Noi prevederi referitoare la organele de conducere ale societatilor comerciala. Nu va raspunde doar administratorul.

NOILE MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL LARGESC CADUL PROCESUAL IN CEEA CE PRIVESTE RASPUNDERE ADMINISTRATORILOR SOCIETATII

 

 

In data de 25.01.2012 a fost aprobata o noua hotarare de guvern care aduce modificari importante Codului fiscal. Astfel in domeniul impozitului pe venit, Hotararea adoptata de Guvern cuprinde, printre altele, clarificari in cazul veniturilor din salarii. Mai precis, sunt clarificate prevederile privind includerea in cheltuielile de delegare si detasare a celor acordate pentru transport, cazare si a indemnizatiei corespunzatoare, in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
De asemenea, se reglementeaza ca vor fi impozitate ca venituri din alte surse:

– veniturile obtinute din valorificarea deseurilor prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea, alte decat bunurile mobile care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice;

– sumele ramase disponibile dupa acoperirea cheltuielilor din fondul de conservare si regenerare a padurilor si a caror restituire a fost solicitata de proprietarii de paduri persoane fizice, potrivit Legii nr.46/2008 privind Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.Tot la capitolul impozit pe venit, Guvernul a stabilit ca nu vor fi impozitate veniturile obtinute din valorificarea bunurilor mobile din patrimoniul personal, prin centrele de colectare, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice.
Pe de alta parte , veniturile obtinute din valorificarea deseurilor altele decat cele care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea sunt venituri impozabile si se incadreaza in categoria “venituri din alte surse”. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, impozitul fiind final.
In ceea ce priveste TVA-ul, normele metodologice aduc unele clarificari in ceea ce priveste extinderea categoriei persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al TVA. Astfel, grupul fiscal va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent, fata de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili sa constituie un grup fiscal unic. Persoanele care formeaza un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesara depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal.
Schimbarea de  mare importanta adusa de aceasta hotarare priveste categoria administratorilor societatilor comerciale, in care vor fi  inclusi incepand de acum: administratorii, membrii consiliului de administratie, ai consiliului de supraveghere si ai comitetului consultativ, precum si reprezentantii statului sau reprezentantii membrilor consiliului de administratie fie in adunarea generala a actionarilor, fie in consiliul de administratie, dupa caz. Ceea ce inseamna ca in situatia in care societatea intra in insolventa acestia vor putea fi trasi la raspundere in baza prevederilor legale privind atragerea raspunderii organelor de conducere ale societatii.

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.