Reconstituirea Cartii De Munca Pierdute Sau Distruse

Daca mi-am pierdut cartea de munca sau a fost furata ori distrusa, imi mai pot castiga vechimea in munca?

Inainte de a exista contractele de munca si legislatia moderna a codului muncii, se foloseau cartile de munca in formatul lor fizic. Asta insemna ca orice persoana care ajungea sa-si piarda cartea de munca sau sa ii fie distrusa ori furata ar fi trebui sa recurga la reconstituirea cartii de munca .

Astfel, ne-am propus in materialul de mai jos sa lamurim pe deplin situatia celor care vor sa isi reconstituie cartea de munca in urma pierderii, distrugerii sau furtului ori fie a unei deteriorari excesive.

Sa incepem.

reconstituirea cartii de munca

Ce inseamna reconstituirea cartii de munca?

In principal este necesar sa stabilim ca o carte de munca reprezinta documentul prin care puteti sa faceti dovada vechimii in munca pan ala 31 decembrie 2010 cand practic vechie carti de munca s-au transformat in contracte de munca.

Persoanele care nu mai dețin carnete de muncă ori le-au fost distruse ori le-au pierdut), sunt nevoite să reconstituie vechimea în muncă realizată de-a lungul timpului.

Art. 279. [dispozitii tranzitorii cu privire la vechimea in munca ]
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

Reconstituirea cartii de munca fie ca a fost ea pierduta , distrusa sau furata reprezinta operatiunea prin care o instanta de judecata pe baza probelor puse la dispozitie de catre avocatul dvs. specilizat in dreptul muncii, obtine pe baza unei hotarari judecatoresti o reinventariere a tuturor locurilor unde ati muncit in asa fel incat sa va ajute sa iesiti la pensie sau sa vi se recunoasca vechimea reala.

Pentru o Carte de munca pierduta 2020 este necesar ca in instanta sa faceti demersuri pentru a demonstra pe baza actelor sau altor proble, care este vechimea efectiva pe care o inregistrati la momentul pierderii cartii de munca.

Cititi si :

Cine face reconstituirea cartii de munca si unde ?

Conform legii instanta de judecata este singura care poate sa dispuna reconstituirea cartii de munca sau refacerea ei in conformitate cu Codul Muncii.

(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

Pentru reconstituirea cartii de munca sau a carnetului de munca, trebuie sa chemati in judecata în calitate de pârât fosta unitate angajatoare unde reclamantul a desfășurat activitatea.

Ce fac daca fosta unitate unde am lucrat s-a lichidat ori s-a radiat, pe cine dau in judecata pentru a mi se face reconstituirea cartii de munca ?

Problema o rezolva de fapt Inalta Curte printr-o decizie in interesul legii si prin care arata prin  Decizia nr. 2/2016 prin care a soluționat un recurs în interesul legii în cauzele privind reconstituirea vechimii în muncă/constatarea încadrării activităţii desfăşurate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, în situaţia în care fostul angajator nu mai există și a stabilit că:

a) angajatorul desfiinţat în urma procedurilor de insolvenţă, finalizate cu radierea din registrele specifice, nu poate sta în judecată, neavând capacitate procesuală de folosinţă, iar fostul lichidator, chemat în judecată în nume propriu, nu are calitate procesuală pasivă;

b) dacă există documente primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfăşurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acţiuni în realizare – obligaţie de a face – având ca obiect obligarea deţinătorului de arhivă de a elibera adeverinţa constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.

În această situație va fi chemat în judecată și va avea calitate procesuală pasivă deținătorul de arhivă.

Pe scurt, reconstituirea vechimii in munca prin recuperare vechime munca , se va face prin chemare in judecata a ARHIVEI UNDE SE REGASESC ACTELE CARE FAC DOVADA VECHIMII IN MUNCA.

c) atunci când angajatorul nu mai există din punct de vedere juridic (lichidat, radiat) și nu există documente primare care să dovedească vechimea în muncă, pot fi chemate în judecată casele teritoriale de pensii.

Asta inseamna ca Recuperare carte de munca de la casa de pensii se va face in instanta ori de cate ori NU exista arhive in acest sens.

Ce taxa trebuie sa platesc pentru a mi se reconstitui cartea de munca?

Cererea de chemare in judecata formulată la instanță pentru reconstituirea vechimii în muncă este scutită de taxă judiciară de timbru.

