Cum Infiintez Un Pfa In 2016 ? Avocat Cuculis

Cum infiintez Un Pfa in 2016 ÔÇô Ce Taxe Platesc La Un Pfa in 2016,Acte Pfa

Regimul fiscal aplicabil persoanelor fizice autorizate (PFA) a fost modificat considerabil de la ├«nceputul anului, odat─â cu intrarea ├«n vigoare a noului sistem fiscal. Totu┼či, PFA r─âm├óne una dintre formele de organizare cele mai ├«nt├ólnite din Rom├ónia, ├«n condi┼úiile ├«n care ├«nfiin┼úarea acesteia presupune costuri mai reduse, iar procedura ├«nmatricul─ârii nu este una tocmai complicat─â. ├Än cele ce urmeaz─â v─â prezent─âm pa┼čii ce trebuie urma┼úi pentru a ├«nfiin┼úa o PFA, dar ┼či taxele pe care trebuie s─â le achita┼úi anul acesta, ├«n conformitate cu prevederile din prezent.

Primii pa┼či pentru ├«nmatricularea unei PFA

├Än conformitate cu normele ├«n vigoare, persoanele fizice autorizate au obliga┼úia s─â solicite├«nregistrarea ├«n registrul comertului ┼či autorizarea func┼úion─ârii, ├«nainte de ├«nceperea activit─â┼úii economice, ca PFA, respectiv ├«ntreprinz─âtori persoane fizice titulari ai unei ├«ntreprinderi individuale.

La fel ca ┼či ├«n cazul ├«nmatricul─ârii altor entit─â┼úi, fie ele cu sau f─âr─â personalitate juridic─â, prima etap─â ├«n procedura de ├«nfiin┼úare a unei PFA o reprezint─â rezervarea denumirii, prin depunerea la Oficiul Registrului Comer┼úului de pe l├óng─â Tribunalul ├«n raza c─âruia solicitantul ├«┼či stabile┼čte sediul profesional┬áa cererii de verificare disponibilitate ┼či/sau rezervare firm─â, ├«n original, ┼či achitarea taxei de registru la casierie, tax─â care ├«n prezent este de 72 de lei, fiind format─â din: taxa de registru (45 de lei) ┼či un procent aplicat taxei de registru ÔÇô 50% Fondul de lichidare ┼či 10% Fondul de buletin ÔÇô prev─âzute de Legea nr. 85/2014 (27 de lei).

Potrivit informa┼úiilor disponibile pe site-ul Oficiului Na╚Ťional al Registrului Comer╚Ťului (ONRC), firma unui profesionist, persoan─â fizic─â autorizat─â, se compune din numele acestuia scris ├«n ├«ntregime sau din numele ┼či ini┼úiala prenumelui acestuia, la care se adaug─â sintagma ÔÇ×persoan─â fizic─â autorizat─âÔÇŁ sau PFA.

├Än ceea ce prive┼čte formularul utilizat pentru rezervarea denumirii, acesta poate fi ob┼úinut de la Registrul Comer┼úului sau poate fi desc─ârcat de pe site-ul institu┼úiei.┬áOdat─â ridicat─â dovada rezerv─ârii denumirii, aceasta este valabil─â timp de trei luni. ├Än cazul ├«n care procedura de ├«nmatriculare a entit─â┼úii nu este finalizat─â ├«n acest interval de timp, documentul ├«┼či pierde valabilitatea, astfel ├«nc├ót solicitantul trebuie s─â cear─â o nou─â rezervare de denumire ┼či s─â achite taxele aferente.

Mai departe, persoanele care doresc s─â ├«nfiin┼úeze o PFA trebuie s─â dovedeasc─â faptul c─âde┼úin un sediu social. Astfel, documentele care atest─â drepturile de folosin┼ú─â asupra spa┼úiilor cu destina┼úie de sediu social pot fi: extrasul de carte funciar─â, contractul de v├ónzare-cump─ârare, contractul de dona┼úie ├«n form─â autentic─â sau certificatul de mo┼čtenitor, ├«n cazul persoanelor care aleg s─â foloseasc─â drept sediu social un imobil pe care ├«l au ├«n proprietate, sau contractul de ├«nchiriere, contractul de sub├«nchiriere sau cel de comodat pentru spa┼úiile ├«nchiriate.

Potrivit ONRC, pentru sediul profesional al PFA, actul care atestă dreptul de folosinţă trebuie prezentat în original sau copie legalizată.

Important! ├Än cazul ├«n care sediul social al asocia┼úiei este stabilit ├«ntr-un bloc de locuin┼úe, este nevoie ┼či de aprobarea vecinilor cu pere┼úi comuni ┼či a asocia┼úiei de locatari, prin care ace┼čtia ├«┼či dau acordul ca spa┼úiul respectiv s─â fie transformat ├«ntr-un spa┼úiu cu destina┼úie de sediul social.

