Executare silita debitori in franci elvetieni ( Chf ) si Euro, inghetarea cursului valutar in procedura contestatiei la executare, invocarea clauzelor abuzive si eliminarea lor, contestarea executarii silite si suspendarea executarii inainte de vanzarea imobilului. Av. Cuculis

Executarea silita – “Penalul procedurii civile”

Executarea silita a debitorilor in franci elvetieni si euro.

Am ales sa fac un material de interes general si l-am limitat la discutia despre executarea silita inceputa cu privire la contractele de credit incheiate cu furnizorii de servicii bancare, in valuta CHF si Euro.

L-am denumit “Penalul procedurii civile” fiindca executarea silita si mai précis cartea a V-a a procedurii civile este de natura sa creeze atunci cand este pusa in aplicare, o psihoza si un tip anume de persoana care se transpune atunci cand este executata silita. Este urmarita, amenintata cu evacuarea si mai grav, recuperatorii de creante sau mai bine spus, camatarii ii amentinta cu inchisoarea  ajungandu-se de multe ori in sfera amenintarilor personale.

Putem compara, o persoana executata silit cu o persoana care este urmarita penal si urmeaza sa isi piarda libertatea atunci cand discutam despre emotiile succedate de aceasta procedura, ingrata.

Din pacate procedura executarii silite, s-a transformat de mult intr-o procedura de imbogatire pentru unii si de saracie totala pentru altii.

De intrebat ar fi, din moment ce la prima licitatie nu se prezinta nimeni,practica fiind déjà cunoscuta, cand imobilul are o oarecare valoare comerciala, asta in conditiile in care raportul de expertiza nu este comandat,  conform art.769 alin. 8 cod procedura civila la a doua licitatie pretul scade la 75% ce rost mai are sa avem legi care “protejeaza” interesele debitorilor, daca oricu ele pot fi evitate cu usurinta.

De asemenea, in acceptiunea codului de procedura civila raportul de evaluare nu este un act de executare fiind intocmit de catre expert, astfel el din punctul meu de vedere nu are termen de contestatie la executare de 15 zile, desi in mod eronat o parte dintre instante, asta retin.

 

Contestatia la executare si metode de a bloca,suspenda,anula o executare silita si invocarea clauzelor abuzive de inghetare a cursului valutar in cadrul contestatiei la executare.

Contestatia la executare este singurul mijloc prin care un debitor executat silit, poate sa opuna creditorului orice nemultumire pe care o are cu privire la executarea silita pornita impotriva lui.

Atunci cand discutam despre punerea in executare a unui contract de credit, de la bun inceput exista suspiciunea ca insasi executarea silita poate sa aiba grave probleme in ceea ce priveste certitutinea sumei executate.

Spun lucrul acesta, avand in vedere o practica cu peste 6000 de dosare de executare iar greselile cele mai des intalnite sunt de natura sa duca la o efectiva anulare a executarii silite.

Astfel art. 704 din noul cod de procedura civila, arata ca nulitatea executarii silite apare pentru nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare cat si actele de executare subsecvente.

Art. 712 aceeasi lege, arata  la alin.  2 arata ca daca nu s-a folosit procedura de lamurire a intinderii titlului executoriu, atunci in raport de art. 714 alin 3 la instanta de executare se poate introduce o actiune bazata pe dispozitiile at. 713 alin  2 respectiv “In cazul in care executarea silita  se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlu executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui.”

De fapt acest articol este esenta invocarii clauzelor abuzive din contractele cu consumatorii, in cadrul contestatiei la executare, avand in vedere ca o data cu “declararea scadentei  anticipate” debitorul, in calitatea sa de  consumator nu are o cale specifica de desfiintare a contractului de credit, asa cum gresit s-a retinut in practica ci este o cale generala cum arata chiar  Art. 1  din legea 193/2000
1) Orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.

Din simpla sintagma orice contract, apare ca aceasta nu este o cale specifica de anulare a unui contract de credit, contractele de creditare fiind la randul lor ipotecare, de nevoi personale cu ipoteca, fara ipoteca, astfel  neexistand calea specifica pe care o cere legea avand in vedere ca nulitatea absoluta ar putea fi o alta cale de anulare a unui contract, pentru orice alta clauza precum ar fi viciul.

