Concediere Abuziva Contestatie La Decizia De Concediere Cum Contest Decizia De Desfacere A Contractului De Munca

 Salariaţii concediaţi au dreptul să conteste decizia angajatorului în termen de 30 zile calendaristice de la momentul comunicării deciziei de concediere.

Ne-am propus ca mai jos, sa abordam din toate perspectivele aspectul referitor la contesatie la decizia de concediere sau decizia de desfacere a contractului de munca in asa fel incat in ORICARE dintre situatii v-ati afla si raportat la care a-ti fi concediat, sa aveti aici un indrumar de nadejde pentru a va proteja drepturile de angajat.

Ghidul de contestatie la decizia de concediere pentru desfiintarea locului de munca sau alte motive ce tin de persoana angajatului sau angajatorului, va este util ori de cate ori va aflati intr-o relatie de subordonare cu un angajator fie ca este un agajator privat sau de stat si practic atunci cand contractul dvs. de munca este desfacut in mod nejustificat ori atunci cand va sunt incalcate drepturile prin decizia de concediere.

Asa cum spuneam si mai sus, 2024 a inceput in forta pentru fosta angajata a unei primarii care a reusit sa anuleze in instanta dispozitia de incetare a contractului individual de munca si care dupa ce instanta a constatat faptul ca fost concediata in mod ilegal, a repus-o in functie pe clienta noastra si mai mult decat atat a obligat Primaria la plata salariilor ce nu i-au fost platite.

Sa incepem.

Ati fost concediat abuziv? Click pentru chat rapid:

Vedeti in finalul articolului procese castigate de catre angajati cu angajatorii.

Ce inseamna contestatia la decizia de concediere?

Contestatia deciziei de desfacere a contractului de munca / de concediere, prin care invocati nulitatea deciziei de concediere, ilegala concediere sau abuzul la concediere, reprezinta de fapt o chemare in judecata a angajatorului pentru ca pe baza hotararii judecatoresti sa anulati decizia de incetare a contractului de munca emisa in 2019 , 2020 sau 2021 in asa fel incat sa ve reluati locul de munca si chiar sa obtineti daune de la angajator si toti banii pe care nu i-ati primit, cu titlu de salarii indexate,neplatite.

Contestatie decizie de desfacere a contractului de munca – Contestatia depusa impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca, este arma prin care un angajat concediat ilegal, obtine reintegrarea pe locul de munca detinut dar si plata tuturor drepturilor salariale neplatite.

Vedeti si :

Pentru ce motive se poate dispune desfacerea contractul de munca al unui angajat ?

Trebuie sa stiti ca incetarea contractului de munca, se poate dispune din mai multe motive, unele care tin de persoana angajatului altele nu.

Cele mai problematice incetari ale contractelor de munca se refera la vestita desfacerea a contractului de munca cu litera i , adica angajatul a fost indisciplinat.

Astfel, am decis sa facem o analiza scurta, obiectiva si transanta a motivelor pentru care un contract de munca poate fi incetat dar si in ce conditii poate fi contestata o asemenea decizie de incetare a contractului de munca:

Trebuie sa stiti ca incetarea contractului de munca cu litera i , o puteti contesta in instanta.

  • Desfacerea contractului de munca cu litera ” i ” :

Desfacerea contractului de munca disciplinar consecinte :

Astfel Desfacerea contractului de munca disciplinar, are efecte negative asupra credibilitatii dvs. si nu ar trebui sa lasati o asemenea incetare a raporturilor de munca sa fie incheiata cu litera “i” mai ales atunci cand se face un abuz la adresa dvs.

  • Incetarea contractului de munca prin demisie – si in aceasta situatie puteti contesta decizia de incetare a raporturilor de munca insa doar daca ati fost fortat sa demisionati.
  • Încetarea contractului de muncă prin acordul părţilor; aici discutam de vointa comuna a angajatului s angajatorului si atunci probabil ca nu se va impune contestarea deciziei de stingere a raporturilor de serviciu;
  • Desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate – aici trebuie angajatorul sa faca dovada aceasta pe baza de pontaj, altfel puteti ataca decizia in instanta;
  • Desfacerea contractului de munca unilateral

Contestatie decizie concediere disciplinara, asta trebuie sa formulati daca ati fost sanctionat disciplinar in mod ilegal.

Mai jos o sa prezentam dosare castigate pe contestatia deciziei de concediere Dosar DEFINITIV de reintegrare pe locul de munca detinut in perioada de proba plus plata salariilor pe un an de zile 36000 de lei plus actualizari ca raspuns la o Contestatie La Decizia De Concediere

Unde se contesta decizia de incetare a contractului de munca

Trebuie sa stiti ca decizia de concediere o contestati prin avocat specializat in litigii de munca , la Tribunal!

Nu depuneti contestatia la decizia de concediere la angajator fiindca veti pierde termenul.

Ce presupune o concediere nelegala/ netemeinica?

Concedierea poate sa aiba loc pentru mai multe motive. Unul dintre cele mai cunoscute motive este lipsa de activitate si atunci angajatorul poate sa dispuna prin decizie , desfiintarea locului de munca sau concedierea pentru persoana angajatului si atunci aceasta tine de o abatare disciplinara.

Practica SCA Cuculis&ASOCIATII a fost pozitiva in ceea ce priveste deciziile de concediere, astfel ca am castigat in decursul vremii atat decizii in instanta de anulare a concedierilor care tineau de persoana angajatului si chiar si cele care erau emise pentru abateri disciplinare.

O decizie nelegala de concediere este de fapt o decizie care spre exemplu nu respecta legea si anume codul muncii pe cand o decizie de concediere netemeinica este una data fara sa fie sustinut motivul concedierii de situatia de fapt.

Cititi si :

Ce trebuie sa contina decizia de concediere

Pentru a putea contesta o decizie de incetare a contractului de munca, este necesar sa cunoasteti ce trebuie sa contina decizia in asa fel incat sa vedeti daca nu cumva angajatorul a comis greseli pe care le puteti specula:

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Daca oricare dintre elementele de la a-f) nu sunt cuprinse in decizia de desfacere a contractului de munca, BINGO! Ati castigat dosarul din start.

Cand facem Contestatie La Decizia De Concediere ?

In principal contestatia la decizia de concediere trebuie depusa atunci cand partea concediata a fost demisa si i s-a desfacut contractul de munca in mod ilegal/abuziv.

Premiera in materia litigiilor de munca – Angajat concediat in perioada de proba, concediat si reintragrat de catre instanta de judecata.

Acordarea daunelor morale in cazul concedierilor nelegale sau abuzive

Daunele morale pot fi cerute atunci cand concedierea s-a produs in mod abuziv sau a intervenit de asa natura incat dupa ce ati anulat decizia de concediere nelegala sau netemeinica, puteti dovedi suferintele morale la care ati fost supus in urma concedierii respective.

Daunele morale la fel ca si daunele civile materiale, trebuiesc dovedite.

Astfel, pentru a solicita daune morale in cazul concedierilor nelegale sau abuzive, est bine sa aveti si martori iar in cazul celor care au repercusiunii in urma concedierilor nelegale, in sens medical, stres post concediere, anxietate sau chiar alte boli mai grave, pot depune certificate medicale in acest sens.

