Cum Pot Beneficia De Suspendarea Platii Ratelor Daca Am Fost Afectat De Criza Covid 19

Suspendarea platii ratelor pentru cei care au fost afectat de criza coronavirus se poate face cu notificare prealabila si dobanda suspendata urmeaza sa fie platita ulterior iar in noua formula aceasta nu mai este indexata cu dobanda.

Update la 31.03.2020 – Guvernul publica ordonanta ce reglementeaza suspendarea ratelor la cererea persoanelor fizice si juridice.

Vedeti totul mai jos, cine beneficieaza, cum se aplica si cine si cum formuleaza NOTIFICAREA DE SUSPENDARE A RATELOR.

Guvernul a publicat ordonanta de urgenta prin care :

 • Persoanele fizice;
 • Persoanele juridice;
 • Persoanele fizice autorizate;

Pot solicita Ifn-urilor si Bancilor – suspendarea platii ratelor pentru o perioada de pana la 9 luni de zile, cu conditia ca acesteia sa faca dovada ca au fost afectati de CRIZA COVID 19 si sunt in situatia in care fie direct fie indirect blocajul economic din tara nu le mai permite sa plateasca ratele.

Vizualizati si :

Acest lucru este de fapt o transpunere a conceptului CAZULUI FORTUIT SI A FORTEI MAJORE.

Prin urmare, daca veti vrea sa beneficiati de suspendarea ratelor este necesar sa indepliniti conditiile referitoare la cazul fortuit sau forta majora, adica in notificarea de suspendare a ratelor, trimisa catre banca sau ifn, in mod exhaustiv trebuiesc prezentate situatiile prin care s-a ajuns in imposibilitatea de plata si astfel sa solicitati suspendarea ratelor.

Ordonanta de urgenta numarul 37/2020 cu privire la suspendarea platii ratelor.

Textul ordonantei mai jos, apoi vedem cum se aplica.

NOTIFICAREA DE SUSPENDARE A RATELOR
NOTIFICAREA DE SUSPENDARE A RATELOR avocat
NOTIFICAREA DE SUSPENDARE A RATELOR cum o fac

Cui se aplica ordonanta si caror contracte?

Avand in vedere disozitiile ordonantei, acesta suspendare a ratelor se va aplica atat pentru creditele bancare, ipotecare si neipotecare ( pentru persoanele fizice la creditele ipotecare dobanda va fi garantata de catre stat).

ATENTIE – Suspendarea se va aplica si CONTRACTELOR DE LEASING.

Suspendarea platii ratelor pentru persoanele juridice si celor asimilate persoanelor juridice se face mult mai usor, vedeti mai jos.

Cine nu beneficeaza de posibilitatea de suspendare a ratelor din cadrul ordonantei de urgenta?

De prevederi beneficiază doar debitorii care au credite în derulare, nu au restanțe de dinainte de declanșarea stării de urgență sau daca au restanta trebuie sa o plateasca la zi la momentul solicitarii amanarii la plata și pentru care nu se declanșaseră scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a legii – adică nu se aplică celor aflați în procedurile de executare silită.

Pentru cei in executare silita, verificati aici cum puteti contesta executarea silita si suspenda poprirea.

Practic prin intarziere in intelesul legii inseamna orice credit care are intarziere peste 30 de zile sau 60 conform contract:

 credite restante – creanţe comerciale, valori de recuperat, credite acordate inclusiv pe baza valorilor primite în pensiune, nerambursate la scadenţă, precum şi soldurile debitoare neautorizate (overdraft) ale conturilor curente, creanţe din dobânzi neîncasate la scadenţă evidenţiate în conturile de creanţe restante şi îndoielnice.

Cei aflati in executare silita, NU BENEFICEAZA DE PREVEDERILE ORDONANTEI insa acestia pot solicita instantei de judecata, REDUCEREA PROPRIRILOR SAU CHIAR SUSPENDAREA LOR.

Cum se va proceda efectiv pentru a beneficia de suspendarea ratelor? Ce demersuri trebuie sa faca debitorii?

Pasul numarul 1 –

Debitorii trebuie să trimită o solicitare creditorului in termen de 45 de zile, astfel incepand cu 30.03.2020 trebuie formulata URGENT aceasta notificare care sa contina TOATE elementele explicate mai sus.

