Comision De Acordare Si Comision Urmarire Riscuri BCR S.A Declarate Clauze Abuzive-Instanta Dispune Restituirea Banilor Incasati Cu Dobanda Legala-Avocat Cuculis

Declararea Ca Abuzive A Clauzelor Din Contractul Bancar al BCR Cu Privire La Comisionul De Risc si Acordare-Instanta Dispune Restituirea Sumelor De Bani Incasate Cu Titlu de Clauze Declarate Abuzive Plus Dobanda Legala-Avocat Cuculis

Primul proces in care s-a invocat si caracterul abuziv al clauzei de risc valutar in EURO.

Astfel, dupa pronuntarea data de catre instanta, a fost declarata nulitatea absoluta a clauzelor referitoare la cele doua comisioane de acordare dar si de risc. Instanta a dispus si aplicarea unei dobanzi legale la sumele pe care Banca urmeaza sa le restituie.

Dosar: 6860/301/2017

BURLACU GEORGETA la C.A Cuculis & Asociatii Reclamant
BANCA COMERCIALA ROMANA SA Pârât

 

Şedinţe

11.12.2017
Ora estimata: 13:00
Complet: C 34 Civil
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge exceptia prescriptiei dreptului de a solicita constatarea caracterului abuziv/anularea clauzelor din contractul de credit si restituirea sumelor achitate în baza contractului de credit, invocată de pârâtă, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea formulată de reclamanta Burlacu Georgeta în contradictoriu cu pârâta BANCA COMERCIALA ROMANA SA.

Constată caracterul abuziv al clauzelor prevăzute la art.9 lit.a si art.9 lit.c din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr.2008517391 din data de 01.07.2008 si al clauzei prevăzute la art. 5 teza finală din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr.2008517391 din data de 01.07.2008.

Respinge capătul de cerere cu privire la stabilizarea cursului de schimb euro/leu la data de 01.07.2008, data încheierii contractului de credit, si capătul de cerere cu privire la comisionul de administrare, ca neîntemeiate. Dispune eliminarea clauzelor prevăzute la art.9 lit.a si lit.c si art. 5 teza finală din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr.2008517391 din data de 01.07.2008.

Obligă pârâta la restituirea sumelor achitate de reclamantă cu titlu de comision de acordare, comision de urmărire riscuri si la restituirea sumelor achitate cu titlu de dobândă peste valoarea dobânzii de 9% pe an, de la data de 01.07.2008 până la data rămânerii definitive a hotărârii.

Obligă pârâta la plata dobânzii legale aferentă fiecărei sume pentru care s-a dispus restituirea prin prezenta hotărâre, de la data achitării fiecărei sume pentru care s-a dispus restituirea si până la data restituirii. Obligă pârâta la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat. Respinge cererea pârâtei de acordare a cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucure?ti. Pronuntată în sedin?ă publică, astăzi, 11.12.2017.
Document: Hotarâre    11.12.2017

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000534538&id_inst=301

Asa cum am mai spus si cum arata si CJUE In cauza 143/13 pronuntata in 2015 – Clauze care conțin un «comision de risc» perceput de creditor și care îl autorizează pe acesta, în anumite condiții, să modifice în mod unilateral rata dobânzii” pot fi analizate sub aspectul caracterului abuziv.

Implicit, perceperea unui comision de risc si de acordare, are un impact negativ financiar si debalansator intre drepturile si obligatiile partilor, inca de la momentul semnarii contractului.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Cerere Inscriere In Procesele Colective Pentru Elimnarea Clauzelor Abuzive Si Inghetarea Cursului Valutar Plus Restiutire Excedent Platit

Comision De Acordare Si Comision Urmarire Riscuri BCR S.A Declarate Clauze Abuzive-Instanta Dispune Restituirea Banilor Incasati Cu Dobanda Legala-Avocat Cuculis was last modified: December 12th, 2017 by Avocat Cuculis Adrian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.