Angajat al primariei castiga procesul si este reincadrat in munca – Contestarea deciziei de desfacere a contractului de munca / dispozitia de incetare a contractului individual de munca

Contestatie La Decizia De Concediere- O speta mai putin comuna insa cu larga raspandire de asemenea, este si desfacerea contractului de munca a celor care lucreaza la stat si in speta noastra ne referim la primarii, adica la administratiile locale.

Un alt caz precum cele cu care v-am si obisnuit din cadrul #DOSARELORCAREPRINDVIATA este si cazul doamnei BUCHERU. Concediata de la primarie nu a acceptat abuzul prin care tocmai trecuse si a contestat dispozitia de concediere.

Pentru a contesta o dispoziție de încetare a contractului de muncă, este important să redactezi o contestație cuprinzătoare și argumentată. Iată câțiva pași pe care îi poți urma în redactarea contestației:

  1. Identifică motivele contestației: Explică de ce consideri că dispoziția de încetare a contractului de muncă este nelegală sau incorectă. Poate fi vorba de motive precum lipsa unor temeiuri sau proceduri legale în luarea deciziei.
  2. Prezintă argumente: Oferă argumente solide și probe care să susțină contestația ta. Poți face referire la prevederile legale relevante sau la orice alt element care susține poziția ta.
  3. Solicită remedierea situației: Detaliază ce anume îți dorești să obții în urma contestației. Poți solicita anularea deciziei de încetare a contractului de muncă sau alte măsuri corective.
  4. Respectă termenele legale: Asigură-te că depui contestația în termenul prevăzut de lege și că o adresezi persoanei sau instituției competente.

Este esențial să consulți un avocat specializat în legislația muncii pentru a te asigura că o Contestatie La Decizia De Concediere respectă toate cerințele legale și pentru a obține un sfat juridic competent în această situație.

Contestatie La Decizia De Concediere

Cum arata dispozitia ilegala de desfiintare a locului de munca si de concediere a angajatului?

Echivalentul in caz de Contestatie La Decizia De Concediere este contestatie la dispozitia de desfiintare a locului de munca in materie de angajare la stat.

O dispozitie ce era vadit ilegala avand in vedere cele ce le vom prezenta mai jos.

Contestatie La Decizia De Concediere

Instanta dispune anularea decizie de concediere pentru desfiintarea locului de munca si obliga Primaria sa ii plateasca salariile

Ce am cerut pentru clienta noastra in vederea reocuparii locului de munca pe care il pierduse prin decizia de concediere pentru desfiintarea locului de munca? Vedeti mai jos ca pe langa faptul ca baza desfiintarii contractului de munca NU mai exista si anume HCL, am cerut pe de-o parte nulitatea actelor de concediere prin atacarea deciziei de concediere dar si plata salariilor ce nu fusesera platite de catre angajator.

In mod evident decizia se poate consdiera DEFINITIVA avand in vederfe ca HCL-ul prin care se desfiintase locul de munca, la randul sau a fost anulat TOT de catre o instanta de judecata.

Contestatie La Decizia De Concediere
08.01.2024
Ora estimata: 10:00
Complet: Complet 3 Fond AS LM
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamanta BUCHERU FLORINA. În temeiul art. 80 alin. 1 din Codul Muncii dispune anularea notificării nr. 5018/29.06.2022 şi a dispoziţiei nr. 130/29.07.2022 privind încetarea contractului individual de muncă al reclamantei şi obligă pârâţii către reclamantă la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat aceasta, de la data emiterii deciziei de concediere şi până la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii judecătoreşti, conform art. 80 alin 3 din Codul muncii. Obligă pârâţii către reclamantă la plata sumei 6000 lei cu titlul de cheltuieli de judecată-onorariu avocat.
Document: Hotarâre  6/2024  08.01.2024

Consultarea unui avocat specializat în dreptul muncii vă ofera asistență în această privință și vă ajuta să castigati procesul. Asigurați-vă că aveți informații precise despre motivele contestației și documentația necesară pentru susținerea cazului dumneavoastră.

Solutia o consideram definitiva avand in vedere faptul ca Primaria NU o mai poate ataca iar adca ar face acest lucru ar fi inutil.

#DosarelePrindViata – Angajat al scolii gimnaziale isi recastiga dreptul de a ocupa postul de personal didactic dupa ce de mai bine de un an de zile se judeca cu institutia de invatamant pentru a dovedi ca inclusiv concedierea din perioada de proba a fost dispusa ILEGAL.

De asemenea, salariatul concediat in mod ilegal, are dreptul sa obtina si plata tuturor drepturilor salariale pentru perioada in care nu si-a mai putut desfasura activitatea, lucru care a fost acceptat si dispus prin hotararea juedcatoreasca de catre instanta de judecata.

Prin procedura contestatiei deciziei de concediere , conflictul de munca aparut este supus controlului instantei judectoresti , aceasta urmand sa analizeze decizia  sub aspectul legalitatii si temeinicei acesteia.

Concedierea angajatului de pe postul pe care il ocupa, trebuie sa aiba o cauza reala sa fie supusa fie comisiei de disciplina si doar ulterior sa se ia in mod proportional decizia de concediere iar daca se desfiinteaza postul pe care il ocupa acel angajat, acesta nu poate fi concediat prin desfacerea contractului de munca, decat daca i se ofera un alt post conform competentelor lui si acesta il refuza(daca acel loc este disponibil).

O contestatie la decizia de concediere are rolul sa corecteze orice abuz al angajatorului.

De esenta, orice decizie de desfacere a contractului de munca, este supusa contestatiei in 30 de zile, la Tribunalul de la domiciliul angajatului, si exact ca in cazul de mai jos, angajatul concediat poate sa isi recastige tpate drepturile pierdute ca urmare a unei masuri ilegale de concediere.

In cazul prezentat mai jos, decizia de concediere chiar pentru perioada de proba, a venit ca urmare a intervenirii in actul acestia unilateral de concediere, a unei persoane care nu avea competenta sa decida concedierea angajatilor.

Amintim: inclusiv pe perioada de proba, pentru ca un angajat sa fie concediat inainte de terminarea perioadei de proba, acesta trebuie sa primeasca o decizie in acest sens, emisa de catre angajatorul sau prin organele care sunt abilitate sa ia aceasta masura.

Solutia instantei o puteti vedea mai jos:

Contestatie La Decizia De Concediere
28.05.2020
Ora estimata: 13:00
Complet: S7 C.12A AS-LM
Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimba in parte sentinta apelata. Anuleaza decizia de concediere nr. 227/28.06.2019.

Dispune reintegrarea apelantei reclamantei in postul anterior detinut si obligarea intimatei parate la plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la concediere pana la momentul reintegrarii efective.

Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 2500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Definitiva. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi 28.05.2020.
Document: Hotarâre  1111/2020  28.05.2020

Cum se contesta decizia de desfacere a contractului de munca – contestatie la decizia de concediere.

Plecam de la faptul ca daca nu sunt respectate regulile din codul muncii cu privire la emiterea deciziei de concediere, nulitatea absoluta este sanctiunea ce se aplica unei decizii de concediere ilegal intocmite.

Ce spune legea cu privire la decizia de concediere a angajatului si ce trebuie sa vizeze o Contestatie La Decizia De Concediere?

