Onorariile Executorilor Judecatoresti Incasate Ilegal-Executatii Silit Pusi Ilegal Sa Plateasca TVA

Onorariile executorilor judecatoresti amputate de catre CJUE – Daca faceti parte din milioanele de romani executati silit care au platit onorarii de executare silita impuse dupa cum se pare ilegal, cel putin partial executarea silita este NULA.

Este foarte posibil sa fiti si una dintre persoanele care au fost prejudiciate de catre executorii judecatoresti prin aplicarea cotei de TVA asupra onorariului de executor perceput de catre acestia.

Nu se asteptau executorii judecatoresti ca tocmai CJUE sa “le bage mana-n buzunar” .

Practic ceea ce spune CJUE, este ca executorii judecatoresti, respectiv cei care sunt platitori de TVA, trebuie sa includa in suma totala pe care o solicita cu titlu de cheltuieli si onorariul de executor, TVA-ul, pe care il puneau in sarcina debitorilor, lucru pe care si noi l-am sesizat de sute de ori ca fiind ilegal.

Practic, toate executarile silite conduse de catre un executor judecatoresc, contin si un inscris denumit Proces Verbal de cheltuieli de executare silita.

Cheltuielile asa cum sunt ele denumite general, sunt formate din costurile aferente procedurii de executare silita plus onorariile executorilor care sunt regasite in Ordinul nr. 2550/2006 al Ministrului Justitiei.

Onorariile Executorilor Judecatoresti

Curtea de Justiei A Uniunii Europene in cauza cauza C‑214/18, stabileste ca executorii judecatoresti, in cadrul onorariilor stabilite au inclus si sfera tva -ului astfel incat ei nu pot adauga peste onorariile stabilite de catre organele profesiei, alte sume ce deriva din situatia lor fiscala(platitori sau neplatitori de tva).

Vizualizati si :

Astfel, cu privire la Principiile neutralității și proporționalității CJUE stabileste ca :

Dispozițiile Directivei 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/43/UE a Consiliului din 22 iulie 2013, precum și principiile neutralității taxei pe valoarea adăugată (TVA) și proporționalității trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei practici administrative a autorităților naționale competente, cum este cea în discuție în litigiul principal, potrivit căreia TVA‑ul aferent prestărilor de servicii furnizate de un executor judecătoresc în cadrul unei proceduri de executare silită este considerat ca fiind inclus în onorariul perceput de acesta.

Cititi si :

Onorariile executorilor judecatoresti si ce au de facut cei care primesc procesele verbale de cheltuieli de executare si afla ca au de platit si onorariu si cheltuieli dar si tva?

Lucrurile sunt clare in acest sens. Executarea silita este ilegala daca executorul judecatoresc va imputa inclusiv TVA-ul aferent onorariului si cheltuielilor de executare.

Nu exista 1 leu plus tva pentru fotocopierea dosarului executional cum nu este legal nici sa stabileasca onorariul plus tva.

Ce a observat instanta europeana a carei decizie se aplica si in Romania?

Un debitor executat silit , a formulat o acțiune împotriva acestei decizii la Sąd Rejonowy w Sopocie Wydział I Cywilny (Tribunalul districtual din Sopot, Secția I civilă, Polonia), arătând că executoarea judecătorească în cauză săvârșise o eroare prin majorarea onorariului menționat cu valoarea TVA‑ului, pentru motivul că acest onorariu, stabilit în temeiul articolului 49 alineatul 1 din Legea privind executorii judecătorești, includea deja TVA‑ul.

Intrebarea preliminara adresata:

Prin intermediul întrebărilor formulate, care trebuie analizate împreună, instanța de trimitere solicită în esență să se stabilească dacă dispozițiile Directivei 2006/112, precum și principiile neutralității TVA‑ului și proporționalității trebuie interpretate în sensul că se opun unei practici administrative a autorităților naționale competente, cum este cea în discuție în litigiul principal, potrivit căreia TVA‑ul aferent prestărilor de servicii furnizate de un executor judecătoresc în cadrul unei proceduri de executare silită este considerat ca fiind inclus în onorariul perceput de acesta.

Trage, astfel concluzia ca atata vreme cat ordinul M.J nu face nicio referire la TVA-ul aferent executarilor silite, aceste sume pe valoarea adaugata trebuie sa fie de sine incluse in costul TOTAL impus de legislatia specifica si aplicabila executorilor.

Punctul 48 al Hotararii:

În speță, astfel cum reiese din cuprinsul punctului 38 din prezenta hotărâre, potrivit dreptului național, niciun cuantum de TVA nu poate fi adăugat la valoarea onorariilor percepute de executorul judecătoresc.

