Avocat CEDO Si Cum Facem Sa Formulam O Cerere La

Ce trebuie să știe cetățenii români când apelează la CEDO In primul rand actiunea sa o fac obligatoriu printr-un avocat fiindca este o procedura complicata! Avocat Cuculis

Avocat CEDO – Avocat specializat in litigiile desfasurate la Curtea Europea a Drepturilor Omului.

O plangere depusa la CEDO este cu 90% mai complicata decat o cerere depusa in instantele nationale.

Asta pentru ca trebuie sa indeplineasca niste conditii specifice si nu pot fi trimise cereri la CEDO care sa fie neconforme, asta daca vrem sa ajungem sa avem cazul judecat de catre Curte.

Astfel, am creeat si un GHID cu privire la cum sa deschidem un dosar la CEDO.

La Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizat un număr alarmant de cereri respinse ca inadmisibile, formulate împotriva României; statistic, peste 90%, din cauza neîndeplinirii condițiilor exigente de admisibilitate.

Acest lucru s-a intamplat din pricina faptului ca majoritatea petentilor care deja au trecut printr-un litigiu in tara de origine, nu au apelat ulterior la un avocat CEDO care sa stie exact procedura in fata Curtii, despre care reiteram si reamintem ca nu este una simpla.

Multi nu stiu ca de fapt prin depunerea unei cereri la CEDO, NU SE ATACA HOTARAREA DIN TARA ci de fapt se ataca procedura incalcata de catre instantele nationale si care se incadreaza intr-o posibila incalcare a unuia dintre principiile fundamentale si aici cu titlu de exemplu ” Dreptul la un proces echitabil”.

Stiati ca: La CEDO ajung atata cazurile civile cat si cele penale.

Considerarea plângerii introduse la CEDO ca fiind o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate de instanța națională și un mecanism juridic prin care hotarârea ar fi anulată sau modificată – aceasta este una dintre cele mai întâlnite greșeli de interpretare.

Avocat CEDO

Trebuie sa avem in vedere ca NU vom modifica hotararea ci vom analiza ce drept ni s-a incalcat din carta CEDO.

Ce stabileste CEDO de fapt?

CEDO stabilește dacă a fost sau nu a fost încălcat un drept existent în Convenție de către un stat membru. Dacă se constată încălcarea unui drept, statul în cauză va fi obligat să plătească despăgubiri către partea prejudiciată, dar hotărârea pronunțată de instanța națională va rămâne neschimbată.

In schimb, prin mecanisele nationale, exista situatia revizuirii hotararii asupra careia CEDO s-a pronuntat ca a fost emisa cu incalcarea Cartei Europene a Drepturilor Omului si astfel se poate ajunge, DUPA ce obtinem un raspuns favorabil la CEDO, la o anulare a acelei hotarari, in tara.

Condițiile de admisibilitate ale CEDO sunt:

1. Epuizarea căilor interne de atac (precum în cazul respingerii cererii ca inadmisibilă în cauza Ion Sgaiba c. României, din cauza neepuizării căilor interne de atac, pentru că reclamantul nu a invocat imparțialitatea judecătorului în fața instanței care a rejudecat recursul).

Petiționarul trebuie să folosească toate mecanismele juridice interne reglementate de stat, cu  respectarea regulilor de procedură naționala referitoare la prescripție, termene, competență, și numai după epuizarea acestora să se adreseze Curții.

Un avocat CEDO va poate spune in mod clar daca ati epuizat aceste mecanisme in tara si daca deveniti calificat pentru a putea trimite solicitarea dvs. la CEDO.

Epuizarea căilor de atac interne permite autorităților naționale să analizeze capatul de cerere privind încălcarea unui drept protejat de convenție și să remedieze eventuala încalcare înaintea sesizării Curții cu privire la aceasta.

2. Plângerea la CEDO trebuie introdusă în termen de 6 luni de la data deciziei definitive interne, perioadă care începe să curgă din ziua în care reclamantul sau reprezentantul său au cunoscut existența deciziei definitive, și nu de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri de revizuire.

O cerere de rejudecare a cauzei nu poate, ca regulă generală, să fie luată în considerare, pentru a permite extinderea termenului de 6 luni.

3. Să nu fi fost sesizat un alt organ internațional și să nu fi fost sesizată Curtea anterior cu o plângere similară.

4. Să reiasă clar identitatea petiționarului, adica sa fie mentionate toate elementele de identificare exact ca in ghidul de sesizare CEDO si mai ales daca sunteti reprezentat convetional, numele pentru acel avocat CEDO.

5. Plângerea să vizeze încălcarea unui drept reglementat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În foarte multe cazuri, Curtea nu este competentă pentru că acțiunea presupusei victime privește un drept intern care a fost încălcat, dar acesta nu se regăsește în Convenție, condiție esențială pentru admiterea acțiunii.

6. Plângerea să nu fie introdusă abuziv (precum cauza Jian c. România, atunci când Curtea a respins ca inadmisibilă cererea introdusă în mod abuziv, constatând ca scopul petentului este de a induce în eroare Curtea, falsificând documentele trimise acesteia.

Cazurile ce ajung sa fie transate in fata CEDO trebuie sa fie trimise de buna credinta si doar un avocat specializat in procedura in fata CEDO va poate ajuta cu aceste elemente.

7. Prejudiciul pretins suferit să fie important (un prejudiciu de 90 euro nu indică faptul că pierderea acestei sume ar fi avut urmări importante asupra vieții personale a reclamantului).

In linii mari cele mai frecvente incalcari se refera la faptul ca partile nu au avut parte de un proces corect in Romania.

Titularul plângerii la CEDO poate fi orice parte ce se considera nedrepatita in tara in urma procesului pierdut definitv!

Av. Drd. Cuculis Adrian

Aveti o plangere de adresat catre Cedo in urma incalcarii drepturilor dvs. procesuale? Aceasta poate fi depusa printr-un Avocat CEDO , specializat. Completati formularul de mai jos: