Darea In Plata – Pentru inceput, cred ca este important sa spunem ca Legea a fost adoptata cu o majoritate covarsitoare- Legea dării în plată a fost adoptată de deputaţi. Persoanele cu credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea imobilului ipotecat! Avocat Cuculis
Astfel, posibilitatea de a stinge creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate se va aplica în cazul tuturor raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor, aşa cum se arată în forma modificata. De asemenea, regulile vor fi valabile şi în situaţia în care există codebitori saucoplătitori.
Ce spune legea darii in plata si cum se va aplica?
“Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevăzut la art. 5 alin. 3 părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord”, se arata în proiectul de act normativ, fiind expres precizat faptul că darea în plată nu se va aplica creditelor din programul “Prima casă”.
Care sunt conditiile pentru darea in plata?
- să fie vorba de un raport juridic între consumatori şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionarea creanţelor deţinute asupra consumatorilor;
- cuantumul sumei împrumutate (la momentul acordării) să fie de maximum 250.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României din data încheierii contractului de credit);
- creditul să fi fost contractat de consumator pentru achiziţionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinţe sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil cu destinaţia de locuinţă;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru
care se solicită darea în plată.
ATENTIE!Ce se intampla daca sunt ipotecate mai multe bunuri?
Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate.
Important! Prevederile propunerii legislative nu se vor aplica doar contractelor de credit încheiate după intrarea în vigoare a actului, ci şi celor aflate în derulare la acel moment dar si celor care sunt in executare silita sau cei carora li s-a vandut imobilul in procedura de executare silita!
Cum voi putea sa fac darea in plata a unui credit?
Cine face notificarea de dare in plata?
Pentru a stinge creditul ipotecar, consumatorul(in intelesul legii) va trebui să transmită creditorului o notificare prin avocat de preferat, pentru a putea si verifica indeplinirea celorlalte conditii- prin care să informeze asupra deciziei de a transmite dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat. Lucru se va face si cu ajutorul unui executor judecătoresc insa cei executati silit, numai de excutor nu vor sa auda!
Extras din lege!
“În vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii (…)”, este explicat în proiectul de lege, subliniindu-se că debitorul va suporta toate costurile aferente.
Ce se intampla cu penalitatile dupa ce se notifica banca cu privire la darea in plata?
Totodată, de la data primirii notificării, dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor (precum şi împotriva garanţilor personali sau ipotecari) va fi suspendat.
“Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia. Cu cel puţin 3 zile libere înainte de prima zi de convocare la notarul public, părţile transmit acestuia informaţiile şi înscrisurile necesare încheierii actului de dare în plată”.
Ce poate sa faca banca dupa ce primeste notificarea de dare in plata?
În zece zile de la data comunicării notificării debitorului, creditorul va putea să conteste în instanţă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată pentru stingerea creditului ipotecar. În cazul admiterii contestaţiei, părţile vor fi repuse în situaţia iniţială.
Ce pot face daca banca nu vrea sa se prezinte la notar sa primeasca imobilul in plata?
Atentie, actiunea poate fi introdusa DOAR IN INSTANTA!
Dacă creditorul nu va respecta prevederile proiectului de lege, debitorul va putea să ceară în instanţă atât stingerea creditului ipotecar, cât şi transmiterea dreptului de proprietate.
În acest caz, acţiunea va fi scutită de taxa judiciară de timbru.
“În situaţia în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege, debitorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor”, este punctat în propunerea de act normativ.
Cererea va fi judecată cu celeritate, cu citarea părţilor, de către judecătoria din circumscripţia de domiciliu a debitorului. Apoi, hotărârea instanţei va putea fi atacată cu apel, în maximum şapte zile de la comunicare.
“Până la soluţionarea definitivă a cererii (…), se menţine suspendarea oricărei plăţi către creditor, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor sau de către persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului”, mai este notat în document.
De reţinut este că dreptul de a cere instanţei constatarea stingerii datoriilor din contractele de credit va aparţine şi consumatorilor supuşi unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, stadiul în care se află ori forma executării silite care se continuă contra debitorului.
avocat Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
Domnule Avocat, daca s-au ipotecat mai multe bunuri ce putem face?
Multumesc.
Se pierd toate imobilele. As merge pe contestatie la executare acolo. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Daca am avut 2 contracte de imprumut, la 2 banci diferite, fiecare imprumut fiind sub 250000 e, ma incadrez vis a vis de suma maxima ptr darea in plata?
Intre timp am fost si executata, s au vandut toate cele 3 garantii, cum sa mai ma adresez pentru darea in plata?
Direct la instanta?
Multumesc!
Anca
Buna ziua, direct la instanta, insa DOAR dupa notificarea de dare in plata. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Mulțumim pt explicații! În concret, domnule avocat, cei executați silit deja cum vor proceda?
Nu stiu car de buna este aceasta lege deoarece urmatorul aspect nu este luat in seama de catre nimeni : un cetatean care a luat imprumut de la o banca pt a-si achizitiona o locuinta si nu mai poate sa-si plateasca ratele in mod cert are datorii de mii de lei(zeci de milioane) si catre asociatia de proprietari din care face parte. In contul ratelor neachitate,banca ia apartamentul.Dar cu datoria fata de asociatia de proprietari ce se intampla? O platesc ,,fraierii’ buni platnici?Cunosc o astfel de situatie,si as vrea sa vad un punct de vedere.
Sunt in aceeasi situatie ca si dvs…o suma mare la intretinere pe care nu am de unde sa o achit. Plus ca nu stiu CAT COSTA DAREA IN PLATA?
Taxe notariale, impozite, etc…daca se ridica si astea la zeci de milioane…ma intorc de unde am plecat 🙁
Costurile sunt mici! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Felicitari….!!!! dnului av Cuculis si tuturor celor,care au muncit din greu pt a trece in sfarsit aceasta lege….ma bucur pt cei ce vor beneficia de legea in cauza. Pacat ca se face discriminare,in sensul ca pers juridice,care nu mai pot plati pt acestia nu se face nimic……
Buna ziua,
Am observat ca aceasta lege nu stipuleaza in mod expres faptul ca vor putea beneficia de aceasta lege doar cei care nu mai pot suporta plata ratelor. Cu alte cuvinte, este posibil ca legea sa se aplice si in cazul in care venitul “consumatorului” ar “face fata” platei ratelor? La fel, daca intr-adevar legea se va aplica doar celor care nu mai pot plati rata, cum se va cuantifica faptul ca o persoana nu mai poate suporta rata creditului? Legea nu include o clauza de genul “rata creditului depaseste x % din venit”. ?
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Da, ratiune, corecta. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Simultan cu minunatul ctr de credit si ctr de ipoteca pe apartament am mai incheiat si un contract de cesiune a veniturilor.
In aceste conditii darea in plata a apartamentului va atrage cu sine si anularea eventualei executari a ctr de cesiune a veniturilor?
Adica nu exista riscul de a da in plata si imobilul dar dupa sa ma trezesc cu banca ca vine si dupa venituri…
Multumesc
Buna ziua, nu! In niciun caz, darea in plata facuta corect, prin avocat si sustinuta daca este cazul in instanta, stinge orice fel de datorie ulterioara, reziduala! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua! Felicitari pentru tot efortul depus! Va rog,ajutati-ne cu un raspuns dle avocat,prietenul meu tocmai a primit un plic de la executorul judecatoresc cu stampila postei, data de livrare a plicului 15.04.2016,somatia emisa in data de 11.04.2016,prin care i se aduce la cunostinta ca este executat ,obiectul este tot un apartament luat cu credit in franci.Daca legea a fost promulgata,ce putem face in acest caz pentru a opri executarea,unde sa ne adresam?Unde sa facem contestatie sau cum se procedeaza?Contestatia se face in 15 zile,mai putem face ceva sa nu i puna poprire pe salariu pana facem notificarea la notar catre banca ?Prietenul meu e titularul contractului,mai are nevoie de acceptul coplatitorului care e fosta sotie?Multumesc frumos!
Buna ziua! Felicitari pentru tot efortul depus! Va rog,ajutati-ne cu un raspuns dle avocat,prietenul meu tocmai a primit un plic de la executorul judecatoresc cu stampila postei, data de livrare a plicului 15.04.2016,somatia emisa in data de 11.04.2016,prin care i se aduce la cunostinta ca este executat ,obiectul este tot un apartament luat cu credit in franci.Daca legea a fost promulgata,ce putem face in acest caz pentru a opri executarea,unde sa ne adresam?Unde sa facem contestatie sau cum se procedeaza?Contestatia se face in 15 zile,mai putem face ceva sa nu i puna poprire pe salariu pana facem notificarea la notar catre banca ?Multumesc frumos!
