Cei nouă judecători CCR au decis: Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Plenul Curții Constituționale s-a reunit marți, la ora 10.00, pentru a decide asupra validității referendumului pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu. După două ore de şedinţă, cei nouă judecători au decis cu majoritate de voturi invalidarea referendumului.

UPDATE 12.40 Şedinţa CCR s-a terminat după două ore. Potrivit România TV, cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au decis invalidarea referendumului. Decizia a fost adoptată cu două treimi, respectiv şase voturi în favoarea invalidării referendumului.

Decizia urmează să fie semnată de toţi judecătorii Curţii, după care va fi trimisă Parlamentului. După ce aleşii poporului vor lua act de această decizie, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 11.14 Parlamentul a trimis o notă către Curtea Constituţională, semnată de preşedinţii ambelor Camere, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, în care se prezintă poziţia legislativului în ceea ce priveşte referendumul. Potrivit lui Valeriu Zgonea, acest punct de vedere emis de Parlament este legal.

Va fi Traian Băsescu reinstalat în funcţie?

“Un punct de vedere juridic vis-a –vis de listele electorale. E vorba de argumentații juridice și la prima ședință am trimis un astfel de punct de vedere. Sunt date strict juridice, nicidecum de interpretare a cifrelor. Interpretare pe legislație. Dacă CCR va lua în considerare nota noastră e greu de precizat”, a declarat Filip pentru NewsIn.

UPDATE 10.09  Şedinţa Curţii Constituţionale, în care ar urma să fie luată o decizie referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a început.

UPDATE 10.03 Judecătorul Valentin Zoltan Puşcaş a spus, la intrarea în sediul CC, că din punctul său de vedere Curtea Constituţională va lua marţi o decizie privind referendumul.

Întrebat despre o posibilă decizie cu un vot de 5 la 4, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a răspuns: “Asta vă doriţi?”.

UPDATE 10.02 În faţa Curţii Constituţionale s-au adunat câteva zeci de cadre militare disponibilizate pentru a protesta. Aceştia cer validarea referendumului. Pichetarea sediului CCR a început ieri, la ora 18.00, atunci când în faţa clădirii s-au adunat aproximativ 20 de persoane.

Peste 200 de persoane protestează la sediul Curţii Constituţionale

SMCD a anunţat de ieri, printr-o informare semnată de preşedintele sindicatului, colonelul Mircea Dogaru, că vor picheta sediul CCR până când se va lua decizia corectă.

Militarii adunaţi în faţa sediului CCR cer celor nouă magistraţi “să fie cu poporul” şi spun că doresc validarea referendumului din 29 iulie. În faţa sediului se pot auzi huiduieli şi lozinci precum “Jos Băsescu!” și flutură pancarte cu mesaje precum “Băsescu, ieşi afară din CCR”, “Sus Băsescu, ca Sadam Hussein”.

Zgomotul făcut de protestatarii se aude până la intrarea în sediul Curții.

UPDATE 09.30 Judecătorul CCR Tudorel Toader a declarat la sosirea la Curtea Constituţională că este posibilă o amânare.

Magistrații se reunesc din nou, după ce luni Guvernul a transmis către Curte ciferele finale privind numărul de electori. În urma centralizării datelor primite de la primării, MAI și MAE, s-a stabilit că există un număr de 512.379 de buletine expirate, alte 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, iar în afara granițelor se află 3.520.397 de români.

În urmă cu o săptămână, Curtea a decis să preschimbe termenul de judecată pentru examinarea procedurii de organizare a scrutinului și validarea sau invalidarea acestuia la cererea lui Traian Băsescu.

“În vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită, pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, (…) Plenul Curţii a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la 31 august la 21 august”, se arată în comunicatul CCR.

“Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (pâna la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăsurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, <<listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv>>”, a concluzionat Curtea după ce a analizat scrisoarea prim-ministrului.

Este posibil ca plenul CCR să discute și numărul de voturi necesar pentru a se decide validitatea referendumului, respectiv cinci la patru dintre judecători sau de şase la trei.

Potrivit unor surse din CCR, discuţiile vizează faptul că în Legea de organizare a Curţii se precizează că este nevoie de două treimi dintre judecători pentru validarea referendumului, în timp ce pentru invalidare nu este stabilit numărul de judecători care să ia decizia.

 

Sursa – adevarul.ro

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.