SANCȚIUNI MAI SEVERE PENTRU INFRACȚIUNILE COMISE PE PARCURSUL STĂRII DE URGENȚĂ
Prin Decretul prezidențial nr. 195/2020, ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 16.03.2020 a fost instituită starea de urgență la nivel național pe o perioadă de 30 de zile, starea fiind prelungită ulterior expirării acestui termen cu încă 30 de zile din pricina răspândirii tot mai rapide a virusului COVID-19 în rândul populației.
Raportat la situația fără precedent prin care trecem, fiind o criză ce afectează întreaga planetă, au fost adoptate o serie de măsuri care să preîntâmpine răspândirea virusului și să responsabilizeze cetățenii: măsuri sanitare, de restrângere a circulației și de limitare a contactului, precum și pentru combaterea fenomenului infracțional, urmând a ne axa pe această ultimă măsură.
Pentru a veni în sprijinul autorităților, care sunt concentrate în această perioadă pentru a responsabiliza cetățenii și a limita deplasările și interacțiunile ce nu sunt esențiale în aceste momente, au fost înăsprite inclusiv sancțiunile penale, pentru persoanele care nu conștientizează gravitatea situației și aleg să comită infracțiuni profitând de instituirea stării de urgență.
Astfel, conform Codului penal, orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență poate fi pedepsită în regim agravat, cu maximul pedeapsei prevăzute de lege pentru respectiva infracțiune, putându-se suplimenta cu un spor de până la 2 ani închisoare.
Potrivit art. 77 lit. g) din Codul penal, săvârșirea infracțiunii de către o persoană care a profitat de starea de urgență constituie o circumstanță agravantă generală, ce poate fi aplicabilă în cazul săvârșirii oricărei infracțiuni, fie că aceasta este cuprinsă în Codul penal, fie în orice altă lege (ordonanță de urgență).
Aspectul cel mai important, pe care dorim să-l evidențiem, constă în faptul că acest spor de până la doi ani se aplică oricărei infracțiuni, fie că este prevăzută în Codul penal, sau într-o lege specială, cât timp a fost comisă pe parcursul stării de urgență, sau profitându-se de acestă perioadă, indiferent dacă infracțiune a fost descoperită acum sau ulterior încetării stării de urgență.
Conform art. 78 alin.(1) din Codul penal, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar dacă maximul special nu este suficient, în cazul închisorii se poate adăuga un spor până la 2 ani, care nu poate depăși o treime din acest maxim.
Aceste măsuri sunt foarte utile, având în vedere situația vulnerabilă pe care o traversăm, situație extreme de dificilă inclusiv din punct de vedere economic, pedepsele putând să fie mult mai mari pentru a sancționa acțiunile ilicite ale persoanelor care înțeleg să profite de starea vulnerabilă a celorlalte persoane în propriul lor avantaj.
Acest spor se poate aplica infracțiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, ca de exemplu:
- Furtul calificat săvârșit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, dacă infractorul a profitat de starea de urgență se pedepsește cu un maximum 9 ani închisoare (7 ani închisoare pentru infracțiunea de furt calificat, la care se adaugă 2 ani, pentru reținerea circumstanței agravante), potrivit art. 229 alin.(2) lit. b) și art. 78 alin.(1) din Codul penal;
- Tâlhăria calificată săvârșită în timpul nopții, cea care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea de urgență se pedepsește, în funcție de ipoteză, cu un maximum 12, 14 ori 20 ani închisoare (10, 12 ori 18 ani închisoare pentru variantele infracțiunii de tâlhărie enumerate, la care se adaugă 2 ani, pentru reținerea circumstanței agravante), potrivit art. 234 alin.(1) lit. d), art. 234 alin.(2), art. 236 și art. 78 alin.(1) din Codul penal.
Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită împotriva unor persoane vulnerabile (bolnave, spre exemplu) poate fi pedepsită în regim agravat, la pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune putându-se adăuga un spor de până la 2 ani închisoare:
- Vătămarea corporală săvârșită în scopul producerii unei infirmități ori al producerii de leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă infractorul a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată, între altele, stării de sănătate (cum este infectarea cu virusul COVID-19) se pedepsește cu un maximum 12 ani închisoare (10 ani închisoare pentru infracțiunea de vătămare corporală, la care se adaugă 2 ani, pentru reținerea circumstanței agravante), potrivit art. 194 alin. (1) lit. a) și b) și alin. (2) și art. 78 alin. (1) din Codul penal.
După cum am învederat supra, la maximul special prevăzut de lege se poate aplica acest spor de până la doi ani indiferent de natura infracțiunii, dacă acesta este îndreptată împotriva patrimoniului, sau împotriva persoanei, ceea ce interesează fiind profitarea de starea de urgență, sau vulnerabilitatea unei persoane produse de această starea pentru comiterea infracțunii.
Vedeti si Infractiuni Comise Pe Durata Starii De Urgenta :
Drept urmare, sporul de până la doi ani se poate aplica inclusive cu privire la infracțiunile rutiere comise în această perioadă, dacă acestea au fost comise profitându-se situația pe care o traversăm la nivel national.
Pentru concursul de infracțiuni, atunci când pentru infracțiunile comise în concurs s-au stabilit pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
Demn de menționat este faptul că, în starea de urgență datorată pandemiei, sunt sancționate sever și infracțiunile care duc la răspândirea bolilor sau care împiedică prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, pedeapsa aplicată ajungând până la 5 ani de închisoare, respectiv 9 ani de închisoare dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane și chiar 15 ani dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane.
Falsul în declarații comis pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendăm conform normelor prevăzure de Codul penal.
Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare.
Față de toate aceste prevederi, dar și ținând cont de perioada dificilă pe care o traversăm, este foarte important să conștientizăm gravitatea situației și să venim în sprijinul autoritățior prin respectarea normelor și măsurilor de combatere a raspândirii bolilor, precum și prin conformarea la regulile instituite, menite să apere interesele întregii societăți.
Av. Drd. Cuculis Adrian – Coordonator SCA Cuculis&Asociatii si Av. Asociat Ciobanu Daniela
Daca documentele de executare silita au fost facute pe 07.09.2020 si banii au fost deja din pensie atat in ;una 03 si 01 este o infractiune comisa de executori?
Multumesc,
Constantin Lidia