Buna ziua! Parerea mea este ca ar trebui sa faceti si o contestatie la executare, sa deschideti un dosar prin care sa recuperati orice comisioane si dobanzi abuzive si sa faceti si o notificare de dare in plata prin care sa ii convocati peste 12 luni sa se prezinte sa semnati actele,adica folositi hibele din lege in favoarea dvs. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Cum se interpreteaza “zilele libere” in contextul acestei legi ? (ex. termen mai scurt de 30 de zile libere)
Multumesc
Nu se interpreteaza decat in felul in care a fost dat – 32 de zile! Cu stima av Cuculis 0722298011
Domnul deputat Zamfir spunea ca primul pas este o cerere scrisa pe care o face debitorul si o depune la banca. Inteleg ca dupa primirea cererii scrise, banca are la dispozitie 30 de zile in care sa reactioneze cu o contra-oferta. daca banca nu reactioneaza se merge apoi la avocat, notar pt notificarea oficiala.
Va rog sa confirmati daca am inteles bine si eventual sa mentionati succint care sunt toti pasii de parcurs pt darea in plata.
Multumesc.
Da, cererea o face avocatul
Buna ziua,
Iin perioada in care se suspenda plata catre creditor de la primirea notificarii de catre banca si pana la solutionarea darii in plata, banca mai raporteaza debitorul ca si rau platnic in Biroul de Credit, respectiv in Centrala riscurilor bancare?Daca cei care dau in plata vor fi raportati in aceste baze de date vor fi imposibilitatea de a mai contracta vreodata orice tip de credit, ceea ce nu e corect atata timp cat debitorul a notificat intentia sa de dare in plata si doreste sa inceapa o noua viata cumparandu-si un apartament la un pret normal!
Si a doua intrebare: in instanta se prezinta toti debitorii unui contract in cazul in care sunt mai multi?ce se intampla daca co-debitorul nu mai e de gasit, poate incepe si finaliza aceste demersuri de dare in plata doar debitorul principal?
Da, raportarea in centrala se face si nu nu este nevoie, fiindca oricum veti avea nevoie de un avocat si va reprezinta pe toti.Cu stima, av Cuculis 0722298011
Domunle Avocat,
Legea se aplica si pt creditele de nevoi personale cu ipoteca?Precizez ca am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca din care o parte din suma am folosit-o pt cumpararea unei case, care in prezent reprezinta garantia acestui credit si e cesionata in favoarea bancii, iar restul de suma am folosit-o pt nevoi personale. Imobilul nu mai valoreaza acum nici 50% din suma cu care a fost cumparat inainte de criza imobiliara si de aceea doresc sa-l dau in plata. Totusi nu inteleg cum poate aproba banca cererea de dare in plata, atat timp cat salariul meu sustine plata ratei, dar vreau sa dau in plata pt ca nu face sens sa mai platesc 20 ani o suma de 2 ori mai mare decat face acest imobil in prezent?Pana la urma care sunt conditiile de eligibilitate dpdv venituri?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
In anul 2008 am contractat un credit ipotecar pentru cumpararea unei garsoniere.
Dupa 12 luni de plata a ratelor a crescut rata lunara cu aproape 50% si am fost in imposibilitate de plata. Dupa nenumarate demersuri catre banca concluzia a fost ca nu pot sustine acea rata imensa si nu am mai platit acel credit. Mentionez ca aveam 2 credite la momentul respectiv, unul de nevoi personale achitat la zi (pana in momentul cand a fost preluata creanta de catre firma) si cel ipotecar.
In anul 2012 am fost executat silit, iar garsoniera nefiind vanduta la licitatie a fost transferata firmei care s-a ocupat de recuperarea creantei (am platit si impozit la stat aproximativ 1200 lei). Mai apoi mi-a fost poprit si salariul cu 50% (pentru cele 2 contracte de credit) .
Va rog sa imi spuneti daca in cazul meu pot beneficia de legea darii in plata, macar pentru contractul ipotecar (care ajunge cu tot cu cheltuieli de executare si dobanzi penalizatoare la o suma colosala)
Va multumesc anticipat!
Buna ziua, din punctul meu de vedere da, puteti face fara griji aceasta procedura, prin avocat! Cu stima av Cuculis 0722298011
Buna ziua.
Avem un credit de nevoi personale cca . 90.000 Euro, pe care l-am garantat cu ipoteca pe un teren intravilan.
La acordarea lui am achitat un alt credit de nevoi personale mai vechi ce avea un sold de 25.000 Euro, la aceeasi banca ce fusese, garantat cu o locuinta (imediat dupa achitarea lui am ridicat ipoteca pe respectiva locuinta).
