Executare silita imobiliara sau mobiliara? Scurt ghid pentru cei executati siliti. Procedura executare silita imobile.

1. Ce este executarea silita, cine o cere si cine o duce la indeplinire?
Conform Codului de procedura civila (atat cel vechi cat si cel nou, mai “sufos” in materie) executarea silita este o metoda juridica de recuperare a unor debite/datorii care au fost stabilite prin titluri executorii precum hotarari/sentinte ale instantelor de judecata, contracte notariale de bunuri sau bani, credite bancare, si alte situatii identice.
Executarea silita presupune, in primul randexistenta unui titlu executor valabil si legal investitin al doilea rand neexecutarea de bunavoie a obligatiilor asumate de debitorin al treilea rand existenta unei cereri de executare silita formulate de creditorul de drept la un executor judecatorescin al patrulea rand, indeplinirea unor conditii de forma si fond in procedura de executare.
Prin urmare – executarea silita incepe la cererea unui creditor si este dusa la indeplinire de catre un executor judecatoresc.
2. Cum se face executarea silita?

Executarea silita inceputa la cererea unui creditor se poate face prin toate mijloacele posibile, asta insemnand – POPRIRE, SECHESTRU, VANZARE DE BUNURI MOBILE SAU IMOBILE, deci creditorul nu poate fi conditionat sa aleaga doar o singura cale, cat nu ii este interzis sa le aleaga pe toate, ceea ce inseamna ca odata inceputa executarea silita, aceasta se poate realiza prin orice mijloc pana la acoperirea sumelor pretins datorate.
3. Ce este titlul executoriu?
Titlul executoriu este actul care deschide dreptul de executare silita. Acesta poate fi o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, sau un contract notarial de orice fel care naste o obligatie, fie un contract de credit bancar, fie procesele verbale emise de executorii judecatoresti, chiar sicontractele de asistenta juridica ale avocatului, deci acele acte care, prin lege sunt considerate titluri executorii.
Nu vor fi titluri executorii actele facute de mana intre persoane, decat daca asupra valabilitatii lor s-a pronuntat anterior o instanta de judecata. De exemplu – nu vom putea executa silit un prieten/vecin/ruda/samd cu care am facut un act de imprumut la noi acasa, cu sau fara prezenta unui martor.
4. Ce obligatii se pot executa silit?
Conform Noului Cod de Procedura Civila pot fi executate silit obligatiile care constau in sume de bani, bunuri sau valori, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii sau a unei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia, penalitati, dobanzi, cheltuieli de judecata sau executare, evident rezultate dintr-un titlu executoriu.
5. Executorul poate mari valoarea sumelor datorate initial?
Da, executorul are posibilitatea sa aplice dobanzi, penalitati sau alte sume doar daca prin titlul executoriu s-au stabilit aceste drepturi, chiar daca nu s-a indicat cuantumul acestora. 
In cazul in care titlul executoriu nu a acordat dobanzi/penalitati sau alte daune, executorul poate sa dispuna actualizarea sumelor datorate, indiferent de unde provine aceasta. Aceasta “actualizare” va presupune recorectarea sumelor datorate in rapot cu rata inflatiei.
La toate executarile silite se va adauga, suplimentar, cheltuielile ocazionate de executare – onorariu de executor, taxe si timbre judiciare, onorariu de avocat asistent in executare, onoariu experti, etc. Aceste sume suplimentare sunt in sarcina debitorului executat silit ca o sanctiune a nerespectarii obligatiei de bunavoie si sunt obligatorii de acoperit,singura exceptie in care nu vor mai fi datorate este doar incetarea executarii din cererea creditorului.
6. Cum incepe executarea silita?
In majoritatea cazurilor executarea silita incepe printr-o somatie. Daca in vechiul cod civil somatia era mult mai bine aspectata, in noile prevederi aceasta a devenit, din punctul nostru de vedere.. mai mult o formalitate.
