Pensiile militare calculate gresit! ce pot face fostele cadre militare, acum in rezerva pentru a-si primi banii cuveniti!

Pensiile militare si contestatiile la deciziile de pensionare militare Avocat Pensii Militare.

Societatea de avocati Cuculis si Asociatii va spune totul despre Pensiile militare calculate gresit si platite gresit.

Avocat pensie militara – De cele mai multe ori, se intampla ca pensiile sa fie o reala problema prin cuantumul mic. De la fel de multe ori, calculul unei pensii militare poate fi atata de defazat, incat prin decizii de actualizare pensii militare se ajunge la cresterea substantiala a pensiei militare contestate.

Am decis sa facem cateva mentiuni cu privire la cum trebuie contestata decizia de pensie militara prin intermediul unui avocat specializat in pensii militare, in asa fel incat sa ajungeti sa anulati decizia de stabilire a pensiei militare si sa obtineti o majorare a ei.

In cadrul legii 223/2015 sunt inclusi atat militari cat si politistii dar si personalul din cadrul administratiei penitenciarelor. Astfel, cand ne reportam la pensiile militare, discutam despre cele 3 categorii profesionale care daca se simt nedreptatie de deciziile de stabilire a beneficiilor derivate din pensii, pot urma procedura de contestare a deciilor pentru pensiile militare.

Sa incepem!

Ati primit o decizie de stabilire a pensiei militare si nu stiti daca este corecta ori vreti sa o contestati? Completati formularul de mai jos:

Un nou aliat impotriva statului care i-a pagubt pe fostii militari, acum aflati in rezerva, dupa ce toata viata si-au petrecut-o luptand alaturi de tara lor.

Legea arata foarta clar ca impotriva deciziei de actualizare a pensiei militare , calculatia se face din oficiu.

In fine, multe dintre deciziile de pensie militara se gasesc calculate in mod gresit.

In atare situatie, pensiile militare calculate gresit, conform legii, pot fi contestate in instanta de judecata.

Care este stagiul minim de cotizare si cand se poate obtine pensia militara ?

O pensie militara dupa 10 ani lucrati in sistem este posibilia doar in anumite conditii.

In principal, stagiul este de 20 de ani insa exceptia vechimii de 10 ani se aplica dupa cum urmeaza:

(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

10 ani vechime echivaleaza cu posibilitatea acordarii pensiei de serviciu

Articolul 19 din legea 223/2015 arata ca militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Cititi si :

Ce se intampla daca imi este respinsa cererea de pensie militara ?

Articolul 64(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă.

(2) Decizia prevăzută la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare, precum şi termenul în care poate fi introdusă contestaţia.

Avocat militari – Cum contest o decizie de pensie militara ?

In principal, nu la fel ca la deciziile de pensii civile, contestarea deciziilor de stabilire a pensiilor militare, cunoaste o procedura prealabila in sistemul administrativ, in sensul ca deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Dupa ce se primeste raspunsul din partea acestor entitati, conform legii, va puteti adresa tribnalului cu o cerere de contestatie , de preferat prin avocat specializat in pensii militare

Ne amintim ca statul a avut intotdeauna probleme cu calculul pensiilor militare si citam din presa vremii –

Guvernul caută soluţii pentru pensiile militare calculate greşit.

Presa

Este vorba despre peste 30.000 de pensii, Executivul cutând soluţii pentru ca sumele care au fost luate să fie restituite, insa pentru moment singura sansa, adauga avocatul Cuculis este sa se adreseze instantelor de judecata.

Guvernul caută soluţii ,MAI, MApN şi Ministerul de Finanţe caută acum soluţii pentru a le restitui banii. Subiectul va trebui însă discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional care urmează să vină la Bucureşti.


“Sunt 30.000 de militari şi foşti ofiţeri ai MAI cărora în mod nedrept li s-a recalculat pensia şi pentru care trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să le facem şi lor dreptate, după cum li s-a făcut şi celorlalţi. Şi aici trebuie discutat exact care este influenţa bugetară şi în acelaşi timp să putem să dăm ceea ce guvernul trecut le-a luat în mod greşit”.


Acesta a spus că, dincolo de efortul financiar al statului, situaţia celor 30.000 de pensionari trebuie rezolvată deoarece este o chestiune de principiu.

