Cate Locuri De Parcare Trebuie Sa Asigure Dezvoltatorul Imobiliar

Blocurile noi nu se mai construiesc fara pacari aferente, dar stim oare cate parcari trebuie sa asigure dezvoltatorul imobiliar pentru ca autorizatia de constructie sa fie legala?

Necesarul de parcaje va fi dimensionat în funcţie de categoria localităţii şi zona în care sunt amplasate construcţiile.

Hotărârii Guvernului nr.525 stabilește ce număr de locuri de parcare trebuie să asigure dezvoltatorii în funcție de destinația construcțiilor.

Art. 33 – Parcaje (1) Autorizarea executării construcţiilor care, prin destinaţie, necesită spaţii de parcare se emite numai dacă există posibilitatea realizării acestora în afara domeniului public.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), utilizarea domeniului public pentru spaţii de parcare se stabileşte prin autorizaţia de construire de către delegaţiile permanente ale consiliilor judeţene sau de către primari, conform legii.

(3) Suprafeţele parcajelor se determină în funcţie de destinaţia şi de capacitatea construcţiei, conform anexei nr. 5 la prezentul regulament.

Construcţii de locuinţe:

Pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două)locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

Pentru construcţii de locuinţe colective  sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

* este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.

Astfel, observam ca exista niste norme minimale pentru ca dezvoltatorul imobiliar sa-si poata lua autorizatia de construire, fapt pentru care daca acestea sunt incalcate, invocarea nulitatii sau ilegalei emiteri a autorizatiei de construire se poate invoca in instanta de contencios administrativ, oricand!

Da, pe criteriul acesta si in raport de art. 4 din legea 554/2004.

Art. 4: Exceptia de nelegalitate

(1) Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetata oricand in cadrul unui proces, pe cale de exceptie, din oficiu sau la cererea partii interesate.

(2) Instanta investita cu fondul litigiului si in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate, constatand ca de actul administrativ cu caracter individual depinde solutionarea litigiului pe fond, este competenta sa se pronunte asupra exceptiei, fie printr-o incheiere interlocutorie, fie prin hotararea pe care o va pronunta in cauza.

In situatia in care instanta se pronunta asupra exceptiei de nelegalitate prin incheiere interlocutorie, aceasta poate fi atacata odata cu fondul .

66 comments to “Cate Locuri De Parcare Trebuie Sa Asigure Dezvoltatorul Imobiliar”
  1. Buna ziua. In legatura cu aceste locuri de parcare. Acestea se vand sau se pot inchiria celor care au cumparat apartamente? Ce spune legea in acest sens?
    Va multumesc.

  2. “Construcţii de locuinţe:

    Pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu:

    * se va asigura minim 1(un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

    * se vor asigura minim 2(două)locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

    Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

    * se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

    * se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

    * este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori. ”

    ÎN CE LEGE SCRIE ASTA?

  3. HG-ul indicat mai sus, republicat in 2002 are anexa 5 cu urmatorul continut, nu cu cel spus mai sus:

    “5.11. – Construcții de locuințe
    5.11.1 – Pentru construcții de locuințe, în funcție de indicele de motorizare a localității, vor fi prevăzute locuri de parcare după cum urmează:
    ●● câte un loc de parcare la 1-5 locuințe unifamiliale cu lot propriu;
    ●● câte un loc de parcare la 1-3 apartamente pentru locuințe semicolective cu acces propriu și lot folosit în comun;
    ●● câte un loc de parcare la 2-10 apartamente în locuințe colective cu acces și lot în comun.
    5.11.2. – Din totalul locurilor de parcare pentru locuințele individuale vor fi prevăzute garaje în procent de 60-100%.”

    Acele texte sunt din HCGMB, care se aplica doar Bucurestiului si care poate fi modificata mult mai usor decat o HG.

    • Dacă nu am cumpărat loc de parcare odată cu aparatul, acum nu mai sunt parcări, iar dezvoltatorul vrea să pună barieră. E normal sa nu mai pot întra?

  4. Modificarile HG.525 le gasiti aici: https://www.mdrap.ro/proiect-de-hg-pentru-modificarea-si-completarea-hg-525-1996-pentru-aprobarea-regulamentului-general-de-urbanism

    Pag. 37 – 5.11.1

     Se va asigura minim 1 (un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 m2;
     Se vor asigura minim 2 (două) locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 m2.