Art. 62. [ decizia de concediere ]
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Contestatie La Decizia De Concediere -si de desfacere a contractului de munca Concedierea angajatului.

In cazul de mai jos, unde veti gasi decizia instantei Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a dispus reintegrarea pe locul de munca al angajatului Scolii Gimnaziale, se arata ca pe langa reintegrarea pe locul de munca, unitatea scolara trebuie sa plateasca si toate salariile indexate si majorate pe care in ultimul an, angajatul NU le-a mai primit.

Model de Contestatie La Decizia De Concediere

Amintim, pe fond, dosarul a fost pierdut si ulterior castigat in apel, in mod definitiv.

Extras din cererea de chemare in judecata:

Subsemnatul xxxxx formulez prezenta Contestatie La Decizia De Concediere pentru:

  1. Nelegalitatea deciziei de concediere – Concedierea angajatului in mod ilegal.

Rugam instanta de judecata sa constate ca potrivit art. 93 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 „Hotarârile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, raspunderea disciplinara şi disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul unitatii de invatamânt de catre consiliul de administratie, cu votul a 2/3 din totalul membrilor. Directorul unitatii de invatamânt emite deciziile conform hotarârilor consiliului de administratie. Angajatorul este unitatea de invatamânt.”

In continuare art. 249 lit. k) din Legea nr. 1/2011 precizeaza faptul ca personalul didactic auxiliar este format si din „administrator financiar (contabil).”

De asemenea, art. 15 alin. (1) lit. rr) din METODOLOGIE-CADRU din 22 septembrie 2014 de organizare şi functionare a consiliului de administratie din unitatile de invatamânt preuniversitar prevede ca „(1) Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:

rr) aproba modificarea, suspendarea şi incetarea contractului individual de munca al personalului din unitate;

Prin urmare, doar printr-o hotarare a consiliului de administrate se poate dispune incetarea unui contract individual de munca, art. 96 alin. (8) din Legea nr. 1/2011 impunand si o conditie de cvorum „Consiliul de administratie poate emite hotarâri in conditiile in care sunt prezenti minimum jumatate plus unu din totalul membrilor, exceptând situatiile prevazute la art. 93 alin. (1).”

Motiv de contestatie decizie de desfacere a contractului de munca, raportat la faptul ca subsemnata fac parte din personalul didactic auxiliar trebuie ca hotararea sa fie adoptata cu votul a 2/3 din totalul membrilor consiliului.

In acest sens, rugam instanta de judecata sa constate ca Decizia nr. 227/28.06.2019 nu face nicio referire la o hotarare a consiliului de administratie. Decizia anterior mentionata exprima vointa arbitrara a Directorului Scolii dna. Jipescu Ana. Prin urmare, va rugam sa constatati ca Decizia nr. 227/28.06.2019 prin care a incetat Contractul este nula.

Model contestatie la decizia de concediere

Model contestatie decizie incetare contract de munca –

ROMANIA

TRIBUNALUL ILFOV

CONTESTATOR:  NAGI SILVIA

PARAT : S.C. TECNO ENGINEERING S.R.L

OBIECT: CONTESTATIE DECIZIE INCETARE CONTRACT DE MUNCA

Domnule Presedinte,

Subsemnata, NAGI SILVIA  cu domiciliul in comuna Moara Vlasiei Intrarea Planetelor nr. 2, judetul Ilfov, reprezentata de avocat Cuculis cu sediul ales pentru comunicarea actelor la cabinetul de avocat din Str. Crisul Alb. Nr. 24, sectorul 4, Bucuresti, in contradictoriu cu subscrisa S.C Tecno Engineering S.R.L,  cu sediul in Str. General Ernest Brosteanu nr. 29, identificata la registrul comertului cu J40/11624/1991, C.U.I RO3318107, in termenul legal de 30 de zile in baza art. 268 Codul muncii formulez prezenta:

CONTESTATIE LA DECIZIA NR. 1/17.05.2012

La c.i.m NR. 8406/15.11.2020 inregistrat la ITMMB

Prin care va solicitam in contradictoriu cu parata, sa dispuneti urmatoarele:

1)    Anularea deciziei NR. 1/17.05.2020, ca nelegala si netemeinica – art. 80 ;

2)    Obligarea la plata unei despagubiri, in urma anularii deciziei, egale cu salariile indexate ,majorate si reactualizate,  de care ar fi beneficiat  salariatul din momentul  pana la momentul judecarii definitive si irevocabile a acestui litigiu – art. 80 alin 1;

3)    Obligarea paratei la plata tuturor salariilor restante, incepand cu data de 18.06.2009 si pana la data incetarii activitatii in cadrul societatii sus mentionate respectiv 18.06.2020, vazand dispozitiile art. 171 codul muncii – art. 171 alin 1;

4)    Obligarea paratei la predarea arhivei statelor de plata, pentru a face dovada incasarii sumelor de catre angajat, conform art. 168 alin. 2  angajatorul avand obligatia de a pastra arhiva la fel ca si actele contabile (prin acest mod va putem arata ca de 3 ani de zile nu am primit niciun ban si statele de plata au fost semnate in FALS) dar si la aratarea organigramei  adoptate in sedinta din 11.05.2020 de catre asociatii  prin care se arata ca nu pot fi incadrata pe un alt post in cadrul companiei, vazand profilul  pregatirii si experientei mele – art. 172 CPC

5)    Obligarea paratei la plata de daune interese pentru repararea prejudiciului creat in acest timp, prin repetate imprumuturi la cunostiinte pentru  supravietuire, intretinere familie, copii si cheltuieli personale; Apreciez de altfel ca sumele pentru daunele interes le voi calcula in concreto pana la primul termen de judecata; art. 166 alin. 4;

6)    Obligarea paratei la reintegrarea pe postul detinut inainte de producerea efectelor deciziei contestate repesctiv pe postul de Functionar administrative, sau pe un alt loc in functie de pregatirea mea profesionala, art. 80 alin 2;

7)    Obligarea paratei la plata tuturor cheltuielilor de judecata ocazionate.

In drept:  Ne intemeiem prezenta actiune pe dispozitiile Codului Muncii art. 268 ALIN 1, Art. 40 alin 2 litera c, art. 55, art. 65 alin.1 , art. 80,159,166 alin.4,168 alin, 1,2, art. 171, cat si dispoztiile art 82,172 si 274 Cod Procedura Civila.

In probatoriu: Intelegem sa ne folosim pentru dezlegarea prezentei cauze de proba cu martori, ce pot indica faptul ca am lucrat la societatea respective si care stiu ca au fost dificultati in plata salariilor, proba cu INTEROGATORIUL PARATEI, proba cu exepertiza contabila in cadrul procesului civil si expertiza judiciara pe latura penala daca vor fi depuse statele de plata in FLAS, proba cu inscrisuri.

Intrebari primite de la persoanele care au fost concediate abuziv:

marin cecilia

SI EU am aceeasi problems numai ca eram in perioada de proba ,am sanse de castig daca contest decizia?

