Cum Se Poate Cere Stramutarea Procesului Civil

Stramutarea Procesului Civil – IN CE CONDITII SE POATE SOLICITA STRAMUTAREA JUDECATII UNUI LITIGIU

            Conform art. 140 CPC:  “Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă public”. Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale. Pe de alta parte, motiv de siguranţă publica ar constitui  împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

Stramutarea Procesului Civil

In termeni simpli stramutarea reprezinta solicitarea judecarii cauzei la o alta instanta egala in grad aflata in circumscriptia aceleasi curti de apel cu instanta de la care se stramutarea. Cererea de stramutare pe motiv de banuiala legitima o poate efectua orice persoana interesata in orice moment procesual. Pe de alta parte cererea de stramutare intemeiata pe motive de siguranta publica poate fi solicitata doar de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Desi codul nu mentioneaza expres cauzele care pot genera motivele de banuiala legimita, trebuie avut in vedere ca daca se formuleaza o astfel de cerere, aceasta trebuie sa fie fondata si intemeiata pe o serie de fapte si acte reale. Instantele de judecata nu trebuie sa fie incarcate cu cerereri netemeinice doar cu scopul de a tergiversa judecata procesului.

Cererea de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel in cazul in care instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau tribunal. In cazul in care se solicita stramutarea unei cauza aflate la curtea de apel, instanta competent va fi Inalta Curte de Casatie si Justitie.

O particularitate ce trebuie avuta in vedere este faptul ca instanta de la care s-a solicitat stramutarea poate suspenda judecata pricinii pana la solutionarea cerererii de stramutare, bineinteles cu plata unei cautiuni de catre persoana interesata de 1.000 lei. In cazuri de exceptie, pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusa in aceleasi conditii, fara citarea partilor chiar inainte de primul termen de judecata. In cazul masurii suspendarii, instanta se pronunta prin incheiere fara a o motiva si fara a putea fi atacata. In practica, de cele mai multe ori, instantele adopta o practica de a amana judecata pricinii si de a da un termen mai indepartat ( pentru ca instanta superioara sa aibe timp sa solutioneze cererea de stramutare)  in detrimental suspendarii cauzei.

In ceea ce priveste cererea de stramutare, aceasta se judeca de urgenta, in camera de consiliu si cu citarea partilor, conform art 144 CPC. Asemenea masurii suspendarii, stramutarea se va dispune prin hotarare fara motivare si va fi definitiva.

In cazul in care cererea de stramutare se admite, curtea de apel trimite procesul spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad din circumscripţia sa. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va strămuta judecarea cauzei la una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa de la care se cere strămutarea. Hotărârea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare urmează să fie păstrate. În cazul în care instanţa de la care s-a dispus strămutarea a procedat între timp la judecarea procesului, hotărârea pronunţată este desfiinţată de drept prin efectul admiterii cererii de strămutare. Apelul sau, după caz, recursul împotriva hotărârii date de instanţa la care s-a strămutat procesul sunt de competenţa instanţelor ierarhic superioare acesteia. În caz de admitere a apelului sau recursului, trimiterea spre rejudecare, atunci când legea o prevede, se va face la o instanţă din circumscripţia celei care a soluţionat calea de atac.

O noua cerere de stramutare se poate formula in cazul in care s-ar intemeia pe motive necunoscute la data formularii primei cereri de stramutare. In cazul in care cererea de stramutare nu indeplineste conditiile prevazute de lege aceasta va fi respinsa ca inadmisibila.

Spre deosebire de vechea reglementare,in cazul referitor la Stramutarea Procesului Civil , codul actual nu prevede expres motivele de banuiala legitima. In vechiul cod de procedura, se mentiona un caz suplimentar in care se putea solicita stramutarea: aceasta putea fi ceruta in cazul in care una dintre părţi avea două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii sau asistenţii judiciari ai instanţei, cealaltă parte putea să ceară strămutarea pricinii la o altă instanţă de acelaşi grad.

Stramutarea Procesului Civil – Avocat.

Strămutarea pricinii se mai putea cere si pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică. Bănuiala se socoteşte legitimă de câte ori se poate presupune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurării pricinii, calităţii părţilor ori vrăjmăşiilor locale. Constituie motive de siguranţă publică acele împrejurări care creează presupunerea că judecata procesului la instanţa competentă ar putea produce tulburarea ordinii publice, art. 37 VCPC.

