Unicredit Bank Este Prima Banca Ce Contesta Notificarea De Dare In Plata – Ce Au De Facut Cei Aflati In Aceasta Situatie – Avocat Cuculis

Prima banca din Romania care contesta notificarile de dare in plata, este Unicredit Tiriac – Ce au de facut clientii bancii?

In primul rand trebuie spus, ca premiera a debutat la judeatoria sectorului 6.

În termen de 10 zile de la primirea notificării, banca are dreptul de a contesta îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a procedurii. Asa presupune ca banca nu poate contesta aspecte ale titlului executoriu cum ar fi daca si de ce nu si-a platit clientul, ratele la banca. După cum se vede, băncile utilizează deja acest drept, de la primele dări în plată, mai ales că au arătat anterior că vor să ridice excepții de neconstituționalitate împotriva legii în ceea ce privește neretroactivitatea și dreptul la proprietate.

Această cerere a băncii este judecată în procedură de urgență, în judecătoria de pe lângă domiciliul consumatorului. Cum nu este stabilit un termen fix, instanța va putea da unul. Dar cum nu mai plătești rate, dobânzi și penalități, atunci timpul nu te presează. Prima decizie poate fi atacată cu apel de către părți, în termen de 15 zile de la comunicare. Din nou, legea nu precizează timpul în care magistrații trebuie să judece apelul, însă acesta trebuie judecat cu celeritate.

Dosarul primei contestatii la notificarea de dare in plata, il gasiti aici –

http://portal.just.ro/303/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000269965&id_inst=303

 

Ce au de facut clientii bancilor?

Conform legii 77/2016, legea darii in plata, arata ca bancile ii pot chema in judecata pe clientii care fac aceste notificari. Pentru a putea fi siguri de solutia procesului, este necesar chiar daca s-au analizat aspectele de admisibilitate, in cadrul procedurii de notificare, este important sa formulati aparari si in principal intampinare la cerere de contestatie la darea in plata, unde sa analizati din nou si sa explicati judecatorului, in scris, cum si de ce va incadrati in dispozitiile legii 77/2016.

Ce fac daca banca refuza sa vina la notar /banca refuza sa semneze/banca nu trimite actele

 

Banca are puține șanse să se opună în mod real acestei proceduri. Un articol prevede că poate face contestație în termen de 10 zile de la primirea notificării, dacă notificarea nu a fost făcută cu respectarea prezentei legi. Dacă actele sunt în regulă și procedura e respectată, banca nu are cum să nu accepte darea în plată.

Dacă banca refuză să se prezinte în fața notarului și să semneze actele, atunci debitorul se poate adresa judecătoriei, care în termen de 10 zile trebuie să dea o hotărâre. În alte șapte zile trebuie să vină decizia instanței de apel, un tribunal, în acest caz. În tot acest timp sunt suspendate plățile către creditor. Dacă decizia e favorabilă debitorului, atunci instanța va constata că s-a stins creanța. Dacă nu, atunci procedura este anulată.

În tot cazul, dacă se supune voluntar sau dacă este obligat de instanță, creditorul nu va mai putea cere sume suplimentare de la debitor după încheierea dării în plată.

Av. Cuculis

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.