Ce acte trebuie să cuprindă dosarul de înregistrare?

Pe l├óng─â cererea de ├«nregistrare,dosarul pentru constituirea unei PFA, care se depune la oficiul registrului comer┼úului ├«n raza c─âruia persoana fizic─â autorizat─â ├«┼či stabile┼čte sediul profesional, la ghi┼čeu, prin coresponden┼ú─â sau prin biroul de asisten┼ú─â ┼či reprezentare din cadrul prim─âriilor, va mai cuprinde urm─âtoarele documente:

  • dovada verific─ârii disponibilit─â┼úii ┼či rezerv─ârii firmei, despre care am vorbit anterior ÔÇô┬áoriginal;
  • cartea de identitate sau pa┼čaportul┬átitularului PFA, ├«n copie conform─â cu originalul;
  • anexa 1 privind ├«nregistrarea fiscal─â ÔÇô
  • documente care atest─â drepturile de folosin┼ú─â asupra sediului profesional/punctelor de lucru ÔÇô┬áoriginal sau copie legalizat─â, a┼ča cum am precizat anterior;
  • dac─â este cazul, avizul privind schimbarea destina┼úiei imobilelor colective cu regim de locuin┼ú─â
  • specimenul de semn─âtur─â al persoanei fizice autorizate ÔÇô┬áoriginal. Acesta se depune la oficiul registrului comer┼úului (ORC) odat─â cu cererea de ├«nregistrare ┼či poate fi dat ├«n fa┼úa notarului public, ├«n form─â legalizat─â, ori ├«n fa┼úa directorului ORC sau a ├«nlocuitorului acestuia, care va certifica semn─âtura.
  • dup─â caz: ÔÇô precizare din care s─â rezulte c─â titularul dreptului de proprietate ├«n┼úelege s─â afecteze folosin┼úa spa┼úiului ├«n vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declara┼úie etc.); ÔÇô documentele doveditoare pentru patrimoniul de afecta┼úiune (declara┼úie pe proprie r─âspundere).
  • documentele care atest─â preg─âtirea profesional─â sau documentele care atest─âexperien┼úa profesional─â, ├«n copie.

A┼čadar, pentru desf─â┼čurarea anumitor activit─â┼úi, prev─âzute expres ├«n legisla┼úia autohton─â, persoanele ├«n cauz─â trebuie trebuie s─â demonstreze, cu documente relevante,calificarea pe care o au ├«n domeniul ├«n care urmeaz─â s─â desf─â┼čoare activit─â┼úi.

├Än plus, potrivit legii, PFA are obliga┼úia de a solicita ├«nscrierea ├«n registrul comer┼úului a men┼úiunilor privind participarea ├«n mod obi┼čnuit a so┼úiei/so┼úului la activitatea desf─â┼čurat─â de PFA, pe baza declara┼úiei pe propria r─âspundere (un model g─âsi┼úi ├«n fi┼čierul ata┼čat acestui articol) ┼či a certificatului de c─âs─âtorie. Practic, so┼úul/so┼úia unei PFA poate ├«ndeplini fie acelea┼či sarcini, fie sarcini complementare.

├Än ceea ce prive┼čte patrimoniul de afecta┼úiune, acesta reprezint─â, potrivit OUG nr. 44/2008, totalitatea bunurilor, drepturilor ┼či obliga┼úiilor PFA afectate scopului exercit─ârii unei activit─â┼úi economice, constituite ca o frac┼úiune distinct─â a patrimoniului persoanei fizice autorizate, separat─â de gajul general al creditorilor personali ai acestora.

Practic, PFA r─âspunde pentru obliga┼úiile sale cu patrimoniul de afecta┼úiune, dac─â acesta a fost constituit ┼či, ├«n completare cu ├«ntreg patrimoniul s─âu.

├Än ceea ce prive┼čte costurile de ├«nfiin┼úare, acestea sunt mai mici dec├ót ├«n cazul ├«nmatricul─ârii, spre exemplu, a unei societ─â┼úi cu r─âspundere limitat─â. Mai exact, conform informa┼úiilor de pe site-ul ONRC, titularul PFA trebuie s─â achite 144 de lei la casieriile Oficiului, dintre care 90 de lei reprezint─â taxa de registru, iar 54 de lei un procent aplicat taxei de registru.

C├ót despre solu╚Ťionarea dosarului, aceast─â atribu┼úie revine ├«n competen╚Ťa directorului oficiului registrului comer╚Ťului de pe l├óng─â tribunal care poate dispune administrarea ╚Öi a altor acte doveditoare dec├ót cele enumerate.

Dac─â dosarul este complet ┼či cuprinde toate documentele solicitate, Oficiul Registrului Comer┼úului elibereaz─â, de obicei, actele privind ├«nmatricularea noii entit─â┼úi ├«n termen detrei zile de la depunere.