    Trebuia specificat asta in articol.

  5. Buna seara,
    Sunt interesată de modul cum se repartizează cheltuielile de întreținere, cota parte indiviza, pentru un loc de parcare suprateran, intabulat pe numele proprietarului unui apartament intr un condominiu nou construit.
    Va multumesc anticipat!

  6. Buna ziua,
    Un bloc nou are parcări exterioare intabulate separat vândute proprietarilor. Curtea este împrejmuită cu gard si porți. Blocul are si parcări subterane intabulate si vândute proprietarilor.Cum se calculează cota parte întreținere pentru acestea?
    Va multumesc!

    • Am achiziționat în 2020 un imobil de 64 mp utili într-un cartier rezidențial. În acest ansamblu, dezvoltatorul are în proiect construirea a peste 200 de apartamente lăsând loc de aproximativ 30-40 de locuri de parcare. Este aceasta fracție legală sau pot acționa dezvoltatorul în instanță?
      Mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua! La început in acte apare o parcare subterana cu 7 locuri iar restul de 9 fiind lângă bloc. Inainte sa fie finalizat cu totul si sa ne mutăm toti noii proprietari, dezvoltatorul a spart parcarea parcarea subterană si a facut o încăpere care s-a vandut. Iar acum am rămas cu 4 locuri 16 apartamente si le vinde la super mega pret. Ce este de facut in privinta asta ? Tin sa mentionez ca nu a fost nimeni informat ca locurile sunt de vanzare sau închiriere. Doar în acte am văzut parcare. Atât. Va multumesc

  7. Buna ziua,

    In cazul in care in autorizatia de constructie erau spatii verzi si intre timp acele spatii verzi au fost dezlipite si au fost vandute ca parcari supraterane sau terase, ce se poate face? De asemenea, ne puteti explica care este modalitatea prin care dezvoltatorul trebuie sa puna la dispozitia locatarilor locurile de parcare pentru vizitatori? Aceste locuri trebuie transpuse in bun comun?

    Multumesc

  8. Bună seara,
    Am și eu câteva nelămuriri legate de acele locuri de parcare pentru vizitatori. Dezvoltătorul trebuie sa asigure acele locuri de parcare conform legii? Suntem puși în situația în care nu s-au spus că dacă vrem să primim vizitatori trebuie sa parcheze in afara complexului rezidential sau să parcam noi in afară și mașina aflată în vizită să parcheze pe locul pe care pe care l-am cumpărat. Conform planurilor de parcare date de dezvoltator zona din fața clădirii nu sunt marcate zone de parcare contra cost, dar dezvoltătorul ne-a anunțat prin intermediul pazei că nu vizitatori nu ai voie sa parcheze acolo. Mi-ar fi de mare ajutor o lămurire in acest caz, dacă este legală aceasta abordare și dacă într-adevăr conform legii ne poate interzice parcarea mașinilor vizitatorilor in curtea imobilului.
    Mulțumesc!

  9. Dezvoltatorul are dreptul să vândă locuri de parcare în incinta complexului de locuințe unor persoane care nu își au domiciliul în cadrul acestui complex?

      • Cum sa aiba voie cand el se obliga sa aigure un loc de parcare [entru fiecare apartament ?
        Daca vinde in exterior la preturi mari si proprietarii raman fara locuri de parcare este inselata insasi esenta legii.
        Ori obligativitatea construirii locurilor fix din asta vone, din a asigura blcoului un numar minim de parcari.

  10. Bună ziua,

    De curând am achiziționat un apartament căruia prin contractul de vânzare-cumpărare I s-a atribuit un loc de parcare. Planul locului de parcare este atașat la contract, prin anexa. După aprox 4 luni, dezvoltatorul imobiliar a redesenat parcarea astfel locul meu și-a schimbat poziția din parcare laterala cum era inițial în parcare perpendiculara pe axul drumului, totodată prin repoziționare este mai departe de întrarea în clădire, și consultând normativele nu respecta dimensiunile cerute de acestea. De fapt, nici una dintre parcările trasate nu respecta normativele în vigoare, ori nu au lățimea corespunzătoare, ori lungimea, ori lățimea cailor de acces nu este cea stabilita prin normativue. Motivația acestuia este ca în plan erau cuprinse mai multe locuri de parcare, însă în realitate, după ce acestea s-au trasat a constatat ca realitatea din teren nu corespunde cu cea din planuri. Lipsindui la final 1 loc de parcare, care desigur fusese vândut.

