Atentie! Procedura Cu Iz Neconstitutional – Executorul Judecatoresc Poate Sa Intre In Casa Chiar Inainte De Vanzarea Imobilului – Locuinta Executata Silit – Avocat Cuculis

Atentie! Procedura Cu Iz Neconstitutional – Executorul Judecatoresc Poate Sa Intre In Casa Chiar Inainte De Vanzarea Locuintei-Vanzarea Imobilului – Avocat Cuculis

Oricat de incredibil pare, dar atunci cand sunteti in executare silita, executorul judecatoresc poate sa se transforme in persoana straina ce va calca pragul nepoftit. Desigur, pentru aceasta procedura pe care noi o gasim ca fiind una cu iz profund neconstitutional, exista si cai de aparare, insa pana a ajunge acolo, trebuie sa discutam si sa explicam, cum este posibil sa ne trezim cu executorul in casa peste noi, echivalentul spargerii locuintelor de catre trupele speciale, pentru infractorii periculosi.

locuinte-executate-silit-300x172

Cine reglementeaza procedura de intrare in casele celor executati silit?

Pe cat de importanta este aceasta procedura, avand in vedere nivelul extrem de  invaziv in care se desfasoara procedura de intrare in imobilele celor executati silit, pe atat de putin este reglementata, lasand evident, locul la tot soiul de abuzuri, ce nu au incetat, in practica, sa apara.

Astfe, articolul 680 denumit sugestiv, accesul la bunurile debitorului, din codul de procedura civila, spune urmatoarele :

Articolul 1) In vederea executarii unei hotarari judecatoresti, executorul judecatoresc poate intra in incaperile ce reprezinta domiciliul, resedinta, sau sediul unei persoane, precum si in orice alte locuri, cu consimtamantul acesteia, iar in caz de refuz, cu concursul fortei publice.

Articolul 2) In cazul altor titluri executorii,decat hotararile judecatoresti(contracte bancare,de leasing,imprumuturi la IFN-uri, etc), la cererea creditorului, sau a executorului judecatoresc, depusa odata cu cererea de incuviintare a executarii silite ori pe cale separata, instanta competenta, va autoriza intrarea in locurile mentionate la articolul 1. Instanta se pronunta, de urgenta, in camera de consiliu cu citarea tertului care detine bunul, prin incheiere executorie care nu este supusa niciunei cai de atac.

De ce intrarea in imobilul debitorului poate fi neconstitutionala?

De aici si reiese elementul profund neconstitutional, bazat pe faptul ca incheierea data, pe de-o parte ca se emite fara posibilitatea de a fi atacata si secundar, se arata foarte clar, ca debitorul, respectiv cel care urmeaza sa sufere procedura invaziva, de intrare in imobilul acestuia, nu este citat la proces.

Daca in priviinta faptului ca debitorul nu este citat, putem sa il numim ca fiind un aspect, cu conotatii abuzive din partea unei norme de drept, insa asupra faptului ca incheierea nu poate fi atacata si nici nu este comunica debitorului, o gasim ca intrand in contradictie profunda cu normele constitutionale cu privire la dreptul la viata intima si privata si dreptul la proprietate si inviolabilitatea domiciliului.

ARTICOLUL 26 Din constitutie – Dreptul la viata intima si privata-
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

ARTICOLUL 27 Contestatie

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului

(1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii: a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice; d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Totul ar fi in regula, daca si debitorul ar avea posibilitatea efectiva sa se apere cu privire la vatamarile ce urmeaza sa le suporte cu privire la procedura explicata mai sus, astfel incat, chiar daca se arata ca in executarea unei hotarari se poate accesa imobilul debitorului, faptul ca debitorul nu se poate apara, echivaleaza in mod clar cu o lipsa a accesului la justitie si dreptului de a se apara, ori o asemenea situatie, nu poate fi folosita pentru a ascunde o hiba a legii si a pune in aplicare o hotarare despre care persoana debitoare  urmeaza sa o sufere, fara ca aceasta sa se fi aparat anterior si fara posibilitatea viitoare de contestare intr-o cale superioara de atac.

Cum ma pot apara impotriva unei posibile intrari in imobil a executorului judecatoesc?

Procedura ce va asigura ca executorul nu va avea posibilitatea sa mai faca acte de executare, se numeste suspendarea executarii silite, evident, procedura este una rapida, fapt pentru care, imediat dupa contestarea executarii silite, in cadrul unei contestatii la executare, se depune la aceeasi instanta unde s-a depus contestatia la executare, o noua cerere denumita, suspendare provizorie a executarii silite, tocmai in scopul de a bloca orice activitate executionala.

ATENTIE!

Executorul judecatoresc NU ARE DREPTUL sa intre in imobilul dvs. inainte de ora 6:00 si nici dupa ora 20:00.

De asemenea, nici in zilele de sabata si duminica ori sarbatorile legale, acesta nu are acest drept.

De spus, ca orice fel de incalcare de la regulile prezentate mai sus, atrage IMEDIAT nulitatea executarii silite desfasurate.

Sfat!

Nu folositi cuvinte jignitoare, nu imbranciti si nu loviti persoanele ce efectueaza intrarea in imobil, ati putea fi trimis la parchet daca fapta dvs. intruneste elementele unei infractiuni. Calea corecta este sa apelati la instanta de judecata, de unde puteti pe viitor sa solicitati daca v-au fost incalcate drepturile, inclusiv daune morale ori materiale.

In link-ul de mai jos, puteti verifica daca exista pe numele dvs. cereri de incuviintare a executarii silite :

http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx

In cazul in care sunteti intr-o asemenea situatie, si ati contestat executarea silita, in cadrul unei contestatii la executare, invocati exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi, fiindca daca instanta de judecata va gasi intemeiata cererea dvs. atunci va trimite catre CCR analiza acestui articol, iar dvs ca si contestator ati putea beneficia de efectele deciziei viitoare ale CCR, asa cum s-a intamplat cu privire la articolul 666 din codul de procedura civila, ce a scapat mii de oameni de la executarea silita, avand in vedere ca CCR a aplicat hotararea tuturor contestatiilor la executare, pornite si nesolutionate, la data publicarii in monitorul oficial a deciziei.

avocat Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

2 comments to “Atentie! Procedura Cu Iz Neconstitutional – Executorul Judecatoresc Poate Sa Intre In Casa Chiar Inainte De Vanzarea Imobilului – Locuinta Executata Silit – Avocat Cuculis”
  1. Acest atribut acordat executorilor judecătorești de a putea demara executarea silită fără să se mai apeleze la instanță era în beneficiul exclusiv al creditorului, iar debitorul se afla într-o poziție ingrată și inegală. Această prevedere a fost un adevărat rai pentru băncile care i-au vânat pe restanțieri având în vedere că procedura de executare se declanșa mult mai repede, fiindcă era exclusă instanța, iar executorul avea pâinea și cuțitul!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.