Executarea Silita Impotriva Mostenitorilor

Executarea silita impotriva mostenitorilor ocupa un rol important in cadrul procedurii de executare silita insa este important ca cei care vor citi materialul nostru sa stie in mod clar mostenitorii pot fi executati silit doar in anumite conditii si nu oricum.

Inainte, rebuie explicata procedura de executare impotriva debitorilor.

EXECUTARE IMPOTRIVA DEBITORILOR

Debitorul decedat la data depunerii cererii de executare silita. Situatia cand numai unul din debitorii solidari este decedat la data depunerii cererii de executare silita.

Potrivit art. 687 alin.1 cod procedura civila., daca debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, nicio executare silita nu poate fi pornita, iar daca moare dupa ce aceasta a fost pornita, ea nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de catre cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, in conditiile legii, un curator al succesiunii ori, dupa caz, un curator special pentru executare, in conditiile art. 58 cod procedura civila.

Astfel, dispozitiile art. 687 alin.1 cod procedura civila interzice inceperea executarii silite atunci cand a intervenit decesul debitorului, iar daca acesta a decedat pe parcursul executarii silite, pana la acceptarea mostenirii de catre succesori, executarea silita nu mai poate continua, fiind incidenta cauza de suspendare de drept a executarii silite.

Asadar, creditorul, pentru a demerata executarea silita in aceasta situatie, fie asteapta implinirea termenului de acceptare a mostenirii de 1 an de zile de la data decesului debitorului, fie se solicita desemnarea unui curator special, daca nu exita mostenitori acceptanti pana la acel moment.

In practica, Judecatoria Sector 6 Bucuresti, prin incheierea din data de 25.03.2016 a stabilit faptul ca, debitorul fiind decedat in cursul executarii silite, aceasta nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, un curator al succesiunii, motiv pentru care, instanta a constatat ca nu poate fi continuata executarea silita.

De asemenea, s-a pus intrebarea daca dispozitiile art. 687 alin. 1 cod procedura civila sunt aplicabile si in situatia decesului creditorului, raspunsul, fiind, desigur, unul negativ.

Tribunalul Bucuresti, prin decizia nr. 512/A din 10.01.2017 arata ca legiutorul a inteles sa reglementeze numai in situatia in care decedeaza debitorul urmarit, nu si pe aceea in care creditorul urmatorior moare, prin urmare, fiind reguli speciale, nu se aplica prin echivalenta.

O alta situatia care merita supusa atentiei este cea in care doar unul din cei 2 debitori solidari decedeaza, respectiv, executarea silita se suspenda de drept, daca aceasta este pornita, sau continua numai cu privire la debitorul aflat in viata?

Cu privire la acest aspect, Tribunalul Timis, prin decizia civila nr. 1131/A din 26.10.2016 a arata ca dispozitiile art. 687 alin.1 nu se aplica in integralitate, ci doar cu privire la debitorul decedat, executarea poate continua impotriva debitorului aflat in viata.

Astfel, Tribunalul Timis mentioneaza ca desi, instanta de fond a realizat o corecta apreciere a situatiei de fapt, in ceea ce priveste constatarea faptul ca debitorul, sotul contestatoarei a decedat anterior formularii cererii de executare silita, a realizat o aplicare eronata a dispozitiilor art. 687 alin. 1 cod procedura civila.

Daca in ceea ce il priveste pe debitorul imprumutat decedat, solutia instantei este una intemeiata, nu aceeasi este situatia in privind debitoarei imprumutate, deoarece aceasta detine calitatea de debitor solidar, iar nulitatea actelor poate fi si partiala, asa cum rezulta din interpretarea dispozitiilor art. 174 alin. 1 cod procedura civila.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.