Aceasta somatie, emisa de executorul judecatoresc, va aduce la cunostinta ca s-a solicitat executarea silita impotriva dvs si va notifica plata sumelor sau restituirea bunurilor, sau demolarea, etc, intr-un termen de __ x zile, convenit cu creditorul. Practica face ca termenul acordat sa fie intre 5-15 zile.
In cazul in care, pana la implinirea termenului acordat, nu executati obligatia somata, excutorul va proceda la executarea propriu-zisa, fie va emite popriri in conturile bancare sau pe salariile identificate la angajator, fie va identifica bunurile care produc venituri (chirii, arenzi, etc) si la notifica acestora infiintarea popririi si le solicita indisponibilizarea sumelor pe care vi le datoreaza in contul executarii, fie va dispune identificarea bunurilor dvs si demararea procedurilor de vanzare la licitatie, etc.
Toate aceste “cai” de executare pot incepe separat sau pot incepe toate in acelasi timpcreditorul avand dreptul de a opta asupra acestor variante.Practica arata ca executarea incepe in 90% din cazuri sub toate formele de executare
7. In cat timp se perima executarea silita? 
Sa stabilim intai ce inseamna “perimare”. Perimarea este o sanctiune aplicata tuturor proceselor judiciare si tuturor fazelor incepute de oricare persoana daca procedura respectiva a ramas in nelucrare, o anumita perioada de timp – sensul perimarii este acela de a iesi din uz, a nu mai fi actual.
Prin urmare, ca am stabilit si ce inseamna “perimare”, trebuie sa stiti ca aceasta sanctiune afecteaza si executarea silita daca vreme de 6 luni de la depunerea cererii de executare, creditorul/executorul nu face niciun act de executare. De exemplu: se depune cerere de executare pe data de 10 mai si vreme de 6 luni nu se emite nicio procedura – somatie, poprire, etc, sau se emit aceste faze, insa dupa ce se primesc, vreme de 6 luni nu se mai intampla nimic – exemplu: primiti o somatie si apoi este liniste vreme de 6 luni de la primireNota: aceste termene cel mai bine vi le verifica un avocat, atunci cand este cazul.
Efectul perimarii presupune desfiintarea tuturor actelor de executare incepute, dar nefinalizate.
8. In cat timp se prescrie executarea silita?
Intrucat am mai vorbit si in alte articole despre prescriptie – o alta sanctiune de drept care afecteaza insusi dreptul pretins si presupune anularea acestuia – termenul general de prescriptie este, si in acest caz, de 3 ani de la momentul la care creditorului i s-a nascut dreptul de executare.
Cand se naste dreptul de executare? In momentul in care titlul executoriu devine valabil – fie prin implinirea termenului (de ex. ati avut un contract de imprumut a carui restituire trebuia facuta la data X, data X devine ziua nasterii dreptului de executare), fie data investirii hotararii judecatoresti ce a nascut obligatia, etc.
 Aveti grija sa va uitati intotdeauna la termenul acesta – pe care, evident ca un avocat vi-l poate calcula cel mai bine. 
9. Ce putem face cand primim acte de executare silita?
In momentul in care ati primit orice act de executare, indiferent de forma si denumirea acestuia (n.n. somatie, notificare, poprire, publicitate de vanzare la licitatie, etcaveti dreptul sa faceti contestatie la executare.
Av. Cuculis 0722298011
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

43 comments to “Executare silita imobiliara sau mobiliara? Scurt ghid pentru cei executati siliti. Procedura executare silita imobile.”
 1. am un credit cu sotul meu de nevoi personale, nu avem nici o garantie, nu avem nici un bun , nici masina nici casa, sotul nu mai are servici, eu am salariu de asistent personal pt copilul meu cel mic care are sindrom down. locuim in casa socrilor. poate face banca executare pe apartamentul socrilor?
  mentionez ca apartamentul este girat in alt credit ipotecar decatre socrii mei.

