Recalcularea pensiei avand in vedere adeverinta neluata in seama de catre Casa de Pensii
RECALCULAREA CUANTUMULUI PENSIEI PRIN VALORIFICAREA ADEVERINTEI PRIVIND ACORDUL GLOBAL
Daca sunteti in pragul pensionarii si drepturile dvs. banesti sunt foarte mici, atunci este posibil ca unele dintre acele drepturi sa nu fie cuantificate prin decizia de pensionare.
Aflati ce puteti face pentru a valorifica adeverinta privind acordul global!
Recalcularea pensiei metode de contestare a deciziilor de pensionare ilegale.
Recalcularea Pensiei , modalitati – In cazul in care ati lucrat/ v-ati desfasurat activitatea in acord global iar Casa de Pensii de care dumneavoastra apartineti, la data la care v-a emis decizia de pensionare, nu a luat in considerare adeverinta privind acordul global, trebuie sa stiti ca puteti actiona in judecata Casa de Pensii in vederea obtinerii drepturilor ce vi se cuvin si anume in vederea recalcularii dreptului la pensie ca urmare a valorificarii adeverintei privind desfasurarea muncii in acord global.
Astfel, primul pas este sa contestati decizia prin care v-a fost stabilit dreptul la pensie in termen de 30 zile de la data la care ati luat cunostinta de respectiva decizie.
Este foarte important de precizat faptul ca acest termen de 30 zile trebuie in mod obligatoriu respectat, aceasta conditie fiind esentiala pentru a avea castig de cauza in fata instantei de judecata.
ATENTIE unde depuneti contestatia si care sunt pasii!
In cazul in care veti contesta decizia de pensionare la organul emitent si anume Casa de Pensii ( dam cu titlu de exemplu Casa de pensii a Municipiului Bucuresti) decizia de pensionare ulterior termenului de 30 zile sau veti depune direct la instanta de judecata cerere privind recalcularea dreptului la pensie prin valorificarea adeverintei privind acordul global fara sa contestati mai intai decizia printr-o cerere adresata reprezentantilor Casei de Pensii, trebuie sa stiti ca veti pierde in fata instantei de judecata orice drept la obtinerea unei solutii favorabile dumneavoastra in vederea recalcularii dreptului la pensie.
Astfel, dupa ce ati obtinut raspunsul Casei de Pensii, raspuns care in mod cert va fi nefavorabil, respingandu-vi-se contestatia formulata, este necesar sa va indreptati dumnevoastra in instanta impotriva Casei de Pensii pentru a solicita anularea deciziei de pensionare pentru neluarea in considerare a adeverintei privind acordul global, obligarea Casei de Pensii sa emita o noua decizie privind acordarea pensiei si restituirea diferenţelor de drepturi de pensie aferente acestei recalculari începând cu data depunerii contestatiei la Casa de Pensii emitenta a deciziei de pensionare.
Art. 1 din Decretul nr. 389/1972 cu privire la contribuția pentru asigurările sociale de stat dispunea că angajatorii să verse la bugetul asigurărilor sociale de stat o contribuție de 15 % asupra câștigului brut realizat de personalul lor salariat, dispoziții menţinute (cu modificarea procentului acesteia) şi prin Legea nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislația de asigurări sociale.
În conformitate cu dispozitiile art. 3 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială – dreptul comun în materie anterior Legii nr. 19/2000 – dreptul la pensie era recunoscut tuturor cetățenilor care au desfășurat o activitate permanentă pe baza unui contract de muncă și pentru care angajatorii au plătit contribuția de asigurări sociale prevăzută de lege.
Principiul contributivității este reiterat atât în Legea nr. 19/2000, prin art. 2 lit. e) cât și în Legea nr. 263/2010, prin art. 2 lit. c) şi art.3 alin (1) lit a.
Sintetizând, noua reglementare privind calculul drepturilor de pensie, din Legea pensiilor, este construită în jurul acestui principiu fundamental și anume că orice element salarial efectiv încasat pe parcursul întregului stagiu de cotizare, pentru care salariatul și/sau angajatorul (în funcție de reglementarea în vigoare) au achitat statului contribuții de asigurări sociale, trebuie să se reflecte în cuantumul pensiei.
Pentru stagiile de cotizare realizate ulterior datei de 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, acest principiu este respectat.
