Angajatele Gravide Pot fi Concediate Sau Trimise In Somaj Tehnic?

S-au ridicat extrem de multe controverse pe marginea subiectului angajatelor gravide. Pot fi ele trimise in somaj tehnic sau chiar concediate?

Angajatele Gravide in perioada de COVID 19 si in afara ei! – Poate o angajata care este in concediu de crestere al copilului sau in concediu pre ori post natal sa fie concediata?

Mamele, categorie vulnerabila unde angajatorul trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie la locul de munca.

Incercam mai jos sa lamurim toate aspectele importante ce tin de angajatul femeie, in stare de graviditate.

Angajatele Gravide
Angajata gravida concediata

Ce se intampla, in această perioadă, dacă expiră perioada de concediu pentru creșterea copiilor, ce au de făcut mamele? Concediul este prelungit? Cine le plătește pe mame, dacă acest concediu este prelungit?

(4) Pentru persoanele beneficiare ale indemnizaţiei pentru creşterea copiilor prevăzute de art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care se află în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului la data instituirii stării de urgenţă, plata acestei indemnizaţii se asigură pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau urmează să împlinească vârsta prevăzută de lege, în această perioadă.

Tragem astfel concluzia ca pe timpul starii de urgenta, cel putin cu privire la concediul pentru cresterea copilului , acesta se prelungeste pana cand se va ridica situatia de urgena instituita si prelungita de catre Presedinte.

Practic acelasi buget al asigurarilor sociale Fondul National Unic Al Asigurarilor Sociale – FNUASS urmeaza sa plateasca si aceste indemnizatii.

Ce se întâmplă cu salariatele gravide în perioada de criza si nu numai? Pot fi disponibilizate sau trimise în șomaj tehnic? 

Legislația în vigoare prevede că femeile gravide, cele care au născut de curând sau care alaptează nu pot fi concediate pentru motive ce țin de această situație, altfel decizia este ILEGALA.

Concedierea poate avea loc doar dacă au săvârșit abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului de muncă din motive economice ori daca societatea intra in reorganizare sau faliment.

Astfel , art. 60 din codul muncii , INTEREZICE o asemenea masura :

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat; [declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 814/2015]
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Chiar la inceputul acestui an , prin decizia Curtii Constiționale nr. 1/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constituțională reține că salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului muncii pe motive economice’’.

Pentru a intelege mai bine acest aspect, reiteram direct din decizia 1/2020 punctul 27, care arata ca Angajatele Gravide sunt protejate de dispozitiile legale :

27. Prin urmare, chiar dacă prevederile art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 criticate în mod punctual în prezenta cauză nu fac vreo precizare sau distincție în mod concret între situațiile în care concedierea nu poate fi dispusă în condițiile în care sunt sau nu sunt săvârșite abateri disciplinare de către salariata gravidă, din evaluarea tuturor normelor legale în materie ce reglementează cu privire la protecția salariaților, respectiv a femeii salariate care este gravidă, Curtea constată că interdicția de concediere este strict circumscrisă la motive care au legătură directă cu starea sa, iar nu în ceea ce privește celelalte cazuri în care desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă este urmarea unor abateri disciplinare, abateri grave, absenței nemotivate de la locul de muncă o perioadă îndelungată, nerespectării disciplinei muncii în general, desființării locului de muncă pe motive economice sau a unor concedieri colective.

Vedeti cateva abuzuri savarsite in perioada de Criza Covid 19-

Vestea aceasta este buna pentru angajatori care tehnic pot scapa de angajatele lor gravide insa ATENTIE nu pentru motive ce tin de sarcina.

S-a facut aceasta mentiune tocmai ca instantele dadeau interpretari diferite si erau considerate ILEGALE toate concedierile facute cu privire la persoana unui gravide.

Contractului individual de muncă al salariatului aflat în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului nu poate inceta decât în cazul reorganizarii judiciare, a dizolvării sau a falimentului angajatorului.

Angajatele Gravide pot contesta decizia de concediere?

Mamele concediate in mod abuziv pot sa conteste decizia de desfacere a contractului de munca .

Cu alte cuvinte, va fi permisă concedierea numai pentru alte motive decât cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului de muncă pe motive economice dar si alte motive ce tin de persoana celui concediat.

