Cate Locuri De Parcare Trebuie Sa Asigure Dezvoltatorul Imobiliar

Blocurile noi nu se mai construiesc fara pacari aferente, dar stim oare cate parcari trebuie sa asigure dezvoltatorul imobiliar pentru ca autorizatia de constructie sa fie legala?

Necesarul de parcaje va fi dimensionat în funcţie de categoria localităţii şi zona în care sunt amplasate construcţiile.

Hotărârii Guvernului nr.525 stabilește ce număr de locuri de parcare trebuie să asigure dezvoltatorii în funcție de destinația construcțiilor.

Art. 33 – Parcaje (1) Autorizarea executării construcţiilor care, prin destinaţie, necesită spaţii de parcare se emite numai dacă există posibilitatea realizării acestora în afara domeniului public.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), utilizarea domeniului public pentru spaţii de parcare se stabileşte prin autorizaţia de construire de către delegaţiile permanente ale consiliilor judeţene sau de către primari, conform legii.

(3) Suprafeţele parcajelor se determină în funcţie de destinaţia şi de capacitatea construcţiei, conform anexei nr. 5 la prezentul regulament.

Construcţii de locuinţe:

Pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două)locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

Pentru construcţii de locuinţe colective  sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

* este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.

Astfel, observam ca exista niste norme minimale pentru ca dezvoltatorul imobiliar sa-si poata lua autorizatia de construire, fapt pentru care daca acestea sunt incalcate, invocarea nulitatii sau ilegalei emiteri a autorizatiei de construire se poate invoca in instanta de contencios administrativ, oricand!

Da, pe criteriul acesta si in raport de art. 4 din legea 554/2004.

Art. 4: Exceptia de nelegalitate

(1) Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetata oricand in cadrul unui proces, pe cale de exceptie, din oficiu sau la cererea partii interesate.

(2) Instanta investita cu fondul litigiului si in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate, constatand ca de actul administrativ cu caracter individual depinde solutionarea litigiului pe fond, este competenta sa se pronunte asupra exceptiei, fie printr-o incheiere interlocutorie, fie prin hotararea pe care o va pronunta in cauza.

In situatia in care instanta se pronunta asupra exceptiei de nelegalitate prin incheiere interlocutorie, aceasta poate fi atacata odata cu fondul .

14 comments to “Cate Locuri De Parcare Trebuie Sa Asigure Dezvoltatorul Imobiliar”
 1. Buna ziua. In legatura cu aceste locuri de parcare. Acestea se vand sau se pot inchiria celor care au cumparat apartamente? Ce spune legea in acest sens?
  Va multumesc.

 2. “Construcţii de locuinţe:

  Pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu:

  * se va asigura minim 1(un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

  * se vor asigura minim 2(două)locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

  Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

  * se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

  * se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

  * este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori. ”

  ÎN CE LEGE SCRIE ASTA?

 3. HG-ul indicat mai sus, republicat in 2002 are anexa 5 cu urmatorul continut, nu cu cel spus mai sus:

  “5.11. – Construcții de locuințe
  5.11.1 – Pentru construcții de locuințe, în funcție de indicele de motorizare a localității, vor fi prevăzute locuri de parcare după cum urmează:
  ●● câte un loc de parcare la 1-5 locuințe unifamiliale cu lot propriu;
  ●● câte un loc de parcare la 1-3 apartamente pentru locuințe semicolective cu acces propriu și lot folosit în comun;
  ●● câte un loc de parcare la 2-10 apartamente în locuințe colective cu acces și lot în comun.
  5.11.2. – Din totalul locurilor de parcare pentru locuințele individuale vor fi prevăzute garaje în procent de 60-100%.”

  Acele texte sunt din HCGMB, care se aplica doar Bucurestiului si care poate fi modificata mult mai usor decat o HG.

 4. Modificarile HG.525 le gasiti aici: https://www.mdrap.ro/proiect-de-hg-pentru-modificarea-si-completarea-hg-525-1996-pentru-aprobarea-regulamentului-general-de-urbanism

  Pag. 37 – 5.11.1

   Se va asigura minim 1 (un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 m2;
   Se vor asigura minim 2 (două) locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 m2.

  Trebuia specificat asta in articol.

 5. Buna seara,
  Sunt interesată de modul cum se repartizează cheltuielile de întreținere, cota parte indiviza, pentru un loc de parcare suprateran, intabulat pe numele proprietarului unui apartament intr un condominiu nou construit.
  Va multumesc anticipat!

 6. Buna ziua,
  Un bloc nou are parcări exterioare intabulate separat vândute proprietarilor. Curtea este împrejmuită cu gard si porți. Blocul are si parcări subterane intabulate si vândute proprietarilor.Cum se calculează cota parte întreținere pentru acestea?
  Va multumesc!

 7. Buna ziua,

  In cazul in care in autorizatia de constructie erau spatii verzi si intre timp acele spatii verzi au fost dezlipite si au fost vandute ca parcari supraterane sau terase, ce se poate face? De asemenea, ne puteti explica care este modalitatea prin care dezvoltatorul trebuie sa puna la dispozitia locatarilor locurile de parcare pentru vizitatori? Aceste locuri trebuie transpuse in bun comun?

  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.