Competenta D.N.A – Directia Nationala Anticoruptie

Dat fiind faptul ca biroul nostru se ocupa si are pe rolul parchetelor cazuri date in competenta DNA, iar clientii biroului in momentul in care apeleaza la noi trebuie sa fie informati, va prezentam pe scurt COMPETENTA GENERALA A ACESTEI institutii DE PARCHET –

 

Prin cadrul legislativ creat de legea care înființa acestă structură, Parchetului i s-a oferit competențe în vederea combaterei corupției la nivel înalt și mediu. DNA este o entitate independentă în raport cu instanțele judecătorești, cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.

Infracțiunile care intră în competența Parchetului sunt cele care au ca obiect al infracțiunii bunuri sau sume care sunt echivalentul a peste 10.000 de euro, în acest caz putând fi cercetate persoane indiferent de calitatea acestora. Parchetul poate cerceta și infracțiunile conexe actelor de corupție dacă aceste infracțiuni au cauzat un prejudiciu mai mare de 200.000 de euro sau dacă aceste tipuri de activități au perturbat grav bunul mers al autorităților publice, instituțiilor publice. DNA are competențe exclusive și nelimitate în combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv în urmărirea membrilor Parlamentului.

Prin modificările legislative ulterioare competența Parchetului a fost redusă în ceea ce privește corupția mică, fiind eliminate competențele în ceea ce privește primarii orașelor și comunelor, agenți de poliție și notari. Infracțiunile de corupție săvârșite de cei care sunt incluși în aceste ultime categorii revin procurorilor de la celelalte parchete de pe lângă instanțe.

Orice tip de act de corupție este instrumentalizată de DNA, dacă cel care săvârșește acest tip de infracțiune se încadrează în una din aceste categorii:

 • Demnitari publici: deputați, senatori, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat și asimilații acestora, consilieri ai miniștrilor, consilierii prezidențiali și consilierii de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, consilierii de stat ai Primului-ministru, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene, primarul general și viceprimarii municipiului București, primarii și viceprimarii sectoarelor municipiului București, primarii și viceprimarii municipiilor, consilierii județeni, prefecții și subprefecții;
 • Juriști: judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și ai Curții Constituționale, ceilalți judecători și procurori; membrii Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Consiliului Legislativ și locțiitorul acestuia, Avocatul Poporului și adjuncții săi;
 • membrii și controlorii financiari ai Curții de Conturi și ai camerelor județene de conturi, guvernatorul, prim-viceguvernatorul și viceguvernatorul Băncii Naționale a României, președintele și vicepreședintele Consiliului Concurenței, comisarii Gărzii Financiare, personalul vamal, persoanele care dețin funcții de conducere, de la director inclusiv, în cadrul regiilor autonome de interes național, al companiilor și societăților naționale, al băncilor și societăților comerciale la care statul este acționar majoritar, al instituțiilor publice care au atribuții în procesul de privatizare și al unităților centrale financiar-bancare, persoanele prevăzute la art. 81 din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare, lichidatorii judiciari, executorii Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS);
 • Militari și polițiști: ofițeri, amirali, generali și mareșali; ofițeri de poliție;
 • conducătorii autorităților și instituțiilor publice centrale și locale și persoanele cu funcții de control din cadrul acestora, cu excepția conducătorilor autorităților și instituțiilor publice de la nivelul orașelor și comunelor și a persoanelor cu funcții de control din cadrul acestora, avocați etc.

DNA are autoritatea de a ancheta și infracțiunile îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, [2] indiferent de valoarea pagubei, precum și infracțiunile de macrocriminalitate economico-financiară, dacă acestea au cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 de euro, în cazurile de:[3] înșelăciune, formele abuzului în serviciu, anumite infracțiuni prevăzute în Codul Vamal, infracțiunile prevăzute în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

 

Av Cuculis 0722298011

6 comments to “Competenta D.N.A – Directia Nationala Anticoruptie”
 1. Buna Ma numesc vasile şi va scriu din Londra ma socat niste cuvinte ale unui professor venit aicea de un an jumate şi il plates te cu 10 milioane (vechi) ma socat vorbele ce lea spus. Ca el se-a rezolvat problema ca poate sta şi Lucra mult tinp . El e PROFESOR in BOTOSANI si il cheama CRISTI se poate asa ceva …. cand uni oameni şi copii nu is permit sa ia ceva in picioare sau niste ahine de iarna ..eu am sa anunt mass media nu se poate asa ceva coruptie e foarte mare ..va multumesc Vasy

 2. Buna ziua.
  Ma numesc Georgeta sunt din Bucuresti. si am avut calitatea de petenta.
  In penal m-am judecat cu o “intimata” , catatean german, care a savarsut fapte penale constatate si precizate in cateva ordonante DATE DE PARCHET pe toata investigatia penala(an2011-2017).
  Falsurile au fost dovedite de ancheta penala pe teritoriul Germaniei, prin COMISIE ROGATORIE INTERNATIONALA.
  Timp de 20 de ani NU A AVUT ACTE LEGALE, acte cu care sa demonstreze ca este “mostenitoare”.
  Singurele “acte” cu care a castigat in civil: fond, apel, recurs au fost:
  1.O “procura” apararent emisa de autoritatile din Germania, lipsa denumire si stampila notariatului(DEMONSTRATA A FI FALSA)
  1CERTIFICAT DE MOSTENITOR , LIMITAT LA BUNURILE
  din Germania si
  2.”Declaratie pe proprie raspundere” apparent legalizata in Germania , DAR, TRADUSA SI LEGALIZATA IN ROMANIA CU 3 SAPTAMANI MAI DEVREME de a aparea legalizarea in Germania.
  Evidenta populatie raspunde ca persoana “intimata” cu data nastere, localitate, sex, NU ESTE IN EVIDENTELE NOASTRE”
  Si cu toate aceste “intimata” NU ESTE AUDIATA PENTRU CA NU ARE CALITATE DE SUSPECTA” precizazeaza in incheirea, instant penala.

 3. Cum este posibil că în urma cu aproximativ 10 anii am luat un credit de la BCR și din motive personale nu am putut achita creditul mai exact fratele soției a fost grav bolnav de leucemie și în același timp aproape simultan sa îmbolnăvit și tatăl soției care au și decedat în intervale de timp diferit.Din acest motiv BCR avindut creditul la Suport Colect și iei la rândul lor la alti recuperatori,drept pt care sunt executat de aproximativ opt anii cu reținere din salariu și depuneri unor sume în contul firmelor care mă execută fara angajament.Intrebarea mea este daca se poate face ceva sau nu în acest sens,cu atât mai mult cu cât nici macar nu am fost notificat de trecerea de la o firma la alta(nu am primit nici un act!).Va mulțumesc anticipat!

 4. O plângere penală împotriva unui procuror din DNA cui trebuie adresată spre competentă soluționare??

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.