Dosarul se va inregistra la Tribunal sub forma cererii de chemare in judecata a angajatorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

21 comments to “Angajatele Gravide Pot fi Concediate Sau Trimise In Somaj Tehnic?”
  1. La angajatele gravide, pe perioada starii de urgenta, se pot micsora orele de munca de la 8 ore la 2 ore? (Avand in vedere ca acest lucru va afecta implicit si salariul dar si indemnizatia de crestere a copilului)
    Somajul tehnic in cazul in care angajatorul motiveaza ca nu te poate plari este o optiune pentru angajata gravida?

      • Eu sunt însărcinată în 8 săptămâni și lucrez la o firma de pază ca agent security, de 2 luni firma nu m-a mai chemat la lucru pe motiv ca s-a desființat postul la care lucram și mă ține acasă în concediu fără plata. Am fost la i.t.m.bacau și am reclamat dar nu s-a luat nici o măsură. Nu mai știu ce sa fac? Sa cer sa fiu data în șomaj? Aș mai beneficia la 7 luni de concediul prenatal?

    • Angajata poate cere reducerea programului de munca cu o patrime , cu mentinerea drepturilor salariale conform Legii 154/2015 pentru modificarea si completarea OUG 96/2003, ART 13.
      Deci ea poate sa ceara reducerea porgramului de munca la recomandarea doctorului specialist, fara sa fie stare de urgenta.

        • Simt nevoia de inca o clarificare…

          Codul Muncii prevede acum că: “în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților”.

          Daca angajatorul decide asta pentru toti angajatii, nu ar trebui sa fie asta o exceptie pentru gravide?
          Ma refer la cazul in care ele anunta prin scrisoare medicala, recomandarea de reducere a programului pe fondul sarcinii. Vor fi platite ca toti ceilalti, dupa reducerea programului de la 5 la 4 zile sau se va aplica legea conform careia gravida poate munci la program redus de 6 ore, dar beneficia de veniturile unui program full time?

    • Eu sunt însărcinată în 8 săptămâni și lucrez la o firma de pază ca agent security, de 2 luni firma nu m-a mai chemat la lucru pe motiv ca s-a desființat postul la care lucram și mă ține acasă în concediu fără plata. Am fost la i.t.m.bacau și am reclamat dar nu s-a luat nici o măsură. Nu mai știu ce sa fac? Sa cer sa fiu data în șomaj? Aș mai beneficia la 7 luni de concediul prenatal?

  2. Dacă eu sunt însărcinată în luna a 6 a si angajatorul ma băgat în șomaj tehnic ma afecteaza pe parcurs la indemnizația pt creșterea copilului?va multumesc

  3. In cazul in care activitatea firmei este suspendată, angajatorul poate trimite angajata gravida in șomaj tehnic?

  4. La reluarea partială a activitatii firmei, exista obligatia legala de a chema la munca angajata din somaj, care a anuntat anterior ca este insarcinata? Sau se poate prelungi somajul si in aceasta situatie?

  5. Si totusi in cazul bugetarilor se discuta ca somajul tehnic sa se efectueze in doua parti, respectiv o parte din angajati 10 zile lucratoare , iar a doua parte urmatoarele 10 zile .
    Avand in vedere ca institutia nu isi suspenda activitatea , angajata gravida se poate afla intre persoanele trimise in somaj tehnic ?

  6. Buna ziua.Daca firma m-a trimis in somaj tehnic, mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de prenatal?
    Ca nu aveam destul stres, medicul de familie mi-a spus ca nu imj poate elibera nici un concediu medica daca nu ma intorc la munca ( ca s-a mai confruntat cu asemenea situatii)
    Dar nu tine de mine cand isi vor deschide afacerea patronii…

  7. Bună ziua sunt însărcinată in 4 luni și jumatate,iar firma la care lucrez se suspenda pe o perioada de 6 luni pe motive financiare. Iar eu am anunțat ca sunt însărcinată. Angajatorul mi-a pus în mână 2 posibile variante : incheierea cim prin demisie sau cu acordul ambelor părți. Nu am semnat niciunul dintre aceste documente urmând sa ma interesez. Am aflat ca prin aceste variante nu pot intra în somaj. Va rog mult sa îmi spuneți ce pot solicita angajatorului? Și care este varianta prin care mi se poate încheia cim pentru a putea beneficia de șomaj.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.