“Nu este o problemă de cantitate, este o problemă de a face dreptate”, a spus primul-ministru. Sursa:http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/guvernul-cauta-solutii-pentru-pensiile-militare-calculate-gresit-130972.html

Cine judeca contestatiile la deciziile de pensie militara ?

Articolul 100

Jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin tribunale şi curţi de apel.

SCA Cuculis si Asociatii va ajuta sa va indreptati demersul in instanta pentru a primi diferentele ce vi se cuvin!

Av. Drd. Cuculis Adrian 0722298011

STR. VASELOR NR. 16 SECTORUL 2
BUCURESTI

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu

61 comments to “Pensiile militare calculate gresit! ce pot face fostele cadre militare, acum in rezerva pentru a-si primi banii cuveniti!”
 1. Buna ziua ,

  As vrea sa aflu varsta la care ma pot pensiona .
  Data nasterii 16.11.1964 , sunt militar in rezerva (16 ani ,9 luni si 5 zile lucrati in cadrul armatei in grupa I de munca ) si inca 8 ani si 6 luni lucrati in alt domeniu.
  Mai mentionez faptul ca cei 16 ani si 9 luni lucrati in armata am fost instrumentist la instrumente de suflat.

  va multumesc.

  • Am ieșit la pensie în anul 1998 conform ORDONANȚEI NUMĂRUL 7/1998 și am o pensie în prezent de 1823 Roni, și acum am vârsta de 67 de ani și nu sunt mulțumit cum mi sa calculat această pensie deși am făcut o cerere la Casa sectoriala de pensii miltare și am cerut rcacalcularea pensiei primind un răspuns nefavorabil vă rog să mă ajutați să mi se dea drepturile cuvenite,Vă mulțumesc,

 2. De necrezut, am gasit pe cineva care are timp de alocat celor care au trecut in rezerva si astazi suporta umilinta unor neavizati in ale militarii.
  Am nevoie de consultanta, de 17 ani ma chinui cu armata romana, pentru drepturile pe care nu vor sa le recunoasca.
  Cu respect,

   • Bună ziua
    Petrache Daniel-Ion,nascut in 07.07.1868 si am lucrat dupa cum urmeaza:

    — 2 ani 10 luni la CFR grupa l

    — 1an stagiul obligatoriu de armata

    — 18 ani 9 luni subofiter penitenciare in conditii speciale

    — 2 ani 7 luni conditii normale. Cumparat de lasa de Pensii în anul 2017

    Mentionez ca am trecut voluntar in rezerva in data de 12.06.2012
    Cind pot sa obțin pensie militara?
    Multumesc

 3. Bună ziua
  Când se acorda ordinul meritul militar, la calcularea vechimii de 15, 20 și 25 ani în mapn, mi, etc, se I-a in calcul și stagiului militar?
  În caz pozitiv cum se procedează?
  Multumesc anticipat.

   • Buna ziua. Am pensie de urmaș militara. Am cerut bilet de tratament de la M. A. I de unde și iau pensia și mi sa răspuns ca nu pot beneficia, deoarece nu am fost cadru militar. La pensiile civile mi sa spus ca nu pot de la ei întru cât iau pensie militara. Ma puteți lamuri d-voastră.?

   • Miltarilor care au lucrat in economia nationala le este furata vechime in munca cu spor de grupa 1.Ei nu au mai fost militari ci au fost muncitori,SCOATETI UN DECONT DE LA ARHIVA SI CA VA VETI DUMERI IMEDIAT.ei AU PLATIT CASS SI CASPLUS SPORURILE LOCULUI DE MUNCA SPECI FIC.noua OFITERILOR CARE AM LUCRAT CU EI NE UNT FURATE TOATE SPORURILE PLUS PROGRAM 10 OREZILNIC PENTRU CA NU POTI SA AI 8ORE PENTRU CA TREBUI SA ASIGURI SI DEPLASAREA DE LA SI LA LOCUL DE MUNCAnuSE POATE CALCULA PENSIA UNUI OFITER PENTRU CA NOI NU AVEM ORUBRICA SPECIALA CUM ESTE IN LEGEA PENSIILOR DE STATCORECT CONFORM LEGII MILITARII DETASATI CAZUL NOSTRU A BRIGAZII DRM. SI CF AM FOST DETASATI LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR PERMANENT PANA LA DESFIINTARE IN 2001

