Ce Se Intampla Dupa Decizia De Neconstitutionalitate A Legii Conversiei? Debitorii Se Pot Adresa Instantei Pentru Inghetarea Cursului-Legea Conversiei Nationale A Cazut Insa Judecatorii Pot Ingheta Cursul Valutar Prin Decizii Judecatoresti – Avocat Cuculis
Fundamentul Legii conversiei se referea exclusiv la conversia creditelor folosindu-se un curs valutar de la momentul semnarii contractului,CCR desfiintand legea conversiei-
Diseara,07.02.2017 la Nasul TV voi dezbate toate elementele ce trebuiesc avute in vedere! Emisiunea, pentru a putea ca fiecare sa-si extraga informatiile necesare, va fi publica tot in cadrul prezentului material!
Ce a ramas de facut?
Astfel, prin constatarea legii conversiei ca fiind neconstitutionala, toti debitorii vor fi nevoiti sa se adreseze instantelor de judecata, pentru inghetarea cursului valutar.
Diferenta dintre LEGEA CONVERSIEI declarata neconstitutionala si litigiile aflate pe rol, sau cele ce urmeaza sa fie deschise pe tema inghetarii cursului!
Legea conversiei nationale viza, ca in urma unei cereri, adresate bancii, aceasta sa faca conversia creditului la cursul istoric, insa se punea problema, ce dobanda urma sa fie aplicata.
Ceea ce era platit din urma, practic nu se restituia catre imprumutatul ce 10 ani a platit rate supradimensionate!
Partea buna era aceea ca ar fi putut “forta” bancile sa negocieze aceasta dobanda, insa dupa decizia CCR de zdrobire a prevederilor legii conversiei, ramane in picioare instanta de judecata!
ATENTIE – Litigiile deschise pe rolul instantelor de judecata cu privire la inghetarea cursului sunt bazate in totalitate pe dispozitiile legii 193/2000 acolo unde s-a cerut de la inceput,
a) Constatarea ca abuziva a clauzei de RISC VALUTAR, anularea acesteia din contract, fixarea cursului valutar in cadrul contractului si RESTITUIREA tuturor sumelor incasate peste cursul valutar de la data semnarii contractului.
Prin urmare, legea conversiei, urmarea un caracter SOCIAL puternic, avand in vedere cresterea cursului valutar si IMPOSIBILITATEA efectiva a platii ratelor, pe cand Legea 193/2000 temeiul juridic al cererilor de inghetare a cursului valutar, urmarea verificarea de catre instanta, daca Banca, profesionistul, si-a indeplinit obligatiile de informare la semnarea contractului cu privire la riscul valutar,si daca nu cumva clauza de risc valutar, reprezenta o CLAUZA ABUZIVA!
Influenteaza decizia CCR dosarele pe inghetarea cursului valutar, aflate pe rolul instantelor de judecata?
Decizia CCR nu influenteaza in niciun fel dosarele pe inghetarea cursului, bancile NU pot invoca decizia CCR fiindca in acele litigii se verifica existenta clauzelor abuzive, confuzia intre termeni si anume legea conversiei si inghetarea cursului valutar, este una de forma si nu de esenta, astfel litigiile pe tema inghetarii cursului vor merge mai departe fara nicio influenta negativa!
Atentie – Inclusiv legea conversiei, discuta in componenta ei despre, actionarea in instanta a bancilor cu privire la CONSTATAREA EXISTENTEI CLAUZELOR ABUZIVE DE RISC VALUTAR, in vederea recuperarii banilor platiti cu privire la perioada cuprinsa intre 2006-2007 la zi, excedentar cursului valutar de la data semnarii contractului de credit!
Consider ca este de esenta sa facem diferenta intre decizia CCR ca si efecte si legea 193/2000!
Av. Drd. Cuculis Adrian
avocat@indrumari-juridice.eu
Buna seara.
Am castigat un proces cu OTP, iar banca a fost nevoita sa imi restituie ~7000 CHF (incasati abuziv intre 2007 si 2016) si sa ajusteze dobanda. Banii mi-au fost restituiti la cursul din data achitarii ratei, nu la cursul de anul trecut cand s-a incheiat procesul iar CHF era mai mult decat dublu. Mentionez ca toate ratele au fost platite in CHF (am depus la casieria bancii direct CHF). Acum ma intreb: nu era normal ca banca sa imi returneze acesti ~7000 CHF la valoarea CHF de anul trecut? Banca de ce are voie sa restituie sumele “la cursul istoric” (in cazul acesta inteleg prin curs istoric, cursul la care banca mi-a perceput mai mult decat era necesar – deci am imprumutat banca :)). Ce s-ar mai putea face pt a achita restul creditului la cursul din momentul incheierii contractului?
Buna ziua, nu aveti nevoie sa aplicati pentru legea conversiei, pe de-o parte ca a picat la CCR insa puteti sa ii chemati in judecata. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua! Va rog sa îmi spuneți ce acte aveți nevoie pentru a începe și eu procesul de înghețare a cursului CHF Va mulțumesc!