    Intrebarea este în ce temei legal poate face constructorul acest lucru, și care sunt căile mele de atac.

    In momentul achiziției eu am luat de buna schema. Parcarea nu era încă trasata. Locul meu nou creat de parcare nu se încadrează în normative (mai îngust, mai scurt și calea de acces subdimensionata)

  11. Bună ziua,

    De curând am achiziționat un apartament căruia prin contrat de vânzare cumpărare i-a fost atribuit un loc de parcare. Acesta este identificat cu număr pe schema atașata la contract.

    După aprox 4 luni, dezvoltatorul și-a dat seama ca trasajul nu corespunde cu schema, și ca la final ii lipsește un loc de parcare.

    Locul meu era pe poziție de parcare laterala. Constructorul a reconfigurat (retrasat) parcarea astfel ca locul mau și încă unul de lângă mine din parcare laterala s-au transformat în parcare perpendiculara pe axul drumului.

    Totodată nu respecta normativele în vigoare referitoare la dimensiunei (lungimea și lățimea mai mica, Calea de acces la parcare implicit mai mica).

    Intrebatea este, dacă dezvoltatorul poate și în ce temeinlegal are voie sa modifice o schemă, o parcare, pe care acum 4 luni mi-a vândut-o de buna. Ce cai de atac am în condițiile în care parcarea nu respecta normativele.

    Ma mulțumesc

      • Am cumparat ap in 2017, in contract nu e prevazut loc de parcare, dar toti parcam pe spatiul de langa bloc.
        Acum, vine constructorul si afiseaza la bloc ca se vinde spatiul de langa bloc, pe parcele, ca locuri de parcare ,la 3000 euro/ buc.
        Este legal sa ramanem fara parcari, fiind o proprietate privata acest grup de blocuri??
        Adica ,dupa 7 ani ,poate sa ia din fata blocului pur si simplu , terenul sa ni.l vanda??

  12. Buna ziua, am achizitionat un apartamemt de 49 mp in 2018. In contract este specificat ca am si loc de parcare inclus, insa vecinii si-au delimitat locurile din fata blocului, iar eu am ramas fara loc de parcare. Dezvoltatorul nu a delimitat locurile de parcare si nu pare sa vrea sa faca acest lucru. Cum pot actiona in instanta acest lucru pentru a putea beneficia de loc de parcare prevazut in contractul meu de vanzare cumparare? Va multumesc.

  13. Buna ziua. Locuiesc in Jud Iași, pe un drum privat/ de acces lat de 6 m. Eu și încă 2 parcele avem cotă indiviză pe o fâșie de drum cu lățimea de 2.9 m, iar cei de vizavi pe fâșia de 3.1 m (probabil, in actele mele văd doar 3 parcele și drumul de pe partea noastră). Vizavi drumul coboară cu încă 2 parcele dar doar pe drumul de acces lat de 3.1 m. Recent a fost achiziționată de un investitor imobiliar prima parcela cu drum de acces de 3.1 m, ultima care mai era fără construcție pe parcelă. Întâmplarea face că același investitor are niște terenuri paralele cu terenul și drumul meu privat, unde a construit și vrea să construiască în continuare blocuri D+P+2E+Supraetajare. Pentru construcția unui nou bloc pe un teren paralel cu mine el folosește drumul meu privat pentru simplu motiv că are cotă indiviză pe acest drum, dar această cotă indiviză o are pentru parcela cu deschidere la acest drum, nu pentru o altă parcelă care nu are nici o legătură cu drumul privat. Vă imaginați ce trafic de mare tonaj o să fie pe acest mic drum: betoniere, camioane cu moluz, cu materiale…
    Mai mult decât atât ca să poată construi cât mai multe apartamente pe acea parcela paralelă cu drumul meu (dar nu are deschidere la drumul meu privat, între el și drumul privat este fâșia cu proprietatea mea privată și a vecinilor mei), vrea să construiască o parte din locurile de parcare pe care i le cere legislația, pe parcela aflată la drumul privat al meu, al lui și al vecinilor, întrucât nu are loc să le facă pe toate acolo, pe o fâșie de 20×50 m, acolo vrea să construiască blocul, pe toată suprafața dacă ar putea.. Deci investitorul vrea ca pe un drum privat să circule zilnic 20-25-30 autoturisme care proprietarii acestora locuiesc în bloc care nu are legătură cu drumul nostru privat.