Dat fiind că baza de impozitare cuprinde, astfel cum s‑a arătat la punctul 46 din prezenta hotărâre, cu excepția TVA‑ului în sine, tot ceea ce constituie contraprestația obținută, trebuie să se considere că cuantumul onorariilor în discuție include deja taxa respectivă.

   În plus, interpretarea menționată este conformă cu principiul potrivit căruia TVA‑ul este o taxă care trebuie să fie suportată de consumatorul final.

Concluzia finala cu privire la onorariile executorilor judecatoresti este urmatoarea:

Astfel, în măsura în care, în temeiul dreptului național, nu este posibil să se adauge la cuantumul onorariilor care urmează să fie percepute un supliment corespunzând TVA‑ului datorat, a considera că acest cuantum include deja taxa respectivă echivalează cu faptul că baza de impozitare a TVA‑ului care urmează să fie perceput de autoritățile fiscale nu va depăși contravaloarea efectiv plătită de consumatorul final și cu privire la care a fost calculat TVA‑ul, care este suportat, în cele din urmă, de consumator (a se vedea în acest sens Hotărârea din 24 octombrie 1996, Elida Gibbs, C‑317/94, EU:C:1996:400, punctul 19, precum și Hotărârea din 7 noiembrie 2013, Tulică și Plavoșin, C‑249/12 și C‑250/12, EU:C:2013:722, punctele 34 și 35).

Av.Drd. Cuculis Adrian

Sunteti in executare silita in prezent sau ati avut o executare silita unde ati fost obligat sa platiti in mod nejustificat aceste onorarii ale executorilor? Programati o intrevedere aici sau completati formularul de mai jos.

7 comments to “Onorariile Executorilor Judecatoresti Incasate Ilegal-Executatii Silit Pusi Ilegal Sa Plateasca TVA”
 1. EJ OLTEANU RADU, Dosar 412/E/2014, in care ami se retine porire din august 2017. Eu nu am primit nici un document justificativ de la executor privind modul de repartizare al sumelor porite. Astazi 07 iulie 2020, am intrat pe sit-ul curteadeapelmures.ro unde se pot viziona documentele din dosarele aflate pe rolul instanteleor din subordinea C.Apel Mureș, avand pe rol o cauza de contestatie la executare care am cerut-o ca urmare a Ordonantei CJUE în Cauza C 75/19, din data de 6 noiembrie 2019, cauza in care instanta a cerut sa fie depus dosarul de executare silită si spre marea mea surprindere am ”gasit” printre actele de la dosar si o serie de FACTURI FISCALE, chipurile care au fost eliberate pe numele me- DAR EU NU AM PRIMIT NICI MACAR O FILA- Primul termen in această cqauza este pe 27 iulie. Va rog sa ma ajutati cu o indrumare,cum sa procedez penentru a incunostința instanța si de acest abuz din partea executorului, pe langa cele invocate de mine in cererea de chemare in judecată pe care mi-am facut-o singur deoarece nu dispunem de sumele necesare pentrua ne lua un aparator

 2. Cauza din Dosarul 16780/320/2019 este in faza de fond.
  28.07.2020 Nejudecat –
  30.06.2020 Amână cauza Acordă un nou termen de judecată pentru studierea cererii de completare a cererii de chemare în judecată şi pentru ata?area dosarului nr. 6202/320/2017
  07.04.2020 Stare de urgenta Suspendat de drept pe durata stării de urgenţă, în temeiul art. 42 alin. (6) din Decretul nr. 195/2020, fără efectuarea vreunui act de procedură.
  Dupa cum se poate din copia preluata de pe sit-ul instantei, suntem inaintea celul de-al doilea termen-28.07.2020,pentru care chair astazi am primit Citatie.

 3. Am primit decizia cu plata cheltuielilor de executare. Suma datorata creditorului fusese platita inainte de aprobarea incuviintarii de catre instanta.

  Practic nu se executa decat cheltuielile de executare.

  Ni se imputa plata onorariului executor plus tva 180.50 lei

 4. Buna ziua,

  Mai este valabila aceasta informatie avand in vedere Decizia nr. 6 din 7 martie 2022 a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie?

  Multumesc,

  • Decizia ICCJ este absolut aberanta si intra in contradictie TOT cu ICCJ si cu CJUE! DECI DA!! ESTE APLICABILA si daca aveti situatia asta va preluam dosarul si ii infrangem. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.