Executorii judecatoresti nu mai pot incuviinta singuri executarea silita – am invins mafia executarilor silite. Executorii de carton ies din birouri si trebuie sa se adreseze instantelor de judecata.
Articolul de mai jos este NECONSTITUTIONAL:
De asemenea in dosarul nostru aflat la judecatoria sectorului 3http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000453839&id_inst=301
26.11.2015 – Ora estimata: 08:30
Complet: C 24 Civil
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 666 alin.2 şi 5 ( fost art.665 alin.2 şi 5) din Codul de procedură civila republicat , raportată la art. 1 , art. 21 , art. 44, art.126 din Constituţie, excepţie ridicată de către contestatorul PACIA CRISTIAN , în Dosarul nr. 3653/301/2015, al Judecătoriei Sectorului 3 Bucure?ti. Definitivă. Fixează termen la data de 14.01.2016 pentru soluţionarea contestaţiei la executare, dată la care vor fi citate părţile. Pronun?ată în ?edin?ă publică, astăzi, 26.11.2015
Document: Încheiere de şedinţă 26.11.2015
DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE SESIZATA DE CATRE O ALTA INSTANTA DIN ORADEA
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.666 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale. Curtea a stabilit că acestea contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(4), prin prisma exercitării de către executorii judecătoreşti a unei activităţi specifice instanţelor judecătoreşti, precum şi ale art.21 alin.(3) şi art.124, prin prisma faptului că declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc, iar, în acest fel, pe de o parte, exigenţele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparţialităţii şi independenţei autorităţii, nu sunt respectate, iar, pe de altă parte, înfăptuirea justiţiei este „delegată” executorului judecătoresc.În ziua de 17 decembrie 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.29 din Legea nr.138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe. Curtea, având în vedere art.62 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, a constatat că obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie reglementarea corespondentă din actul de bază, şi anume art.665 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.545 din 3 august 2012. Soluţia legislativă cuprinsă în această dispoziţie, în urma republicării Legii nr.134/2010 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.247 din 10 aprilie 2015, a fost preluată în art.666, text asupra căruia Curtea s-a pronunţat prin prezenta decizie. Art.666 priveşte, în esenţă, încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc.
De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea art.147 alin.(4) din Constituţie, întrucât legiuitorul nu a respectat Decizia Curţii Constituţionale nr.458 din 31 martie 2009, ignorând exigenţele constituţionale stabilite prin aceasta.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Oradea – Secția civilă.
Articolul 666 Incuviintarea executarii silite
(1) Cererea de executare silita se solutioneaza in maximum 3 zile de la inregistrarea ei.
(2) Executorul judecatoresc se pronunta asupra incuviintarii executarii silite, prin incheiere, fara citarea partilor. Motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.
(3) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 657 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, si modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta.
(4) Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc competent sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii. De asemenea, incuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita incuviintate.
(5) Executorul judecatoresc va respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:
1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;
2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu este investit cu formula executorie;
4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
5. debitorul se bucura de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot duce la indeplinire prin executare silita;
7. exista alte impedimente prevazute de lege.
(6) Incheierea prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite poate fi supusa controlului instantei de executare pe calea contestatiei la executare, in conditiile legii. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi contestata de catre creditor, in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta de executare.
Traducerea deciziei – NU VETI MAI PUTEA FI EXECUTATI SILIT FARA SA STITI INAINTE ACEST LUCRU – TOATE INCUVIINTARILE DE EXECUTARE VOR APAREA PUBLIC SI PUTETI STI CU CEL PUTIN INAINTE CU O LUNA SA PRIMITI ACTELE DE EXECUTARE.
AV. CUCULIS ADRIAN
avocat@indrumari-juridice.eu
Aceasta decizie we aplica si retroactiv,pentru o executare inceputa in iunie 2015?
Multumesc .
Buna ziua,
O intrebare referitoare la faptul ca Executorii judecatoresti nu mai pot incuviinta singuri executarea silita.