In concluzie, pentru o buna desfasurare a litigiilor cat si pentru respectful pe care partile il datoreaza instantelor de judecata, consideram ca cererile de stramutare sa fie formulate doar atunci cand in cauza sunt motive temeinice bazate pe fapte reale.

Av.Drd. Cuculis Adrian

18 comments to “Cum Se Poate Cere Stramutarea Procesului Civil”
  1. Buna ziua.

    Va rog sa imi spuneti daca la cererea de stramutare se anexeaza certificat de grefa eliberat de instanta de la care se cere stramutarea.

    Va multumesc.

    Voicu Daniela

      • Completare.acest primar PANȚERU se bazează .pe pile si relatii. Vă rog din suflet să mă ajutați. Mulțumesc din suflet. Sunt soția Dnlui Spiridon Mircea Cristian.mie președintele nu îmi dă voie să vorbesc. Ca nu fac parte din dosar.cu toate că această construcție e cumpărată în timpul căsătoriei de soțul meu.Este bun comun dobândit în timpul căsătoriei.

  2. In cazul in care avocata partii adverse are sotul judecator la Curtea de aApel unde trebuie sa se judece stramutarea si aceasi avocata are client intr-un alt dosar pe sotia judecatorului presedinte al Tribunalului unde am dosaru.
    In aceasta situatie pot sa cer stramutarea dosarului la Curtea de apel cu pricina si cand primeste nr de dosar sa cer stramutarea dosarului la ICCJ Bucuresti?

  3. Buna ziua,
    Am pe rol,judecarea cauzei de dezbatere a moștenirii, cauză deschisă de mama mea.
    Tatăl meu, decedat,are titlu de proprietate eliberat de primărie fără ca el să aibă o hotărâre judecătorească definitivă care să arate că el este moștenitorul bunicului meu decedat sau vreun act de vânzare cumpărare.
    În concluzie,am solicitat primăriei să mi elibereze documentele în baza cărora au eliberat titlu de proprietate pe numele tatălui meu și am primit doar o cerere și o declarație scrisă de tatăl meu.
    Am înștiințat instanța de acest lucru și anume că nu sa făcut dezbatere intre tatăl meu și sora lui adică moștenitorii bunicului meu,dar instanța nu vrea să țină cont de acest amănunt și dă curs judecării cauzei mai departe.
    Este corect ce face judecătorul?
    Vă mulțumim.

  4. Domnul avocat
    Impreuna cu sotia mea, am angajat un domn avocat .Acesta apartine de baroul Olt, si are deschis un punc de lucru in Bucuresti, sector.5.
    Chitantele originale nu ni le-a dat, a zis ca trebuie sa le depuna el la Instanta. La solicitarea noastra ne-a dat copii xerox.
    Ulterior am observat ca, contractul nu este datat, contractul ni la dat in original dar nu este datat.
    L-am angajat pentru un proces in legatura cu o asociatia de proprietari , care cu acte false
    si antedatate ne-a dat in judecata.
    Domnul avocat nu sa prezentat la Instanta sa ne reprezinte, si nici chitantele originale nu le-a depus la Instanta drept pentru care am pierdut procesul.
    Ulterior am mers si am studiat dosarul, unde am observat ca nu exista nici-o cerere de studiere a dosarului nu sa prezentat nici sa studieze dosarul.
    Noi vrem sa-l dam in judecata sa ne recuperam onoraiul pe care i l-am dat + prejudiciul pe care ni la creat prin pierderea procesului.
    Intrebarea este daca ne puteti ajuta cu acest demers.
    Multumesc.

  5. Domnule avocat,ade curând am fost acționat în instanță pt rezoluția unui contract vânzare-cumpărare a unui teren pe care nu l-am încheiat niciodată.
    Am angajat o avocată cu care deși am stabilit toți pașii prin care sa demonstrăm că acel document este fals…nu a făcut nimic din ce a spus…a încasat un onorariu imens pt care acum am aflat că trebuia să avem chitanțe și contract de reprezentare…in fine,având în vedere că persoana care a intentat acțiunea este a doua cea mai bogată din Băilești -Dolj…credem că nu ne mai reprezintă și vom pierde procesul deși suntem abia la inceput…
    Ce putem face?
    Cum ne putem recupera suma sau eventual strămută procesul….a cerut avocată termen la 3 luni, tergiversează….ceva este f putred și sunt disperat..

