Clauze abuzive in contractele de credit? Cum se castiga un proces cu banca si ce trebuie sa fac daca sunt executat silit de catre banca ? Modificarile codului de procedura civila cel mai probabil se vor amana din nou!

Clietii bancilor in general se sperie cand aud de un posibil litigiu cu banca. Mai mult de atat chiar daca au semnat un contract ce contine clauze abuzive, acesta poate fi desfiintat partial, recalculata dobanda de la semnarea lui si pana la zi iar mare parte din comisioane efectiv restituite. Dupa castigarea irevocabila nu trebuie decat sa puneti in executare silita hotararea respectiva .
Persoanele care au observat în contractele de împrumut încheiate cu băncile existenţa unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie să se adreseze urgent instanţelor, existând şanse imense de a câştiga procesele, a declarat avocatul Cuculis Adrian, reprezentantul Casei de Avocatură “Cuculis”, precizând că dintre cele aproximativ 6000 de procese iniţiate în toată ţara, faţă de şapte bănci, doar 22 au fost câştigate de acestea.

“Oamenii nu trebuie să fie descurajaţi de presiunile care se fac asupra lor. Procedurile sunt extrem de simple, putând fi iniţiate şi în cazul în care banca a trecut la executarea silită a imobilului ipotecat. Toate căile trebuie parcurse, chiar dacă împrumutatul a semnat contractul sau actul adiţional ce conţine clauzele abuzive” În ceea ce priveşte paşii de urmat, acesta a explicat că persoana împrumutată se poate adresa instanţei, iar după obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile ar trebui să se adreseze executorului judecătoresc pentru executarea silită a băncii.
In cazul in care ne aflam in punctul executarii silite in mod favorabil , clauzele abuzive va sar in ajutor in sensul ca puteti DESFIINTA executarea silita, prin invocarea acestor clauze in cazul executarii.

DE RETINUT ESTE CA DESI ACTIONAM IN JUDECATA BANCILE, TREBUIE SA NE PLATIN RATELE IN CONTINUARE, IAR ULTERIOR SUMELE DE BANI RETINUTE ABUZIV LE VOM PUTEA RECUPERA ” A EXEPLICAT AVOCATUL CUCULIS”

Cele 6.000 de procese au fost iniţiate împotriva băncilor Volksbank, BCR, OTP, Piraeus, Banca Transilvania, Bancpost şi UniCredit Ţiriac.

Care sunt comisioanele percepute abuziv

Băncile au perceput diferite comisioane abuzive, precum comisioane de administrare, de rezervă sau de risc. “Banca a prevăzut comision de risc asupra creditului, comision care este ilegal şi care trebuie restituit, chiar dacă banca se apără invocând că acest comision este perceput pentru a elimina riscul dat de portofoliul de clienţi sau credite neprofitabile”, aplicarea acestui comision înseamnă că nu banca îşi asumă riscul, ci împrumutaţii care plătesc la timp. “Mai mult, contractul este un credit ipotecar, ceea ce înseamnă că acest contract este dublu garantat. Faptul că acest comision este stabilit printr-o clauză abuzivă rezultă şi din faptul că, deşi clienţii îşi îndeplinesc obligaţiile, acest comision nu li se restituie, fiind înregistrat de bănci drept venituri din dobânzi.
Un alt comision perceput abuziv este cel de urmărire a riscurilor, calculat la valoarea iniţială a creditului, nu la sold, aşa cum ar trebui. “De exemplu, un comision lunar de 0,35% reprezintă un comision anual de 4,2%, ceea ce poate fi uneori un cost mai mare chiar decât costul cu dobânda. Este evident că ne aflăm în prezenţa unui alt tip de dobândă mascată, disimulată sub denumirea de comision. De aceea, toate argumentele relative la comisionul de administrare sunt valabile, mutatis mutandis, şi în cazul acestui tip de comision”, nici acest comision nu este returnat de bancă la achitarea integrală a împrumutului, nici măcar în cazul în care consumatorul a fost bun-platnic şi nu au existat incidente pe tot parcursul contractului.
Altfel spus, chiar în situaţia în care consumatorul îşi îndeplineşte întocmai obligaţiile de plată, băncile se vor îmbogăţi “fără justă cauză în defavoarea clienţilor care, cu toate că şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, vor plăti lunar un comision de urmărire a riscului, fără ca riscul să fie materializat”.
Şi riscul deprecierii garanţiilor şi al neîncasării valorii în cazul vânzării este de asemenea suportat de către împrumutat, care va răspunde cu toate bunurile sale. “Riscul de piaţă trebuie să fie asumat în egală măsură de ambele părţi, atât de bancă, care este jucător profesionist, cât şi de consumator”.
Volksbank a pierdut 90% din procese, iar BCR 75%

Băncile pierd tot mai multe procese intentate de clienţi din cauza clauzelor abuzive impuse în contractele de împrumut.Bncile au pierdut între 75 şi 90 la sută, câştigând doar 22 dintre cele aproximativ 6000, restul fiind încă pe rolul instanţelor. Procentul proceselor câştigate diferă de la bancă la bancă, BCR pierzând 75 la sută dintre litigii, pentru că documentele au fost întocmite ceva mai corect, lider în topul băncilor cu probleme fiind Volksbank, cu 90 la sută din sentinţe defavorabile.
Statistica la nivel naţional arată că motivul pentru care au fost iniţiate majoritatea proceselor priveşte comisionul de risc şi cel de administrare, percepute abuziv de către instituţiile financiare. “Aceste clauze sunt anulabile în instanţă, chiar dacă clientul a semnat actul adiţional în care sunt stipulate”,potrivit Legii 193/2000, orice client are dreptul de a negocia dobânda cu banca.
Potrivit statisticii, în urma proceselor câştigate definitiv şi irevocabil de către clienţi,Volksbank are de restituit 4.00000ei, reprezentând comisioanele de risc şi de administrare percepute abuziv, în timp ce BCR are de plătit 6.00000ei.
“Deşi există sentinţe care ar trebui executate, băncile dau cu greu banii înapoi. Până acum nu avem cunoştinţă ca vreo bancă să fi modificat vreun contract, deşi s-au emis hotărâri irevocabile şi executorii.

http://www.curierulnational.ro

Solutia si singura posibilitate reala de rezolvare atat a unor executari silite cat si a ELIMINARII CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT, este instanta de judecata. De ex. prin eliminarea unei clauze abuzive de stabilire abuziva a modificarii dobanzii, imprumutatul/debitorul poate ajunge de la o rata de 500 de E sau de CHF la o rata de 250 EURO sau Chf plus restituirea sumelor incasate de catre banca cu titlu de comisioane abuzive.

AVOCAT CUCULIS – Specialist in drept BANCAR, Clauze Abuzive, Executari Silite

0722298011

2 comments to “Clauze abuzive in contractele de credit? Cum se castiga un proces cu banca si ce trebuie sa fac daca sunt executat silit de catre banca ? Modificarile codului de procedura civila cel mai probabil se vor amana din nou!”
  1. Comisioanele incasate abuziv vor fi restituite pentru toata perioada imprumutului sau doar incepand cu data de 1 octombrie 2013?
    Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.