In cazul in care s-a inceput executarea silita, iar executorul a incheiat actele de executare in baza art. 666, se poate invoca exceptia de neconstitutionalite si anularea actelor de executare – am contestat deja executarea? Acest lucru i-ar da posibilitatea executorului ca in baza aceleiasi cereri depuse initial de creditor sa reinceapa procedura? sau este necesara o noua cerere cu re-investirea cu formula executorie? precizez ca este vorba de catre Volksbank, iar in prezent aceasta a fost preluata de BT. In acest caz, BT ar trebui sa solicite instantei titlu executoriu pentru contract?
Va multumesc!
Se va aplica doar dupa pronuntarea hotararii. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna seara,
Stimate Domnule avocat Adrian Cuculis,
va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta:
ieri, 28 ianuarie a.c., am primit un mesaj pe telefon, prin care banca la care am conturi personale (de debit) m-a instiintat de infiintarea unei popriri pe conturile mele. Am observat, ulterior, in aceeasi zi, ca poprirea s-a facut pe toate conturile mele!
Am mers la banca unde am deschis contul pentru virarea salariului si am solicitat documentul in baza caruia s-a infiintat poprirea. Acolo se arata:
Biroul executorului judecatoresc
Tudorache Catalin Andrei
Nr. inregistrare 510011/23.12.2015
Dosar executare nr. 11315/2015
Noi, Tudorache Catalin Andrei executor judecatoresc in circumscriptia mun. Bucuresti (adresa…)
Avand in vedere cererea de executare silita formulata de ULTIMO PORTOFOLIO iNVESTMENT (Luxemburg) S. A. (s.a.m.d……..)
In temeiul art. 666din Codul e procedura civila, emitem prezenta
INCHEIERE
incuviinteaza executarea silita impotriva mea, prin poprire pentru recuperarea sumei de 1885,41 lei (s.a.m.d……..)
Executorul vorbeste de un credit din 2010. Eu nu am incheiat in ultimii 10 an contracte de credit pe perioade mai mari de un an!
Nu stiu la ce credit se refera executorul!
Acest credit poate fi prescris!
Ce ma sfatuiti sa fac?
Eu locuiesc in Braila, iar executorul este din Bucuresti!
Multumesc!
Pe scurt, asa cum rezulta din documentul de infiintare a popririi, pe 17 decembrie 2010 am contractat un credit (eu nu stiu despre ce credit este vorba, dar cred ca este un credit facut la Provident, si care avea durata de un an! In orice caz, nu am angajat credite pe o perioada mai mare de un an, iar din 2014 nu am mai facut niciun fel de credit!).
Doresc sa fac o contestatie la executare!
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa actionez!
La banca mi s-a spus ca executorul din Bucuresti a trimis catre banca o lista cu 120 de persoane carora li s-a infiintat poprire pe conturi!
Buna ziua stimate domn. Ne putem gandi chiar la un dosar penal din ceea ce spuneti dvs. Trebuie facuta contestatia la executare. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna Adriana,
azi am patit si eu acelasi lucru mi s-a pus poprire cu o suma importanta tot de acelasi birou executoriu judecatoresc cum ca as fi facut un credit la Provident (eu n-am avut niciodata la ei credit) si acum nu stiu ce as putea face sa-i recuperez.
Tu ai rezolvat,cum?
Merci frumos
Buna ziua .
Daca am fost executata de un executor si am aflat asta de pe portalul de justitie fara sa fi fost notificat de creditor . Mentionez ca pe 27 ianuarie creditorul ,fiind un CAR, a dat la executor dosarul pe data de 2 februarie am descoperit pe portalul de justitie ca as fi executata si pe data de 8 februarie am primit executarea acasa . Cum pot contesta asa ceva ?
Buna ziua, incuviintarae executarii silite se face fara instiintare. Ulterior puteti contesta executarea silita in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Eu sint in executare silita de peste 3 ani di n nov.2012 . Va rog dle avocat sa-mi spuneti pe mine cum ma poate ajuta aceasta decizie a Ccr ptr.ca incuviintarea a fost obt.de executor eu nici nu am stiut..Multumesc!Cu stima!