Macarie Adina MihaelaBună ziua, aș dori să depun o contestație a unei decizii de încetare a unui contract de muncă (Decizia Nr.948/05.03.2020 la C.I.M. Nr.65359/12.09.2018) și de asemenea să mi se facă transfer la sediul Carrefour pe post de contabi junior având în vedere că am dat testele și am rezolvat toate problemele de contabilitate și de asemenea am fost în prealabil la interviu.
Ce mă sfătuiți să fac?Vă mulțumesc.
Adina Mihaela Macarie
Telefon: xxx

Buna ziua stimata doamna. Va ajutam cu drag. Revenim cu telefon la numarul indicat. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

PetreBuna ziua,și eu am o astfel de problema la Brașov cu un angajator care nu si.a plătit nici obligațiile salariale în ultimele 3 luni,și nici nu a plătit obligațiile către anaf. Încă îmi încetează contractul de munca pt ca nu ma duc la serviciu după ce ca el nu îmi plătește salariu.

Cârnaru Ileana FlorinelaBuna ziua! As dori sa fac o contestație la încetarea unui contract de management! In timpul contractului am stat in creștere copil 4 luni, însă acestea nu S-au mai prelungit, contractul fii d suspendat! Acum mi-au încetat contractul!

Buna ziua, incercam in instanta! da

Recuperati-va drepturile de la angajator. Deciziile de concediere ilegale pot fi anulate de catre instanta de judecata.

Codul Muncii reglementeaza in mod clar procedura de concediere dar si motivele care pot sta la baza emiterii deciziei de concediere , oferind o protectie juridica angajatului impotriva unor abuzuri din partea angajatorului .(art 51-75 Codul Muncii )

Contestatie decizie de desfacere
Concediere angajat – decizie concediere

Raportat la dispozitiile legale in vigoare reglementate de Codul Muncii se arata ca se poate dispune concedierea angajatului prin decizia de concediere care trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele: motivele care determina concedierea; durata previzului ; criteriile de stabilire a ordinii de prioritati in cazul concedierii colective ; lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant , in conditiile art 64.

Decizia de concediere trebuie formulata de catre angajator in scris si comunicata angajatului , aceasta producand efecte de la momentul comunicarii acesteia angajatului , conform art 77 din Codul Muncii .

In termen de 30 de la primirea deciziei  de concediere , angajatul poate formula contestatie la instanta competenta de la domiciliul angajatului , respectiv Tribunalul de la domiciliul reclamantului.

Angajatul poate critica decizia de concediere atat din punct de al legalitatii  emiterii deciziei ( respectarea procedurii reglementate ) dar  si motivele  de fapt invocate de angajator prin decizia de concediere .

Motivele care au determinat concedierea trebuie mentionate in mod expres in cuprinsul deciziei de concediere (comunicata in scris angajatului ) , nefiind posibila completarea motivelor ulterior emiterii deciziei .

Angajatorii, pentru a evita anularea deciziei de concediere, trebuie să dovedească legalitatea motivelor pentru care s-a pronunţat decizia respectivă.

Sarcina probei in cazul litigiilor de acest fel revine angajatorului , care trebuie sa dovedeasca legalitatea si temeinicia deciziei .

Un alt aspect care trebuie avut in vedere se refera la respectarea termenului de preaviz .

Inalta Curte de Casatie si Justitie a concluzionat in sensul ca neacordarea efectivă şi integrală  a termenului de preaviz atrage sanctiune nulitatii absolute a deciziei de concediere .avand in vedere faptul ca acordarea preavizului este premergătoare emiterii deciziei de concediere , încadrându-se, așadar, în procedura concedierii propriu-zise, si  potrivit art. 78 din Codul muncii, orice concediere dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic  sau nelegal , instanta va dispune anularea ei  si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul .

Salariatul poate solicita instantei care a dispus anularea concedierii , repunerea  partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere prin reintegrarea sa pe postul detinut anterior concedierii.

Contestatie La Decizia De Concediere si solicitarea de a fi reprimit la munca.

In masura in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere , contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti .

Dese ori sunt intalnite abuzuri grave care vin din partea angajatorilor pe fondul problemelor de natura interna, neintelegeri intre parti dar care in esenta nu pot duce la desfacerea contractului de munca, insa angajatorii profita de starea de necunoastere a legislatiei si forteaza angajatul sa plece singur, iarasi o practica incorecta.

Un ALT dosar pe care avocatii Cuculis&Asociatii l-au castigat si au obtinut plata de despagubiri de la angajator pentru o persoana concediata ilegal.

Discutam despre un alt dosar unde am sustinut anularea unei decizii de incetare a contractului de munca, decizie emisa in mod ILEGAL de catre angajator.

Pozitia pe care o ocupa reclamanta nu era importanta pentru angajator si atunci au considerat ca se pot “descotorosi” de ea, astfel incat au concediat-o ilegal.

Ce a facut fostul angajat , dat afara in plina pandemie? A contestat decizia si a castigat, recuperandu-si toate salariile neplatite ca urmare a intervenirii deciziei de incetare a contractului de munca.

Vedeti noua decizia mai jos:

02.12.2020Ora estimata: 09:00
Complet: C30
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea. Anulează decizia nr.3/29.05.2020.

Obligă pârâta la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data încetării raporturilor de muncă şi până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata daunelor morale ca neîntemeiată.
Document: Hotarâre  6907/2020  02.12.2020

Concediere abuziva – Ce probleme intampina cei care primesc decizia de concediere

Problema dvs. juridica – :

Buna ziua, Am o problema care nu este “penala” .

Doar un conflict de munca si va scriu acest mesaj pentru ca nu stiu pe cine sa intreb.

Uitati care este problema .

Eu am lucrat la o firma de curierat .

Munca am inceput-o in data 12.11.2015 , iar CM mi-a fost incheiat in data de 23 Noiembrie .

Progamul de lucru era numai noaptea si am continuat sa merg in fiecare noapte , nu am avut o absenta nemotivata si nu am mers baut la munca , nu am comentat nimic , cand am fost chemat am mers.

In ciuda acestora , ieri dimineata dupa ce am iesit de la munca , am fost contactat telefonic de catre seful de echipa si mi-a adus la cunostinta ca sa nu ma mai prezint la munca pentru ca “patronii m-au dat afara ” .

Motivele au fost unele cu adevarat absurde si le consider un abuz : ei ma acuza cum ca as fi scris pe facebook ceva urat la adresa firmek lor scriind un “comentariu” in care ei ziceau ca am specificat ca sunt angajat la ei si ca le-am sifonat imaginea.

Adevarul ca am scris pe pagina Allview Mobile un comentariu in care am specificat despre numarul de retururi ale telefoanelor , dar nici pe departe nu am specificat ca lucrez la firma lor. Comentariul nu mai este vizibil , l-am sters la suparare .

Dar inca este vizibil in istoric , in caz de ancheta se poate verifica…Poate generalizez aici. Bine , am fost anuntat sa nu mai merg pentru ca am fost “dat afara” , iar aici sa inteleg ca am fost concediat sau… demis ? Bine , in ciuda acestor intamplari mie nu mi-a fost inmanata nici o hartie , nu am semnat nimic. Doar am fost dat afara prin telefon si… atat. ieri cand l-am sunat pe unul dintre patronii firmei sa imi zica ca “este o ancheta interna” si nu stie ce se va intampla mai departe. Ancheta care , dupa cate vad eu , se face dupa plecarea mea.

