Ce aveti de facut in cazul unui accident auto?
PROCEDURA DAUNA / ACCIDENT AUTO
Accidentul de circulatie este orice eveniment in care este implicat cel putin un vehicul in miscare, produs pe un drum deschis circulatiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, splai, etc.) ca urmare a nerespectarii unei reguli de circulatie, din care a rezultat decesul sau ranirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.
Pentru a fi considerat accident de circulatie, evenimentul trebuie sa fie produs pe un drum deschis circulatiei publice.
In cazul accidentelor petrecute pe drumuri inchise circulatiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietati private, se aplica regulile stabilite de administratorul proprietatii. Daca nu exista reguli atunci se pot aplica cele privind circulatia pe drumurile publice, coroborat cu prevederile codurilor civil si penal.
In cazul in care conducand sau nu un vehicul, ati avut o dauna (in mers sau stationind), procedati in felul urmator:
Retineti sau notati-va urmatoarele date despre accident sau dauna (in scopul declararii si intocmirii procesului verbal de constatare la politie, pompieri, organe de cercetare penala,etc):
Locul exact de producere al accidentului, inclusiv repere si localizari ca: – nr. imobil in dreptul caruia s-a produs evenimentul,
– km. in dreptul caruia s-a petrecut ( afara din localitati),
– topografia exacta a locului,
Din ce directie circulati Dvs. si din ce directie circulau celelalte vehicule implicate in accident,
Nr de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident,
Numele conducatorilor auto implicati in accident,
Regulile de circulatie, indicatoarele si restrictiile cu aplicare in zona de producere a accidentului,
Eventual numele martorilor oculari (obligatoriu in cazul accidentelor cu raniri de persoane sau vatamari grave),
Ora la care s-a produs accidentul sau dauna.
In cazul in care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedati prin mijloace obisnuite la eliberarea partii carosabile pentru a nu stinjeni circulatia altor vehicule. Daca vehiculul Dvs. a suferit avarii grave (ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice etc.) nu porniti motorul ci impingeti vehiculul sau remorcati-l pina in afara partii carosabile dupa ce in prealabil ati decuplat bornele bateriei de acumulatori pentru a preintampina orice risc de incendiu sau avarii ulterioare. Daca va puteti deplasa cu vehiculul mergeti la postul de Politie in raza caruia s-a produs evenimentul impreuna cu celelalte vehicule implicate in accident. in cazul in care autovehiculul dumneavoastra a fost avariat in timp ce era stationat sau parcat, este necesar sa va deplasati cu autovehiculul in cauza la organele de politie de pe raza sectorului unde s-a produs accidentul de circulatie pentru a declara evenimentul si a se efectua constatarea accidentului.
In cazul in care din accident au rezultat si victime fie numai cu raniri usoare sau vatamari usoare, nu modificati pozitia vehiculului pina la sosirea echipajului de politie pentru a se face masuratorile necesare in astfel de cazuri. Daca victimele sint in stare critica procedati la oprirea altor vehicule si cereti sprijinul acestora pentru transportarea de urgenta la o unitate de prim ajutor in cazul in care nu puteti asigura Dvs. insiva primul ajutor.
Notati-va nr. de inmatriculare al vehiculului ce transporta ranitii.
Anuntati cel mai apropiat post de Politie despre accident si natura lui prin intermediul altor conducatori auto.
Foarte important: NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI fara incuviintarea politiei; se poate interpreta ca parasirea locului accidentului sau sustragerea de la cercetari si/sau recoltarea de probe biologice.
Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale (OU 195/2002), in cazul in care victima refuza sa considere evenimentul petrecut un accident de circulatie si pleaca de la fata locului inainte de sosirea organelor de politie, soferul trebuie sa se prezinte la sediul Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, sector 3, Str. Logofat Udriste nr. 15, Serviciul Accidente si Cercetari Penale pentru declararea inprejurarilor producerii evenimentului.
In caz contrar, daca ulterior victima se va prezenta la o unitate medicala sau la organele de politie pentru a declara producerea accidentului de circulatie, conducatorul auto implicat in eveniment va fi cercetat pentru savinsirea infractiunii (parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie).
Soferul implicat intr-un accident din care au rezultat decesul sau ranirea unei persoane trebuie sa anunte imediat producerea accidentului la numarul de telefon 9544, 323.75.60 (Dispeceratul Brigazii de Politie Rutiera) sau 961 (Serviciul de Ambulanta Bucuresti) si sa astepte sosirea organelor de politie si a ambulantei.
In ambele cazuri deplasati-va la postul de Politie in raza caruia s-a produs accidentul (cu incuviintarea politiei pentru cazul b.) pentru a completa declaratia de accident si a vi se intocmi procesul verbal de accident. Trebuie sa aveti la Dvs.:
– Permisul de conducere,
– Certificatul de inmatriculare al vehiculului,
– Buletinul de identitate,
– Documentele de transport, conform legilor in vigoare,
– Tichet de asigurare pentru raspundere civila auto, pe anul in curs, si copie polita CASCO.
in cazul in care unul din conducatorii auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la organele de politie, celalalt conducator auto trebuie sa furnizeze organelor de politie cit mai multe amanunte despre autovehiculul respectiv (tip, marca, numar de inmatriculare in intregime sau numai o parte din acesta etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificati.
Lucratorii de politie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat in evenimentul rutier si a conducatorului auto care nu s-a prezentat la organele de politie in vederea constatarii.
Daca autovehiculele implicate in accident au devenit nedeplasabile prin forte proprii urma evenimentului, conducatorii auto au obligatia de a le deplasa cit mai mult pe partea dreapta a drumului, de a anunta telefonic organele de politie despre evenimentul produs si de a astepta la fata locului sosirea organelor constatatoare.
Pentru solutionarea accidentelor usoare conducatorii auto se pot adresa, in functie de locul producerii accidentului, la urmatoarele sedii unde se afla birourile de politie rutiera avind atributiuni in acest sens:
– Sectorul 1 – Sectia 5 Politie, Sos. Bucurestii Noi, Tel. 323.30.30, Int. 17.934
– Sectorul 2 – Str. Masina de Paine 47, Tel. 224.26.38
– Sectorul 3 – Sectia 12 Politie, Str. Prof. Stefan Nicolau 3-5, Tel. 323.30.30, Int. 21.531
– Sectorul 4+5 – Brigada de Politie Rutiera, Str. Candiano Popescu 57-59, Tel. 335.84.06
– Sectorul 6 – Sectia 21 Politie, str. Cernisoarei, Tel. 323.30.30, Int. 22.607
Evitati discutiile in contradictoriu cu persoanele implicate in accident, si limitati-va la conversatia in fata politistului, avind in vedere numai datele privind accidentul pe care le-ati retinut la pct.1, fara insa a recunoaste fapte si vinovatii care nu va apartin.
Urmati instructiunile agentului de Politie care se ocupa de stabilirea circumstantelor in care s-a produs accidentul.
Daca agentul de circulatie refuza sa va elibereze si alte acte in afara autorizatiei de reparatie luati in cel mai scurt timp posibil legatura cu asiguratorul Dvs. pentru a inainta o cerere expresa pentru eliberarea acestor acte.
Dupa ce ati primit copia procesului verbal de accident si copia dupa asigurarea RCA a celui vinovat de producerea accidentului, informati imediat conducerea societatii asupra accidentului si pagubelor produse ca urmare a acestuia.
Daca cel vinovat de producerea accidentului nu face dovada asigurarii RCA, veti solicita soferului respectiv sa va dea copii xerox dupa permisul de conducere, buletinul de identitate si certificatul de inmatriculare al vehiculului, in fata politistului, deoarece in aceste cazuri trebuie sa facilitati regresul daunei, in sprijinul si in numele companiei de asigurari la care aveti polite CASCO.
Procedati in termen de 4 zile (lucratoare, inclusiv data eliberarii procesului verbal) de la accident la deschiderea dosarului de dauna la societatea raspunzatoare de despagubire, in cazul accidentelor sub asigurari R.C.A. (conform art.59 din legea 136/1995) sau in termenul stipulat de conditiile de asigurare (pentru daune sub polite CASCO).
In acest sens trebuie ca persoana implicata in accident sa se prezinte la societatea de asigurari si sa deschida dosar de dauna. In cazul concursului intre mai multe societati de asigurare, constatarea daunei se face in prezenta reprezentantilor acestora (ex. In cazul vinovatiei unei terte persoane, caz de competenta asigurarii RCA a acesteia, deschiderea de dosar se poate face si in prezenta inspectorului societatii unde Dvs aveti asigurare CASCO).
Prezentarea se face cu:
– Proces verbal de accident, (anexa 2 si autorizatia de reparatie in cazul avariilor cu autor necunoscut, adeverinta de dauna in cazul furturilor sau proces verbal de constatare si raport de expertiza a pompierilor in cazul incendiilor), in original (adica cea primita de la organele abilitate ale statului) si copie simpla,
– Copie dupa asigurarea RCA a celui vinovat de producerea accidentului,
– Copie BI, Permis conducere si certificat de inmatriculare a soferului vinovat, daca vehiculul acestuia nu are RCA valid la data producerii accidentului,
– Imputernicire / instiintare de dauna din partea firmei,
– Copii simple certificat de inmatriculare si carte identitate vehicul,
– Copie simpla a permisului de conducere al Dvs.,
– Copie lizibila polita dvs. de asigurare CASCO (inclusiv anexele tabelare cu vehiculele incluse in asigurare, daca este cazul:
Fara oricare din aceste documente asa cum au fost ele definite mai sus vi se poate refuza deschiderea dosarului de dauna.
Pastrati copii xerox ale actelor de constatare primite de la organele statului si una dupa nota de constatare facuta de inspectorul de dauna care a deschis dosarul, pentru a le trimite la Head Office-ul Firmei Dvs. (fata/verso lizibile).
Solicitati inspectorului de dauna care va intocmeste constatarea: eventuale conditii privind repararea ca: tariful maxim pentru ora manopera acceptat de societatea respectiva de asigurari; unitatea service unde doreste sa faceti reparatia; posibilitatea de plata directa a unitatii reparatoare sau acordarea de avansuri pentru procurarea de piese de schimb; etc.
Dupa aceasta deschidere de dosar de dauna luati legatura cu responsabilii din firma Dvs. pentru a cauta modalitatile de rezolvare a reparatiei in timp scurt si de calitate si pentru a primi instructiuni ulterioare.
Daca in timpul reparatiilor se constata si alte avarii care nu au fost cuprinse in nota de constatare initiala, cereti o reconstatare asiguratorului in caz contrar aceste avarii nu vor fi recunoscute de catre asigurator si deci nu vor fi acoperite la plata.
In anumite conditii puteti sa solicitati plata directa a reparatiilor catre unitatea service care urmeaza sa va repare vehiculul, dar pentru aceasta trebuie sa discutati cu inspectorul de dauna, daca polita Dvs. si conditiile de asigurare anexe pot permite acest lucru. In mod normal reparatiile se fac pe cheltuiala Dvs. dupa care vi se vor returna cheltuielile cuvenite.
Atentie!!! in cazul in care sinteti utilizatorul unui autovehicul achizitionat in sistem leasing sau rate cu deposedare, nu sinteti indreptatit a primi sume cu titlu de desdaunare deoarece nu sinteti proprietarul acelui vehicul.
Puteti primi aceste sume numai cu acceptul societatii care a garantat financiar leasingul sau proprietarului de drept al vehiculului. In acest caz particular va recomand sa instiintati imediat proprietarul sau creditorul de leasing in favoarea caruia s-a incheiat cesiunea in caz de daune (conform contractului de leasing sau rate), solicitindu-i acceptul de a primi despagubirea apoi demarati reparatia, in caz contrar puteti fi pus in situatia de a face cheltuiala de reparatie si a nu putea incasa despagubirea.
In asigurari acest demers se numeste solicitarea de act de cesiune, din partea chiriasului sau lesorului, de la creditor sau proprietar, si daca nu faceti Dvs. acest demers sigur o va face compania de asigurari.
Retineti insa ca raspunsul creditorului sau cesionarului (proprietarului) reprezinta titlu executoriu privind incasarea daunelor.
Dupa ce vehiculul a fost reparat se va proceda la definitivarea dosarului de dauna la societatea raspunzatoare de acoperirea daunei. In acest sens se vor inainta societatii de asigurari:
– Toate facturile, chitantele fiscale, comenzi de lucru service etc., in original;
– Cerere de despagubire cu numele, semnatura (si stampila) autorizata a asiguratului;
– Declaratia de conformitate a dosarului respectiv, cu asumarea de raspundere personala a declarantului (numai pentru daune sub R.C.A.);
– Copie act de cesiune al despagubirii; in cazul in care vehiculul a fost cumparat in sistem leasing, rate cu deposedare sau constituie garantie pentru un imprumut bancar, pe care il veti solicita bancii sau societatii de leasing.
Nota Bene: In cazul concursului de asigurari, la societatea raspunzatoare se depun originalele actelor iar la cea cu polita CASCO se depun copii stampilate si semnate “conform cu originalul” pe verso, de catre reprezentantul asiguratorului in sarcina caruia este dauna. In aceasta situatie va fi necesar sa precizati in scris de la care societate veti solicita despagubirile, urmind ca pretentiile de la cealalta societate sa le formulati numai in baza probei sumei primite de la prima.
Pe cererea de despagubire se vor inscrie obligatoriu numarul dosarului si modalitatea de plata solicitata (OP, Cash, CEC, etc.) si datele necesare viramentului (numele bancii si nr. de cont in care doriti a se face plata, numele persoanei si actul de identitate al imputernicitului sa va reprezinte).
Orice tentativa de obtinere sau facilitare de despagubiri prin declaratii false sau utilizarea de documente false se pedepseste conform Codului Penal din Romania.
Raspunderea apartine in exclusivitate declarantului. Anularea dosarului de dauna si a politei de asigurare se face “sine die”, de catre asigurator.
Declararea asigurarii multiple (daca este cazul), este obligatorie, plata riscului produs se va face proportional in acest caz.
Nu solicitati dotarea vehiculului cu piese si subansamble superioare calitativ sau constructiv, deoarece ele vor fi excluse din valoarea de dauna.
Aveti grija ca deschiderea dosarului de dauna si constatarea tehnica sa cuprinda toate elementele necesare restabilirii tehnice si estetice initiale (din momentul incheierii politei de asigurare) a vehiculului.
Incercati sa limitati pe cit posibil marirea daunelor prin: scoaterea in afara partii carosabile a vehiculului, transportarea acestuia la sediu, intr-un garaj sau loc sigur, pentru a elimina posibile daune ulterioare, furturi etc., masuri apreciate de catre asiguratori.
Societatile de asigurare nu despagubesc agravarile de daune din vina asiguratului (ex: distrugerea unor parti sau piese prin tractarea vehiculului, incendii datorita imprudentei si pornirii motorului cu scurgeri de carburanti, furturi din autovehicul dupa accident, etc.).
De asemenea asiguratorul nu este responsabil de eventualele reparatii nereusite si nu va acoperi nici scaderea de valoare in urma acestora.
Nu in ultimul rind, asiguratorului nu ii sint opozabile pierderile indirecte ca urmare a imobilizarii vehiculului (cu exceptia asigurarii RCA, in cazul in care vehiculul face obiectul unei licente de transport, cind se despagubeste CV timpului efectiv de reparare din devizul de reparatie la tariful mediu de transport al firmei respective).
Este in interesul Dvs. deci sa aveti reparatii de calitate si in scurt timp.
Este interzisa orice reparatie inainte de deschiderea dosarului de dauna si de constatare a avariilor de catre asigurator.
De asemenea nu comandati piese si materiale inainte de deschiderea dosarului de dauna si in afara constatarii tehnice de dauna, deoarece le veti face pe cheltuiala Dvs.
Este interzisa orice intelegere cu alti conducatori auto implicati in accidente cu vehiculele Dvs., fara acordul responsabililor Dvs. de. Transport sau conducerii firmei. Exista riscul unor pretentii ulterioare sau implicarii in Justitie in procese civile.
Nota bene: Daca doriti sa aveti o imagine clara asupra oricarui accident din compania Dvs. va sfatuiesc sa aveti pentru fiecare accident in parte un dosar (eventual pe coperta caruia sa scrieti societatea de asigurari care l-a instrumentat, nr. de dosar dat de respectiva societate, nr. vehiculului si data accidentului).
In acest dosar puneti copiile tuturor actelor pe care le inaintati societatii respective, si cele eliberate de asigurator. In acest mod veti avea dublura dosarului depus la asigurari, pe baza caruia puteti chiar sa va adresati Justitiei in caz de litigii. Brockerii cu nume in domeniu obisnuiesc sa faca acest lucru in numele clientilor sai.
PRECIZARI FINALE:
In cazul producerii unui accident soldat cu vatamarea corporala a unei persoane se intocmeste un dosar de cercetare penala.
Cercetarile privind cauzele producerii accidentului si culpa participantilor sunt efectuate de lucratori ai Brigazii de Politie Rutiera, ServiciuL Accidente si Cercetari Penale in jurisdictia careia s-a produs accidentul, (pentru Bucuresti, sector 3, Str. Logofat Udriste nr. 15, tel: 232.30.30 int. 196, 177 sau 175).
Victima unui accident poate depune plingere penala in termen de 60 de zile de la data la care a aflat cine este autorul accidentului.
Dupa intocmirea dosarului accidentului, organele de politie instiinteaza victimele accidentelor de circulatie asupra identitatii autorului accidentului.
Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita sub 10 zile de ingrijiri medicale, fapta nu este prevazuta si pedepsita de legea penala, dosarul fiind finalizat de organele de cercetare penala cu propunerea de neincepere a urmaririi penale pentru autorul accidentului si inaintat catre parchetul de pe linga judecatoria sectorului unde s-a produs accidentul.
Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, impacarea partilor nu are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
In unele cazuri, pentru nelamurirea unor fapte sau imprejurari, conform art. 116 Cod Procedura Penala, organul de cercetare penala dispune la cerere sau din oficiu efectuarea unei expertize tehnice.
Expertiza tehnica se efectueaza de catre experti din cadrul Biroului Local sau a Biroului Central de Expertizare Contabila si Tehnica a Municipiului Bucuresti.
Expertiza tehnica nu presupune, in mod obligatoriu efectuarea unei reconstituiri a conditiilor in care s-a produs accidentul de circulatie. Ea se dispune si efectueaza in conditiile prevazute de art. 120 Cod Procedura Penala.
Prin numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii leziunilor nu se intelege numarul de zile de spitalizare, concediu medical etc.
Numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii leziunilor rezultate in urma accidentului este stabilit de cadrele Institutului de Medicina Legala Mina Minovici, pe baza actelor medicale eliberate de unitatile sanitare unde au fost internate sau prezentate victimele pentru acordarea primului ajutor si dupa caz si a examinarii fizice a persoanei vatamate, coroborate cu baremul de medicina legala.
Conform legii rolul Politiei este:
– Identifica locul accidentului.
– Asigura zona producerii accidentului si ia masuri de fluidizare a traficului si desfasurare a acestuia in conditii de siguranta.
– Identifica toate persoanele implicate in accidentul de circulatie (autor, victima, martori oculari).
– Ridica de la fata locului eventualele mijloace materiale de proba.
– Elaboreaza schita locului accidentului si procesul verbal de cercetare la fata locului in care sunt consemnate primele informatii despre modul cum s-a produs accidentul, persoanele care au fost implicate si despre vatamarile corporale suferite de victime.
– Administreaza toate probele necesare finalizarii dosarului de cercetare penala privind accidentul rutier si ii inainteaza Parchetului de pe linga judecatoria sectorului pe raza caruia s-a produs evenimentul rutier pentru a dispune asupra solutiei.
Inca de la inceput precizez ca orice dauna este luata in evidenta societatilor de asigurare si instrumentata, numai pe baza actelor eliberate de autoritatile publice: Politie Rutiera, Pompieri, Organe de cercetare penala, etc.
Nu uitati ca societatile de asigurare sint societati comerciale in care primeaza principiile de piata, care au propriile instrumente de verificare si control si ca orice neregula va fi sanctionata.
Orice risc produs va fi despagubit doar o data indiferent de care societate de asigurare si independent de nr. de polite pentru care a fost asigurat.
Obtinerea de despagubiri multiple sau ilicite se pedepseste conform legilor in vigoare cu restituirea cuantumului, amenzi penale si/sau privare de libertate.
Nu incercati sa obtineti venituri din asigurari prin vreun mijloc mai mult sau mai putin legal (ex. procurarea de facturi din alte surse decit de la unitati autorizate, decalarea in plus sau minus a datei accidentului, declararea de date inexacte etc.) pentru ca riscati sa decadeti din drepturi si sa declansati si proceduri de urmarire penala impotriva Dvs.
In cazul politelor CASCO si BUCHET, va sugeram sa va insusiti bine conditiile de asigurare, inainte de semnarea politei si mai ales sa intelegeti faptul ca acestea constituie clauzele contractului de asigurare, precum si ghid intern de lucru al asiguratorului.
Va veni si timpul cind un client care doreste sa incheie o asigurare, se va adresa avocatului (sau agentului – brocker de asigurari) pentru a-i da lamuriri privind prevederile contractului de asigurare.
Denumirea de CASCO nu inseamna decit “asigurare facultativa”, tradus romaneste. Conditiile de asigurare pot fi inscrise direct pe verso-ul politei sau pot fi sub forma unor anexe integrante din polita. Exista societati care au inscrise articole aberante in conditii si care chiar se aplica, ex.:
– “nu se despagubesc riscuri in care au fost incalcate reguli de siguranta circulatiei”,
– “asiguratul cedeaza drepturile de regres contra persoanelor altele decit cele pentru care s-a incheiat asigurarea”,
– “asiguratorul nu acorda despagubiri daca in legatura cu dauna a fost instituita o procedura de cercetare penala”.
In primul caz daca vehiculul ramine fara frine si politia inscrie in PV acest lucru nu se acorda despagubirea, in cel de al doilea exemplu se recupereaza despagubirea de la sot/sotia/fiul/cumnatul etc. care a condus autovehiculul si care a avut accidentul, iar in ultimul ex. nu se acorda despagubirea pina la finalizarea cercetarii penale indiferent daca priveste obiectul asigurat sau nu, proceduri penale care se sting in min. 3 luni si max.2-10ani.
Aceste capcane ascunse au dus la aparitia si functionarea agentiilor de brockeraj care prin expertii juridici pe care ii au asigura un echilibru intre cerere si oferta si care reprezinta interesele asiguratului in momentul daunei (personal recomand incheierea asigurarii prin Case de brockeraj cerindu-I agentului sa va prezinte mai multe oferte din care sa alegeti si sa va precizeze serviciile facute in caz de daune).
De asemenea ofertele facute de asiguratori societatilor de brokeraj au discounturi considerabile, iar comisionul brockerului este platit de asigurator si nu de catre Dvs..
In acest moment din pacate brockerii aleg societatile cu comisioane mari, fara a tine cont de interesul asiguratului.
Exista totusi reprezentante ale caselor de brockeraj serioase, care incheie un contract de brokeraj in care sint stipulate clar serviciile pe care le ofera clientului. Daca aveti mai multe vehicule solicitati brockerului incheierea unui astfel de contract.
Aveti in vedere ca orice despagubire pe politele de mai sus, va reduce valoarea asigurata cu CV despagubirii pentru daunele ulterioare, si deci plata daunelor ulterioare se face proportional cu raportul valoare asigurata ramasa/ valoare reala vehicul.
De asemenea se elimina eventuale discounturi la reinnoirea politei.
Puteti incheia o polita suplimentara de reintregire a valorii asigurate sau puteti solicita in cererile Dvs. de despagubire ca din cuantumul daunei sa se retina si reintregirea sumei asigurate, dupa fiecare dauna. In acest fel valoarea reala a vehiculului se pastreaza si Dvs. veti primi intreaga suma cuvenita daunei.
Avind in vedere cele de mai sus, in cazul daunelor produse de terti din vina acestora va recomand sa va raportati asiguratorilor lor RCA sau Carte Verde (biroul gestionar din Romania BAAR), cu asistenta asiguratorului Dvs. facultativ.
Daca in contractul de asigurare CASCO aveti prevazuta “franciza de asigurare”, aceasta inseamna ca pentru o suma fixa sau procent din suma asigurata, asiguratul se transforma in propriul asigurator, suportind valoarea daunelor (art.27, legea 136/1995).
Mai clar asiguratorul nu despagubeste daune mai mici decit valoarea francizei, iar in cazul daunelor mai mari valoric decit franciza, din cheltuiala efectiva se va scade valoarea francizei.
In aceste polite asiguratorii recomanda regresul impotriva vinovatului de producerea riscului, sau recuperarea de la propriul angajat a francizei si a valorii primei de reintregire a sumei asigurate.
In acest mod franciza de asigurare este un instrument practic de a obliga asiguratul (si prepusii acestuia) sa aiba un interes in plus, altul decit cel de proprietate asupra bunului asigurat (stiind ca nu va primi intreaga suma cheltuita inapoi).
O alta interpretare a francizei este aceea de acoperire a cheltuielilor facute de societatea de asigurari cu ocazia instrumentatrii daunei (cheltuieli cu acte, copii, corespondenta, fotografii, consumabile birou, lichidatori de daune, etc.).
Franciza se scrie in polita, sau poate fi mascata (cazul asigurarilor R.C.A. care nu daspagubesc sume sub 1.000.000 LEI).
In asigurari franciza (engl. Deductible) inseamna ceva ce vi se va retine (suma fixa sau procent) la fiecare dauna.
Pentru politele CASCO, daca nu este trecuta expres in polita, franciza este nula (atentie la precizari de genul: prezenta polita acopera 90% din suma asigurata dar, nu mai putin de … lei; care este de fapt tot franciza dar liniara). In final trebuie sa cunoasteti ca renuntarea la franciza va va costa o prima de asigurare mai mare si eliminarea grijei si atentiei prepusilor (angajatilor) fata de bunurile Dvs.
La incheierea politelor de asigurare retineti ca valoarea de asigurare trebuie sa corespunda cu valoarea reala a vehiculului, calculata dupa tariful si regulile asiguratorului respectiv.
Aceasta valoare reala difera de la o societate la alta intr-o anumita plaja.
Toate societatile iau cam aceeasi prima (valoric) pentru un vehicul, insa societatea de asigurari prefera cote procentuale mari si sume asigurate mici (pentru ca la daune totale sa se plateasca sume mici), in timp ce Dvs. aveti exact un interes opus.
Daca veti declara pe proprie raspundere o valoare inferioara valorii reale, la daune veti fi despagubit proportional cu raportul valoare asigurata/valoare reala.
De asemenea daca veti declara tot pe proprie raspundere o valoare mai mare decit valoarea reala, in cazul daunelor majore si/sau totale, veti fi despagubit doar cu valoarea reala din momentul producerii riscului asigurat din care se vor scade sumele reprezentind valori recuperabile si/sau opozabile Dvs (franciza, rate de prima, valoarea epavei etc.).
Este de preferat ca la incheierea unei polite facultative de asigurare sa prezentati copiile facturilor de achizitie alaturi de declaratia vamala de import (chitanta vamala in cazul persoanelor fizice), cartea de identitate a vehiculului si eventuale documente privind imbunatatiri si dotari suplimentare aduse vehiculului.
Toate acestea vor usura munca asiguratorului si va vor scuti pe Dvs. de lamuriri ulterioare si/sau controverse.
Va recomand sa evitati companiile de asigurari fara un portofoliu solid sau care practica tarife de prima de Dumping.
Acestea s-au dovedit incapabile sa suporte daune, sau mai mult “trag storurile” dupa ce si-au facut un capital. Andosarea (incasarea) unei daune din fondul de risc CSA, poate dura pina 24 luni de la data declararii falimentului societatii respective. – Vezi procedura ASF.
Este de preferat o societate cu nivel de prime mai ridicat, dar serioasa atunci cind daunele se produc.
Incercati sa aveti o atitudine obiectiva, pertinenta si justa in relatia cu asiguratorii , intelegind principiile dupa care functioneaza acestia.
Aparenta birocratie din aceasta procedura este necesara, legala si obligatorie si nu poate constitui un motiv de iritare si/sau opozitie fata de autoritati si asigurari.
Mai mult daca Dvs. cunoasteti regulile de baza din asigurari nu va veti simti frustrat atunci cind vi se solicita un pachet de documente sau lamuriri.
Societatea civila Romana abordeaza cu seriozitate aceste probleme si de aceea orice accident cade fie sub asigurari facultative, fie sub asigurari de RCA (raspundere civila auto sau carte verde).
Ne respectam pe noi insine si sistemul de asigurari procedind la raportarea tuturor accidentelor!
O relatie normala cu autoritatile si societatile de asigurare va creste prestigiul si va imbunatati imaginea societatii Dvs.
Orice nemultumire privind despagubirea sau relatia cu asiguratorul Dvs. se poate rezolva amiabil sau o puteti sesiza Oficiului de litigii CSA.
Drepturile Dvs. ce decurg din contractul de asigurare se sting (prescriu) conform codului de procedura civila din Romania in 2 ani de la data evenimentului asigurat (cu specificarea de a nu fi semnata declaratia asiguratului ca despagubirea a fost integrala si nu mai emite pretentii cu privire la evenimentul respectiv).
Aveti in vedere insa ca si societatile de asigurari au specialistii lor in materie care sint foarte buni profesionisti (tehnicieni, juristi, etc.).
Societatea de avocati Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua,
Va scriu in speranta ca ma puteti lamuri.
Tatal meu in varsta de 71 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni de o masina in data de 14 octombrie. Medicul legist a stabilit 35-40 zile de ingrijire medicala (fracturi de coaste si omoplat). Cel care a provocat accidentul nu a luat legatura cu tatal meu. In urma plangerii la politie ni s-a spus ca dosarul penal se va clasa pentru ca nu are peste 90 zile de ingrijiri medicale. In articolul dumneavoastra scrie: “Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita sub 10 zile de ingrijiri medicale, fapta nu este prevazuta si pedepsita de legea penala, dosarul fiind finalizat de organele de cercetare penala cu propunerea de neincepere a urmaririi penale pentru autorul accidentului si inaintat catre parchetul de pe linga judecatoria sectorului unde s-a produs accidentul.” Sa inteleg ca s-a modificat? Sunt alti termeni?
Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez pentru a obtine despagubirile legale ce rezulta din polita RCA. Intr-un alt articol de-al dvs am gasit urmatoarea precizare: “In cazul unei tranzactii sumele ce le puteti obtine sunt mult inferioare decat atunci cand actionati in instanta asiguratorul…”. Ma puteti lamuri ce inseamna tranzactie si cum pot actiona in instanta?
Multumesc mult de tot
Impreuna de asiguratorul RCA trebuie chemata in judecata si cealalta parte. Cu stima, av Cuculis 0722298011