Avocat Drepturile Omului – CEDO – Cum Ne Adresam Cedo Pentru Incalcarea Drepturilor – Avocat Cuculis

Tema abordata- CEDO- Drepturile Omului In Afara Drepturilor Omului

Carta europeana a drepturilor omului imbraca acele reguli esentiale pe care orice stat ar trebui sa le respecte prin raportare la cetatenii sai. Nu mai putin de atat, probabil in lipsa de inspiratie juridica, in 1991 cand romanii si-au ales constitutia nationala, ea a fost proiectata ca o copie fidela a cartii europene a drepturilor omului iar in cele 158 de articole gasim drepturi esentiale de care ar trebui, prezumtiv, sa se bucure toti cetatenii Romaniei.

Oricum, preocuparea se refera la incalcarea drepturilor omului si faptul ca o buna parte dintre cei care au aceste drepturi incalcate, aleg in continuare ,fie din lipsa de cunostinte juridice fie din lipsa de disponibil banesc, sa nu -si apere aceste drepturi.

Asa cum bine se observa, vasta majoritate a celor care apeleaza intr-un final la CEDO in sensul Curtii europene a Dr. Omului, sunt cei care au avut conditiile de detentie precare si mult prea putini cei care au avut incalcate drepturile esentiale precum accesul la invatamant sau accesul la tratament facil si de ultima generatie.

Pe de-o parte am pus aceasta stare de pasivitate pe lipsa de cunoastere si partial este adevarat, fiindca opinia publica a primit multe informatii cu privire la condamnarile Romaniei date de catre CEDO in spete ce tin de conditiile precare de detentie si mult prea putin informatii publice cu privire la alte condamnari, dar in acelasi timp afluxul mare de sesizare a CEDO s-a datorat hotarii tip PILOT pe care CEDO a dat-o in legatura cu detentiile precare.

In sensul, ca orice plangere ce s-ar fi incadrat pe considerentele acelei hotarari pilot, ar fi primit castig de cauza in fata Curtii. Hotararea PILOT vine si stabileste in sarcina Guvernului Romaniei sa ia atitudine si sa schimbe de urgenta tot sistemul penitenciar, lucru ce pare imposibil in momentul de fata, ajungandu-se astfel la situatia incredibila de a face o lege a RECURSULUI COMPENSATORIU, de eliberare din inchisori pe motiv ca nu le putem oferi conditii de detentie.

In aceeasi ordine, trebuie sa tinem seama, ca un pacient spre exemplu ale carui drepturi au fost incalcate, fie ca discutam despre dreptul la viata sau sanatate, are de parcurs in primul rand o faza prealabila de a dovedi fie malpraxisul ,de orice fel, mai apoi trebuie sa se judece in instanta pentru a i se face dreptate si intr-un final dupa unul sau doi ani de judecata, daca instantele nationale nu ii dau castig de cauza, se poate adresa CEDO. Ori cei care sunt deja in penitenciare, nu au de facut nimic altceva decat sa inainteze o cerere de eliberare conditionata inainte de termen pe motivul conditiilor precare iar dupa ce cererea le este respinsa se pot adresa direct CEDO.

Dupa hotararea PILOT Cedo nici macar aceasta conditie nu a mai fost obligatorie, prezumandu-se ca toate penitenciarele din Romania au conditii improprii.

Evident ca intodeauna acolo unde exista un interes colectiv vor aparea si cei care sunt interesati sa obtina un interes material si in ultima perioada Romania este bubuita la CEDO de catre diverse grupuri ce au strans un numar foarte mare de fosti detinuti sau actual detiniti din penitenciare si au format cozi la usa CEDO.

Prin legea recursului compensatoriu, practic, actiunile indreptate spre statul Roman au fost blocate pana la solutionarea in instanta din Romania a cererilor de despagubire, insa si aici s-a ajuns la acelasi grup de interese care evident ca vor fi interesati sa obtina de la Statul Roman si pe culpa lui despagubiri probabil record si mult mai mari decat ar fi oferit CEDO.

De observat ca in fata CEDO nu ajung de regula cei fara o reprezentare solida fiindca rigorile regulamentului nu iti permit sa treci de prima etapa si anume admisibilitatea formei cererii de sesizare a CEDO, ori daca regulamentul nu este respectat intocmai, atunci risti, ca fara nicio judecata sa iti fie respinsa actiunea fara o analiza pe fondul problemei respective. Multi dintre cei care ar fi indreptatiti de multe ori sa apeleze la o instanta europeana precum CEDO, nu o fac pentru ca nici nu cunosc existenta ei si nici nu stiu cum sa o apeleze. Mai mult, este greoi pentru cei care stapanesc procedura foarte bine sa sesizeze CEDO astfel incat un simplu cetatean ar fi dezarmat din start fara un ajutor efectiv.

