Bancpost – Prima Contestatie La Notificarea De Dare In Plata A Fost Comunicata – Banca Invoca Neconstitutionalitatea Legii Darii In Plata – Avocat Cuculis
Mai jos aveti prima contestatie de dare in plata ce ne-a fost comunica cu privire la o notificare de dare in plata. La scurt timp dupa ce a sosit din partea Bancpost contestatia la darea in plata unde s-au invocat aspecte de neconstitutionalitate, a venit si adresa Raiffeisen Bank, invocand aceleasi lucruri – Vedeti mai jos, ce aparari trebuiesc facute si cum inteleg bancile sa negocieze si sa ajute imprumutatii – prin a-i da in judecata – avocat Cuculis
Bancpost a invocat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor urmatoare din legea darii in plata –
– Art. 3
Prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin. (3), partile contractului de credit nu ajung la un alt acord.
Art. 10
(1) La momentul incheierii contractului translativ de proprietate, respectiv de la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, potrivit prevederilor art. 8 sau, dupa caz, ale art. 9, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.
(2)De dispozitiile prezentului articol beneficiaza si codebitorul sau fideiusorul care a garantat obligatia debitorului principal.
Art. 11
In vederea echilibrarii riscurilor izvorand din contractul de credit, precum si din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data.
Practic banca solicita ca legea sa nu fie aplicabila retroactiv iar legea sa nu fie aplicabila celorlalti garanti ipotecari sau fideiusori.
Avand in vedere ca banca solicita instantei trimiterea dosarului catre CCR, se impune urmatoarea mentiune, avand in vedere solicitarea bancii Bancpost de suspendare a dosarului de contestatie la notificarea de plata. – Desi se solicitam suspendarea,
Art. 413 Cod Procedura Civila arata ca –
Suspendarea facultativă
(1) Instanţa poate suspenda judecata:
1. când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi;
2. când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel;
3. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) Suspendarea va dura până când hotărârea pronunţată în cauza care a provocat suspendarea a devenit definitivă.
Notificarea De Dare In Plata – Atata vreme cat leguitorul modern de la 2013, nu a mai gasit ca fiind o conditie ESENTIALA de suspendare a judecatii, trimiterea catre Curtea Constitutionala , asta inseamna ca nu este necesara suspendarea pana la judecarea excetiilor de neconstitutionalitate.
Prin urmare, trimiterea la Curtea Constitutionala a unei exceptii NU atrage in mod AUTOMAT si suspendarea cauzei.
Cum ne aparam cand banca ne da in judecata pe legea darii in plata? Vedeti mai jos ce trebuie sa faceti!
Pe fondul cauzei, Bancpost a contestat inclusiv indeplinirea conditiilor de admisibilitate –
In orice caz, pentru a putea trece de exceptiile invocate, ii sfatuiesc pe toti cei care sunt prinsi intr-o asemenea contestatie sa vina cu aparari solide, pe exceptia de neconstitutionalitate si nu doar ci si pe criticile referitoare la conditiile de admisibilitate ale cererii , solicitand instantei sa observe (cu acte) ca cele 4 conditii din legea 77/2016 sunt indeplinite.
Nu uitati ca acest demers al bancilor este unul de atac la notificarile de dare in plata, si o data ce instanta investita ar respinge solicitarea bancii de a trimite legea la CCR asta ar insemna si un sfarsit REAL pentru problema darii in plata.
Pe de alta parte, personal, voi invoca in aparare si pentru disperarea bancherilor, exceptia de neconstitutionalitate a pragului de 250000 de euro, astfel solicitand de fapt instantei si CCR sa elimine plafonul de 250000 incat legea sa fie aplicabila fara plafon, asa cum am considerat ca ar fi trebuit sa fie de la inceput. Precizez, ca acest lucru NU VA DUCE LA AMANAREA JUDECATII CAUZELOR UNDE VOI INVOCA EXCEPTIA.
Notificarea De Dare In Plata
ATENTIE – Banca NU are dreptul sa invoce in contestatia la notificarea de dare in plata, alte motive decat cele stabilite prin legea 77/2016 respectiv cele ce tin de admisibilitatea cererii notificarii, neavand dreptul sa invoce faptul ca nu ati platit creditul sau ca sunteti in executare si de asemenea NU are dreptul sa solicite probarea SOLVABILITATII DVS. LEGEA NU impune un asemenea criteriu pentru a putea da in plata!
Av. Cuculis
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/formular-inscriere-pentru-darea-plata-scapa-de-datoriile-de-la-banca-avocat/