Angajatele Gravide Pot fi Concediate Sau Trimise In Somaj Tehnic?

S-au ridicat extrem de multe controverse pe marginea subiectului angajatelor gravide. Pot fi ele trimise in somaj tehnic sau chiar concediate?

Angajatele Gravide in perioada de COVID 19 si in afara ei! – Poate o angajata care este in concediu de crestere al copilului sau in concediu pre ori post natal sa fie concediata?

Mamele, categorie vulnerabila unde angajatorul trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie la locul de munca.

Incercam mai jos sa lamurim toate aspectele importante ce tin de angajatul femeie, in stare de graviditate.

Angajatele Gravide
Angajata gravida concediata

Ce se intampla, in această perioadă, dacă expiră perioada de concediu pentru creșterea copiilor, ce au de făcut mamele? Concediul este prelungit? Cine le plătește pe mame, dacă acest concediu este prelungit?

(4) Pentru persoanele beneficiare ale indemniza┼úiei pentru cre┼čterea copiilor prev─âzute de art. 2 din Ordonan┼úa de urgen┼ú─â a Guvernului nr. 111/2010, aprobat─â cu modific─âri prin Legea nr. 132/2011, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, care se afl─â ├«n plata indemniza┼úiei pentru cre┼čterea copilului la data instituirii st─ârii de urgen┼ú─â, plata acestei indemniza┼úii se asigur─â pe toat─â durata instituirii st─ârii de urgen┼ú─â ┼či ├«n situa┼úia ├«n care copilul a ├«mplinit v├órsta de 2 ani, respectiv 3 ani ├«n cazul copilului cu handicap sau urmeaz─â s─â ├«mplineasc─â v├órsta prev─âzut─â de lege, ├«n aceast─â perioad─â.

Tragem astfel concluzia ca pe timpul starii de urgenta, cel putin cu privire la concediul pentru cresterea copilului , acesta se prelungeste pana cand se va ridica situatia de urgena instituita si prelungita de catre Presedinte.

Practic acelasi buget al asigurarilor sociale Fondul National Unic Al Asigurarilor Sociale – FNUASS urmeaza sa plateasca si aceste indemnizatii.

Ce se întâmplă cu salariatele gravide în perioada de criza si nu numai? Pot fi disponibilizate sau trimise în șomaj tehnic? 

Legisla╚Ťia ├«n vigoare prevede c─â femeile gravide, cele care au n─âscut de cur├ónd sau care alapteaz─â nu pot fi concediate pentru motive ce ╚Ťin de aceast─â situa╚Ťie, altfel decizia este ILEGALA.

Concedierea poate avea loc doar dac─â au s─âv├ór╚Öit abateri disciplinare sau ca urmare a desfiin╚Ť─ârii locului de munc─â din motive economice ori daca societatea intra in reorganizare sau faliment.

Astfel , art. 60 din codul muncii , INTEREZICE o asemenea masura :

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat; [declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 814/2015]
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Chiar la inceputul acestui an , prin decizia Curtii Consti╚Ťionale nr. 1/2020┬áreferitoare la respingerea excep╚Ťiei de neconstitu╚Ťionalitate a dispozi╚Ťiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitu╚Ťional─â┬áre╚Ťine c─â salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi s─âv├órsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desfiin╚Ť─ârii locului muncii pe motive economiceÔÇÖÔÇÖ.

Pentru a intelege mai bine acest aspect, reiteram direct din decizia 1/2020 punctul 27, care arata ca Angajatele Gravide sunt protejate de dispozitiile legale :

27.┬áPrin urmare, chiar dac─â prevederile art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 criticate ├«n mod punctual ├«n prezenta cauz─â nu fac vreo precizare sau distinc╚Ťie ├«n mod concret ├«ntre situa╚Ťiile ├«n care concedierea nu poate fi dispus─â ├«n condi╚Ťiile ├«n care sunt sau nu sunt s─âv├ór╚Öite abateri disciplinare de c─âtre salariata gravid─â, din evaluarea tuturor normelor legale ├«n materie ce reglementeaz─â cu privire la protec╚Ťia salaria╚Ťilor, respectiv a femeii salariate care este gravid─â, Curtea constat─â c─â interdic╚Ťia de concediere este strict circumscris─â la motive care au leg─âtur─â direct─â cu starea sa, iar nu ├«n ceea ce prive╚Öte celelalte cazuri ├«n care desfacerea disciplinar─â a contractului individual de munc─â este urmarea unor abateri disciplinare, abateri grave, absen╚Ťei nemotivate de la locul de munc─â o perioad─â ├«ndelungat─â, nerespect─ârii disciplinei muncii ├«n general, desfiin╚Ť─ârii locului de munc─â pe motive economice sau a unor concedieri colective.

Vedeti cateva abuzuri savarsite in perioada de Criza Covid 19-

Vestea aceasta este buna pentru angajatori care tehnic pot scapa de angajatele lor gravide insa ATENTIE nu pentru motive ce tin de sarcina.

S-a facut aceasta mentiune tocmai ca instantele dadeau interpretari diferite si erau considerate ILEGALE toate concedierile facute cu privire la persoana unui gravide.

Contractului individual de muncă al salariatului aflat în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului nu poate inceta decât în cazul reorganizarii judiciare, a dizolvării sau a falimentului angajatorului.

Angajatele Gravide pot contesta decizia de concediere?

Mamele concediate in mod abuziv pot sa conteste decizia de desfacere a contractului de munca .