    Nu mai spun de studiu de însorire, că în jur sunt case particulare P+1….

    Nu știu cât de bine m-am exprimat, în rezumat ar fi că un investitor a achiziționat o parcela aflată pe un drum privat și vrea să folosească acest drum întâi trecând cu toată logistica pt a putea construi un bloc care nu are nimic în comun cu drumul privat, decât că e aceeași societate proprietară și pe parcela aflată la drumul privat. În a 2 etapa, după finalizarea blocului, vrea să vândă locuri de parcare de pe parcela cu acces privat celor din blocul cu pricina, care nu are acces la drumul privat

  14. Buna seara.
    Așa lucrați voi, publicați comentariile după mai multe zile/săptămâni ?? Sau nu a fost aprobat comentariul meu??
    Dacă nu era aprobat comentariul atunci normal cred că era să primesc o informare pe email.
    Seara buna.

  15. Buna seara.
    Așa lucrați voi, publicați comentariile după mai multe zile/săptămâni ?? Sau nu a fost aprobat comentariul meu??
    Dacă nu era aprobat comentariul atunci normal cred că era să primesc o informare pe email. Nu pleacă comentariul mai departe cu adresa de email emil750262@yahoo.com. Deci a trebuit să folosesc o adresă veche nefolosită de mulți ani, unde nu mai știu parola…
    Seara buna.

  16. Buna ziua,

    Sunt pe cale sa achizitionez un apartament, care are 2 locuri de parcare, au toate aprobarile de la toate institutiile statului, dar nu se respecta 2 lucruri:
    – lungimea parcarii, conform normativului trebuia sa fie 5m(este parcare la 90grade) – este un stalp montat la capatul parcarii, 15-20cm lipseste din lungimea parcarii;
    – drumul de acces, conform normativului, trebuia sa fie 5m, dar lipsesc 15-20cm din latimea drumului.
    Dezvoltatorul nu doreste sa modifice actele, deoarece vor fi afectate toate cele 139 apartamente.

    Ce pot sa fac in aceasta situatie, documenetele aferente inca nu le-am primit, cica le voi primi doar dupa semnarea contractului.

    Normativ: NP 24-97, din 28.11.1997
    Tabel 6.2.2. Dimensiuni şi unghiuri ale locurilor de parcare

    NOTĂ:

    1. Sunt utilizabile ca limite pentru măsurarea locurilor de parcare:

    • orice alt element de construcţie sau protecţie ce matenalizează aceleaşi limite.

  17. Buna seara,
    Daca am cumparat un apartament, iar după 2 ani de folosire gratuita a parcării dezvoltatorul impune cumpararea sau inchirierea locului de parcare la niste prețuri exorbitante, nesimțite, ce cai legale avem pentru a obține un preț sau o chirie decente? Vă mulțumesc anticipat!

  18. BUNA ZIUA,CATE LOCURI DE PARCARE SUNT NECESARE LA O CLADIRE CU 9 APARTAMENTE IN SINAIA.SUPRAFATA APARTAMENTELOR INTRE 45-60M2.
    VA MULTUMESC
    DAN POPESCU

  19. Domnule avocat, un dezvoltatator nea spus verbal cand am cumparat apartamentul ca locul de parcare e inclus si acum dupa 7 ani ni le vinde sau inchiriaza la preturi uriase ,e legal sa ne scoata din parcare daca nu cumpărăm sau inchiriem?

  20. Domnule avocat, un dezvoltatator nea spus verbal cand am cumparat apartamentul ca locul de parcare e inclus si acum dupa 7 ani ni le vinde sau inchiriaza la preturi uriase ,e legal sa ne scoata din parcare daca nu cumpărăm sau inchiriem?

  21. Buna ziua Domnule Cuculis

    Am achizitionat un apartament intr-un bloc noc impreuna cu un loc de parcare suprateran. La receptia apartamentului mi sa repartizat locul de parcare in fata altui bloc la o distanta de aproximativ 80 de metrii de blocul in care am cumparat apartamentul.In antecontractul de Vanzare Cumparare se specifica ca; Locul de parcare suprateran se va construi in jurul blocului . As putea sa -i actionez in judecata? As primi castig de cauza?
    Va multumesc!

