Avocat CEDO Si Cum Formulez O Cerere La Curtea Europeana A Drepturilor Omului

Ce este CEDO si cand putem apela la Curtea Europeana a Drepturilor Omului?

Cedo in larga acceptiune este o Curte superioara de judecata care constata incalcarea in tara in speta in Romania, a drepturilor omului.

Aveti o plangere de adresat catre Cedo in urma incalcarii drepturilor dvs. procesuale? Aceasta poate fi depusa printr-un Avocat CEDO , specializat. Completati formularul de mai jos:

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

De fiecare data cand va ganditi la drepturile omului raportatile ca avand legatura cu drepturile regasite in Constitutia Romaniei dar mai cu seama in CARTA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI la care si Romania a luat parte si a semnat.

In primul rand, trebuie sa stiti ca CEDO NU ESTE instanta de judecata si nu emite hotarari pe care le puneti in executare prin intermediul unui executor ci ele sunt notificate Givernului Romaniei ( procedura de notificare o puteti dubla si dvs, cu ajutorul unui avocat specializat Cedo ).

Puteti apela la Curtea europeana a drepturilor omului ori de cate ori in tara, dupa ramanarea definitiva a unei decizii judecatoresti in orice materie, civila/penala/comerciala etc. vi -a incalcat un drept fundamental.

Cand trebuie sa apelati la un avocat CEDO?

Ce trebuie să știe cetățenii români când apelează la CEDO

In prealabil, este de mentionat faptul ca, fiind o instanta internationala, Curtea poate examina doar plangerile prezentate de cei care se considera victime ale unei incalcari a drepturilor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar procedura in fata Curtii nu reprezinta o cale de atac impotriva hotararilor pronuntate de instantele nationale, aceasta putand recunoaste doar dreptul la despagubiri al solicitantilor pentru incalcarea unor drepturi (in anumite cazuri, in baza unei hotarari favorabile pronuntata de Curte solicitantul poate formula o cale extraordinara de atac in fata instantelor nationale).

De regula, dupa finalizarea procesului in instantele din Romania, la ramanerea definitiva a hotararii, de cele mai multe ori, avocatul care v-a sustinut nu este avocat specializat in Cedo, fapt pentru care in baza hotararii ramase definitive , trebuie sa luati legatura cu un avocat drepturile omului.

Ce stabileste CEDO de fapt?

CEDO stabilește dacă a fost sau nu a fost încălcat un drept existent în Convenție de către un stat membru. Dacă se constată încălcarea unui drept, statul în cauză va fi obligat să plătească despăgubiri către partea prejudiciată, dar hotărârea pronunțată de instanța națională va rămâne neschimbată.

In schimb, prin mecanisele nationale, exista situatia revizuirii hotararii asupra careia CEDO s-a pronuntat ca a fost emisa cu incalcarea Cartei Europene a Drepturilor Omului si astfel se poate ajunge, DUPA ce obtinem un raspuns favorabil la CEDO, la o anulare a acelei hotarari, in tara.

Am discutat cu un client care venise pentru apararea drepturilor omului in sensul ca durata procesului a fost excesiva si voia sa se planga CEDO cu o plangere la Curte si a spus exact asa:

In primul rand actiunea sa o fac obligatoriu printr-un avocat fiindca este o procedura complicata!

Declaratie client

Drepturile omului sunt protejate prin Conventia Europeana si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului dar si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, astfel incat atunci cand in tara de origine se produce orice incalcare a lor, est esential sa luat legatura cu un avocat CEDO si sa formulati plangerea CORECT!!!

Cum va poate ajuta un avocat specializat Cedo?

Un avocat specializat in plangeri cedo in fata Curti Europene a Drepturilor Omului in primul rand stie regulamentul de redacatre al plangerii care este unul FOARTE complex.

O plangere depusa la CEDO este cu 90% mai complicata decat o cerere depusa in instantele nationale.

Asta pentru ca trebuie sa indeplineasca niste conditii specifice si nu pot fi trimise cereri la CEDO care sa fie neconforme, asta daca vrem sa ajungem sa avem cazul judecat de catre Curte.

Prin urmare, avocatul specializat in plangere CEDO, are rolul de a va indruma, ghida , redacta si sustine plangerea in fata CEDO.

La Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizat un număr alarmant de cereri respinse ca inadmisibile, formulate împotriva României; statistic, peste 90%, din cauza neîndeplinirii condițiilor exigente de admisibilitate.