 4. Sunt pensionar militar din data de 01.06.2018. Dupa ORDONANTA d-nei Olguta nr. 59/2017. Dupa conferirea Semnului onorific In Serviciul Patrie i, pentru 20 de ani de activitate si REZULTATE MERITORII in indeplinirea atributiilor, mi s-a recalculat pensia.Cuantumul pensiei a crescut. Conform Legi d-nei Olguta, nu pot depășiți ce am avut in plata, ca și cadru activ. Dar, tot conform Legii 80/1995, consider că mi se cuvin cei 500 de lei, după convertirea Semnului onorific. Deci nu toata suma.
  Va multumesc, anticipat.
  Cu stima si respect, Adrian Raicu.

   • Bună ziua, domnule avocat!
    Eu am fost ofițer de politie(militie)economica în perioada 1981-1987 când am fost trecut în mod abuziv în rezerva de regimul comunist pentru că sora mea a plecat în străinătate la un tratament(deoarece este nevăzătoare) și nu s-a mai întors. Am absolvit Școală de ofițeri de 3 ani și mi s-a transmis ca am dreptul la sporul de 1,15 ani la 1 an vechime. De ci în suma dacă se calculează vechimea de circa 6 ani plus sporul circa 3 ani și școală as ajunge la circa 12 ani. Deci 15 ani vechime nu pot sa am, dar totuși eu nu pot sa primesc un ajutor pentru anii lu crati , pentru privațiuni pe ca le-am suportat ca militar și nu în ultimul rand pentru faptul ca am fost îndepărtat abuziv de fostul regim, trebuind sa-mi încep o noua viata care la începuturi nu a fost asa de ușor de a te reprofilat. În speranța că mă veți îndruma ce sa fac va mulțumesc anticipat.
    Cu stima:Ilie Rociu

    • Dacă am ieșit la pensie pe bază de contributivitate legea 263/2010 și prin o ordonanță ni sascos punctul de pensie este legal

 5. Cu stima,vreau sa actionez in instanta casa de pensii sectoriala mapn si sa invoc excepția de neconstituționalitate a articolelor 59 și 60 din L 223/2015, modificate prin art. VII al OUG 59/2017.Potrivit Legii 223/2015, pensia militara de stat este cea calculată potrivit articolelor 28, 29, 30 și 108, in care intra si sporul pentru pensia suplimentară si plafonarea la 85% din baza de calcul. Mai nou, dupa OUG nr. 59/2017, in calculul cuantumului pensiei militare intră și art. 60, potrivit caruia pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

  Deci, în nicio dispoziție din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM
  Art. 11 din Legea nr. 80/1995
  „Pensionarii militari decorați cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% la cuantumul pensiei.”Eu asa inteleg din acset articol de lege, sporul OMM se aduga la cuantumul pensiei si nu in calculul acesteia!Credeti ca am vreo sansa sa am castig de cauza? Multumesc!

 6. Am 14 ani ca subofiter grupa 1,1an stagiul militar, 3ani și 6luni vechime în munca civil și 1an și 3luni stagiu de cotizare șomaj. Primesc meritul militar pentru cei 14ani plus 1an stagiul militar? Pot depune dosarul de pensie pentru apt limitat? Am în total 19 ani și 9luni vechime cumulata. Va mulțumesc!

 7. Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii au castigat pana in prezent actiuni pe speta cu Ordinul “Meritul Militar” , SOSP sau pensia suplimentara neacordate la pensia calculata.
  Astept decizia de pensie si vreau sa o contest.
  Cu stima.

 8. Am lucrat la depozit milit din Basarabia jud C- ta, arma ,infant marina, am iesit la pensie aproape dupa doi ani pe caz de boala (infarct) boala dobândită pe timpul serv milit, gradul doi. La recalculare pt grupa munca ca am lucrat la depozit milit nu au fost bagate niciun fel de spor dar eu primeam cand lucram , spor de pericol pt ca efectuam controale la hrubele de armament,. Ce ma învățați să fac, mentionez ca eram serg angajat pe bază de contract

 9. am iesit la pensie in noiembrie 2019 si as vrea sa stiu daca am sanse sa mai primesc ordinul militar si cum ar trebui sa procedez,mai am termen sa depun in istanta pana la 10.03.2020..va rog din suflet sa ma ajutati,si cum pot sa iau legatura cu dumneavostra multumesc si va rog sa-mi dati un raspuns.

