Pensia Militara Calculata Gresit-Contestatie Decizie Pensie Militara

Pensia militara de stat si sporul acordat pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara.

 1. Ce face un pensionar militar nedreptatit? Cum isi poate obtine drepturile de la casa de pensii militara?

Avand in vedere ca nu a fost calculata legal pensia ce i se cuvenea, in urma contestatiei depusa la casa de pensii, a primit raspunsul acestora prin care ii era refuzat dreptul legal la pensie.

Astfel, a fost depus in instanta dosarul de contestatie la decizia de pensionare iar in urma judecarii lui, s-a constatat emiterea ilegala a deciziei de pensionare.

Potrivit dispozitiilor art.5 alin.2 si art.28-30 din Legea 223/2015, pensia militara de stat reprezinta o pensie speciala, de serviciu, al carei cuantum nu se determina in baza principiului contributivitatii si nu se plateste din bugetul de pensii publice.

Cuantumul unei astfel de pensii se stabileste prin aplicarea unui procent determinabil, de maxim 85%, la o baza de calcul stabilita de lege.

2. Contestatie la decizia de pensionare militara gresita – Ce a stabilit instanta cu privire la pensia militara?

Dosarul castigat prin care am anulat decizia de pensionare militara si am obligat casa de pensii M.A.I alaturi de MAI sa emita o noua decizie de pensionare cu recalcularea pensiei de sigurari sociale ca pensie militara de stat prin care la baza de calcul sa se aplice sprul de 6% cuvenit pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si individuala la buget si apoi procetul de 83% cuvenit conform legii 223/2015.

Pensia Militara

Solutia instantei de judecata este executorie!

Ora estimata: 09:00
Complet: C25
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia. Anulează Hotărârea nr. 19369/06.05.2019 emisă de Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Anulează Decizia nr. 204589/27.02.2019.

Obligă intimata Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei de asigurări sociale a contestatoarei ca pensie militară de stat prin care la baza de calcul, aşa cum a fost stabilită prin Decizia anulată, cuvenită începând cu data de 01.01.2016, să aplice sporul de 6% cuvenit pentru contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget şi apoi a procentului de 83% cuvenit conform art. 29 alin. 1 lit. b) din legea nr. 223/2015, cu menţinerea şi a celorlalte drepturi stabilite anterior (spor pentru OM.M./S.O.S.P. şi procent indexare/majorare 2016). Executorie provizoriu de drept.

Recalcularea pensiilor militare de stat reprezinta un drept!

3. Ce spune legea si de ce nu se respecta aceasta de catre casele de pensii militare?

Ordonanta de urgenta nr.57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, care a intrat in vigoare la data de 11.12.2015 statueaza un alt continut al art.29 din Legea 223/2015: (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit.f de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art.28;

b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art.28, fără a se putea depăși venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.

(2) De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art.28  pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală.

Cititi si :

In ce conditii poate un viitor pensionar militar sa obtina pensia militara de stat?

 Art.16 alin.1 statueaza conditiile cumulative necesare pentru recunoasterea dreptului la pensia militara de stat, care prevede ca ,,(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta;

b) au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu’’, se refer la cea din urma definitie si reda explicit faptul ca vechimea de 25 ani,,cuprinde’’ vechimea in serviciu concluzie care rezulta din folosirea sintagmei ,,din care’’ ce sugereaza raportul intreg-parte.

Prin instituirea plafonului maxim de 85%, prevazut de art.30 din Legea nr.232/2015 se clarific a algoritmul de calcul al pensiei de drept comun, nu beneficial determinat de plata contributiei la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget care are un caracter special.

Sporul acordat pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget este reglementat de art.108 lit.b :,, Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentar si/sau contributia individuala la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acorda un spor de:

a) 3% pentru o vechime a contributiei intre 5-15 ani;

b) 6% pentru o vechime a contributiei  intre 15-25 ani;

c) 9% pentru o vechime a contributiei peste 25 de ani.

Av.Drd. Cuculis Adrian

34 comments to “Pensia Militara Calculata Gresit-Contestatie Decizie Pensie Militara”
 1. Este o opinie pe care am sustinut o în instanță dar începând cu CAB părerile sunt contrare. Se invocă deciziile CCR dar aceste decizii nu constată decât constitutionalitatea art.108 nu modul de aplicare. Sunt în faza de recurs la completul de 5 judecători, voi invoca și tehnica legislativă.