Normal trebuia sa ma cheme , sa imi spuna ce s-a intamplat si ulterior sa fiu sanctionat disciplinar. Iar instintarea ca urmeaza sa fiu concediat nu se da prin telefon , se da in scris cu semnatura de primire. Corect ? Bine , aceasta hartie lipseste .

In privinta banilor patronul a zis ca ma plateste. Am contract , ITM il mananca daca nu plateste. Dar nu inteleg motivul pentru care m-au dat afara deoarece nu am scris nimic la adresa firmei. Consider o concediere abuziva si bineinteles ca m-a deranjat , iar daca vroiau sa ma dea afara puteau sa spuna adevaratul motiv nu sa inventeze prostii ca sa se lege de mine. Ei spun ca am scris , dar ei nici macar nu stiu exact ce si unde am scris pentru ca ieri patronul nu a stiut sa imi dea un raspuns exact cu cele scrise motivand ca ” nu este prea documentat” si adusese in subiect cum ca as fi scris pe blog despre firma.

Deci era cu mult departe de subiect si nu stiu de ce s-a legat de mine. Am inregistrari cu convorbirile salvate pe telefon. Mai amuzant este ca eu chiar detin un blog cu numele meu real (blogger ) , iar azi noapte sa gasesc o intrare ( prima de acest fel de cand am blogul ) dupa numele meu real continuat de “blog”.

Probabil patronul neavand dovezi exacte a incercat sa le gaseasca pe blogul personal. Dar s-a lovit de gandurile despre viata de zi cu zi. Dar , dupa cum spuneam , acel comentariu a fost scris pe FB. Si nu era vorba despre firma lor. El patron fiind si desface un CM , de ce nu stie asta ? Iar acel comentariu a fost vazut cel mai probabil de vreun coleg de munca pe care il aveam pe FB. “IL AVEAM”. Acum blocat. concediere abuziva… Pot sa fac ceva ?unde ma pot plange ? Care sunt pasii pe care sa-i urmez ? Ce se intampla mai departe ? Va multumesc !

Daune morale pentru concedierea abuziva

Orice persoana care a fost concediata abuziv, se poate adresa instantei de judecata ca pe calea contestatiei la decizia de concediere , sa solicite si plata de daune morale de la angajator, mai ales atunci cand concedierea s-a efectuat printr-o hartuire la locul de munca.

Despre daunele morale am tot scris insa sunt foarte putini cei care trec printr-o situatie de desfacere a contractului de munca in mod nelegal si nu stiu ca pot solicita daune morale pentru concedierea abuziva.

Angajatii de regula sunt atasati locului de munca, leaga prietenii si de multe ori suntem mai mult prezenti la locul de munca decat in spatiul propriei noastre case. Deci e normal sa se creeze anumite legaturi afective fata de acel loc de munca. Ori, in conditiile in care apare o hartuire urmata de o concediere abuziva, daunele morale pot fi cerute prin cererea de anulare a concedierii abuzive printr-o decizie de desfacere a contractului de munca, emisa de catre angajator.

Desfacerea contractului de munca cu litera i – Ce inseamna?

Multi dintre cei care discuta despre aceasta litera “i”, considera ca ar fi vorba despre incetarea contractului de munca pentru ca angajatul este indisciplinat.

Lucrurile de esenta NU stau asa, in contextul in care litera i pentru incetarea contractului reprezinta de fapt, in sensul legii, ajungerea la termen a contractului pe periaoda determinata.

Vom explica: Art. 56 . [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;

Astfel, vestita incetare sau desfacere a contractului de munca cu litera i este de fapt incetarea contractului pentru motive disciplinare si arata asa: art. 61 litera a)

Art. 61 . [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

Desigur si in cazul acestor tipuri de concedieri ilegale pot fi facute demersuri in instanta, ba chiar mai mult de atat, in premiera noi CUCULIS&ASOCIATII am castigat un dosar prin care o persoana care a fost concediata ilegal pe baza deciziei de concediere in perioada de proba, am contestat-o si am castigat.

Contestatie decizie concediere – In cat timp poate fi contestata o decizie de desfacere a contractului de munca?

Astfel, termen contestare decizie concediere – Conform legii, termenul este de 30 de zile de la momentul de la care angajatorul v-a comunicat decizia de incetare a contractului de munca.

Decizia de concediere abuziva, se contesta la Tribunal.

Desfacerea contractului de munca este ilegala ori de cate ori sunt incalcate regulile de cercetare disciplinara.

In ce conditii sunt INTERZISE concedierile angajatorilor?

Sunt anumite situatii in care angajatorii NU POT CONCEDIA angajatii iar cand se intampla acest lucru, din start discutam despre o cocnediere abuziva si care poate fi contestata in instanta.

Art. 59 . [interzicerea concedierii cu caracter permanent]
Este interzisă concedierea salariaţilor:
a) pe criterii de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată;
b) pentru exercitarea, în condiţiile legii, a dreptului la grevă şi a drepturilor sindicale.

Asa cum am spus-o intodeauna, nu lasati abuzurile sa va controleze viata, o concediere abuziva poate sa va aduca multe neplaceri in viata de zi cu zi si in plan economic, insa daca puteti dovedi in instanta ca s-a produs un abuz, puteti obtine si daune morale pentru concedierea abuziva si prin contestarea deciziei de concediere dar si reincadrarea pe locul de munca.

Avocat Drd. Cuculis Adrian

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Disclaimer/Act de renuntare: Continutul articolului dar si a intregului site, reprezinta informare publica si nu poate fi confundata cu forma de publicitate. Prezentul articol reprezinta pozitia SCA Cuculis&Asociatii si este destinat publicului larg cu scop informativ. Informatiile oferite cu titlu de opinii personale pot fi preluate si folosite pe propria raspundere de catre profesionisti, avocati, notari, judecatori, procurori, mediatori, consilieri juridic, practicieni in insoventa etc. si nicio informatie de pe prezentul site, preluata de catre persoanele mai sus mentionate in mod neexhaustiv si folosita ca atare, nu ii poate fi imputata SCA Cuculis&Asociatii.

52 comments to “Concediere Abuziva Contestatie La Decizia De Concediere Cum Contest Decizia De Desfacere A Contractului De Munca”
  1. buna ziua am fost concediat de catre angajator cu art 61 lit a pentru faptul ca nu am respectat ordianea chitantelor si am intarziat depunerea banilor cu 2 zile si ca nu am vrut sa ma deplasez la cluj napoca pe banii mei cand au facut ancheta interna ,mai mult cu o zi innainte de suspendarea contractului directorul mi-a semnat demisia cu preavizul legal nu am primit nimic scris cum ca mi sa suspendat contractul mi sa comunicat telefonic spunandu-mi ca daca nu merg la cluj imi vor desface contractul de munca disciplinar,ei aflandu-se la sediul din bucuresti. mai mult am fost in perioada de proba timp de 7 luni iar conform cim perioada de proba era de 60 de zile dupa care perioada nedeterminata avand dovada scrisa de la director cum ca perioada de proba se prelungeste conform unui regulament intern.mentionez ca nu au fost bani lipsa chiar daca nu sa respectat ordinea chitantelor au fost depusi pana la ultimul leu.credeti ca am vreo sansa sa contest in instanta decizia aceasta avand si contractul de munca si demisia semnata in original si emailul directorului referitor la perioada de proba

      • Bună ziua, am primit un preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare, adică până la 05.07. În acesta se mai menționează că la finalul preavizului va fi emisă decizia de concediere. Așadar,eu din ce moment poti contesta decizia, doar la finalul preavizului ,când primesc si nr sub care e înregistrată concedierea,sau pot deja să fac lucrul acesta?