Ce taxe ┼či contribu┼úii sociale pl─âtesc ├«n 2016 persoanele fizice autorizate?

Persoanele fizice autorizate trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. Potrivit reglementărilor în vigoare, totalul veniturilor încasate reprezintă venitul brut. Din acestea se scad cheltuielile deductibile, determinând venitul net. Impozitul pe venit se calculează aplicând 16% la venitul net.

Impozitul pe venit se pl─âte┼čte trimestrial, ├«n baza unei decizii de impunere calculat─â pe baza veniturilor ob╚Ťinute ├«n anul anterior sau pe baza veniturilor estimate ├«n declara╚Ťia 220 pentru firmele ├«nfiin╚Ťate ├«n anul curent.

Pe l├óng─â impozitul de 16%, contribuabilii care realizeaz─â venituri din activit─â╚Ťi independente mai datoreaz─â obligatoriu la stat ╚Öi contribu╚Ťii sociale pentru veniturile realizate: contribu╚Ťia de asigur─âri sociale┬áÔÇô CAS ÔÇô ╚Öi contribu╚Ťia de asigur─âri sociale de s─ân─âtate ÔÇô CASS ÔÇô.

├Än ceea ce prive┼čte cota CAS pe care PFA o datoreaz─â la sistemul de pensii, aceasta se aplic─â din 2016 asupra venitului net ob┼úinut, ┼či nu la o baz─â de calcul aleas─â de contribuabil, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat p├ón─â la finalul anului 2015.

Totuși, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cum în 2016, câștigul salarial mediu brut este de 2.681 lei, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 938,35 lei.

Totodat─â, este important s─â preciz─âm c─â, ├«n conformitate cu actualele prevederi, PFA poateopta ├«ntre aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, op╚Ťiune care odat─â exercitat─â nu poate fi anulat─â ├«n cursul anului respectiv, ci doar din anul urm─âtor.

Contribu╚Ťia la pensii se pl─âte╚Öte trimestrial, ├«n patru rate egale, p├ón─â la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, ├«n fiecare trimestru se pl─âte╚Öte anticipat suma 10,5% aplicat─â la 35% din valoarea salariului mediu brut, adic─â suma de 98 de lei. Regularizarea pl─â╚Ťii de CAS se face dup─â ce PFA-ul depune declara╚Ťia 200 privind venitul realizat ├«n anul anterior.

De altfel, din 2016, PFA-urile datoreaz─â obligatoriu cota individual─â CAS de 10,5% calculat─â la venitul net ob╚Ťinut, indiferent dac─â sunt concomitent salariate. Fac excep╚Ťie PFA-urile care au realizat ├«n anul anterior venituri sub valoarea de 35% din salariul mediu brut , adic─â sub suma de 938 de lei/lun─â.

De asemenea, prin intermediului formularului 600, ele pot alege s─â pl─âteasc─â cota integral─â de 26,3% a contribu╚Ťiei la pensii, care con╚Ťine ╚Öi contribu╚Ťia angajatorului, de 15,8%, asigur├ónd practic un stagiu complet de cotizare pentru pensie.

├Än ceea ce prive┼čte cea de-a doua contribu┼úie pe care persoanele fizice autorizate trebuie s─â o pl─âteasc─â, ┼či anume contribu┼úia de asigur─âri sociale de s─ân─âtate ├«n cot─â de 5,5%, baza de calcul difer─â ├«n func╚Ťie de modul de impunere a PFA ÔÇô ├«n sistem real sau pe baza normei de venit.

Astfel, pentru impunerea ├«n sistem real baza de calcul este reprezentat─â de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezent├ónd contribu╚Ťii sociale (diferen╚Ťa dintre totalul veniturilor ├«ncasate ╚Öi cheltuielile efectuate ├«n scopul realiz─ârii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezent├ónd contribu╚Ťii sociale).

├Än cazul impozit─ârii la norma de venit baza de calcul este valoarea anual─â a normei de venit, raportat─â la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mic─â dec├ót un salariu de baz─â minim brut pe ╚Ťar─â (care din 1 mai 2016 este de1250┬áde lei), dac─â acest venit este singurul asupra c─âruia se calculeaz─â contribu╚Ťia.

Plata contribu╚Ťiilor la s─ân─âtate se efectueaz─â anticipat, ├«n cursul anului, curegularizarea sumelor datorate anual. Astfel, ├«n baza declara╚Ťiei de venit estimat (Formular 220) sau a declara╚Ťiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru pl─â╚Ťi anticipate ├«n care stabile╚Öte contribu╚Ťia de asigur─âri sociale de s─ân─âtate datorat─â anticipat ╚Öi termenele de plat─â.

avocat@indrumari-juridice.eu