Salariaţii concediaţi au dreptul să conteste decizia angajatorului în termen de 30 zile calendaristice de la momentul comunicării deciziei de concediere.
Prin procedura contestatiei deciziei de concediere , conflictul de munca aparut este supus controlului instantei judectoresti , aceasta urmand sa analizeze decizia sub aspectul legalitatii si temeinicei acesteia.
Recuperati-va drepturile de la angajator. Deciziile de concediere ilegale pot fi anulate de catre instanta de judecata.
Codul Muncii reglementeaza in mod clar procedura de concediere dar si motivele care pot sta la baza emiterii deciziei de concediere , oferind o protectie juridica angajatului impotriva unor abuzuri din partea angajatorului .(art 51-75 Codul Muncii )
Raportat la dispozitiile legale in vigoare reglementate de Codul Muncii se arata ca se poate dispune concedierea angajatului prin decizia de concediere care trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele: motivele care determina concedierea; durata previzului ; criteriile de stabilire a ordinii de prioritati in cazul concedierii colective ; lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant , in conditiile art 64.
Decizia de concediere trebuie formulata de catre angajator in scris si comunicata angajatului , aceasta producand efecte de la momentul comunicarii acesteia angajatului , conform art 77 din Codul Muncii .
In termen de 30 de la primirea deciziei de concediere , angajatul poate formula contestatie la instanta competenta de la domiciliul angajatului , respectiv Tribunalul de la domiciliul reclamantului.
Angajatul poate critica decizia de concediere atat din punct de al legalitatii emiterii deciziei ( respectarea procedurii reglementate ) dar si motivele de fapt invocate de angajator prin decizia de concediere .
Motivele care au determinat concedierea trebuie mentionate in mod expres in cuprinsul deciziei de concediere (comunicata in scris angajatului ) , nefiind posibila completarea motivelor ulterior emiterii deciziei .
Angajatorii, pentru a evita anularea deciziei de concediere, trebuie să dovedească legalitatea motivelor pentru care s-a pronunţat decizia respectivă.
Sarcina probei in cazul litigiilor de acest fel revine angajatorului , care trebuie sa dovedeasca legalitatea si temeinicia deciziei .
Un alt aspect care trebuie avut in vedere se refera la respectarea termenului de preaviz .
Inalta Curte de Casatie si Justitie a concluzionat in sensul ca neacordarea efectivă şi integrală a termenului de preaviz atrage sanctiune nulitatii absolute a deciziei de concediere .avand in vedere faptul ca acordarea preavizului este premergătoare emiterii deciziei de concediere , încadrându-se, așadar, în procedura concedierii propriu-zise, si potrivit art. 78 din Codul muncii, orice concediere dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal , instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul .
Salariatul poate solicita instantei care a dispus anularea concedierii , repunerea partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere prin reintegrarea sa pe postul detinut anterior concedierii.
In masura in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere , contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti .
Dese ori sunt intalnite abuzuri grave care vin din partea angajatorilor pe fondul problemelor de natura interna, neintelegeri intre parti dar care in esenta nu pot duce la desfacerea contractului de munca, insa angajatorii profita de starea de necunoastere a legislatiei si forteaza angajatul sa plece singur, iarasi o practica incorecta.
Avocat Cuculis Adrian
buna ziua am fost concediat de catre angajator cu art 61 lit a pentru faptul ca nu am respectat ordianea chitantelor si am intarziat depunerea banilor cu 2 zile si ca nu am vrut sa ma deplasez la cluj napoca pe banii mei cand au facut ancheta interna ,mai mult cu o zi innainte de suspendarea contractului directorul mi-a semnat demisia cu preavizul legal nu am primit nimic scris cum ca mi sa suspendat contractul mi sa comunicat telefonic spunandu-mi ca daca nu merg la cluj imi vor desface contractul de munca disciplinar,ei aflandu-se la sediul din bucuresti. mai mult am fost in perioada de proba timp de 7 luni iar conform cim perioada de proba era de 60 de zile dupa care perioada nedeterminata avand dovada scrisa de la director cum ca perioada de proba se prelungeste conform unui regulament intern.mentionez ca nu au fost bani lipsa chiar daca nu sa respectat ordinea chitantelor au fost depusi pana la ultimul leu.credeti ca am vreo sansa sa contest in instanta decizia aceasta avand si contractul de munca si demisia semnata in original si emailul directorului referitor la perioada de proba
Buna ziua, eu o vad ca pe un abuz si in general instantele merg pe varianta dreptatii de partea angajatului. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Bună ziua, am primit un preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare, adică până la 05.07. În acesta se mai menționează că la finalul preavizului va fi emisă decizia de concediere. Așadar,eu din ce moment poti contesta decizia, doar la finalul preavizului ,când primesc si nr sub care e înregistrată concedierea,sau pot deja să fac lucrul acesta?
Buna ziua, decizia de concediere se poate contesta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua am lucrat la o firma x 10 ani dupa care sa schimbat patronul si denumirea firmei ,am fost obligati toti salariatii sa semnam contracte cu noua firma pe determinata iară dupa trei luni am fost date afara,înlocuite cu un alt personal.Intrebarea mea a procedat corect patronul? Si ce se poate face? Multumesc
Buna ziua, in ce act normativ scrie ca in decizia de concediere se va trece pt. contestatie tribunalul de pe raza caruia i-si are domiciliul angajatul?
sau se trece tribunalul de pe raza domiciliului angajatorului?
Codul muncii, cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Am primit decizia de concediere,unde o contest domiciliul meu sector 6 sau sediu firmei sector1?
La tribunalul de unde aveti domiciliul. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Am fost sanctionat disciplinar 10% pe 3 luni. Am primit decizie cu 12.09 si am semnat de primire pe 14.09 , evenimentul s-a petrecut pe 28.06. Comisia a ignorat apararile mele, in decizie termenul de contestatie este trecut 45 zile. Tot pe 14 am fost trecut pe alt post cu alt salar. Ce pot face cu decizia?Am sanse de castig?
Buna ziua,
Mi s-a desfacut contractul de munca de catre Lidl, in ultima zi a perioadei de proba. In acciasi zi am primit si notificarea si decizia de incetare. A trebuit sa semnez pe loc si eu si seful de magazin. Este legal acest lucru?
Se face in urma deciziei.
Pingback: Contestatie La Incadrarea Gresita In Grupa De Munca - Cuculis si Asociatii