  • Sunt pensionar militar din anul 2000, cu o vechime în armata de 28 ani. După ieșirea la pensie am mai lucrat 20 an din care un stagiu de 15 ani i-am înaintat Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.si la recalculare mi-au dat 24 de lei. Va întreb, cum as putea sa-mi separ stagiul din viata civila de stagiul din M.Ap.N.si sa le valorific separat ?
   Aștept un răspuns .

 10. Buna seara! Sorin Constantin sunt. Am vorbit la telefon cu dl. av. Cuculis privitor la neconstituţionalitatea OUG nr. 59/2017 şi a zis să-i scriu câteva rânduri. Astfel, o abordare nouă în susţinerea excepţiei de neconstitutionalitate a OUG nr. 59/2017 constă în viciul de neconstitutionalitate a acestui act normativ. Acest aspect rezultă din faptul că avizul Consiliului Legislativ a fost solictat după adptarea OUG nr. 59/2017. Eu nu am nevoie de ajutor, sprijin, dosarul meu este pe rolul Curţii Constituţionale, ci mă gândesc, dacă ideea e folositioare, poate fi folosită în susţinerea excepţiei de neconstitutionalitate în faţa Curţii Constituţionale. O seară liniştită!

  • Buna ziua! Am trecut in rezervă în anul 2016 si nu am primit ajutorul potrivit Legii 263/2010 corespunzator vechimii. Ce pot face pentru a beneficia de drepturile legale? Legea 263 a fost abrogata la 01.07.2017

 11. Buna ziua . Ma numesc Campean. Am pensie de urmas dupa sotul decedatin 2006. Fiind pensionar al casei de pensii al M. A. I
  .Eu am iesit la pensie de urmas in data de 104 2017. Mi sa calculat pensia cu legea 223/2015 . Intrebarea mea este , nu trebuia sa mi se calculeze pensia dupa pensia luata de el plus recalcularile ulterioare. A iesit cu legea 164/2001pe urma a fost legea 163 . Colegii lui iau pensii undeva la 3000 , si mie mi sa dat 1100 dupa ce sa calculat pensia lui cu legea 223/2015 . Este bine ? Multumesc.

 12. Buna ziua! Am iesit la pensie la 01.07.2020. Inca nu am trimis contestatia la decizia de pensionare, referitoare la neacordarea sporului de 20% (OMM). Sunt sanse de castigare a procesului?

 13. Buna ziua.As dorii sa stiu daca banii din starea de urgenta cei 2400lei atasati in brutul realizat se iau in calculul pensiei daca imi aleg cele 6 luni in care au fost adaugati.Mentionez ca au fost adaugati in brut nu impozitati separat.Va multumesc.

 14. Buna ziua. Sunt nascut in 1972 si am demisionat din armata in Aprilie 2012. La data aceea aveam 20 de ani si cateva luni vechime militara efectiva in diferite functii, stagiu militar, miltar angajat, scoala militara si subofiter. Intre timp am mai cotizat inca 7 ani ca si civil. As dori sa va intreb cand as putea beneficia de pensie militara? Beneficiez de reducerea varstei de pensionare, conform legii 223/2015, asa cum beneficiaza cei care trec in rezerva acum? Va multumesc anticipat.

 15. Buna ziua. Sunt nascut in 1972 si am demisionat din armata in snul 2012. In acel moment avem 20 de ani si cateva luni de vechime militara efectiva in diferite functii, stagiu militar, militar angajat, scoala militara si subofiter. Intre timp am mai cotizat inca 7 ani si ca civil. Intrebarea mea este la ce varsta pot beneficia de pensie militara? Pot beneficia de reducerea varstei de pensionare asa cum este in cazul celor care sunt in inca activitate sau nu? Multumesc

 16. Buna ziua.
  Sunt funcționar public cu statut special și m ar interesa daca șomajul acordat pe legea 76/2002 se considera vechime efectiva.
  Adică dacă eu am 19 ani și 6 luni in sistem, pot adăuga cele 6 luni de șomaj ptr cei 20 ani necesari solicitării pensionarii anticipate parțiale?

 17. buna ziua.
  As dori sa stiu daca perioada somajului,primit in baza legii 76/2002,este considerat stagiu de cotizare si poate fi folosit ptr. cumularea vechimii efective necesara pt pensionare in baza legii 223/2015.
  multumesc anticipat!

 18. Buna seara.Sunt pensionar MAI din 01.10.2018,in luna martie a acestui an am fost contactat de SRU al ipj-ului de unde am iesit la pensie pentru a semna o adeverinta ce urma sa ajunga la Casa sectoriala de pensii a MAI pentru a-mi recalcula pensia adaugand sporul pt. studii superioare si spor de fidelitate incepand cu 01.01 2017.Azi am fost anuntat de IPJ ,dupa doi ani si sapte luni decand am iesit la pensie ca ultimele 6 salarii care au constituit baza de calcul a pensiei a fost mai mare si sa merg sa semnez o alta adeverinta prin care i-mi va fi diminuata pensi a.Va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat.

 19. Cu stima,vreau sa actionez in instanta casa de pensii sectoriala MAIsi sa invoc excepția de neconstituționalitate a articolelor 59 și 60 din L 223/2015, modificate prin art. VII al OUG 59/2017.Potrivit Legii 223/2015, pensia militara de stat este cea calculată potrivit articolelor 28, 29, 30 și 108, in care intra si sporul pentru pensia suplimentară si plafonarea la 85% din baza de calcul. Mai nou, dupa OUG nr. 59/2017, in calculul cuantumului pensiei militare intră și art. 60, potrivit caruia pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

  Deci, în nicio dispoziție din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM
  Art. 11 din Legea nr. 80/1995
  „Pensionarii militari decorați cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% la cuantumul pensiei.”Eu asa inteleg din acset articol de lege, sporul OMM se aduga la cuantumul pensiei si nu in calculul acesteia! Multumesc!

 20. Stimate Dle avocat Cuculis, bună ziua.

  Nimeni nu abordează pensia militară hibridă.
  Mai precis, calcularea pensiei militare, bazată pe vechimile obținute ca civil (pentru care ai contribuit la sistemul pubic de pensii) cât și ca militar activ, având în vedere că deschiderea dreptului la pensie s-a facut de către ultimul sistem în care am fost integrat, în speță, sistemul militar (Legea nr. 223/2015).
  Vă informez, că am fost pensionat de invaliditate în 1997 pe Decretul nr.214/1977 și pensia mi-a fost recalculată pe celelalte legi ce au urmat (Legile nr.164/2001, nr.119/2010, OUG nr.1/2010, Legile nr.263/2010, nr.264/2013, nr.223/2015 și OUG nr.59/2017).
  Prin recalcularea pensiei pe Legea nr. 223/2015 (ultima) se ajunge la anomalia ca un om care a muncit atăt în sistem civil cât și militar, să nu poată obține pensie pentru întraga activitate în muncă, ci numai pentru activitatea desfășurată în serviciul militar, în cazul meu de 10 ani (ART.28 (1) – media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.).
  Astfel că la stabilirea pensiei, ți se ia ca valorificată, întreaga vechimea cumulată (ART.109, 110 (1) – …în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.), cu toate că ART.25 (1) își pierde valabilitatea „odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi” (Legea nr. 223/2015), și deci vechimea trebuia defalcată în civilă și militară.
  Prin recalculare, Casa Sectoriala de Pensii, trebuia să valorifice doar anii de vechime lucrați în sistemul militar, defalcat de sistemul civil, astfel ca vechimea civilă, nevalorificată, să fie transferată la sistemul public de pensii.
  Mai simplu, sistemul militar îți acordă pensia numai pentru activitatea depusă în serviciul militar, dar îți valorifică, și nu defalcat, întreaga vechime în muncă (ART.25 (2) – vechimea cumulată), pierzând astfel contribuiția de la sistemul public de pensii și implicit sumele ce ți s-ar fi cuvenit la pensie și pentru activitatea depusă în munca civilă.
  Așa se face că pensia militară (Legea nr.223/2015 – ART.26 (3) pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu militar) îmi este de numai 1.166 lei, iar pe Legea nr. 263/2010 pentru întreaga vechime în muncă (vechimea cumulată), la punctajul și valoarea punctului de pensie, suma pensiei s-ar fi ridicat la 2.300 lei, poate și mai mare, neluându-se în calcul perioada asimilată de 10 ani și 3 luni (pensie de invaliditate – ART.25 (1)), ca și sporurile pe care le-am avut ca angajat civil.
  Întrebare: Cum pot obține pe lângă pensia militară (pentru cei 10 ani vechime) și pensie în sistemul public pentru cei 15 ani vechime ca angajat civil la stat, plus pentru cei 10 ani și 3 luni perioadă asimilată (pensie de invaliditate gr.2), plus sporurile civile, pentru care am contribuit la sistemul pubic de pensii.
  În astfel de caz ce mai este de făcut ?
  Aștept un răspuns, dar vă solicit și o programare pentru o consultare juridică pe această speță.
  Vă mulțumesc,
  Cu respect

