Datornicii care nu-și mai pot achita ratele pot scăpa de executarea silită, dacă deputații vor adopta Legea falimentului personal. Proiectul a trecut de Senat și se află acum în Comisia de buget finanțe a Camerei. Legea este așteptată mai ales de cei care, înainte de criză, şi-au cumărat case la preţuri supra-evaluate, iar acum, din aceleași venituri, trebuie să plătească rate de două ori mai mari.
De asemenea am infiintat si formularul de inscriere in PROCESELE NATIONALE COLECTIVE ce vizeaza DENOMINAREA CREDITELOR SI ELIMINAREA TUTUROR CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT – AICI –
Intrarea în faliment a unei persoane fizice nu înseamnă anularea datoriilor, ci reeșalonarea acestora pe un termen de cinci ani, fără comisioane abuzive din partea băncilor.
Şi băncile, care în ultimii ani au acumulat datorii uriaşe, vor avea de câştigat.
”Executarea silită nu mai continuă, ratele la o bancă sau la orice fel de alt creditor sunt determinate în mod clar prin planul de reorganizare, iar dacă acest plan de organizare este dus la bun sfârşit, executarea fiind stopată, pe de o parte nici nu se poate vinde imobilul in care domiciliază sau în care îşi are reşedinţa debitorul şi de partea cealaltă, din punctul de vedere al creditorilor, aceştia îşi pot lua, chiar dacă o sumă mai mică, cu titlul de credit”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis.
România este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care nu există încă o lege a falimentului personal. Analiștii economici atrag atenția că trebuie stipulate foarte clar condițiile în care o persoană fizică poate cere intrarea în insolvență.
”Există şi portiţe legislative multe prin care o persoană poate să mute activele de la el la alţi membri din familie, să le mute în altă ţară, în altă jurisdicţie, să evite într-un fel de a-şi declara veniturile pe care le are”, a explicat analistul economic Dragoș Cabat.
Aproximativ 800.000 de români sunt datornici la bănci. De altfel, rata creditelor neperformante a crescut de aproape nouă ori în ultimii șapte ani, ajungând la jumătatea acestui an la 20%.
av. Cuculis Adrian
avocat@indrumari-juridice.eu
031.412.48.88
Buna seara,
Am o problema si va rog, daca se poate sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Am un credit la Alpha Bank de 6000eur, l-am facut in 2007, ulterior mi-am pierdut locul de munca si am mers din rau in mai rau, am incercat sa reesaonez rata dar au spus ca nu se poate ca nu mi-au dat somaj de la locul de munca….am incetat cu plata ratelor dupa ce timp de 5 ani am platit la zi. Acum mi-a venit somatie ca vor sa imi ia partea de 3/16 dintr-un apartament de 2 camere unde stau cu mama si copilul. Am un contract de GARANTIE REALA MOBILIARA, se poate sa imi ia partea din casa??
Va rog daca se poate sa imi raspundeti, sunt intr-o stare groaznica.
Multumesc!
Buna ziua. In mod cert asta urmeaza sa se intample insa trebuie totusi sa aveti in vedere ca “o cota parte” dintr-un bun tip apartament este foarte greu de cuantificat fiindca nimeni nu ar dori sa cumpere o cota parte dintr-un bun imobil de acest gen. Asta nu inseamna ca trebuie sa va lasati prada linistii ci sa incercati sa staruiti sa rezolvati problema pe calea contestatiei la executare. Cu stima, av Cuculis 0722298011
imi cer ca in 15 zile sa achit suma de 6082eur +3256lei cheltuieli de judecata ca altfel imi iau partea din casa….dar unde sunt banii pe care i-am dat 5 ani??? nu se iau in calcul?? de ce este suma asa mare?
Buna ziua.In primul rand informatiile oferite de catre dvs. sunt insuficiente pentru a formula un raspuns complet. Insa din ceea ce exhibati dvs. 15 zile, sunt in mod sigur pentru somatia imobiliara, fapt pentru care trebuie sa aveti grija fiindca urmeaza licitatia publica. In acest sens, un coleg o sa revina la dvs. pentru a primi toate informatiile in vederea emiterii unui raspuns. Cu stima, av Cuculis 0722298011
D-le avocat va rog sa ma ajutati cu un raspuns!Am luat un credit ipotecar in 2007 in chf de la Bancpost in baza veniturilor din strainatate pe care ulterior le-am pierdut ramanand fara locurile de munca de acolo.Ne-am intors in tara unde veniturile nu ne-au mai permis plata ratelor ajunse de la 12mil la 20mil.Desi am insistat la banca sa facem o reesalonare in baza veniturilor actuale nu am avut succes si am fost dati pe mana unui executor care ne-a vandut casa in urma unei licitatii (cam dubioase ptr. noi).As vrea sa stiu ce sanse mai am sa particip la aceste procese ptr denominare avand in vedere ca am ramas cu poprirea pe salarii si suntem obligati sa platim diferenta toata viata, casa s-a vandut cu jumatate din cat imi cere mie banca din care o buna parte a intrat in buzunarul executorului!Suntem disperati..am ramas pe drumuri cu un copil de 6ani si avem si mosteniri nedezbatute dupa mama si soacra…Ne pot urmari si acolo din cate am inteles!!Va rog sa ma ajutati cu un sfat!!Va multumesc din suflet!
Puteti merge si pe denominare in cadrul contestatiei la executare, cu stima, av Cuculis 0722298011
D-le avocat.
In baza emiterii unor BO fara acoperire de pe firma pe care o administram (in 2009) s-a cerut de catre cele 2 firme carora le datoram bani insolventa (actiune initiata in 2014) si atragerea raspunderii personale a administratorului(hotarare 2015). Urmeaza probabil executarea silita.
Nu am nici un fel de venit si nici un bun demonstrabil. Mai mult decat atat, locuiesc in strainatate de 2010. Ce se poate intampla in cazul in care nu platesc? Care e termenul de prescriere? pot fi actionat si penal pentru asta?
Multumesc anticipat.
Florin
Buna ziua, daca se va admite atragerea raspunderii atunci veti fi urmarit, in caz contrat nu.Nu au ce sa execute in acest caz. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Da, s-a admis atragerea raspunderii. In ce fel pot fi urmarit, asta e intrebarea.
Atunci, in toate metodele prevazute de codul de procedura civila. Asta daca aveti bunuri.
Multumesc pentru raspunsul initial. 🙂