          • Buna seara!
            Prezentare situatie:
            Subsemnatul STERIAN IOSIF, nascut la data de 25.11.1961, domiciliat in municipiul Bucuresti, sector 5, beneficiar de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare din noiembrie 2020 si salariat cu contract individual de munca (CIM) incheiat pe perioada nedeterminata cu o societate pe acțiuni din București.
            – va rog sa imi comunicati in ce condiții pot continua activitatea la locul de munca fiind si salariat și pensionar în același timp?

            Fata de cele relatate rog analiza si raspuns.

          • Bună ziua, am lucrat la o firmă care avea punct de lucru la alta firma
            Această firmă a reziliat contractul cu firmă mea
            Nu am primit nicio decizie, cei de la firmă așteptând demisia mea, începând cu 1 nov. 2023
            Ce trebuie să fac în continuare?

  2. Buna ziua am lucrat la o firma x 10 ani dupa care sa schimbat patronul si denumirea firmei ,am fost obligati toti salariatii sa semnam contracte cu noua firma pe determinata iară dupa trei luni am fost date afara,înlocuite cu un alt personal.Intrebarea mea a procedat corect patronul? Si ce se poate face? Multumesc

    • In urma unui conflict cu angajatorul am transmis o solicitare de demisie pe mail nesemnata , in care am solictat incetarea contractului de munca incepand cu data de 23 decembrie( mentionez nesemnata) . A doua zi sa aplanat conflictul si am mers la munca normal pana pe data de 6 ianuarie , toate bune. Dar intre timp sunt instiintat de doamna contabila , ca mi sa incetat contractul de munca pe data de 23 decembrie cu acordul partilor , ca asa a dorit administratorul firmei . Mentionez ca nu exista o cerere de demisie semnata de catre mine !
      Ce pot face in situatia de fata? Conform legii , firma este acoperita?Va multumesc!

  3. Buna ziua, in ce act normativ scrie ca in decizia de concediere se va trece pt. contestatie tribunalul de pe raza caruia i-si are domiciliul angajatul?
    sau se trece tribunalul de pe raza domiciliului angajatorului?

  4. Am primit decizia de concediere,unde o contest domiciliul meu sector 6 sau sediu firmei sector1?

  5. Am fost sanctionat disciplinar 10% pe 3 luni. Am primit decizie cu 12.09 si am semnat de primire pe 14.09 , evenimentul s-a petrecut pe 28.06. Comisia a ignorat apararile mele, in decizie termenul de contestatie este trecut 45 zile. Tot pe 14 am fost trecut pe alt post cu alt salar. Ce pot face cu decizia?Am sanse de castig?

  6. Buna ziua,
    Mi s-a desfacut contractul de munca de catre Lidl, in ultima zi a perioadei de proba. In acciasi zi am primit si notificarea si decizia de incetare. A trebuit sa semnez pe loc si eu si seful de magazin. Este legal acest lucru?

    • Buna ziua,
      Conform Codului muncii Art 31 (3), este perfect legal.
      (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

      • Bună ziua,am lucrat în străinătate,tara Norvegia 8ani cu contract pe perioada nedeterminata,și cînd am decis să îmi iau o pauză de 2,3luni, m-am trezit cu un telefon din partea companiei să-mi depun o cerere precum îmi dau demisia,dar binteles eu nu am făcut acest lucru,și m-am trezit că nu mai sunt angajat la această companie.

  7. Buna ziua,

    Daca am fost obligat sa semnez o demisie si ulterior un nou contract, asta reintroducandu-ma in perioada de proba inca 4 luni, o pot contesta?
    Practic doresc sa raman la contractul vechi care era pe perioada nedeterminata. Mentionez ca toate documentele originale sunt in posesia mea, desi au fost trimise catre departamentul HR

  8. Buna ziua.In cazul in care nu am primit preavizul de concediere,dar mi s a spus prin telefon azi 23 iulie,ca,contractul meu s a incheiat pe 3 iulie si urmeaza sa primesc decizia de concediere pe 4 august,pot sa depun contestatie dupa ce primesc decizia?

  9. O decizie de concediere fara a cuprinde motivele reale si adevarate, fara justificare economica, fara termen de contestare si fara a fi precizata instanta la care se poate contesta este legala ? Motivatia este “dificultati economice” dar care firma nu are intocmit pana la momentul emiterii deciziei nici un plan de reorganizare, nu intampina dificultati pentru plata salariatilor, a furnizorilor si a obligatiilor fiscale catre stat. Multumesc

  10. buna ziua
    numele meu este stoica marian am lucrat la academia de studii economice facultatea ase de la piata romana
    ca zugrav
    mi sa desfacut contractul de munca cu art.248.(1)litera (e) ca indisciplinar
    greseala pe care am facuto a fost ca in luna martie am luat de pe hol de la birouri un un bidonas de un litru gol de dezinfectant de am pus otrava de gandaci in el d am dat in atelier findca colcaia gandacii pe noi .
    sefi mei mia adus la cunostinta ca nustiu cine ma vazut pe camera si mia facut referat si din cauza asta mia desfacut contractul de munca ca indisciplinar
    intrebarea mea este daca depun contestatie la tribunal ce castig de cauza am ca sa imi recapat iar locul de munca
    astept raspuns
    multumesc

  11. Ma numesc MORARU DUMITRU din Braila ,am lucrat la firma GERMINA AGRIBUSINESS 1,5 ani ,intr-o zi noul director a venit la mine sa-mi dau demisia ,ca nu mai corespund postului,lacatus -mecanic,l-am refuzat si i-am spus sa ma disponibilizeze ca am 54 de ani si greu gasesc de munca
    .a demarat procedura de pre-aviz.intr-o zi am venit pentru o recomandare,atunci directorul m-a pus sa semnez o hirtie ..necesara la somaj ,pe hirtie scria art 55,lit.b din CM .MAI AVEAM DE LUAT 20 DE ZILE LIBERE SI CONCEDIU PE ANUL 2020.nu mai am dreptul la somaj dar pot cere anularea si daune?cind m-am angajat la aceasta firma am pierdut cei 30%de la somaj pt ca nu erau inregistrati la revisal BRAILA.va multumesc
    Nu mi s-a platit nimic pina acum.pe data de 15.12.2020 a incetat contractul de munca.azi este 29.12.2020

  12. Buna ziua. Am fost angajat timp de 9 luni, cu contract pe perioada determinata (prelungit din 3 in 3 luni), dar in luna august 2020 angajatorul nu mi-a mai prelungit contractul, motivand decizia astfel : ”conform solicitarilor primite din partea superiorilor dumneavoastra, contractul nu a mai fost prelungit”, pentru ca ulterior sa-mi spuna ca : ”contractul dumneavoastra a fost incheiat pe o perioada determinata de timp, iar la sfarsitul acestei perioade contractul inceteaza de drept atunci cand nu exista un act aditional de prelungire, semnat de ambele parti”. Mentionez faptul ca am primit cele doua raspunsuri pe e-mail in data de 31.07.2020 (in ultima zi de lucru), dupa ora 16. Ulterior am primit decizia prin posta. Am facut Contestatie, dar instanta a respins ”ca nefondata cererea”. Nu am avut abateri disciplinare, pur si simplu angajatorul nu a mai dorit continuarea colaborarii.