Va rugam sa ne spuneti daca pentru stingerea soldului acestui credit de 87.000 Euro putem sa dam in plata terenul intravilan in discutie (ipotecat).
Multumesc.
Buna ziua, da si am si facut procedura pentru acest tip de dare in plata. Puteti cu siguranta. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Prezint speta: sora a cumparat apartament prin credit ipotecar in 2007, moneda FRANC ELVETIAN (putin peste 2 lei/1CHF). In urma evenimentelor dupa 6-7 ani nu mai pot plati si sunt incepute procedurile de executare. De aici totul se complica: 1. apartamentul parintilor mei ce nu era in lista garantiilor cu banca intra in procedura de executare(actiunea in tribunal 9 mai 2014). 2. apartamentul garantie este vandut (iunie 2015) … de ce au inceput procedura cu apartamentul parintilor daca ei nu vandusera apartamentul ipotecat si implicit fara a sti daca creditorul este indestulat? 3. pe 19 ianuarie 2016 se vinde la primul termen(s-a mirat si executorul) apartamentul parintilor.
Se aplica legea darii in plata in cazul parintilor? In ianuarie inainte de licitatie s-a facut contestatie la executare. Care sunt caile de urmat astfel incat sa nu plateasca mult si poate degeaba parintii mei ???
Dle Avocat, am contractat un credit ipotecar in 2008 in CHF pentru achizitionarea unei locuinte si sunt cu o rata in urma (asta cu eforturi deosebit de mari ) iar cei de la banca ma suna aproape zilnic, la ultimul apel am spus ca voi proceda si eu la demararea demersurilor prevazute in prezenta lege de dar in plata ca sunt satul de atatia ani de bataia lor de joc iar raspunsul “doamnei” de la celalalt capapt a fost ” Sa nu credeti ca va fi usor dle XXX, daca va incadrati in lege oricum va dura poate si ani ca banca are avocati buni si va spun eu ca va ve-ti lipsi pana la urma” ! Intrebarea mea este posibil sa se ajunga la ani de procese ? Mie unul (fara studii de drept) mi se pare ca legea e foarte clara si concisa si nu ar trebui sa se intample dupa cum spnea “doamna” de la banca.Va multumesc anticipat !
Da, se ajunge in instanta, dar nu ani de zile ci cateva luni si rezolvati, cu stima, av Cuculis 0722298011
Va salut.In anul 2007 am contractat un credit ipotecar pentru a achizitiona un imobil care se afla in constructie si mai precis a unui apartament duplex.Am girat bancii cu un teren extravilan de 15000 m patrati in urma evaluarii facute de catre banca,deoarece imobilul care il achizitionam atunci era in faza construirii si nu avea actele de propritate finalizate deci nu putea fi ipotecat.In data de 19.09.2007 mi a fost acordat creditul in data 15.10.2007 am dat avansul pentru acea louinta conform antecontractului iar in martie 2008 la finalizarea constructiei am facut si contractul de vanzare cumparare.Cum trebui sa procedez notific banca in scris pentru aplicare Legii Darii in plata pentru terenul ipotecat sau ma adresez direct instantei de judecata.
va multumesc
Buna ziua, in primul rand se va merge pe notificare si ulterior pe instanta de judecata. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
nu-mi este clar, pana la urma, in cazul in care o persoana fizica a garantat cu un bun imobiliar creditul unei persoane juridice, acest imobil poate fi dat in plata? Multumesc
Buna ziua, daca este locuinta, atunci da! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua d-le avocat, in Cluj Napoca nu aveti birou? Eventual imi puteti recomanda pe cineva cu care colaborati ? Ma intereseaza pentru darea in plata. Multumesc anticipat, stima!!
Buna ziua stimate domn! Pentru darea in plata chiar daca sunteti din Cluj, va rog sa aveti in vedere ca trebuie sa facem demersurile in Bucuresti astfel incat, inclusiv transferul de proprietate il vom face tot aici in Bucuresti! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua d-nul Avocat!
aceasta lege este valabila si pentru persoane juridice?
