Ce Fac Daca Banca Sau Ifn-ul Imi Resping Cererea De Suspendare A Platii Ratelor?

Ce are de facut un debitor atunci cand bancile sau ifn-urile ii Resping Cererea De Suspendare A Platii Ratelor ?

Respingerea cererii de suspendare a platii ratelor se contureaza din normele de aplicare a Oug 37/2020 – Nu bine s-au pus in aplicare dispozitiile si normele oug 37/2020 cu privire la suspendarea ratelor bancare sau cele de la IFN-uri si aceleasi institutii bancare au inceput DEJA sa respinga solicitarile celor care au cerut suspendarea platii ratelor prin notificarile trimise de catre ei in mod individual.

Respingerea cererii poate sa derive dintr-un abuz al creditorului sau din gresit indreptata solicitare de suspendare a platii ratelor.

Daca va intrebati cum respecta IFN-urile noile masuri de suspendare a ratelor si de ce a fost necesar sa fac un ghid de contestatie la masura de respingere a suspendarii ratelor, vedeti mesajul de mai jos primit de la un imprumutat la IFN:


Bunaziua. Ma numesc claudiu si sunt din Cluj vreau sa va spun ca pana acum a fost totul ok am lucrat in domeniul hotelier ca ospătar in italia cu contract legal etc totul bine si frumos dar in 2018 am luat un credit ipotecar de la EASY CREDIT iar in fiecare luna in data 14 plătesc rata insa din pacate după cum știți din cauza covid 19 au inchis toate granițele si din cauza stării de urgență atat in uniunea europeana cât și în România si am ramas fara loc de munca.

M-am intors in tara si am plătit rata în continuare dar acum, nu mai pot din cauza covid 19.

Am sunat la banca EASY CREDIT si a început să îmi spună că nu se poate suspenda rata, ca poate sa imi dea o sumă de bani sa imi prelungească perioada de contracte iar eu am zis ca nu doresc vreau sa imi sisteze ratele pe max 4luni nu pe noua luni.

Analist de la telefon a început să râdă si la insistențele mele mi a dat e-mail de la banca sa trimit cererea.

Debitor care a formulat singur si nu prin avocat o cerere la IFN.

Dupa parerea noastra , notificarea trebuie sa fie facuta in conformitate cu situatia de fapt, motivata in drept si probata.

Am stabilit deja ce are de facut un debitor pentru suspendarea platii ratelor, este bine sa stiti ce aveti de facut atunci cand banca sau IFN-ul, refuza sa va incadreze in conditiile de admisibilitate pentru suspendarea ratelor.

Resping Cererea De Suspendare A Platii Ratelor

Promitem pentru mai tarziu insa tot astazi, sa revenim si cu un video pe acest subiect.

Astfel, art. 2. alin. 5 din normele de aplicare a ordonantei 37/2020 are urmatorul text:

(5) Creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condiţiile prevăzute la art. 4 şi ale prezentului articol şi în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor.

Tragem urmatoarea concluzie: BANCA/IFN-ul analizeaza solicitarea formulata, asta inseamna in mod implicit ca nu este o obligatie sa admita toate cererile, iar in maximum 15 zile, dispune ADMITEREA SAU RESPINGEREA CERERII.

Vedeti si ultimele comentarii pe site:

Ce se intampla in cazul in care banca sau ifn imi resping cererea de suspendare a platii ratelor, pot contesta masura?

ATENTIE – Legea nu arata ce se intampla in cazul in care banca sau Ifn ul Resping Cererea De Suspendare A Platii Ratelor!

Practic, in conditiile in care se respinge cererea debitorului de suspendare a paltii ratelor, debitorul are o singura posibilitate:

  • Contestarea adresei prin care banca respinge suspendarea platii ratelor, IN INSTANTA.
  • Tehnic, inseamna de fapt o actiune in constatare, in constatarea indeplinirii conditiilor din oug 37/2020 pe care creditorii au refuzat sa le aplice.

Contestatia va viza tehnic, obligarea bancii sau a Ifn-ului, la suspendarea platii ratelor prin constatarea indeplinirii conditiilor de la art. 5 si anume:

Criterii de eligibilitate a debitorilor :

(3) Creditorul aprobă solicitarea debitorului care, prin una din căile de transmitere prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă şi se afla în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenţiei uneia/mai multora dintre următoarele cauze, fără a se limita la acestea:

  • intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activităţii angajatorului,
  • concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia,
  • plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19 şi
  • altele asemenea.

Avand in vedere ca exista si situatii in care creditorii vor abuza de aceasta prerogativa de a “verifica” daca cererile debitorilor se inscriu in conditiile legii, este important ca debitorii sa stie ca au acest drept de a contesta decizia creditorilor lor de respingere a cererii de suspenare a platii ratelor.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Ce Fac Daca Banca Sau Ifn-ul Imi Resping Cererea De Suspendare A Platii Ratelor?”
  1. Pai si daca contest in instanta, chiar daca am dreptate ajung sa castig prin 2021 sau 2022 iar pana atunci banca imi ia si pielea de pe mine si casa si raman in strada caci IMPORTANT este momentul, ACUM sa-mi suspende ratele pt 3 sau 5 luni, caci acum situatia financiara este nasoala, nu peste 1-2 ani. Legiuitorul nu a gandit deloc OUG-ul asta!

  2. Dacă avem datorii la bancă si vrem să ne retragem in România nu ne mai putem plăti ratele vom avea ceva probleme in țară cu aceste datorii.lucram de 12 ani sotul cu acte eu doar 7 ani cu acte am ramas fara acte de anul trecut .

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.