Desi in ultima vreme , autoritatea a primit multe solicitari din partea imprumutatilor la banci, asta nu inseamna ca toate solicitarile au fost indreptate corect. Nu toate aspectele, cum ar fi, restituirea sumelor de bani, pot fi cerute prin ANPC, acestea facand obiectul unei cereri in instanta.
Anpc a precizat ca – Prin formulari evazive si ambigue, banca a evitat sa precizeze raspunsul la intrebarea privind provenienta procentului de reducere de 22,5%, respectiv daca acesta este un act de liberalitate al bancii sau o restituire de sume (comisioane cu care costul total al creditului a fost grevat).
– Banca a procedat in acelasi fel si in privinta intrebarii referitoare la restituirea comisionului de risc incasat deja (restituirea acestor sume trebuie sa se faca prin punerea la dispozitie in contul clientului si nu prin scaderea la sold).
– Referitor la clauza prin care clientul Volksbank este obligat sa semneze in bloc oferta, inclusiv cu clauza prin care clientul trebuie sa renunte la orice pretentie in raport cu banca, ANPC a constatat ca aceasta este o clauza abuziva a bancii.
In urma acestor constatari, ANPC a sanctionat contraventional Volksbank Romania si a aplicat urmatoarele masuri:
- Eliminarea din oferta a clauzei referitoare la renuntarea la pretentii.
- Comisionul de risc deja incasat se va restitui clientului in contul acestuia si nu prin scaderea din sold.
- Informarea prealabila a clientilor cu privire la provenienta reducerii de 22,5%.
Respectarea ordinii de efectuare a operatiunilor (reducerea de 22,5% din sold si apoi scontarea comisionului de risc) in cazul perfectarii ofertei.
avocat Cuculis Adrian
avocat@indrumari-juridice.eu