Nu, pentru persoane juridice nu. Puteti sa trimiteti actele pe avocat@indrumari-juridice.eu sa le analizam. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie. Am cumparat un imobil aflat in executare silita, astazi trebuia sa mi se ofere actul de adjudecare trecand cele 17 zile (fiind tratat dosarul dupa codul vechi), doar ca ajungand la executor mi se spune ca persoana de la care trebuia sa cumpar imobilul a solicitat darea in plata si ca intreaga actiune de executare se suspenda pana la solutionarea dosarului. Eu am platit pretul de 10% pentru participare la licitatie precum si avansul de 30% considerat prima rata, urmand ca in urma contactarii unui credit imobiliar sa platesc si restul de 60% pana la sfarsitul lunii iunie. Problema este ca neprimind actul de adjudecare, nu cred ca voi primi creditul de la banca. Daca nu ma incadrez in termenul din contract voi fi declarat adjudecatar mincinos desi este vina lor? Cat dureaza solutionarea unui dosar privind darea in plata? Din ce am inteles cei de la banca sustin ca nu se poate da in plata un bun deja vandut (desi dupa parerea mea nu este vandut pana nu primesc eu actul de adjudecare). Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc pentru rabdare
Ratiunea este corecta, NU este vandut pana nu aveti act de adjudecare!Toate bune. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua! Am luat un credit ipotecar in anul 2008 pt achizitionarea unei locuinte. Intre timp, in anul 2011 sotul ramanand fara loc de munca si-a deschis un PFA, inregistrat la aceasta adresa.(asa i s-a spus atunci de la Registrul Comertului, pe o anumita suprafata din apartament). Ne poate incurca acest PFA in demersurile folosirii Legii Darii in Plata?Sau sa-l inchida ( PFA) si dupa aceea sa demaram notificarea catre banca?Multumesc!
Domnule avocat, in perioada asta de 10 zile cand banca are dreptul sa conteste cererea mea de a da in plata imi solicita sa vada apartamentul ce face obiectul darii in plata, sunt obligata sa ii las sa-l vada sau nu??????
Buna ziua! Nu nu trebuie sa ii lasati, ii lasati doar daca vreti! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua!
As dori sa știu dacă trebuie demonstrat cu acte ca nu mai pot achita creditul.
Incapacitatea de a achita ratele este o condiție pentru acceptarea darii in plata?
Am luat un credit de nevoi personale in 2007,in CHF de la Volksbank si am impotecat apartamentul in care locuiesc.in ianuarie 2015 mi a fost declarat anticipat creditul pt intarziere la plata ratelor si am fost instiintata ca voi fi executata silit.de atunci nu am mai platit decat propirea pusa pe salariu de catre executor.am actionat in instanta pt suspendarea executarii si pt comisioane abuzive.am obtinut suspendarea executarii pana la finalizarea proceselor si expertul contabil urmeaza sa stabileasca ce bani mi au fost luati abuziv.intentionez sa dau apartamentul bancii dar nu stiu daca dupa ce dau apartamentul mai are rost sa continui procesul,si daca in cazul in care instanta hotaraste ca mi s au luat bani abuziv,mai am sanse sa primesc banii inapoi.oricum e un bilant foarte trist:raman pierduta de ratele platite 8 ani,pierd apartamentul ,banii pt avocat,taxele de notar,impozit la stat pe suma datorata….Va Multumesc ca va faceti timp pt Noi si problemele noastre…
E
Buna ziua! Foarte bine ca va judecati pentru ca vor fi de luat bani din contract! Puteti merge pe mai departe chiar daca dati apartamentul bancii prin darea in plata. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Bună ziua! Am avut un credit cu ipoteca din 2008.In 2014 s-a icrput urmărirea silita iar în martie 2015 a fost vândut apartamentul.Din ianuarie
2015 eu și soțul meu avem poprire pe 1/2 din salariu.Acum am fost la un avocat ptr . notificare de dare in plata și vreau sa va întreb dacă se pot recupera banii opriți din salariu după vinderea imobilului .Va mulțumesc!
Este bine ca ati ajuns la avocat fiindca veti avea nevoie sa rezolvati ulterior si contestatia bancii. Da, am putea sa mergem pe recuperarea comisioanelor abuzive chiar daca ati dat in plata! Cu stima, av Cuculis 0722298011
Va salut cu respect, domnule avocat.
In situatia mea, am contractat un credit pe SRL, iar eu ca administrator am semnat ca girant ipotecar ipotecand un imobil. La 3 ani am semnat inca un contract prin care sunt si fidejusor. A inceput procedura de executare silita si momentan imi sunt poprite toate conturile (de luna aceasta).
As vrea sa apelez la darea in plata din calitatea de fidejusor al creditului contractat pe societate si sa dau imobilul cu care am garantat. Este posibil?