In cadrul notificarii debitorul trebuie să precizeze pentru cât dorește suspendarea ratelor, pe perioade de la 1 la 9 luni.

Sfatul este sa fie trimisa notificarea doar prin avocat fiindca in primul rand asigura transmitarea si secundar este esential sa faceti dovada ca SUNTETI AFECTATI DE CRIZA COVID 19 in caz contrar, cel putin pana la acest moment se pare ca bancile sau ifn-urile va pot respinge cererea de suspendare a ratelor iar cererea adresata bancii sau IFN-ului trebuie sa fie MOTIVATA!

Pasul numarul 2 –

Dupa ce primeste cererea, creditorul analizează solicitarea și o aprobă după condițiile din normele metodologice ce urmează a fi emise.

Asta inseamna ca cel putin in momentul de fata pana nu se vor observa normele pe care le putem doar anticipa, insa persoanele juridice pot deja incepe sa emita aceste notificari!

Din politica legislativa pe care am observat-o pe parcursul starii de urgenta, persoana debitoare afectata de efectele covid 19 ar trebui sa faca dovada ca are veniturile scazute cu cel putin 25%.

Ce se intampla in ipoteza in care creditorul NU este de acord?

Probabil ca vom asista si la asemenea scenarii si daca bancile vor face abuzuri de acest tip, ele vor trebui transate in instanta.

Astfel, daca dupa depunerea notificarii se va constata ca banca NU este de acord, sau IFN-ul, cu faptul ca indepliniti conditiile din ordonanta de suspendare a platii ratelor, va trebui sa chemati banca sau IFN-ul in instanta si in termen scurt, judecatorul sa decida ca puteti suspenda aceste plati.

Vom asista la litigii pe care debitorii le vor deschide pentru a-si dovedi starea de imposibilitate de plata si astfel sa solicite aplicarea ordonantei si prin prisma faptului ca daca notificarile nu sunt intocmite corespunzator de la inceput, vor exista premisele respingerii lor de catre banci si ifn-uri.

Astfel, daca banca sau IFN-ul va rspinge cererea de amanare a platii, se va face cererea in instanta, asta pentru a putea dovedi ca acele conditii sunt indeplinite si prin hotararea instantei sa puteti beenficia de suspendarea ratelor.

Ce se intampla cu dobanda contractuala pe perioada suspendarii? O suporta banca?

Dobânda sumelor scadente a căror plată este suspendată si nu se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! 

Mai pe scurt, debitorii vor plăti ulterior dobândă 0 insa vor trebui sa plateasca dobanda initiala scursa.

Soldul principal majorat se va plăti eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se va plăti eșalonat până la maximum 5 ani.

În cazul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice, statul va garanta integral plata dobânzii capitalizate.

În acest sens se va încheia o convenție între bănci și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Asta NU inseamna ca vor fi platite dobanzile de catre stat ci din contra dacă nu vor achita ratele pentru care statul a acordat garanții, la fel cum se întâmplă și acum în cazul creditelor Prima Casă, FISCUL va executa silit debitorul pentru recuperarea acestor sume.

PERSOANELE JURIDICE POT BENEFICIA DE SUSPENDAREA PLATII RATELOR SAU A PLATII CONTRACTELOR DE LEASING.

Societatile trebuie să fie afectate de criza covid 19 insa pot beneficia de aceasta dispozitie doar daca nu sunt in insolventa și dacă se încadrează în prevederile art XI alin 2 din OUG 30/2020 adica au trimis in somaj tehnic pe angajati si practic si-au intrerupt activitatea pe timpul pandemiei.

Societatile comerciale, IMM-URILE si persoanele asimilate acestora pot incepe de astazi sa emita aceste notificari fiindca procedura pentru ele este deja stabilita.

ATENTIE au mai ramas de astazi 44 de zile pentru trimiterea notificarilor!

