Avocat Drepturile Omului – CEDO – Cum Ne Adresam Cedo Pentru Incalcarea Drepturilor – Avocat Cuculis

Tema abordata- CEDO- Drepturile Omului In Afara Drepturilor Omului

Carta europeana a drepturilor omului imbraca acele reguli esentiale pe care orice stat ar trebui sa le respecte prin raportare la cetatenii sai. Nu mai putin de atat, probabil in lipsa de inspiratie juridica, in 1991 cand romanii si-au ales constitutia nationala, ea a fost proiectata ca o copie fidela a cartii europene a drepturilor omului iar in cele 158 de articole gasim drepturi esentiale de care ar trebui, prezumtiv, sa se bucure toti cetatenii Romaniei.

Oricum, preocuparea se refera la incalcarea drepturilor omului si faptul ca o buna parte dintre cei care au aceste drepturi incalcate, aleg in continuare ,fie din lipsa de cunostinte juridice fie din lipsa de disponibil banesc, sa nu -si apere aceste drepturi.

Asa cum bine se observa, vasta majoritate a celor care apeleaza intr-un final la CEDO in sensul Curtii europene a Dr. Omului, sunt cei care au avut conditiile de detentie precare si mult prea putini cei care au avut incalcate drepturile esentiale precum accesul la invatamant sau accesul la tratament facil si de ultima generatie.

Pe de-o parte am pus aceasta stare de pasivitate pe lipsa de cunoastere si partial este adevarat, fiindca opinia publica a primit multe informatii cu privire la condamnarile Romaniei date de catre CEDO in spete ce tin de conditiile precare de detentie si mult prea putin informatii publice cu privire la alte condamnari, dar in acelasi timp afluxul mare de sesizare a CEDO s-a datorat hotarii tip PILOT pe care CEDO a dat-o in legatura cu detentiile precare.

In sensul, ca orice plangere ce s-ar fi incadrat pe considerentele acelei hotarari pilot, ar fi primit castig de cauza in fata Curtii. Hotararea PILOT vine si stabileste in sarcina Guvernului Romaniei sa ia atitudine si sa schimbe de urgenta tot sistemul penitenciar, lucru ce pare imposibil in momentul de fata, ajungandu-se astfel la situatia incredibila de a face o lege a RECURSULUI COMPENSATORIU, de eliberare din inchisori pe motiv ca nu le putem oferi conditii de detentie.

In aceeasi ordine, trebuie sa tinem seama, ca un pacient spre exemplu ale carui drepturi au fost incalcate, fie ca discutam despre dreptul la viata sau sanatate, are de parcurs in primul rand o faza prealabila de a dovedi fie malpraxisul ,de orice fel, mai apoi trebuie sa se judece in instanta pentru a i se face dreptate si intr-un final dupa unul sau doi ani de judecata, daca instantele nationale nu ii dau castig de cauza, se poate adresa CEDO. Ori cei care sunt deja in penitenciare, nu au de facut nimic altceva decat sa inainteze o cerere de eliberare conditionata inainte de termen pe motivul conditiilor precare iar dupa ce cererea le este respinsa se pot adresa direct CEDO.

Dupa hotararea PILOT Cedo nici macar aceasta conditie nu a mai fost obligatorie, prezumandu-se ca toate penitenciarele din Romania au conditii improprii.

Evident ca intodeauna acolo unde exista un interes colectiv vor aparea si cei care sunt interesati sa obtina un interes material si in ultima perioada Romania este bubuita la CEDO de catre diverse grupuri ce au strans un numar foarte mare de fosti detinuti sau actual detiniti din penitenciare si au format cozi la usa CEDO.

Prin legea recursului compensatoriu, practic, actiunile indreptate spre statul Roman au fost blocate pana la solutionarea in instanta din Romania a cererilor de despagubire, insa si aici s-a ajuns la acelasi grup de interese care evident ca vor fi interesati sa obtina de la Statul Roman si pe culpa lui despagubiri probabil record si mult mai mari decat ar fi oferit CEDO.

De observat ca in fata CEDO nu ajung de regula cei fara o reprezentare solida fiindca rigorile regulamentului nu iti permit sa treci de prima etapa si anume admisibilitatea formei cererii de sesizare a CEDO, ori daca regulamentul nu este respectat intocmai, atunci risti, ca fara nicio judecata sa iti fie respinsa actiunea fara o analiza pe fondul problemei respective. Multi dintre cei care ar fi indreptatiti de multe ori sa apeleze la o instanta europeana precum CEDO, nu o fac pentru ca nici nu cunosc existenta ei si nici nu stiu cum sa o apeleze. Mai mult, este greoi pentru cei care stapanesc procedura foarte bine sa sesizeze CEDO astfel incat un simplu cetatean ar fi dezarmat din start fara un ajutor efectiv.

Mai ales ca se fac confuzii mari in randul neprofesionistilor sesizand CEDO cu privire la fondul unor probleme cu, care ei se confrunta si nu cu privire la procedura de judecata pe care o analizeaza CEDO.

Astfel, intodeauna trebuie sa va gasiti un avocat specializat in drepturile omului pentru a va sustine cauza.

Av. Drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

Fax/TEL – 0314124880 sau 0722298011

4 comments to “Avocat Drepturile Omului – CEDO – Cum Ne Adresam Cedo Pentru Incalcarea Drepturilor – Avocat Cuculis”
  1. B.ziua ce sanse asi avea ptr actiune civila la cedo cu primaria deoarece stau intrun garaj cu egrasie si prb cu canalizariilecu un minor am avut ancheta sociala dar primaria ma amana de la o zi la alta azi.maine.poimane..ca un copil fara nici o rzv

    • Daca v-ati juedcat si ati pierdut in tara sunt aplicabile urmatoarele reguli – Dacă decideţi să sesizaţi Curtea, asiguraţi-vă că cererea dumneavoastră respectă instrucţiunile enunţate în articolul 47 din Regulamentul Curţii, care indică informaţiile şi documentele ce trebuie furnizate.

      Absenţa unei informaţii sau a unui document dintre cele impuse de articolul 47 §§ 1 şi 2 va antrena neexaminarea de către Curte a capetelor dumneavoastră de cerere. Este deci obligatorie completarea tuturor rubricilor din formularul de cerere.

  2. Buna seara . In anul 1992 prin lunile Noiembrie – Decembrie am trecut ilegal granita in Austria unde am fost surprins de politie la un loc de munca in constructii , dupa care am fost inchis intre 17 si 22 de zile iar peurma am fost repatriat in tara cu avionl din Wiena la Bucuresti si am primit interdictie de 5 ani sa mai intru in Austria . mentionez ca nu am beneficiat de un proces echitabil . Doar m-au urcat pe avion si m-au trimis in tara incalcand anumite articole din Convenctia Europeana a Drepturilor Omului . Se mai poate actiona in judecata Statul Austriac pentru aceste incalcari ale Drepturilor Omului ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.