Avocat penal – Arestarea preventiva – Masura asiguratorie Cod Procedura Penala – Avocat Penal

Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva, masura ce face parte din categoria de masuri procesuale prevazute de Codul de procedura penala si a carei aplicare asigura normala desfasurare a procesului penal, in vederea realizarii scopului acestuia.
Arestarea preventiva constituie una din masurile preventive, alaturi de obligarea de a nu parasi localitatea, obligarea de a nu parasi tara si retinerea. Ea reprezinta o restrangere a libertatii individuale (drept fundamental al,omului), motiv pentru care este amanuntit reglementata in sectiunea I, cap. I, t. IV, C. proc. pen., partea generala.
Aceste dispozitii corespund unor prevederi din Constitutia Romaniei si celor inscrise in unele documente internationale, consacrate drepturilor fundamentale ale omului (de exemplu, Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 30/1994). Arestarea preventiva are doua modalitati: arestarea invinuitului (cand actiunea penala nu a fost pusa in moscare) si arestarea inculpatului (cand actiunea penala a fost pusa in miscare).Arestarea preventiva poate fi dispusa atat in cursul procesului penal, adica atunci cand rechizitoriul a fost trimis la instanta si procesul penal se muta la instanta, sau in cursul urmaririi penale la propunerea procurorului.

Arestarea preventiva este reglementata de art. 146 Cod Penal si urmareste evident constrangerea persoanei invinuite. Daca sunt intrunite conditiile prevazute de art/ 143. acelasi cod, desi doctrina are diverse pareri asupra acestor conditii, si exista cazurile prevazute de art. 148 CPP procurorul din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penala , dupa ascultarea acestuia poate intocmi propunerea de arestare preventiva ce este trimisa la judecatorul delegat de acesta de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii a reprezentat numeroase cauze celebre printre care si Dosarul Sportivilor, Dosarul Camatarilor, Fiul generalului Chelaru si asa mai departe.

Aflati in acest articol tot ce trebuie sa cunoasteti in ceea ce priveste arestarea prventiva si nu va transformati in victima statului. Apelati la avocat ori de cate ori va aflati intr-o asemenea situatie pentru a va cunoastre drepturile si pentru a nu cadea in plasa si in itele incurcate ale justitiei Romanesti.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.