  22. Buna ziua,
    As dori va rog sa stiu daca prin “a asigura” un loc de parcare inseamna ca in calitate de proprietar sa il cumperi sau il asigura gratis? Legea spune gratis?
    Si daca dezvoltatorul nu este obligat sa asigure pt toqte apartamentele locul de parcare, cum se impart acestea echitabil? Daca dezvoltatorul le da dupa preferinte, ce drept au ceilalti proprietari?
    Multumesc!

  23. Buna ziua,

    Exista vreo obligatie prin care dezvoltatorul trebuie sa instiinteze cumparatorii existenti si viitori in legatura cu disponibilitatea locurilor de parcare din incinta complexului rezidential?

    Contextul intrebarii:
    La solicitarea cumparatorului (existent/viitor) de a afla care sunt locurile de parcare disponibile pentru achizitie din complex, dezvoltatorul prezinta doar 4-5 locuri de parcare ca fiind disponibile, amplasate de obicei in locuri in care vanzarea acestora ar fi dificila, spre ex. langa ghena de gunoi.
    Doar dupa lungi discutii, apar deodata locuri de parcare disponibile si in vecinatatea cladirii, dar cu tarif mult mai mare, fata de cele propuse initial.

    Va multumesc!

  24. Buna ziua,

    Locuiesc intr -un ansamblu de 3 blocuri , cu drum privat ( al constructorului) . Cand am cumpart apartamentul acum 7 ani, atat eu cat si vecinii ni sa promis de catre acesta parcari cu CF, mentionez ca parcari sunt doar ca nu vrea sa le vanda si a pus o bariera la drumul privat , asa a constrans vecini cu masini sa ii plateasca lunar o suma de bani pe fiecare parcare in parte( bani sunt incasati fara bon fiscal, nu este spatiu verde , nu este spatiu pentru copii, drumul este extraordinar de rau, in afara barieri nu se poate parca deoarce cei de la primarie au facut trotuare si au pus stalpi de aceeia mici pentru a nu se parca pe trotuar( lucru foarte corect) , Intrebarea mea este :

    1. este corect ce face acest domn? sa profite de toate circumstantele mentionate mai in sus ?
    2. este legal sa construiasca fara a oferi posibilitatea de cumparare a unui loc de parcare ?
    3.este legal sa monteze o bariera si doar cei care platesc lunar sa aiba posibiltatea sa intre pe acest drum ?
    4.este legal sa construiasca fara spatiu verd/loc de joaca pentru copii?

    Va multumesc mult 🙂

  25. Buna ziua,
    Am achizitionat un ap iar dezvoltatorul nu a asigurat numarul de locuri de parcare la numarul de apartamente. Si a cerut si o suma considerabila pt achizitionarea unui loc. Sunt 52 apartamente si 32 locuri de parcare. Din punct de vedere legal nu trebuia sa asigure cate 1 loc de parcare pt fiecare ap??? Cand l-am intrebat daca apar mai multe cereri de locuri de parcare a spus ca suplimenteaza. Si am intrebat unde, pt ca nu mai sunt locuri in zona de resedinta. Si mi-a raspuns ca pe verticala. Deci va rog sa imi spuneti ce pot face legat de asigurarea macar a unui loc de parcare, avand in vedere ca eu am 2 masini. Si inca ceva, mi-a mai spus ca atunci cand se va pune bariera la intrare nu voi mai putea sa intru deoarece nu am loc de parcare achizitionat.

  26. Buna ziua,
    Am achizitionat un ap iar dezvoltatorul nu a asigurat numarul de locuri de parcare la numarul de apartamente. Si a cerut si o suma considerabila pt achizitionarea unui loc. Sunt 50 apartamente si 30 locuri de parcare. Din punct de vedere legal nu trebuia sa asigure cate 1 loc de parcare pt fiecare ap??? Cand l-am intrebat daca apar mai multe cereri de locuri de parcare a spus ca suplimenteaza. Si am intrebat unde, pt ca nu mai sunt locuri in zona de resedinta. Si mi-a raspuns ca pe verticala. Deci va rog sa imi spuneti ce pot face legat de asigurarea macar a unui loc de parcare, avand in vedere ca eu am 2 masini. Si inca ceva, mi-a mai spus ca atunci cand se va pune bariera la intrare nu voi mai putea sa intru deoarece nu am loc de parcare achizitionat.