Odata obținută o hotărâre judecătorească definitivă, persoana interesată o va depune la Casa de Pensii în a cărei circumscripție își are domiciliul pentru a fi valorificată vechimea în muncă realizată.

Ce pasi trebuie sa fac pentru reconstituirea cartii de munca?

Recuperare carte de munca pierduta – care este procedura?

Reconstituire vechime in munca reconstituirea cartii de munca , pasi de urmat:

 • Monitorul oficial pierdere carte de munca – In primul rand va fi necesar sa publicati in monitorul oficial pierderea cartii de munca sau distrugerea cartii de munca sau furtul cartii de munca.
 • Dupa ce publicati anuntul in Monitorul Oficial cu privire la intentia de reconstituirea cartii de munca ,aveti deschisa calea spre instanta de judecata mai ales atunci cand fostii angajatori s-au radiat si nu va mai pot pune la dispzitie acte pe baza carora sa se faca reconstituirea cartii de munca.
 • Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu.

– pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, dovezile cu privire la locurile de munca se gasesc la ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator iar avocatul specializat in reconstituirea cartii de munca va depune o solicitare in care trebuie sa mentioneze datele dvs de identificare si la solicitare va atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

– pentru perioadele de dupa 01.01.2011, trebuiesc facute demersuri la fostii angajatori, iar daca acestia nu mai exista direct la Arhivele Nationale – ori se poate face adresa la lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.

Model de reconstituire a cartii de munca

Cererea de mai jos este cu pur titlu informativ si nu ar trebui sa fie folosita in scopuri juridice decat dupa verificarea ei de catre un avocat specializat in dreptul muncii si care sa va indice exact ce aveti de completat pentru a formula o cerere legala la instanta de judecata.

CERERE

PRIVIND RECONSTITUIREA VECHIMII ÎN MUNCĂ

Subsemnatul (a) , fiul (fiica) lui şi al (a) domiciliat (ă) în localitatea , str. nr. , bl. , posesor al actului de identitate seria nr. , având CNP , posesor al carnetului de muncă seria , nr. prin prezenta vă solicit :

RECONSTITUIREA VECHIMII ÎN MUNCĂ

Pentru perioada , lucrată la (unitatea) , cu sediul în localitatea , strada , întrucât actele care dovedesc faptul că am lucrat în această unitate au fost distruse.

Am solicitat unităţii eliberarea adeverinţei pentru perioada lucrată şi mi s-a comunicat răspunsul (adresa) nr. din data de , de unde rezultă că . În dovedirea cererii mele depun următoarele documente:

1. (înscrisuri din care să rezulte că între părţile arătate în cerere a existat un raport de muncă).

2. dovezi care să confirme că nu s-au putut obţine actele necesare dovedirii situaţiilor ce urmează a se stabili de către comisie.

De asemenea, înţeleg să mă folosesc de proba cu următorii martori:

1. , domiciliat în localitatea , str. , nr. , bl. , sc. , ap. , judeţul , posesor al actului de identitate seria nr. , având CNP , care a lucrat în aceeaşi unitate în perioada , în funcţia de .

2. , domiciliat în localitatea , str. , nr. , bl. , sc. , ap. , judeţul , posesor al actului de identitate seria nr. , având CNP , care a lucrat în aceeaşi unitate în perioada , în funcţia de .

Data: Semnătura:

Verificare on-line carte de munca itm Carti de muncă nescanate, carte de muncă pierdută, Refacerea carnetului de muncă pierdut.

Trebuie sa cunoasteti ca exista dispozitie legala inca din anul 2005 prin care toate carnetele de munca trebuiau SCANATE, lucru care nu s-a intamplat nici macar pana acum in 2021.

Astfel, daca intampinati o asemenea situatie este posibil sa fie o eroare in scanarea cartii dvs. de munca insa oricum daca nu o aveti in orginal ori reconstituita vechimea in munca pe baza unei hotarari judecatoresti, nu va fi luata in considerare cartea de munca scanata.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

26 comments to “Reconstituirea Cartii De Munca Pierdute Sau Distruse”
 1. Buna ziua. Frumos acest material si de real folos multor oameni.
  Da ce poate face un angajat cand angajatorul nu a facut demersurile legale pentru incadrarea in categorii superioare de munca desi exista incadrare in risc radiologic 3 conform autorizatiei emise de ComisiaNationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.
  Acest risc exista si nu poate fi eliminat deoarece este esential in radiologia interventionala.
  Multumesc !