  • Buna ziua stimata doamna. Din pacate pentru dvs. desi aveti venituri foarte mici , atata timp cat ele exista, executorul va poate lua 1/3 din ele.
   Precizez faptul, ca in situatia in care va aflati, in cazul in care va incepe o executare silita propriuzisa asupra dvs. ne putem angaja sa va aparam PROBONO, asta inseamna ca nu exista nicio pretentie financiara din partea noastra. Cu stima, av Cuculis Adrian 0722298011

   • va multumesc foarte mult
    atept acum sa vad ce se va intampla, daca imi vor lua din salariul meu de 500 lei asta, ma resemnez ca alceva nu stiu ce sa fac. in schimb mie frica sa nu puna sechestru pe apartamentul socrilor. va multumesc pentru tot si daca voi avea nevoie voi apela la dumneavoastra

 2. in 2009 am luat un credit de nevoi personale de 3000 euro, pt care am platit un an
  dupa aceea mi-am pierdut serviciu si nu am mai putut plati
  banca a cesionat creditul la kruk, acestia mi-au trimis scrisori in fiecare luna
  si ieri am primit de la un executor din alt judet o somatie de executare silita mobiliara, atasat avand o copie scanata a hotararii judecatoresti
  mentionez ca nu am nimic pe numele meu
  ce sa fac?
  sa il sun?
  sa ii raspund in scris cum mi-a cerut ca nu am nimic?
  angajata nu sunt

  • Stimata doamna, acel credit de la 3000 de euro va ajunge in 3 ani de zile la 10000 de euro. Daca dvs. nu intentionati in urmatorii ani a aveti o slujba stabila si legala si niciun fel de bun pe numele dvs. puteti sa nu dati niciun fel de curs solicitarii, altfel riscati sa pierdeti tot daca nu actionati. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. Am un credit gestionat de Kruk in valoare de 2700 lei care a fost trimes unui executor judecatoresc care m-a executat silit. Comisionul de executare este de 600 lei am sunat la Kruk si mi s-a facut o reducere de la 2700 la 2100 lei + comisionul executorului judecatoresc (600 lei) . Executorul mi-a facut oprire pe salariul sotului , mi-a retras din banca suma de 3300 lei si mi-a mai retras din alta banca suma de 362 lei. Mentionez ca nu am fost instiintata sub nici o forma de executarea silita. Va rog sa-mi spuneti daca este corect si legal.
  Ce pot face?

  • Elementul surpriza cum se mai numeste este tocmai poprirea si afectarea conturilor prin indisponizibiliare. Fara sa vedem actele de executare NU putem sa cunoastem exact daca intradevar a fost legal sau nu. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 4. Buna ziua. Pot fi executat silit pentru un credit restant fara sa primesc nici o instintare de la executorul judecatoresc. Precizez ca executorul judecatoresc a executat intreaga suma restanta dintr-un cont de economii fara sa anute si apus poprire pe toate celelalte conturi plus si pe salariu. Va rog raspuns. Va multumesc.

  • Buna ziua stimata doamna. Executarea silita este elementul surpriza si nu poate fi NOTIFICATA inainte, fiindca practic ar insemna sa nu va surprinda cu sumele de bani in cont, asa ca era normala o asemenea atitudine. Nu stiu cum arata actele dvs. de executare astfel incat nu va pot confirma sau infirma legalitatea actelor. Ne dati prea putine detalii, astfel incat nu va pot face o radiografie a intregii executari. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 5. in anul 2005 eram angajata la o firma al carui patron a facut un credit pe numele meu pe care nu la achitat integral ,creditul find preluat de kruk .in anul 2011 patronul a facut un angajaent de plata cu kruk pe care nu la respectat iar in februarie 2014 cei de la kruk impreuna cu un executor judecatoresc au trecut la executare silita pe numele sotului care este trecut cu acte si semnatura falsa codebitor la creditul meu. as vrea sa stiu de ce au facut un angajament de plata pe care nu l-au respectat. eu lucrez la alta firma pe salariul minim si nu am bani pentru un avocat.

 6. Buna ziua am o intrebare,sunt asistent personal la fetita mea bolnava cu grad mare,se poate sa imi puna poprire pe salarul de asistent?

 7. in 2006 am luat un credit de 3000 de ron acum in ianuarie 2015 a inceput executarea silita cu poprire pe conturi si salariu, dar suma a ajuns la 22.000 prin dobanzi si penalizari ce ma sfatuiti sa fac ?

  • Stimate domn, va spun asta si pentru ca sutele de oamnei care citesc site-ul nostru sa ia la cunostiinta ca desi li s-au vandut casele daca datoria a ramas in continuare de achitat, conform dobanzilor contractuale o sa platiti aceste sume cu dobanzile aferente pot ajunge in timp la debitul principal. Pana cand o lege a FALIMENTULUI PERSONAL nu va fi pusa in discutie, nu puteti sa stati linistiti ca se prescrie datorie ci trebuie sa luati atitudine in instanta. Cu stima av Cuculis 0722298011

 8. Domnule Avocat,
  Va rog sa-mi dati un sfat!Sotul meu a avut un credit de nevoi personale la Piraeus Banc la care am platit jumatate conform contractului.Printr-o intamplare nefericita aramas fara munca si nu am mai platit.S-a procedat la executare silita pentru ca intre timp s-a angajat cu poprire pe salariu 1/3 din venit.In hotarirea de executare apare ca suma 6250 lei pentru a fi recuperata.Luna aceasta ar fi trebuit sa fie ultima transa conform acestei hotarari si eu de buna credinta am mers la executor sa aflu suma exacta care mai este de plata.Acesta a facut solicitare catre creditor si surpriza mare au recalculat si au emis un inscris in care apare ca mai datoram 11211,92 lei adica dublul sumei initiale pentru care a fost instituita poprirea.Mentionez ca in hotarare creditul neachitat este 5053 restul cheltuieli de executare iar in aceasta actualizare credit neachitat este7094.Nu pot sa inteleg asa ceva avand in vedere ca pana acum sa-u platit in jur de 6000 de lei.Va rog mult sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru ca executorul m-a sfatuit sa fac contestatie la executare dar din cate stiu aceasta are un termen limita ori hotararea este din2013.
  Va multumesc!

 9. Buna ziua.Am avut o firma care a fost cesionata si pe acea firma o linie de credit care nu a fost actualizata pe numele noului administrator care nici nu a mai platit-o.Fiind un contract de fidejusiune am ramas buna de plata.BCR-ul a transmis creanta catre CEE COLLECT si s-a inceput executarea silita punandu-mi popriri pe toate conturile desi am facut contestatie la executare .Care ar fi solutia?

  • Trebuie sa faceti inclusiv o suspendare a executarii silite avand in vedere ca discutam si de o persoana juridica. Trebuies vazute actele, oricum dobanzile sunt excluse de la a fi aplicate, insa CEE COLLECT o va face si pentru asta trebuie sa contestati executarea. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 10. Buna ziua!
  La mijlocul anului 2014, o societate de recuperare creante a obtinut o incuvintare a executarii silite la o instanta dintr-un judet in care nu mai aveam domiciliul din anul 2008. La acel moment aveam un loc de munca in capitala, dar salariul pe cartea de munca era destul de mic (sub 1000 lei net), diferenta de venituri fiind facturata. In luna decembrie (am aflat ulterior) cu numai cateva zile inainte sa se implineasca termenul de 6 luni de perimare, executorul (din aria de competenta a instantei din localitatea unde a fost obtinuta incuvintarea executarii) a trimis la locul de munca din Bucuresti, unde acum am si domiciliul, poprirea pe venituri. Mentionez ca angajatorul nu mi-a comunicat infiintarea popririi pe salariu. Undeva prin in luna martie am observat, consultand soldul cardului unde incasam salariul ca am mai putin bani decat credeam pe acel card card si am solicitat explicatii angajatorului – in acest fel am aflat de aceasta poprire. La sfatul unui jurist al firmei, nu am depus contestatie la executare deoarece acesta mi-a spus ca se considera ca am aflat de executarea silita in momentul in care au fost oprite primele sume din salariu. In luna aprilie 2015 am incheiat raporturile de munca cu acel angajator iar de atunci nu s-a mai facut nicio executare deoarece nu am mai avut un contract de munca.
  Mai exista posibiltatea sa pot contesta in vreun fel acea executare?
  Si aici stiu sigur ca este caz de prescriptie deoarece ultima plata la un credit a fost facuta in 2007 iar incuvintarea executarii a fost obtinuta in 2014!
  O alta intrebare: Executarea a fost pornita pe baza unui scadentar al ratelor pe ultimii 3 ani (perioada 2011 – 2014) desi creditul era declarat, de catre banca, scadent anticipat inca din octombrie 2007.
  Este legal este ca o institutie nebancara (cesionar al unei creante) sa obtina incuvintarea executarii silite pe baza unui scadentar al ratelor neplatite in ultimii 3 ani, care, prin declararea scadentei anticipate a creditului nu mai era valabil, in aceasta situatie?