Pentru stagiile de cotizare realizate sub imperiul reglementărilor anterioare, soluția se impune a fi aceeași, întrucât pe de o parte, se afirmă în art. 2 al Legii nr. 19/2000 ca sistemul public se organizează și funcționează având la bază principiul contributivității (conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor de asigurări sociale plătite), iar pe de altă parte, același legiuitor limitează fără nicio justificare aplicarea acestui principiu, înlăturând din calculul pensiilor anumite venituri și sporuri obținute anterior datei de 1 aprilie 2001, pe motiv că nu ar fi avut caracter permanent.
Recalcularea pensiei si veniturile realizate –
Veniturile realizate in sistem de acord global trebuie luate in considerare la calcularea drepturilor de pensie deoarece retribuirea în acord global presupunea salarizarea angajaților în funcție de realizările profesionale, ceea ce însemna că lunar aceștia puteau obține venituri mai mici sau mai mari decât salariile tarifare înscrise în carnetul de muncă.
Ceea ce interesează nu este caracterul permanent sau nepermanent al unor venituri, ci faptul ca statul și-a încasat drepturile la momentul cuvenit, iar când vine rândul asiguraților să primească o contraprestație din partea statului, aceasta trebuie sa fie corespunzătoare, pentru a nu se rupe echilibrul raportului juridic dintre părți.
Cititi si :
- Cum Recuperez Banii Platiti La Nordis – Am Contract Cu Nordis Grup Pentru Apartament
- Obligarea Dezvoltatorului Imobiliar La Obtinerea Autorizatiei De Securitate La Incendiu
- Poprire De La Eos Ksi
- Atragerea Raspunderii Administratorului – Aveti O Firma Si Sunteti Administrator?Aveti Grija Sa Nu Aveti Datorii
- Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical
Referitor la principiul contributivitatii, mentionam ca acest principiu era prevazut chiar daca nu era prevazut in mod expres si in Legea nr. 3/1997 privind asigurarile sociale de stat si asistenta sociala, stipulandu-se ca dreptul la pensie era recunoscut tuturor cetatenilor care au desfasurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca pentru care angajatorii au platit contributiile de asigurari sociale prevazute de lege.
In acest mod a statuat si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 19 din data de 17.10.2011 cu ocazia pronuntarii asupra recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa I.C.C.J. in dosarul nr. 18/2011, astfel s-a stabilit ca fondurile de retribuire detinute in acord global prevazut de art. 12 alineat 1 din legea nr. 57/1974 vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public daca au fost incluse in salariul brut si pentru aceasta s-a platit contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii.
Decizia pronuntata in recursul in interesul legii este obligatorie pentru instanta conform dispozitiilor Codului de procedura civila, de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Decizia respectiva a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 824 din data de 22.11.2011.
Avand in vedere cele precizate mai sus, consideram ca revine instanței judecătorești sarcina de a hotărî că principiul contributivității primează și că, independent de caracterul permanent sau nepermanent al unor venituri și de faptul că au făcut sau nu parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare, acestea trebuie luate in considerare la stabilirea drepturilor de pensie.
Buna Ziua ,
Mama mea , nascuta in 1956 a lucrat la CAP 17 , insa numai 7 ani de cotizari i-au fost trecuti in cartea de munca . Cum poate face dovada muncii in conditiile in care , acesti ani nu apar nici in arhivele primariei ?
In aceasta situatie fiind ea i prezent nu beneficieaza de nici o pensie .
Va multumesc anticipat !
Kadar
Inclusiv cu martori pentru acest lucru!