Acest lucru s-a intamplat din pricina faptului ca majoritatea petentilor care deja au trecut printr-un litigiu in tara de origine, nu au apelat ulterior la un avocat CEDO care sa stie exact procedura in fata Curtii, despre care reiteram si reamintem ca nu este una simpla.

Multi nu stiu ca de fapt prin depunerea unei cereri la CEDO, NU SE ATACA HOTARAREA DIN TARA ci de fapt se ataca procedura incalcata de catre instantele nationale si care se incadreaza intr-o posibila incalcare a unuia dintre principiile fundamentale si aici cu titlu de exemplu ” Dreptul la un proces echitabil”.

Stiati ca: La CEDO ajung atata cazurile civile cat si cele penale.

Considerarea plângerii introduse la CEDO ca fiind o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate de instanța națională și un mecanism juridic prin care hotarârea ar fi anulată sau modificată – aceasta este una dintre cele mai întâlnite greșeli de interpretare.

Trebuie sa avem in vedere ca NU vom modifica hotararea ci vom analiza ce drept ni s-a incalcat din carta CEDO.

Atentie – DOAR avocatii cu mai mult de 8 ani de zile de practica au dreptul sa puna concluzii in fata CEDO.

Astfel, avocatul specializat in CEDO trebuie sa aiba dreptul in tara sa puna concluzii in fata CCR si atunci poate sa va reprezinte la CEDO si in fata CJUE.

Consultanta juridica, asistenta si reprezentare in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului-Ghidul Pentru Redactarea Unei Plangere la Cedo

Astfel, am creeat si un GHID cu privire la cum sa deschidem un dosar la CEDO.

Inainte de toate as da un exemplu video, cu privire la cum opereaza o HOTARARE CEDO.

Cum se face o plangere la CEDO si ce indicatii trebuie sa respecte un petitionar?

Un avocat specializat Cedo are rolul sa va motiveze cererea conform regulamentului de lucru in cadrul procedurilor aratate de catre CEDO.

Daca vreti sa deschideti un dosar la cedo , trebuie sa stiti ca in masura in care ati avut o cauza pe rolul instantelor de judecata nationale, epuizand toate caile de atac prevazute de lege in acest sensun prim pas este acela de a identifica incalcarea unuia sau mai multor drepturi fundamentale prevazute de articolele Conventiei (cu titlu de exemplu: art. 3 – interzicerea torturii, art. 5 – dreptul la libertate si siguranta; art. 6 – dreptul la un proces echitabil).

In cat timp puteti deschide un dosar la CEDO dupa ce ati primit hotararea definitiva in Romania?

Trebuie sa aveti in vedere un aspect deosebit de important, respectiv termenul in care va puteti adresa Curtii, care in prezent este de 4 luni. ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 )

Acesta curge de la data comunicarii ultimei hotarari pronuntate de instantele nationale (termen care urmeaza a fi redus la 4 luni dupa ce Protocolul 14 va fi ratificat de catre toate statele membre ale Consiliului Europei), ultima zi a perioadei de 4 luni ( ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 ) fiind ultima zi calendaristica, chiar daca aceasta cade intr-o zi de sambata, duminica sau sarbatoare legala.

Solicitarea transmisa Curtii va fi inregistrata numai daca aceasta se concretizeaza intr-o cerere completa, care cuprinde toate documentele necesare si indeplineste conditiile prevazute de art. 47 al Regulamentului Curtii.

Atentie: transmiterea unei cereri incomplete catre Curte nu intrerupe curgerea termenului de 4 luni ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 ) la care am facut referire mai sus.

Formularul de cerere pentru acel dosar la CEDO, in vederea adresarii Curtii este pus la dispozitia celor interesati prin concursul Grefei, in cuprinsul acestuia fiind imperios necesar a fi furnizate exact, clar si concis toate informatiile legate de speta dumneavoastra, acestea trebuind sa fie suficiente pentru a permite Curtii sa identifice natura si obiectul cererii (in caz contrar rezultatul putand fi respingerea solicitarii de catre Curte), in orice limba oficiala a unui stat membru al Consiliului Europei.

Acesta trebuie semnat in original de catre solicitant ori, dupa caz, de catre solicitant si avocatul/reprezentantul acestuia.

De avut in vedere si faptul ca spatiul destinat prezentarii situatiei de fapt si cel care vizeaza incidenta unuia dintre articolele Conventiei in speta dumneavoastra sunt limitate, insa aveti posibilitatea depunerii unor observatii suplimentare (care sa nu depaseasca un numar de 20 pagini).