 11. Buna ziua.Am si eu o întrebare am 2 dosare de executare silita si mi-sa făcut proprie la banca,bank post,eu primesc salariul în două transe avans si decontare are dreptul să-mi retina 0/50 % de două ori pe lună.Mulțumesc.

 12. Buna seara,
  In anul 2012 in septembrie tatal meu a accesat un credit la banca Unicredit in valoare de circa 6000 ron. In luna noiembrie acesta a decedat fiind bolnav de cancer. creditul nu a fost platit fiind apoi cesionat catre Kredit Inkaso. Astazi am primit de pe numele tatalui ordin de executare silita cu Somatie Mobiliara si proprire pe veniturile acestuia de la Casa de Pensii. Mentionez ca sunt circa 3 ani su jumatate de cand este decedat tatal. Creditul nu a fost platit deoarece tatal meu a accesat creditul fara sa stiu nefiind in tara la momentul respectiv, iar persoana care ia facut contractul la pus sa semneze o polita de asigurare care era nula acesta fiind bolnav de cancer ascunzandui acestui aspecte importante din conditiile de polita.
  As avea cateva intrebari daca aveti posibilitatea sa imi raspundeti.
  Daca persoana este decedata ce valoare are proprirea?
  Care sunt urmatorii pasi ai executorului in momentul in care acesta va constata ca persoana in cauza este decedata?
  Pe numele defunctului in cota de aproximativ 65% exista un imobil restul de 35% fiind proprietate in urma dezbaterii mostenirii dupa mama a celor 2 copii.
  Poate fi executat imobilul pentru un debit in valoare actuala de circa 9700 ron?
  Un sfat din partea dumneavoastra ar fi de ajutor.
  Mentionez ca nu am intentia sa platesc acest credit intrucat a fost vorba de o inselatorie a agentului de la banca garantandui tatalui ca asigurarea va plati in cazul unor unor anumite evenimente pre stabilite contractual.
  Va multumesc anticipat

 13. Buna ziua am o intrebare daca nu va suparati acum 8ani sotul meu avea servici si am facut un credit lam platit vro 3ani ,apoi sotul meu sia perdut serviciul,copilul meu a fost operat de inima .nu am mai putut plati,am fost dati la firma de recuperare am primit plicuri timp de vro3ani apoi au incetat, ce se va intimpla in continuare

 14. Un dosar de executare din 2014 se poate uni cu un dosar din 2015 și sa se ceara executare imobiliara pt o suma mai mica de 10.000 lei???