 21. AM O SITUATIE MAI COMPLICATA CU CPS MApN, ESTE UNA ISTORICA. DAR TREBUIE SA O REGLEZ, CA ZRE CONOTATII PENALE.
  MULTUMESC.
  LT. C-DOR TEZ. PITICAR IOAN
  SI WhatsUp.
  toate cele bune.

 22. am în plată pensie militară calculată pe baza Ou G nr.1/2011. Doresc să aflu de ce din 2017 în calculul pensiei mele nu se mai ține cont de evoluția valorii punctului de pensie , ci doar de indexările care ba se dau , ba nu se dau.Mă întreb dacă nu cumva sunt supus unei discriminări comparativ cu civilii care la fel ca mine au ca bază de calcul al pensiei , punctajul mediu anual .
  Cu multe mulțumiri anticipate și cu urări de sănătate !

 23. Buna ziua ,in anul 1992 am suferit un acident in armata ,explozie de aruncator 120 ,soldat cu 5morti si 5 raniti ,pe muntele gaina.Am fost in proces 4 ani cu ministerul aparari,gradul doi de invaliditate ne acordindumi nici un fel de ajutor.Intrebarea mea este ,in actualitate asi putea solicita pensia militara .Au trecut 30 de ani si sechelele de la acident ,pareza de nerv schiatic sting si fracturi deschise umerus sting incadrait in gradul 2 de invaliditate.Va rog sa ma ajutati,Sint plecat din tara si nu am nici un venit,as vrea sa ma intorc dar nuam nici un venit .Am plecat din tara sperind la ceva mai bun.Locuiesc la sora mea care nu ma mai poate intretine si sint nevoit sa ma intorc ,am 50 de ani si un hadicap fara nici un venit.

 24. In 2011am optat pentru pensia militarade urmas . (in baza L 263/2010. ).Evident cuantumul era mai mare decat a pensiei mele .Au urmat apoi 3 decizii . Prima decizie se refera la aparitia L223/2015 pentru pensiile militare, prin care scade cuantumul pensiei sotului cu 1000 roni . CIOLOS este autorul L223/2015 . Decizia continea si acel calcul al soldei pe baza careia s-a stabilit noul cuantum . Revoltator :suma era in jur de 2000roni pentru un colonel , militar de cariera care alucrat in gr.1 de munca.. Punctajul din prima decizie a fost ignorat . Au urmat sesizari dar raspunsurile ori erau glume de luat oameni la “misto “ori erau a unor analfabeti functionali . Urmatoarea decizie se numea “ACTUALIZARE” care . nu a schimbat nimic . Ultima decizie s-a numit RECALCULARE prin care solda bruta a crescut de la 2000 la 2020 .Cuantumul pensiei de urmas a ramas acelasi din 2011. Au trecut 9 ani si pensia mea a fost INGHETATA .. La un moment dat a avut loc cresterea punctului de pensie din domeniul public (pensia mea )si am trecut de la pensia militara de urmas inapoi la pensia civila . Oare este normal ce s-a intamplat ?Adaug ceva important :sotul a reusit sa beneficize de pensie doar 4 ani , aproape toti de la arma respectiva au murit inainte de 60 de ani ; a iesit la pensie la limita de varsta la 55 de ani .Domnule Ciuca vedeti ?Nu trebuie sa ajungi in razboi ca sa mori !