Precizez ca firma este in insolventa.
Va multumesc mult pentru eventualul raspuns.
Pai eu inteleg, insa dvs. nu puteti apela la legea darii in plata, dvs. va judecati separat cu banca pe legea 72/2013 Cu stima, av Cuculis 0722298011
Multumesc de raspuns!
Mai sus ziceati ca o persoana fizica poate da in plata pentru o perioada juridica un imobil…
De ce m-as judeca pe legea 72? Ce nu e in regula?
Va multumesc anticipat!’/
Legea 72/2013 este a clauzelor abuzive pentru persoane juridice
Daca va este cu putinta, ati putea pe scurt sa imi explicati de ce nu pot eu in calitate de fidejusor si garant imobiliar sa dau in plata spatiul pe care l-am ipotecat?
Va multumesc si va o urez o zi buna.
Buna ziua,
Eu sunt in situatia urmatoare :
Am luat credit ipotecar pe SRL in 2008; in acelasi timp banca ne-a obligat sa semnam bilet la ordin avalizat ca administratori;
Banca Comerciala Carpatica ne -a luat apartamentul ipotecat si acum ne urmaresc pe un alt apartament pe care il detinem in alta localitate.
Credeti ca ne incadram in conditiile legii ” darea in plata”?!
Adica putem sa solicitam stingerea datoriilor prin apartamentul pe care l-au luat deja de doi ani si sa nu ni-l mai ia si pe acesta in care locuim?
Buna ziua, parerea mea este sa apelati urgent la un avocat si sa faceti procedura de dare in plata, cel putin ii blocati. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Apartamentul l-am luat cu credit pevpersoane juridice deoarece nu ne incadram in conditiile de creditare ca parsoane fizice. Scopul nostru a fost sa ne mutam din Rm sarat in Iasi. Am locuit in apartamentul din Iasi, nu am facut nicio afacere, se vede asta si din faptul ca firma este in insolventa acum.Copilul a facut scoala in Iasi, din 2008 pana in 2015
Va multumesc mult pt timpul acordat citirii acestui mesaj dar si pt raspuns pt care va rog frumos !
Cu respect domnule avocat, as dori sa va intreb, daca am un credit ipotecar si nu sunt dator la rata si nu figurez nici in baza de date, benficiez de legea darii in plata, mai bine spus sa dau apartamentul cu doua camere, am incheiat datoria, si sa iau prin prima casa cu dobanda mai mica si un imobil mai mare….astept un raspuns. Multumesc. P.S. E un credit luat in 2008 cu ipoteca, semnat act aditional in 2011, in baza O.G. 50/2010.
Buna ziua, da puteti. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Bună ziua! Am avut un credit cu ipoteca din 2008. In 2012 am facut alt contract de credit (de consolidare). In 2014 a inceput urmărirea silita iar în martie 2015 a fost vândut apartamentul. Din septembrie 2014 am poprire pe salariu. Pot apela la dumneavoastra? Va mulțumesc!
Buna ziua, desigur, deja am ajuns la 450 de notificari de dare in plata. CU stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Am achizitionat un credit ipotecar pentru un teren intravilan cu care am garantat.
Credeti ca intra la legea darii in plata.In aceea zona sunt numai case, iar din extrasul de carte funciara toata zona este destinata numai locuintelor.
Va multumesc!
Buna ziua. Va rog cu un raspuns la urmatoarea speta: credit bancar cu doi imprumutati, garantat cu o locuinta ai carei coproprietari sunt doar cei doi imprumutati.
Intrebare: Pentru darea in plata a locuintei este nevoie si de acordul celui de-al doilea imprumutat/coproprietar, sau este suficienta notificarea facuta doar de un imprumutat/coproprietar?
Al doilea imprumutat si coproprietar al imobilului ipotecat se opune darii in plata!
Unde este prevazuta obligatia darii acordului de catre toti imprumutatii?
Se poate face notificare daca sunt datorii la intretinere ori gaz?imi trebuie imputernicire de la debitor,daca eu sunt codebitor?ms
Bună ziua,am notificat banca în vedera dării în plata,banca a facut contestatie și îmi cere o grămadă de acte printre care de la ANAF,FISC,CADASTRU,etc.Va întreb dacă toate acestea trebuiesc depuse la dosar sau e doar o chichița a băncii. Menționez ca îndeplinesc cele 4 condiții pentru darea în plata.Cu stima,Valentin!