 15. buna ziua ma numesc Mihaela Fifere am facut un credit la Speed Transfer de 1400 lei ,ulterior am ramas fara servici si nu l-am m-ai putut achita ,m-a preluat un executor judecatoresc care mi-a trimis o somatie mobiliara intrebarea mea este ce imi poate face ca nu am niciun bun mobil pe numele meu ,eu si sotul stam in casa socrului care este decedat cu mai multe rude,poate sa vina executorul sa ne ia din casa electrocasnice sau mobila ,va multumesc

 16. Buna ziua , am luat o amenda de rovinieta in 2011 am platit amenda dar taxa de 28 de euro nu am platito , in aprilie 2014 mi a venit executarea silita si trebuia sa platesc 390 lei , neavand nici un cont bancar si nici un venit nu au avut pe ce sa imi puna sechestru , acum pe 15 feb 2017 mi a venit din nou o hartie de la executor ca daca trebuie sa ma prezint cu masina care este pe numele meu la ei la birou sa imi opreasca masina , daca nu trimit procesul verbal la politie sa imi sechestreaza masina cand ma opresc in trafic.
  Ce trebuie sa fac in acest caz ? Se poate sa imi ia masina pt 390 lei ? Amenda nu se prescrie mai ales ca acea taxa a fost scoasa din lege pt ca era ilegala.?

 17. Sotia mea a facut un imprumut in 2012 luna 11 la provident, nu am mai avut bani sa platim. Azi in anul 2017 am primit o somatie din partea unui executor judecatoresc pt plata in termen de o zi a sumei de 2500 lei. Am nevoie de un sfat. Sotia in 2012 purta numele de familie al parintilor ei, acum are numele meu de familie. Imi este teama ca acum cateva luni am luat un ap cu credit ipotecar, se poate intampla ceva pt suma aceasta?

 18. Sotul meu a facut un credit labanca pe o adeverinta de venit, fara alte garantii, a platit o vreme apoi nu a mai avut serviciu.Banca l a dat la un executor judecatoresc.Dosarul de executare este din 2015, astazi am primit un plic de la executor cu o somatie mobiliara pentru o zi, si daca nu platim pana maine scrie ca ne vor executa silit.Avem o casa , se poate sa o execute?

 19. Buna seara,
  In data de 23.11.2017 am primit o somație mobiliară, cu termen de conformare 1 zi de la primire/lansarea la domiciliu, pentru un debit ce se actualizează periodic??? cu indicele de inflație și o suma reprezentând cheltuieli de executare silită.
  In 29.11.2017 am primit o înștiințare privind măsura popririi către un angajator la care am lucrat cu mulți ani în urmă, pentru aceeași sumă.
  In 13.12.2017 am luat legătura cu executorul pentru a confirma intenția de achitare integrală a sumei, care până a doua zi s-a mărit cu 645 lei, urmarea actualizării la inflație.
  Este normala această modificare efectuată peste noapte? Dacă suma ar fi fost recuperată prin poprire, la 1/3 din salariul minim pe economie, s-ar fi recalculat suma datorată după achitarea integrală in 1,5 – 2 ani????
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 20. Buna seara,
  Care este procedura mai departe dupa vanzarea unui apartament la licitatie in cazul in care debitorul are de incasat banii ramasi in urma licitatiei dupa achitarea debitului si a taxelor de executare?

 21. Buna seara,
  Care este procedura mai departe dupa vanzarea unui apartament la licitatie in cazul in care debitorul are de incasat banii ramasi in urma licitatiei dupa achitarea debitului si a taxelor de executare?

 22. Buna seara, sunt detinatorul unui drept de abitatie viagera asupra apt. in care locuiesc. Proprietarii apt.au facut un cntr.de imprumut cu garantie imobiliara in 2009 ptr.50.000 euro. Unul din creditori a inceput exec.silita si am suspendat executarea pe motiv ca am un proces civil pe anulare act.in 2013 s-a term.procesul si am pierdut. Pana in 2015 nu s-a mai intamplat nimik dar creditoarea a depus la dosarul de executare o cerere de continuarea executarii silite.In luna decembrie 2017 executorul a trim.adrese la debitori prin care ii invita la birou ptr.lamuriri. In luna aprilie 2018 trimite somatiile ptr.executare iar eu am fa ut contestatie la executare…am termen pe data de 25.05 2018.Va intreb daca nu cumva trebuia sa fac contestatie atunci cand executorul a trimis adresele catre debitori ssu este bn.ca am facut acum ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.