Pentru aceste motive, Curtea (Camera a patra) declară:
1) Dispozițiile Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretate în sensul că:
– pe de o parte, se opun unei reglementări naționale potrivit căreia sarcina probei privind neexecutarea obligațiilor prevăzute la articolele 5 și 8 din Directiva 2008/48 revine consumatorului și,
– pe de altă parte, se opun posibilității ca, din cauza unei clauze standard, instanța să fie obligată să considere că consumatorul a recunoscut deplina și corecta executare a obligațiilor precontractuale care îi incumbă creditorului, această clauză determinând astfel o răsturnare a sarcinii probei privind executarea obligațiilor menționate de natură să compromită efectivitatea drepturilor recunoscute de Directiva 2008/48.
2) Articolul 8 alineatul (1) din Directiva 2008/48 trebuie interpretat, pe de o parte, în sensul că nu se opune ca evaluarea bonității consumatorului să fie efectuată doar pe baza informațiilor furnizate de acesta din urmă, cu condiția ca informațiile respective să fie într‑un volum suficient și ca simple declarații ale consumatorului să fie însoțite de înscrisuri justificative, și, pe de altă parte, în sensul că nu impune creditorului să efectueze controale sistematice ale informațiilor furnizate de consumator.
3) Articolul 5 alineatul (6) din Directiva 2008/48 trebuie interpretat în sensul că, deși nu se opune ca creditorul să furnizeze explicații corespunzătoare consumatorului înainte de a fi evaluat situația financiară și nevoile acestuia din urmă, este posibil ca evaluarea bonității consumatorului să impună o adaptare a explicațiilor corespunzătoare furnizate, care trebuie comunicate consumatorului în timp util, anterior semnării contractului de credit, fără să dea însă naștere obligației de a întocmi un document specific.
avocat Cuculis 0722298011
Vrem sa ne spuneti ce putem face in mod concret sa ne unim cumva pentru ai obliga pe cei care sunt in masura sa ia masuri legale pentru atenuarea acestui soc care va distruge multi oameni mai ales tineri . ma intreb ce va face banca cu atatea case ca au scazut ca si valoare si tot nu vor acoperii paguba ca sa nu mai spun ca in mare parte sunt salariati ai bancilor ma refer la debitorii de lux care si ei vor pierde nu numai locul de munca dar si casele ca nu vor mai avea cu ce sa achite ratele . Bancile vor dori sa-si rentabilizeze profitul si ce vor face vor disponibiliza multi salariati pe care i-am denumit debitori de lux si care daca ramaneai o luna cu rata neplatita te jigneau, te speriau si te puneau defiecare data la colt . Trebuie facut ceva concret pentru a fi auziti cred ca netul este deja prea putin. Deja toti isi bat joc de noi si ne trateaza cu cinism spunand ca suntem vinovati ca am acceptat o moneda exotica ca si cum ai fi putut sa te imprumuti in alta moneda sau in lei . Trebuie sa facem ceva pentru casele noastre .
Buna ziua stimta doamna, noi ne luptam cu clauzele abuzive din 2010 insa au aparut peste noapte pararei ca tot pagubitul este vinovat, puteti coaliza intr-un grup si ulterior sa ii actionam in instanta intr-un grup la nivel national de 3000-4000 de persoane pentru a da sens actiunii, av Cuculis 072229801