Despagubiri Daune Morale

Despagubiri daune morale obtinute in instanta pentru atingeri aduse vietii private.

Recuperarea Prejudiciului Moral Ca Urmare a Atingerilor Aduse Vietii Private Si Demnitatii

Despagubiri Daune Morale
SCA Cuculis&Asociatii – Societate Civila De Avocati

La nivel jurisprudențial, prejudiciul moral a fost definit ca fiind prejudiciul produs ca urmare atingerii vieții private, de familie, deminității, sănătății psihice, precum și altor prerogative care constituie atributul vieții umane, aceste atingeri fiind produse prin acțiuni de natură fizică sau morală.

De asemenea din actiunile fizice ale unei persoane pot deriva evident si suferintele de natura morala/psihica.

Pentru a discuta despre o atingerea adusă persoanei, este important să avem în vedere importanța valorilor nepatrimoniale lezate, situația personală a victimei, ţinând cont de mediul social din care victima face parte, educaţia, cultura, standardul de moralitate, personalitatea şi psihologia victimei, circumstanţele săvârşirii faptei, statutul social, etc. 

Despagubiri Daune Morale
Daune Morale – Despagubiri suferinte incalcare viata privata.

Raportat la faptul că nu există o reglememntare limitativă a ipotezelor ce se circumscriu acțiunilor vătămătoare,  atât în cadrul Codului civil, cât și în Legea Fundamentală i se lasă libertatea persoanei vătămate să aprecieze în mod rezonabil, în eventualitatea în care va apela la forța coercitivă a statului, modalitatea de despăgubire, sau valoarea sumei pretinse pentru acoperirea prejudiciului suferit.

Probarea prejudiciului moral, conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, se face prin simpla existență a faptei ilicite, urmând ca prejudiciul şi raportul de cauzalitate să fie prezumate, instanţele urmând să deducă producerea prejudiciului moral din simpla existenţă a faptei ilicite de natură să producă un asemenea prejudiciu și a împrejurărilor în care a fost săvârșită, soluţia fiind determinată de caracterul subiectiv, intern al prejudiciului moral, proba sa directă fiind practic imposibilă.

O lezare adusă vieții private și deminității poate să intervină și în eventualitatea în care o persoană este dată în judecată, fără un temei legal și un motiv întemeiat, doar în scop de șicană, acțiune cu privire la care partea interesată poate sesiza instanța de judecată în vederea acoperirii prejudiciului moral suferit.

Desigur, aici putem discuta si despre folosirea drepturilor procesuale in mod abuziv care si aceasta fapta de natura civila poate fi sanctionata ca atare.

În principiu, partea lezată poate solicita orice sumă pe care o consideră suficientă pentru acoperirea prejudiciului suferit, urmând ca instanța să aprecieze dacă suma percepută este justificată de natura prejudiciului produs, iar în eventualitatea în care este mult prea mare, o poate cenzura.

Având în vedere complexitatea unei astfel de acțiuni și greutatea probării existenței prejudiciului moral, este indicat să apelați la sfaturile și îndrumarea unui expert, care vă poate ajuta în redactarea acțiunii și administrării probelor necesare.

Răspundere civilă delictuală. Producerea unui prejudiciu moral prin acțiuni cu caracter repetat.

Este cunoscut faptul că, spre deosebire de despăgubirile materiale, care se stabilesc pe bază de probe directe, despăgubirile pentru daunele morale se stabilesc pe baza evaluării instanţei de judecată.

Dauna morală constă în atingerea adusă valorilor care definesc personalitatea umană, valori care se referă la existenţa fizică a omului, sănătatea şi integritatea corporală, la cinste, demnitate, onoare, prestigiu profesional şi alte valori similare.

Cititi si :

Spre exemplu, observati ce retine instanta in cazul unei hotarari de condamnare pentru daune morale si cum se face aprecierea cand vine vorba despre daune de natura morala –

Vizualizati si hartuirea morala :

Chiar dacă este adevărat că stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include o doză de aproximare, instanţa trebuie să aibă în vedere o serie de criterii, cum ar fi:

 • consecinţele negative suferite de cel în cauză pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială, profesională şi socială.
 • la evaluarea despăgubirilor pentru daunele morale, în scopul de a nu fi una pur subiectivă sau pentru a nu tinde către o îmbogăţire fără just temei, trebuie să se ţină seama de suferinţele fizice şi morale susceptibile în mod rezonabil a fi fost cauzate prin acţiunile repetate săvârşite de catre pârât timp de 5 ani, precum şi de toate consecinţele evenimentelor, relevate de probele administrate.
 1. Bună ziua, am primit ieri 06.01.2021 executare silita. Va rog frumos sa ma ajutați deoarece nu știu cum sa procedez.…

In Romania NU exista un barem al daunelor morale.

Problema stabilirii despăgubirilor pentru daune morale nu se reduce la cuantificarea economică a unor drepturi și valori nepatrimoniale cum ar fi demnitatea, onoarea, ori suferința psihică încercată de cel ce le pretinde.

Despagubiri Daune Morale si complexa evaluare a acordarii daunelor morale:

Ea presupune o apreciere și evaluare complexă a aspectelor în care vătămările produse se exteriorizează și pot fi astfel supuse puterii de apreciere a instanțelor de judecată.

Prin urmare, chiar dacă valorile morale nu pot fi evaluate în bani, atingerile aduse acestora îmbracă forme concrete de manifestare, iar instanța are astfel posibilitatea să aprecieze intensitatea și gravitatea lor și să stabilească dacă și în ce cuantum, o sumă de bani este potrivită pentru a repara prejudiciul moral produs.

Daunele aferente unei fapte civile delictuale sau ale unui infractiuni cat si acordarae de despagubiri daune morale pentru persoanele prejudiciate dar si pentru victimele infractiunilor se stabilesc in functie de intensitatea la care au fost traite acele evenimente generatoare de prejudicii.

De asemenea o trauma trauma este resimtita de o persoana intr-un fel si de o alta persoana intr-un alt fel fapt pentru care si daunele si intinderea lor este diferita.

In vederea analizarii situatiei dvs. particulare si determinarea unui cuantum estimativ al daunelor, puteti stabili o intrevedere la societatea noastra de avocati , aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

15 comments to “Despagubiri Daune Morale”
 1. Daca o persoana m-a făcut hot, pușcăriaș, iar eu pot sa demonstrez cu acte că nu am fost niciodată cercetat sau condamnat, pot cere daune morale?

 2. Buna ziua,am o masina de spalat vase in service de 82 zile…le-asi putea cere daune morale avand in vedere legislatia care spune ca produsele in garantie trebuie “rezolvate “in 15 zile?

  • Nu as aprecia acest lucru, as merge pe daune interes mai degraba. Art. 1.530. – Jurisprudență relevantă (33), Referințe în jurisprudență (349), Reviste (29), Doctrină (8), Modele (3), Librăria Indaco (4), Hotărâri judecătorești
   Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat și care este consecința directă și necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligației. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 3. Salut, am o problema cu un individ pe care nu il cunosc, dar e pus de un alt individ care e vecin cu mine, sa ma amenințe si hartuiasca. Eu am 23, ei undeva la 40 depresivi si alcoolici cu antecedente . Inafara sa ii omor, ce soluție as avea?

 4. Buna ziua! M_am despărțit de soțul meu în ianuarie ,inițial ceruse în procesul de divorț o rentă ca datorita stresului provocat m_am îmbolnăvit de cancer și multe altele ,a abandonat familia cu 4 copii ceruse o rentă lunară, dar în ultima i stânga am renu tat la ea crezând că voi îmbunătăți situația.As mai putea acum dupa aproape un an sa_i mai cer această rentă având în vedere că eu acum nu mai pot munci și trebuie să am grijă de copii !Cu stima si

 5. Buna ziua!
  Am avut o discutie publica pe o retea de socializare, in care nu am fost de acord cu o afirmatie nefondata, o afirmatie ce nu poate fi demonstrata. Subiectul a fost destul de sensibil, pentru interlocutorii mei. Era vorba despre divinitate. Ideea e ca pe parcursul discutiei, am fost etichetat ca “persoana cu probleme psihice”. Exista toata conversatia, public, pe reteaua de socializare. Pe langa asta, am fost exclus din grup, pentru ca am discutat despre subiecte ce nu tin de profilul acelui grup. Important de stiut ca afirmatia in sine, la care am reactionat si din cauza careia am fost etichetat ca fiind nebun, nu facea parte din profilul grupului. Pe langa eticheta ce am primit-o, s-a facut si o discriminare, pentru ca doar eu am fost exclus, desi interlocutorul meu a facut la fel off topic, ca si mine.

 6. Bună ziua. Vecini mei a acuzato pe fata mea in spatiu public ca folosește vibrator și din cauza asta ei nu pot dormi, susțin ei ca aude zgomot 24/24 .Specific ca fiica mea e virgină 16ani Ce e de facut ?mai ales că a blamato in strada .Va multumesc.

 7. D-le Cuculis, pe un grup de FB al proprietarilor dintr-un bloc, cand s-a ajuns la discutii despre presedintele asociatiei, am spus ca mi s-a transmis de un agent de vanzari ca a facut o oferta de servicii si i s-a cerut comision pentru incheierea contractului. La momentul respectiv presedintele, desi informat, n-a actionat in niciun fel, insa in Adunarea generala a proprietarilor din 1 septembrie, reconvocata apoi in 17 septembrie, a tinut sa mentioneze ca l-am acuzat ca a luat spaga si m-a amenintat ca ma da in judecata, lucru pe care l-a si facut ieri, mentionand si ca nu va colabora cu mine in niciun caz, eu fiind candidat la functia de membru de Comitet executiv (remunerata) si fiind sustinut de mai multi proprietari. Desi am fost propus pentru functie, Presedintele nici macar nu a permis proprietarilor sa se exprime prin vot, motivand ca el nu va colabora cu mine. A depus o actiune in constatare + daune morale. Ce parere aveti?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.