Pentru suspendarea platii ratelor atat la persoane fizice cat si juridice, completati formularul de mai jos:

Av. Drd. Cuculis Adrian

21 comments to “Cum Pot Beneficia De Suspendarea Platii Ratelor Daca Am Fost Afectat De Criza Covid 19”
 1. Bună seara!va rog sa imi spuneti cum pot proceda in situatia de fata numai lucrez din cauza pandemiei de coronavirus,problema mea este ca eu am un angajement cu firma de recuperare kruk care am avut un dosar de executare cu o alta firma de de recuperari get bach recovery dar firma kruk a cumparat creanta si acum le platesc o rata lunar la libra bank,de acum inainte doua trei rate nu le pot plati,nu stiu ce pot face ,ma poate executa silit pe imobil in perioada aceasta dificila.Va multumesc

   • Buna ziua, daca se incadreaza in notiunea de debitor da: Articolul 1 În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: a) creditori – instituţii de credit definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţii financiare nebancare definite potrivit Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sucursalele instituţiilor de credit şi ale instituţiilor financiare nebancare din străinătate care desfăşoară activitate pe teritoriul României; b) debitori – persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale ce funcţionează potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, profesiile liberale şi cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei şi persoanele juridice din contractele de credit, respectiv leasing, cu excepţia instituţiilor de credit definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006;

 2. Bună ziua. Cu regret observ că statul roman nu ofera egalitate de sanse tuturor cetatenilor. Fac parte din categoria celor care au restante. In noiembrie 2016, tatal meu colectat clostridium dificile din spital. A recidivat de trei ori. Multiple avc-uri. Trebuia supravegheat permanent. A ramas la pat. , fiind ingrijit permanent pana a decedat i ianuarie 2020. Sotul meu si-a dat demisia pentru a sta acasa cu el. Acum, nu gaseste de lucru. NU am cerut ajutor statului roman. NU am facut dosar de insotitor, desi a-si fi primit bani pentru amandoi. NU am cerut reduceri la gaz si curent. Am salarul minim pe economie, din care statul opreste destul. Eu trebuie sa-mi platesc taxele si impozitele. Trebuie sa-mi platesc toate datoriile, desi am in grija un sot si un copil. Ma simt exclusa ca si cetatean, nu am aceleasi drepturi, am doar obligatii. Ca mine sunt prea multi, cei care considera ca am fost nedreptati-ti. Vrem egalitate de sanse. Ori pentru toti, ori niciunul. Sunt cetatean roman, cu drepturi depline? Cu aceleasi drepturi? NU. Nu sunt.

 3. Buna seara ,intrebarea ar fi in contextul actual prin aceasta ordonanta am dreptul sa solicit amanarea ptr o perioada a poprii de la executor pana la finalizarea starii de urgență?

  • Buna ziua, din interpretarea ordonantei 37/2020 nu pot beneficia de aceste prevedet cei aflati in executare silita, insa exista metode prin care cei executati silit sa poata face un demers prin care sa li se ridice aceasta poprire. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 4. Cum se interpreteaza cauzele indirecte? Daca momentan nu mi-au fost afectate veniturile, insa in lunile urmatoare, este clar ca se intampla, eu nu mai pot face cerere?

 5. Buna seara. Ma numesc Feraru claudia sunt din Jud Buzau
  In urma cu un an am contractat un credit ipotecar de 30000 lei la banca easy credit ploiesti ,cu o rata de 1200 lei pe luna ,pe data de 5 a fiecarei luni tin sa mentionez ca sunt cu plata la zi neavand restante. Am sunat la banca sa solicit amanarea ratelor pemtru o perioada de 6 luni si doamna de acolo mia zis ca se poate momentan numai pentru 2 luni de zile , aceste rate fiind acoperite de plata pana la momentul de fata. . Mi-au trimis un exemplar pe wapp cum trebuie să-l completez si sal trimit inapoi la dansii
  Eu as vrea sa va intreb: ,eu am cerut o amanare a platii pe 6 lunii de zile si ei nau fost de acord cu aceasta solicitare, miau zis ca pe 2 luni si daca este cazul inca o luna. Va rog frumos sa ma ajutati si sami spuneți ce trebuie sa fac sa aman ratele dimp de 6 luni de zile .MULTUMESC PENTU INTELEGERE

 6. Buna ziua
  Nu inteleg care este difetenta intre poprire la stat si poprire la executor judecatoresc..pana la urma tot o greșeală/abuz a fost cand a fkst creata aceasta datorie. De ce , acum cele de la anaf de ex se suspenda ptr o perioada, iar celelalte nu au aceasta sansa .
  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.