  6. Hristos
    a înviat!Am dosar nr 3805/216/2020/////parola 3338ccad /////la Curtea de Arges( judecatorie) proces cu UAT _Ciofrangeni.jud.Arges.reprezentant prin primaru Panțeru Dorin Florin/ am avut termen pe 26.04.2023/ cum a apărut în sala de ședință la a doua strigare avocatul UAT Ciofrangeni.Dnul PISICARU IRINEL.judecătorul STOICA OVIDIU MARIAN .de la CURTEA de Argeș. A ascultat numai cuvântul lui.mie nu mia mai permis să discut nimic.istanța dăduse termen 14 octombrie 2023.iar Dnul PISICARU a spus un că vrea un termen mai rapid.că se grăbește primaru de la CIOFRÂNGENI.jud.Argeș.că are un proiect în derulare cu fonduri europene.Primarul mă dat în judecată pentrubrevendicare imobiliară. Pe terenul unde a amplasat 4 locuințe sociale.am o construcție cumpărată în 2004.de la Tunele Brașov SA.Construcția e mai veche de 50 de ani.Problema importantă acest Primar a intabulat acest teren în 2017.trimițândumi o grămadă de plicuri să-mi iau pereti.asta la intimidare.Ce a făcut primarul Panțeru prin toate astea un abuz în serviciu și falsuri în acte.Acest teren a aparținut episcopiei Curtea de Argeș și primarul lea dat la schimb pădure și teren în ANDREOAIA.asa îi spune.al cui teren și a cui pădure a dato.nu știu.Mai mult de atât vizavi de construcția mea mai este o construcție aparținea lui Dnul Blajan ION.din COM.Ciofrangeni. JUD.Arges.Ce a făcut primarul Panțeru după ce a deschis litigiu cu mine.ia aranjat Dnlui IACOBESCU EDUARD de la CURTEA de ARGEȘ.să-i cumpere construcția lui Blajan ION.,////IACOBESCU EDUARD este mâna dreaptă a Dnlui primar PANȚERU DORIN FLORIN.din COM.Ciofrangeni. JUD.Arges./////Sa făcut și expertiza judiciară de Dnul NEGRU GHEORGHE.dat de judecatorie.cetatean din SCHIAU de BASCOV.jud.ARGES. eu am pus si expert observator pe GIUGĂ ELENA COSMINA .de la Rm.vâlcea. JUD.Valcea. ////expertul dat de judecatorie Dnul NEGRU nu a vrut să facă expertiza cu .experta observator a mea.Lea cerut la instanță avocata mea LEȚU CRISTINA MARIA.din Pitesti.jud.Arges.să ne pună la dispoziție autorizația de construire a construcției.au ignorat ( primăria) acum pe 26.04.2023.am lăsat scrisă o ciornă la dosar.solicitând titlu de proprietate al terenului de la primărie. Și multe altele.cum procedăm să rezolvăm această situație???? Gânditivă dvs și mă anunțați.aș vrea să stramuta seara.să motiveze că și expertubsi judecătorul.este corupt de PANȚERU ( primar).Cu respect!!!!!!

    • Am poprire pe indemnizație sociala-pensie caz de boală,instituită de ANAF,judecătoria sector a tot amînat cauzele din luna mai iar acum mi-a respins suspendarea executorie că inadmisibilă,contestația la executare este amînata repetitiv pronunțarea de o luna,iar pe 27 sept. este termen pentru întoarcerea executării silite.Mentionez că am depus încă de la început toate actele pentru reducere taxa judiciara de timbru cu 50
      %,ajutor public judiciar și nu mi-a fost luat în considerare.Am solicitat conexarea dosarelor cu certificat de grefa,nici un răspuns.Cu sumă actuala 750lei,îmi este pusă în pericol existența.Din comportamentul judecătorului am observat rea-credință și lipsă de imparțialitate.Mai pot solicita strămutarea sau să să introduc cerere de recuzare a judecătorului,care tot amînă din luna mai termenele și deja a dat o soluție nefavorabilă la suspendarea provizorie total dezinteresat de argumentele mele-existenta pusă în pericol.

  7. Buna ziua,
    Dacă soția este șefa curți de apel secția 2 civilă, soțul este avocatul intimatilor, pot cere strămutare ? Unde se depune cererea ?
    Mulțumesc pentru răspuns.

    Barbu Danut

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.