Am mentionat mai sus faptul ca aceasta cerere adresata Curtii trebuie sustinuta de documente – hotarari, data comunicarii acestora, declaratii de martori, rapoarte de expertiza, masuri dispuse, etc. (sfatul este acela de a nu transmite Curtii documente originale, intrucat acestea nu vor fi restituite solicitantului), numerotate cronologic cu referire la titlul fiecaruia dintre ele, acestea venind in confirmarea respectarii perioadei de 4 luni ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 ) si a situatiei de fapt/drept prezentate in cuprinsul formularului.

Pasul urmator este transmiterea cererii insotit de documentele justificative catre Grefierul Curtii,  cu indrumarea de a proceda la trimiterea prin posta – scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in asa fel incat sa va aflati in posesia dovezii care atesta data depunerii cererii.

Pot eu sau un avocat CEDO sa trimiten un Dosar la CEDO prin mail ?

Nu transmiteti cererea prin mijloace de comunicare electronice, intrucat (reiteram) formularul trebuie semnat in original, iar o cerere transmisa in acest mod va fi considerata incompleta si nu va intrerupe termenul de 4 luni ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 ) !

Dupa inregistrarea cererii, Curtea informeaza solicitantul prin posta, fiind adus la cunostinta acestuia numarul de caz si comunicat un set de etichete cu coduri de bare care vor fi utilizate in toate comunicarile ulterioare cu Grefa Curtii.

Legat de comunicarea cu Grefa Curtii,cu privire la dosar la CEDO, este de precizat ca trebuie sa dati curs oricarei solicitari de documente, informatii sau explicatii solicitate de catre aceasta in termenul care va este pus la dispozitie, in caz contrar riscand ca Grefa sa considere ca nu insistati in solicitarea dumneavoastra, iar cazul sa fie eliminat de pe rolul Curtii.

Mentionam si ca, desi in faza initiala a procedurii va puteti adresa Curtii in limba oficiala a oricaruia dintre statele care au ratificat Conventia (asa cum am aratat mai sus), trebuie luat in considerare faptul ca, intr-un stadiu ulterior al procedurii, este posibil ca toata corespondenta care va va fi transmisa de catre Curte sa fie redactata in limbile franceza sau engleza, in raspunsurile dumneavoastra fiind nevoiti sa utilizati aceleasi limbi.

Avocat CEDO

Condițiile de admisibilitate ale plangerii la CEDO prin Conventia Europeana si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Inainte de a apela la un avocat CEDO sau in principal un avocat pentru apararea drepturilor omului, este necesar sa stiti cand sunteti ELIGIBIL sa formulati o contestatie la CEDO.

Carta europeana a drepturilor omului cat si Conventiei Europene a Drepturilor Omului – semnata de Romania in 1994 – si din protocoalele aditionale acestui act poate fi folosita de catre avocatul dvs. specializat in CEDO doar daca indepliniti criteriile de mai jos:

1. Epuizarea căilor interne de atac (precum în cazul respingerii cererii ca inadmisibilă în cauza Ion Sgaiba c. României, din cauza neepuizării căilor interne de atac, pentru că reclamantul nu a invocat imparțialitatea judecătorului în fața instanței care a rejudecat recursul).

Petiționarul trebuie să folosească toate mecanismele juridice interne reglementate de stat, cu  respectarea regulilor de procedură naționala referitoare la prescripție, termene, competență, și numai după epuizarea acestora să se adreseze Curții, precizeaza un avocat drepturile omului.

Un avocat CEDO va poate spune in mod clar daca ati epuizat aceste mecanisme in tara si daca deveniti calificat pentru a putea trimite solicitarea dvs. la CEDO.

Epuizarea căilor de atac interne permite autorităților naționale să analizeze capatul de cerere privind încălcarea unui drept protejat de convenție și să remedieze eventuala încalcare înaintea sesizării Curții cu privire la aceasta.

2. Plângerea la CEDO trebuie introdusă în termen de 4 luni ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 ) de la data deciziei definitive interne, perioadă care începe să curgă din ziua în care reclamantul sau reprezentantul său au cunoscut existența deciziei definitive, și nu de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri de revizuire.