Buna seara
doresc in mod expres , daca este posibil , sa fiu reprezentat la APEL , pentru ACORD GLOBAL
dorinta mea este – doar dna sau dl AVOCAT , ce a castigat in instanta , RECUNOASTERE CONTRIBUTIVITATE ACORD GLOBAL
Precizez , la dosar exista expertiza si adeverinta in care este asumat plata CAS , conform salariu brut , acord global inclus cf art 12 alin 1 , legea 57 / 1974
casa pensii A FACUT APEL
IGNORAND
MENTINEREA PUNCTAJ CEL MAI FAVORABIL LA TRECEREA AUTOMAT DE LA PENSIE INVALIDITATE LA PENSIE LIMITA DE VARSTA
2) a ignorat deciziile instantei 4425 cat si 32540
alta ilegalitate
3) continua sa imi produca prejudiciu – 375 ron lunar , dar in crestere in functie de val punct pensie
4) va rog din suflet sa ma ajutati , ptr recunoasterea contributivitatii mele , ptr toata perioada lucrata si demonstrata in expertiza din dosar 32540 – curtea de apel bucuresti
Cu gratitudine ,
ARSENIE
Buna ziua stimate domn Arsenie. Va ajutam cu litigiul dvs. cu acordul global. Multumesc. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Cum pot recalcula pensia
Am fost pensionata, din invatamant, in anul 2008 cu o pensie putin peste 1100 ron, dupa aproximativ 43 de ani vechime, numai in invatamantul liceal, cu toate gradele didactice obtinute. Consider ca pensia a fost gresit calculata, categoric, alti colegi de-ai mei avand o pensie mult peste a mea. In toti acesti ani am pierdut o multime de bani, fiind obligata sa ma descurc, din greu, cu foarte putini bani. Din nefericire probleme de familie si de sanatate m-au impiedicat sa fac demersurile necesare de recalculare si, sincer, nici nu as fi stiut cum s-o fac. Oare ma puteti ajuta sa mi se recalculeze pensia si sa mi se inapoieze banii pierduti, din urma? Va multumesc, anticipat! Cu deosebit respect pentru tot ce faceti!
Buna ziua. In primul rand, multumim doamna Profesoara atat pentru generatia noastra mai tanara dar si pentru faptul ca ne-ati educat parintii. Secundar, din nefericire va spun ca va trebui sa ajungeti in instanta pentru a rezolva aceasta situatie. Va stam la dispozitie la numerele de telefon 0722298011 sau 0314124888. Cu stima, av. drd. Cuculis
Buna ziua !Doresc o recalculare a pensiei.Am depus dosarul în august 2023.Cu vechime 26 de ani și 8 luni s a calculat o pensie de 1295 de lei.Am lucrat 9 ani in acord global,dar mi sa spus că nu se ia in calcul.
De ce acordul global nu a fost valorificat in calculul pensie pentru care am achitat toate contributiile prevaxute in legiile de la data respectiva ????
Am lucrat in perioada 1993 -1997la o societate agricola ,am fost platita in produse ,respectiv in grau ,echivalent unei sume de bani dar grau la pretul pietei .Aceasta perioada nu a fost trecuta in cartea de munca pe motiv ca nu au cum sa treaca o plata in produse .Am luat adeverinta pen.tru acea perioada.Cand m am pensionat nu a fost primita la dosar pe motiv ca se considera acord global in agricultura si nu era lege data atunci .M am pensionat in anul 2018 .Intreb si insist din suflet sa mi raspundeti..SE POATE LUA IN CALCUL LA PENSIE CHIAR DACA NU S A OPRIT CAS ??
Da! Nu trebuie sa fie povara dvs.
1.Pensionat la limita de varsta cu Decizia 304464/14 martie 2012.
2. La sfarsit, dupa punctul H apare o motivare in care se scrie asa:”Intrucat exista neconcordante intre inscrisurile din Carnetul de munca si adeverintanr. 1328/17.01.2012 la stabilirea pensiei pentru perioada 01.08.1995-01.042001 au fost luate in calcul salariile brute din Carnetul de munca si sporul de noapte din adeverinta nr. 1329/24.01.2012 aplicat la salariul tarifar din Carnetul de munca.”
3. Contestat decizia la Casa Nationala de pensii publice in data de 26.01.2012 cu nr. 10830.
4.In 2014(!) primesc Hotararea nr. 9354 din sedinta din 02.12.2014 cu urmatorul raspuns:” Comisia constata in mod corect (ca) pentru perioada august 1995-aprilie 2001 nu au fost valorificate veniturile inscrise in Adeverinta nr. 1328/24.01.2012, eliberata de SC OMV Petrom SA, Bucuresti intrucat la determinarea punctajului mediu anual s-au valorificat salariile brute din Carnetul de munca de la poz. 52-70 inscrise la numaratorul fractiei, care cuprind si sporurile cu caracter permanent acordate in aceasta perioada”.