Am obtinut un credidit pt a cumpara un teren 240000 euro,din anul 2008,dupa 2 ani nu am mai reusit sa platesc rata..terenul a fost scos la licitatie anul trecut de banca si executor..l-au vandut cu 70000 euro..
Banca si-a recuperat terenul…l-a vadut cu un pret acceptat de banca…intrebare.:
Conf legi dari in plata banca poate sa-mi puna pe diferenta
poprire pe salariu…??
Voi mai fi urmarit pe viitor…etc..
Cu multumiri,
Am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca pe un teren intravilan + mic Spatiu Comercial provizoriu, cu scopul principal de a achita avansul la un apartament. Nu s-a specificat scopul in contractual de credit, dar se poate vedea dupa data celor 2 contracte/tranzactii. Terenul si Spatiul comercial au fost vandute prin executare silita. Pot cere radierea datoriilor pe baza Legii Darii in Plata? Va multumesc.
Imobilul ipotecat a fost deja vandut prin executare silita; am in continuare poprire pe cont. Ati precizat mai sus ca ar trebui facuta direct actiune in instanta, dar DOAR dupa Notificarea de Dare in plata. Exista un motiv anume pentru care Notificarea trebuie facuta in prealabil? Conform altui avocat, s-ar simplifica procedura juridica daca s-ar merge direct in instanta. Va multumesc mult pentru feedback.
Conform acelei pareri va veti trezi cu o frumoasa inadmisibilitate.
Buna seara!
Daca creditul meu a fost cesionat unei firme de recuperari, cui adresez notificarea de dare in plata: bancii creditoare sau firmei de recuperare sau ambelor? Nu am inteles.
Precizez ca s-a inceput executarea silita impotriva mea prin poprire pe salariu si executare silita imobiliara.
Multumesc!
Am un împrumut de la Bcr pe 10 ani de 31000 lei din 2007 la care în contract prevede comision de administrare și de risc mă interesează dacă aș avea câștig de cauză. Mulțumesc
buna ziua
domnule avocat in 2008 am contractat de la BCR un credit pentru cumpararea unui imobil(cu care am garantat acel credit) si in paralel banca mi-a mai acordat un credit de nevoi personale pentru cheltuielile care urmau sa fie facute pentru creditul imobiliar.
mentionez ca acest credit de nevoi personale nu are garantie
mentionez ca la trei luni dupa obtinerea creditului am facut un infarct si am mers la banca si am insistat sa predau cheile imobilului , fiind constient ca nu voi putea face fata.
banca a refuzat si a mentionat ca vor vedea cum vor proceda. anul acesta au executat creditul de nevoi personale ,punand poprire pe salariu , iar azi cand va scriu mi-a vandut si imobilul tot pentru creditul de nevoi personale,cu toate ca era pus garantie pe celalalt contrac .
acum normal ar trebui executorul sa inchida contractul de nevoi personale fiindca pe acel contract avea hotarare executorie ( nu pe cel ipotecar) si cu acordul bancii s-a vandut, normal ar fi sa ridice poprirea .
eu pot face darea in plata daca imobilul s-a vandut pentru alt credit?
darea in plata poate radia ambele credite?( deoarece la data vanzarii am poprire pe salar).
VA ROG:
Daca imobilul s-a vandut ce acte mai sunt necesare pentru dosarul de dare in plata?
VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Cu stima si respect.
Aveti nevoie de actul de adjudecare si evident dovezile ca indeplinti cele 4 conditii din lege. Procedura facuta prin avocat si banca nu are ce sa va impute. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Am avut un contract de credit cu ipoteca. Din pacate, nu am mai reusit sa platesc ratele si m-am trezit cu popriri si, in final, executarea silita a apartamentului. S-a vandut, intr-un final, cu 9000E in februarie 2015, dar aceasta suma nu acopera valoarea creditului+dobanzi. Acum, mi se retine din salariu 400 lei/luna pana la acoperirea restantei ramase (aprox. 100.000 lei). Ma incadrez in cerintele acestei legi?
Multumesc!
Buna ziua, daca a fost vandut imobilul veti putea sa invocati remiterea de datorie reglementata de catre legea 77/2016 a darii in plata. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Daca s-a vandut imobilul – evident foarte deavantajos- si au ramas restante ce puteti face ?
-trebuie notificare mai intai pentru a le cere sa ia act ca casa s-a vandut si sa stearga datoria ?
sau – trebuie mers direct la judecator ?