Astfel, in momentul in care suntem pusi in fata unei executari silite si se emit primele acte de executare, contrar sustinerilor unor autori de decizii, termenul de contestatie la executare pentru invocarea apararilor ar fi de 3 ani si nu de 15 zile. Intradevar, pentru actele emise de executor termenul este de 15 zile, insa nu si pentru titlu executoriu care in raport de art.715 alin. 3 punctul 2 “Contestatia privind lamurirea inelesului , intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescritpe a dreptului de a obtine executarea silita”.

avocat cuculis inghetare curs valutar

 

Inghetarea cursului in cazul contestatiei la executare –

Cand executarea silita se desfasora pentru un credit in franci elvetieni sau euro, avand in vedere clauza de risc valutar prin care riscul a fost a fost lasat doar in sarcina imprumutatului, un capat de cerere ar putea sa-l vizeze chiar procedura de inghetare a cursului valutar respective constatarea ca abuziva a prevederii contractuale legate de riscul valutar din   contract credit initial conditii generale, prin obligarea paratei la stabilizarii cursul valutar de la momentul semnarii contractului de credit si anularea actelor de executare pana la concurenta cursului de schimb valutar  de la momentul semnarii contractului.

In esenta daca instanta de judecata chiar si in cadrul contestatiei la executare la titlu constata ca aceasta clauza de risc valutar este abuziva in mod normal si corect trebuie sa anuleze executarea silita pana la concurenta cursului valutar de la momentul semnarii contractului.

Exista in practica o intreaga dispusa pe marginea timbrajului contestatiei la executare, insa avand in vedere faptul ca executarea silita se face in temeiul unui contract de credit, titlu executoriu conform legii, invocand  art. 712 alin 2 cod procedura civila,

actiunea se fundamenteaza pe o serie de prevederi legale edictate spre a reglementa raporturile juridice stabilite intre comercianti si consumatori, in special Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate cu consumatorii.

Astfel Legea 296/2004 a Consumului si anume O.G 21/1992 privind protectia consumatorilor in acceptiunea legislatiei taxelor de timbre se retine ca aplicarea legislatiei privind protectia consumatorilor asupra raporturilor juridice care fundamenteaza prezenta actiune presupune stabilirea calitatii de consumator in persoanele  reclamatilor si aceea de comerciat in persoana paratei lucru indeplinit prin analizarea contractului de credit.

Avand in vedere aceste aspecte, pe buna dreptate se retine ca Oug 80/2013 a instituit o protective sporita celor care apeleaza la legea protectiei consumatorului fapt ce nu poate mentine in sarcina  debitorului plata unei taxe de timbre judiciare.

 

Suspendarea executarii silite:

Marea majoritate a debitorilor sunt in situatia de a a-si pierde casele, tocmai pentru acest lucru si pentru a elimina “mitul” cautiunii de 10% din suma creditului voi expune cele 2 situatii in care puteti urgenta si primi o hotarare de suspendare a executarii silite ce va scuteste de stresul vanzarii bunurilor.

Astfel, cei care nu au fost suficient de vigilenti in contestarea executarii silite si se apropie termenul de licitatie, au la indemana o procedura urgenta numita “suspendare provizorie” regasita in art. 719 alin. 7 Cod Procedura Civila “ Daca exista urgent si daca, in cazurile prevazute la alin 2 respectiv 3 s-a platit cautiunea, instanta poate dispune prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare”

Conditia este ca atunci cand formulate contestatia la executare, in cadrul acesteia sa solicitati in mod expres ca executarea silita sa fie suspendata.

 

O alta modalitate, pentru situatiile in care suspendarea provizorie nu se impune, se refera la suspendarea de fond, adica acea suspendare care se discuta la primul termen de judecata si pentru care instanta poate stabili o cautiune tot in raportul de art 719 alin. 2 .

 

 

Av. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

 

 

 

 

 

One comment to “Executare silita debitori in franci elvetieni ( Chf ) si Euro, inghetarea cursului valutar in procedura contestatiei la executare, invocarea clauzelor abuzive si eliminarea lor, contestarea executarii silite si suspendarea executarii inainte de vanzarea imobilului. Av. Cuculis”
  1. Buna ziua,

    din data de 25.06.2015 am devenit proprietara unui apartament, al unui autoturism si al unui teren in urma decesului tatalui meu. Mama mea este cea care detine actele in original si cheile dar nu doreste sa m-i le dea decat cand am sa-i platesc sulta, dar pentru a face acest lucru am nevoie sa vand apartamentul. Ce pot face in acest caz, o pot obliga sa mi inmaneze actele si cheile?

    Multumesc mult

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.