 2. Rog o îndrumare in legatura cu contestarea deciziei de pensie militara de unde am primit respingere cu motiv plecare prin demisie

 3. Buna ziua{ Sunt pensionar MAI, jud. Mures, din luna iunie anul acesta. Am primit decizia de pensionare de la Casa de Pensii MAI, dupa care am contestat – baza de calcul, calculul acesteia (salariul de functie mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat), pensia suplimentara (acordata doar la brut) si neacordarea SOSP, fostul OMM. Inca nu am primit raspuns. Doresc sa aflu daca s-au castigat definitiv procese pe aceste puncte mentionate. Deasemenea doresc un avocat pentru a ma reprezenta in instanta, deoarece de unul singur n-o sa am sanse niciodata! Multumesc

  • Bună ziua, aș dori să mă îndrumați cu privire la următorul aspect: sunt pensionar militar din 2001 septembrie cu o pensie de 2256lei. Din februarie 2021 lucrez cu contract de munca la o firmă de catering. Cum și unde mă pot adresa pentru recalcularea pensiei? La Pensii militare mi s-a spus că dânșii nu mai iau în calcul adeverințe de vechime ulterioare stabilirii pensiei militare. Vă mulțumesc frumos pentru ajutor!

 4. Buna ziua. Sunt pensionar MAI din iunie anul acesta. Am contestat la casa de pensii sectoriala decizia de pensie privind baza de calcul, salariul de functie, OMM si pensia suplimentara. Astept raspunsul acestora. Doresc sa stiu daca s-au castigat definitiv procese pe aceste probleme. Doresc avocat pentru a deschide procese. Multumesc.

 5. Buna ziua. Sunt pensionar militar si as vrea sa va rog sa imi precizați dacă este legal ca majorarea salariala primită in baza legii 19/2020 să fie exclusă din baza de calcul a pensiei (sumă bruta) si din veniturile nete (la care se realizeaza limitarea cuantumului pensiei de serviciu cf. Art 7, pct. 3 din OUG 59/2017). Multumesc

 6. In oct 2016 pe 17 am fost arestat fini lucrător la poliția de frontieră.Incepand cu 15 dec 2016 am fost pensionat iar în 2017 am fost trimis in judecata.De ce nu beneficiez de ordinul militar IN SERVICIUL PATEIEI .Mi se refuză acest drept cu toate ca legea 574 din 2004 Imi da dreptul

 7. Care este termenul legal de contestare al unei decizii de pensionare, de cand incepe acesta si care sunt modalitatile de transmitere a contestatiei? Documentele transmise prin posta electronica sunt legale?

 8. Prin Decizia nr. 63/2020, ÎCCJ (Complet RIL) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția civilă, în dosarul nr. 3817/62/2018, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.

  Astfel, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, Înalta Curtea a stabilit că: „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate, prin transpunerea fiecărui element component al soldei/salariului lunar brut realizat la funcția de bază, stabilit potrivit legilor de salarizare în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a se face distincție după cum acest cuantum brut actualizat este mai mare sau mai mic față de cel al soldelor/salariilor lunare brute realizate în perioada aleasă de viitorul pensionar, ceea ce poate semnifica inclusiv diminuarea bazei de calcul aleasă în măsura în care, la data deschiderii drepturilor de pensie, acestuia îi sunt aplicabile dispozițiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”.

  Pe de altă parte, în interpretarea dispozițiilor art. 60 din aceeași lege, astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Înalta Curte a stabilit că: „pensia militară de stat netă, calculată conform dispozițiilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 223/2015, după deducerea impozitului pe venit, potrivit legislației în vigoare, este plafonată la cuantumul mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, deja actualizate, conform dispozițiilor art. 28 alin. (1), la data deschiderii dreptului de pensie”.

 9. Bună ziua. Cei care au ieșit la pensie în perioada 1990-2000 ce șanse au sa aibă pensiile recalculate? Un ofițer a ajuns sa aibă pensia mai mica ca un subofițer. Doar ptr ca ultimul s-a pensionat la 3-4 ani după ofițer.

 10. Sunt pensionar MAI din 15.o8.2020 si dacă mă puteți lamuri dacă există posibilitatea să se pună în plată ORDINUL MILITAR SEMNUL ONORIFIC PT 25 ANI in plata…avînd vechime in structurile militare de 29 ani..sau dacă pensia militară a fost calculată la 65%..nu la 85% cum era până în data de 15.09.2017…sau cr as putea beneficia că cei ieșiți inainte de 15 .o9.2017…Va multumesc.

 11. Buna ziua!Am primit decizia de pensionare de la Casa Sectoriala de Pensii a MAI cu respingere pt drept de pensie.Mentionez ca am lucrat in sistem pana in data de 1 iulie 2013,dupa care mi am dat demisia,acesta fiind si motivul respingerii.Am 28 de ani vechime cumulata in sistem,plus inca 5 lucrati in strainatate. V as ruga daca ma puteti indruma cu caile de urmat,legale si daca as avea vreo sansa sa beneficiez si eu de dreptul de pensie de serviciu care mi se cuvine de dreptVa multumesc!.

 12. Pensionar,politist din 01.10.2018,in luna mai 2021 am fost chemat la IPJ sa semnez o adeverinta pe care acestia vor sa o trimita Casei sectoriale de pensii a MAI pentru a fi diminuata pensia fata de cat este acum.Cei de la ipj motiveaza ca dupa aproape trei ani decand am iesit la pensie au descoperit ca in ultimele luni de activitate am primit un salariu mai mare.Gresala o pun pe seama softului care calcula salariile.daca casa sectoriala emite o alta decizie credeti ca am sanse daca o contest?

