Debitorii Cu Creditele In Executare Silita Prima Casa Pot Solicita Suspendarea Popriri Total Sau Partial-Avocat Cuculis

Debitorii Cu Creditele Prima Casa Aflate In Executare Beneficieaza Pot Solicita Suspendarea Popririi-Avocat Cuculis

Creditele prima casa conform normelor de punere in aplicare a OUG Prima Casa, beneficiaza de o “protectie” sporita, iar daca ANAF nu pune in aplicare prevederile de mai jos, atunci instanta de judecata poate interveni!

Astfel, conform normei de implementare a programului prima-casa pentru achizitia sau constructia de locuinte, in cazul in care dosarul de creditare, implicit contractul de credit a fost declarat scadent anticipat, atunci organul fiscal de unde debitorul are circumscriptia, urmeaza sa inainteze acte de executare silita pe procedura executionala fiscala si astfel debitorii din fostul dosar prima casa au institutia poprire pe venituri(loc de munca, conturi bancare). –

Executare Prima Casa

Speta Juridica Trimisa Catre Noi –

Alina Buna ziua.Se poate scoate la licitatie un apartament cumparat prin Programul Prima Casa? Debitorul isi plateste rata la apartament, dar are alt credit neplatit la alta banca care acum a trimis citatie, cum ca o sa se scoata bunul la licitatie? Sa inteleg ca bancile s-au inteles sa scoata bunul la licitatie?Sunt doua banci diferite, se poate pune ipoteca la ipoteca?Multumesc

Poprirea Anaf – Cum poate un debitor Beneficiar Al Programului Prima Casa, aflat in executare silita, sa blocheze poprirea instituita de catre ANAF?

In ordinul amintit mai sus, avem regula instituta in  Art. 18.

(1) În temeiul titlului executoriu, organele fiscale vor proceda la emiterea și comunicarea somației de plată pentru sumele individualizate în înscrisul prevăzut la art. 17 alin. (2), executarea silită urmând să se realizeze potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Insa, pentru protectia acestor debitori cu titlu diferit, in cazul in care poprirea instituita  creeaza CONSECINTE SOCIALE DEOSEBITE, putem cere instantei de judecata sa dispuna ridicarea popririi in totalitatea ei – 

(2) În cazul în care popririle înființate de organul de executare generează consecințe sociale deosebite, […] poate dispune, la cererea debitorului și ținând seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea temporară totală, fie suspendarea temporară parțială a executării silite prin poprire, conform prevederilor Codului de procedură fiscală.

Ce pot face daca ANAF refuza sa dispuna suspendarea popririi?

In principal cererea de suspendare a efectelor popririi se adreseaza instantei de executare iar instanta, prin efectul acestui articol de mai sus, dar si prin dovada ca poprirea a provocat sau provoaca consecinte sociale deosebite(destramarea familiei,imposibilitatea de intretinere, etc), va dispune suspendarea acestor acte de executare.

Sa nu uitam si de norma din codul de procedura fiscala prin care  (3) În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare- norma ce nu se aplica contractelor Prima casa, asa cum a decis Guvernul in 2016!

Executare Prima Casa

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

IMPREVIZIUNEA/ADAPTAREA CONTRACTELOR

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/folosirea-impreviziunii-pentru-adaptarea-contractele-in-euro-si-inghetarea-cursul-valutar-avocat-cuculis-decizia-623-curtea-constitutionala-impreviziune/

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.