Mai ales ca se fac confuzii mari in randul neprofesionistilor sesizand CEDO cu privire la fondul unor probleme cu, care ei se confrunta si nu cu privire la procedura de judecata pe care o analizeaza CEDO.

Astfel, intodeauna trebuie sa va gasiti un avocat specializat in drepturile omului pentru a va sustine cauza.

Av. Drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

Fax/TEL – 0314124880 sau 0722298011

24 comments to “Avocat Drepturile Omului – CEDO – Cum Ne Adresam Cedo Pentru Incalcarea Drepturilor – Avocat Cuculis”
 1. B.ziua ce sanse asi avea ptr actiune civila la cedo cu primaria deoarece stau intrun garaj cu egrasie si prb cu canalizariilecu un minor am avut ancheta sociala dar primaria ma amana de la o zi la alta azi.maine.poimane..ca un copil fara nici o rzv

  • Daca v-ati juedcat si ati pierdut in tara sunt aplicabile urmatoarele reguli – Dacă decideţi să sesizaţi Curtea, asiguraţi-vă că cererea dumneavoastră respectă instrucţiunile enunţate în articolul 47 din Regulamentul Curţii, care indică informaţiile şi documentele ce trebuie furnizate.

   Absenţa unei informaţii sau a unui document dintre cele impuse de articolul 47 §§ 1 şi 2 va antrena neexaminarea de către Curte a capetelor dumneavoastră de cerere. Este deci obligatorie completarea tuturor rubricilor din formularul de cerere.

 2. Buna seara . In anul 1992 prin lunile Noiembrie – Decembrie am trecut ilegal granita in Austria unde am fost surprins de politie la un loc de munca in constructii , dupa care am fost inchis intre 17 si 22 de zile iar peurma am fost repatriat in tara cu avionl din Wiena la Bucuresti si am primit interdictie de 5 ani sa mai intru in Austria . mentionez ca nu am beneficiat de un proces echitabil . Doar m-au urcat pe avion si m-au trimis in tara incalcand anumite articole din Convenctia Europeana a Drepturilor Omului . Se mai poate actiona in judecata Statul Austriac pentru aceste incalcari ale Drepturilor Omului ?

 3. Stimati Domni,
  Va rog,
  daca ati avut sau aveti la CEDO cauze pe rol ref drepturi revolutionar.
  Multumesc,
  ing.Virgil MOISE

 4. Buna.Am pierdut o casa de 390 de mp fiind intabulat din 2006.Fiind trecut și prescripție etc.ce mai pot face.multumesc.

 5. Bună ziua am un caz de evacuare dintr-un imobil de stat la care am platit până acum și cei de la fondul locativ din Iași au spus că ne evacuează fara drept de a ne da locuință cel puțin așa mi-a spus că sa ne prezentam la ei și să ne de-a afară nu sa ne inoias că contractul său să ne de-a in alta parte pur și simplu au spus că trebuie lăsată locuință liberă și noi să ne duc unde putem.Va rog spuneți cam ce se poate face in cazul asta.

 6. Bună ziua. Pe data de 10.10.2018 am fost retinut si arestat în Anglia pe motiv de fraudă bancară. Pe data de 01.04.2019 am fost judecat si gasit nevinovat. Practic,am stat aproape 6 luni privat de libertate,nevinovat. Pot da statul Englez in judecată pentru a cere despăgubiri? Multumesc!

 7. Buna ziua , am fost incarcerat pe o durata de 2 ani si 4 luni , doresc sa dau statu in judecata pentru supraaglomerare si pentru condii, intrebarile mele sunt
  1. daca pot direct la cedo sau mai intai trebuie sa dau statu aici intern si dupa la cedo, adica sa epuizez orice cale de atac2. daca am beneficiat de legea 169 recursu compensatoriu , as mai avea vrun castig de cauza? Deoarece am beneficiat de acele 6 zile si am fost eliberat conditionat .

 8. Buna ziua,
  Ma numesc Gologan Vladimir si in urma unui proces de divort (desfasurat la Constanta), s-a decis, in urma apelului, fara sa se tina cont de absolut nimic, ca fiul nostru in varsta de 8 ani sa locuiasca cu mama lui In Constanta, contrar dorintelor si actului de vointa al copilului. Acesta doreste (lucru afirmat in fata judecatorului de caz, psihologilor care l-au vazut si, in final, in fata executorului judecatoresc) sa locuiasca si sa urmeze scoala in orasul Tulcea (domiciliul actual al tatalui). Desi aici are toate conditiile materiale si de educatie corespunzatoare (relevate clar de anchetele sociale) instanta din Constanta nu a tinut cont de absolut nimic si a decis complet arbitrar, pe baza unor explicatii “filosofice” de-a dreptul fanteziste ca fiul nostru ar trebui sa locuiasca in Constanta, cu mama lui. In final, s-a ajuns la executarea silita iar copilul a refuzat in fata executoruui punerea in practica a acestei hotarari nedrepte care nu are nimic de-a face cu dorinta si binele lui superior. Motivarea instantei este de-a dreptul halucinanta si lipsita de orice substanta. Cum lucrurile s-au intamplat la Constanta unde orice este posibil mai mult ca oriunde, banuiesc ca ar putea fi vorba si de un trafic de influenta dar nu pot sa demonstrez acest lucru. Credeti ca m-as putea adresa la CEDO? As avea sanse pentru o hotarare corecta?
  Va multumesc,
  Gologan Vladimir