ATENTIE – avocat cedo bucuresti avertizeaza- O cerere de rejudecare a cauzei nu poate, ca regulă generală, să fie luată în considerare, pentru a permite extinderea termenului de 4 luni. ( ATENTIE TERMENUL DE 4 LUNI INTRA IN VIGOARE DIN 2022 )

3. Să nu fi fost sesizat un alt organ internațional și să nu fi fost sesizată Curtea anterior cu o plângere similară.

4. Să reiasă clar identitatea petiționarului, adica sa fie mentionate toate elementele de identificare exact ca in ghidul de sesizare CEDO si mai ales daca sunteti reprezentat convetional, numele pentru acel avocat CEDO.

5. Plângerea să vizeze încălcarea unui drept reglementat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În foarte multe cazuri, Curtea nu este competentă pentru că acțiunea presupusei victime privește un drept intern care a fost încălcat, dar acesta nu se regăsește în Convenție, condiție esențială pentru admiterea acțiunii.

6. Plângerea să nu fie introdusă abuziv (precum cauza Jian c. România, atunci când Curtea a respins ca inadmisibilă cererea introdusă în mod abuziv, constatând ca scopul petentului este de a induce în eroare Curtea, falsificând documentele trimise acesteia.

Cazurile ce ajung sa fie transate in fata CEDO trebuie sa fie trimise de buna credinta si doar un avocat specializat in procedura in fata CEDO va poate ajuta cu aceste elemente.

7. Prejudiciul pretins suferit să fie important (un prejudiciu de 90 euro nu indică faptul că pierderea acestei sume ar fi avut urmări importante asupra vieții personale a reclamantului).

In linii mari cele mai frecvente incalcari se refera la faptul ca partile nu au avut parte de un proces corect in Romania.

Titularul plângerii la CEDO poate fi orice parte ce se considera nedrepatita in tara in urma procesului pierdut definitv!

Drepturile Omului- Ce se intampla cu Plangerea Cedo Dupa ce Ajunge la Curtea Europeana?

Cedo Nu rejudeca efectiv cauza dvs. Cedo verifica daca statul Roman, a respectat principiile la care Romania a aderat si anume – parte de un proces echitabil, liberul acces la justitie, rolula ctiv al judecatorului si altele.

Dupa ce castigati la CEDO puteti redeschide procesul in ROMANIA!

Daca ati respectat indicatiile de mai sus, cererea dvs. adresata curtii va urma parcursul de mai jos:

. ART. 6 –
Dreptul la un proces echitabil 1.

Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa.

Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei.

2. Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită.

3. Orice acuzat are, mai ales, dreptul :

a. să fie informat, în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, despre natura şi cauza acuzaţiei aduse împotriva sa ; b. să dispună de timpul şi de înlesnirile necesare pregătirii apărării sale ;

c. să se apere el însuşi sau să fie asistat de un apărător ales de el şi, dacă nu dispune de mijloacele necesare remunerării unui apărător, să poată fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci când interesele justiţiei o cer ; d. să audieze sau să solicite audierea martorilor acuzării şi să obţină citarea şi audierea martorilor apărării în aceleaşi condiţii ca şi martorii acuzării ; e. să fie asistat gratuit de un interpret, dacă nu înţelege sau nu vorbeşte limba folosită la audiere

Nu va limitati la cateva acte, este nevoie de o expunere PE LARG.

4.

Documentele trebuie trimise (intr-un plic, nu prin fax sau e-mail) pe adresa : Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Consiliul Europei, F – 67075 Strasbourg – Cedex.

5.

Curtea va transmite Guvernului plangerea dvs. si va cere explicatii. CEDO iti va tansmite raspunsurile Guvernului si iti va acorda un ragaz pentru a le comenta. 

6.

Un complet de 7 judecatori ai CEDO decide daca plangerea este sau nu intemeiata. Daca da, dosarul va fi admis si va intra pe rolul Curtii. De acum, sansele de a castiga sunt foarte mari.

7. 

In termen de aproximativ 3 luni, Guvernul reclamat are sansa de a negocia cu dvs o intelegere amiabila. Daca se ajunge la o astfel de intelegere, procesul ia sfarsit.

Nu este de neglijat nici faptul ca, inainte de a se pronunta asupra fondului, Curtea va comunica Guvernului solicitarea dumneavoastra, incurajand partile sa ajunga la un acord amiabil, negociere care, in masura in care se concretizeaza, conduce la o plata voluntara efectuata de Guvern, caz in care Curtea va aprecia ca nu este necesar ca investigatia asupra incalcarii drepturilor omului sa continue.

8.

CEDO judeca dosarul, decide ce drepturi au fost incalcate si stabileste valoarea daunelor pe care statul condamnat este obligat sa le plateasca.

9.

