NOILE CONDITII DE CREDITARE NU MAI PERMIT ACCESUL LA CREDITELE DE CONSUM
Incepand cu data de 31 ianuarie a intrat in vigoare Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15 la suta la creditele ipotecare dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte. Astfel persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni`, potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.Noile conditii de creditare cumulate cu veniturile mici, retincenta bancilor in a acorda imprumuturi, in aceasta privinta ar putea impiedica romanii sa mai acceseze credite, incepand din 2012, cel putin cat timp va mai dura criza.
Intr-o situatie economica fragila, atat in Romania, cat si in plan international, regulile mai stricte impuse de banca centrala, menite a reduce numarul creditelor neperformante si mai ales pe cele in valuta (sa ne amintim de isteria provocata in randul debitorilor cand francul elvetian a atins cote maxime fata de leu), ar putea omori in fasa speranta unor persoane cu venituri medii de a-si lua un imprumut, fie pentru casa, masina sau de nevoi personale.
Incepand cu data de 3 ianuarie, potrivit Noului Regulament BNR, , un credit de consum, de exemplu, poate fi acordat pe o perioada de maximum 5 ani. Inainte de 31 ianuarie, aceste credite puteau fi luate pe o perioada de pana la 15 ani.
Un client cu venituri medii va mai putea contracta imprumuturi chiar cu jumatate mai mici decat sumele pe care le-ar fi putut accesa in conformitate cu fostul regulament.
In cee ce priveste acordare de credite de consum denominate in valuta, clientii trebuie sa depuna si garantii reale si/sau personale, la nivelul minim de 133 la suta din suma ceruta. De la aceasta specificare se exclud facilitatile de creditare prin descoperire de cont sau prin carduri de credit, a caror valoare nu depaseste de trei ori nivelul veniturilor nete lunare.
De la aplicarea noului regulament pot face excepţie creditele în scop medical, cele de studii sau de deces. De asemenea, sunt exceptate creditele pentru care pe toată perioada de acordare există o acoperire cu depozit colateral, precum şi creditele acordate exclusiv în restructurării la acelaşi împrumutător, din considerente de dificultăţi ale debitorului.
In cazul creditelor ipotecare, clientii vor trebui sa aiba deja la dispozitie sume foarte mari de bani, pentru avans. Astfel, la creditele in euro, avansul minim a fost crescut de banca centrala la 25 de procente, iar, la creditele in alte valute (franci elvetieni sau dolari), avansul minim necesar se ridica la nu mai putin de 40 la suta, pentru persoanele care realizeaza veniturile in moneda nationala.
Cel mai mare impact al regulamentului va fi pe creditele de consum, unde suma maxim
Daca vreti imprumuturi imobiliare in lei, acestea nu pot depasi pragul de 85 la suta din valoarea garantiei ipotecare. Daca sunteti platiti in valuta si doriti un credit tot in valuta, acesta nu poate depasi 80 la suta din garantia ipotecara. Daca veniturile sunt in lei, iar creditul in valuta, limita coboara la 75 de procente.
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011
Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial
Bună ziua,
Dacă am avut o tranzacție bancară ( am depus o sumă de 200 euro) in cont de lei convertibilă,pe cardul de credit, acum când sunt executată silit ,bancă are voie să îmi oprească această sumă (menționez că urmează să recuperez această sumă (datorită Poliției române, in urma unei acțiuni de fishing) . Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor!