Denominarea creditelor la cursul istoric, este posibila in instanta. Suntem in “epoca” curatarii contractelor de credit de toate clauzele ce i-au impovarat pe imprumutati, av.Cuculis pentru Digi 24

Denominarea creditelor si valul de procese colective a inceput inca de la debutul anului 2014 si o data cu rezolvarea pe instanta de judecata a mai multor litigii ce vizau eliminarea din contractele de credit a anumitor clauze ce s-au dovedit a fi abuzive, a starnit un val si mai hotarat de clienti bancari prejudiciati.

In ceea ce priveste conversia la moneda nationala, este bine sa sa aveti in vedere Amandamentul numarul 17 al  Parlamentului European care prevede pentru imprumuturile in moneda straina, urmatoarele amendamente, general valabile pentru creditele aflate in desfasurarea, astfel :

Împrumuturile în monedă străină

(1)  Statele membre se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, un cadru de reglementare corespunzător este instituit la momentul în care contractul de credit este încheiat, pentru a asigura cel puțin că:

(a)consumatorul are dreptul de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă, în condiții specificate; sau
(b)sunt în vigoare alte aranjamente pentru a limita riscul ratei de schimb valutar căruia i se expune consumatorul în temeiul contractului de credit.

(2)  Moneda alternativă menționată la alineatul (1) litera (a) este fie:

(a)moneda în care, în principal, consumatorul își primește venitul sau deține activele care finanțează plata creditului, astfel cum este indicat la momentul în care a fost realizată cea mai recentă evaluare a bonității în raport cu contractul de credit; sau
(b)moneda în care statul membru în care consumatorul fie și-a avut reședința la momentul la care a fost încheiat contractul de credit, fie își are reședința în prezent.

(6)  Aranjamentele aplicabile în temeiul prezentului articol se aduc la cunoștința consumatorului în FEIS și în contractul de credit. În cazul în care în contractul de credit nu există dispoziții în vederea limitării riscului ratei de schimb valutar căruia i se expune consumatorul la o fluctuație a ratei de schimb valutar de sub 20 %, FEIS include un exemplu ilustrativ al impactului pe care îl are o fluctuație valutară de 20 %.

 

Astfel, exista deja o serie de moduri prin care va puteti inscrie in aceste tipuri de litigii colective care vizeaza atata eliminarea clauzelor abuzive din cadrul contractelor de credit dar si denominarea lor in anumite situatii la cursul istoric.

Aici este pagina de inscriere: http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/inscrierea-in-procesele-colective-ce-vizeaza-denominarea-la-cursul-de-la-data-acordarii-creditului-cat-si-eliminarea-clauzelor-abuzive-din-contracte-de-tip-adeziune-alaturi-de-recalcularea-dobanzii/

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
www.indrumari-juridice.eu
BLOG – www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
http://indrumarijuridice.forumest.ro

Tel: 031.412.48.88 0722.298.011

avocat@indrumari-juridice.eu

Vrei sa primesti cele mai noi articole pe email? Inscrie-te mai jos!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.