 25. Am onoarea sa va salut!
  Ma numesc Ciolacu Dobre, sunt ofițer pensionar M.Ap.N.din anul 2000, cu o vechime în armata de 28 ani. Din anul 2000 pana în octombrie 2021 am lucrat la o firma privata iar din aceasta perioada , ai ani am apucat de i-am trimis Casei Sectoriale de Pensii M.Ap.N.pentru valorificare.
  În anul 2016 , în urma recalculării și a acestui stagiu , am beneficiat de un plus la pensie de doar 24 lei. Am făcut contestație și mi sa răspuns ca pensia a fost calculata corect . Ei mi-su luat în calcul acest stagiu doar ca ani vechime , nu și cotizația la bugetul Casei de Pensii și Asigurărilor Publice.
  Am revenit cu alta solicitare prin care am cerut separarea stagiului de munca din privat de cel din M.Ap.N. si mi-au răspuns ca acest lucru nu se poate , pentru ca legea 223/2015 nu prevede asa ceva . Va întreb , se mai poate face ceva , pentru a beneficia și de pensia pentru stagiul din viata civila ?
  Aștept un răspuns competent .
  Cu respect și considerație.
  Ciolacu Dobre.

  • Odată ce ai valorificat vechimea din viața civilă la pensia militară pănă la 01.01.2016 PA .ai primit bani pentru asta și ai trecut la pensia pentru limită de vărstă .
   Restul din 2016 se valorifica la Pensia unica la văsrta de 65 ani .

 26. Bunâ seara
  Mă aflu în situație domnului Ciolanu
  Chiar am lucrat degeaba 18 ani după trecerea in rezervă ?
  Ce se mai poate face ?

 27. Bună seara
  Mă numesc Marian Doru sunt pensionar militar ( ofițer ) iar cazul meu este similar domnului Ciolanu Dobre
  Am primit aceleași răspuns
  și atunci contribuția mea în cei 18 ani lucrați ulterior trecerii in rezerva unde este ?
  Ce șanse mai am ?

 28. Bună ziua, va deranjez cu o situație. Se poate modifica un drept deja dobândit, adică o pensie deja aflata în plata? De exemplu, eu azi ies la pensie, în condițiile legale, aflate în vigoare la acest moment(vechime 20 de ani, clasat apt limitat) și mâine Parlamentul/Guvernul poate da o Lege/H.G./O.U.G. în care sa se stabilească primirea un cuantum bănesc mai mic decât cel pe care îl primesc în prezent?

 29. Buna ziua!

  Stimata Casa de Avocatura, stimate d-le avocat Drd. Cuculis Adrian,

  Pe aceasta cale va solicit respectuos, in urma materialelor/documentelor pe care le vom trimite spre analiza sa ne sprijiniti in vederea reprezentarii la Tribunalul Neamt, jud Neamt in cadrul actiunii in contestare a Deciziei de pensionare a pensiei de urmas militara – beneficiar fiind sotul supravetuitor.

  Mentionam ca a fost emisa o a doua decizie de pensionare la care fara sa formulam contestatie la Casa Sectoriala de Pensii Militare a MApN, am primit o Hotarare din partea Comisiei de Contestatie a Casei Sectoriale de Pensii a MApN prin care se “solutioneaza” o “contestatie” pe care noi inca nu am formulat-o, fiind in termenul de contestatie.

  Asemenea, mentionam ca anterior am mai primit o decizie de pensionare cu baza de calcul gresita pe care am contestat-o, la care am primit Hotararea Comisiei de Contestatie a Casei Sectoriale de Pensii a MApN prin care se admite in parte contestatia! In sprijinul acestei afirmatii am formulat un MEMORiU catre directiunea Casei Sectoriale de pensii militare a MAp.N si catre Presedintele Comisiei de Contestatii a aceleiasi case de Pensii sectoriale a M.Ap.N. Raspunsul acestora dat la telefon (si mai apoi prin acea hotarare a comisiei de Contestatii la ceva ce nu am contestat inca) intrece de departe orice fantasmagorie halucinanta a unei vadite lipse de profesionalism la un asa nivel institutional ridicat care in mentalul colectiv reprezinta o institutie atat de valoroasa si credibila – ARMATA ROMANIEI – cu, am spune noi, reverberatii in sfera dreptului penal (abuzul in serviciu, fals intelectual si uzul de fals in inscrisuri oficiale).