 2. Frumos articol,si in ceea ce ma priveste ati reusit sa aplicati ce ati scris in articol.M-ati reprezentat si ati castigat in ambele instante.

  • Bună ziua. .interesant subiect… Mie mi sa pIernut cartea de munca în 2007…întâmplător în acest an am fost în șomaj și posed o copie a cărții de munca …Pot legaliza aceea copie …Poațe fi luată în calcul acea copie la întocmirea dosarului de pensionare.. Mulțumesc frumos. .Cu respect. .

 3. buna ziua .daca nu am seria si nr cartii de munca ,arhiva intreprinderii a ars cu ceva ani in urma cum pot publica in monitorul oficial distrugerea ei? intreprinderea nu mai functioneaza iar cei care se ocupa de arhiva au datele de dupa data incendiului .cum pot declara distrugerea cartii de munca in monitorul oficial?

 4. Buna ziua , as dori sa mi spuneti pentru un angajator care am lucrat in conditii de noxe si anume..lucru la inaltime , lucru in trafic, lucru sub tensiune si nu in ultimul rand intemperii fiind electrician retele tramvai- troleibuz si buletinele de noxe nemai existand faptul ca se pastreaza doar 5 ani ….care ar fi calea de a mi se recunoaste grupa a doua de munca pentru o perioada de 23 de ani ?? Va multumesc anticipat pentru raspuns daca se va putea detaliat pe adresa de mail.., sau o posibila reprezentare in instanta ….tel ..0727910222

 5. Eu in 1971 am lucrat și am avut cartea de munca pentru 12 ani după care am plecat în Italia iar cartea mea de munca în România mia fost arsa (distrusa) acum ca am ajuns la 67 de ani cetățean Italian vreau să-mi transfer anii mei lucrați în Italia și nu pot ca nu am cartea de munca, am dat-o în monitorul oficial pierduta acum ce pot sa fac? Să-mi recupar cartea de munca va mulțumesc!

  • Bună ziua. .interesant subiect… Mie mi sa pIernut cartea de munca în 2007…întâmplător în acest an am fost în șomaj și posed o copie a cărții de munca …Pot legaliza aceea copie …Poațe fi luată în calcul acea copie la întocmirea dosarului de pensionare.. Mulțumesc frumos. .Cu respect. .

 6. Buna ziua.
  Ma numesc Buica Rodica si am 61 de ani.Am pierdut cartea de munca si am incercat sa-mi reconstitui vechimea.Am declarat pierderea la MO.Nu reusesc sa reconstitui vechimea intre anii 1988-2002 cand am lucrat la IVPS OLT si Fabrica de BereScornicesti. Arhivele celor 2 firme au fost preluate de firma NICK IMPEX SRL Craiova .Acasta firma nu mai exista .Va rog sa ma ajutati ce pasi trebuie sa urmez .Apelez la ajutorul Dv.

 7. buna ziua am un prieten de familie din iasi schitu stavin domnul carp constantin are cartea de munca dar e distrusa dupa o inundatie descifrarea este cam dificila cei de la casa de pensi iau respinso motiv trebuie refacuta el a lucrat in 1973 autobaza nr 1 iasi 8n luni .armata 1874 1975. intreprinderea forestiera de exploatare iasi 27.01.1975-14.09.1977 . intreprinderea a. sibiu 03.01.1978-27.09.1978si 07.11.1978-03.10.1979. exploatare chimica LESU URSULUI astra suceava 11.05.1982-07.111985. tagcm iasi antrepriza nr 4. 16.061985-22.08.1985 isi schimba denumirea in SP.I ION statiune de cercetare si productie pomicola iasi 06.04.1988-01.03.1994. D.M.P.S iasi oficiul forteide munca iasi 02.03.1994-26.11.1944 somaj s.c. moldoforest sa-smicf iasi 27.02 1995-01.07.1996 S.Cniciman sa 23.03.2001-29.06.2001 . mar interesa un avocat legal in domeniu petru reconstituire si aprobare casa de pensi sa se ocupe integral de tot procesu eventual o cifra pentru onorariu multumesc