ARTICOLUL 7 CEDO – Nicio pedeapsă fără lege 1. Nimeni nu poate fi condamnat pentru o acţiune sau o omisiune care, în momentul săvârşirii, nu constituia o infracţiune potrivit dreptului naţional sau internaţional.

De asemenea, nu se poate aplica o pedeapsă mai severă decât aceea aplicabilă în momentul săvârşirii infracţiunii.

2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecării şi pedepsirii unei persoane vinovate de o acţiune sau de o omisiune care, în momentul săvârşirii, era considerată infracţiune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de naţiunile civilizate.

Avocat CEDO Bucuresti – Onorariile pentru deschiderea unui dosar la CEDO

Dosar la CEDO? Vedeti cum puteti sa formlati plangerea in mod corect si ce costuri aveti.

Dosar La Cedo? Vedeti ce aveti de facut – In cele ce urmeaza va punem la dispozitie cateva sfaturi culese din practica in domeniu a echipei S.C.P.A. Cuculis si Asociatii pe care trebuie sa le aveti in vedere in masura in care veti opta sa formulati o astfel de plangere.

Dosar La Cedo
Plangere Cedo

Trebuie sa stiti ca doar un avocat specializat in litigii CEDO va poate ajuta cu plangerea ce trebuie facuta pentru un dosar la cedo.

Folosim acest “trebuie” fiindca asa cum am explicat si mai sus, procedura de adresare CEDO, este COMPLEXA.

           Dosar la CEDO? In concluzie, v-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, ati fost lipsit de dreptul la aparare, ati fost retinut in mod nelegal, ati fost supus unor tratamente degradante sau detinut in penitenciar in conditii necorespunzatoare de detentie?

Va puteti adresa cu o plangere Curtii Europene de Justitie cu posibilitatea obligarii Statului Roman la acoperirea prejudiciului creat, urmand pasii de mai sus.

            Trebuie avut in vedere aspectul ca procedura mai sus expusa este una complexa, de durata, un numar impresionant de plangeri inaintate Curtii fiind respinse in raport de criterii de inadmisibilitate, astfel ca, pentru a va asigura ca solicitarea dumneavoastra trece de aceasta prima etapa si ajunge in cea a analizarii fondului, este de preferat sa beneficiati de ajutorul unui specialist, in speta al unui avocat CEDO cu experienta in cauze similare.

            S.C.P.A. Cuculis si Asociatii conteaza pe o echipa de avocati specializati in procedura expusa mai sus, experienta in domeniu si colaborarea fructuoasa avocat-client conducand la solutii favorabile solicitantilor.

Avocat CEDO – Drepturile omului calcate in picioare cand vine vorba despre penitenciarele din Romania

Tema abordata- CEDO- Drepturile Omului In Afara Drepturilor Omului

Carta europeana a drepturilor omului imbraca acele reguli esentiale pe care orice stat ar trebui sa le respecte prin raportare la cetatenii sai. Nu mai putin de atat, probabil in lipsa de inspiratie juridica, in 1991 cand romanii si-au ales constitutia nationala, ea a fost proiectata ca o copie fidela a cartii europene a drepturilor omului iar in cele 158 de articole gasim drepturi esentiale de care ar trebui, prezumtiv, sa se bucure toti cetatenii Romaniei.

Oricum, preocuparea se refera la incalcarea drepturilor omului si faptul ca o buna parte dintre cei care au aceste drepturi incalcate, aleg in continuare ,fie din lipsa de cunostinte juridice fie din lipsa de disponibil banesc, sa nu -si apere aceste drepturi.

Asa cum bine se observa, vasta majoritate a celor care apeleaza intr-un final la CEDO in sensul Curtii europene a Dr. Omului, sunt cei care au avut conditiile de detentie precare si mult prea putini cei care au avut incalcate drepturile esentiale precum accesul la invatamant sau accesul la tratament facil si de ultima generatie.

Pe de-o parte am pus aceasta stare de pasivitate pe lipsa de cunoastere si partial este adevarat, fiindca opinia publica a primit multe informatii cu privire la condamnarile Romaniei date de catre CEDO in spete ce tin de conditiile precare de detentie si mult prea putin informatii publice cu privire la alte condamnari, dar in acelasi timp afluxul mare de sesizare a CEDO s-a datorat hotarii tip PILOT pe care CEDO a dat-o in legatura cu detentiile precare.