  27. Daca nu doresc sa achizitionez contra cost(pret exorbitant)loc de parcare,apart.54 mp +balcon 22mp si nu e prevazuta in antecontract achizitionarea,dar se pun presiuni intrucat antecontractul expira in 30 dec.2022,in sensul OBLIGATIVITATII achitarii locului de parcare,ce solutii am?

  28. Sunt proprietarul unui apartament de 36mp din 2019 într-o asociație care conține 7 blocuri construite inițial din provincie.
    Sunt 24 de apartamente în fiecare bloc.Deficitul de locuri de parcare este de 45.
    Comitetul executiv poate hotăra la ce aprtamente se pot aloca parcările?

  29. Buna seara, la un bloc cu 62 de apartamente, 46 locuri subterane si 14 supraterane, dar toate cumparate, dezvoltorul nu are obligatia sa asigure sa asigure si locuri de vizitatori ? As vrea sa il fac cumva pe dezvoltator sa ne lase cele 2-3 locuri care au ramas nevandute pt vizitatori si as vrea sa stiu baza legala care sa o invoc. Multumesc

  30. Buna ziua! Ansamblu rezidential de blocuri in Bucuresti. Este obligat dezvoltatorul sa asigure locuri de parcare destinate vizitatorilor? In REGULAMENTUL GENERAL DE URBANISM nu este mentionat ceva de legat de vizitatori pt construcții de locuințe, insa in postarea dvs. vad ca se mentioneaza ca este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.
    Imi puteti indica ce lege il obliga pe dezvoltator sa asigure astfel de locuri? De asemenea, acestea in proprietatea cui intra dupa predarea ansamblului?
    Multumesc!

  31. Am cumparat un loc de parcare ,fiind ultimul din spatiul de parcare locul din fata lui era lasat liber ca fiind socotit spatiu de acces in parcare pentru urmatoare parcare .Ulterior dezvoltatorul a vandut locul motivand ca nu poate construi acea cale de acces ,astfel ingradidu-mi dreptul de folosinta al acelui loc ,nemaiavand spatiu de intoarcere si a intra in locul de parcare . Consider ca am fost inselat si mi s-a vandut un bun cu viciu ascuns de care nu ma pot folosi in mod normal .pentru a parca cu spatele trebuie sa intru cu spatele in rampa si sa parcurg mai bine de 50m lungime cu spatele. vreau sa stiu daca este legal ce a facut dezvoltatorul si care este solutionarea legala .Va multumesc ! O zi frumoasa !

  32. Buna ziua,
    As dori sa stiu daca locurile de parcare pentru vizitarori pot fi taxate (cu ora ) de catre dezvoltator.
    De asemenea, dupa cat timp ele pot fi vandute asociatiei de propritari, locurile respective avand ca principal role deservirea complexului.

    Multumesc

  33. Buna ziua,

    Astazi fac o rezervare pentru un loc de parcare, in urma rezervarii unui apartament. In aceasta rezervare scrie :

    Cota parte de 1/60 din terenul identificat cu numar cadastral 243535 situat in Bd.- , Mun. – sector – in suprafata totala de 991 mp, respectiv suprafata de 16,5 mp.
    Art. 2 Cumparatoarea declara ca este de acord si intelege si accepta faptul ca locul de parcare se afla constituit pe un lot de teren, din care fiecare coproprietar detine o cota parte indiviza. De asemenea, Cumparatoare mai intelege ca locul de parcare este identificat doar in scopul dobandirii unului drept de folosinta neexclusiva si nepermantenta asupra unui loc de parcare, ce se afla constituit pe un lot de teren aflat in coproprietate, fara a putea solicita plata oricaror despagubiri sau penalitati si de orice natura ar fi acestea, intelegand caracterul locului de parcare aflat in coproprietate indiviza, ce face obiectul prezentului contract. Identificarea locului de parcare aflat in folosinta se va face prin semnarea unui proces-verbal de predare-primire.

    Acest loc de parcare, am dreptul de proprietate/vanzare asupra lui sau doar de folosinta?

    Multumesc mult!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.