5.Se intelege ca unele sporuri nu au fost cuprinse pentru ca in Adeverinta 1328/24.01.2012 veniturile sunt mai mari! Casa de pensii din Iasi zice ca sunt “neconcordante” iar cea de la Bucuresti zice ca “in mod corect” am fost furat!
6.Va rog sa-mi spuneti daca aceasta adeverinta 1328/24.01.2012 va fi luata in calcul automat in noua lege pentru ca ea, adeverinta, a ramas la dosar. Eu mai am una la fel, originala, dar mi-e teama ca in noua lege, la cap. Anexe, va aparea un alt format!
7. Va multumesc si va urez multa sanatate si putere de munca.
Cel mai sigur NU AUTOMAT. Va trebui facuta o cerere de recalculare, avand in vedere tocmai adeverinta indicata de catre dvs. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna seara
Am următoarea problema. Angajatorul nu a trecut in adeverinta eliberată (acord global, prime) toate caștigurile realizate (lipsesc luni si ani)
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti cum pot verifica angajatorul?
Cu stima
Eliza
Buna ziua, trebuie sa solicitati modificarea sau remiterea adeverintei, daca nu va puteti judeca cu acesta.
Am lucrat in acord global in perioada 1983-1993. Am iesit la pensie in 2018. Nu s-a valorificat adeverinta cu veniturile din acordul global. Am facut contestatie, apoi am deschis proces. Am castigat la fond, dar la apel mi-a fost respinsa cerera. Ce as mai putea face ?
O cale extraordinara de atac. Cu stima, av.drd. Cuculis 0722298011
Mentionez ca in anul2024 luna .martie am facut cerere de recalculare pensie si am depus adeverinta eliberata de societatea agricola ,(care s a desfiintat din anul 2002) .am primit raspuns de la casa de pensii cu recalcularea pentru anul 2023 in care am mai lucrat dar nu am primit nici o mentiune referitoare la adeverinta predata respectiv perioada 1993 -1997 D le avocat ,ce trebuie sa fac ca sa mi se recunoasca perioada muncita( in conditii grele)oare sa mai astept pana in septembrie ??
Aici o sa fie necesara actionarea in instanta a casei de pensii. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua
Santem o unitate producatore de confectii textile, din 2014 nu mai functioneaza. Primim cereri de la fosti salariati prin care ne solicita sa le eliberam adeverinta cu venituile realizate in acord individual, global, premii, al 13-lea salariu. Ne este aproape imposibil acest lucru, deoarece ar trebui sa luam la mana toate statele de plata din anul 1980 anul infiintarii si pana in anul 1989.Ce sfat ne dati
Multumesc
tel 072800s
Buna ziua, am lucrat intre 1980_1989 in acord global, 20% din salar s-a retinut lunar, suma care s-a recalculat in functie de realizari la sfarsitul anului. Arhiva este, pot obtine adeverinta. Am avut depasire de plan in fiecare an. Am dreptul la recalculare?
Buna ziua, putem sa avem aceste acte pe email? avocat@indrumari-juridice.eu Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Dacă nu vrea sa ne dea adeverința cu grupa de muncă și acord global, bănuiesc din comoditate ce putem face iese la pensie 23 01 2023
Buna ziua. Valorificarea acestora se poate face doar in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua vă rog as vrea să știu cum pot verifica dacă în calcularea cuantumului de pensie a fost sau nu prins acordul global vă mulțumesc
Cum pot valorifica adeverintele privind acordul global, neluate in seama de CNPP Iasi, dupa 9 ani? Nu am facut contestatie la 30 zile dupa decizia primită de pensionare, in 2009. Va multumesc. Cu stima ing. Costică Ștefănescu.
Am lucrat 35 de ani în acord global ,tot timpul am câștigat mult mai mult decât salarul de baza.
Fabrica s- a închis,dar mai are pe undeva arhiva.
Ce ar trebui sa fac,că sa m- i se recalculeze pensia funcție de realizări?
Am lucrat in perioada 1981-2002 in acord global.Am cerut adeverinta iesind la pensie,dar nu am primit motivind ca nu are temei legal pentru eliberarea adeverintei.
Buna ziua , am depus dosarul de pensionare si astept in orice moment decizia de pensionare. Va rog sa imi clarificati urmatoarea problema: intai se face adresa pentru a vedea daca s-a luat in calcul acordul global , si in urma raspunsului negativ se face contestatie? sau direct contestatie? pentru ca in primul caz, raspunsul lor va veni in termen de 30/45 zile, ceea ce va face imposibila depunerea contestatiei in timp util. Si, mai mult, la Casa de Pensii S3 se comunica ca termen de contestare 45 zile? cum este corect? va multumesc! Toate cele bune !
Buna ziua, da! Daca nu se in considerare, sunati-ne la 0722298011
Buna seara, nu mi s-a luat in calcul, la stabilirea pensiei, acordul glogal si alte venituri pt care societatea a platit CAS, conform adeverintei eliberate de angajator. Se mai poate face ceva?
Buna ziua. Desigur, sunt litigii deschise pe acest acord global.
Am contestat in instanta decizia de pensionare, prin ne luarea in calcul a adeverintei de acord global, chiar daca aceasta cuprindea elementele indicate de legea 263/2010.
( decizia nr.22848 / 19.08.2019)
La Tribunalul Braila am castigat, iar la apel din data de 03.09.20 Curtea de Apel Galati a fost respinsa, nu am primit inca motivarea ..!!??.
Ce as mai putea face ???, este vorba de 9 ani de activitate in acord globa !!
Multumesc!
Buna ziua, mergem pe cale extraordinara de atac plus CEDO.
…contestația privind neluarea în calculul pensiei a acordului global se poate face numai in termenul de 30 zile sau și după 21de ani? v- mulțumesc..
Doar in acel termen
Buna ziua
În urma deciziei de pensionare primită, am depus o contestație în termenul prevazut de lege, respectiv 30 de zile.
Am primit răspunsul la contestatie 6 luni mai târziu.
Referitor la perioada lucrată în acord global între anii 1980-1993 mi s-a comunicat ca aceste sporuri nu au avut caracter permanent.
Menționez ca dosarul este din luna Oct 2018.
Va rog sa aveți amabilitatea sa mă îndrumați ce pași ar trebui sa urmez pentru obținerea beneficiilor ce mi se cuvin.
Va mulțumesc.
Buna ziua! Am primit Decizia privind acordarea pensiei anticipate partiale si sunt nemultumita de modul de calcul. Mentionez ca am prezentat Casei de Pensii Calarasi, Cartea de Munca in original, iar aceasta, din 2 perioade in care am lucrat in grupa a II-a de munca, mi-a luat in calcul o singura perioada, calcularea corecta a periodei ar fi diminuat considerabil nr lunilor de diminuare al cuantumului pensiei. Este necesar sa cer arhivei unitatii adeverinta pentru respectiva perioada sau este suficient ca aceasta perioada este mentionata in Cartea de Munca si contestand Decizia acest lucru se va rezolva de la sine. Imi pare foarte rau ca Statul are salariati superficiali, iar analiza activitatii de-o viata nu se face cu mai multa responsabilitate. In asteptarea raspunsul dvs, va multumesc frumos!
Buna ziua doamna Liliana! Cu siguranta daca imi trimiteti decizia de pensionare o vom putea ataca impreuna in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
buna seara, am lucrat 13 ani la Asirom Vienna Insurance Group din 1980-1993 cu contrat colectiv de munca cu cote procentuale pe fiecare forma de asigurare stabilita ,la casa de pensii nu mi s-a luat in considerare adeverinta de la asirom cu realizarile stabilite pe fiecare luna din acesti ani as vrea sa stiu daca se considera acord global in cazul acesta si sa actionez in instanta pentru a-mi castiga drepturile ,mentionez ca s-a luat in calcul doar veniturile din cartea de munca -salarul de incadrare.va multumesc mult! astept indrumarea dv.
Buna ziua. In acest context trebuie sa formulam o contestatie la decizia de pensionare. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua, vin cu întrebarea la dumneavoastră legat de decizia de recalculare cu noua lege 360. Am primit decizia de recalculare, punctele de stabilitate au fost calculate conform formulei dar, veniturile nepermanente nu au fost adăugate și aici ma refer la tot ce am avut din 2001 incoace. Din 2020 sunt pensionata pe caz de boala grad 3 și cu grad de handicap mediu. Din 2022 am întrat pe grad de handicap 2 , dar am vrut sa mai lucrez și am continuat serviciul. Acești ultimi 4 ani nu au fost adăugați la vechime și nici financiar. Ce ma sfătuiți sa fac?