Cu alte cuvinte, va fi permis─â concedierea numai pentru alte motive dec├ót cele legate de starea de graviditate, cum ar fi s─âv├órsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desfiin╚Ť─ârii locului de munc─â pe motive economice dar si alte motive ce tin de persoana celui concediat.

Dosarul se va inregistra la Tribunal sub forma cererii de chemare in judecata a angajatorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

21 comments to “Angajatele Gravide Pot fi Concediate Sau Trimise In Somaj Tehnic?”
 1. La angajatele gravide, pe perioada starii de urgenta, se pot micsora orele de munca de la 8 ore la 2 ore? (Avand in vedere ca acest lucru va afecta implicit si salariul dar si indemnizatia de crestere a copilului)
  Somajul tehnic in cazul in care angajatorul motiveaza ca nu te poate plari este o optiune pentru angajata gravida?

   • Eu sunt ├«ns─ârcinat─â ├«n 8 s─âpt─âm├óni ╚Öi lucrez la o firma de paz─â ca agent security, de 2 luni firma nu m-a mai chemat la lucru pe motiv ca s-a desfiin╚Ťat postul la care lucram ╚Öi m─â ╚Ťine acas─â ├«n concediu f─âr─â plata. Am fost la i.t.m.bacau ╚Öi am reclamat dar nu s-a luat nici o m─âsur─â. Nu mai ╚Ötiu ce sa fac? Sa cer sa fiu data ├«n ╚Öomaj? A╚Ö mai beneficia la 7 luni de concediul prenatal?

  • Angajata poate cere reducerea programului de munca cu o patrime , cu mentinerea drepturilor salariale conform Legii 154/2015 pentru modificarea si completarea OUG 96/2003, ART 13.
   Deci ea poate sa ceara reducerea porgramului de munca la recomandarea doctorului specialist, fara sa fie stare de urgenta.

    • Simt nevoia de inca o clarificare…

     Codul Muncii prevede acum c─â: ÔÇť├«n cazul reducerii temporare a activit─â╚Ťii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care dep─â╚Öesc 30 de zile lucr─âtoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe s─âpt─âm├ón─â, cu reducerea corespunz─âtoare a salariului, p├ón─â la remedierea situa╚Ťiei care a cauzat reducerea programului, dup─â consultarea prealabil─â a sindicatului reprezentativ de la nivelul unit─â╚Ťii sau a reprezentan╚Ťilor salaria╚ŤilorÔÇŁ.

     Daca angajatorul decide asta pentru toti angajatii, nu ar trebui sa fie asta o exceptie pentru gravide?
     Ma refer la cazul in care ele anunta prin scrisoare medicala, recomandarea de reducere a programului pe fondul sarcinii. Vor fi platite ca toti ceilalti, dupa reducerea programului de la 5 la 4 zile sau se va aplica legea conform careia gravida poate munci la program redus de 6 ore, dar beneficia de veniturile unui program full time?

  • Eu sunt ├«ns─ârcinat─â ├«n 8 s─âpt─âm├óni ╚Öi lucrez la o firma de paz─â ca agent security, de 2 luni firma nu m-a mai chemat la lucru pe motiv ca s-a desfiin╚Ťat postul la care lucram ╚Öi m─â ╚Ťine acas─â ├«n concediu f─âr─â plata. Am fost la i.t.m.bacau ╚Öi am reclamat dar nu s-a luat nici o m─âsur─â. Nu mai ╚Ötiu ce sa fac? Sa cer sa fiu data ├«n ╚Öomaj? A╚Ö mai beneficia la 7 luni de concediul prenatal?

 2. Dac─â eu sunt ├«ns─ârcinat─â ├«n luna a 6 a si angajatorul ma b─âgat ├«n ╚Öomaj tehnic ma afecteaza pe parcurs la indemniza╚Ťia pt cre╚Öterea copilului?va multumesc

 3. In cazul in care activitatea firmei este suspendată, angajatorul poate trimite angajata gravida in șomaj tehnic?

 4. La reluarea partial─â a activitatii firmei, exista obligatia legala de a chema la munca angajata din somaj, care a anuntat anterior ca este insarcinata? Sau se poate prelungi somajul si in aceasta situatie?

 5. Si totusi in cazul bugetarilor se discuta ca somajul tehnic sa se efectueze in doua parti, respectiv o parte din angajati 10 zile lucratoare , iar a doua parte urmatoarele 10 zile .
  Avand in vedere ca institutia nu isi suspenda activitatea , angajata gravida se poate afla intre persoanele trimise in somaj tehnic ?

 6. Buna ziua.Daca firma m-a trimis in somaj tehnic, mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de prenatal?
  Ca nu aveam destul stres, medicul de familie mi-a spus ca nu imj poate elibera nici un concediu medica daca nu ma intorc la munca ( ca s-a mai confruntat cu asemenea situatii)
  Dar nu tine de mine cand isi vor deschide afacerea patronii…

 7. Bun─â ziua sunt ├«ns─ârcinat─â in 4 luni ╚Öi jumatate,iar firma la care lucrez se suspenda pe o perioada de 6 luni pe motive financiare. Iar eu am anun╚Ťat ca sunt ├«ns─ârcinat─â. Angajatorul mi-a pus ├«n m├ón─â 2 posibile variante : incheierea cim prin demisie sau cu acordul ambelor p─âr╚Ťi. Nu am semnat niciunul dintre aceste documente urm├ónd sa ma interesez. Am aflat ca prin aceste variante nu pot intra ├«n somaj. Va rog mult sa ├«mi spune╚Ťi ce pot solicita angajatorului? ╚śi care este varianta prin care mi se poate ├«ncheia cim pentru a putea beneficia de ╚Öomaj.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.