      • Nu am primit inca motivarea instantei, pronuntarea a fost data pe data de 17.02.2021, la primul termen, fara citarea si/sau audierea Paratei. Culmea e ca a fost implicat si CNCD. Cu siguranta voi face Apel. Mentionez faptul ca postul nu a fost desfiintat, ba dimpotriva, angajari se fac si in prezent pe acelasi post.

  13. Bună ziua.Am fost angajată pe data de 25februrie 2020 la S.C. PEPCO RETAIL S.R.L.,contract la 4 luni.am continuat cu prelungirea contractului cu câte doua luni până la data de 19 februarie2021,când am fost anunțată că sunt concediată pe motiv că s-a desfiintat locul de muncă.in contract spune clar:in cazul concedierii,angajatul trebuie să stea in preaviz 20 de zile lucratoare.eu am fost anunțată pe data de 19 .02.2021 in jurul orei13.am uitat sa precizez că am lucrat ca și casier cu program de 8h pe zi.cui trebuie să mă adresez,si unde?si cât mă costă să merg să-i dau in judecată?decizia mi s-a eliberat pe data de 24.02 2021,dar pe foaie scrie “data comunicării”19.02.2021.va rog să mă lămuriți și pe mine.multumesc.

  14. Buna ziua! In urma cu un an, 12.10.2020, am inceput sa lucrez pentru Primul Magic SRL. Nu mi s-a facut contract de munca imediat, motivele fiint ca cele 2 contabile au contactat virusul Covid. Apoi ca nu isi permite inca sa plateasca si la stat. Abia dupa 4 luni, la insistentele mele si o mica cearta intre mine si angajator, mi s-a inceiat si contractul de munca, 12.02.2021. Precizez ca intre timp am avut si o relatie cu angajatorul meu. Deoarece eram singura angajata si avand in subordine un nr mare copilasi, s-a acumulat si oboseala. Insa in momentul in care incercam sa ii spun, ca sa gasim solutii sau sa ii cer lui diresc ajutorul, imi spunea sa gasesc solutii, caci deaceea ma plateste. Au inceput certurile, eu incercand sa imi apar drepturile de angajat, el spunandu-mi ca e casa lui, afacerea lui, el decide ce si cum si ca daca ma simt nedreptatita, pot sa merg cu Dumnezeu inainte. Deasemenea ma si insulta. M-a facut gunoi… m-a abuzat emotional. Prin urmare am ajuns ca in preajma lui sa fiu crispata. Indatoririle mele de munca mi le am indeplinit mereu cu brio, ba chiar am cautat sa ajut si acolo unde postul meu nu cerea asta. Am inceput sa organizam si aniversari, prin urmare lucram si 13h/zi, uneori si in weekend, neavand timp liber. Am avut concediu doar o saptamana, 13-19.09.2021, apoi am revenit la munca. Inainte de concediu mi s-a cerut sa ma gandesc la noi termeni pentru a reinoi contractul, la o marire de salariu si la un eventual program de weekend. Insa dupa 3 saptamani, nu am fost intrebata nimic in acest sens, nici nu am fost ascultata cand am incercat eu sa vorbesc, in schimb, la interviurile pe care le sustinea pentru un job part time, seara, intreba si de disponibilitatea pentru weekend. Atunci am incercat sa aflu ce doreste, sa angajeze pe altcineva in weekenduri sau sa auda si decizia mea? Mi sa spus ca il judec, ca el decide ce face in casa lui, ca eu sunt simplu angajat… si am ajuns iarasi la cearta si insulte la adresa mea. Iar pe data de 07.10.2021 mi a fost pus in fata, sa semnez, incetarea contractului de munca, cu acordul partilor. Eu una imi doresc sa revin la munca, nu am acceptat sa incetez munca, dimpotriva, doream sa negociem termenii contractului si sa imi mareasca salariul, asa cum promisese. Incetarea contractului l-am semnat, deoarece ma tem de el. M-a abuzat emotional…
    Ce pot face in aceasta situatie?
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  15. Buna ziua! In urma cu un an, 12.10.2020, am inceput sa lucrez pentru Primul Magic SRL. Nu mi s-a facut contract de munca imediat, motivele fiint ca cele 2 contabile au contactat virusul Covid. Apoi ca nu isi permite inca sa plateasca si la stat. Abia dupa 4 luni, la insistentele mele si o mica cearta intre mine si angajator, mi s-a inceiat si contractul de munca, 12.02.2021. Precizez ca intre timp am avut si o relatie cu angajatorul meu. Deoarece eram singura angajata si avand in subordine un nr mare copilasi, s-a acumulat si oboseala. Insa in momentul in care incercam sa ii spun, ca sa gasim solutii sau sa ii cer lui diresc ajutorul, imi spunea sa gasesc solutii, caci deaceea ma plateste. Au inceput certurile, eu incercand sa imi apar drepturile de angajat, el spunandu-mi ca e casa lui, afacerea lui, el decide ce si cum si ca daca ma simt nedreptatita, pot sa merg cu Dumnezeu inainte. Deasemenea ma si insulta. M-a facut gunoi… m-a abuzat emotional. Prin urmare am ajuns ca in preajma lui sa fiu crispata. Indatoririle mele de munca mi le am indeplinit mereu cu brio, ba chiar am cautat sa ajut si acolo unde postul meu nu cerea asta. Am inceput sa organizam si aniversari, prin urmare lucram si 13h/zi, uneori si in weekend, neavand timp liber. Am avut concediu doar o saptamana, 13-19.09.2021, apoi am revenit la munca. Inainte de concediu mi s-a cerut sa ma gandesc la noi termeni pentru a reinoi contractul, la o marire de salariu si la un eventual program de weekend. Insa dupa 3 saptamani, nu am fost intrebata nimic in acest sens, nici nu am fost ascultata cand am incercat eu sa vorbesc, in schimb, la interviurile pe care le sustinea pentru un job part time, seara, intreba si de disponibilitatea pentru weekend. Atunci am incercat sa aflu ce doreste, sa angajeze pe altcineva in weekenduri sau sa auda si decizia mea? Mi sa spus ca il judec, ca el decide ce face in casa lui, ca eu sunt simplu angajat… si am ajuns iarasi la cearta si insulte la adresa mea. Iar pe data de 07.10.2021 mi a fost pus in fata, sa semnez, incetarea contractului de munca, cu acordul partilor. Eu una imi doresc sa revin la munca, nu am acceptat sa incetez munca, dimpotriva, doream sa negociem termenii contractului si sa imi mareasca salariul, asa cum promisese. Incetarea contractului l-am semnat, deoarece ma tem de el. M-a abuzat emotional…

  16. Buna ziua,

    Sunt salariat STB si in urma grevei , am primit decizia de incetare CIM disciplinar .
    Ma puteti ajuta sa cotest aceasta decizie si cat costa ?

