sa intreb cand ma incadrez sa ies la pensie. Un salaiat de la ghiseu m-a pus sa fac cerere, sa depun cartea se munca, adeverinte grupa,etc si sa astept raspunsul acasa altfel nu are cum sa imi spuna. Am facut exact ce mi s-a cerut si ulterior am primit raspunsul surpriza. Varsta de pensionare 65 ani deoarece adeverintele de grupa nu au fost valorificate.
  Am facut contestatie, am castigat procesul la Curtea de Apel Ploiesti si Instanta a dispus: acordarea pensiei cu luna urmatoare depunerii cererii, respective martie 2022 .
  O alta surpriza, dupa primirea hotararii m-au sunat de la Casa de Pensii ca trebuie sa depun o alta cerere deoarece la data cand a mentionat instanta nu ma incadram la pensie de limita de varsta, eu indeplineam conditiile de pensionare in decembrie 2022. Am spus ok , depun cererea dar ies la pensie cu decembrie 2022? Raspunsul a fost nu deoarece nu am depus o cerere in decembrie 2022 si nu pot sa imi dea retroactiv pentru ca instanta a zis martie 2022 nu decembrie 2022.
  Am facut cerere in 12.07.2023, am mentionat in cerere ca solicit acordarea drepturilor din pensionare cu decembrie 2022 , deoarece in decembrie aveam un proces pe rol si nu avea sens sa depun o noua cerere, instanta a dispus acordarea pensiei cu martie 2022.
  Ddecizia de pensionarea a sosit cu iulie 2023.
  Intrebarea este: daca fac contestatie exista vreo sansa sa imi dea pensia cu decembrie 2022?
  Multumesc anticipat!

 95. Buna ziua, tocmai am primit decizia de pensie comunitară având 13 ani și 3 luni vechime în România și 10 ani și 5 luni în Italia stabilindu-mi-se un cuantum de 551 lei. Valoarea punctului de pensie 1785, indice de corecție 1.41. Considerați ca a fost calculat corect cuantumul ? Cum pot verifica modul în care s-a calculat pensia ? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 96. Buna ziua ,

  Am depus un dosar la Casa de Pensii, pentru pensionare anticipata.
  In carnetul de muna este mentionata incadrarea in grupa II, conform HG 1223/90,Ord. 50/90 si contractului colectiv de munca.
  Am depus si o Adeverinta(Certificat) de la detinatorul legal al arhivei societatii la care am fost angajat,(societate nu mai exista)
  in care se mentioneaza perioada lucrata in grupa II, 2 contractele individulate, din care reiese ca am fost incadrat in grupa II, contractul colectiv , depus la Directia de Munca, in care se specifica ca “intregul personal se incadreaza in grupa II de munca”.
  Aceasta adeverinta nu a fost valorificata.
  Mentionez ca am lucrat intr-o societate de constructii-montaj,ca sef oficiul calcul.
  Casa de Pensii si-a motivat decizia astfel:
  “Potrivit prevederilor HG 1223/90,beneficiaza de incadrarea in grupa II de munca numai personalui care isi desfasoara activitatea cel putin 70 % din programul de lucru in conditii de santier.Prin natura functiel Dvs. de analist si sef oficiul de calcul, ne se face dovada desfasurarii programului de munca cel puti 70 % in conditii de santier”.

  As dori sa-mi spuneti,daca exista sanse ,la o contestre in instanta,tinind cont de profesia mea.

  Va multumesc

 97. am 6 ani si jumatate certificati in cartea de munca care nu sunt trecuti la vechime . 2 ani de somaj sunt in cartea de munca dar la vechime nu

 98. Va rog sa ma ajutati cu interpretarea modului de eliberare a adeverintei cu veniturile brute, model de adeverinta prevazut de -Ordin MMPS 487 din 2021. Se precizeaza in modelul de adeverinta ca aceasta se elibereaza in baza statelor de plata. Conform modelului trebuie mentionate veniturile brute asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat. In statele de plata nu se regaseste contributia de asigurari sociale de stat. Prin urmare, in ce baza se poate elibera adeverinta cu mentiunea ca asupra veniturilor brute s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, din moment ce, din state de plata nu rezulta acest lucru? Va multumesc si astept punctul dvs. de vedere!

 99. La apel qm câștigat iar la fond sunt obligat sa plătesc ce am primit în prima instanta. Menționez ca au contestat adeverință de grupa 2 de munca emisa de arhiva care se afla la Slobozia. La aceasta arhiva sunt actele de mecanica fina bucuresti

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.