Executarea silita si metode de aparare. Clauzele abuzive din contractele de credit cu consumatorii si invocarea lor de catre debitori, in cadrul contestatiei la executare,mijloc de aparare impotriva executarilor silite.

Executarea silita si metode de aparare.
Clauzele abuzive din contractele de credit cu consumatorii si invocarea lor de catre debitori, in cadrul contestatiei la executare,mijloc de aparare impotriva executarilor silite.
1) Sfera de reglementare:
Pentru a putea identifica o clauza abuziva in cadrul unei conventii de credit, trebuie sa incadram la modul general ce clauza contractuala ar putea determina atragerea nulitatii acesteia prin prisma legii 193/2000, legea universal valabila pentru incadrarea si declararea unei clauze contractual ca fiind abuzive.
In categoria de clauze abuzive supuse unui litigiu putem sa discutam fie despre un comision bancar de tip gestiune, administrare, risc, mod de calcul lipsit de transparenta (neindicarea factorilor determinanti in modificarea dobanzii variabile), clauza de risc valutar neprecizata, cat si alte elemente ce tin de dobanzile aplicate, penalitatile contractuale, declararea scadentei anticipate pentru cauze preferentiale retinute de catre institutia bancara.

Avand in vedere ca subiectul principal, tratat in prezenta analiza se refera la invocarea acestor pretentii in cadrul unei proceduri de executare silita, invocarea clauzelor abuzive trebuie privita ca fiind scoasa din conextul general si pusa in contextul special al acestei proceduri, procedura ce chiar CJUE a dat lamuriri statelor, ca trebuie sa faca lobby pe langa institutiile bancare tocmai pentru a se apela la procedura de executare silita, ca un ultim apanaj impotriva debitorului iar executare silita trebuie privita nu ca o cale ordinara si ca o cale extraordinara de recuperare a creantelor, desi aici multi debitori stiu din pacate pe propria experienta ca lucrurile stau tocmai invers.
In fine, revenind la subiectul principal,urmeaza sa dam un exemplu concret:

Ex: Imprumutatul Popescu Ion, a luat un credit ipotecar, rang I, in anul 2007 de la institutia bancara, iar in cadrul contractului avea stipulate o clauza de plata a unui comision de 5% la acordarea creditului, comision de administrare lunara de 0.20% la soldul creditului si o dobanda variabila de 5.9 % pe 360 de zile, care putea fi modificata in functie de evolutia pietei financiare, exemplul dat incadrandu-se in 99% dintre cazurile de imprumutati in perioade 2006-2009, probabil cei mai multi dintre dumeavoastra care cititi aceasta retrospective, va regasiti in exemplul dat.
Pentru a fi concludenti, spunem ca domnul Popescu Ion nu a mai achitat ratele la banca din anul 2012 motivul fiind unul lesne de inteles, mai ales daca era si bugetar.
Astfel, banca in 2015 incepe o lunga , chinuitoare si inegala lupta, castigata de la inceput de catrea aceasta, cu debitorul creditului, pentru a-l evacua in cele din urma din casa si evident, daca imobilul nu ar acoperi datoria, domnul Popescu ar ramane in strada insa cu datorie.

Solutii: Articolul 712 din codul de procedura civila si anume alin. 2 din cadrul acestuia prevede ca in cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.
Astfel acest articol se refera la o conditie esentiala pentru determinarea admisibilitatii cererii de chemare in judecata si astfel, prima conditie de indeplinit pentru a se analiza pe fondul cauzei nu doar o posibila anulare a actelor de executare silita, dar si o parte din titlul executoriu depus dezbaterii.
Prin urmare, intodeauna avocatii bancilor vor invoca exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata motivand ca ar exista o cale specifica de desfiintare a titlului executoriu si anume a contractului de credit, ar fi legea speciala 193/2000.
Contraargumentul pe care il pot folosi cu success toti cei care se afla intr-o asemenea situatie este sa porneasca o contestatie la executare in care sa invoce in capat subsidiar si “lamurirea intinderii si aplicarii titlului executoriu” astfel ii veti deschide posibilitatea judecatorului de a efectua o analiza amanuntita prin prisma legii 193/2000 asupra tuturor clauzelor pe care le considerati si sunt abuzive in cadrul contractelor de credit.
Inadmisibilitatea de care trebuie sa se apere debitorul poate fi combatuta cu un exemplu clar ca legea 193/2000 nu este in esenta calea procesuala specifica pentru anularea clauzelor abuzive dat fiind faptul ca efectul constatarii unei clauze ca fiind abuziva ii confera acesteia atributul de nula absolute, astfel o clauza poate fi anulata si pe calea dreptului comun, respectiv constatarea nulitatii absolute.
Astfel, in urma deliberarii, instanta de judecata, analizand intinderea acestor titluri executorii reprezentate fiind de contractele de credit, poate sa le anuleze in parte in limita acestor clauze, fiind de la sine inteles ca aceasta procedura este una anevoioasa ce necesita o expertiza de specialitate in baza careia instanta sa-si poata forma parerea asupra caror sume va dispune anularea executarii silite.
De retinut: a) Daca sunteti intr-o executare silita iminenta, fiti atenti la posta fiindca actele de executare se fac in secret si trebuie sa va incadrati in termenul de 17 zile maxim pentru contestatie;
b)Atentie cum formulate contestatia la executare, ea trebuie sa cuprinda si capat de cerere subsidiar in care sa solicitati suspendarea executarii silite;
c) Daca suma rezultata in urma expertizei va fi una superioara sumei pe care debitorul o avea de plata la momentul declararii scadentei anticipate, atunci debitorul are posibilitatea sa ceara anularea intregii executari silite cu consecinta repunerii in graficul de rambursare, fiindca asa cum am precizat, nulitatea operanta este nulitatea absoluta.
Pentru incheiere, sa nu uitam ca bancile nu mai dorm iar antamarea unor procese ce vizeaza executarea silita trebuiesc facute intr-o stricta maniera.

Avocat Cuculis Adrian

0314124888

Cu titlu de exemplu recent,

http://portal.just.ro/278/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=27800000000092937&id_inst=278

5 comments to “Executarea silita si metode de aparare. Clauzele abuzive din contractele de credit cu consumatorii si invocarea lor de catre debitori, in cadrul contestatiei la executare,mijloc de aparare impotriva executarilor silite.”
  1. La executare si evaluare bunuri se iau in considerarea deprecierea pietii. De ce si in ceace priveste imprumutul, acesta nu este si el “ajustat” la situatia din piata, adica 300 de euro in 2012 numai reprezinta acceasi valoare in lei ca in 2015.

  2. În cazul în care nu a fost ridicat sechestrul după prima informare către executorul judecatoresc,(dare in plată a imobilului ipotecat), mai putem face contestație la executarea silită?

  3. Am si eu o problema cu un dosar de executare silita.Am obtinut o hotarare definitiva prin care sa dispus nulitatea absoluta a unor clauze abuzive din contractul de credit DESI SA OPRIT PRIN PROPIRI O SUMA MULT MAI MARE DECAT RESTANTA CREDITULUI CARE ERA DE DE 6800 LA DATA DECLARARII SCADENTEI ANTICIPATE EXECUTORUL REFUZA SISTAREA PROPIRII OARE CE AR TREBUI SA FAC . VA MULTUMESC

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.