Faceti notificarea, o consider procedura prealabila. Ulterior daca nu sunt de acord, mergem la instanta. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
In cazul unui credit pe persoana juridica pentru care s-a garantat cu un apartament care este si sediul firmei debitoare dar si locuinta de domiciliu al garantului (familiei) ar fi indeplinita conditia privind destinatia imobilului?
Multumesc!
Problema este calitatea de consumator, ce nu este indeplinita
Buna seara. In noiembrie 2011 am preluat un credit ipotecar(2007) in valoare de 121000 CHF pe firma. Imobilul ipotecat valora in 2011 mult mai mult decât suma de 120000 Chf. Am reusit sa platesc ratele in valoare de 1300-1400 CHF timp de 3 ani dupa care nu am mai putut plati ratele in intregime. In 2014 Bancpost mi-a propus o restructurare a creditului. Odata cu aceasta restructurare acestia m-au amenintat ca va trebui sa platesc toata suma anticipat daca sotul meu nu semneaza ca fideiusor. Cei de la banca m-au asigurat verbal ca sotul meu(cetatean strain) nu pateste nimik si ca toate acestea sunt doar o formalitate. Tin sa mentionez ca sotul meu nu are nici o implicatie in aceasta firma.
Pe data de 29.09.2016 am primit acasa o instiintare de executare silita pe numele sotului meu pt 129000 CHF. Nu am primit nimik la firma sau eu ca administrator.
Sotul meu a avut un apartament( locuinta noastra) pe numele lui (dobandit inainte de casatorie) pana in sept 2015. Apartamentul l-a donat tatalui meu acum 1 an deoarece el ne-a intretinut in ultimii ani.
Nu mai este o problema pentru mine daca pierd cladirea ipotecata. Singura mea dorinta este sa nu se atinga de locuinta noastra.
Ce as putea sa fac sa nu intre in discutia executorului apartamentul in care locuim?(drept de abitatie viagera)
Am luat legatura(din motive financiare) cu un avocat care nu are suficienta experienta pe comercial si deocamdata s-a facut o contestatie.
Va multumesc!
Buna ziua, situatia sigur nu este de lasat asa fiindca executorul va poate executa inclusiv pe acel imobil Neipotecat! Urgent contestatie la executare. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Va multumesc pentru promptitudine!
Buna ziua. Daca am contractat un apt pe persoana fizica si ulterior a devenit sediu de firma insa fara deducere de cheltuieli poate castiga banca? Precizez ca s-a inaintat deja contestatie de catre banca unde specifica faptul ca nu ma incadrez. Mai am sansa de castig? Va multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua. Am pe rol un proces pentru darea in plata (imobil girat) pentru lichidarea unui credit de nevoi personale cu ipoteca. Dupa mai multe termene de judecata, instanta a hotarat trimiterea dosarului la CCR (22.12.2016). Decizia finala nu ar fi trebuit luata de catre judecator? E normal sa fie transmis cazul spre CCR? Va multumesc!
Pentru a putea vedea exact despre ce este vorba va rog sa ne lasati pe email intreaba situatie pe avocat@indrumari-juridice.eu Cu stima, av drd Cuculis 0722298011
Buna seara .doresc o informatie .am cumparat o casa si 40 la suta au fost bani mei 60 la suta am imprumutat de la banca ..si am ipotecat casa .am avut probleme si am fost in incapacitate de plata a ratelor .banca m-au executat silit ..si acum banca au vandut casa .intrebarea mea este eu mai am dreptul sa cer darea in plata ??? va multumesc
Legea prevede pt notificare un termen de min 30 de zile pt intalnirea la notar,neexistand si un termen maxim precizat in lege. Pot sa dau termen peste 7 luni?Intre timp imi caut gazda,etc.
Buna ziua,
Am inceput acum cateva luni procedura de dare in plata. In momentul acesta suntem in proces deoarece banca a contestat. Acum putin timp am gasit un cumparator pentru casa care ipotecata in contract si face obiectul darii in plata. Am cerut acordul de vanzare si banca imi pune conditiile urmatoare
– achitarea ratelor restante la momentul darii in plata
– retragerea actiunii de dare in plata si plata cheltuielilor de judecata.
Puteti sa imi spuneti daca exista baza legala la aceasta cerere? Banca a raspuns ca retragerea darii in plata se cere in baza legii 77/2016 art 7 alin 4. multumesc
In mod normal conform OG 52/2016 banca trebuie sa va dea acordul. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011