Avocat Divort ! Procedura Divortului! Cum divortez? in Romania daca sunt casatorit in strainatate?

Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in doar 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg cu privire la toate aspectele separatiei, atat la impartirea bunurilor cat si la autoritatea copiilor minori. In acelasi timp, Noul Cod Civil prevede acordarea despagubirilor sotului prejudiciat si posibilitatea sotilor divortati anterior datei de 1 octombrie 2011 de a solicita de acum custodia comuna a copiilor. In plus, conform noilor reglementari, daca sotul care a inaintat cererea de divort decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai pot cere instantei pronuntarea divortului, acest lucru practic fiind o terminare a ceea ce a inceput defunctul ca o recomemorare a lui.

Spre deosebire de reglementarea precedenta, dupa 1 octombrie 2011 divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Nu este de asemenea de preferat divortul in fata notarului, acesta poate fi atacat.

Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot. Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva. La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. De asemenea un avocat poate reprezenta amandoua partile daca acestea se inteleg.

Institutia divortului era reglementata de Codul Familiei, iar in Noul Cod Civil textele se regasesc in articolele 373 – 403, cu unele imbunatatiri.

Motivele de divort (art. 373 Cod civil)

Divortul poate avea loc:

a. prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti, ori la cererea unuia dintre soti care e acceptata de celalalt;

b. atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei sau culpa comuna a sotilor, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort.

c. la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; divortul se poate pronunta chiar din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se va pronunta fara a se mentiona culpa sotilor.

d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, caz in care desfacerea casatoriei se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.

Proceduri de divort:

1. pe cale administrativa poate fi solutionat divortul prin acord, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

– sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor,
– nici unul dintre ei nu este pus sub interdictie judecatoreasca
– nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Cererea de divort se depune de catre soti impreuna, iar dupa un termen de gandire de 30 de zile de la inregistrarea cererii, sotii se prezinta personal si, daca ambii staruie sa divorteze, ofiterul de stare civila, dupa ce verifica valabilitatea consimtamantului, elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

2. prin procedura notariala pot fi solutionate:
– divortul prin acord al sotilor care nu au copii minori,
– divortul sotilor care au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la: numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separate si fiecare dintre copii, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

3. pe cale judiciara( si cea mai folosita ) pot fi solutionate cererile de divort pentru oricare dintre motivele aratate, daca sotii se adreseaza direct instantei de judecata sau daca divortul administrativ sau notarial a fost respins. Competenta este instanta de tutela, iar pana la infiintarea sa, competent apartine judecatoriei.

In Noul Cod Civil a fost reglementata posibilitatea sotilor de a alege regimul matrimonial aplicabil: regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri, sotii putand detine bunuri in proprietate comuna pe cote parti, in timp ce restul bunurilor urmeaza sa fie considerate bunuri proprii, cu urmatoarele precizari: potrivit regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nici o conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare; potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii 0722298011

 

6 comments to “Avocat Divort ! Procedura Divortului! Cum divortez? in Romania daca sunt casatorit in strainatate?”
 1. Sa incheiat divortu de comun acord in 16 martie 2020. in este declarata bunul comun la adresa 1 apartament 2 cam .inrebare mai detinem 2 proprietati si 3 autoturisme :
  Cum procedez mai departe ,Sotia a luat toate actele de la toate prpprietatile.Multumesc

 2. Buna,
  Eu și soțul meu suntem căsătoriți in Germania și avem un băiețel , eu am domiciliu in Romania.
  As vrea sa merg cu copilul in Romania și sa divortez acolo deoarece nu ne mai înțelegem, el este foarte agresiv verbal.
  Pot sa rămân cu copilul in Romania și sa nu ma mai intorc?
  Exista vreo sansa sa îmi ia copilul?Imi folosesc in instanța înregistrările in care ma jignește?
  Va multumesc!

 3. Buna ziua,mă numesc Gabriela,am49 de ani și Sint din Fălticeni (SV) m-am întors în țară de aproape 2ani cu acordul soțului împreună cu băiețelul de 9ani.Asi dori să-mi spuneți dacă pot să mă reprezint singura in instanta,actele necesare.Casatoria a fost în data de 14 Mai 2013 in Italia.Decizia Ami aparție,ne mai putând suporta manipularea psihica a soțului și scenele de gelozie.Am fost și acolo în Italia la o doamna avocata dar am renunțat pt binele băiatului.Tin sa vă menționez că mai am doua fete care Sint de 32-22 de ani.Cea de 22de ani a locuit cu noi in Italia dar a plecat la 18 ani pe contul ei.Locuind cu noi mi sa adus în urma conflictelor că ar fii soțul sa o atingă,am acte cum am umblat la chestura la asistentul social,procuratura minorilor.Sint obosita să-l mai suport.Cind Ami zice un lucru cînd Ami scoate ochii că numai el muncește.Va menționez că eu nu lucrez ,Ami caut de lucru stabil,doar fac curățenie cu ziua.Va mulțumesc.Si aștept răspuns.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.