 13. Buna seara. amiesit la pensie dina M,A,I in 2006, dupa recalcularea pensiei in 2016-2017, am facut contestatie , dar raspunsul venit de la casa sectoriala a fost ca nu am dreptate si sa ma indrept catre instanta de judecata, lucru pe care nu l-am facut din lipsa de surse financiare. mai pot sa ma adresez instantei de judecata deoarece mi s-a redus din pensie de 2 ori la 65% dupa recalculare. Am iesit la pensie de drept. Multumesc.

 14. Bună ziua.
  Ma numesc Covercă Marian și sint un proaspăt pensionar MAI.
  Doresc sa contest în instanta Decizia Casei de Pensii MAI din data de 29.07.2021.deoarece nu mi-a fost calculata contribuția la Pensia suplimentara de 9%.
  Va rog sa ma ajutați în aceasta speță.
  În așteptarea unui răspuns din partea dvs. va multumesc anticipat

 15. BUNA ZIUA ,NU STIU DACA AM VREO SANSA DAR INTREB…A FOST INTR-O PERIOADA CIND PENSIA MILITARA ,A PUTUT FI RECALCULATA,PRIN ADAUGAREA DE PERIOADE LUCRATE IN SECTORUL CIVIL,AM APLICAT ATUNCI CU TOATE DOCUMENTEE CERUTE LA CASA DE PENSII SECTORIALA A MApN,SIMI-A FOST CRESCUTA PENSIA MILITARA CU ANII MUNCITI IN SECTORUL CIVIL ,PROBLEMA CARE O RIDIC ESTE CA ,LA CALCULUL EFECTUAT ATUNCI PUNCTUL DE PENSIE ERA DE744 LEI,SI DE ATUNCI ASA A RASMAS …TOTUSI AZI PUNCTUL DE PENSIE ESTE DE 1440 LEI ,ACEASTA DIFERENTA ,DE 656 DE LEI NU A FOST ACORDATA ,PRACTIC NICIODATA …EXISTA ,POSIBILITATEA LEGALA CA ACEST PUNCT DE PENSIE SA ,FIE RECALCULAT,LA VALOAREA ACTUALA ,IN CADRUL PENSIEL MAPN… ….MULTUMESC,CU STIMA…

 16. ma numesc popescu gabriel …pensionar mapn,v-am mai trimis o sesizare acum o luna dar nu am primit nici un raspuns …ce as putea face ,,,sunt pensiunat din 1998 …si in urma unei legi ,am putut completa pensia militara cu anii lucrati in sectorul civil ….respectiv …pensia astfel calculata la casa de pensii sectoriala al mapn a fost adaugata pensiei militare …problema pe care o emit este ca atunci punctul de pensie era de 744 lei si asa a ramas pina in prezent ….ascum insa punctul de pensie este de 1442 lei iar anii in sectorul civil cu contributie inscrisi peste pensia militara nu a fost majorat corespunzator …cu valoarea punctului de pensie actual .,intreb daca este legal sa se majoreze si la militari valoarea punctului de pensie …pentru ca el a ramas tot la 744 si azi …cu multumiri ….

 17. Buna ziua,
  Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu Decizia primita ptr Pensia militara de serviciu , ptr Limita de varsta.
  Perioada stagiului militar nu trebuie sa fie luata in calcul?
  Va multumesc

 18. Buna ziua !

  Am pensie militara din 2016, iar anul acesta am solicitat la Casa Nationala/teritoriala de pensii publice Bacau (aici am domiciliul) pensie ptr.limita de varsta pe anii lucrati in civilie si mi a fost respinsa pe motiv ca,, perioada lucrata in civil, a fost valorificata in sistemul militar “. In decizia militara la Detaliere calcul pensie, este trecut un procent de 9 % pentrucontributie P.S., astfel mi a iesit un procent de calcul din pensia militara de 94 %. Dar art.29 din Lg.223/2015 nu da voie sa fie pensia militara mai mare de 85 % si asa a fost stabilita pensia mea ca 85% din media soldelor cf.art.28 din Baza de calcul a legii pensiilor militare. Eu inteleg din asta ca nu a fost luat in calcul acel 9% corespunzator contributiei la pensia de stat civila. Si atunci de ce nu am dreptul si la pensie civila, ma intreb, este corect ? Mentionez ca nu am vazut niciun document cu raspunsul MAI atasat la Decizia de pensionare civila, asa cum cred ca ar fi fost normal, nu ? Va multumesc anticipat, pentru raspunsul dvs. O zi buna va doresc !

 19. Buna,am o pensie de urmaș , militară,doar 50 la sută,cum as putea obține sută la sută,daca tot sânt pensii speciale cele de la MAN,multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.