  • Bună ziua,
   Pentru recalcularea pensiei am nevoie de adeverință din care să reiasă că am lucrat in acord global,respectiv sporurile de care am beneficiat insă unitatea angajatoare a intrat in faliment și documentele au fost predate la o firma de arhivare.Această firmă nu poate elibera un astfel de document pe motiv că o parte a arhivei a fost distrusă de incendiu și m-au indrumat către ITM.
   Răspunsul de la ITM a fost că nu au fost depuse la iei nici un document de la firma respectivă.
   Vă rog să mă indrumați in acest caz cum pot să obțin aceste documente care sunt necesare pentru recalculare intrucăt taxele au fost plătite după retribuția primită in acord global și cu sporurile incluse și nu după salariul de incadrare trecut in cartea de muncă.

 8. Buna ziua!De foarte mare interes articolul publicat de dumneavoastra!In ceea ce ma priveste,detin cartea de munca,dar nu pot sa mi obtin adeverinta de grupa pt ca intreprinderea unde am lucrat(UMTCF Craiova s a desfiintat,in schimb nu stiu unde ar putea fi arhiva!

 9. Buna ziua
  Sunt din Cluj Napoca,si va scriu in legatura cu situatia mea.
  Nu mai imi gasesc cartea de munca dar precizez ca am o copie scanata integral ,am doar 54 de ani
  Intrebare? Sa incep demersurile de reconstituire a cartii de munca sau sa mai astept pana cand ma apropiu de pensionare?
  Sunt angajat cu carte de munca din 1986 in urmatoarele locuri
  1986-1989 IUGTC CLUJ NAPOCA
  1989-1990 ST MILITAR
  1990-1991 IUGTC CLUJ NAPOCA
  1991-2004 PRODVINALCO CLUJ NAPOCA
  2004-2007 COMVINALCO BISTRITA NASAUD
  2007-2011 PRODVINALCO CLUJ NAPOCA
  2011-2021 COTNARI IASI

  Cu stima!

 10. Soul meu Pop Constantin a lucrat la IUCT in 1975la Cluj si a pierdut carnetul de munca si este publicat in monitorul official si nu gasesc arhiva pentru intocmirea carnetului pentru pensionare Va multumesc

 11. Bună, excelentă expunerea dvd. Oricât am căutat răspunsuri la întrebarea Cum recuperez cartea de muncă?nu am găsit ceva mai lămuritor că în acest articol.
  As avea o întrebare,cum recompun cartea de muncă de acum 30 și ceva de ani dacă nu-mi amintesc datele și firmele exacte?
  Și o ultimă lămurire,dacă nu locuiesc în România în acest moment (din motive de sănătate) biroul dvs.se ocupa de aceste situații?
  Mulțumesc mult pentru atenție.

 12. Bună ziua. Am lucrat la o SC Comore sa din Onești, o societate care a avut peste 1500 de angajați și aprope 100% au luat adeverințe de grupa 1 de la contabilitatea firmei, apoi după dizolvare de la lichidatorul care o preluato, am rămas vreo 7 inși fosti colegi cu cei ce și-au luat adeverințe grupa 1 care noua ni se dă grupa a doua de către o firmă de arhivare care a preluat arhiva sub pretest că nu este un tabel nominal unde sa fim trecuți Menționez că au aceleași acte pe care lea avut si firma și lichidatorul. Vă întreb grupa 1 se dă numai pe baza unui tabel sau mai sunt si alte acte cum ar fi state de plată,fișe de pontaje lunare care să reiese ca am lucrat si noi în aceeași grupă. Daține un sfat ce ar trebui să facem. Va mulțumesc

 13. Inițial am pierdut cartea de muncă ( vechime de 3 ani ) și am regăsit-o după câțiva ani, dar între timp eu am obținut alta carte de muncă la alt angajator, bineînțeles fără ce-i trei ani de muncă. Cum pot acum să-i adaug și pe cei 3 ani de muncă ?

 14. La Monitorul oficial trebuie sa dai seria si numarul cartii de munca. De unde sa le iei daca este pierduta?

 15. Bună ziua. Cartea mea de munca a fost arsa pe margini de către angajator. A fost data în Monitorul Oficial ca distrusa. Eu o dețin fizic, este arsă pe margini, se vad toate înscrisurile, mi am luat toate adeverințele de la locurile de pe unde am lucrat. Este de ajuns cu acestea pentru depunerea dosarului de pensie? Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.