Pensia Militara Calculata Gresit-Contestatie Decizie Pensie Militara

Pensia militara de stat si sporul acordat pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara.

Avand in vedere ca nu a fost calculata legal pensia ce i se cuvenea, in urma contestatiei depusa la casa de pensii, a primit raspunsul acestora prin care ii era refuzat dreptul legal la pensie.

Astfel, a fost depus in instanta dosarul de contestatie la decizia de pensionare iar in urma judecarii lui, s-a constatat emiterea ilegala a deciziei de pensionare.

Potrivit dispozitiilor art.5 alin.2 si art.28-30 din Legea 223/2015, pensia militara de stat reprezinta o pensie speciala, de serviciu, al carei cuantum nu se determina in baza principiului contributivitatii si nu se plateste din bugetul de pensii publice.

Cuantumul unei astfel de pensii se stabileste prin aplicarea unui procent determinabil, de maxim 85%, la o baza de calcul stabilita de lege.

Dosarul castigat prin care am anulat decizia de pensionare militara si am obligat casa de pensii M.A.I alaturi de MAI sa emita o noua decizie de pensionare cu recalcularea pensiei de sigurari sociale ca pensie militara de stat prin care la baza de calcul sa se aplice sprul de 6% cuvenit pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si individuala la buget si apoi procetul de 83% cuvenit conform legii 223/2015.

Pensia Militara

Solutia instantei de judecata este executorie!

Ora estimata: 09:00
Complet: C25
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia. Anulează Hotărârea nr. 19369/06.05.2019 emisă de Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Anulează Decizia nr. 204589/27.02.2019. Obligă intimata Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei de asigurări sociale a contestatoarei ca pensie militară de stat prin care la baza de calcul, aşa cum a fost stabilită prin Decizia anulată, cuvenită începând cu data de 01.01.2016, să aplice sporul de 6% cuvenit pentru contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget şi apoi a procentului de 83% cuvenit conform art. 29 alin. 1 lit. b) din legea nr. 223/2015, cu menţinerea şi a celorlalte drepturi stabilite anterior (spor pentru OM.M./S.O.S.P. şi procent indexare/majorare 2016). Executorie provizoriu de drept.

Recalcularea pensiilor militare de stat reprezinta un drept!

Ordonanta de urgenta nr.57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, care a intrat in vigoare la data de 11.12.2015 statueaza un alt continut al art.29 din Legea 223/2015: (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:

a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit.f de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art.28;

b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art.28, fără a se putea depăși venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.

(2) De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art.28  pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală.

Cititi si :

 Art.16 alin.1 statueaza conditiile cumulative necesare pentru recunoasterea dreptului la pensia militara de stat, care prevede ca ,,(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta;

b) au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu’’, se refer la cea din urma definitie si reda explicit faptul ca vechimea de 25 ani,,cuprinde’’ vechimea in serviciu concluzie care rezulta din folosirea sintagmei ,,din care’’ ce sugereaza raportul intreg-parte.

Prin instituirea plafonului maxim de 85%, prevazut de art.30 din Legea nr.232/2015 se clarific a algoritmul de calcul al pensiei de drept comun, nu beneficial determinat de plata contributiei la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget care are un caracter special.

Sporul acordat pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget este reglementat de art.108 lit.b :,, Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentar si/sau contributia individuala la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acorda un spor de:

a) 3% pentru o vechime a contributiei intre 5-15 ani;

b) 6% pentru o vechime a contributiei  intre 15-25 ani;

c) 9% pentru o vechime a contributiei peste 25 de ani.

Av.Drd. Cuculis Adrian

One comment to “Pensia Militara Calculata Gresit-Contestatie Decizie Pensie Militara”
  1. Este o opinie pe care am sustinut o în instanță dar începând cu CAB părerile sunt contrare. Se invocă deciziile CCR dar aceste decizii nu constată decât constitutionalitatea art.108 nu modul de aplicare. Sunt în faza de recurs la completul de 5 judecători, voi invoca și tehnica legislativă.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.