BUna ziua. V-am trimis pe mail documetele prin care sunt executata silit de TBI credit. si va mai vorbeam de o executare pe un credit de al sotului preluat de raiffeisen bank dupa preluarea city bank. eu nu am semnat documente cu raifeissen, cu city am semnat(cosemnatar). mentionez ca la o interogare a biroului de credit, eu nu aparea ca si codebitor la acest credit. contractul nou semnat de sotul meu cu raiffesen bank nu m-a implicat nicicum, nu e mentionata calitatea mea in acel contract. cand am sunat in centrala la raiffeisen mi-au spus ca eu apar cu un card de debit la ei, pe care incasez alocatia copiilor mei. executorul aduce in vedee contractul city bank, spune ca semnatura mea e pe el, dar intre timp raiffeisen a facut alt contract. cum e posibil? avand in vedere ca vorbeati despre executari silite incepute dupa decembrie 2015, iar eu am documente datate cu februarie 2016, pot solicita anularea executarii? pentru TBI angajatorul deja imi opreste din venit.
Domnule avocat, va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta….
Un executor judecatoresc a inceput o executare silita in 2015. Am semnat o conventie cu banca si s-a intrerupt executarea silita. La final, m-am impotmolit cu ratele si executorul m-a somat acum, continuind executarea inceputa in 2015.
Intrebarea este urmatoarea: Executorul poate sa continue executarea inceputa in 2015 fara incuviintarea instantei judecatoresti, acum cand este neconstitutionala aceasta procedura?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua, deci deciziile au inceput sa fie 100% favorabile in baza acelui articol declarat neconstituional. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna seara,
Domnule avocat,, am avut 3 credite la banca BT, pe care le-am achitat de buancredinta pana in iunie 2015, cand am mai ramas cu un credit scadent in mai 2017. In iunie 2015 am constatat ca BT a distribuit ratele mele dupa bunul plac catre credite, achitand unele din acestea si penalizandu-ma la altele ( o bulibaseala). Le-am cerut lamuriri, dar nu am primit, Am cerut o rescadentare a ultimului credit, dar nu au vrut,In 11.12.2015 s-a cerut Investire cu formulă executorie si a fost aprobata, dar nu am primit nimic si nici conturile sau popriri nu au fost efectuate. In data de 21.03.2016 s-a cerut încuviinţare executare silită pentru acceasi cauza dar dosarul are alt numar. Este normal asa ceva? Adica pentru aceeasi cauza sa am deschise 2 dosare? Unul inainte de OUG 1/2016 si altul dupa?
Multa stima
Eu cred ca este un abuz si lucrurile nu trebuie sa ramana asa. Puteti contesta executarile . Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Am dat cautare Portal Judec. Galati si am descoperit ca un executor din Bucuresti, Tudorache Catalin Andrei, a depus o cerere de incuviintare silta ptr. un credit luat in 2009 de la Provident, ultima plata catre ei fiind facuta in sept. 2009, dupa care nu am mai putut plati. De atunci au trecut 6 ani si..Contractul Provident nu constituie titlu executoriu, nu scrie la nici un art. Apoi, va intreb cand trebuie sa fac contestatie la executare pe prescriptie? Banuiesc de cand voi fi instiintata ca mi s-a blocat contul la banca unde incasez pensia. are dreptu un executor din Bucuresti sa deschida actiune la Galati. Multumesc mult. Stima!
Buna seara Dl. Avocat ,va solicitat o întrebare cu privire la o executare silita din partea Biroului Executor judecătoresc Tudorche Catalin Andrei, pentru suma de 1000 lei împrumutata de la provident în anul 2011. Desi am achitat în mare parte , urma să primesc un bonus de 50 lei ptr fiecare client adus din partea mea . Desi am adus foarte multi clienți dar nu am primit niciun un fel de bonus. În anul 06_10_2016, am primit înștiințat cu executare silita ,si o copie de incheiere de ședință de la judecător sect 4 ,în care im spune că se încuviinteaza executare a silita pentru suma de 1487,82 lei plus ,dobanda si cheltuieli de judecată . Precizez ca nu am fost chemat în instanță și au trecut cel puțin 5 ani . Doresc sa_mi comunicati ce pot face si dacă sa prescris ca si termen .Va rog să sa_mi acordați un răspuns legal ce pot sa fac . Mulțumesc .
Da, este clar un credit prescris. Cu stima, av. drd. Cuculis