Contraventie Silvica-Atentie, Au Fost Majorate Amenzile Silvice-Avocat Cuculis

Contravenţiile silvice: majorate-Contestare Contraventiilor silvice – Avocat Cuculis

Prin Legea nr. 134/2017 au fost aduse modificări şi completări la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Modificarile  au fost publicată în Monitorul oficial nr. 445 din 15 iunie 2017.

Haideti sa vedem noile sanctiuni si limitele lor si nu uitati ca ele pot fi contestate in conditiile oug 2/2001 in regimul general al contraventiilor-

Confiscarea ca sancţiune complementară

Alături de sancţiunea contravenţională principală, exprimată prin amendă, sancţiunea complementară constă în confiscarea – fără varianta de “reţinere”, existentă în forma anterioară a legii – a bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice şi/sau retragerea/suspendarea, după caz, a autorizaţiei/atestatului/acordului. Reţinerea apare în lege ca măsura asigurătorie instituită în vederea probării provenienței materialelor lemnoase.

Administrarea pădurilor: calitatea de proprietar

Reţine atenţia o contravenţie silvică, dat fiind atât majorarea de 10 ori a cuantumului amenzii – între 10.000 lei şi 20.000 lei – dar mai ales prin precizările juridice de încadrare: anterior erau amendate persoanele care au încheiat contracte de administrare/servicii silvice cu alte persoane decât cele care au calitatea de proprietari/moştenitori legali ai suprafeţelor de fond forestier sau cu împuterniciţii legali ai acestora sau cu moştenitorii care îşi dovedesc dreptul de proprietate prin actul prin certificat de moştenitor sau cu dovada deţinerii proprietăţii prin act emis de primărie; în noua formă este sancţionat administratorul sau prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Contractele sunt nule de drept.

Atenţie la “recoltări de produse accidentale”

În secţiunea privind amenajarea pădurilor, prin noua formă a dispoziţilor din lege constituie contravenţie silvică depăşirea posibilităţii, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale I şi fără existenţa aprobărilor legale în acest sens, şi se sancţionează după cum urmează:

  • cu avertisment, dacă depăşirea reprezintă până la 3% din posibilitate;
  • cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei, dacă depăşirea reprezintă 3,1%-10% din posibilitate;
  • cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei, dacă depăşirea reprezintă 10,1%-25% din posibilitate;
  • cu amendă de la 20.000 lei până la 30.000 lei, dacă depăşirea reprezintă peste 25% din posibilitate.

Sancţiunile – în cuantum majorat – se aplică administratorului fondului forestier proprietate publică a statului sau ocolului silvic de regim, după caz, iar cel care a autorizat spre exploatare masă lemnoasă prin care s-a depăşit posibilitatea în condiţiile arătate, pe lângă plata amenzii, are obligaţia achitării contravalorii funcţiilor pădurii nerealizate, care se calculează cu metoda precizată în actul normativ.

Constituie de asemenea contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei până la 7.000 lei alte fapte, din care menţionăm ca fiind modificate:

  • depăşirea prin recoltare în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 59 alin. (3) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, fără aprobarea legală a volumului de produse principale posibil de recoltat;
  • elaborarea unui amenajament silvic înainte de expirarea perioadei de valabilitate a celui existent cu încălcarea normelor tehnice elaborate conform prevederilor art. 20 alin. (4) din Legea nr. 46/2008. Sancţiunea se aplică fiecărei persoane semnatare a procesului-verbal al şedinţei de preavizare a temei de proiectare – conferinţa I de amenajare şi al şedinţei de preavizare a soluţiilor tehnice – conferința a II-a de amenajare.
  • recoltarea prin lucrări de conservare la nivelul de subunitate de gospodărire a unui volum mai mare decât volumul prevăzut pentru lucrări de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fără existenţa unei aprobări legale în acest sens.
  • se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei până la 6.000 lei depăşirea cu peste 50% a procentului de extras prin lucrări de conservare stabilit prin amenajamentul silvic la nivel de arboret.
  • Protecţia pădurilor: atenţie la exploatare pomi de Crăciun, arbori din păduri virgine, accesul în pădure cu maşina şi multe altele

În ce priveşte integritatea fondului forestier, paza şi protecţia pădurilor, în lege au fost modificate dispoziţii privind contravenţii, dintre care le semnalăm aici pe cele constând în:

  • tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori, puieţi, pomi de Crăciun ori lăstari din fondul forestier naţional sau tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi distrugerea ori vătămarea de arbori de pe terenurile cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este de până la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior;
  • autorizarea spre exploatare a partizilor amplasate în arborete care îndeplinesc condiţiile de a fi încadrate ca păduri virgine sau cvasivirgine, amenda fiind de la 20.000 lei la 30.000 lei;
  • accesul oricărui autovehicul în fondul forestier naţional, fără acordul scris al proprietarului sau administratorului, cu excepţiile prevăzute de lege;
  • trecerea animalelor domestice însoţite sau neînsoţite prin fondul forestier, fără aprobare legală. Amenda merge de la 1.000 lei la 2.000 lei şi se aplică însoţitorului turmei, dacă animalele sunt însoţite, sau proprietarului, dacă animalele sunt neînsoţite;
  • aruncarea sau depozitarea în fondul forestier naţional a reziduurilor menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanţelor chimice şi a apei sărate se sancţionează tot cu 1.000 -2.000 lei amendă. În acest caz se aplică şi sancţiunea complementară de obligare a contravenientului de a aduce terenul de îndată la starea iniţială, pe cheltuiala sa.

av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.