    Mutumesc

    • Buna ziua, noi ne ocupam de Sindicatul STB insa intelegem ca Crit le-a cauzat niste probleme motiv pentru care cei 200 de concediati vor trebui a vina separat la noi. Va asteptam cu telefon si va programam sa ii dam in judecata pentru anularea deciziei de concediere. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  17. Bună ziua a-și dori și eu să pot fi ajutat în privința desfacerii contractului colectiv de muncă de către STB Societate de transport București cum a-și putea fi ajutat și cum trebuie să procedez Vă mulțumesc

  18. Bună seara soțul meu in data de 23.09.2022 a fost obligat să semneze o demisie redactată de Domnul Director care țipând l-a pus sa semneze fără să îl lase să citească și în 5minute l-a pus într-o mașină și l-a trimis acasă .Apoi când a luat actele a văzut că era scris că demisia a cerut-o sotul ceea ce nu este adevărat e cu litera b art 55

  19. Bună ziua !
    În data de 05-06-2022, am fost internată la urgențe , la spitalul de psihiatrie , cu depresie severă .Din cauză că nu m-am mai lăsat hărțuită sexual de patronul meu , acesta m-a dat afară de la muncă , obligându-mă să semnez demisia în timp ce eram spitalizată și sub tratament . A venit în curtea spitalului cu foia de demisie , m-a chemat afară și m-a obligat să semnez . Nu am fost capabilă să citesc ce era scris în acea demisie căci eram tulburată de pastile , si nici nu mi-a dat și mie un exemplar .
    Acum , cred că este târziu să mai fac ceva , pentru faptul că au trecut aproape 6 luni de atunci , dar eu , în continuare sunt afectată că am rămas fără servici si sunt în șomaj tehnic cu 6 milioane pe lună, în condițiile în care sunt și văduvă de 5 ani .Am nevoie de psihoterapie dar nu am bani pentru asta .
    Vă mulțumesc anticipat !

  20. Buna ziua, Numele meu este Monica Ifrim si sunt expert legislatia muncii….
    Am si eu o rugaminte si o speta destul de interesanta pe dreptul muncii….si anume: care este termenul de contestatie a unei decizii de concediere individuala desfiintare post? in conditiile in care la data de 20.02.2023 s- a emis decizia de concediere in care s-a mentionat ca in perioada 21.02.2023 – 21.03.2023 se va efectua termenul de preaviz, iar cu data de 22.03.2023 CIM ul inceteaza. decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii si se contesta la instanta in termen de 45 zile de zile de la data de la care cel interesat a luat la cunostinta de masura dispusa ….art.268 din CMuncii. Pana aici totul este clar….doar ca din data de 24.02.2023 – 07.06.2023 preavizul a fost suspendat cu concediu medical, astfel ca incetarea CIM ului nu s-a mai efectuat in 22.03.2023 ci in data de 08.06.2023. Decizia de concediere a fost contestata in data de 07.07.2023. Am calculat 45 zile de la incetarea efectiva a CIM ului, consider ca decizia produce efecte de la data comunicarii doar ca efectul deciziei este incetarea efectiva a CIM ului. Solutia primei instante a fost respinde actiunea ca tardiv formulata. voi face apel….doar ca nu gasesc practica sau jurisprudenta cu privire la acest aspecr, de ceea am rugamintea sa mi tranmisteti si opinia dvs. cu privire la termenul in care poate fi contestata decizia de concediere cand preavizul inserat in aceasta este intrerupt de concediu medical (art.49 (6) din Codul Muncii suspenda toate tremenele. eu opinez ca si tremenul de contestatie….) Va multumesc

  21. Bună ziua. Ilie Marinel mă numesc mi sa desfăcut Contractul de Muncă pt că, am Covid și nu am putut duce concediu medical în continuare pt că, nu pot ieși din casă. Am dus pentru 5 zile dar restul de concediu medical nu lam putut duce dim cauza covid,angajatorul știa că, am covid și pt că nu am dus concediul medical prelungire la covid mia desfăcut contractul de muncă. Ce mă sfătuiți…sibpe mine nu ma anunțat a anunțat-o pe doctora de familie că, mia desfăcut contractul

  22. Buna ziua,
    Eu si sotia mea suntem functionari publici la o primarie din judetul Constanta, eu de 17 ani, sotia de 29 de ani. In ianuarie a.c. ni s-a comunicat verbal ca, printre altele, posturile noastre vor fi desfiintate, pentru a fi aplicata Legea 296 / 26.10.2023, chiar daca unele prevederi/termene ale aceastei legi au fost amanate pana in data de 30.06.2024, conform OUG 115 / 14.12.2023. In data de 31 ianuarie s-a aprobat prin HCL noua organigrama si statul de functii. Posturile noastre nu se mai regasesc. Acum asteptam organizarea unui simulacru de examen, in baza art. 518, alin (3) Cod Admin. si apoi dispozitiile de eliberare din functie, conform art. 519, alin(1), lit.(c) Cod Admin, Spun ”simulacru” deoarece este clar ca vom fi declarati respinsi, pentru ca ni s-a transmis anterior ca posturile noastre, si ale altor cativa colegi indezirabili, vor fi desfiintate in urma reorganizarii institutiei.
    Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari, in functie de timpul de care dispuneti:
    – Este legal sa concediezi si sotul si sotia daca lucreaza in aceeasi institutie?
    – Exista un temei legal in acest sens, care sa fie folosit in favoarea noastra la contestarea dispozitiilor.
    – Avem sanse sa castigam in instanta daca atacam dispozitiile ce vor fi emise in perioada imediat urmatoare, avand in vedere ca familia ramane fara niciun venit, nu mai avem acces la servicii medicale si retete compensate, etc ?
    – Alta varianta ar fi sa contestam dispozitiile in baza OUG 115/2023. Ce parere aveti?
    Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
    Cu stima,
    Sorin T.

  23. Bună seara,Domnul avocat, locuim în casa socrilor de 45 de an,plătim impozit,socri au decedat de 20,și 22 de ani,nu neau făcut acte ,pt ca asa au considerat ei sa nu plătească niște bani la stat,asa ziceau ei.Acum cum facem sa facem acte,adică titlu de proprietate avem o vârstă și noi la rândul nostru vrem sa lăsăm casa la copii,?Avem o cumnata care nu vrea sa facem taxa de succesiune și nici primăria nu ne ajuta sa ne elibereze anumite acte,cu mențiunea ca nu este cadastru făcut la terenul din cimp Va rog dați-ne citeva sfaturi și îndrumări Va mulțumesc din suflet

  24. Bună în legătură cu locul de munca .nevasta mea a fost angajată Lo o firma numai pe noapte .la angajare i sa spus că eu muncesc numai pe noapte ai că am un băiat de dus la școală .și nu pot sa vin pe alte acinbuni înafara de schimbul de noapte și aefa a spus bine așa o să fine numai pe noapte vei fi .al la o luna jumate sa schimbat decizia șefa pe nevasta a achinbato depe noapte și a pus-o în schimburi .așa a făcut șefa sa asi de demisia doar ia nu a vrut ai a amenințător că nu ai va da salarul daca nu asi da demisia și menționez că necasta a lucrat 5ani numai pe noapte la alta firma va rog contactați mă că a rămas fără muncă să știu dacă e ceva de făcut vă mulțumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.