Totul Despre Somajul Tehnic La Gravide Si Cum Puteti Obtine Indemnizatia de 75%

La finalul articolului veti gasi toate actele necesare pentru a fi depuse in vederea obtinerii somajului tehnic.

Ce este somajul tehnic?

Somajul tehnic reprezinta o stare de fapt si de drept prin care angajatorul este obligat sa reduca activitatea societatii pe care o reprezinta partial sau total, pe sectii de productie sau in toata unitatea, pe anumite compartimente sau sectoare si sa decida prin decizie individuala/colectiva, trimiterea personalului angajat, in somaj tehnic cu obligatia de a mentine contractele de munca in vigoare cu posibilitatea de a diminua saptamana de munca de la 5 zile la 4 zile si cu plata a 75% din obligatia salariala lunara, catre angajat.

Cine și cum ia decizia ca angajatul să intre în șomaj tehnic?

Asta este o decizie de oportunitate si o poate lua doar angajatorul dupa ce isi face calculele cu privire la activitatea pe care o desfasoara.

Spre exemplu sunt sectoare de productie care daca ar tine deschisa activitatea in aceasta perioada ar putea intra in colaps financiar mai mare decat daca ar trimite angajatii in somaj tehnic. Astfel, doar in urma unei decizii la nivelul organelor de conducere, poate fi luata aceasta decizie de a stopa activitatea sau nu.

Somajul Tehnic

Din momentul în care o persoană intră în șomaj tehnic, ce drepturi financiare are?

Aici este foarte problematic fiindca statul roman a stabilit sa plateasca 75% din salariu mediu brut pe economie pe care il si taxeaza si asta inseamna ca cei care au salarii ce dapasesc acest cuantum iar angajatorii nu vor putea sa suplimenteze din propriile fonduri acesti bani, angajatii fie se vor multumi cu ceea ce poate sa obtina angajatorul de la stat fie vor trebui sa se juedce cu angajatorii.

Cine depune actele pentru acest somaj tehnic? Ce acte sunt necesare?

Somajul tehnic este cerut in mod exclusiv de catre ANGAJATOR. Angajatorii au urmatoarele obligatii:

(1) În vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art. XI alin. (1), angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Practic, sa depuna o cerere de plata si o declaratie pe propria raspundere cu si-au trimis personalul in somaj tehnic.

Cum se calculează suma pe care o va lua persoana intrată în șomaj tehnic?

Practic avem un salariu mediu brut pe economie de 5426, extragem 75% si vom avea 4072 si la care adaugam impozitul pe slarii si asigurarile sociale, fara contributia pentru munca si vom avea un total de maxim 2400 de lei care vor reveni in mainile angajatilor.

Cine plătește somajul tehnic?

Somajul tehnic, la fel de tehnic il plateste statul, practic prin oug 30/2020 se arata ca in 15 zile de la depunerea actelor mentionate mai sus, statul prin bugetul asigurarilor de stat, plateste catre angajator sumele indicate de catre acesta pe propria raspundere si astfel in 3 zile are obligatia sa vireze sumele catre angajati si sa plateasca si impozitele pe acele sume catre stat.

Pe ce perioadă poate fi trimisă, o persoană, în șomaj tehnic?

Practic, nelimitat, tehnic atat cat iti permiti fiindca statul ne-a anuntat ca legea va functiona doar pe perioda starii de urgenta, astfel incat economia ar trebui sa fie relansata pe cat de repede posibil.

După această perioadă, persoana respectivă revine la locul său de muncă sau angajatorul nu este obligat să îl reangajeze?

De fapt persoanele acestea nu sunt niciodata concediate ci doar merg acasa si sunt la dispozitia angajatorului in asa fel incat atunci cand el decide reluarea activitatii, ele sa se poata intoarce. De asta codul muncii este destul de imprecis si nu a indicat un termen maximal pentru somajul tehnic, fiindca este putin probabil ca un angajator care nu genereaza niciun venit sa plateasca 75% din salariu plus taxe si impozite si sa functioneze o perioada lunga de timp.

In perioada în care cineva e în șomaj, contribuțiile la stat (sănătate, etc) sunt plătite?

Textul de lege spune asa – (4) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare da, toate contributiile sunt platite mai putin contribuţie asiguratorie pentru muncă.

Ce se întâmplă dacă o persoană aflată în șomaj tehnic își găsește un alt loc de muncă? Trebuie să depună unele acte (dacă da, ce anume și unde?), să returneze banii de șomaj?

Interesanta perspectiva. Da, are posibilitatea sa iasa din aceasta stare cu preaviz ca in cazul unei incetari a contractului de munca din initiativa angajatului iar daca partile sunt de acord pot renunta chiar si la preaviz. Nu va fi obligata sa restituie banii din somaj.

O decizie de trimitere în șomaj tehnic poate fi atacată în instanță?

Daca decizia de declarare a somajului tehnic este una abuziva atunci da.

Ce se intampla, in această perioadă, dacă expiră perioada de concediu pentru creșterea copiilor, ce au de făcut mamele? Concediul este prelungit?

(4) Pentru persoanele beneficiare ale indemnizaţiei pentru creşterea copiilor prevăzute de art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care se află în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului la data instituirii stării de urgenţă, plata acestei indemnizaţii se asigură pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau urmează să împlinească vârsta prevăzută de lege, în această perioadă.

Cine le plătește pe mame, dacă acest concediu de graviditate este prelungit?

Practic acelasi buget al asigurarilor sociale

Ce acte sunt necesare si de unde le pot lua, pentru a beneficia de somajul tehnic.

In primul rand trebuie sa faceti o cerere, o declaratie pe propria raspundere si nu in ultimul rand o anexa cu angajatii pe care i-ati trimis in somaj tehnic:

a) CERERE DE PLATA A INDEMNIZATIEI ;

B) DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE;

C) LISTA CU ANGAJATII TRIMISI IN SOMAJ TEHNIC.

Av. Drd. Cuculis Adrian

image001.jpgAv. Drd. Cuculis Adrian Calin

Specialist in Executare Silita, Drepturile Omului Si Procedura Judiciara
Catedra de drept Civil Academia De Politie – Al. Ioan Cuza

SCPA Cuculis & Asociatii

Mobil:                  +40 722 298 011
Telefon:               +40 314 124 888
Fax:                    +40 314 124 880
E-mail:                 avocat@indrumari-juridice.eu
Web Page:           www.indrumari-juridice.eu

Birou Bucuresti, Sediu Central : Str. Vaselor, Nr. 16, parter, apartament 1,
                                                   Sector 2, Bucuresti, Cod Postal 021254

Birou Timisoara, Zona de Vest : Tel.: +40 314 124 888

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.