  Fara a ne antepronunta in legatura cu aceasta speta, va rugam respectuos sa confirmati de primire acest mail si sa ne indicate ce documente autentice trebuie sa va trimitem spre analiza, pasii de urmat si finalizarea certa cu formularea contestatiei la Tribunalul Neamt/NT impotriva acelei antepronuntatei Hotarari a Comisiei de Contestatii din cadrul Casei Sectoriale de Pensii Militare a Map.N a ceva ce nu am contestat inca!

  Fiind incredintati ca veti da curs solicitarii noastre va asiguram de tot respectul si recunostinta!

  • Comisia de Contestații nu face parte din CPS a MApN iar dacă acestia v-au aburit a fost să treacă timpul de contestare în instanța . la instanța Nu se contestă decizia de pensie Ci Hotarărea Comisiei
   CPS Nu reprezintă ARMATA ROMÂNIEI .

 30. LA MULTI MILITARI IN ANUL 2017 NE A VENIT UN ECHIVALENT IN PUNCTE .LA MINE 1,31355 PUNCE.AMIESIT ACUM CU O PENSIE LA LIMITA DE VARSTA DE1436 LEI .DIN CALCULUL DUPA PUCTUL DE PENSIE AR REIESII OPENSIE CUPRINSA INTRE 2083 LEI IN AL DOILEA RAND SUNT OFITER DE GENIU CU 10 ANI DESANTIER LUCRAT IN ACORD SI DIN CARE ACTIVITATEA NOASTRA ARMATA AINCASAT BANI GREI.DEFAPT NU VOR SA RECUNOASCA CA AM LUCRAT IN ECONOMIA NTIONALA PANA IN ANUL2001

 31. Sunt pensionar militar MAI consider ca solda de funcție este calculată greșit cu o valoare de referință de 197 lei a indice de ierarhizare de 3,9 , 44 ani vechime totală fara ordin MM si primesc 2900 pe card

 32. Buna ziua, Stimati Domni/Doamne

  Sunt beneficiarul unei pensii militare de stat din luna august, 2016.
  La data de 10-09-2022, au fost emise doua decizii de revizuire şi reclaculare prin care în mod injust mi-a fost taiata pensia, aparent prin eliminarea unui spor de care am beneficiat si care la data calcularii drepturilor de pensie era legal. Daca nu era legal, nu mi-ar fi fost admis la calcul, la data stabilirii drepturilor de pensie.
  Am facut contestatie la Comisie, dar desi conform art 97 din legea pensiilor militare de stat Deciziile nu ar fi devenit definitive decat dupa solutionarea contestatiei, deciziile au si fost puse in executare retinându-mi-se deja suma respectiva din pensie.
  Dar asta nu a fost tot. CSP a emis in aprilie o noua Decizie de recalculare prin care solicita recuperarea sumelor respective de la data stabilirii drepturilor de pensie, adica de acum sase ani. Si desi am atacat in instanta Decizia, am invocat si prescriptia, aceasta a fost pusa in executare, incepand sa mi se retina din pensie, mai mult decat jumatate din venituri.
  Solutia de la Comisie a venit cu mult dupa trecerea termenului imperativ prevăzut de lege, cu mult echivoc si lipsa de profesionalism, fara sa se fi solutionat nimic, dupa inceperea punerii in executare a Deciziilor respective.
  Instantele sunt partinitoare. Se calca pur si simplu in picioare codul de procedura civila. Se depune intampinarea dupa incheierea dezbaterilor, dupa ce instanta ramane in pronuntare şi se ia in considerare cu copy paste in dispozitiv. Se judeca apelul si se hotaraste ca nu sunt motive de apel.
  Am ajuns la exasperare. Nu mai stim daca are rost sa continuam demersurile in justitie, sau sa ne resemnam. Suntem un popor damnat si nu mai putem face nimic?
  Atat de adanci sunt radacinile, pirul coruptiei, incat nicio instanta nu mai judeca dupa lege, dupa dreptate? Nu mai exista autoritate judecatorească? A fost aceasta desfiintata?
  Cunoscand practicile la nivel national, poate ne puteti ajuta cu un sfat.
  Va multumim

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.