 9. Multumesc pentru raspuns. Ma aflu in faza in care instanta din Tulcea m-a citat pentru audierea minorului si stabilirea programului de consiliere psihologica (pe data de 10 iulie). O redeschidere a dosarului, asa cum sugerati dvs., ar trebuie facuta acum sau dupa terminarea acestui program? Refuzul minorului in fata executorului este un argument suficient sau ar trebui sa astept si rezultatul consilierii psihologice? Cine face, in mod normal, aceasta consiliere, psihologul de la DGSAPC sau un alt psiholog acreditat? Observ ca cei de la DGSAPC (Tulcea) incearca sa “externalizeze” acest serviciu desi au propriul lor psiholog. Nu inteleg de ce, mai ales ca ei cunosc situatia copilului pe care eu insumi le-am semnalat-o de mai mult timp. Ma preocupa si o alta problema. Daca, dupa consilere, copilul refuza sa plece la Constanta inteleg ca eu (fara sa am nicio vina in acest sens) sunt pasibil sa platesc anumite “penalitati”? Cum este posibil asa ceva si ce se poate face pentru a nu plati niste penalitati care mi se par total aberante? Un copil de 8 ani este o fiinta cu propria lui constiinta si vointa si poate lua orice decizie, independent de ceea ce gandeste sau simte parintele lui. Adevarul este ca eu nici nu am incercat sa-l influentez pe copil intr-un sens sau altul. A fost de la inceput decizia lui pe care a mentinut-o pe parcursul procesului. Este constitutionala o astfel de masura de aplicare de penalitati intr-un mod nejustificat ? In caz ca se ajunge in acest punct la cine ne putem adresa pentru corectarea acestei anomalii? Doresc sa stiu daca se poate face din timp un astfel de demers, nu cand este prea tarziu. Eu doar incerc sa anticipez o astfel de situatie.
  Va multumesc!

 10. Buna ziua,
  As dori sa va intreb, daca cunoasteti situatia legata de noua lege ce presupune introducerea intr-un registru national a celor care au comis infractiuni sexuale, impreuna cu anumite obligatii care trebuiesc indeplinite de catre cel introdus in registru(prezenta cel putin o data la 3 luni la organele de politie, vizite ale organelor de politie la domiciliu, etc).Intrebarea mea este, legea aceasta se aplica in cazul celor care au fost condamnati inainte de aparitia acestei legi, de exemplu situatia unui inculpat condamnat la 2 ani cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, acum 4 ani, pedeapsa care a fost executata, si in urma careia, peste aproximativ un an si ceva, va interveni reabilitarea de drept?
  Daca persoana respectiva va fi inclusa in registru, si trebuie sa indeplineasca acele obligatii, in functie de pedeapsa(de exemplu pt pedepse maxim 5 ani, persoanele se mentin 20 de ani in registru), considerati ca exista posibilitatea sa fie incalcate niste drepturi sau libertati, persoana respectiva poate sa atace in vreun fel aceasta lege/ inscrierea in registru ?Imi cer scuze pentru textul lung.Multumesc !

 11. Buna ziua, sint pensionar militar.In anul 2016 intrind in vigoare legea 223/2019 si recalculundu-mi pensia nu mi-a mai fost luat in calcul sporul de dispozitiv in procent de 25% desi anterior l-am avut,Am dat in judecata comisia de contestatii,Care sint prevederile CEDO si ale Curtii constitutionale cu privire la un drept cistigat?

 12. Buna ziua . Am emigrat in Canada in anul 2004, am obtinut cetatenia canadiana dar nu am renuntat niciodata la cetatenia romana. Am inchiriat legal apartamentul proprietate personala, am platit taxe, impozite, CAS, dar nu am beneficiat de nici o favoare chiar daca am 25 de ani pe cartea de munca in Romania.
  Cu toate acestea , la reinnoirea pasaportului romanesc, mi s-a aplicat mentiunea ” cetatean roman cu domiciliul in strainatate”,fapt ce a atras implicit dar inexplicabil si ilogic retinearea cartii de identitate. Acum, de cate ori vin in Romania am probleme mari in ceea ce priveste orice demers , intrucat nu ma pot legitima decat cu CI , dar aceasta a fost retinuta abuziv , ingradindu-mi astfel o serie de drepturi ca si cetatean roman. Ca sa o redobandesc mi se cere repatriere, ceea ce nu vreau. Pana atunci sant considerat si tratat ca si cetatean strain. Ce pot face ? Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.