In sensul, ca orice plangere ce s-ar fi incadrat pe considerentele acelei hotarari pilot, ar fi primit castig de cauza in fata Curtii. Hotararea PILOT vine si stabileste in sarcina Guvernului Romaniei sa ia atitudine si sa schimbe de urgenta tot sistemul penitenciar, lucru ce pare imposibil in momentul de fata, ajungandu-se astfel la situatia incredibila de a face o lege a RECURSULUI COMPENSATORIU, de eliberare din inchisori pe motiv ca nu le putem oferi conditii de detentie.

In aceeasi ordine, trebuie sa tinem seama, ca un pacient spre exemplu ale carui drepturi au fost incalcate, fie ca discutam despre dreptul la viata sau sanatate, are de parcurs in primul rand o faza prealabila de a dovedi fie malpraxisul ,de orice fel, mai apoi trebuie sa se judece in instanta pentru a i se face dreptate si intr-un final dupa unul sau doi ani de judecata, daca instantele nationale nu ii dau castig de cauza, se poate adresa CEDO. Ori cei care sunt deja in penitenciare, nu au de facut nimic altceva decat sa inainteze o cerere de eliberare conditionata inainte de termen pe motivul conditiilor precare iar dupa ce cererea le este respinsa se pot adresa direct CEDO.

Dupa hotararea PILOT Cedo nici macar aceasta conditie nu a mai fost obligatorie, prezumandu-se ca toate penitenciarele din Romania au conditii improprii.

Evident ca intodeauna acolo unde exista un interes colectiv vor aparea si cei care sunt interesati sa obtina un interes material si in ultima perioada Romania este bubuita la CEDO de catre diverse grupuri ce au strans un numar foarte mare de fosti detinuti sau actual detiniti din penitenciare si au format cozi la usa CEDO.

Prin legea recursului compensatoriu, practic, actiunile indreptate spre statul Roman au fost blocate pana la solutionarea in instanta din Romania a cererilor de despagubire, insa si aici s-a ajuns la acelasi grup de interese care evident ca vor fi interesati sa obtina de la Statul Roman si pe culpa lui despagubiri probabil record si mult mai mari decat ar fi oferit CEDO.

De observat ca in fata CEDO nu ajung de regula cei fara o reprezentare solida fiindca rigorile regulamentului nu iti permit sa treci de prima etapa si anume admisibilitatea formei cererii de sesizare a CEDO, ori daca regulamentul nu este respectat intocmai, atunci risti, ca fara nicio judecata sa iti fie respinsa actiunea fara o analiza pe fondul problemei respective. Multi dintre cei care ar fi indreptatiti de multe ori sa apeleze la o instanta europeana precum CEDO, nu o fac pentru ca nici nu cunosc existenta ei si nici nu stiu cum sa o apeleze. Mai mult, este greoi pentru cei care stapanesc procedura foarte bine sa sesizeze CEDO astfel incat un simplu cetatean ar fi dezarmat din start fara un ajutor efectiv.

Mai ales ca se fac confuzii mari in randul neprofesionistilor sesizand CEDO cu privire la fondul unor probleme cu, care ei se confrunta si nu cu privire la procedura de judecata pe care o analizeaza CEDO.

Astfel, intodeauna trebuie sa va gasiti un avocat specializat in drepturile omului pentru a va sustine cauza.

Firmele / Societatile Comerciale pot primi daune morale din partea CEDO – Update 2021

Astfel, de data recenta s-a retinut in cauza pronunțat în cauza Bio Farmland Betriebs SRL împotriva României ca societatea reclamantă susține că, contrar art. 6 § 1 din Convenție, Curtea de Apel Timișoara a respins în hotărârea finală, fără a oferi niciun motiv, cererea adresată Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminarii.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a articolului 6 din Convenție privind dreptul la un proces echitabil, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantei 1.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 5.000 de euro pentru alte taxe.

Prin urmare, asistam de data recenta, in calitate de avocat cedo la un precedent judiciar extrem de important, prin care se arata clar ca si o persoana juridica poate solicita un prejudiciu moral pentru incalcarea in instantele din Romania, a unui drept in acest caz, acela de a sesiza CJUE pentru dezlegarea unor chestiuni de drept european.

In opinia noastra, decizie CEDO in acest caz si mai ales pentru un avocat Cedo , reprezinta o noua provocare in cadrul sistemului judiciar din Romania, prin care putem sa solicitam pentru clientii persoane Juridice, plata de daune MORALE schimbandu-se ceea ce stiam pana acum cu privire la daunele morale ce puteau fi cerute de catre persoanele fizice.

Av. Drd. Cuculis Adrian